Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Samir_01
#451 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Necemo o tome care, tema je "Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?"
Otvori tamo na Politici milion i prvu temu vezanu za popis pa raspravljaj...
Bosanska zemlja se moze samo ratom uzeti.
Otvori tamo na Politici milion i prvu temu vezanu za popis pa raspravljaj...
Bosanska zemlja se moze samo ratom uzeti.
- Dozer
#452 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Naravno. I to od - Bosanaca 
- Samir_01
#453 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
I Dodik i Covic su ti Bosanci.Dozer wrote:Naravno. I to od - Bosanaca![]()
-
Cybernetic
#454 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:20, edited 1 time in total.
-
čikagoboj
#455 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Pa naravno da je stvar unutarnjih osjecaja i osobnog identiteta kojoj naciji želi pojedinac pripadati.. U cemu je problem?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#456 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Pa to ja cijelo vrijeme govorim na ovom forumu.Pa naravno da je stvar unutarnjih osjecaja i osobnog identiteta kojoj naciji želi pojedinac pripadati.. U cemu je problem?
Ali u čemu je problem? Pa evo za početak jedan primjer - Emir Kusturica. Čovjek se osjeća Srbinom pravoslavcem, ali koliko ga zbilja većina Srba osjeća svojim? A Bošnjaci su ga anatemisali već odavno.
Dakle šta je on po nacionalnosti? Evo, već vidim @Dozera - reći će Francuz, jer ima njihov pasoš.
Evo, još jedno potpitanje za @Dozera: a šta su onda većina Hrvata iz BiH (a bogami i podosta Bošnjaka) koji imaju hrvatski pasoš i "dvojno" državljanstvo? To mi nikad nije bilo jasno
Ali, opet u konačnici: nacionalnost je stvar LIČNOG IDENTITETA.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#457 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
nacionalnost je stvar državljanstva. Nacionalnost je pripadnost državi-naciji (nation) kroz posjedovanje državljanstva (nationality-citizenship) i to je pravno uređeni odnos iz kojih slijede prava i obaveze pojedinca prema istoj državi.
- cyprus
#458 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Hoćemo opet u krug? Ono, ja kažem da nacija može biti i etnija i država, a ti i Dozer mi kažete kako je to pogrešno...JoseMujica wrote:nacionalnost je stvar državljanstva. Nacionalnost je pripadnost državi-naciji (nation) kroz posjedovanje državljanstva (nationality-citizenship) i to je pravno uređeni odnos iz kojih slijede prava i obaveze pojedinca prema istoj državi.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#459 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
ja ti kažem na to što je babi milo to joj se i snilo...mogu i ja tvrditi da sam Rambo
i za to će se naći barem 10 budala da iz raznoraznih razloga poguraju tu moju furku. Dal će to značiti da ja jesam Rambo?
e tako i vi sa ovim fiktivnim nacijama. Moremo se naprđivati do ujutru a jedino mjerilo ostaje stolica u UN-u, koja znači da si priznat i prepoznat od ostalih nacija kao takav i jednak i to je zapravo ono što svi nacionalizmi žele i što im je cilj. Stoga bez države nema ni nacije. I još jednom pitam: De mi pokažite nacionalizam koji ne želi ili da održi postojeću ili da stvori novu državu, molim vas? Nacionalizam nije folklor već politička ideja i pokret s samo jednim ciljem: stvaranjem države po svojim uzusima!
U priči o Bošnjacima: Nema bošnjačke nacije bez bošnjačke države! Zato sam i pisao ovdje na forumu o suludosti BANU-a i Cerićevih parapolitičkih (i prema Bih paradržavnih) akrobacija. Da pojednostavim Cerić, konceptualno u odnosu prema državi BiH, ide Radovanovim putem i jedina razlika je što se Cerićeva priča sviđa većini ljudi u Sarajevu. Sad što mnogi ovdje nemogu nikako shvatiti uzročno-posljedične veze između određenih ideja i njihovog ishodišta (političkih i pravnih posljedica) u stvarnosti to je druga priča. Hebiga zemlja smo nepismenih seljaka i s obzirom koliko smo pismeni i načitani, dobro smo i prošli...moglo je biti i gore kakvi su se diletanti pitali
e tako i vi sa ovim fiktivnim nacijama. Moremo se naprđivati do ujutru a jedino mjerilo ostaje stolica u UN-u, koja znači da si priznat i prepoznat od ostalih nacija kao takav i jednak i to je zapravo ono što svi nacionalizmi žele i što im je cilj. Stoga bez države nema ni nacije. I još jednom pitam: De mi pokažite nacionalizam koji ne želi ili da održi postojeću ili da stvori novu državu, molim vas? Nacionalizam nije folklor već politička ideja i pokret s samo jednim ciljem: stvaranjem države po svojim uzusima!
U priči o Bošnjacima: Nema bošnjačke nacije bez bošnjačke države! Zato sam i pisao ovdje na forumu o suludosti BANU-a i Cerićevih parapolitičkih (i prema Bih paradržavnih) akrobacija. Da pojednostavim Cerić, konceptualno u odnosu prema državi BiH, ide Radovanovim putem i jedina razlika je što se Cerićeva priča sviđa većini ljudi u Sarajevu. Sad što mnogi ovdje nemogu nikako shvatiti uzročno-posljedične veze između određenih ideja i njihovog ishodišta (političkih i pravnih posljedica) u stvarnosti to je druga priča. Hebiga zemlja smo nepismenih seljaka i s obzirom koliko smo pismeni i načitani, dobro smo i prošli...moglo je biti i gore kakvi su se diletanti pitali
-
zlata
#460 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Da, neke drzave su vrlo homogene, i njihova nacionalnost podrazumjeva i etnicku pripadnost.cyprus wrote:Hoćemo opet u krug? Ono, ja kažem da nacija može biti i etnija i država, a ti i Dozer mi kažete kako je to pogrešno...JoseMujica wrote:nacionalnost je stvar državljanstva. Nacionalnost je pripadnost državi-naciji (nation) kroz posjedovanje državljanstva (nationality-citizenship) i to je pravno uređeni odnos iz kojih slijede prava i obaveze pojedinca prema istoj državi.
Docim, druge su mjesavine, i pri tom moze se bit odredjene nacionalnosti, al' ne pripadat vecinskoj etnickoj skupini.
Recimo, u Mozambiku su svi Mozambikanci i Afrikanci,
ali nisu svi Crnci,
jerbo, tamo imas i mjesanaca, tj. i Mozambikanaca koji ne vuku porijeklo iz raznih africkih plemena,
nego su rodom Indijci, Arapi, ali samo govore portugalski, mozda i engleski, i poneki africki jezik ili dijalekt.
Znaci, u popisu stanovnistva ih nebi pitali "jesu li Mozambikanci",
jer to se podrazumjeva.
Ipak, radi se o popisu stanovnistva Mozambikanca.
Nego bi ih pitali "kojem plemenu ili etnickoj-socijoloskoj skupini pripadaju".
Kako se u Africi ljudi radjaju i umiru pripadajuci istom plemenu, slucajevi kao Kusturicin su vrlo rijetki.
Imate slucaj Roma sa Kosova koji su se izjasnjavali kao Egipcani,
a veze nemaju s'Egiptom, osom sto ONI tvrde da su Egipcani.
Drugi ih i dalje dozivljavaju kao albanizirane Rome,
ali od onih posebnih Roma
koji za sebe tvrde da su Egipcani....
http://en.wikipedia.org/wiki/Ashkali_an ... _Egyptians
- cyprus
#461 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Pa nije se snilo babi, već svi relevantni izvori kažu da postoje dvije vrste nacije: jedna je državna/teritorijalna, a druga je etnička/kulturna... UN okuplja prvu vrstu, dok druga nema veze sa UN-om...JoseMujica wrote:ja ti kažem na to što je babi milo to joj se i snilo...mogu i ja tvrditi da sam Ramboi za to će se naći barem 10 budala da iz raznoraznih razloga poguraju tu moju furku. Dal će to značiti da ja jesam Rambo?
![]()
- cyprus
#462 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ma OK to... nego dilema u kojoj se već godinama vrtima sa nekolicinom formaša je: da li su nacije narodi ili države? Ja tvrdim i jedno i drugo (nacija je homonim sa najmanje dva značenja), a Jose Mujica, Dozer i sl. tvrde da je nacija isključivo država...zlata wrote:Da, neke drzave su vrlo homogene, i njihova nacionalnost podrazumjeva i etnicku pripadnost.
Docim, druge su mjesavine, i pri tom moze se bit odredjene nacionalnosti, al' ne pripadat vecinskoj etnickoj skupini.
Recimo, u Mozambiku su svi Mozambikanci i Afrikanci,
ali nisu svi Crnci,
jerbo, tamo imas i mjesanaca, tj. i Mozambikanaca koji ne vuku porijeklo iz raznih africkih plemena,
nego su rodom Indijci, Arapi, ali samo govore portugalski, mozda i engleski, i poneki africki jezik ili dijalekt.
Znaci, u popisu stanovnistva ih nebi pitali "jesu li Mozambikanci",
jer to se podrazumjeva.
Ipak, radi se o popisu stanovnistva Mozambikanca.![]()
Nego bi ih pitali "kojem plemenu ili etnickoj-socijoloskoj skupini pripadaju".
Kako se u Africi ljudi radjaju i umiru pripadajuci istom plemenu, slucajevi kao Kusturicin su vrlo rijetki.
Imate slucaj Roma sa Kosova koji su se izjasnjavali kao Egipcani,
a veze nemaju s'Egiptom, osom sto ONI tvrde da su Egipcani.
Drugi ih i dalje dozivljavaju kao albanizirane Rome,![]()
ali od onih posebnih Roma
koji za sebe tvrde da su Egipcani....![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Ashkali_an ... _Egyptians
-
theTruePath
#463 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Danasnji srbi su u velikoj vecini bivsi vlasi,ja sam upoznao jednu vlahinju iz Srbije koja mi je ispricala tu pricu kako je u Bosni prije bilo najvise vlaha.U Srbiji oni jos uvijek cuvaju svoj jezik
- cyprus
#464 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
A zašto su tebi Vlasi toliko interesantni?theTruePath wrote:Danasnji srbi su u velikoj vecini bivsi vlasi,ja sam upoznao jednu vlahinju iz Srbije koja mi je ispricala tu pricu kako je u Bosni prije bilo najvise vlaha.U Srbiji oni jos uvijek cuvaju svoj jezik
-
theTruePath
#465 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Zato sto su tebi Bosnjacicyprus wrote:A zašto su tebi Vlasi toliko interesantni?theTruePath wrote:Danasnji srbi su u velikoj vecini bivsi vlasi,ja sam upoznao jednu vlahinju iz Srbije koja mi je ispricala tu pricu kako je u Bosni prije bilo najvise vlaha.U Srbiji oni jos uvijek cuvaju svoj jezik
- cyprus
#466 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Jao momčino, kako zvučiš odraslo 
-
theTruePath
#467 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ne znam eto ta prica je odrzana u vlaskoj populaciji,da je u BIH prije najvise bilo vlaha koji su se sad posrbili,ne pricam ja vec oni
-
čikagoboj
#468 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Imam pitanje, zasto se ova tema dopusta na forumu? i da li bi se mogla dopustiti tema "Asimilacija hrvatskih i srpskih muslimana u bošnjake"? Hvala
-
theTruePath
#469 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
U pravu si,ali pogledaj malo temu Bosnjaci pa ces vidjeti da nije ni nama bolječikagoboj wrote:Imam pitanje, zasto se ova tema dopusta na forumu? i da li bi se mogla dopustiti tema "Asimilacija hrvatskih i srpskih muslimana u bošnjake"? Hvala
-
čikagoboj
#470 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Pa zasto se onda dopustaju takve teme nacionalističkih mitomana koji stvaraju historiju kako njima odgovara? Kratko sam na ovom forumu ali bogami izgleda da ću uskoro staviti klix ba na svoju crnu listu nepozeljnih portala.
- cyprus
#471 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Zaključak: svi smo ugroženi! 
-
OpusDei
#472 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Bila je vec tema o muslimanima iz Srbije koji su se asimilovali u Bosnjake.čikagoboj wrote:Imam pitanje, zasto se ova tema dopusta na forumu? i da li bi se mogla dopustiti tema "Asimilacija hrvatskih i srpskih muslimana u bošnjake"? Hvala
-
Haustorče
#473 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ako nekoga zanima, našao sam zanimljiv video na kojem se vidi kako je tekao proces asimilacije i jednih i drugih i trećih https://www.youtube.com/watch?v=pbEi1isW3kQ
-
zlata
#474 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
A je'l' bila tema o Bosnjacima, Sokcima i Dubrovcanima, koji su u doba Osmanlija selili za Srbiju i dalje?OpusDei wrote:Bila je vec tema o muslimanima iz Srbije koji su se asimilovali u Bosnjake.čikagoboj wrote:Imam pitanje, zasto se ova tema dopusta na forumu? i da li bi se mogla dopustiti tema "Asimilacija hrvatskih i srpskih muslimana u bošnjake"? Hvala
http://www.academia.edu/364899/_Belgrad ... 6th-17th_C._
- Dozer
#475 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
@Woody
Usput, na popisnom listicu ne pise "nacionalno/etnicko izjasnjavanje", nego precizno - "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje", pri cemu je "Etnicko" na prvom mjestu, sto samo po sebi govori sta je prioritet u ovoj ionako nakaradnoj konstrukciji.
A vlazni snovi BH etno-nacionalista ce i dalje ostati samo to - vlazni snovi.
Dvojno drzavljanstvo sa sobom nosi i dvojnu nacionalnost, tj. pripadnost drzavi. Zato u civilizovanim zemljama postoji i izraz "Nationality at origin". tj. - nacionalnost po rodjenju, sto bi bilo - po drzavi u kojoj si rodjen.Evo, još jedno potpitanje za @Dozera: a šta su onda većina Hrvata iz BiH (a bogami i podosta Bošnjaka) koji imaju hrvatski pasoš i "dvojno" državljanstvo? To mi nikad nije bilo jasno
Ali, opet u konačnici: nacionalnost je stvar LIČNOG IDENTITETA.
Usput, na popisnom listicu ne pise "nacionalno/etnicko izjasnjavanje", nego precizno - "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje", pri cemu je "Etnicko" na prvom mjestu, sto samo po sebi govori sta je prioritet u ovoj ionako nakaradnoj konstrukciji.
Ko ovo ne vjeruje, neka samo pogleda svoju BH LK. Sve fino pise na njoj.JoseMujica wrote:
nacionalnost je stvar državljanstva. Nacionalnost je pripadnost državi-naciji (nation) kroz posjedovanje državljanstva (nationality-citizenship) i to je pravno uređeni odnos iz kojih slijede prava i obaveze pojedinca prema istoj državi.
A vlazni snovi BH etno-nacionalista ce i dalje ostati samo to - vlazni snovi.