Ima i šiija i sufija i selefija koji su klanjali sa mnom u safu, a da sam tek poslije saznao da su jedni ili drugi ili treći. Nisu svi pravci izašli iz islama. Pitaj Hafizovića.harač wrote:kurde i alevite čeka lijepi genocid i još topliji džehenemza ostale ćemo se pobrinuti kasnije
p.s. uh sjetih se onih šija![]()
![]()
p.p.s. a tek one hipi sufije
Zivot bez religije
- vatrogasac
#451 Re: Zivot bez religije
- nasa
#452 Re: Zivot bez religije
Hajde ne lupaj,otkud ti znas sta su meni roditelji....cartman wrote:nasa wrote:Pa nekad u zivotu odlucis da li ces biti vjernik ili ne ,nije samo da slijedis...A u mom slucaju odluka je pala oko 17 godina i nisam odgojena islamski....cartman wrote:cuj sumnja oko izbora vjere, a rodis se u njoj. kako ces izabrat nesto ako si pripadnik po rodjenju
jest jest, to je praksa, da pustis djete da odluci u sta ce vjerovat bez uplitanja roditeljaprica ko americka krofna u sredini. naso, polako prestajes bit ozbiljan diskutant, polako ali sigurno prelazis u kategoriju vatrogasca . jedino ti fata gleda kroz prste
- cartman
#453 Re: Zivot bez religije
govorim generalno, spusti loptu
- fatamorgana
#454 Re: Zivot bez religije
Ma nasa je za sada još uvijek strastvenopristrasni navijač ali ako i njoj ponude bonove za topli obrok k'o vatrogascu ...?cartman wrote:
naso, polako prestajes bit ozbiljan diskutant, polako ali sigurno prelazis u kategoriju vatrogasca . jedino ti fata gleda kroz prste
- nasa
#455 Re: Zivot bez religije
NAso,naso....je generalno...hajdecartman wrote:govorim generalno, spusti loptu
Generalno,rodis se u odredjenog spola,u odredjenoj porodici,rasi,nacionalnosti itd.znaci mnogo stvari je generalno predodredjeno ne samo religija.....koju mozes vrlo lako promijeniti ili lakse nego neke druge stvari s kojim svi mi od rodjenja zivimo
- fatamorgana
#456 Re: Zivot bez religije
da probam ja .... new age, budisti ....nasa wrote: Hajde ne lupaj,otkud ti znas sta su meni roditelji....
- Optimus Prime
#457 Re: Zivot bez religije
Opet bjezanje od realnosti.vatrogasac wrote:
Treba li još?
Sve samo kap u moru. Onaj navodni podatak o 12 miliona konvertita mozes macku o rep.
A kad se vec gadjamo klipovima:
Last edited by Optimus Prime on 23/01/2013 02:46, edited 1 time in total.
- nasa
#458 Re: Zivot bez religije
Vatrogasac hocu i ja bonovefatamorgana wrote:Ma nasa je za sada još uvijek strastvenopristrasni navijač ali ako i njoj ponude bonove za topli obrok k'o vatrogascu ...?cartman wrote:
naso, polako prestajes bit ozbiljan diskutant, polako ali sigurno prelazis u kategoriju vatrogasca . jedino ti fata gleda kroz prste
Sta ces ,ne mijenjam boje lahko.....tako da jesam strastveni vjernik!
- nasa
#459 Re: Zivot bez religije
Ih to bi jos bilo zanimljivo...ali nisu...vrlo dosadan im je izbor....bio....konvertiraju laganini...fatamorgana wrote:da probam ja .... new age, budisti ....nasa wrote: Hajde ne lupaj,otkud ti znas sta su meni roditelji....
- fatamorgana
#460 Re: Zivot bez religije
Ma bolje da si strastvena nego kak'a žalfija,nasa wrote: .....tako da jesam strastveni vjernik!
- fatamorgana
#461 Re: Zivot bez religije
Da nisu komunisti,nasa wrote:Ih to bi jos bilo zanimljivo...ali nisu...vrlo dosadan im je izbor....bio....konvertiraju laganini...fatamorgana wrote:da probam ja .... new age, budisti ....nasa wrote: Hajde ne lupaj,otkud ti znas sta su meni roditelji....
- cartman
#462 Re: Zivot bez religije
ne znam zasto je tesko priznat da se djeca indoktriniraju od malena, religije su bazirane na strahu jal od boga jal od shejtana. pravila se moraju postovat, a ako ne... nastaje sve vise grupacija unutar religija,al niko o tom ne prica.
zar nije logicno ako je nesto savrseno da postoji samo jedan put, jedan nacin molitve, jedan nacin vjerovanja?
ne ocekujem odgovore, samo mislim "na glas"
zar nije logicno ako je nesto savrseno da postoji samo jedan put, jedan nacin molitve, jedan nacin vjerovanja?
- vatrogasac
#463 Re: Zivot bez religije
Jeste....evo kažu samo se nešto ne vidi.Optimus Prime wrote:
A FOX...
- nasa
#464 Re: Zivot bez religije
Za to trebas optuziti roditelje ,a ne religije,zar ne?cartman wrote:ne znam zasto je tesko priznat da se djeca indoktriniraju od malena, religije su bazirane na strahu jal od boga jal od shejtana. pravila se moraju postovat, a ako ne... nastaje sve vise grupacija unutar religija,al niko o tom ne prica.
Pa postoji samo jedan put i vse zaobilaznica,a druga prica je sto mi svi vjerujemo da smo izabrali pravi...
Last edited by nasa on 23/01/2013 02:53, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#465 Re: Zivot bez religije
Ni roditelji ni okolina nisu imali utkjecaja na nasinu odluku da predje na islam.fatamorgana wrote: Da nisu komunisti,
Ona bi isto tako i u slucaju da je odrasla medju Eskimima spoznala superijornost Islama.
- fatamorgana
#466 Re: Zivot bez religije
Pa zato što se radi o pranju mozga, svako malo dijete šta god da mu kažeš ono će u to na kraju povjerovati a kad naraste biće ubijeđeno da je to tako jer ono u to "vjeruje", ono to "zna" a nije ni svjesno da ima od malena ugrađen softver ...cartman wrote:ne znam zasto je tesko priznat da se djeca indoktriniraju od malena,
Neko je rekao:Učite djecu kako da misle a ne šta da misle ....
- nasa
#467 Re: Zivot bez religije
Imala sam i takvih u porodici,a ne mogu sad detaljno o roditeljima iz razumljivih razloga ipak je ovo forum....fatamorgana wrote:Da nisu komunisti,nasa wrote:Ih to bi jos bilo zanimljivo...ali nisu...vrlo dosadan im je izbor....bio....konvertiraju laganini...fatamorgana wrote:
da probam ja .... new age, budisti ....
Vazno je da me o vjeri nisu naucili nista,a ja na skolovanju u jednoj zapadnoj
- fatamorgana
#468 Re: Zivot bez religije
Ali bi pored toga išla i u lov na foke,Optimus Prime wrote:Ni roditelji ni okolina nisu imali utkjecaja na nasinu odluku da predje na islam.fatamorgana wrote: Da nisu komunisti,
Ona bi isto tako i u slucaju da je odrasla medju Eskimima spoznala superijornost Islama.
- cartman
#469 Re: Zivot bez religije
nasa wrote:Za to trebas optuziti roditelje ,a ne religije,zar ne?cartman wrote:ne znam zasto je tesko priznat da se djeca indoktriniraju od malena, religije su bazirane na strahu jal od boga jal od shejtana. pravila se moraju postovat, a ako ne... nastaje sve vise grupacija unutar religija,al niko o tom ne prica.
Pa postoji samo jedan put i vse zaobilaznica,a druga prica je sto mi svi vjerujemo da smo izabrali pravi...
pa ne delaju roditelji od sebe, vec po vec odredjenim pravilima
ne mozes opravdat religije, ma koliko god pokusavala. religije su stvar proslosti to polako ali sigurno postaje sve ociglednije ma koliko se pricalo o prelascima i konvertiranjima. cim se prica o tom kao o necem velikom, znas da je pri kraju. a da ne pricam o ljudima koji se samo upisu ko vjernici, a nemaju veze ni sa vjerom ni sa religijom.
- cartman
#470 Re: Zivot bez religije
nasa wrote: Imala sam i takvih u porodici,a ne mogu sad detaljno o roditeljima iz razumljivih razloga ipak je ovo forum....
Vazno je da me o vjeri nisu naucili nista,a ja na skolovanju u jednoj zapadnojotkrila islam!
povukla nostalgija
- Optimus Prime
#471 Re: Zivot bez religije
A sta cemo sa Saudijskim i Iranskim kapitalom i njihovim humanitarnim organizacijama i kulturnim centrima?vatrogasac wrote:
Jeste....evo kažu samo se nešto ne vidi.
Pa samo je S. Arabija potrosila preko 100 milijardi dolara u svrhe sirenja islama.
- vatrogasac
#472 Re: Zivot bez religije
nasa wrote: Vatrogasac hocu i ja bonove![]()
Nema.
- fatamorgana
#473 Re: Zivot bez religije
"According to observers, such as Gilles Kepel, Wahhabism gained considerable influence in the Islamic World following a tripling in the price of oil in the mid-1970s and the progressive takeover of Saudi Aramco in the 1974–1980 period. The Saudi government began to spend tens of billions of dollars throughout the Islamic World to promote Wahhabism, which was sometimes referred to as "petro-Islam".[64] According to the documentary called The Qur'an aired in the UK, presenter Antony Thomas suggested the figure may be "upward of $100 billion".[65]Optimus Prime wrote:A sta cemo sa Saudijskim i Iranskim kapitalom i njihovim humanitarnim organizacijama i kulturnim centrima?vatrogasac wrote:
Jeste....evo kažu samo se nešto ne vidi.
Pa samo je S. Arabija potrosila preko 100 milijardi dolara u svrhe sirenja islama.
Its largesse funded an estimated "90% of the expenses of the entire faith", throughout the Muslim World, according to journalist Dawood al-Shirian.[66] It extended to young and old, from children's madrasas to high-level scholarship.[67] "Books, scholarships, fellowships, mosques" (for example, "more than 1,500 mosques were built from Saudi public funds over the last 50 years") were paid for.[68] It rewarded journalists and academics, who followed it and built satellite campuses around Egypt for Al Azhar, the oldest and most influential Islamic university.[69]
This financial power has done much to overwhelm less strict local interpretations of Islam, according to observers like Dawood al-Shirian and Lee Kuan Yew,[66] and has caused the Saudi interpretation to be perceived as the correct interpretation in many Muslims' minds.[70]
The Saudis have spent at least $87 billion propagating Wahhabism abroad during the past two decades, and the scale of financing is believed to have increased in the past two years. The bulk of this funding goes towards the construction and operating expenses of mosques, madrasas, and other religious institutions that preach Wahhabism. It also supports imam training; mass media and publishing outlets; distribution of textbooks and other literature; and endowments to universities (in exchange for influence over the appointment of Islamic scholars). Some of the hundreds of thousands of non-Saudis who live in Saudi Arabia and the Persian Gulf have been influenced by Wahhabism and preach Wahhabism in their home country upon their return. Agencies controlled by the Kingdom's Ministry of Islamic Affairs, Endowments, Da'wah and Guidance are responsible for outreach to non-Muslim residents and are converting hundreds of non-Muslims into Islam every year".
- nasa
#474 Re: Zivot bez religije
To je individualno,ja sam od katolika naucila jako puno lijepih stvari o vjeri i ne mislim da su na pogresnom putu skroz al meni licno je prihvatljiviji islam ,a samim tim i ispravniji....cartman wrote:nasa wrote:Za to trebas optuziti roditelje ,a ne religije,zar ne?cartman wrote:ne znam zasto je tesko priznat da se djeca indoktriniraju od malena, religije su bazirane na strahu jal od boga jal od shejtana. pravila se moraju postovat, a ako ne... nastaje sve vise grupacija unutar religija,al niko o tom ne prica.
pa ne delaju roditelji od sebe, vec po vec odredjenim pravilimapa ko je onda u pravu ili su svi u pravu? ako svi putevi vode do istog, zasto onda tolko mrznje izmedju pripadnika razlicitih puteva?
ne mozes opravdat religije, ma koliko god pokusavala. religije su stvar proslosti to polako ali sigurno postaje sve ociglednije ma koliko se pricalo o prelascima i konvertiranjima. cim se prica o tom kao o necem velikom, znas da je pri kraju. a da ne pricam o ljudima koji se samo upisu ko vjernici, a nemaju veze ni sa vjerom ni sa religijom.
Na ovom svijetu religija ne znaci nista osim raspoznavanja jer svi za sebe misle da su najispravniji,a na onom Bog ce presuditi ono u cemu se razilazimo....
Naravno da ima ljudi koji se samo izjasnjavaju vjernicima ,a zapravo to nisu ali i to je pravo pojedinca...
Nece se religije srusiti za nasih zivota ,u buducnosti ko zna ali i to je predvidjeno od strane svih monoteistickih religija
- fatamorgana
#475 Re: Zivot bez religije
Naso, ako izgovoriš ateistiĆki šehadet :"Nema boga osim fatamorgane na ovom forumu" pobrinuću ti se ja da dobiješ bonove,vatrogasac wrote:nasa wrote: Vatrogasac hocu i ja bonove![]()
Nema.Znaš kako kaže onaj u Zoni Zamfirovoj....oskudacija.