Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#451 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

vettel wrote:
nightvision wrote:Relacija tuzla-doboj je sve samo nije otvoreni put. Nego, vozis li tako i "vani"? Gazis li tamo prekoracenje 20-30 km/h? Tvoj rezon je karakteristican za mentalnog retarda. Znas ono "u bosni ne moram postovat' zakon ako vec moram u austriji". Krkan ostaje krkan bez obzira na predjeni put.
jesi li ti svjestan da su ova ogranicenja stara brat bratu pola stoljeca kad su se stojadini i fice vozale, a tehnologija je napredovala kudikamo.....
Sve to stoji. Ali struka to ocjenjuje, a na vozacima je da postuju. Zakoni nisu savjetodavnog tipa.
Mozes ti imati super auto, a lose gume. Ili da je brzina tvog refleksa brza za milisekund od mog. Kod odredjivanja propisa se uzima prosjek.
I da ne mislis da trunim bezveze, i ja vozim vazda preko ogranicenja jer mi je sve to sporo uzasno i svi mi smetaju, ali se trudim da ostanem do +10.
seoBIH

#452 Re: mobilni radari tj kamere

Post by seoBIH »

Sto se tice propiisa, ima li u jednoj zemlji da su npr znakovi ljeti drugacij u odnosu na zimu? Npr, m-17 u nekim djelovima komonto moze ici ogranicenje za 20-30km/h gore ljeti, a zimi neka ga vrate?
Bilki

#453 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

nightvision wrote:Relacija tuzla-doboj je sve samo nije otvoreni put. Nego, vozis li tako i "vani"? Gazis li tamo prekoracenje 20-30 km/h? Tvoj rezon je karakteristican za mentalnog retarda. Znas ono "u bosni ne moram postovat' zakon ako vec moram u austriji". Krkan ostaje krkan bez obzira na predjeni put.
retard ti je tata, ajde nemoj da se lazemo da netko prati ogranicenja, pa kada bi vozio po ogranicenju trebalo bi od sarajeva do tuzle 3 sata. dio od sickog broda do puracica je sve otvoreni put, da vozim i vani malo iznad ogranicenja ali vani imas upozorenje na radarsku kontrolu dok u bosni skace iz kanala sa radarom
supercali

#454 Re: mobilni radari tj kamere

Post by supercali »

vettel wrote:
jesi li ti svjestan da su ova ogranicenja stara brat bratu pola stoljeca kad su se stojadini i fice vozale, a tehnologija je napredovala kudikamo.....
jesi li ti svjestan da jos ima stojadina i fica koji se vozaju?
nightvision

#455 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

Bilki wrote:retard ti je tata, ajde nemoj da se lazemo da netko prati ogranicenja, pa kada bi vozio po ogranicenju trebalo bi od sarajeva do tuzle 3 sata. dio od sickog broda do puracica je sve otvoreni put, da vozim i vani malo iznad ogranicenja ali vani imas upozorenje na radarsku kontrolu dok u bosni skace iz kanala sa radarom
Aha, sigurno vozis preko ogranicenja, mogu mislit'. Jedino sto je sigurno da si "tamo vani" manji od makovog zrna ali zato se ovde kurcis jer ti ne mogu naplatiti kaznu. Sigurno je i da ni "ovde" ne bi tako olako gazio ogranicenje da te mogu kazniti. Prepoznatljiva karakteristika (balkanskog) seljacine. Mozes istjerati seljaka iz sela, ali selo iz seljaka nikada. Na relaciji sicki brod-puracic imas raskrsnicu sa semaforom za sretanje u lukavac i jos cetiri ukljucenja ta trane od kojih su bar dva sa znakom za smanjenje brzine, i gdje je onda tu otvorena cesta? A do doboja imas jos desetak "naseljenih" mjesta gdje ti je ogranicenje 50km/h pa i 40km/h. Je li ti to otvorena cesta? Do sarajeva ako pratis ogranicenje i vozis normalno stizes za 2,5 sata. Sve ispod i ili imas srece da nema teretnjaka na cesti ili si retardinjo koji kolonu pretice na punoj u krivini.
vettel wrote:jesi li ti svjestan da su ova ogranicenja stara brat bratu pola stoljeca kad su se stojadini i fice vozale, a tehnologija je napredovala kudikamo.....
Koja ti je logika? Da mozes voziti onoliko brzo koliko ti napredna tehnologija dozvoljava? Konacna brzina automobila nema nikakve veze sa ogranicenjima na putu. Jesi li ti svjestan da u bosni prakticno vise nemas brze ceste, da su se uz sve magistralne puteve izgradila naselja i da ti svakog momenta iz neke avlije dijete moze iskociti pred auto? U cemu je razlika da na 70km/h udaris dijete sa stojadinom i sa mercedesom? Vozis li kroz grad 220km/h samo zato sto ti tehnologija to dozvoljava? Nigdje veze to sto govoris.
Bilki

#456 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

tko je rekao da se kurcim, ako je kurcenje gdje te na otvorenom putu uhvate da vozis 87 na ogranicenju od 70 onda fakat neznam sta je sa tobom, opet kazem necu platiti a ti skaci koliko hoces, sta vise zezam se sa kamerama od granice do sarajeva, probam dali blicaju, ako sam ja seljak neka sam, jebo drzavu gdje nemoze seljaku kaznu naplatiti :mrgreen:
svatko zna kako je voziti od granice do sarajeva iza pola noci, halo ba ides 50, kao da stojis, nigdje ziva roba :lol: ajd vristi jos malo :lol:
kakavdanakneiskustvu

#457 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bilki wrote:tko je rekao da se kurcim, ako je kurcenje gdje te na otvorenom putu uhvate da vozis 87 na ogranicenju od 70 onda fakat neznam sta je sa tobom, opet kazem necu platiti a ti skaci koliko hoces, sta vise zezam se sa kamerama od granice do sarajeva, probam dali blicaju, ako sam ja seljak neka sam, jebo drzavu gdje nemoze seljaku kaznu naplatiti :mrgreen:
svatko zna kako je voziti od granice do sarajeva iza pola noci, halo ba ides 50, kao da stojis, nigdje ziva roba :lol: ajd vristi jos malo :lol:

a baš nećeš kaznu platiti?
nightvision

#458 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

Bilki wrote:tko je rekao da se kurcim, ako je kurcenje gdje te na otvorenom putu uhvate da vozis 87 na ogranicenju od 70 onda fakat neznam sta je sa tobom, opet kazem necu platiti a ti skaci koliko hoces, sta vise zezam se sa kamerama od granice do sarajeva, probam dali blicaju, ako sam ja seljak neka sam, jebo drzavu gdje nemoze seljaku kaznu naplatiti :mrgreen:
Nije kurcenje sto te radar upuca na 87 gdje je ogranicenje 70 vec sto svjesno i namjerno krsis zakon zato sto znas (ili pretpostavljas) da ti drzava ne moze naplatiti kaznu i jos pravis sprdnju od toga. I sad ti jebes drzavu zbog ovog ili onog kada na isti nacin funkcionisu lopovi koje jebes, svjesno krse zakon jer znaju da nece odgovarati. Znaci, tipicni balkanski primitivizam. "Vani" postuje zakon kakav god da je, a cim predje granicu u Bosni odmah baca smece kroz prozor auta, pretice na punoj liniji i bahato se ponasa. Ako ti ja ukazem na to da si radi toga retard a ti kazes da ja skacem i vristim, jbga tvoj je problem, sve do jednom, kada te docekaju sa naramkom prijava. Nemoj samo tada da dodjes ovde da kukas i da jebes drzavu.
Bilki

#459 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

na punoj ne pretjecem osim traktora i zapreznih kola, da mozes zamisliti magistralni put a traktori i zaprezna kola taljigaju, smece uredno odlazem za to predvidjeno mjesto u voznji se ponasam bolje nego 95 posto domacih, zamisli jos mi stalno trube da sam spor, neki dan vozim kroz rajlovac( valjda se tako zove) i dolazim do puta koji ide iz pravca butila(kasarne nekadasnje, nekoc sam bio u njoj), iz suprotnog pravca se vec zaustavio kamion i vozila krenula da se ukljuce, tako i ja stajem da svi se ispale u cugu a iza mene lola legao na sirenu kao da mu zavisi od zivota, ne moze da ceka, gledam ga neki nadobudni od 45-50 godina, na silu me obilazi i ukopava se ipred mene, valjda vidio strane table pa da uplasi ili sta, istog momenta sam pustio pojas i krenuo da izlazim vani on po gasu, ja za njim on nakon nekoliko stotina metara skrece u jedno dvoriste, samo ga je to spasilo inace nebi se proveo dobro jedan od nas dvojice. uzmi nekada od nekog vozilo sa stranim tablama i provozaj se nasim putevima i bit ce ti jasno kaakv tretman imaju "stranci", pocev od drugih ucesnika u saobracaju pa do policije, nema pajdo patrole da te ne zaustavi ako te uoci na vrijeme i da te ne drka svaki coban na putu nebi li mu dao cenera na kafu, e jednom prelomi pa covjek samo kaze pisi a da vidim tko ce vam platiti, jednom godisnje promjenis table sto nista ne kosta i opleti na novo, u drzavvi u kojoj jesam nemam obraza se ponasati tako jer mi je ta drzava dala priliku za normalan zivot, dok me moja jebavala kako je stigla
bang and blame

#460 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bang and blame »

Sto si t neki "fini", jbt. Okuda tebi to, da se u Bosni ne moraju postovati zakoni?
Veeelika je razlika, ti nemas pojma kolika. Austrijanac ti ne podje "mahati" zakonima, ne prelazi "na ti" i ono, jbg najvaznije, ne smije uzeti pare od vozaca. Zato, kad god mogu, podmitim bosanske policajce, a austrijske nikad nisam i niti cu moci podmititi. Pa, ti vidi ko je krkan i koga mozes za cenera "kupiti".
supercali

#461 Re: mobilni radari tj kamere

Post by supercali »

Bang razocarala si me
Volio bi da te uhvate i opale takvu kazni za podmicivanje da ti nikad u zivotu ne padne na pamet pomisliti to a ne pokusati podmititi
Podmicujes policiju a onda vjerovatno pricas kako policija ne valja
bang and blame

#462 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bang and blame »

supercali wrote:Bang razocarala si me
Volio bi da te uhvate i opale takvu kazni za podmicivanje da ti nikad u zivotu ne padne na pamet pomisliti to a ne pokusati podmititi
Podmicujes policiju a onda vjerovatno pricas kako policija ne valja
Slusaj, supecali.. Ovo sto je napisao @Bilki je "gola istina".. Jbt, zbog maglenki te peglaju pola sata da im das para. I ja im dam para.. Krenes sa benzinske bez svjetala 100 m kad ono- lizalo.. Daj para..
Cim vide strane reg. oznake automobila, covjece, samo sto ne vade pribor za jelo. Pa, jesmo li mi ovce za šišanje?!
Ja, ovako stara, sa svoje 34 god, sigurno ne divljam po bosanskim putevima. Ne ugrozavam svoj, a niti bilo ciji zivot , a da gledam kako da za 10 km izbjegnem neku vecu kaznu koja bi me "opametila".
Nasa policija, k'o lesinari kad vide "strance". Eto, zato sam to sve napisala.
A, pogotovo se najezim od konstatacije necije - da se to u ( ovom slucaju je Austrija pomenuta) Austriji ne divlja, a u Bosni da- i jos rece "krkani".
Smijesno je porediti te dvije drzave i po cemu, pa tako i o ovome o cemu pisemo.
Kakva drzava, takva joj i vlast, a takva joj i policija.
Tuzno ali, istinito.
supercali

#463 Re: mobilni radari tj kamere

Post by supercali »

Ok ti radis sto mislis da je ispravno
Niko ne govori da nisu lesinari i da ne cekaju samo da nekog klepe da bi uzeli cvaju cenera i sl
A zasto ne upalis te maglenke ili ne ugasis zavisno jel sta je u pitanju? Ili ta svjetla upali ih i nema ti sta govoriti ni pisati
Jbt ako nista sva novija auta imaju opciju automatskog paljenja tako da je to banalno
Kako ja fino kad napravim prekrsaj moze se on izmotavati koliko hoce da uzme pare nema pisi al sve fino i napise najminimalniju kaznu (bar kod mene se to desavalo) al zato poslije toga nikad tu gresku ne napravim
Zaustavila me policija al ne zbog brzine i poceli imas li opremu imam imas li ovi ono
Sve imao i na kraju od huje vraca dokumente i govori dovidjenja prijatno
Tu njihovu reakciju sa zadovoljstvom gledam
Sto se tice aut i bih forumas poredi bosanca u aut i ovdje ne austrijanca
A cinjenica je cim se predje granica bosnjo postuje i zakon o komunalijama a kamoli saobracajni e to je ta dvolicnost ljudi koju mrze svi a ovamo se prave ko da su ne znam ni ja sta
bang and blame

#464 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bang and blame »

Dobro ja znam koga je poredio.
Stvarno je su svi divljaci u dijaspori, a to divljastvo uspjele su obuzdati zemlje u kojima se ta dijaspora nalazi. Ali, zato kad dodjemo u Bosnu i Hercegovinu, "bahanalisemo".. Dvolicnost, kazes...
Tipicno razmisljanje bosanaca i hercegovaca o bh dijaspori.
Voljela bi, da svi vi imate priliku da zivite i radite bar tri mjeseca negdje "vani".
Papaka nema gdje nema, @supercali. Nisu bas svi pobjegli iz BiH.
supercali

#465 Re: mobilni radari tj kamere

Post by supercali »

Nije tipicno razmisljanje o dijaspori nego cinjenica
To ne znaci automatski da su svi takvi al vrlo lako se vidi
To ti dodje kao onp sve doslje u sarajevo su papci a ustvari nije tako i svi rodjeni u sa su gradska raja ovo ono a ustvari nije tako

To sto ne radim vani ne znaci da nisam bio i da nisam upoznao i vidio drugacije od bih
I niko ne govori da tamo negdje nema.kretena za volanom kao sto ih ima ovdje
Ima al u manjoj kolicini
Zasto? E to je pravo pitanje
Je li do mentaliteta visine kazni sistema neceg treceg sestog desetog niko sa sigurnoscu ne moze reci
bang and blame

#466 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bang and blame »

Slusaj, ubijedjena sam ja, da kad bi kod nas, u BiH, funkcionisao pravni sistem i SVI dobili po "prsticima" kad se nesto pogrijesi- pa, bilo to da je u saobracaju ili u nekoj drugoj sferi zivota,-bio bi to, nazovimo, ispravni sistem drzave prema svojim drzavljanima ma, gdje da se nalaze. Onako kako bi trebalo svugdje da i egzistira.
Nema boljeg nacina da se ljudi "opamete" nego, kad im dodje novcana kazna , koju moraju da plate.
Znas, uredno platim svako prekoracenje brzine kako ovdje gdje sam , tako i u mojoj BiH ( u kojoj sam bila tokom agresije na nju). Kad te zaustavi kantonalna saobracajna policija i fino ti tablice ukuca u tablet, lijepo ti ljudi kazu kad, gdje, u koliko sati i koliko km/h si prekoracio brzinu i izdaju ti uplatnice da to lijepo platis. I to platim :)
I da dodam ( negdje sam procitala): NE VOZITE BRZE, NEGO STO VAS ANDJEO CUVAR LETI.
supercali

#467 Re: mobilni radari tj kamere

Post by supercali »

U tom slucaju ne gledaj sta drugi rade nego zbog sebe platis kaznu ako si kriva a kao sto kazea jesi jer nisi imala upaljena svjetla i sl i ti si cista i sa savjescu i sa zakonom
Nekoliko mi se puta desilo da me zaustave da kazu vozio si brze ne valja ti ovo-ono ja kazem ok a oni oproste
Evo prekosutra uzimam vozacku jer sam jednom zurio i kazna 100km i vozacka
Rekoh sve ok moze li veca kazna a da se vozacka ne uzima kaze ne moze jer je tako propisano
Ok rekoh a oni pisat cemo ti najmanju a za vozacku reci da ti odgode uzimanje kad ti odgovara i tako bi
Ja cist na sve moguce nacine i ne mislim o tome
U tome je sva prica
Naravno da mi je krivo sto recimo za isto ti prodjes nekaznjena al u biti ne zamaram se tim previse
Bilki

#468 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

supercali wrote:Nije tipicno razmisljanje o dijaspori nego cinjenica
To ne znaci automatski da su svi takvi al vrlo lako se vidi
To ti dodje kao onp sve doslje u sarajevo su papci a ustvari nije tako i svi rodjeni u sa su gradska raja ovo ono a ustvari nije tako

To sto ne radim vani ne znaci da nisam bio i da nisam upoznao i vidio drugacije od bih
I niko ne govori da tamo negdje nema.kretena za volanom kao sto ih ima ovdje
Ima al u manjoj kolicini
Zasto? E to je pravo pitanje
Je li do mentaliteta visine kazni sistema neceg treceg sestog desetog niko sa sigurnoscu ne moze reci
kakva ba cinjenica, daj mi navedi iti jedan dokaz da se netko drugacije ponasa ako je presao neku granicu, nemoj mi bogati porediti bosansku policiju i austrisku, vozim navece i svjetlo mi ne radi, uredno me policija zaustavlja i samo mi sugerise da mi svjetlo ne radi i da to sto prije zamjenim, jel mislis da bi me u bosni samo upozorio na to ili bi zatezao? skrecem u jednu ulicu kad milicija iza coska, zaustavljaju me jer sam pricao an tel. bez ikakve sugestije opali mi 50eura za mobitel i neka je i treba i ne bunim se, a za pojas mi samo rece gospodine u zakonu je obavezno vezanje ali ako vi ne cijenite vas zivot necu ni ja, mislis da bi mi u bosni oprostio prekrsaj, dali me je nekad u austriji zaustavila policija a da nisam napravio prekrsaj? nije i ne treba, dali je u bosni? jeste nekad i svakodnevno
insomnia78

#469 Re: mobilni radari tj kamere

Post by insomnia78 »

Evo ja ljetos bio u BiH, strane tablice, bjesno auto :D, upaljene mi samo pozicije i policajac me u zivinicama izvadi iz kolone
Ljudi lijepo kulturno me obavjestise da moram imati upaljena "kratka" svjetla i dovidjenja prijatno
To je jedino zaustavljanje od strane Bosanske policije u cetiri godine
Nije sve bas tako crno

Sto se tice voznje izvan ogranicenja vozim maksimalno 30 preko, jer za vise ode vozacka, kako ovdje tako i u BiH
eluna

#470 Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

kakavdanakneiskustvu wrote:

platit će kad mu ne budu dali saobraćajnu - hajde šta se brigate

šta ima narode :-D
eluna

#471 Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

supercali wrote:Ok ti radis sto mislis da je ispravno
Niko ne govori da nisu lesinari i da ne cekaju samo da nekog klepe da bi uzeli cvaju cenera i sl
A zasto ne upalis te maglenke ili ne ugasis zavisno jel sta je u pitanju? Ili ta svjetla upali ih i nema ti sta govoriti ni pisati
Jbt ako nista sva novija auta imaju opciju automatskog paljenja tako da je to banalno
Kako ja fino kad napravim prekrsaj moze se on izmotavati koliko hoce da uzme pare nema pisi al sve fino i napise najminimalniju kaznu (bar kod mene se to desavalo) al zato poslije toga nikad tu gresku ne napravim
Zaustavila me policija al ne zbog brzine i poceli imas li opremu imam imas li ovi ono
Sve imao i na kraju od huje vraca dokumente i govori dovidjenja prijatno
Tu njihovu reakciju sa zadovoljstvom gledam
Sto se tice aut i bih forumas poredi bosanca u aut i ovdje ne austrijanca
A cinjenica je cim se predje granica bosnjo postuje i zakon o komunalijama a kamoli saobracajni e to je ta dvolicnost ljudi koju mrze svi a ovamo se prave ko da su ne znam ni ja sta
:thumbup:

upravo tako - prvo im date razlog da vas zaustave, pa vam onda oni krivi ..... niđe veze što bi rekli čaršijaneri
zippoo87

#472 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zippoo87 »

zanima ke,kroz koliko vremena dodje prekrsajni nalog,nakon sto dobijem obavijest da sam napravio prekrsaj i ako sam ja vozac koji je napravio prekrsaj ?
cekam vec 15 dana od obavjestenja i nista jos nije doslo a ne bi da prebacim onaj rok,jer planiram platiti pola kazne
eluna

#473 Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

zippoo87 wrote:zanima ke,kroz koliko vremena dodje prekrsajni nalog,nakon sto dobijem obavijest da sam napravio prekrsaj i ako sam ja vozac koji je napravio prekrsaj ?
cekam vec 15 dana od obavjestenja i nista jos nije doslo a ne bi da prebacim onaj rok,jer planiram platiti pola kazne
zakonski rok za plaćanje (8 dana) teče od momenta prijema obavijesti

obavijest stiže u zavisnosti od opštine sa koje ti šalju, npr. pošta iz opštine centar u sarajevu do opštine ilidža putuje 3 dana, bugojno-sarajevo ide 8 dana

a zavisi i od toga da li policija ima automatizovan sistem za obradu podatka, tzv. AOP :-D

znači, samo gledaj da ne fulaš poštara
kakavdanakneiskustvu

#474 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

eluna wrote:

logično
Bilki

#475 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

eluna wrote:

sta ce mi saobracajna :D
Post Reply