Moze li rock preziviti kod nas ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
chengaba

#451 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by chengaba »

Zona iskljuchenja (Goražde | BiH :bih: )

Vakat je... (2006)

Image
1. Ljubav
2. Bez Odraza
3. Jutro Mjenja Sve
4. Ikar
5. Putnik
6. Oči Moje...
7. Dok Se Skrivaš
8. Lijepa Moja
9. Ništa Dobro
10. Na Kraju

DOWNLOAD

13. Soba (2008)

Image
1. Sueno de Guitarra
2. Španija
3. Novo vrijeme
4. Emina
5. Grad
6. Prvi i posljednji dan
7. Super Mario
8. Tišina
9. Poslušaj pjesmu pod red. brojem 8.
10. Sam
11. Vila
12. Klaun
13. Boje jeseni

DOWNLOAD
BBCC

#452 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by BBCC »

BFR u klubu Palma Tuzla, 07.06. od 21:30!

Image

Nakon nastupa na BH Radiju 1 u Sarajevu, na Kaleidoskopu 2011 u Tuzli, više nastupa u klubu BBCC u Lukavcu, i nastupa na Vračar Rock Festu u Beogradu, BFR po prvi put samostalno i u Tuzli. Ulaz 3KM. Pocetak u 21:30.

BFR je do sada samostalno (samizdat) objavio:
Longitude (album, 2004)
Arhiva 97-99 (kompilacija demo i live snimaka, 2007)
Uzivo u shumi (live album, 2009, izdat 2012)
ULAZIZLAZ (live album, 2012)

Pojavljuje se i na kompilacijama Tuzlanska Rock Scena (Izdavač: Song Zelex, 2005)
Bombardiranje New Yorka 13. (Izdavač: Slusaj Najglasnije, Zagreb, 2009).

Nastup benda 28.12.09. iz studija MKGS se prenosio direktno na BH Radiju 1 u sklopu obilježavanja 2 godine postojanja Omladinskog programa.

Mediji o BFR:
BFR na Kaleidoskop festivalu 2011, pored bendova Goribor, Dubioza Kolektiv, JINX, El. Orgazam itd.:
"Uprkos užasnim vremenskim uslovima, koji su prijetili da koncert bude ili prekinut ili pomjeren za naredni dan, BFR je održao, po mnogima, jedan od najkvalitetnijih nastupa na festivalu, iznenadivši i one koji su već ranije prisustvovali nekom od BFR nastupa. Rasvjeta i zvuk su bili na visokom nivou i savršeno su prenijeli energiju benda na publiku."
http://www.hellycherry.com/2011/08/brain-forest-rytual-na-festivalu.html

"... BFR je kombinacije više vrsta umjetnosti i neumjetnosti, kao što su muzika, knjizevnost, strip, video, animacije, design, slikarstvo, instalacije, manipulacija publikom, kič itd.
Njihova glazba je toliko raznolika da ju je stvarno teško opisati nekom logičnom konstrukcijom i nizanjem glazbenih pravaca. U njihovoj muzici u kojoj ipak prevladava metal, osjeća se i etno i industrial i hardcore i još koješta. Toliko razvijen stil stvarno dugo nismo imali prilike čuti, no iako ga je jako teško definirati, zvuči izvanredno."
http://www.muzika.hr/clanak/6162/albumi/poseban-bosanski-stil-muzike.aspx

"... BFR stoji za: osvježenje; autentičan audio-vizualni izražaj koji je rijetkost za ove prostore; inovativnost i kreiranje novog (bosanskog) stila muzike. Music Life Magazin ponosno predstavlja razbijače okvira i blistav primjer zdravog domaćeg proizvoda - Brain Forest Rytual."
http://magazin.musiclife.ba/?op=read&id=186

"BiH ima veliki dragulj svjetskih razmjera."
http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=15486

Na festivalu Vracar Rocks u Beogradu 11.01.2013.:
" Nepoverljivost beogradske publike prema bendu iz Bosne i Hercegovine, koji je sinoć prvi put u karijeri gostovao u glavnom gradu Srbije, brzo je prevaziđena. Čvrst heavy metal zvuk uvežbane trojke uspeo je da zaokupi pažnju skoro svih prisutnih, pa su sa scene ispraćeni povicima i aplauzima." http://www.popboks.com/article/9332

"...uigran bend koji kroz neku sopstvenu varijantu alter rocka, prilično nihilistički postavljenog, postavljaju temelje za neki svoj autentičan izraz. Usvirani su, i dovoljno svesni sebe, a ne nedostaje im ni profesionalizma, kojeg je publika znala da oseti." http://www.timemachinemusic.org/2013/01/vracar-rocks-zabava-uz-tri-raspolozena-benda/
FreakyStyley

#453 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by FreakyStyley »

Jezim se na ovakve fraze, vazda. Cuj da li Rock moze prezivjet. :-) :-) Jebali vas magazini koji su plasirali takve suplje. Muzika je muzika, ona se mijenja i evoluira i postojace zauvijek, zanrovi su glupe kategorije. Ako je Rock bunt, individualizam, progresinvost ili sta god onda je opet odgovor da, naravno da ce to uvijek postojat u muzici, a ako je Rock lik u koznjaku s kosom do pola ledja koji svira covere Deep Purpla i Whitesnakea u 2013. godini i izlazi u Corner, dabogda ne postoj'o.
:wink:

Ne volim sam sebe citirat, al sta cu kad sam u pravu.
Last edited by FreakyStyley on 30/04/2014 12:48, edited 1 time in total.
Kemal Malovčić

#454 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

FreakyStyley wrote:Jezim se na ovakve fraze, vazda. Cuj da li Rock moze prezivjet. :-) :-) Jebali vas magazini koji su plasirali takve suplje. Muzika je muzika, ona se mijenja i evoluira i postojace zauvijek, zanrovi su glupe kategorije. Ako je Rock bunt, individualizam, progresinvost ili sta god onda je opet odgovor da, naravno da ce to uvijek postojat u muzici, a ako je Rock lik u koznjaku s kosom do pola ledja koji svira covere Deep Purpla i Whitesnakea u 2013. godini i izlazi u Corner, dabogda ne postoj'o.
8-)
insomnia78

#455 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by insomnia78 »

HC je iz Tuzle

s' moje sokoćalo
Modest Musorgski

#456 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Modest Musorgski »

FreakyStyley wrote:Jezim se na ovakve fraze, vazda. Cuj da li Rock moze prezivjet. :-) :-) Jebali vas magazini koji su plasirali takve suplje. Muzika je muzika, ona se mijenja i evoluira i postojace zauvijek, zanrovi su glupe kategorije. Ako je Rock bunt, individualizam, progresinvost ili sta god onda je opet odgovor da, naravno da ce to uvijek postojat u muzici, a ako je Rock lik u koznjaku s kosom do pola ledja koji svira covere Deep Purpla i Whitesnakea u 2013. godini i izlazi u Corner, dabogda ne postoj'o.
:thumbup:
kojeime

#457 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by kojeime »

Modest Musorgski wrote:
:thumbup:

Za Ibanez kazu da je proizvodjac gitara koji je maltene jedinica mjere u danasnjem roku/metalu. Svak cast i Fenderu i Gibsonu. I gledam u Ibanezovom katalogu fotografije gitarista koji koriste Ibanezove gitare i u kojim bendovima sviraju. I pitam se koliko tih bendova ce se spominjati za 20 ili 30 godina nakon sto prestanu postojati kao sto se Purple danas spominje.

Izgleda da vise nema bendova koji ce se 20 ili 30 godina nakon prestanka rada spominjati kao sto se Purple spominje danas. A to valjda znaci da je taj Purple izdrzao test vremena. I da je vazan dok ga svi spominjemo danas, da li u pozitivnom ili negativnom smislu.

Druga stvar, pitate muzicare danas i svi ce vam reci da inspiraciju vuku od prethodnika. Ima izreka koja kaze da svi ljudi stoje na ramenima prethodnika. A to znaci da nije bilo likova u koznjaku sa kosom do pola ledja, ne bi bilo te muzika koju danas volite. Bila bi neka druga muzika, mozda bi voljeli i tu, ali ne bi bila ovakva.

Tako da nije lijepo omalovazavati nekoga i nesto cije naslijedje koristis.

A jedini poznat lik u tom katalogu meni je Pat Metheny, sto je ipak dzez a ne rok.
Obskurni

#458 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Uvijek ce biti bendova o kojima ce se pricati i nakon 40 godina.
kojeime

#459 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by kojeime »

Obskurni wrote:Uvijek ce biti bendova o kojima ce se pricati i nakon 40 godina.
Ne mislim. Nece biti takvih koji ce imati takav uticaj na druge i toliku popularnost kao sto su ga imali Hendrix. Purple, itd.

Ima tu jedna objektivna okolnost. Da banalizujem i pokusam objasniti: Klavir ima 88 tipki i to su svi tonovi koji postoje u muzici. Onaj ko je otkrio te tonove ima najveci uticaj. Onaj ko je te tonove sklopio u terce i akorde ima ogroman uticaj. Onaj ko je otkrio progresiju akorda i razne (molske, durske, dorianske, itd.) skale ima veoma veliki uticaji. Onaj ko tu progresiju i skale koristi za pravljenje muzike ima veliki uticaj. Onaj ko je otkrio drugim tehnikama sviranja koristiti te akorde i skale ima veliki utica. I tako dalje. Svaki sljedeci ima malo manji uticaj jer je njegovo otkrice manje znacajno. Ne zato sto on nije pametan nego sto dolazi do kraja mogucim otkricima u nekoj oblasti, a i ta otkrica su vise nastavci prethodnih otkrica nego stvarna otkrica necega do tada nepoznatog.

Manji uticaj, manje se o njima govori i manje su poznati i Santana i SRV i Malmsteen i mnogi drugi od Hendrixa na primjer. A Kirk Hammet i Bonamassa su manje poznati od ovih. A neki danasnji gitarista koji rastura u danasnjem popularanom rock i/ili metal bendu je manje poznat i uticajan od svih prethodno pobrojanih.

Tako je i sa bendovima.
FreakyStyley

#460 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by FreakyStyley »

Znao sam da ce se neko uhvatit za ovo Deep Purple sto sam spomenuo u ovom kontekstu. Da se razumijemo, ne slusam ih, niti umanjujem njihov znacaj, samo sam se tim poredjenjem posluzio da dokazem poentu toga sto sam tio da kazem i besmislenost "rock je mrtav" i slicnih izjava.
dale cooper

#461 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

kojeime wrote:
Ne mislim. Nece biti takvih koji ce imati takav uticaj na druge i toliku popularnost kao sto su ga imali Hendrix. Purple, itd.

Ima tu jedna objektivna okolnost. Da banalizujem i pokusam objasniti: Klavir ima 88 tipki i to su svi tonovi koji postoje u muzici. Onaj ko je otkrio te tonove ima najveci uticaj. Onaj ko je te tonove sklopio u terce i akorde ima ogroman uticaj. Onaj ko je otkrio progresiju akorda i razne (molske, durske, dorianske, itd.) skale ima veoma veliki uticaji. Onaj ko tu progresiju i skale koristi za pravljenje muzike ima veliki uticaj. Onaj ko je otkrio drugim tehnikama sviranja koristiti te akorde i skale ima veliki utica. I tako dalje. Svaki sljedeci ima malo manji uticaj jer je njegovo otkrice manje znacajno. Ne zato sto on nije pametan nego sto dolazi do kraja mogucim otkricima u nekoj oblasti, a i ta otkrica su vise nastavci prethodnih otkrica nego stvarna otkrica necega do tada nepoznatog.

Manji uticaj, manje se o njima govori i manje su poznati i Santana i SRV i Malmsteen i mnogi drugi od Hendrixa na primjer. A Kirk Hammet i Bonamassa su manje poznati od ovih. A neki danasnji gitarista koji rastura u danasnjem popularanom rock i/ili metal bendu je manje poznat i uticajan od svih prethodno pobrojanih.

Tako je i sa bendovima.
Za ocjenu nečijeg uticaja treba proteći mnogo vremena da bi se utvrdio, tako da tek treba da vidimo
ko će se spominjati za 20-30 godina iz današnjeg perioda. Što se tiče popularnosti, slažem se, ali
čisto zbog toga što je muzički biznis 70-tih bio sasvim drugačija zvijer.

I treba spomenuti da se izvođači kao Hendrix, Deep Purple ili Led Zeppelin nisu pojavili niotkuda i bez
presedana. Njihov zvuk leži na vrlo prepoznatljivoj bazi bluesa i rock'n'rolla 50-tih koju su
nadogradili i podebljali sa težim gitarskim zvukom. Njihova inovacija leži upravo u toj nadogradnji
već postojeće muzičke forme od koje su napravili nešto drugačije, ali opet prepoznatljivo.
I takvih inovatora je bilo i poslije njih, možda ne iste popularnosti ali sa kvalitetom koja je
bila na istom nivou. Popularnost je svakako promjenljiva kategorija, danas jesi, sutra već nisi.
Recimo Velvet Undeground nikada nije bio popularan bend u vrijeme kada su bili aktivni, a danas
su jedan od najuticajnijih bendova svih vremena.
So What!

#462 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

dale cooper wrote:
kojeime wrote:

Tako je i sa bendovima.
Za ocjenu nečijeg uticaja treba proteći mnogo vremena da bi se utvrdio, tako da tek treba da vidimo
ko će se spominjati za 20-30 godina iz današnjeg perioda. Što se tiče popularnosti, slažem se, ali
čisto zbog toga što je muzički biznis 70-tih bio sasvim drugačija zvijer.

I treba spomenuti da se izvođači kao Hendrix, Deep Purple ili Led Zeppelin nisu pojavili niotkuda i bez
presedana. Njihov zvuk leži na vrlo prepoznatljivoj bazi bluesa i rock'n'rolla 50-tih koju su
nadogradili i podebljali sa težim gitarskim zvukom. Njihova inovacija leži upravo u toj nadogradnji
već postojeće muzičke forme od koje su napravili nešto drugačije, ali opet prepoznatljivo.
I takvih inovatora je bilo i poslije njih, možda ne iste popularnosti ali sa kvalitetom koja je
bila na istom nivou. Popularnost je svakako promjenljiva kategorija, danas jesi, sutra već nisi.
Recimo Velvet Undeground nikada nije bio popularan bend u vrijeme kada su bili aktivni, a danas
su jedan od najuticajnijih bendova svih vremena.
Potpisujem se na ovo, masa je bendova koji nikada nisu bili popularni, a tek kasnije se sazna za njih. Uglavnom avant-garde muzičari. Evo najbolji primjer je Kyuss koji su postai ikone tek nakon što je Josh Homme uspio sa Queens of Stoen Age.
Kemal Malovčić

#463 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

ja mislim da je rok umro zajedno sa pravopisom
dale cooper

#464 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote:
Potpisujem se na ovo, masa je bendova koji nikada nisu bili popularni, a tek kasnije se sazna za njih. Uglavnom avant-garde muzičari. Evo najbolji primjer je Kyuss koji su postai ikone tek nakon što je Josh Homme uspio sa Queens of Stoen Age.
Da, Kyuss/Queens of The Stone Age su dobar primjer benda čiji zvuk vuče korijene iz te Black Sabbath/Led Zeppelin
osovine, ali opet ne zvuče u potpunosti ni kao jedan od tih bendova. Zato što im je to tek polazna tačka što se tiče
inspiracije, obogaćena (posebice u slučaju Queensa) sa pop, kraut i drugim različitim stilovima.
To je primjer modernog rock benda koji se ne plaši evolucije i isprobavanja novih stvari.
To je mnogo zanimljivije za čuti nego neki treće razredni bend koji doslovce kopira zvuk recimo Deep Purple-a
iz 70-tih. Mislim u čemu je poenta kada su to ovi već uradili na mnogo bolji način tada?
Kemal Malovčić

#465 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

ja sam nekad slušao deep purple, danas kad ih poslušam, ne znam zašto sam to prije radio

edit: imaju oni dobrih pjesmica :mrgreen:
dale cooper

#466 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Kemal Malovčić wrote:ja sam nekad slušao deep purple, danas kad ih poslušam, ne znam zašto sam to prije radio

edit: imaju oni dobrih pjesmica :mrgreen:
Ma nema sumnje da su oni napravili odličnih stvari. Ali smiješno mi je kada neko tvrdi da su oni i slični
bendovi iz 70-tih početak i kraj dobre rock muzike.
radostan dan

#467 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by radostan dan »

Kemal Malovčić wrote:ja mislim da je rok umro zajedno sa pravopisom
ovo u formi šale, a živa istina... :|
Obskurni

#468 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Ajmo rokeri nema ništa bolje od solaže
Kemal Malovčić

#469 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

Obskurni wrote:Ajmo rokeri nema ništa bolje od solaže

@radostan dan, štaš :mrgreen:
dale cooper

#470 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Na mlađima svijet ostaje. :D

Image
Obskurni

#471 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Al ga podera mala :D
Inace dok kod nas razni Asimi i Gegaji pune dvorane, u svijetu praši jedan nevjerovatan projekat. Multiinstrumentalist, bivši NAVY Seal, borac za ljudska prava, filantrop i svjetska megazvijezda Lil Wayne samo nastavlja da kupi priznanja za svoja životna djela. Sada se i u njegovom (vec opširnom) opusu i CV-u nalazi i gitarisanje. Mnogi se pitaju kad ce on prestati da šokira javnost svojim talentima i umijecima. On je pravi spasioc i ratnik rok muzike. Za gurmane i one koji znaju uzivati
Kemal Malovčić

#472 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

bolje definitivno od mene svira gitaru
dale cooper

#473 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Al' frajer zavrće. Nisam znao da je bio u Navy Sealsima. :?
FreakyStyley

#474 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by FreakyStyley »

dale cooper

#475 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

FreakyStyley wrote:Jedine crnje bolje od Lil Wayne, a samim time i Kemala Malovcica na gitari.

http://www.youtube.com/watch?v=H6SS7JDVRo0

http://www.youtube.com/watch?v=JOKn33-q4Ao

http://www.youtube.com/watch?v=0E7DM37bIuE
Auuu, George Clinton i njegovi svemirski makroi. :thumbup: :-D

Eddie Hazel je bio stravičan gitarista. :)
Post Reply