Kraj entiteta?

Locked
Bosnolog

#451 Re: Kraj entiteta?

Post by Bosnolog »

gidora wrote:
Bosnolog wrote:Srbija je najvise profitirala od Turskog vakta.Turci su Srbiji pomogli da otmu Beograd Ugarima, nakon kosovske bitke Srbija se srodila sa Turcima. http://www.youtube.com/watch?v=BQ9Dn0tFUCA

Potom su napali skupa sa Turcima Tvrtkovu Bosnu,dobrih Bosnjana, da bio je potom okupirala 1918, cija okupacija i danas traje u obliku genocidnog blentiteta,...Sto se tice otimacine zemlje pa upravo je ona nakon prve okupatorske Srboslavije (KSHS) oteta Bosnjacima, koji su bili vlasnici iste vise od 91 %,....
Srbi i Turci "zajedno napadali BiH i dobre Bošnjane" :lol:
Nema dalje :lol:
:thumbup:
Tursko-Srpska ljubav i saveznistvo je pocelo nakon kosovske bitke,...

SAMO SEDAM GODINA NAKON PORAZA NA KOSOVU POLJU 1396 PORAZENA SRPSKA VOSJKA RATUJE NA STRANI OSVAJACA OSMANLIJA PROTIV KRIZARA NA NIKOPOLJU (BUGARSKA).SRPSKI VOJSKOVODA STEFAN LAZAREVIC DAJE VLASISTU SESTRU OLIVERU TURSKOM OSVAJACU,SULTANU BAJAZITU I,........

Nakon poraza srpske vojske na Kosovu na Vidovdan 1389. turski sultan Bajazit I je dozvolio Stefanu Lazareviću da zadrži titulu despota, očeve zemlje i dio autonomije. Zauzvrat, Stefanova sestra Olivera se udala za Bajazita, a Stefan je plaćao danak (u zlatu, ne u krvi) Otomanskoj imperiji i bio obavezan da obezbjedi vojni kontigent koji će se boriti u sklopu Otomanske vojske kada Sultan to zatraži. Najmanje očekivana posljedica bitke na Kosovu je rađanje međusobnog poštovanja i bliskosti između Stefana i Bajazita. Ovo je dovelo do toga da je Bajazit proglasio Stefana svojim najvernijim vazalom na velikom skupu u Seru (Serres) 1393. Dijelom zahvaljujući tome, prve godine poslije Kosova Srbija provodi relativno mirno, a Bajazit nastavlja sa svojim osvajanjima na Balkanu, uglavnom u pravcu Bugarske.

Bugarski gradovi padaju jedan za drugim i 1393. Turci osvajaju Nikopolj, tadašnju prestolnica bugarskog cara Ivana Šišmana. Ovim je Otomanska imperija vrlo ozbiljno pokucala na vrata prvog katoličkog kraljevstva u Evropi – Mađarske. Reakcija pape Bonifaćea IX je bila brza. On je 1394. pozvao na krstaški pohod protiv Otomanske imperije, s ciljem da se Turci izbace sa Balkana, nazad preko Bosfora i Dardanela. Iako je duh krstaških pohoda bio dobrim dijelom slomljen gubitkom Svete Zemlje u 13. vijeku, odziv je premašio sva očekivanja. 1396. u Mađarskoj se našlo oko 40 hiljada krstaša, uglavnom teških konjanika, dobro opremljenih i željnih bitke. Nacionalni sastav krstaša je bio u punom smislu riječi internacionalan: najveći dio su činili Francuzi (preciznije, ljudi Burgundije), mada se ne smije zanemariti prisustvo svih značajnijih Zapadnih sila tog vremena, u prvom redu Engleza i Nijemaca. Komanda nad krstašima je poverena sinu Vojvode od Burgundije, Žanu od Nevera. Uz njih je stajao mađarski kralj Žigmund sa oko 60 hiljada vojnika. Značajan dio Žigmundove vojske činila je lahka konjica – šekeli, uz mađarske vazale od kojih su najpoznatiji vlaški Vojvoda Mirčea i transilvanijski plemić Lacković.

Na drugoj strani, upozoren sakupljanjem ovako velike armije u Mađarskoj, Bajazit naređuje utvrđivanje do tada osvojenih gradova u Bugarskoj. Nikopolj postaje važno mjesto u Bajazitovim odbrambenim planovima zbog svog odličnog strateškog položaja i jakih zidina. Komandant Nikopolja Dogan Beg dobija naređenje da brani grad do poslednjeg čovjeka, a Bajazit okuplja vojsku od oko 100 hiljada ljudi i kreće u susret krstaško-mađarskoj vojsci. Oko polovine ove vojske je činila pješadija – azapi i janičari, dok je ostatak činila konjica – akindžije kao lahka i spahije kao teška konjica. Naravno, uz kontigent od oko 15 hiljada teških srpskih konjanika predvođenih Stefanom Lazarevićem lično .

Žigmund, koji je već imao iskustvo iz pograničnih sukoba sa Turcima, je želio da zauzme odbrambenu poziciju i pusti Turke da napadnu, kako bi što bolje iskoristio prednost terena. Ovo je, međutim, bilo neprihvatljivo za Žana od Nevera i krstaše – oni su insistirali da što pije, jurišem, potuku tursku vojsku. Na kraju je Žigmund morao da se složi sa taktikom ljudi koji nisu imali nikakvog iskustva ni znanja o taktikama Otomanske imperije. Kombinovana krstaško-mađarska armija je prešla Dunav početkom septembra 1396. i za relativno kratko vrijeme osvojila nekoliko slabije branjenih gradova kao što su Belogradčik, Orjahovo i Vidin. Stanovništvo većine gradova, kako muslimansko tako i pravoslavno, je masakrirano. Ove lake pobjede su rezultovale još većem samopouzdanju i bahatosti krstaša i 12. Septebra Nikopolj je opsjednut.

U međuvremenu, Bajazit hita ka Nikopolju, do koga neometano stiže 24. septembra i postavlja svoj kamp na brdu nekoliko kilometara južno od grada. Koristeći standardnu istočnjačku taktiku, on utvrđuje svoj kamp i pušta krstaše da napadnu, koristeći sve prednosti svog utvrđenog odbrambenog položaja. Krstaši, naravno, nisu propustili priliku da ‘dokažu svoju hrabrost’.

Bitka kod Nikopolja se odigrala u ponedeljak, 25. septembra 1396. Turska vojska je bila postavljena iza svojih utvrđenih položaja u obliku polumjeseca: centar je činila pješadija (azapi naoružani lukovima i strelama i janičari), dok su na krilima bile spahije. Ispred utvrđenih položaja turske pješadije bile su akindžije. Bajazit i njegova lična garda su zauzeli položaj iza pješadije. Stefanova konjica je ostala uz Bajazita kao rezerva.

Krstaško-mađarska vojska se postavila u linijski poredak: centar su činili Žigmundovi Mađari, lijevo krilo je povjereno Mirčei i njegovim Vlasima, a desno Lackoviću i ljudima Transilvanije. Ispred njih je postavljena krstaška vojska. Žan od Nevera i krstaši nisu mogli da podnesu misao da uđu u bitku tek poslije onih koje su smatrali manje vrijednim.

Maksimalno potcenivši protivnika i želeći svu slavu za sebe, krstaši su krenuli u juriš i ne obavjestivši Žigmunda. Naravno, pošto su ispalili po nekoliko strijela, akindžije su se sklonile sa puta krstaške teške konjice koja se našla u podnožju brda na kom je stajala glavnina turske vojske. Azapi su ih odmah zasuli kišom strijela. Krstaši u teškim oklopima nisu imali izbor do da se pješke popnu uz strm uspon kako bi izbjegli ‘kukavičku smrt’ – smrt od strijela. Relativno brzo su savladali uspon i stigli do, dobrim dijelom, neoklopljenih azapa. Ovo je rezultovalo probojem turskog centra, ali su se tada na njih obrušile spahije sa krila turske vojske. Uslijedio je krvav i haotičan boj. Juriš Bajazita i njegove lične garde sa samog vrha brda na premorene i dezorganizovane krstaše je bio presudan: preživjeli krstaši su se mahom dali u bijeg.

Čim je čuo za ishitren napad krstaša, Žigmund im je krenuo u pomoć. Komandanti lijevog i desnog mađarskog krila, Mirčea i Lacković, su zaključili da je bitka izgubljena i napustili bojno polje. Dok je Žigmund stigao do neprijatelja, krstaši su već bili razbijeni, a azapi i janičari su zatvorili rupu u svom centru. Mađari su uspeli da nanesu velike gubitke turskoj pješadiji i da je na kraju razbiju. Upravo kada se Žigmund uhvatio u koštac sa glavninom turske konjice i ishod bitke visio o koncu, Bajazit je dao znak Stefanu: 15,000 srpskih teških konjanika je jurnulo na Mađare sa njihove desne strane. Juriš i šok su bili tako siloviti da je srpska konjica u roku od nekoliko minuta osvojila Žigmundovu ratnu zastavu. Pad kraljevske zastave je potpuno demoralisao Mađare. Žigmund je naredio povlačenje i Mađari su se u neredu, na granici bijega, i uz velike gubitke, povukli.

http://www.youtube.com/watch?v=dm3hXCJjhm4

Korisni linkovi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis

http://www.historyofwar.org/articles/ba ... polis.html

http://www.geocities.com/nbulgaria/bulg ... cop396.htm

http://www.deremilitari.org/resources/s ... opolis.htm

Literatura:

Osprey - Campaign 064 - Nicopolis 1396

Aziz S. Atiya - The Crusade of Nicopolis

Norman Housley - Documents on the Later Crusades, 1274-1580

Mapa Srbije i regiona u vrijeme kosovske bitke,... Image
mostar036

#452 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

cindrlimindrli wrote:
gidora wrote:Nemojmo zanemariti "hronologiju",bar ne u hrvatskoj.Možda za početak počnemo od 1941
Ma sta od 1941, najbolje da pocnemo od ameba, i one su pokusale unistiti nebeski narod.
mostar036 wrote:Evo skoro su Bošnjaci malo više Mostara spalili kombi navijača Slavije,prije toga demolirali kafić Zrinjskog.
Pa da, Bosnjaci spalili kombi i razlupali kafanu ustaskoj mladezi. Ja tamo nisam bio, al` upravo zbog ovakvih
komentara meni te kafane i kombia uopste nije zao, dapace. :D
Navijači Želje su Bošnjaci većinom,a sjeverno od Mostara je Bošnjačka vlast.
Bodkin

#453 Re: Kraj entiteta?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Obojici vam je "iskrivljen pogled" :) Njemu smeta drugi dio recepta, tebi prvi, a to je ustvari paket.
ko kaze da meni smeta prvi dio? apsolutno sam za to sto si ti napisao samo ne na nacin da se to interpretira i da to u stvari bude agresivna bosnjacka politika
hAZNADAR

#454 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

guido
ja ne znam koliko ti imas godina ali ja se sjecam perioda od prije rata. uvijek je bosnjacka nacionalisticka pozicija bila sljedeca - hocemo unitarnu centralizovanu bosnu jedan covjek jedan glas. to je prakticno nacionalna drzava bosnjaka a svi cemo se pravit fini pa je nazivati "građanska" bosna i hercegovina. u drzavi jedan covjek jedan glas konstitutivnost je besmislena jer se onda imenuju komsici i stvar je formalno zadovoljena. ja se sjecam jednog intervjua pred izbore 1990 kada je nikola koljevic rekao da je za srbe bolja nacionalna drzava bosnjaka od građanske bosne jer u toj drzave manjine imaju ekpslicitna prava dok u drzavi građana samo ko fol smo svi ravnopravni.

uvijek je stav bosnjackih nacionalista bio da bez obzira imali rat ili ne, makar izginulo milion muslimana mi nekamo kuda i na duze staze bosna ce biti nasa jer oni imaju rezervne domovine. to je naglaseno i stavom da su se samo bosnjaci zrtvovali za bosnu, da su oni merhametli i bolji narod od srba i hrvata koji su agresori, da su potomci bogumila, itd.
Nista s'nicim - pa valjda ja znam bolje od tebe kakve su prilike kod nas i to ti je i objasnjeno. Bosnjacki nacionalizam uopce nije postojao devedesetih - iz prostog razloga sto je i nacija bila u fazi vracanja imena, definisanja,..
Last edited by hAZNADAR on 05/10/2012 18:29, edited 1 time in total.
Bodkin

#455 Re: Kraj entiteta?

Post by Bodkin »

cindrlimindrli wrote: Jesam, djevojka je iz Sarajeva al` ovo o cemu mi pricamo za nju potpuno nebitna stvar u zivotu, sto je opet
razumljivo. Zena rastavlja DNK golim rukama i sad da se zamara ovim nasim budalastinama. :D
Ja sam mislio na guranje pametnih i talentovanih od strane drzave, davanjem stipendija, garantovanjem
dobrih poslova...stelenjem dobrih koka itd.
:D
:thumbup: :thumbup: apsulutno sam za. ja sam cak uspio pomoci neki nasim studentima. dvoje zavrsilo u usa na koledzu i to jedna cura na Duke University :)

i jos :thumbup: za tu tu djevojku i to sto je postigla.

samo jos nesto, zamara se i ona svim ovim pred izbore ili u drustvu koje okrene stvari na politiku :)
hAZNADAR

#456 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Postoji. Potrebno je paralelno ići u dva pravca :

-jačanje pritiska na velikosrbe i HDZ, odnosno na one političke faktore koji otvoreno propagiraju etničku podjelu. Danas imamo popuštanje za popuštanjem, ako ne popušta jedna stranka, popušta druga, a tu je i buljuk "intelektualaca" poput Kazaza koji dižu harangu protiv stranke koja odbija neprijateljske ultimatume

-očuvanje srpskog i hrvatskog identiteta na području gdje su Srbi i Hrvati manje brojni. Omjer zaposlenih u javnoj upravi ili ovo kasapljenje povelje Kulina bana su primjer kako ne treba.

Dakle, zaoštriti prema političarima a braniti identitet i interes naroda.
Definitivno nisi dugo bio u RS ili nisi bio dovoljno dugo da malo bolje upoznas stvari kakve jesu tamo.
To sto ti pricas je cista utopija - i nije mi jasno sta mislis pod pritiscima. Pa sva moc, glas, snaga, uticaj,.. Sarajeva prestaje vec na izlazu iz grada, mogu oni iza entitetske crte radit ista hoce i samo se nasmijati na sve proteste iz Sarajeva. Mozemo se dici na demonstracije u znak protesta, samo ce nas posmatrati sa smekom sa terase nekog kafica na Vracama i komentarisati "sta ovi opet galame" - znajuci da se sav bosnjacki protest zavrsava tamo gdje je i poceo. Jedini pritisci su lobiranjem i vezama u svijetu, MZ,. ali i ta vremena su prosla - rat je davno prosao i u ocima svijeta nema vise zrtve kojoj eto iz nekih kao moralnih razloga treba udovoljiti. A na djelu u RS imas nacionalizam, homogenost, organizovanost, patriotizam,... kao nikad ranije. Prosla su vremena smjenjivanja politicara, oduzimanja nadleznosti - jer MZ pritisce samo tamo gdje je mehko a ne tamo gdje moze uztalasati.

- Sto se tice očuvanja srpskog i hrvatskog identiteta na području gdje su Srbi i Hrvati manje brojni - to nema nikakav politicki efekat u RS - za njih ti Srbi kod nas skoro ne postoje, za njih i crkve kod nas skoro ne postoje - isto kao da ih vise nema - oni su sve izvan granica entiteta halalili davno i to ih ne interesuje. Popis ce pokazati cak da na podrucju RS zivi vise nesrba negoli Srba u mjestima sa bosnjackom vecinom. Znamo ti i ja da to nije zbog njihove vece tolerancije - ali na papiru vise neces imati argumente koji idu u prilog nasoj multietnicnosti. Od te multietnicnosti ce ostati samo dobra volja pojedinih - ali prakticno vise nece nigdje postojati.
Danas u svijetu u nacionalnim drzavama, imas vise multietnicnosti u samo nekim gradovima negoli sto imas u cijeloj BiH. Zato sto ljudi prihvataju pravila i uredjenje drzave gdje zive i gdje imaju svoja prava. To upravo i ja zagovaram - nikakav aparthejd ili kopiju velikosrpske politike - i u bosnjackoj nacionalnoj drzavi ima mjesta za svakoga i da ima sva prava - druge uopce ne ostecujes jer svakako ne sljive niti konstitutivnost niti multietnicnost. Mozes ih samo ostetiti sto ces im pomrsiti racune da nas getoiziraju i imaju pola zemlje samo za sebe. A to neces sa multikulti, to mozes samo ekonomski jaci i nacionalno homogeniji, i konacno za promjenu da i mi krenemo malo talasati - pa dosta je bilo vise kooperativnosti, poniznosti, saginjanja, tapsanja po ledjima kako smo poslusni, i vjecitog pravdanja kako nismo teroristicka baza.
Shvati da model kojeg zastupas polako gubi svoj smisao i da se ne moze izgraditi od strane samo jednih.
Skijaš

#457 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
Skijaš wrote:
Obojici vam je "iskrivljen pogled" :) Njemu smeta drugi dio recepta, tebi prvi, a to je ustvari paket.
ko kaze da meni smeta prvi dio? apsolutno sam za to sto si ti napisao samo ne na nacin da se to interpretira i da to u stvari bude agresivna bosnjacka politika
Od strane koga da se tako interpretira ? Od Kazaza bi svaka manifestacija patriotizma bila protumačena kao bošnjački nacionalizam, pa moramo postaviti neko mjerilo na osnovu određujemo čije je mišljenje i tumačenje relevantno a čije nije.
Arteta

#458 Re: Kraj entiteta?

Post by Arteta »

gidora wrote:
Bosnolog wrote:Srbija je najvise profitirala od Turskog vakta.Turci su Srbiji pomogli da otmu Beograd Ugarima, nakon kosovske bitke Srbija se srodila sa Turcima. http://www.youtube.com/watch?v=BQ9Dn0tFUCA

Potom su napali skupa sa Turcima Tvrtkovu Bosnu,dobrih Bosnjana, da bio je potom okupirala 1918, cija okupacija i danas traje u obliku genocidnog blentiteta,...Sto se tice otimacine zemlje pa upravo je ona nakon prve okupatorske Srboslavije (KSHS) oteta Bosnjacima, koji su bili vlasnici iste vise od 91 %,....
Srbi i Turci "zajedno napadali BiH i dobre Bošnjane" :lol:
Nema dalje :lol:
:thumbup:
Poznato je da su Srbi bili Turski vazali.
Arteta

#459 Re: Kraj entiteta?

Post by Arteta »

mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
Ja bih volio kada bi se odvojili Srbi i Hrvati iz BiH,ali pod nekoliko uslova.
Da dadnu neke teritorije u zamjenu za priznanje tih tvorevina.
Ti teritoriji bi nam sluzili za povezivanje nasih teritorija.
Mi bismo dobili od Hrvata i Neum,Stolac i jos bi nam Hrvatska dala dio uz more kako bismo napravili luku.
Bosnjacima,Bosancima i ostalima koji postuju BiH i koji bi se zadesili van nase slobodne drzave bismo dali dvojno drzavljanstvo..
A Srbima i Hrvatima bismo dozvolili ulazak u Bosnu samo uz kauciju od 1000 maraka pa da i od njih imamo neke koristi.
:bih:
Bodkin

#460 Re: Kraj entiteta?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Bodkin wrote:
Skijaš wrote:
Od strane koga da se tako interpretira ? Od Kazaza bi svaka manifestacija patriotizma bila protumačena kao bošnjački nacionalizam, pa moramo postaviti neko mjerilo na osnovu određujemo čije je mišljenje i tumačenje relevantno a čije nije.
ja kazem AKO. dakle ne treba mi kazaz da mi kaze da je harisovo 100% bih bez entiteta bosnjacka politika.to sto sam ja za ukidanje entiteta ovakvih kakvi jesu ne znaci da to nije bosnjacka politika
Skijaš

#461 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:nije mi jasno sta mislis pod pritiscima.
-nećemo prihvatiti smanjenje državnog budžeta u korist entitetskih, a ako to znači da će svi budžeti biti blokirani, neka budu.

-nećemo bez posrednika pregovarati s onim političarima koji negiraju genocid u Srebrenici. Kao što bi se uostalom izolovalo i političare u Francuskoj ili Njemačkoj a koji negiraju holokaust. Ako će nas odbrana civilizacijskih vrijednosti odvesti u blokadu sistema, neka odvede.

itd itd. Dakle sve bez nasilja i u skladu sa demokratskim sistemom.
u bosnjackoj nacionalnoj drzavi ima mjesta za svakoga i da ima sva prava
Pa da. I vjerovatno imaš Srbina ili Hrvata za prijatelja. Ti ustvari ne mrziš, ti bi samo zbog opšte koristi da dva od tri ravnopravna naroda, službeno proglasiš manjinama. Nikakve zle namjere, kao što uostalom nije bilo ni zle namjere kod nacista. Jer poznato je, oni nisu mrzili Jevreje, oni su samo zaključili da čine društvu uslugu ako odluče sudbinu Jevreja u ime Jevreja. Humano da ne može humanije.
hAZNADAR

#462 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

gidora wrote: 1941 nije baš tako davno bila... Ili bi da je zaboravimo a ?
To spamovanje sa historijom na ovoj temi a pogotovo prizivanje Osmanlija je tipicno za velikosrbe. Jer samo tako mogu "opravdati" svoju politiku a i to je cist fasizam. 99,999% Bosnjaka sto su ubijeni, protjerani,.. niti su zivjeli 41-ve, niti su blagosiljali nedjela iz historije. Da bude sve licemjernije - Hrvati su u tom ratu milion puta gore napravili Srbima, a i u zadnjem ratu vrlo efektno i brutalno rjesili srpski problem bez trunke tolerancije - pa se danas itekako postuju. U BL su skoro i popularni konto kojekakvih zajednickih antiislamskih bedema, hriscanskog bratstva,.. i sl.

Zato ne spominji ovdje 41-vu jer ako vasa politika nema respekta prema tim svojim zrtvama ulizujuci se hercegovackom lobiju koji i ne krije njegovanje ustaske tradicije - onda ne ocekuj niodkoga drugog respekt prema tome a ni opravdanje.

Zamisli da tvoji unuci nastradaju zbog radi 92-ge - takvom logikom.

I dosta o historiji.
hAZNADAR

#463 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
-nećemo prihvatiti smanjenje državnog budžeta u korist entitetskih, a ako to znači da će svi budžeti biti blokirani, neka budu.

-nećemo bez posrednika pregovarati s onim političarima koji negiraju genocid u Srebrenici. Kao što bi se uostalom izolovalo i političare u Francuskoj ili Njemačkoj a koji negiraju holokaust. Ako će nas odbrana civilizacijskih vrijednosti odvesti u blokadu sistema, neka odvede.

Pa da. I vjerovatno imaš Srbina ili Hrvata za prijatelja. Ti ustvari ne mrziš, ti bi samo zbog opšte koristi da dva od tri ravnopravna naroda, službeno proglasiš manjinama. Nikakve zle namjere, kao što uostalom nije bilo ni zle namjere kod nacista. Jer poznato je, oni nisu mrzili Jevreje, oni su samo zaključili da čine društvu uslugu ako odluče sudbinu Jevreja u ime Jevreja. Humano da ne može humanije.
Ne petljaj Jevreje i holokaust u ovu pricu jer nije isto - a nije ni ista snaga, uticaj,.. nas i jevrejskog lobija u svijetu.
To sto si gore naveo kao nacine pritisaka je skroz OK - ali malo je prerano za blokade sistema jer dovode do krize a mi kao narod nismo dovoljno homogeni i slozni danas da to prebrodimo. Upravo zbog multi-kulti ubijanja u pojam i odsustva naseg nacionalizma. Moji srpski prijatelji su stroga manjina - i opet nemaju puno izgubiti. Vidi samo Banjaluku - ima 200000 Srba - nemoze ih niko diskriminisati i tretirati kao nize ma sta ispalo. Ali mogu nas malo vise respektovati a to ce moci samo kada skontaju da smo rogatiji od njih u bilo kakvoj krizi.
Skijaš

#464 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

Arteta wrote:
mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
Ne može se zbog 200.000 Hrvata zapadne Hercegovine dovesti u pitanje hrvatski identitet čitave Bosne i Hercegovine. Ustvari, veći dio hrvatskog identiteta je vezan za područje Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije. Jedan nadrkan Ratko koji je kidnapovao crkvu južno od Ivana i podredio istu separatističkoj politici nema pravo da se ponaša kako se ponaša. Čitava je BiH i hrvatska, a tako će i ostati. Nije isključeno da za 10 ili 20 godina dođe do vala povratka Hrvata u BiH, u Posavinu i srednju Bosnu, ne znamo kakva će biti situacija u EU, a vrata im se ne smije zatvarati zauvijek samo zato što su HDZ-ovci uvjerili dio Hrvata da je njihovo ljudsko pravo otkinuti komad teritorije samo za sebe.
Arteta

#465 Re: Kraj entiteta?

Post by Arteta »

Skijaš wrote:
Arteta wrote:
Ne može se zbog 200.000 Hrvata zapadne Hercegovine dovesti u pitanje hrvatski identitet čitave Bosne i Hercegovine. Ustvari, veći dio hrvatskog identiteta je vezan za područje Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije. Jedan nadrkan Ratko koji je kidnapovao crkvu južno od Ivana i podredio istu separatističkoj politici nema pravo da se ponaša kako se ponaša. Čitava je BiH i hrvatska, a tako će i ostati. Nije isključeno da za 10 ili 20 godina dođe do vala povratka Hrvata u BiH, u Posavinu i srednju Bosnu, ne znamo kakva će biti situacija u EU, a vrata im se ne smije zatvarati zauvijek samo zato što su HDZ-ovci uvjerili dio Hrvata da je njihovo ljudsko pravo otkinuti komad teritorije samo za sebe.
Nemam ja nista protiv Hrvata i Srba postenih gradjana BiH,cak mi nije ni bitno jesu li Hrvati ili Srbi.
Ali protiv mrzitelja imam dosta toga protiv koje god boje bili.
Skijaš

#466 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Ne petljaj Jevreje i holokaust u ovu pricu jer nije isto
Jeste isto jer koristiš isti rezon, u ime dobrobiti društva želiš ograničiti položaj određenog naroda. Ustvari, u ovom slučaju dva naroda. Želiš da Srbi i Hrvati budu manjine u bošnjačkoj državi. Što je kako rekoh, širenje mržnje i sa kalupa s kojeg je spala i velikosrpska ideja da Bošnjaci ne trebaju biti Bošnjaci nego Srbi islamske vjere.
res publica

#467 Re: Kraj entiteta?

Post by res publica »

Skijaš wrote: Interesi ne moraju biti u kontradikciji i kod nas u BiH nisu. Želje mogu. Interes Hrvata ili Srba nije da imaju samo svoj komad teritorije na kojem mogu gaziti druge, interes Hrvata i Srba je da se njih ne gazi. Isto tako, interes Bošnjaka nije da imaju samo svoju državu, nego da ih se ne gazi u državi u kojoj žive. A želja je nešto drugo i ne treba biti tretirana kao prihvatljiv argument. Dakle, rješenje je decentralizacija kako bi onemogućili dominaciju nad manje brojnim narodima uz otklon od projekta etničke podjele kako bi spriječili getoizaciju najbrojnijeg naroda. Nije to teško izvesti. Problem su politički faktori koji još funkcionišu na osnovu "želje".

Domovina Hrvata Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina i Hrvati ne treba da plaćaju dug nastao Olujom. Kao što ni Bošnjaci Bosne i Hercegovine ne treba da plaćaju dug nastao otcjepljenjem Kosova itd. Naša tri naroda polažu jednako pravo nad čitavom teritorijom ove zemlje i bilo kakav upitnik nad tom tezom je u osnovi nepravedan.
Skijaš, ne sumnjam u tvoje dobre namjere, ali to o čemu ti govoriš je utopija. Čak se ne može reći da vodi nečemu što je dobro. Iz dva razloga:
1. U tvom postu vidim namjeru da sam određuješ interes Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ja idem drugim putem, ja zaključujem šta su njihovi interesi na osnovu onoga što oni sami kažu, i na osnovu onoga kako glasaju na izborima. Nije moje, ni tvoje, niti je pravo jednog naroda, da kaže šta je interes drugog naroda, nego da sasluša i uvaži kao legitiman interes ono što taj narod sam iskaže. Ako toga nema, onda nema ni demokratije. Problem jeste što narodi imaju poptuno različite interese, i zato imamo pitanje: da li ćemo tražiti neku sredinu između tih interesa, ili ćemo se truditi da interes našeg naroda nadjača interes drugog?

Ali u tvom predlogu se ne vidi da ti ideš ijednim od ova dva puta: kompromis različitih interesa, ili pobjeda interesa samo jednog.

2. Kako sam shvatio u tvom postu, Bošnjaci bi trebalo da se bore za neki multietnički interes tj. interes svih, i da se nadaju da će i Srbi i Hrvati jednog dana početi da se ponašaju tako. To je riskantan put. Bošnjaci su time dovedeni u situaciju da svoju nacionalnu energiju rasipaju za dobro svih, dok druga dva naroda rade samo za sebe. Tako je nešto rekao i haznadar. Bošnjaci rade za zajedništvo, a Srbi i Hrvati uzimaju od toga samo ono što im može koristiti za njihove ciljeve, sami ne daju za to zajedništvo ništa, nego rade protiv njega. To je kao da jedan kopa kanal, a dvojica idu i zatrpavaju ga, pa ti vidi ko će se tu prije umoriti. Zato kažem da je Bošnjacima tu potrebno malo više sebičnosti a malo manje idealizma. To ne bi bilo nepošteno, nego bi bilo sasvim sukladno logici političkog ponašanja. Drugi je par cipela što i ovako bošnjačko ponašanje neki tumače kao paravan za sebične bošnjačke interese da ovladaju cijelom BiH. O tome se može diskutovati.

Samo bih još htio da kažem da kada je riješ o kompromisu različitih interesa - Dejton zaista jeste taj kompromis. I nekad se divim kako onome ko je pronašao tu sredinu. Svako je dobio tačno pola od onoga što je htio. Bošnjaci jedinstvenu državu: dobili su pojedinstvenu poludržavu. Srbi nezavisnost, a dobili su polunezavisnost. Hrvati entitet, a dobili su neke kantone i neki konstitutivni status, koji nije baš entitet, ali nije potpuno odsustvo autonomije.
Skijaš

#468 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

res publica wrote:
Skijaš wrote: Interesi ne moraju biti u kontradikciji i kod nas u BiH nisu. Želje mogu. Interes Hrvata ili Srba nije da imaju samo svoj komad teritorije na kojem mogu gaziti druge, interes Hrvata i Srba je da se njih ne gazi. Isto tako, interes Bošnjaka nije da imaju samo svoju državu, nego da ih se ne gazi u državi u kojoj žive. A želja je nešto drugo i ne treba biti tretirana kao prihvatljiv argument. Dakle, rješenje je decentralizacija kako bi onemogućili dominaciju nad manje brojnim narodima uz otklon od projekta etničke podjele kako bi spriječili getoizaciju najbrojnijeg naroda. Nije to teško izvesti. Problem su politički faktori koji još funkcionišu na osnovu "želje".

Domovina Hrvata Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina i Hrvati ne treba da plaćaju dug nastao Olujom. Kao što ni Bošnjaci Bosne i Hercegovine ne treba da plaćaju dug nastao otcjepljenjem Kosova itd. Naša tri naroda polažu jednako pravo nad čitavom teritorijom ove zemlje i bilo kakav upitnik nad tom tezom je u osnovi nepravedan.
Skijaš, ne sumnjam u tvoje dobre namjere, ali to o čemu ti govoriš je utopija. Čak se ne može reći da vodi nečemu što je dobro. Iz dva razloga:
1. U tvom postu vidim namjeru da sam određuješ interes Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ja idem drugim putem, ja zaključujem šta su njihovi interesi na osnovu onoga što oni sami kažu
Narodi mogu biti izmanipulisani i to što u njihovo ime propagiraju elite ne znači apsolutno ništa ako je to nepravedno prema drugim narodima. Bošnjaci hoće da se zovu Bošnjacima ? OK. Neka se sutra usaglase oko toga da mijenjaju ime u "Karburatore", ja ću tvrditi da su u BiH konstitutivni Srbi, Hrvati i Karburatori. To je njihov izbor da se tako zovu i to me ne interesuje. Ali, ako hoće da drugima odrede kako se drugi zovu, pa da Hrvate više ne prihvataju kao Hrvate nego kao Bosance ili Bošnjake katoličke vjere, to bi moglo odvesti samo u rat. Isto tako, ako neki Hrvat ne želi da se veže za Bosnu i Hercegovinu, to treba poštovati. Ali ne može on Bošnjaku reći da Livno, Stolac i Čapljina nisu i bošnjački gradovi. Razumiješ ? Vidiš li razliku ili je ovo zaista toliko komplikovano ? Bošnjaci se boje getoizacije i nema tog naroda, u ili van BiH, koji može zbog nekih svojih želja tražiti od Bošnjaka da se sa tim komadanjem BiH pomire. Nema garancija da ih se ne bi izolovalo i ucjenjivalo a ova priča oko škoja i mosta služi kao dodatni argument da je ustvari opstanak Bošnjaka vezan za opstanak multietničke Bosne i Hercegovine.

Dakle, itekako imam pravo reći da odjebe svako onaj ko u ime svog naroda želi činiti nepravdu drugim narodima, bilo da govorimo o pokušajima da se Hrvate proglasi Bosancima katoličke vjere, bilo da se Bošnjake pokuša ograničiti u rezervat. Podrška većeg dijela određenog naroda pogrešnoj ideji ne čini tu ideju prihvatljivom.
Problem jeste što narodi imaju poptuno različite interese, i zato imamo pitanje: da li ćemo tražiti neku sredinu između tih interesa, ili ćemo se truditi da interes našeg naroda nadjača interes drugog?
Treba tražiti pravdu. BiH ne može biti država bez zaštitnih mehanizama za dva manje brojna naroda, niti bilo kakav oblik decentralizacije treba imati etnički karakter koji bi vodio izolaciji najbrojnijeg naroda. Lako je to sprovesti na terenu, problem je što se od tebe i od mene očekuje da kompromis tražimo s manijakom koji tvrdi da genocida nije bilo, pa bi valjda rješenje trebalo tražiti u tom da nije bilo genocida nego da je bilo malo genocida. Ili, da ponedeljkom, utorkom i srijedom prihvatamo genocid, a ostalim danima u sedmici ne prihvatamo. Totalno šizofrena situacija u kojoj prostora za kompromis ustvari nema i neko (tj. velikosrpska opcija) mora biti poražen.
2. Kako sam shvatio u tvom postu, Bošnjaci bi trebalo da se bore za neki multietnički interes tj. interes svih, i da se nadaju da će i Srbi i Hrvati jednog dana početi da se ponašaju tako. To je riskantan put.
Bošnjaci nemaju drugi izbor. Ako odustanu od ideje multikulture, opravdaće separatističke tendencije i sve ono što bi im se učinilo nakon toga.
Bošnjaci su time dovedeni u situaciju da svoju nacionalnu energiju rasipaju za dobro svih
Možeš li pojasniti ovo ? I ovaj poziv važi za sve one koji tvrde da podrška multietničkoj opciji slabi Bošnjake kao narod. Po čemu su @ultima, @palermo ili neki drugi multietnički orijentisani Bošnjaci na ovom forumu slabiji u kontekstu odbrane države od pojedinih nacionalističkih trolova iz bošnjačkog naroda ? Kako i po čemu odbrana suživota slabi kapacitet za odbranu države ?
dok druga dva naroda rade samo za sebe. Tako je nešto rekao i haznadar.

@haznadar lupa šovinističke gluposti.
Samo bih još htio da kažem da kada je riješ o kompromisu različitih interesa - Dejton zaista jeste taj kompromis. I nekad se divim kako onome ko je pronašao tu sredinu. Svako je dobio tačno pola od onoga što je htio. Bošnjaci jedinstvenu državu: dobili su pojedinstvenu poludržavu. Srbi nezavisnost, a dobili su polunezavisnost. Hrvati entitet, a dobili su neke kantone i neki konstitutivni status, koji nije baš entitet, ali nije potpuno odsustvo autonomije.
Pa i ja mislim da je Dejtonski sporazum dobra osnova. Sada treba dalje nadgraditi ;

The entity voting system in the House of Representatives and the excessively broad scope of the “vital national interests” clause, together with the related veto mechanism in the House of Peoples, must be reformed for Bosnia and Herzegovina to become a genuine civic state for all those living in it.
http://www.assembly.coe.int/Mainf.asp?l ... ES1626.htm

The Assembly considers, in particular, that the restrictive quorum rules, the excessive use of entity voting (a double qualified majority used for all decision-making in parliament) and the vague definition of the so-called “vital national interest” – instead of preventing outvoting by any of the ethnic groups through dialogue and search for compromise – have been systematically abused and now hamper all decision-making processes;
http://www.assembly.coe.int/Mainf.asp?l ... ES1855.htm

Kako ? Iz Deklaracije Panevropske Unije :

4.) Bez snažnog utjecanja međunarodne zajednice očito je da će u BiH biti teško promijeniti stanje, prije svega političko, kojeg neki s razlogom karakteriziraju kao najteže nakon rata. Zato zahtjevamo da EU i države članice iskoriste svoj utjecaj i izvrše snažniji pritisak na domaće političke elite kako bi ubrzali ispunjavanje zahtjeva euro-atlanskih integracija, čak i po cijenu da OHR koristi bonske ovlasti. U suprotnom bi ovakvo stanje blokade cijele zemlje moglo još dugo potrajati.
BalkanPrince1

#469 Re: Kraj entiteta?

Post by BalkanPrince1 »

Jedino se moze RS ukinuti ako se demografski dobije. A to nije za ocekivat.. barem za narednih 50 godina.
drale010

#470 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako što će trazžti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu državu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Lako je za sve kriviti Srbe, ali je teško pogledati u sopstveno dvorište i vidjeti da kantonsko uređenje u Federaciji i svu njegovu birokratiju jedna Švedska ne bi mogla da drži iznad vode.
Last edited by drale010 on 09/10/2012 13:19, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#471 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako sto će traziti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu drzavu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Šta onda, da radimo ?
Ovako kako je, nikako nije dobro. Možel' se kako promijeniti ime manjeg bh. entiteta, pa da svi budemo ravnopravni na svakom kvadratnom metru BiH? Tako će BiH da bude i bošnjačka, i srpska, i hrvatska, i finci sejdićeva,...
Guido_Špišić

#472 Re: Kraj entiteta?

Post by Guido_Špišić »

zašto se bošnjaci ne pozabave malo i federacijom?
Skijaš

#473 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako sto će traziti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu drzavu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.

Čisto da znam temelji li se naš neki dijalog na dobroj volji ili ne. Hvala.
drale010

#474 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Šta onda, da radimo ?
Ovako kako je, nikako nije dobro. Možel' se kako promijeniti ime manjeg bh. entiteta, pa da svi budemo ravnopravni na svakom kvadratnom metru BiH? Tako će BiH da bude i bošnjačka, i srpska, i hrvatska, i finci sejdićeva,...
Ime ko ime, šta bi se promijenilo? Ruža bi mirisala i sa drugim imenom što bi rekao Balzak. Mi svi oćemo da gradimo kuću od krova i davimo se u velikim riječima, frazeologiji, demagogiji, ideologiji... Daj da sjednemo za sto i kažemo: "Dajemo rok od 10, 20, 30 godina jedni drugima da probamo da napravimo nešto da valja, a onda ćemo se ponovo okupiti i usvajati krovna rješenja, deklaracije, proklamacije"...

Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.

Dolazimo opet do najveće boljke našeg čovjeka. Imaš pravo na svoje mišljenje sve dok se slaže sa mojim. Hoće li šta tvoje i moje mišljenje promijeniti u Srebrenici? Ako nazovemo genocidom ono što se tamo desilo i tvom i mom narodu, hoće li ih to vratiti? Ja se Bosne i Hercegovine ne odričem, a ni Republike Srpske. Prva je u drugoj i druga je u prvoj.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#475 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

drale010 wrote:
Šta onda, da radimo ?
Ime ko ime, šta bi se promijenilo? Ruža bi mirisala i sa drugim imenom što bi rekao Balzak. Mi svi oćemo da gradimo kuću od krova i davimo se u velikim riječima, frazeologiji, demagogiji, ideologiji... Daj da sjednemo za sto i kažemo: "Dajemo rok od 10, 20, 30 godina jedni drugima da probamo da napravimo nešto da valja, a onda ćemo se ponovo okupiti i usvajati krovna rješenja, deklaracije, proklamacije"...

Dolazimo opet do najveće boljke našeg čovjeka. Imaš pravo na svoje mišljenje sve dok se slaže sa mojim. Hoće li šta tvoje i moje mišljenje promijeniti u Srebrenici? Ako nazovemo genocidom ono što se tamo desilo i tvom i mom narodu, hoće li ih to vratiti? Ja se Bosne i Hercegovine ne odričem, a ni Republike Srpske. Prva je u drugoj i druga je u prvoj.
Mene pravo štrecne ona tabla WELCOME TO REPUBLIC OF SRPSKA, a znam da u sadašnjem Ustavu bh. entiteta RS fino piše da su ''ravnopravni u vlasti i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati''. Jedino, ako se nije štagod promijenilo u medjuvremenu.

Ako ja uzmem bongsek i prepilam onu tablu jer me svaki put štrecne neki srklet ispod lijevog pazuha, reći ću policiji, da ''ime nije važno, da ruže u entitetu jednako mirišu'',....
Locked