Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Locked
SkyLimit

#451 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

dječak sa šibicama wrote:Ja mislim da ljudi pogresno interpretiraju tu izjavu "Alija je dao 50 miliona za Bihac".

Ako dobro poslusate Milovanovica, Alija je Dudakovicu rekao "nebi ti odbranio Bihac da ja nisam dao 50 miliona", gdje je tu receno da je Srbima dat novac? vjerovatno je dat 5. korpusu, a on ga u svercu dao Srbima za municiju i hranu.
Ta izjava se uglavnom koristi, a nisam baš siguran da je i Milovanović nije izrekao sa istim namjerama kad se hoće reći da su velikosrpske snage porazile 5. Korpus i tamam kad su trebale ući u Bihać stiglo naređenje o povlačenju(Alija platio'), dio istog mita kojim se tješe i pravdaju poraz je priča o Milovanoviću koji demonstrativno baca šapku sa glave kad je čuo da je naređeno povlačenje.
Last edited by SkyLimit on 25/02/2017 13:24, edited 1 time in total.
PM72

#452 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Šta je sad tu nejasno?
Čuj šta je nejasno? Sve je nejasno.Iz onih "tvojih" dokumenata pričitao sam kako je jedinicama Armije BiH u Srebrenici tokom 1994/1995 dotureno 50-tak protivoklopnih raketa Crvena strela,par lansera,dosta zolja i RPG-jeva.Nešto nisam zapazio da je ijedan četnički tenk uništen.Imali su više protivoklopa nego Prvi korpus u Sarajevu.Koliko je desetina hiljada četnika napadalo enklavu? Ili koja hiljada a možda i stotina.Imali su oružja i oruđa da se odbrane i od daleko veće sile nego što ih je napadala.

A gdje je to Alija minderisao sa Srbima pa mu predložili? On predložio ovi ga odbili.Onda je digao ruke od njih.Naredio im da napadaju iz enklave okolna srpska mjesta a povukao komandu u Tuzlu.To pamet i strategija?
wunderbaum

#453 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by wunderbaum »

sve sandzacke instalacije u Bosni i Armiji BiH su se pokazale kao fatalne
od odreda zulfikar do ramiza cele

sandzaklije i dan danas teroriziraju i Sarajevu i Bosnu
PM72

#454 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

wunderbaum wrote:sve sandzacke instalacije u Bosni i Armiji BiH su se pokazale kao fatalne

Jel to važi i za one po šehidskim mezarjima širom Bosne? I za one što su dobitnici Zlatnog ljiljana i Zlatne policisjke značke? Neki od nahrabriji ljudi koje sam upoznao u ratu upravo su sandžaklije,hoćemo li ih pobiti ili protjerat?
SkyLimit

#455 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:
Šta je sad tu nejasno?
Čuj šta je nejasno? Sve je nejasno.Iz onih "tvojih" dokumenata pričitao sam kako je jedinicama Armije BiH u Srebrenici tokom 1994/1995 dotureno 50-tak protivoklopnih raketa Crvena strela,par lansera,dosta zolja i RPG-jeva.Nešto nisam zapazio da je ijedan četnički tenk uništen.Imali su više protivoklopa nego Prvi korpus u Sarajevu.Koliko je desetina hiljada četnika napadalo enklavu? Ili koja hiljada a možda i stotina.Imali su oružja i oruđa da se odbrane i od daleko veće sile nego što ih je napadala.

A gdje je to Alija minderisao sa Srbima pa mu predložili? On predložio ovi ga odbili.Onda je digao ruke od njih.Naredio im da napadaju iz enklave okolna srpska mjesta a povukao komandu u Tuzlu.To pamet i strategija?
Prvi dio tvog posta objašnjen je onim da se 28. divizija pokazala nespremnom vojnom grupacijom. Iz objektivnih i subjektivnih razloga Armija RBiH ne da se nije razvijala na tom prostoru, već je u julu 1995. bila znatno i slabija nego u vremenu prije nego što je proglašena zaštićenom zonom 1993. godine(ja to zovem - faza TO).

Džabe ti crvene strijele kad oni nisu imali niti jednog čovjeka obučenog da pravilno upravlja njima.

Nikakva komanda nije "povučena" u Tuzlu, načelnik štaba 28. divizije Ramir Bećirović(najviši oficir u trenutku napada) i komadandi svih brigada 28. divizije su bili u njoj u trenutku napada.

Na slobodnu teritoriju dovedeni su niži oficiri(ponavljam, niti jedan ranga komadanta brigade) kako bi ih se doškolovalo upravo iz razloga da se podigne nivo sposobnosti vojske na tom prostoru.

Naser, on nije ni pozvan na doškolovanje već je došao na slobodnu teritoriju da pojasni čudne informacije koje su dolazile iz Srebrenice(ubistva, šverc i slično). Čak je i smjenjen sa dužnosti komadanta 28. divizije, međutim poslije kad se desilo što se desilo ipak je on postrojio ono što je ostalo od 28. divizije na slobodnoj teritoriji.

Zbog pada helikoptera u kojem su poginuli piloti i doktori više se letovi za Srebrenicu i Žepu nisu izvodili, tako da se Naser nije vratio u Srebrenicu, kao i oni spomenuti niži oficiri.

Naređenje o diverzantskim upadima iz enklave za vrijeme pokušaja deblokade glavnog grada zbog "razvlačenja snaga neprijatelja" stvarno izgleda i meni čudno, moguće da su podcjenili reakciju neprijatelja a precjenili 28. diviziju kako bi reagovala čak i da se dogodi napad.

Vjerovatno se računalo da čak i da napadnu Srebrenicu došlo bi do snažnog otpora a onda bi Armija RBiH na drugim pravcima napala VRS i prisilila je da odvlači snage od Srebrenice, ali jedna stvar je poremetila računicu - velikog otpora nije bilo i zločinac Mladić je ušao u Srebrenicu sa malim snagama, tu nikakvi udari na drugim pravcima ne bi pomogli.

Ali što se tiče tog otpora odnosno nedostatka istog u očekivanoj mjeri, na stranu sve slabosti Armije RBiH u enklavi, šta uraditi kad ti iz holandskog bataljona obećaju da će uslijediti zračni udari na sve što se kreće oko Srebrenice(što je i Holanđanima obećano ali sve je blokirao francuski general Bernard Janvier)? I oni koji su bili spremni na borbu su se tad povukli.

Ovdje ljudi ne shvaćaju da niko iz vana enklave nije ni očekivao, ni planirao ni naredio napuštanje enklave i put prema slobodnoj teritoriji. Odluka o tome je donesena na lokalnom nivou.
Volim Pivu

#456 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Volim Pivu »

PM72 wrote:
wunderbaum wrote:sve sandzacke instalacije u Bosni i Armiji BiH su se pokazale kao fatalne

Jel to važi i za one po šehidskim mezarjima širom Bosne? I za one što su dobitnici Zlatnog ljiljana i Zlatne policisjke značke? Neki od nahrabriji ljudi koje sam upoznao u ratu upravo su sandžaklije,hoćemo li ih pobiti ili protjerat?
95% zlatnih ljiljana je podjeljeno na nekom od mindera i pijanki raznim podrumašima i kriminalcima, ostalih 5% svaka čast.
SkyLimit

#458 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

I dodao bih da svi ti problemi sa organizacijom vojske na određenim prostorima su često bili objektivne a ne subjektivne prirode. Nije to eto negdje htjeli a negdje jednostavno se nisu htjeli organizovati.

Što je neko više bio zatvoren, opkoljen, u enklavi pojavljivalo se više problema oko organizacije. Tu bih povukao i paralelu sa Sarajevom, nisu gradom harali raznorazni mafijoza - komadanti jer su eto u Sarajevu tako htjeli, već je to uveliko bilo uzrokovano teškoj poziciji u kojoj se našao grad.

Velikosrbi su to znali i sami išli da tim okruživanjem oslabe odbrambene snage, a i sami su podrivali štetne pojave unutar njihovih redova koje su opet kažem uglavnom bile učestalije što je neko bio "opkoljeniji", ne bih se čudio da i zločinac psihijatar Karadžić nije imao takvih ideja.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#459 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by malakh »

Smail Aga Cengic wrote:
malakh wrote:
Smail Aga Cengic wrote:I Sefer je na svoju ruku ali ovaj Delic je kao da ga je sam Radovan postavio na celo Armije....
ma sefer je zlato, dok sefer bio glavni u armiji tada nam je teklo med i mlijeko :oops:

i baš u tom medu i mlijeku mu promaknuše sva maltretiranja i bahatosti koja su njegovi pojedinci činili u sarajevo, ali i na igmanu.
Sefer makar nije mjesta ni gradove pustao nikome...da smo imalo pametni ko narod i da imalo imamo casti neko bi odgovarao za Srebrenicu a taj neko je od glavnokomandujuceg ARBiH nanize do komandanta 2. Korpusa.
a ko je to "puštao" gradove nekome i koje gradove je "puštao"?
zenit dozic

#460 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by zenit dozic »

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:I jos ...nije sramota vojnicki izgubiti nesto, sramota je predati nesto...i za to treba suditi Aliji i Rasimu.
Bez uvrede, ali svako ko širi smutnju i priče o "prodaji Srebrenice" spada u jednu od ove dvije kategorije:

- Pripadnik velikosrpskih krugova(koji su da podsjetim isplanirali i sproveli genocid, možda se nekad sjetiš i njih spomenuti da imaju "djelić" odgovornosti za genocid) ili osoba koja zbog ovih ili onih razloga širi velikosrpsku propagandu

- Jednostavno osoba limitiranih umnih sposobnosti, sklona vjerovanju u teorije zavjere

Ti se pronađi.
Nije smutnja pitati se sto armija nije prstom mrdnula i traziti odgovore za to.
Ako vec prozivas sefera za neke stvari kad je bio komandant onda je licemjerno ne prozivati ovu dvojicu.
SkyLimit

#461 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

zenit dozic wrote: Nije smutnja pitati se sto armija nije prstom mrdnula i traziti odgovore za to.
Ako vec prozivas sefera za neke stvari kad je bio komandant onda je licemjerno ne prozivati ovu dvojicu.
Ako nakon toliko postova i iznesenih dokumenata na tu temu neko još uvijek poteže da "armija nije prstom mrdnula" ili je glup ili je bezobrazan.

I koja Armija? 28. divizija Armije RBiH sa z/o u Srebrenici?

Šta je to Armija RBiH sa slobodnih teritorija mogla a nije uradila?

Ali interesantno kako bi neki danima, sedmicama, mjesecima i godinama raspravljali o tobožnjoj krivici samih Bošnjaka ili njihovih političkih i vojnih lidera za sva stradanja a ne bi rečenicu posvetili velikosrpskim političarima, vojnicima i policajcima koji su također odigrali izvjesnu, malu ulogu u tim stradanjima.
ušće

#462 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by ušće »

PM72 wrote:

@PM koji si ti licemjer i još gore što nije za pisanje na forumu...Pa ti si 100 puta gore mišljenje iznosio o fočacima i uopšte o istočno- Bosancima a uzeo njega da ispravljaš nego ima li u favelama sandžaklija...
Smail Aga Cengic

#463 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Smail Aga Cengic »

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:I jos ...nije sramota vojnicki izgubiti nesto, sramota je predati nesto...i za to treba suditi Aliji i Rasimu.
Bez uvrede, ali svako ko širi smutnju i priče o "prodaji Srebrenice" spada u jednu od ove dvije kategorije:

- Pripadnik velikosrpskih krugova(koji su da podsjetim isplanirali i sproveli genocid, možda se nekad sjetiš i njih spomenuti da imaju "djelić" odgovornosti za genocid) ili osoba koja zbog ovih ili onih razloga širi velikosrpsku propagandu

- Jednostavno osoba limitiranih umnih sposobnosti, sklona vjerovanju u teorije zavjere

Ti se pronađi.
Ako diram u stranku onda sam velikosrbin ili malouman....ono sto jesam mi kaze da to prvo nisam a ono sta mogu, znam i imam kaze da nisam ni to drugo...

A ti si samo jedan troll omiljene stranke..
SkyLimit

#464 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Jest, inače sam poznat po veličanju SDA i Bakira, to mi je zaštitni znak na ovom forumu. Uostalom, ja nisam ni spomenuo nikakvu "stranku" a nisi ni ti u postu na koji sam replicirao, nije mi uopće pala na pamet ikakva stranka dok je ti nisi sad spomenuo, ali sad shvaćam tvoje motive, barem djelomično.

Nevjerovatno koliko se ljudi prima i širi velikosrpske podvale a neki čak i manipulišu njima poput Sefera iz naziva ove teme i sina mu, u svom ličnom obračunu sa Alijom spremni su potezati argumente i prebacivati mu "činjenice" proizašle iz velikosrpske kuhinje.
Smail Aga Cengic

#465 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:Jest, inače sam poznat po veličanju SDA i Bakira, to mi je zaštitni znak na ovom forumu. Uostalom, ja nisam ni spomenuo nikakvu "stranku" a nisi ni ti u postu na koji sam replicirao, nije mi uopće pala na pamet ikakva stranka dok je ti nisi sad spomenuo, ali sad shvaćam tvoje motive, barem djelomično.

Nevjerovatno koliko se ljudi prima i širi velikosrpske podvale a neki čak i manipulišu njima poput Sefera iz naziva ove teme i sina mu, u svom ličnom obračunu sa Alijom spremni su potezati argumente i prebacivati mu "činjenice" proizašle iz velikosrpske kuhinje.
Ne znam na koje sam se podvale uhvatio, slobodno navedi.

Pa nas je, bolan ne bio, rahmetlija posjetio tek u oktobru ili novembru 1992. godine i to nakon otvorenog pisma selima beslagica a najveca smo i slobodna i oslobodjena teritorija bili...

Jel ne pade Podrinje bez pucnja maltene i jel.rahmetlija koga pozvao na odgovornost?

Jel nisu Cengici harali logistikom? Jel nije kosovac Sabic harao Zagrebom i tamosnjom logistikom?

A ako pocnemo o kosovcima oko rahmetlije i nacinu na koji su stigli do vrha necemo do sutra zavrsiti...

Sto se tice ovih iz pc-a, sta ja da ti kazem da nije receno? Ja se malo bavim to historijom, na nasem forumu objavljujemo cinjenice koje pobijaju sve velikosrpske gluposti i nisam ja tinejdzer da ovdje prosipam neke price protiv srba da bi me vi iz stranke voljeli, ja radim nesto, ono sto mogu. Ako ne vjerujes poslacu ti link pa pogledaj koliko ja volim ave agresore i koliko ja padam na njihove nebuloze.
SkyLimit

#466 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

"Podrinje" je vojno poraženo 1993. godine, i šta sad? Da je svaki put kad je Armija RBiH izgubila neki teritorij pala nečija glava pa ko bi ostao na kraju?

Alija je rekao da u Tuzlu ne dolazi često jer je tu situacija dobra i sređena a potrebniji je gdje je kritično :D Nije neka vadiona, slažem se da je je vlast u Sarajevu imala čudan odnos prema našoj regiji i borcima, Alija je više preferirao one tekbir brigade iz 2. Korpusa :)

Čengići? Hmm. Oni koji Aliju mrze baš i nisu one koje želim da slušam kad pričaju o njemu. No to da je više vjerovao onima koji su klanjali džumu pokraj njega nego sposobnima i da ih je po tom principu i postavljao na funkcije kažu i oni koji su ga voljeli te dodaju da mu je to bila možda i najveća mana, znači to je izgleda istina.

KOS? Naježim se na taj izraz koji teoretičari zavjera toliko vole, 90% su pretjerivanja što se tiče spominjanja značaja te organizacije u redovima Republike BiH.

I kao i svaki teoretičar zavjera sa paranoidnim tendencijama vidiš KOS - ovce i neprijatelje svuda oko sebe, oslovljavaš me sa "vi iz stranke" :lol:
Smail Aga Cengic

#467 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Volim Pivu wrote:što se nije platilo parama i nije se oslobodilo, ginulo se za kurčevo zdravlje i to je danas jedina istina.
Tonje mozda kod agrrsora islo tako, i jednih i drugih, mi smo se rokali, dok Muslimovic i bratija nisu zauzeli Armiju mi smo na nasem, tuzlanskom, kraju dobro gonili bandu.
Smail Aga Cengic

#468 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

dječak sa šibicama wrote:Ja mislim da ljudi pogresno interpretiraju tu izjavu "Alija je dao 50 miliona za Bihac".

Ako dobro poslusate Milovanovica, Alija je Dudakovicu rekao "nebi ti odbranio Bihac da ja nisam dao 50 miliona", gdje je tu receno da je Srbima dat novac? vjerovatno je dat 5. korpusu, a on ga u svercu dao Srbima za municiju i hranu.
Jel moze negdje da se cuje taj razgovor? Manite se srpskih oficira i njihovih izjava...
PM72

#469 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

SkyLimit wrote:
PM72 wrote:
Šta je sad tu nejasno?

Prvi dio tvog posta objašnjen je onim da se 28. divizija pokazala nespremnom vojnom grupacijom. Iz objektivnih i subjektivnih razloga Armija RBiH ne da se nije razvijala na tom prostoru, već je u julu 1995. bila znatno i slabija nego u vremenu prije nego što je proglašena zaštićenom zonom 1993. godine(ja to zovem - faza TO).

Džabe ti crvene strijele kad oni nisu imali niti jednog čovjeka obučenog da pravilno upravlja njima.

Nikakva komanda nije "povučena" u Tuzlu, načelnik štaba 28. divizije Ramir Bećirović(najviši oficir u trenutku napada) i komadandi svih brigada 28. divizije su bili u njoj u trenutku napada.

Na slobodnu teritoriju dovedeni su niži oficiri(ponavljam, niti jedan ranga komadanta brigade) kako bi ih se doškolovalo upravo iz razloga da se podigne nivo sposobnosti vojske na tom prostoru.

Naser, on nije ni pozvan na doškolovanje već je došao na slobodnu teritoriju da pojasni čudne informacije koje su dolazile iz Srebrenice(ubistva, šverc i slično). Čak je i smjenjen sa dužnosti komadanta 28. divizije, međutim poslije kad se desilo što se desilo ipak je on postrojio ono što je ostalo od 28. divizije na slobodnoj teritoriji.

Zbog pada helikoptera u kojem su poginuli piloti i doktori više se letovi za Srebrenicu i Žepu nisu izvodili, tako da se Naser nije vratio u Srebrenicu, kao i oni spomenuti niži oficiri.

Naređenje o diverzantskim upadima iz enklave za vrijeme pokušaja deblokade glavnog grada zbog "razvlačenja snaga neprijatelja" stvarno izgleda i meni čudno, moguće da su podcjenili reakciju neprijatelja a precjenili 28. diviziju kako bi reagovala čak i da se dogodi napad.

Vjerovatno se računalo da čak i da napadnu Srebrenicu došlo bi do snažnog otpora a onda bi Armija RBiH na drugim pravcima napala VRS i prisilila je da odvlači snage od Srebrenice, ali jedna stvar je poremetila računicu - velikog otpora nije bilo i zločinac Mladić je ušao u Srebrenicu sa malim snagama, tu nikakvi udari na drugim pravcima ne bi pomogli.

Ali što se tiče tog otpora odnosno nedostatka istog u očekivanoj mjeri, na stranu sve slabosti Armije RBiH u enklavi, šta uraditi kad ti iz holandskog bataljona obećaju da će uslijediti zračni udari na sve što se kreće oko Srebrenice(što je i Holanđanima obećano ali sve je blokirao francuski general Bernard Janvier)? I oni koji su bili spremni na borbu su se tad povukli.

Ovdje ljudi ne shvaćaju da niko iz vana enklave nije ni očekivao, ni planirao ni naredio napuštanje enklave i put prema slobodnoj teritoriji. Odluka o tome je donesena na lokalnom nivou.
Kilometarskim postovima nisi mi ništa pojasnio sami si mi potvrio da su četnici ušli u Srebrenicu sa malim snagama.Raketa je bilo dovoljno a ne treba doktorat sa Harvarda da ispališ istu na tenk.Ja sam mišljenja da je Alija namjerno oslabio komandni vrh u Srebrenici jer mu je ona bila omča oko vrata u svim pregovorima samo se nije nadao da su Srbi toliki zlikovci.Bio je spreman na sve,pleme mu jebem,jer ako je namjeravao ubiti svog prvog komandanta - šta smo onda mogli očekivati?
PM72

#470 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Volim Pivu wrote:
PM72 wrote:

95% zlatnih ljiljana je podjeljeno na nekom od mindera i pijanki raznim podrumašima i kriminalcima, ostalih 5% svaka čast.
Ja mislim da je obratno,95% ljiljana je podjeljeno po zasluzi a ostalo po štelama.
SkyLimit

#471 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:
Kilometarskim postovima nisi mi ništa pojasnio sami si mi potvrio da su četnici ušli u Srebrenicu sa malim snagama.Raketa je bilo dovoljno a ne treba doktorat sa Harvarda da ispališ istu na tenk.Ja sam mišljenja da je Alija namjerno oslabio komandni vrh u Srebrenici jer mu je ona bila omča oko vrata u svim pregovorima samo se nije nadao da su Srbi toliki zlikovci.Bio je spreman na sve,pleme mu jebem,jer ako je namjeravao ubiti svog prvog komandanta - šta smo onda mogli očekivati?

Pa kako je oslabljen komandni kadar ako su komadanti svih brigada te načelnik štaba divizije Ramiz Bećirović bili u Srebrenici u trenutku napada?

Zašto je za Srebrenicu slao naoružanje helikopterima uz veliki rizik da ti helikopteri budu oboreni, je li to normalan odnos prema teritoriju kojeg se želiš "riješiti"?

Ima više svjedočenja da su pokušali crvenom strijelom pogoditi neprijateljski tenk prilikom napada ali zbog nestručnog rukovanja promašivali bi metu naširoko što su iz VRS primjetili i što ih je samo još i više ohrabrilo da idu naprijed.

Ma, zašto i pokušavam. Vama što pušite četničku spiku nema pomoći, a u slijepoj mržnji prema Aliji spremni ste posegnuti i za većim lažima od njih.
PM72

#472 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

SkyLimit wrote:
PM72 wrote:

Pa kako je oslabljen komandni kadar ako su komadanti svih brigada te načelnik štaba divizije Ramiz Bećirović bili u Srebrenici u trenutku napada?

Zašto je za Srebrenicu slao naoružanje helikopterima uz veliki rizik da ti helikopteri budu oboreni, je li to normalan odnos prema teritoriju kojeg se želiš "riješiti"?

Ima više svjedočenja da su pokušali crvenom strijelom pogoditi neprijateljski tenk prilikom napada ali zbog nestručnog rukovanja promašivali bi metu naširoko što su iz VRS primjetili i što ih je samo još i više ohrabrilo da idu naprijed.

Ma, zašto i pokušavam. Vama što pušite četničku spiku nema pomoći, a u slijepoj mržnji prema Aliji spremni ste posegnuti i za većim lažima od njih.
Čuj kako je "oslabljen" komandni kadar kad je pun helikopter najbitnijih ljudi za odbranu Srebrenice izveden.Helikopteri su išli i za Žepu kao i za Srebrenicu i u dosta slučajeva su piloti bili plaćenici iz Ukrajine samo to u tvojim ćitabima ne postoji.

Ja ti fino kažem,za 5 minuta se čovjek obuči za ispaljenje protivoklopne rakete još ako imaš koju u šteku - to nije nikakva golema nauka.U Srebrenici ih je bilo bar 50 komada a nijedna nije poletjela prema četnicima.Ako si priklješten i nemaš izlaza - potroši sve što imaš pa digni ruku na sebe.samo da je jedna raketa opalila porred četničkog tenka - ne bi smjeli ići naprijed.Nije to igrica na Play stationu na koje se furaš.

Ja sam bio u rovu,za razliku od tebe i ne "pušim četničku spiku" pa zato ispadaš zelen i ne kontaš šta je pisac htio reći.A ako si Alijin fan-niko ti ne brani samo nemoj drugima naturati laži iz knjiga raznih ublehaša i probisvjeta.Alija,SDA i MM su najveće zlo koje je moglo zadesiti bosanske Muslimane.
SkyLimit

#473 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Inače to što je "10. diverzantski odred" VRS učestovao u zauzimanju "zaštićene zone" Srebrenica mnogi bi zbog zajebanog imena jedinice pomislili da se radi o jakim snagama.

Međutim, ako pročitate svjedočenje Erdemovića vidjet ćete da on govori kako je bio iznenađen kad su njih poslali da napadaju na Srebrenicu, to je bio prvi put da se tu jedinicu upotrebljava u "borbama" i uopće nisu bili namjenjeni za to već baš za diverzije unutar neprijateljske teritorije, postavljanje eksploziva radi likvidiranja pojedinaca ili uništenja materijalnih sredstava i slično.

I u tome su bili upitnog kvaliteta jer su se ubacili u Tuzlu da likvidiraju komadanta Ramiza Vilića i poslije se hvalili da su to i učinili, a čovjek i dan danas živ i zdrav.

Ne razumijem kako svi zaobilaze činjenicu da je politički i vojni vrh imao planove šta uraditi u slučaju napada na "zaštićenu zonu" ali svi su oni uključivali stavku da će 28. divizija pružiti žestok otpor i braniti grad, niti su računali da će Mladić zauzeti grad sa malobrojim snagama a pogotovo nisu računali ni pomišljali da će vojska i civili krenuti u nekakav marš prema slobodnoj teritoriji, to je odlučeno na lokalnom nivou same 28. divizije.
SkyLimit

#474 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:
Čuj kako je "oslabljen" komandni kadar kad je pun helikopter najbitnijih ljudi za odbranu Srebrenice izveden.Helikopteri su išli i za Žepu kao i za Srebrenicu i u dosta slučajeva su piloti bili plaćenici iz Ukrajine samo to u tvojim ćitabima ne postoji.

Ja ti fino kažem,za 5 minuta se čovjek obuči za ispaljenje protivoklopne rakete još ako imaš koju u šteku - to nije nikakva golema nauka.U Srebrenici ih je bilo bar 50 komada a nijedna nije poletjela prema četnicima.Ako si priklješten i nemaš izlaza - potroši sve što imaš pa digni ruku na sebe.samo da je jedna raketa opalila porred četničkog tenka - ne bi smjeli ići naprijed.Nije to igrica na Play stationu na koje se furaš.

Ja sam bio u rovu,za razliku od tebe i ne "pušim četničku spiku" pa zato ispadaš zelen i ne kontaš šta je pisac htio reći.A ako si Alijin fan-niko ti ne brani samo nemoj drugima naturati laži iz knjiga raznih ublehaša i probisvjeta.Alija,SDA i MM su najveće zlo koje je moglo zadesiti bosanske Muslimane.

Kad si već tako samouvjeren u tu svoju tvrdnju, de navedi imena tih ljudi i koja im je bila funkcija/čin? Znači koga je to tačno sve odvezao "pun helikopter najbitnijih ljudi"?

Ako si tako siguran u to da je to bio vrhovni komandni kadar, to bi morao znati.
PM72

#475 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Mene čudi kako te stvari nisi saznao iz onih ćitaba...možda ti je neko istrgnuo stranicu pa nemaš pojma ?
Locked