Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kojeime

#451 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by kojeime »

Moze samo odmoci, pomoci ne moze nikako. Bas bi me interesovalo kako bi to religija (i koja to) mogla pomoci.
Platformas

#452 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Platformas »

miskin wrote:
Reci mi sta mladog covjeka privlaci tako nesto..zar nije ljepse ganjat cure, sport, bilo sto sto vole mladi..
Ja se ne mogu zamislit bez namaza, bez Kur'ana, to je moj zivot i ja tu nalazim sebe. Sto se tice tog zivota koji vodi vecina mladih, moram priznati da sam ja bio takođe iskusan time, cure, alkohol, marihuana, diskoteke, razni party, no u tome sam bio aktivno malo vise od 2 godine, i to mi je nekako dosadilo, i nekako sam nesvejsno poceo razmisljati imao neki stari knjigu u kuci otac jos dobio u ratu, poceo to citati, upoznao momke sa slicnom pricom i od tada sam ovdje na ovoj strani
Ero, jesi l' to ti?

Isti moj haver sa faxa, iz krajnosti u krajnost.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#453 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by mk ultra »

kojeime wrote:Moze samo odmoci, pomoci ne moze nikako. Bas bi me interesovalo kako bi to religija (i koja to) mogla pomoci.
objasni kako da odmogne...
odr0n

#454 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

Prodajem baterije za vjernike. :lol: Mogo bi se dobar biznis napravit. :lol:

Image
dustaban

#455 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

miskin wrote:Vidis vi sto me "savjetujete", odem ja jutros na sabah dođem u dzamiju u 06:18 klanjam 2 rekata tehijetu-l-mesdzida, pogledam na sat ono 06:23, ezan uci u 06:30, nagnem se na jedan stub u dzamiji i zikrim, razmisljam. Ja ne bih dao tih svojih 7 minuta ni za Pamelu Anderson. Allah te izabere između vise od 100 000 stanovnika tvog grada da ti budes među rijetkima koji je dosao na sabah, ja to vidim kao pocast meni, Allahovu blagodat prema meni. Vracam se kuci i ucim putem jutarnji zikr, tada bih volio da mi je kuca sto dalje od dzamije da duze setam i zikrim putem kad se Sunce rađa.
U okolini gdje ljudi klanjaju samo dzumu namaz, ti koji klanjas 5x dnevno, si naravno fanatik za njih, jos ako se trudis sto cesce ici u dzamiju onda je to jos gore. Od bosanske tradicije je da su muslimani donedavno bili slicni Misketu, nisu od bosanske tradicije danasnje stvari. Nije od bosanske tradicije da dođes u Tesanj da nemas s kim klanjati sabah, nego ga klanjas pred dzamijom i razguli kuci.
I ne, za one sto se boje, nisam na ideologiji Mevlida Jasarevica, Nusreta Imamovica sta vise ne slazem se s tim.
Kad bismo svi isto razmisljali bilo bi nam strasno dosadno
Nema potrebe da nam objasnjavas kako je TEBi fino sto klanjas 5xdnevno. Vjerujem ti.
Slican osjecaj je obuzimao i mene kad sam, dok mi je mati bila ziva, znao poraniti da je vozim na hemodijalizu. Pa kad to sve obavimo i vratimo se kuci, napravim nam kafu i s merakom je popijemo.

Nema ljepseg osjecaja od osjecaja da si nekome POMOGAO i bio nekome OD KORISTI.

Znas li ti uopce o cemu ja govorim?!
znalac

#456 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

covjekizsjene wrote:
odr0n wrote:Religija nije ništa specijalno nit se razlikuje od alkohola, sporta, politike itd. Nekome je donjela dobro, nekoga je uništila, nekome nije ni potrebna. Npr. znamo da je religija protiv alkohola i govori sve najcrnije o tome, ali stvar je da je to tek polovično (ne)tačno jer nekoga jeste uništio, ali za neke je pozitivno te ih nije dovela do propasti nego im je dodatni užitak u životu, dok nekima i nije potrebna. (Uz napomenu da alkohol nema toliko jako dejstvo kao religija da pokrene ratove, podjele i mržnje :lol:) Tako i sa sportom, u i van njega, neko dođe na utakmicu da navija, neko samo da pravi belaje, bavljenje istim nekome donosi zdravlje i posao, nekome smrt, politika isto, pa tako i religija nekome olakša život, nekoga navede da raznese autobus, dok nekima nije ni potrebna itd.
Jos nisi naucio osnove Islama :roll: Koliko pricas o njemu rek'o bi da si hafiz :zoka: Opet , za mene je bolji biti ateista nego krscanin.Kao sto Zakir-Nakir kaze ateista je na pola puta do Islama.
ja bih prije rekao da je ateista na pola puta OD islama, jer zaboravljas da veliki procenat ateista cine murtedi, ''odpadnici od islama''; ja sto sam se vise upoznavao sa islamom on mi je postajao sve vise stran i neprihvatljiv...dok sam slusao ono sto su mi pricali roditelji, rodbina i hodze o islamu on mi se cinio kao ''pravi put'' sve dok nisam sam uzeo knjige u svoje ruke i citao a ne slusao necije interpretacije islama; i svakim danom sto se vise informisem dalje sam od islama (religije) i to je jednostavan rezultat upoznavanja sa cinjenicama i dokazima koji ti jednostavno otvaraju oci ako imas dovoljno hrabrosti da pocnes razmisljati umjesto da se lagano priklonis vecini i klimas glavom negdje u cosku, a takve IZ i druge org. najvise vole, ako si dovoljno ustrajan mozes cak dobiti i finansijsku podrsku iz Saudije za tu svoju ''sposobnost'' da slusas i ne razmisljas (te karakteristike obavezno moraju biti u paketu)
covjekizsjene

#457 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by covjekizsjene »

znalac wrote:
covjekizsjene wrote:
odr0n wrote:Religija nije ništa specijalno nit se razlikuje od alkohola, sporta, politike itd. Nekome je donjela dobro, nekoga je uništila, nekome nije ni potrebna. Npr. znamo da je religija protiv alkohola i govori sve najcrnije o tome, ali stvar je da je to tek polovično (ne)tačno jer nekoga jeste uništio, ali za neke je pozitivno te ih nije dovela do propasti nego im je dodatni užitak u životu, dok nekima i nije potrebna. (Uz napomenu da alkohol nema toliko jako dejstvo kao religija da pokrene ratove, podjele i mržnje :lol:) Tako i sa sportom, u i van njega, neko dođe na utakmicu da navija, neko samo da pravi belaje, bavljenje istim nekome donosi zdravlje i posao, nekome smrt, politika isto, pa tako i religija nekome olakša život, nekoga navede da raznese autobus, dok nekima nije ni potrebna itd.
Jos nisi naucio osnove Islama :roll: Koliko pricas o njemu rek'o bi da si hafiz :zoka: Opet , za mene je bolji biti ateista nego krscanin.Kao sto Zakir-Nakir kaze ateista je na pola puta do Islama.
ja bih prije rekao da je ateista na pola puta OD islama, jer zaboravljas da veliki procenat ateista cine murtedi, ''odpadnici od islama''; ja sto sam se vise upoznavao sa islamom on mi je postajao sve vise stran i neprihvatljiv...dok sam slusao ono sto su mi pricali roditelji, rodbina i hodze o islamu on mi se cinio kao ''pravi put'' sve dok nisam sam uzeo knjige u svoje ruke i citao a ne slusao necije interpretacije islama; i svakim danom sto se vise informisem dalje sam od islama (religije) i to je jednostavan rezultat upoznavanja sa cinjenicama i dokazima koji ti jednostavno otvaraju oci ako imas dovoljno hrabrosti da pocnes razmisljati umjesto da se lagano priklonis vecini i klimas glavom negdje u cosku, a takve IZ i druge org. najvise vole, ako si dovoljno ustrajan mozes cak dobiti i finansijsku podrsku iz Saudije za tu svoju ''sposobnost'' da slusas i ne razmisljas (te karakteristike obavezno moraju biti u paketu)
Upravo zato sto slusas svakog si dalje od Islama.Jedina istina Islama je Kur'an.A tzv. hodze ,sejhovi i slicni.

Da ti ukratko pojasnim sta je Islam :
-Ne ubij
-Ne kradi
-Trazi znanje
-Klanjaj
- Nahrani siromasnog
-Pomozni nemocnom
-Cini dobrocinstvo drustvu

Ovo je bit Islama !

"Tko spoji Istok i Zapad uzivat ce u zivotu" - Istok je religija(misli se na Islam) i Zapad(znanje).

Istok bez Zapada vodi u siromastvo , Zapad bez Istoka vodi u nemoral. Nemoral vodi u siromastvo.
fatamorgana

#458 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

covjekizsjene wrote: Da ti ukratko pojasnim sta je Islam :
-Ne ubij
-Ne kradi
-Trazi znanje
-Klanjaj
- Nahrani siromasnog
-Pomozni nemocnom

Ovo je bit Islama !

"Tko spoji Istok i Zapad uzivat ce u zivotu" - Istok je religija(misli se na Islam) i Zapad(znanje).

Istok bez Zapada vodi u siromastvo , Zapad bez Istoka vodi u nemoral. Nemoral vodi u siromastvo.
Ovo sve nabrojano je nažalost u "real life" utopija ....
pussysmoke

#459 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:
covjekizsjene wrote: Da ti ukratko pojasnim sta je Islam :
-Ne ubij
-Ne kradi
-Trazi znanje
-Klanjaj
- Nahrani siromasnog
-Pomozni nemocnom

Ovo je bit Islama !

Ovo sve nabrojano je nažalost u "real life" utopija ....
Nauka savršeno dobro funkcioniše bez religije, dok religija "ne može ni samu sebe".
fatamorgana

#460 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

pussysmoke wrote: Nauka savršeno dobro funkcioniše bez religije, dok religija "ne može ni samu sebe".
Da dopunim misao, za naukom ima potrebu cijeli svijet a za religijom samo vjernici ....
znalac

#461 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

covjekizsjene wrote:
znalac wrote:
covjekizsjene wrote: Jos nisi naucio osnove Islama :roll: Koliko pricas o njemu rek'o bi da si hafiz :zoka: Opet , za mene je bolji biti ateista nego krscanin.Kao sto Zakir-Nakir kaze ateista je na pola puta do Islama.
Upravo zato sto slusas svakog si dalje od Islama.Jedina istina Islama je Kur'an.A tzv. hodze ,sejhovi i slicni.

-Ne ubij
-Ne kradi
-Trazi znanje
-Klanjaj
- Nahrani siromasnog
-Pomozni nemocnom

Ovo je bit Islama !

zasto neki ljudi ne citaju postove kad vec citiraju...lijepo pise: dok sam slusao kako moji roditelji, rodbina i hodze interpretiraju islam, njihove interpretacije su mi se cinile prihvatljivim (zato sto svi oni islam uljepsavaju) i islam mi se cinio kao ''pravi put'', ali kada sam poceo da citam knige (pod tim mislim religijske tematike, zbirke hadisa i Kur'an) rezultat je bio slijedeci: napustio sam islam, i to bas zato sto sam procitao izvore te vjere, zato uvijek govorim svima da procitaju svete textove religije kojoj pripadaju (u kojoj su rodjeni i koju je neko za njih vec odabrao) (Tora, Biblija, Kur'an itd) jer ukoliko ih procitaju i razmisle o onome sta su procitali postat ce ateisti jer su te knjige ispunjene glupostima i kontradiktornostima, i ne nude apsolutno ni jedan jedini dokaz za nevjerovatne tvrdnje koje iznose
zambaklija

#462 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by zambaklija »

covjekizsjene wrote: Upravo zato sto slusas svakog si dalje od Islama.Jedina istina Islama je Kur'an.A tzv. hodze ,sejhovi i slicni.

-Ne ubij
-Ne kradi
-Trazi znanje
-Klanjaj
- Nahrani siromasnog
-Pomozni nemocnom

Ovo je bit Islama !

:shock: :shock: :shock: ja još nikada u svom životu nisam sreo nekoga ko za sebe kaže da je musliman a da ispunja 1/3 ovog nabrojanog,kako onomad za rahmetli tite tako još manje sada :roll: :roll: prvog kojeg sretnem reću mu vodi me u džamiju da uđem u taj islam :run:
pussysmoke

#463 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:
pussysmoke wrote: Nauka savršeno dobro funkcioniše bez religije, dok religija "ne može ni samu sebe".
Da dopunim misao, za naukom ima potrebu cijeli svijet a za religijom samo vjernici ....
Slažem se.
miskin

#464 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Nema potrebe da nam objasnjavas kako je TEBi fino sto klanjas 5xdnevno. Vjerujem ti.
Slican osjecaj je obuzimao i mene kad sam, dok mi je mati bila ziva, znao poraniti da je vozim na hemodijalizu. Pa kad to sve obavimo i vratimo se kuci, napravim nam kafu i s merakom je popijemo.

Ne, ja sam apsolutno beskoristan za ljude oko sebe i drustvo u cjelini, egoista sam, nisam na tvom stepenu dobrocinitelja, mozes li mi opisati kakav je to osjecaj u par crtica ako ti nije problem. Znas da smo mi vjernici kao ovce, ne razmisljamo svojom glavom, vi ste za nas kao zvijezde koje gledamo u vedroj ljetnoj noci. Molim te nemoj me ostaviti uskracenim bar za opis tog osjecaja.
amazon

#465 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

covjekizsjene wrote:
Ti si bolestan..
Zlocin&Kazna

#466 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Zlocin&Kazna »

fatamorgana wrote:
Jel' nauka stvorila oružje?

Da preformulišem pitanje: Da li je nauka ZLO?
olensoner

#467 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by olensoner »

Površna religija ne može pomoći, jer u tom slučaju ljudi selektivno prihvataju samo ono što im odgovara, samo bi stvorili još veću dubiozu. Nažalost, takav je veliki broj vjernika, koji biraju ono što im odgovara, a na neke propise jednostavno zatvore oči. Nije lijepo pričati, jer nikada ne možemo znati istinske namjere, ali kad vidiš kako se neki ljudi na džumi odnose prema džamiji kao božjoj kući i prema džematu, bez ikakvog poštovanja, jasno ti bude da većina vjeru pogrešno interpretira.
dustaban

#468 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

Hajmo se drzati teme - korisnost religije za drzavu i drustvo.

Drustvena korisnost religije - primjeri:
- Javne kuhinje Dobrotvora, Merhameta, Karitasa... bravo, to je to!
- Casne sestre zajedno sa medicinskim sestrama pomazu bolesnicima... bravo!
- Ostale humanitarne religiozne organizacija/akcije... to je ono sto nam treba.
- Razne lokalne inicijative sa ciljem unapredjenja zivota (radne akcije na izgradnji vodovoda, puteva, skola... bogomolje na kraju!)

Drustvena beskorisnost religije - skoro sve ostalo, a pogotovo:
- shvacanje vjere na nacin kako smo imali prilike cuti ovdje - religija kao "sredstvo postizanja unutrasnjeg mira" bez stvarne korisnosti za druge. Cisto duhovno samozadovoljavanje!
- Oprost grijehova (za novac)!
- Petljanje vjerskih sluzbenika u politiku, flert sa politicarima ili cak otvorena podrska nekim politickim opcijama.
itd.

----
Cega je u Bosni vise? Da li se neka religijska zajednica izdvaja svojom korisnoscu / beskorisnoscu ?
I tako dalje...
amazon

#469 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Zlocin&Kazna wrote:
fatamorgana wrote:

Nauka ga stvorila, religije ga upraznjavaju...
pussysmoke

#470 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

amazon wrote: Jel' nauka stvorila oružje?

Image
Zlocin&Kazna

#471 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Zlocin&Kazna »

amazon wrote:
Zlocin&Kazna wrote:
Ko je "religija" - ljudi, anđeli, ideje ili nešto četvrto?
Last edited by Zlocin&Kazna on 12/01/2013 22:46, edited 1 time in total.
amazon

#472 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

olensoner wrote:Površna religija ne može pomoći, jer u tom slučaju ljudi selektivno prihvataju samo ono što im odgovara, samo bi stvorili još veću dubiozu. Nažalost, takav je veliki broj vjernika, koji biraju ono što im odgovara, a na neke propise jednostavno zatvore oči. Nije lijepo pričati, jer nikada ne možemo znati istinske namjere, ali kad vidiš kako se neki ljudi na džumi odnose prema džamiji kao božjoj kući i prema džematu, bez ikakvog poštovanja, jasno ti bude da većina vjeru pogrešno interpretira.

Bogu ne trebaju kuce, to su vjernici sebi napravili u spomen, ajde reci mi odkud su to Bozije kuce, ako Bog uopce nije tu na zemlji vec kako kazu neki ovdje , on je u svemiru, sve vidi , sve zna.. i sad mu treba samo u Bosni jedno milion njegovi kuca.. :-) i to nisu sve iste, i zbog ti kuca se vjernici ubijaju :-)
olensoner

#473 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by olensoner »

Taj naziv nije uopće bitan, to je ustaljeni izraz. Nije to poenta bila.
dustaban

#474 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

miskin wrote:

Ne, ja sam apsolutno beskoristan za ljude oko sebe i drustvo u cjelini, egoista sam, nisam na tvom stepenu dobrocinitelja, mozes li mi opisati kakav je to osjecaj u par crtica ako ti nije problem. Znas da smo mi vjernici kao ovce, ne razmisljamo svojom glavom, vi ste za nas kao zvijezde koje gledamo u vedroj ljetnoj noci. Molim te nemoj me ostaviti uskracenim bar za opis tog osjecaja.
Ha cuj, svaki osjecaj ugode je i slican i drugaciji. Nekad je to posljedicom seksa, nekad nekog opijata ili na drugi nacin postignutog transa, a nekad i zadovoljstvo nakon zavrsenog posla, rjesenog problema, pomaganja drugome...
Naravno, ima i onih strasnih slucajeva osjecaja ugode kad nekog ubijes, zlostavljas, patis...

Prema tome nije bitan opis osjecaja ugodnosti, bitno je ono sto je do njega dovelo.

Ono kako nam ti opisa tvoje uzivanje na sabah namazu... rekao sam ti, ni malo ne sumnjam da je to fin osjecaj.
I dokle god taj tvoj uzitak nije, nedajboze, na ustrb necijeg drugog uzitka, tome ne vidim niti jedan razlog za bilo kakav prigovor. Jedino sto zaista moram primjetiti da u takvom uzitku ne vidim niti neku prakticnu korisnost.

A tema je o tome.
nasa

#475 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Kroksica wrote:A sto ste pukli po Misketu, lijepo nakav strah bije iz vas. :D
Miske i ja se u 80% stvari krvnicki ne slazemo ali overall, ljudina je i jedan od najiskrenijih forumasa ovdje.
Slazem se mada se sa mnom nekako i slozi na poslijetku :D ali vrlo iskren.I bas su ga nagazili ,malo dajes i ti povoda Miske ali puno se i pretjeruje, analiza uzduz i porijeko :-) ...
Post Reply