Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
FOČANSKI PROPISI wrote: Zašto se ne bi zalagao,kad dođe na vlast (mi nemamo oraha u džepovima)?
Nemaš ti, niti svi mi kokuzi ovdje na forumu ali imaju oni koji vode BNS, a za koje ti kokuz lobiraš.
Ukoliko ne znaš raspitaj se malo!
Znam sigurno da BNS u vlasti ili van njen, ne želi Federalni USKOK.
FOČANSKI PROPISI wrote: Zašto se ne bi zalagao,kad dođe na vlast (mi nemamo oraha u džepovima)?
Nemaš ti, niti svi mi kokuzi ovdje na forumu ali imaju oni koji vode BNS, a za koje ti kokuz lobiraš.
Ukoliko ne znaš raspitaj se malo!
Znam sigurno da BNS u vlasti ili van njen, ne želi Federalni USKOK.
Pričaš gluposti.Navedi,argumentovan, razlog ili izvor ili dokument.
DANI: Gospodine Bicakcicu, gospodin Radoncic je demantovao Vase navode da je Stranka demokratske akcije imala investicije u Avazu i pomagala Avaz. Ostajete li pri Vasoj tvrdnji da je Stranka demokratske akcije omogucila Avazu da postane to sto je postao?
BICAKCIC: Apsolutno ostajem pri tvrdnji da smo u pocetnom periodu izlaska ove novine pomogli njeno dnevno izlazenje na vise nacina.
DANI: Na koje nacine?
BICAKCIC: Djelimicnim financiranjem, pa i otkupom odredjenog tiraza.
DANI: Koliko ste ulozili novca?
BICAKCIC: Precizni podaci postoje u knjigovodstvu, ja ih nisam trazio i provjeravao. Ne mogu kazati bas tacno, jer nisam direktno radio taj posao.
DANI: Iz kojih fondova je finansiran Avaz: stranackih, drzavnih ili pak javnih preduzeca?
BICAKCIC: Stranka koristi samo stranacke fondove i nikada nije koristila druge. A mogu nadopuniti da je Stranka demokratske akcije financirala brojne drzavne institucije svojim sredstvima, od otvaranja mnogih ambasada sirom svijeta do niza drugih pomoci koje su pruzene bilo prognanicima, bilo Armiji BiH u toku rata.
DANI: Mogu li ja redovnim putem dobiti podatke iz stranackog racunovodstva o ulaganjima u Avaz?
BICAKCIC: Ja vam ih ne bih dao. Nisam ja odgovoran za te podatke.
DANI: A zasto mi ne biste dali?
BICAKCIC: Zato sto to predstavlja poslovnu tajnu i, po novom Zakonu o informiranju, nismo duzni prezentirati takve podatke.
DANI: Zakon jos nije usvojen, mogli biste sto se tice zakona, a time biste, ako to postoji, na najbolji nacin demantirali Radonciceve tvrdnje da niste ulagali.
BICAKCIC: Nema potrebe za to, gospodin Radoncic ce demantirati sam sebe.
DANI: Kako ste osobno dozivjeli zaokret uredjivacke politike Avaza? Jeste li ga shvatali kao zabijanje noza u ledja medija koji ste smatrali svojim ili…
BICAKCIC: Nisam ja tu nista posebno dozivljavao. U pisanju Avaza uocena je jedna pojava: kreirao je sukobe izmedju Bosnjaka i produbljivao razlike koje su normalne u promisljanjima u odredjenim pitanjima. Ta promisljanja nisu se ticala premijera Bicakcica, to je bila jedna opca pojava i to sam uocio kao pojavu koja steti Stranci demokratske akcije.
DANI: Smatrate li tacnim ono sto se culo na jednom sastanku Glavnog odbora SDA - da je jedan od razloga loseg izbornog rezultata stranke i pisanje Dnevnog avaza?
BICAKCIC: Malo je pretenciozno da Avazu dajemo toliku vaznost. Ovo sto sam malocas rekao: da je Avaz iz broja u broj pisao o navodnim sukobima, a to su normalne razlike u misljenjima, da je to stvaralo klimu nepovjerenja u bosnjackim kadrovima, da maltene jedan sa drugim medjusobno niti komuniciraju, niti saradjuju, niti rade, takva je slika u javnosti stetila imidzu Stranke demokratske akcije.
DANI: Zbog cega ste se odlucili na takvu vrstu zaista brutalnog pritiska na Dnevni avaz slanjem poreske inspekcije u njihovu kucu?
BICAKCIC: Ja bih najradije prvo popravio vase nekorektno pitanje. Niti sam se odlucio, niti sam to uradio, vec se radi o normalnoj kontroli, o kojoj sam bio upoznat onog casa kada je vec bila krenula, i takvu kontrolu prosli su mnogi mediji u BiH, vjerovatno i Dani, u prosloj godini Oslobodjenje, i niko o njoj nije postavljao nikakvo pitanje, niti je bila problem. Ovog puta je nepotrebno napravljen problem u normalnom poslovanju jedne institucije.
DANI: Jeste li svjesni da ne mozete naci osobu, instituciju, koju mozete uvjeriti da je puka koincidencija vremensko poklapanje uredjivackog zaokreta Avaza i poreske kontrole? Mislim da ni Vasa supruga ne moze vjerovati u to.
BICAKCIC: Meni moja supruga u svemu vjeruje, a ta koincidencija ne postoji. To se okretanje desilo jos u 1999. godini, tako da ne postoji ni ta koincidencija o kojoj pricate. Na kraju krajeva, jeste li vi imali poresku kontrolu u Danima, i kad ste je imali - da li je to bio neki problem?
DANI: Ali, ipak, kad je Avazov zaokret kulminirao, kad su izgubljene dileme da li je doslo do zaokreta u uredjivackoj politici Avaza, u tom trenutku je uslijedila akcija poreske policije.
BICAKCIC: Ja nisam novinski analiticar, ne znam kada to kulminira taj preokret o kojem vi pricate, ali to sigurno nije bio povod za kontrolu.
DANI: Ja imam informaciju da ste Vi, tri dana prije nego sto je objavljen nalaz poreske inspekcije po kojem Avaz treba platiti dva miliona i cetiristo hiljada maraka, imali taj nalaz u svojoj ladici.
BICAKCIC: Taj nalaz sam imao onog dana kad je objavljen, a ne tri dana ranije, i on je objavljen bez ikakve moje intervencije.
DANI: Kako ste ga dobili?
BICAKCIC: Redovnim putem.
DANI: Dobivate li na isti nacin sve inspekcijske nalaze?
BICAKCIC: Sve inspekcijske nalaze dobivam redovnim putem.
DANI: Kako onda komentirate plebiscitarnu podrsku Avazu i osudu cina poreske policije: i od medija koji do tada nisu bili medjusobno solidarni, i uglednih intelektualaca, i javnosti, i Ureda Visokog predstavnika, i americke administracije i cehovskih udruzenja…? Da li Vam sta znace ti stavovi?
BICAKCIC: Ne bih se bas slozio o toj plebiscitarnoj podrsci. Mnogo podrske je pruzeno legalnim organima u vrsenju normalnih funkcija kao sto je ubiranje poreza. Ne postoji drzava na svijetu koja ne ubire porez.
DANI: Ako se ne slazete da se radi o plebiscitarnoj podrsci, kako komentirate stavove institucija koje sam pobrojao i koje su zaista vrlo konkretno osudile tu akciju procijenivsi je politickim pritiskom na Dnevni avaz?
BICAKCIC: Vi znate kako nastaju i gdje se stvaraju afere. I ovog puta je ta afera kreirana iz samog Avaza.
DANI: Ja zaista moram reci da mi u Danima imamo jako pozitivno iskustvo u dosadasnjoj saradnji sa Vama. Svaki put ste se odazvali na sve nase zahtjeve za intervjue, cime ste ispoljili na ovim prostorima rijedak osjecaj odgovornosti visokih funkcionera prema medijima. Upravo stoga ne mogu da vjerujem da ne shvatate da je svaka bitka sa medijima na taj nacin na koji se sada radi protiv Avaza unaprijed izgubljena i ne mogu da shvatim da Vi podrzavate takvu akciju. Ili je to izraz politickog ocaja u kojem se nalazi Vasa stranka?
BICAKCIC: Vase pitanje nije pitanje, ono nudi jednu konstataciju koju ja moram da ispravljam. Kontrola poslovanja je redovna kontrola i mediji nisu iskljuceni od kontrole. Sto je ovoga puta nekome trebao slucaj, to pitajte one koji su pravili slucaj. Ja niti sam ga pravio, niti mi je trebao, niti sam nastojao da ga uvecavam.
DANI: Bilo je prigovora, i u zvanicnim saopcenjima sa sjednica Glavnog odbora Vase stranke, na pristrasnu poziciju medjunarodnih predstavnika u BiH u pogledu tretmana pojedinih stranaka u Federaciji. Osobno mislim da ste u pravu, da je Vasa stranka u pravu, i da se na neki nacin favoriziraju multinacionalne opozicione stranke i u Federaciji i u Republici Srpskoj, ako ih tamo ima. No, takodjer mislim da je to dobro i da je u interesu Bosne. Zanima me da li Vi, kao jedan od lidera SDA, osjecate da je medjunarodna zajednica protiv Vase stranke, da cini sve da vam oteza polozaj i oslabi vas?
BICAKCIC: Medjunarodna zajednica je u svom postupku i djelovanju, pa i u nezadovoljstvu oko brzine provodjenja Dejtonskog sporazuma, nastojala da izjednaci, na odredjeni nacin, odgovornost SDS-a i HDZ-a sa SDA, i mi smo na taj nacin dovedeni u polozaj da se branimo. SDA je bila ta koja je provodila Dejtonski mirovni sporazum, kao sto je bila ta koja je branila Bosnu i Hercegovinu dok su ove druge dvije stranke ucestvovale i u agresiji i u pripremi za agresiju na BiH, i nasa je pozicija temeljno razlicita. Mnoge struje u medjunarodnoj zajednici htjele su da izjednace tu odgovornost, i bosnjacke opozicione partije, kao sto je partija doktora Lagumdzije, nastojale su da nametnu to misljenje i izjednace krivicu i izbrisu agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Tom modelu ovdje nije na adekvatan nacin odgovoreno od strane SDA, mi nismo bili dovoljno glasni u odbrani realnih postignuca koja smo kao Stranka napravili i ostvarili. Ne postoji jednakost medju ovim strankama niti u politickom promisljanju, niti u politickom djelovanju, a ni u rezultatima koji su postignuti, pa ni u provodjenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi smo uvijek bili, a i danas smo, cvrsto opredijeljeni za potpunu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma dok se biljeze odredjene promjene unutar drugih nacionalnih korpusa. Licno smatram da SDP BiH predstavlja bosnjacku alternativu i da je samo formalno multietnicka stranka, da ima birace unutar bosnjackog korpusa, i da je kao takav podrzan od odredjenih medjunarodnih snaga, ali cemo nasim politickim djelovanjem unutar grupe evropskih narodnih partija, grupe Demokratske unije, vrlo brzo eliminirati taj proces i razotkriti sta stvarno SDP predstavlja unutar Bosne i Hercegovine.
DANI: Da probamo malo rascistiti ovo oko SDP-a i bosnjacke stranke. Primijetio sam da Vi i Vase kolege iz SDA, kad vam to odgovara, SDP tretirate kao bosnjacku stranku, zeleci je diskreditirati kod Srba i Hrvata u BiH, a kad vam odgovara drugacije, tvrdite da je jedina bosnjacka stranka ustvari Stranka demokratske akcije. Otkud takva kontradiktornost?
BICAKCIC: Necu ja govoriti kako pojedini duznosnici unutar SDA komentiraju te stvari, ali, generalno gledajuci, SDP BiH predstavlja bosnjacku alternativu, i to je tako. Multietnicki sastav koji postoji u rukovodstvu nema svoga odraza na terenu medju glasacima, i to su rezultati posljednjih lokalnih izbora vrlo jasno i precizno pokazali. Nazalost, Bosnjaci su bili prinudjeni da ponovo nasjednu na jednu prevaru i mi cemo tu prevaru u cijelosti razobliciti i pokusati da jasnim postavkama ukazemo kuda takva politika vodi.
DANI: O kakvoj prevari govorite ako su i oni bosnjacka stranka?
BICAKCIC: Onda se moraju precizno kao takvi definirati.
DANI: A Vama smeta sto se oni definiraju kao multietnicki?
BICAKCIC: Apsolutno. Vi znate da je unutar Socijalisticke internacionale i Dodikova stranka, Nezavisni socijaldemokrati Republike Srpske, koji imaju status promatraca...
DANI: Ali jedini punopravni clan je SDP BiH.
BICAKCIC: Zato sto su prije krenuli sa procedurom.
DANI: Nije samo zato.
BICAKCIC: Onda vi to bolje znate ili ste dobar advokat SDP-a, ali znaci da se i unutar Socijalisticke internacionale nisu izborili za jedinstveno predstavljanje Bosne i Hercegovine, a kamoli da bi se izborili za takvo predstavljanje medju glasacima unutar BiH. Na kraju krajeva, kada bi i ta politika koju nastoje da predstave dobila podrsku na cijelom prostoru BiH, slijedio bi neki novi 14. kongres koji bi bio poguban za BiH.
DANI: Da probam dobiti konkretan odgovor na sljedece pitanje: Slazete li se sa ocjenom da medjunarodna zajednica favorizira SDP u odnosu na SDA?
BICAKCIC: Ne slazem se sa tom ocjenom. Moguce je da postoje pojedinci unutar medjunarodne zajednice kojima je drag SDP i to ne kriju, cak neke stvari nediplomatski rade, ali to su samo pojedinci. Oni nemaju mandat za takvu politiku, mi cemo te stvari jasno pokazati.
DANI: Ali vas Glavni odbor je u svom zvanicnom saopcenju upravo rekao da se ponasaju pristrasno i da se ne drze neutralne pozicije.
BICAKCIC: Mi smo ukazivali i na konkretna imena i na nastupe odredjenih predstavnika medjunarodne zajednice koji nisu bila diplomatski balansirani i izlazili su van okvira normalnog diplomatskog ponasanja, a osnovna zamjerka se odnosi na tretiranje, kako oni kazu, nacionalnih stranaka. Pomalo se stvara dojam da je nacionalno organizovanje jedno rigidno organizovanje, a to je organizovanje na kojem egzistira Evropa.
DANI: Jeste, ali u Evropi ne postoji zemlja kao Bosna i Hercegovina.
BICAKCIC: Postoji i Belgija, i Svajcarska, i zemlje koje su multietnicke, i mi mozemo mnoge stvari koje je Evropa prosla direktno prakticirati i ovdje.
DANI: Mozda za dvjesta godina.
BICAKCIC: Vi ste malo pesimista. Ja vjerujem da se stvari i promjene desavaju mnogo brze nego sto vi uocavate i biljezite.
DANI: Htio sam da izvedem sljedeci zakljucak i da cujem Vas komentar. Ako medjunarodna zajednica SDA zaista svrstava, na sta se cesto zalite, u kos sa ostalim nacionalnim i nacionalistickim strankama iz ratnog perioda, a ako BiH u ovom trenutku i politicki i ekonomski i integracijski i socijalno i na svaki drugi nacin zavisi od medjunarodne zajednice, zar onda nije rjesenje i za BiH i za Bosnjake upravo odlazak SDA protiv koje je ta medjunarodna zajednica?
BICAKCIC: Prvo, dajete pausalne ocjene da je medjunarodna zajednica protiv Stranke demokratske akcije. Sve projekte obnove i rekonstrukcije proveli su najvecim dijelom kadrovi Stranke demokratske akcije. Dalje, egzaktnim pokazateljima dokazujemo upravo suprotno. Jedno je politicko djelovanje u javnom mnijenju, a drugo je stvarno djelovanje na terenu i ponekad se oko toga ne pravi dovoljna distinkcija i razlika u smislu promatranja te stvari. SDA ima znacajnu medjunarodnu podrsku i imat ce je i ubuduce zahvaljujuci svome programu, svome djelovanju, svojim principima, pa i svome preustroju ka bosnjackoj narodnoj stranci.
DANI: Je li tacno da ste jednom prilikom izjavili da funkciju federalnog premijera ne mozete obavljati bez podrske dvije licnosti: jedna je Alija Izetbegovic, druga je americki ambasador Thomas Miller?
BICAKCIC: Nikada svoje djelovanje nisam vezao za bilo koju licnost. Ali funkciju premijera mogu obavljati uz podrsku Stranke demokratske akcije i uz pomoc americke administracije. Te su mi dvije podrske potrebne i one su bile konzistentne u ovome mome djelovanju na funkciji premijera u protekle cetiri godine, ne kao licne podrske, nego kao sistemske.
DANI: Da li se nesto mijenja u posljednje vrijeme? Imate li problema u odnosima sa gospodinom Izetbegovicem, odnosno sa gospodinom Millerom, odnosno americkom administracijom?
BICAKCIC: Pogotovo sa ta dva covjeka nemam nikakvih problema.
DANI: Mislim da jedan od njih ima velike probleme sa Vama.
BICAKCIC: Mozete li biti konkretniji?
DANI: Drugi put. Kakve su Vase osobne ambicije u predstojecem izbornom ciklusu? Jeste li zainteresirani za mjesto u Predsjednistvu Bosne i Hercegovine?
BICAKCIC: Na svim izborima do sada na kojima sam ucestvovao - prvim visepartijskim '90. godine, pa '96, pa '98. godine - bio sam drugi na listi za drzavni parlament, i vjerujem da je ta moja pozicija jako dobra i za buduce moje djelovanje.
DANI: Vrlo diplomatski odgovor, ali ja bih molio konkretan. Dakle, mogu li protumaciti da jeste zainteresovani?
BICAKCIC: Na izborima '90. bio sam iza dr. Abdulaha Konjicije, '96. iza dr. Muratovica, '98. iza dr. Silajdzica, i konzistentno sam djelovao i radio unutar drzavnog parlamenta kao kljucne institucije drzave Bosne i Hercegovine.
DANI: Te shodno tome, smatrate sasvim logicnim da trebate…
BICAKCIC: Da nastavim tu svoju parlamentarnu karijeru.
DANI: S obzirom da ne postoji ustavni mehanizam zamjene clana Predsjednistva BiH koji se povlaci iz bilo kojih razloga, prema dosad postojecim razmisljanjima i onome sto se cuje u dobro informiranim krugovima, odluku o novom clanu Predsjednistva, predstavniku Bosnjaka, donijet ce Parlament BiH. Da li je Vasa zacudjujuca podrska, koja je u dijelu javnosti izazvala velike reakcije, dakle Vasa podrska izboru Tusevljaka na mjesto predsjednika Vijeca ministara, sugerirala ustvari obnovu koalicijskog partnerstva izmedju SDS-a, HDZ-a i SDA? Da li je to zapravo bila kupovina srpskih glasova za dan kada ce se glasati o bosnjackom clanu Predsjednistva?
BICAKCIC: Vi ste tu sada pomijesali mnogo stvari. Prvo, ne postoji zakon koji uredjuje nacin zamjene clana Predsjednistva.
DANI: Ne postoji, ali ja sam i rekao: prema dosad raspolozivim saznanjima, to ce ipak Parlament birati iz redova poslanika.
BICAKCIC: OHR je u obavezi da ponudi takav nacrt zakona, i ostavka predsjednika Izetbegovica je uslovljena donosenjem takvog zakonskog projekta. A podrzao sam gospodina Tusevljaka jer je bilo krajnje vrijeme da profunkcionira Vijece ministara. On je imao reference za to mjesto, uspio je da konstituira jedno respektabilno Vijece ministara, koje vec sada polucuje znacajne uspjehe u radu. Na prvoj sjednici je stavilo na dnevni red 41 zaostalu tacku sa cijim sam se teretom na funkciji federalnog premijera svakodnevno susretao. Meni je kao federalnom premijeru sada mnogo lakse raditi, i mnoge stvari u odnosu prema drzavnom parlamentu sada imaju ustavni odgovor.
DANI: Prilikom glasanja nisu Vam smetale cinjenice da je gospodin Tusevljak bio i savjetnik Radovana Karadzica i da njegova politicka biografija, kako su to rekli i Visoki predstavnik i americki ambasador, ne garantira ni minimum onoga sto se ocekuje od covjeka na toj funkciji.
BICAKCIC: To u vezi sa savjetnikom je cista dezinformacija koja je demantirana iz vise izvora i sa vise strana, i Vi to dobro znate, a on je jednostavno profesor sa ekonomskim obrazovanjem, sa specijalizacijom na americkom univerzitetu i covjek koji nije direktno ucestvovao u agresiji na BiH i koji je citavo vrijeme proveo cak izvan prostora BiH, sto znaci da mislim da su sve one negativne konotacije koje su servirane i gospodinu Petritschu i gospodinu Milleru bile netacne.
DANI: Kako objasnjavate cinjenicu da je Stranka demokratske akcije ponovo usla u koaliciju sa SDS-om i sa HDZ-om? Sa HDZ--om nakon opcinskih izbora u Federaciji, a sa SDS-om, evo, i na drzavnoj razini?
BICAKCIC: Nemate nijedan argument za tu konstataciju, pogotovo u odnosu na SDS. Mi smo vrlo jasno i precizno rekli da necemo saradjivati sa SDS-om unutar Republike Srpske i SDP-om unutar Federacije BiH. Ta nasa odrednica je temeljna i mi to dosljedno provodimo, tako da vi argumentaciju za tu svoju tvrdnju nemate. Ona je pausalna i u cijelosti neutemeljena. A sto se tice saradnje sa HDZ-om, ne mozete ni o tome pricati na taj nacin. Postoje odredjene ustavne relacije, i kantonalne i federalne, koje se moraju postivati i koje se postivaju jer HDZ jos uvijek predstavlja vodecu stranku unutar hrvatskog korpusa.
DANI: U situacijama kada ste mogli birati izmedju SDP-a i HDZ-a, vas izbor je HDZ.
BICAKCIC: To je logican izbor, jer SDP je nama alternativa, a HDZ nikada nije bio.
DANI: HDZ nije alternativa, HDZ je koalicijski partner.
BICAKCIC: To ste vi rekli.
DANI: Jesam i to je cinjenica.
BICAKCIC: Mi smo osudjeni na saradnju sa strankom koja bastini najveci dio hrvatskih glasova.
DANI: Interesuje me kako ste mogli glasati za izbor Nikole Spirica u Vijece ministara i to u resor za ljudska prava. Dobro su vam poznati njegovi stavovi, javno djelovanje, uostalom njegov rad u drzavnom parlamentu.
BICAKCIC: Moram vam priznati da, nazalost, nisam bio prisutan kada se glasalo oko toga.
DANI: A da ste bili, da li biste glasali?
BICAKCIC: Dobitak koji proizilazi iz funkcioniranja Vijeca ministara mnogo je veci od verbalnih delikata koje pojedini clanovi povremeno iskazu u odnosu na odredjena pitanja.
DANI: Nakon ovog odgovora ja bih Vas podsjetio i na saopcenje stranke koju vodi gospodja Omersoftic, te da je i Karadzic samo verbalno djelovao - nema dokaza da je ikoga osobno ubio i da je ikoga zaklao ili silovao.
BICAKCIC: Vi dobro znate da to nije tacno i da je Karadzic vrsio mnoge vrlo vazne funkcije, od komandanta Vojske Republike Srpske do svega ostalog sto iz takvog statusa proizilazi.
DANI: Po Spiricevim istupima tesko je uociti razliku izmedju vecine Karadzicevih i njegovih stavova.
BICAKCIC: Nisam upoznat sa tim istupima Spirica koje vi spominjete.
DANI: Zar niste prisutni na sjednicama Parlamenta?
BICAKCIC: Povremeno, kada stignem. Nisam bas neki revnosan posjetitelj sjednica Parlamenta zbog obaveza koje imam na vise polja.
DANI: Sto onda ne podnesete ostavku ako niste u prilici da zbog prezauzetosti budete redovni na sjednicama Parlamenta?
BICAKCIC: Nisam o tome razmisljao. Mozda je to dobra ideja.
DANI: Onda ne biste mogli biti izabrani u Predsjednistvo.
Ime: sarajlija
28.07.2007 07:32
Gospodine Bicakcicu,
najprije,zelim Vam izraziti svoje istinsko postovanje za vasa dosadasnja nastojanja i rad.
Citam ova postavljena pitanja - Bogami,nece Vam biti lahko sa svim tim konglomeratom sto tema, sto pitanja, sto komentara...))
Iskreno (i dobronamjerno) mislim da ste napravili vise kardinalnih greski dok ste bili na mjestima odlucivanja.Cijeneci Vasu iskrenost i postenje vjerujem da ste i vi sada svjesni vecine njih - ne napadam Vas jer lahko je biti naknadno pametan, svakom od nas !.
Molim Vas da kazete sta Vi smatrate svojim najvecim propustom koji se odrazio na ukupne nase Bosanskohercegovacke prilike ?
Iskreno Vam zelim sve najbolje i zaista vjerujem da biste i u politici mogli jos dosta toga dobroga uciniti.
Odgovor
Ime: Moderator
28.07.2007 07:32
Svaki čovjek je samo čovjek i sigurno da u poslu pravi greške, iz jednostavnog razloga što nikad ne raspolaže svim činjenicama koje su potrebne da se donese odluka. Prema tome i premijer Bičakčić je u svom radu pravio greške. Uvijek sam cijenio da je važno donijeti odluku, da ne biste vi bili kočnica nekog razvoja i napretka, a poslije biti spreman popravljati tu odluku ako je u tom momentu bila pogrešna. Jer, naslijeđe ovdje govori da je važno ne praviti greške. A najmanje grešaka ćete napraviti ako ništa ne radite. Ja taj moto nisam nikada podržavao. Smatrao sam da čovjek mora preuzimati dogovornost u odlučivanju. Neke stvari bi danas zaista drugačije radio. Bilo je određenih propusta i kod vladinih odluka. Mnoge su trebale izgledati drugačije. Ne znam što je bilo najteže, o tome neka sude kritičari, ali sam spreman preuzeti odgovornost za sve poteze koje sam vukao i svjestan sam da bih neke od njih danas drugačije povukao.
Ejub Pašalić: Vama je sigurno jasno da podjelu BiH želi Evropa, Srbija i Hrvatska. Iza njihovih priča o cjelovitoj BiH skrivene su stvarne želje rođene još u Karađorđevu, kada su BiH podijelili Milošević i Tuđman po principu "pola meni - pola tebi". Hoće li Amerika ili Evropa dozvoliti ovakvu podjelu BiH?
Gospodin Edhem Bičakčić: "Evropska unija tek treba da profilira svoju jedinstvenu politiku. Ona još uvijek ne može da poluči Evropski ustav. Politika EU nije jedinstvena, a pogotovo nije jedinstvena prema Bosni i Hercegovini. Tu se prepoznaju različite struje. Hrvatska, koja želi da postane punopravna članica EU, na dobrom je putu da to postigne i time se definitivno odriče mogućnosti da prisvaja Bosnu i Hercegovinu, jer to nije dozvoljeno nijednoj članici EU, pa neće biti dozvoljeno ni Hrvatskoj, gdje takvih težnji još uvijek dijelom ima. Ta podjela Bosne i Hercegovine nikada nije bila pola-pola, nego se oni nisu mogli tačno ni dogovoriti. A bošnjački korpus, ali i mnogi Srbi i Hrvati u BiH, prihvaćali su Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu."
JoseMujica wrote:Još samo ti Edu održavaš u političkom životu Fočak...da tebe nema ne bi ni znali da je čoek živ
Zato što znam da je jači od Komšića u svim segmentima bitisanja.
E ti jaka poređenja.......sa čovjekom koji dobije glasove od svog naroda koje možeš nabrojati na prste jedne ruke. Nažalost, ustav nam je takav da se to tako moramo brojati, jer konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, a čisto sumnjam da je on dobio glasove "svog" naroda!
seln wrote:
Je, npr. nas shaner, nas levat, nas hrsuz...
Termin "naš",uglavnom se upotrebljava u pozitivnom kontekstu,npr. naš predsjednik,naš premijer...,vrlo rijetko u negativnom kao,naš lopov,naš uhljup i sl.
Jedino kad se pominju rukovodstva nekih stranaka (SDP,SDA),često čujemo:"Naš ološ!
Last edited by FOČANSKI PROPISI on 26/11/2012 18:48, edited 1 time in total.