Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
- drug_profi
#451 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Ne ocekujem ja da me ikad priznaju kao nacionalnost, jer je Bosanska nacija opasnost za njihove hegemonije. Nikad to milom dati nece.
Bosnjak je priznajem istorijski naziv za Bosance, ali je sad oskrnavljen, i prisvojen samo za muslimane, a kako i zasto, ne pitaj mene nego Tunju, reisa, Aliju i ostale bandite i grobare ove zemlje. Nazad nema, a lijepi natpisi nasih franjevaca nece to promijeniti. Reis je kao neka fora kod Bosnjaka. Vidim ide mu se za praznike, isto kralj nekakav.
Kad mu se sta ne svidja, zaruzi malo, pa se svi pokunje. Kako vidim autoritet je, zajeban neki lik.
Isti taj wannabe emir, sultan, je rekao da je Bosnjacima majka Turska. Znaci zajeban lik, autoritet, rekao, niko se nije trznuo da kaze da nije tacno.
Kakvu poruku to salje?
Jel trebam da ti crtam ,jbt?
Ja nisam Turcin, ako me razumijes....
Bosnjak je priznajem istorijski naziv za Bosance, ali je sad oskrnavljen, i prisvojen samo za muslimane, a kako i zasto, ne pitaj mene nego Tunju, reisa, Aliju i ostale bandite i grobare ove zemlje. Nazad nema, a lijepi natpisi nasih franjevaca nece to promijeniti. Reis je kao neka fora kod Bosnjaka. Vidim ide mu se za praznike, isto kralj nekakav.
Kad mu se sta ne svidja, zaruzi malo, pa se svi pokunje. Kako vidim autoritet je, zajeban neki lik.
Isti taj wannabe emir, sultan, je rekao da je Bosnjacima majka Turska. Znaci zajeban lik, autoritet, rekao, niko se nije trznuo da kaze da nije tacno.
Kakvu poruku to salje?
- Bosnolog
#452 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
BOŠNJAK (Safvet Beg Bašagić 1894.g.)
Šta je Bošnjak? Jedna mala grana
Velikog stabla Slavijana,
Koga ime u pročelju piše
Povjesnicu junačkih mejdana.
Šta je Bošnjak? Jedno ime slavno
Koje svijet poznaje odavno,
Koje Beč i Budim potresaše
I carigrad i Kosovo ravno.
Šta je Bošnjak? To pleme viteško
Koga vila prostiraše krila,
S durmitorom do Karpatskih gora,
Sa Balkana do sinjega mora.
Šta je Bošnjak? Jedan narod mali,
Koji međ dva svijeta stajaše,
Koji sile evropskije silah
I križarske vojne razbijaše.
Šta je Bošnjak? Kumče Davorova,
Čedo Slavne – al krvave sreće,
Deset puta – ne jednom umrijeće
Al Bošnjaštva odreći se neće.
KAD BOSANCI BIJAHU BOŠNJACI
http://hamdocamo.wordpress.com/2012/10/ ... -bosnjaci/
Bošnjački regiment bila je elitna jedinica u vojsci Austrougarske monarhije sa posebnim privilegijama. Jedinica je imala zasebnu uniformu, te su regimenti imali zasebne brojeve unutar austrougarske vojske.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanskohe ... i_regiment
Šta je Bošnjak? Jedna mala grana
Velikog stabla Slavijana,
Koga ime u pročelju piše
Povjesnicu junačkih mejdana.
Šta je Bošnjak? Jedno ime slavno
Koje svijet poznaje odavno,
Koje Beč i Budim potresaše
I carigrad i Kosovo ravno.
Šta je Bošnjak? To pleme viteško
Koga vila prostiraše krila,
S durmitorom do Karpatskih gora,
Sa Balkana do sinjega mora.
Šta je Bošnjak? Jedan narod mali,
Koji međ dva svijeta stajaše,
Koji sile evropskije silah
I križarske vojne razbijaše.
Šta je Bošnjak? Kumče Davorova,
Čedo Slavne – al krvave sreće,
Deset puta – ne jednom umrijeće
Al Bošnjaštva odreći se neće.
KAD BOSANCI BIJAHU BOŠNJACI
http://hamdocamo.wordpress.com/2012/10/ ... -bosnjaci/
Bošnjački regiment bila je elitna jedinica u vojsci Austrougarske monarhije sa posebnim privilegijama. Jedinica je imala zasebnu uniformu, te su regimenti imali zasebne brojeve unutar austrougarske vojske.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanskohe ... i_regiment
- Edin H.
#453 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Sad me ti zadeveraPocitelj wrote: Pa evo recimo da sam ja agnostik, jel ti to dovoljno, ako hoces da ti privatno posaljem jedan clanak bosnjaka katolika iz prozora-rame, kojim pokusava afirmisati bosnjake katolike?
Sam izraz agnosticizam grčkog je podrijetla i označava filozofsko, idealističko učenje koje poriče mogućnost spoznaje objektivno postojećeg svijeta.
Hrvatsko izdanje Wikipedie kaže da je agnosticizam uvjerenje u nemogućnost univerzalne spoznaje o Bitku, Bogu, Istini i sličnim pojmovima.
Za razliku od ateizma ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stupnju razvoja ne možemo dokučiti. Agnosticizam je negdje na pola puta između teizma i ateizma: s jedne strane nije opterećen vjerskim dogmama, a s druge strane nije ograničen isključivošću ateizma pošto dopušta mogućnost da ipak postoji neki viši entitet nego što je to čovjek.
Točnije, agnosticizam smatra u strožoj varijanti smisao postojanja ili nepostojanja višeg bića (npr. Boga) neobjašnjivim ili čak za život nevažnim, u kojem slučaju se označava kao ignosticizam, tj. apatični agnosticizam ili apateizam. Ignosticizam, kao jači oblik, tvrdi, kako nema jednoznačne definicije pojma Bog. Za razliku od ateizma, ovaj oblik zamjera ateistima jer prihvaćaju tvrdnju da Bog ne postoji, bez kritičnog razmatranja pojma.
Pa postavi pismo na forum, u cemu je problem?
-
Propast i katastrofa
#454 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Reis nije izgovor vec slika i prilika Bosnjastva. Ako slucajno nije on onda je to jedino moj daleki rodjak Tunjo. Treceg nema jer je Alija umro.
Kad samo pomislim da se u glavi ovog....da kazem covjeka Tunje, jer akademik je uvreda za razum, prvobitno izrodio naziv Bosnjak....a onda kao ovce , torovski svi za njim.
Ne hvala odjebaus
Kad samo pomislim da se u glavi ovog....da kazem covjeka Tunje, jer akademik je uvreda za razum, prvobitno izrodio naziv Bosnjak....a onda kao ovce , torovski svi za njim.
Ne hvala odjebaus
-
Pocitelj
#455 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Mnogo grijesis cura mi je hrvatica, sto nije smetnja nikakva niti ona meni spori da ja budem bosnjak niti ja njoj namecem neko bosanstvo/bosnjastvo. Ja jesam i bosanac al prije svega bosnjak, kao sto je onaj iz stoca prvo bosnjak pa onda hercegovac, kao sto je onaj iz pazara prvo bosnjak pa onda sandzaklija. Nadam se da shvatasdrugi profil wrote:Ne ocekujem ja da me ikad priznaju kao nacionalnost, jer je Bosanska nacija opasnost za njihove hegemonije. Nikad to milom dati nece.
Kakvu poruku to salje?
- karanana
#456 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
sve u vrijeme ili u godinu razlike od njegovih posjeta milosevicu u probavanju rjesavanja muslimanskog pitanja u mozda nekoj novoj jugoslaviji.Propast i katastrofa wrote:Reis nije izgovor vec slika i prilika Bosnjastva. Ako slucajno nije on onda je to jedino moj daleki rodjak Tunjo. Treceg nema jer je Alija umro.
Ne hvala odjebaus
-
Pocitelj
#457 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
U cemu je problem u sta ja vjerujem, mogu vjerovat u prislija ali to ne umanjuje moje bosnjastvo, sutra mozda nadjem smisao u budizmu pa necu zbog toga prestat biti bosnjak i postat tibetanac.Edin H. wrote:Sad me ti zadeveraPocitelj wrote: Pa evo recimo da sam ja agnostik, jel ti to dovoljno, ako hoces da ti privatno posaljem jedan clanak bosnjaka katolika iz prozora-rame, kojim pokusava afirmisati bosnjake katolike?![]()
Sam izraz agnosticizam grčkog je podrijetla i označava filozofsko, idealističko učenje koje poriče mogućnost spoznaje objektivno postojećeg svijeta.
Hrvatsko izdanje Wikipedie kaže da je agnosticizam uvjerenje u nemogućnost univerzalne spoznaje o Bitku, Bogu, Istini i sličnim pojmovima.
Za razliku od ateizma ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stupnju razvoja ne možemo dokučiti. Agnosticizam je negdje na pola puta između teizma i ateizma: s jedne strane nije opterećen vjerskim dogmama, a s druge strane nije ograničen isključivošću ateizma pošto dopušta mogućnost da ipak postoji neki viši entitet nego što je to čovjek.
Točnije, agnosticizam smatra u strožoj varijanti smisao postojanja ili nepostojanja višeg bića (npr. Boga) neobjašnjivim ili čak za život nevažnim, u kojem slučaju se označava kao ignosticizam, tj. apatični agnosticizam ili apateizam. Ignosticizam, kao jači oblik, tvrdi, kako nema jednoznačne definicije pojma Bog. Za razliku od ateizma, ovaj oblik zamjera ateistima jer prihvaćaju tvrdnju da Bog ne postoji, bez kritičnog razmatranja pojma.
Pa postavi pismo na forum, u cemu je problem?
-
pemanapemani
#458 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Nije samo Cerić.
Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić.
Svi se oni u glas dernjaju- Bošnjak, islam, bosanski. Niko od njih niti teorijski nije naveo mogućnost da Bošnjaci mogu biti ateisti, katolici, pravoslavci, agnostici, itd. Naravno, treba spomenuti i odluke Bošnjačkog sabora gdje se navodi da su dotadašnji Muslimani danas Bošnjaci. Čak je bio naslov u Oslobođenju, čini mi se, Zaspali kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci. Također, "podrumske aktivnosti" na tom Saboru su još zornije pokazale ko treba biti Bošnjak.
Možemo se raspravljati unedogled, ali to su fakti.
Bosanac (i Hercegovac) nije nikakva geografska odrednica, to su stanovnici države Bosne i Hercegovine. Oni se mogu etnički izjašnjavati ili ne. Tako neko može biti etnički/narodno Bošnjak, a nacionalno Bosanac i Hercegovac. Neko drugi opet može biti etnički neopredjeljen, a nacionalno je Bosanac i Hercegovac. Tako je bilo i tako će biti do popisa 2013. Sad, što se neki Srbin ili Hrvat ne osjeća Bosancem i Hercegovcem, njegov problem, ali na papiru je on bio baš to.
Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić.
Svi se oni u glas dernjaju- Bošnjak, islam, bosanski. Niko od njih niti teorijski nije naveo mogućnost da Bošnjaci mogu biti ateisti, katolici, pravoslavci, agnostici, itd. Naravno, treba spomenuti i odluke Bošnjačkog sabora gdje se navodi da su dotadašnji Muslimani danas Bošnjaci. Čak je bio naslov u Oslobođenju, čini mi se, Zaspali kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci. Također, "podrumske aktivnosti" na tom Saboru su još zornije pokazale ko treba biti Bošnjak.
Bosanac (i Hercegovac) nije nikakva geografska odrednica, to su stanovnici države Bosne i Hercegovine. Oni se mogu etnički izjašnjavati ili ne. Tako neko može biti etnički/narodno Bošnjak, a nacionalno Bosanac i Hercegovac. Neko drugi opet može biti etnički neopredjeljen, a nacionalno je Bosanac i Hercegovac. Tako je bilo i tako će biti do popisa 2013. Sad, što se neki Srbin ili Hrvat ne osjeća Bosancem i Hercegovcem, njegov problem, ali na papiru je on bio baš to.
-
LouFerrigno
#459 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Covjece, ti ocigledno ne razumijes. Ako je Bosnjak oskrnavljen, a "Bosanac" to nije, zasto se pravoslavci i katolici ne izjasnjavaju kao Bosanci? Zasto su 95+% Bosanaca ljudi koji su muslimanskog porodicnog nasljedja?drugi profil wrote:Ne ocekujem ja da me ikad priznaju kao nacionalnost, jer je Bosanska nacija opasnost za njihove hegemonije. Nikad to milom dati nece.
Kakvu poruku to salje?
Shvatis li ti da mene boli k*rac za reisa?
-
miki.ba
#460 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Nije tacno aj probaj ponovo.Pocitelj wrote:
Mnogo grijesis cura mi je hrvatica, sto nije smetnja nikakva niti ona meni spori da ja budem bosnjak niti ja njoj namecem neko bosanstvo/bosnjastvo. Ja jesam i bosanac al prije svega bosnjak, kao sto je onaj iz stoca prvo bosnjak pa onda hercegovac, kao sto je onaj iz pazara prvo bosnjak pa onda sandzaklija. Nadam se da shvatas
Ako dobijes djecu sa curom, šta ce djeca biti ?
- Država
#461 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Opet ti...Propast i katastrofa wrote:Reis nije izgovor vec slika i prilika Bosnjastva. Ako slucajno nije on onda je to jedino moj daleki rodjak Tunjo. Treceg nema jer je Alija umro.
Ne hvala odjebaus
Pa nije bolan Tunjo smislio naziv "Bošnjak". To je historijska činjenica koju su nam potvrđivali svi, od Turaka, preko Austro-Ugarske... do prve Jugoslavije. Tad nam je to ukinuto. Nemoj ba više da izvrćeš činjenice...
- karanana
#462 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
zasto onda i jezik nisu nazvali bosnjacki a ne bosanski?
tunjo nije izmislio rijec bosnjak, ali ga je izjednacio sa bosnjak=musliman, a kao sto se vidi iz papira, to bas i nije bilo tako u proslosti.
tunjo nije izmislio rijec bosnjak, ali ga je izjednacio sa bosnjak=musliman, a kao sto se vidi iz papira, to bas i nije bilo tako u proslosti.
Last edited by karanana on 26/10/2012 23:05, edited 1 time in total.
- Sezam
#463 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
pemanapemani wrote:Nije samo Cerić.
Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić.![]()
-
LouFerrigno
#464 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Super sto si spomenuo fejsbuk grupe, ali ozbiljno. Idite na bilo koju fb grupu pod imenom "Bosanac a ne Bosnjak, Hrvat itd" a vidjet cete sve neke Edine, Emire, Emine, Lejle...mozda pokoji Vedran ali (bukvalno) 1 od 5 000. Mogu li vas pitati zasto je to tako? Zasto ima tako malo Bosanaca katolika i pravoslavaca?Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić.
-
Pocitelj
#465 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Ako trazis igovor da se ne izjasnis bosnjakom uvjek ces ga naci, medjutim vidi kako je to kod mene mene niko od tih klovnova koje si nabrojao nece ubjediti i odgovoriti od bosnjastva jer ja bosnjastvo ne shvatam kroz vjeroispovjest, vec sam naveo da sam agnostik sutra cu mozda biti budista ko zna, ali nikad necu prestati biti ono sto sam bosnjakpemanapemani wrote:Nije samo Cerić.
Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić.![]()
-
LouFerrigno
#466 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Sta smeta, pola "Bosanaca" ce ionako reci da govore srpskohrvatskim jezikom.karanana wrote:zasto onda i jezik nisu nazvali bosnjacki a ne bosanski?
- Država
#467 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Zato što svi u BiH govorimo na isti način, bez obzira na vjeru i naciju. Jedino postoji razlika od oblasti do oblasti. Zato se zove bosanski.karanana wrote:zasto onda i jezik nisu nazvali bosnjacki a ne bosanski?
Ljudi moji, pa kako više ne kontate da nije dobro da se izjašnjavamo kao Fojničani, Metalci, Pankeri, Pitari, Manijaci i slično...
Sama činjenica da će se svi Srbi u BiH izjasniti kao Srbi, dovoljna je da se mi zapitamo što bi mi izmišljali toplu vodu pa se izjašnjavali kao eskimi.
Svašta.
- Sezam
#468 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Ja i dalje ne vidim da vam iko brani da se na popisu izjasnite kao Bosnjaci, NEmuslimani.
Moguce je da se na popisu 10%+ ljudi izjasni tako i to je savim dovoljno za pocetak.
Moguce je da se na popisu 10%+ ljudi izjasni tako i to je savim dovoljno za pocetak.
- Edin H.
#469 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Mislim da nisi shvatio moje pitanje, zasto ne postavis taj clanak na forum (...ti privatno posaljem jedan clanak bosnjaka katolika iz prozora-rame, kojim pokusava afirmisati bosnjake katolike)?Pocitelj wrote:
U cemu je problem u sta ja vjerujem, mogu vjerovat u prislija ali to ne umanjuje moje bosnjastvo, sutra mozda nadjem smisao u budizmu pa necu zbog toga prestat biti bosnjak i postat tibetanac.
-
miki.ba
#470 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Veca je mogucnost da ja imam dobitni bingo listic u đepu, a nisam ga ni kupio.Sezam wrote:Ja i dalje ne vidim da vam iko brani da se na popisu izjasnite kao Bosnjaci, NEmuslimani.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#471 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Akt , propis , dokument ?Država wrote:do prve Jugoslavije. Tad nam je to ukinuto. Nemoj ba više da izvrćeš činjenice...
Gdje je to IZRIČITO zabranjeno?
Na drugom popisu 1931 SVI su morali biti Jugosloveni različitih religija , dakle ukinuto je ime i Srbima i Hrvatima.
Koji BOŠNJAČKI akademik , intelektualac je u periodu 1945-1991 tražio VRAĆANJE imena Bošnjak u zvaničnu upotrebu te bio odbijen? Ko je učinio tu "odbijenicu" , navedi instituciju , pojedinca ?
Hvala na razumijevanju.
-
LouFerrigno
#472 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Mala lista "ostalih" u federalnom parlamentu:
Hidajeta Redzic, Irma Muratovic, Irmina Cengic
Multietnicnost "ostalih" na dijelu 
Hidajeta Redzic, Irma Muratovic, Irmina Cengic
Last edited by LouFerrigno on 26/10/2012 23:11, edited 1 time in total.
-
Pocitelj
#473 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Vidi, cura mi je jedna jako normalna osoba ide u crkvu i to, ali kad smo dosli do teme djece ona je rekla da je logicno da djeca budu sto i otac, drugim rjecima da budu bosnjaci a u sta ce vjerovati nek oni sami izaberumiki.ba wrote:Nije tacno aj probaj ponovo.Pocitelj wrote:
Mnogo grijesis cura mi je hrvatica, sto nije smetnja nikakva niti ona meni spori da ja budem bosnjak niti ja njoj namecem neko bosanstvo/bosnjastvo. Ja jesam i bosanac al prije svega bosnjak, kao sto je onaj iz stoca prvo bosnjak pa onda hercegovac, kao sto je onaj iz pazara prvo bosnjak pa onda sandzaklija. Nadam se da shvatas
- Sezam
#474 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Veca je mogucnost sta?miki.ba wrote:Veca je mogucnost da ja imam dobitni bingo listic u đepu, a nisam ga ni kupio.Sezam wrote:Ja i dalje ne vidim da vam iko brani da se na popisu izjasnite kao Bosnjaci, NEmuslimani.
-
miki.ba
#475 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013
Šta ako djeca ne žele?Pocitelj wrote:Vidi, cura mi je jedna jako normalna osoba ide u crkvu i to, ali kad smo dosli do teme djece ona je rekla da je logicno da djeca budu sto i otac, drugim rjecima da budu bosnjaci a u sta ce vjerovati nek oni sami izaberumiki.ba wrote:Nije tacno aj probaj ponovo.Pocitelj wrote:
Last edited by miki.ba on 26/10/2012 23:13, edited 1 time in total.