Vjera/nevjera - sta je bolje?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Suelureac

#451 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

palestinka wrote:
Suelureac wrote:
quarterback wrote:mislim, znam i ko je, ovi iznad, posto mi je najmladji od komisijinih sinova na moje - kako je, odgovorio sa mucenickim "evo, postim" isto kao da svaki dan radi toga 2 tone uglja iskopa i ko da posti meni, a ne sebi

al eto
Hahaha koji si ti kralj. Muslimani nisu ni dužni prije punoljetstva (18te) postit, pa šta rade djeci jadnoj hahaha. Koliko mali ima godina? I jesi li ti onaj navijač Arsenala sa sportsport.ba foruma?

Ljudi sinoć mi je djevojka rekla kada i ako budem jeo svinjetinu, da joj kažem, jer ne želi barem 7 dana poslije tog da me poljubi xD Pravo sam se naljutio, loodnica.
Ako nije to rekla u šali, ti znaš u kojem kontekstu je bio razgovór, pa stvarno biste trebali ozbiljno popričati.
Naljutio sam se a ona se pokajala, to nam više neće dolaziti na dnevni red. Shvatila je.
zigranje

#452 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

Suelureac wrote:mislim, znam i ko je, ovi iznad, posto mi je najmladji od komisijinih sinova na moje - kako je, odgovorio sa mucenickim "evo, postim" isto kao da svaki dan radi toga 2 tone uglja iskopa i ko da posti meni, a ne sebi

al eto

Hahaha koji si ti kralj. Muslimani nisu ni dužni prije punoljetstva (18te) postit, pa šta rade djeci jadnoj hahaha. Koliko mali ima godina? I jesi li ti onaj navijač Arsenala sa sportsport.ba foruma?

Ljudi sinoć mi je djevojka rekla kada i ako budem jeo svinjetinu, da joj kažem, jer ne želi barem 7 dana poslije tog da me poljubi xD Pravo sam se naljutio, loodnica.

Ako nije to rekla u šali, ti znaš u kojem kontekstu je bio razgovór, pa stvarno biste trebali ozbiljno popričati.

Naljutio sam se a ona se pokajala, to nam više neće dolaziti na dnevni red. Shvatila je.
a da ti njoj promijenis baterije,
ocigledno te sto koristi nisu u redu.
bgti, ona je muslimanka, to smo skontali, i to da si ti ateista,
pitanje je "koji si" nominalno, spram imena u koju grupu bi te svrstali
Suelureac

#453 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

zigranje wrote:
Suelureac wrote:mislim, znam i ko je, ovi iznad, posto mi je najmladji od komisijinih sinova na moje - kako je, odgovorio sa mucenickim "evo, postim" isto kao da svaki dan radi toga 2 tone uglja iskopa i ko da posti meni, a ne sebi

al eto

Što baterije da joj promjenim? Moje ime je židovsko, a iz etnički sam mješanog braka. Ali što je to važno?
palestinka

#454 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Sueral...drago mi je što ste izgladili situaciju, sam, ako mogu, već si dva-tri puta spomenuo sličan scenario. Afekt, teške izjave, izvinjenje, ne priča se o tome više. Vas dvoje ste očito zaljubljeni i da li je povlačenje teških riječi 'zbog mira u kući' ili se stvarno shvati koliko su teške te riječi. Možeš li to procijenití?
palestinka

#455 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Suelureac wrote:
zigranje wrote:

al eto

Što baterije da joj promjenim? Moje ime je židovsko, a iz etnički sam mješanog braka. Ali što je to važno?
Naravno da nije važno. Zigranje ima svojih problema otkako je ispuzao sa pdf religija.
KPNCTNJAH

#456 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by KPNCTNJAH »

:mrgreen:
Suelureac

#457 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

palestinka wrote:Sueral...drago mi je što ste izgladili situaciju, sam, ako mogu, već si dva-tri puta spomenuo sličan scenario. Afekt, teške izjave, izvinjenje, ne priča se o tome više. Vas dvoje ste očito zaljubljeni i da li je povlačenje teških riječi 'zbog mira u kući' ili se stvarno shvati koliko su teške te riječi. Možeš li to procijenití?
Ne znam šta da ti kažem. Ona je dosta toga vjeri posvetila. Posti, a premršava je, ne bi smjela radi zdravlja. Ionako je mršava i sad je dodatno smršala i opet posti i kad su iftar i sehur jede ko ptica. I mene to sekira. I škakljivo mi je reći joj da ne posti i da pazi na zdravlje, ali sam joj rekao, rekla je da od prekosutra neće više postiti, a ja sam joj obećao da ću joj pomoći da se nadeblja.
palestinka

#458 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Suelureac wrote:
palestinka wrote:Sueral...drago mi je što ste izgladili situaciju, sam, ako mogu, već si dva-tri puta spomenuo sličan scenario. Afekt, teške izjave, izvinjenje, ne priča se o tome više. Vas dvoje ste očito zaljubljeni i da li je povlačenje teških riječi 'zbog mira u kući' ili se stvarno shvati koliko su teške te riječi. Možeš li to procijenití?
Ne znam šta da ti kažem. Ona je dosta toga vjeri posvetila. Posti, a premršava je, ne bi smjela radi zdravlja. Ionako je mršava i sad je dodatno smršala i opet posti i kad su iftar i sehur jede ko ptica. I mene to sekira. I škakljivo mi je reći joj da ne posti i da pazi na zdravlje, ali sam joj rekao, rekla je da od prekosutra neće više postiti, a ja sam joj obećao da ću joj pomoći da se nadeblja.
Post je njena stvar i odluka. Voliš je, dogovorićete se vi.
Suelureac

#459 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

palestinka wrote:
Suelureac wrote:
Post je njena stvar i odluka. Voliš je, dogovorićete se vi.
Ja sam to rekao njoj da je to njena stvar, ali ne znaš kako izgleda i koliko joj je zdravlje ugroženo. Mršava pa je i sklona sekiranju. 4 kg je udaljena od praga anoreksije. I opet zna da se mora udebljati POD HITNO i ona opet posti, a zna da vjera ne zahtjeva to od nje u onakvom stanju kakva je. Onda iftari, npr. pojede jedan pileci filet i to joj je sve, sehuri snitu necega ili cak preskoci sehur. Kako covjek da se ne sekira? I opet sam kulturan, nisam joj htio reci " nemoj vise slucajno postit " jer je to vjersko pitanje, ali sam joj objasnio neke stvari i valjda je shvatila. Od prekosutra nece vise postit, a ja cu joj pomoci da se udeblja, napravit cu joj neki prehrambeni meni ili tako u konsultaciji sa nutricionistom. To je jos jedan jaz izmedju nas. Ja ne mogu shvatiti kako neko radi religije moze sebi zdravlje ugrozavati, zar su ljudi tako zasljepljeni?
palestinka

#460 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Bojim se da ti danas sutra ne prebaci da je zbog tebe prekínula post, zaboravljajućida je zdravlje bilo ugroženo.
Op3r4t0r

#461 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Op3r4t0r »

OMG kakvo trolanje, ovaj Kloc pise o nekoj izmisljenoj djevojci a jedina djevojka koju ima zove se Desanka.

Kloc cak i zna da nju tacno 4 kg dijeli od anoreksije :roll: , anoreksija kao i sve ostale bolesti ima svoje simptome a ne granicu tezine nakon koje je neko anoreksican ili nije

Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.

Kloc je sa muslimankom ali ne zna kad muslimani postaju punoljetni, kloc je sa muslimankom ali ne zna da post nije obaveza samo za debelih, nego i za mrsave, bolesni ne moraju da poste, ako je bolesna nek ide doktoru.

Kloc je navaljo jos toliko gluposti da ih je smjesno nabrajati i komentarisati.

Ova tema definitvno kao i mnoge druge sluzi samo kako bi se neko upakovano kroz neke izmisljene djevojke i sl. pokusao ismijavati sa islamom i davnooo je zasluzila jedan veliki katanac.

Ovo je slicno onim slikama na kojima se zele prikazati teroristi prilikom klanjanja ali neko nije znao osnove islama pa se vidi kako ti "teroristi" istovremeno klanjaju okrenuti u razlicitim pravcima.

Trolanje, trolanje, trolanje.
zigranje

#462 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

kaze palestinka nije vazno :) jeste, donekle bih se i slozio s palestinkom da sam "ispuzao sa pdf religije", pretpostavljam sta je zeljela da kaze, ali ako joj nije mrsko volio bih da objasni :).
ja sam musliman, po palestinkinim mjerilima "pdf", o islamu su me najvise naucili katolici i yogini.
pocetno su to bili muslimani, "vrsni poznavaoci" , ali vremenom, kako sam spoznavao islam,
pocelo mi je smetati sto bi svako objasnjenje pocinjalo sa "po hadisu..." i za svaku situaciju se je imalo objasnjenje 2po hadisu...", ali ne i prema Quranu...
nesto mi je nedostajalo...neka pitanja koja sam postavljao tim "vrsnim poznavaocima" postavio sam na news grupi, i prv put dobio odgovore koji nisu ukljucivali iskljucivo "po hadisu..."
yogini su popljuvali islam po svakoj tacki, ali su samo mutili vodu, poneki musliman bi dao jedva suvisli, kvalitetan odgovor, ali najkvalitetnije odgovore sam dobio od katolika, i oni su me uputili kako da od "pdf muslimana" budem musliman.
naucili su me da volim svoje i postujem tudje....

ne postoje bezgresni ljudi, tog majka jos nije rodila,
vas dvoje se svako malo "glozite" oko svinjetine, a islam ti dozvoljava da se iftaris svinjetinom,
znaci da je "grijeh" konzumacije" svinjetinje daleko manji od alkohola, ili od nepostivanja roditelja, ili od neceg treceg.
pored toga to je licni grijeh, bez stete po trece osobe, cca u rangu cigarete, (mada je cigareta tezi grijeh, jer pored toga sto unistavas svoje zdravlje, sto je po islamu strogo zabranjeno, unistavas i zdravlje okoline, pa em cinis stetu sebi, dodatno jos okolini)
ne kazem ja sad da ona treba da jede svinjetinu i da uziva u tome, ali da li ces je ti jesti ili ne, ne treba da se time opterecuje,
sasvim druga stvar je osjecaj animoziteta spram svinjetine...

"promjena baterija" obrati pazznju odakle crpi saznanja o islamu, nije svaki izvor dobar, dosta je mutikasa,
kao primjer ako upitas nekoga kakav je stav islama spram muzike, gotovo jednoglasno ce ti braniti stav da je "po hadisu..." zabranjena :)
a nigdje u Quranu nema te zabrane, eto Bog/Allah zaboravio da zabrani, pa se neko dosjetio toga.
niti jedna zabrana u islamu se ne moze i ne smije pravdati hadisom.
zabrane su iskljucivo u bozjem domenu i ono sto je bg htjeo d zabrani, zabranio je jasno i glasno, sto nije htjeo nije ni zabranio...

da li je pot ispravan ako se postac iftari svinjetinom?
Naravno da nije važno. Zigranje ima svojih problema otkako je ispuzao sa pdf religija
@palestinka, sreco moja, mogao bih ja sad u tvom tonu nastaviti, pa te prozivati za ovo-ono, al mi mrsko,
mrsko mi da se upustam u "spustanja" , ako mozemo voditi kvalitetan dijalog po nekom pitanju ok, ako ne , nije mi do prepirke.
dust in the wind

#463 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by dust in the wind »

Op3r4t0r wrote:OMG kakvo trolanje, ovaj Kloc pise o nekoj izmisljenoj djevojci a jedina djevojka koju ima zove se Desanka.

Kloc cak i zna da nju tacno 4 kg dijeli od anoreksije :roll: , anoreksija kao i sve ostale bolesti ima svoje simptome a ne granicu tezine nakon koje je neko anoreksican ili nije

Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.

Kloc je sa muslimankom ali ne zna kad muslimani postaju punoljetni, kloc je sa muslimankom ali ne zna da post nije obaveza samo za debelih, nego i za mrsave, bolesni ne moraju da poste, ako je bolesna nek ide doktoru.

Kloc je navaljo jos toliko gluposti da ih je smjesno nabrajati i komentarisati.

Ova tema definitvno kao i mnoge druge sluzi samo kako bi se neko upakovano kroz neke izmisljene djevojke i sl. pokusao ismijavati sa islamom i davnooo je zasluzila jedan veliki katanac.

Ovo je slicno onim slikama na kojima se zele prikazati teroristi prilikom klanjanja ali neko nije znao osnove islama pa se vidi kako ti "teroristi" istovremeno klanjaju okrenuti u razlicitim pravcima.

Trolanje, trolanje, trolanje.
covjek ocito trola. ali su ovoj prici nejveci ti kloc...I odvratno je citati tvoje postove.....
madner

#464 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by madner »

In Basnia, ako je ime i prezime ispravno, muslimanka nema vecih prepreka da se zabavlja sa zlim ateistima.

Ovaj operator ocito operise iz dijaspore, neko mu opasno laze o domovini. :D
sheilak

#465 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by sheilak »

Op3r4t0r wrote:
Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno...
a zar se ne kaze da su to sve Allahova davanja? ako je Bozija volja takva da ona zavoli nekog ko nije musliman i on nju? i pazi na nju bolje nego bilo ko prije njega? sta ciniti u tom slucaju? prekinuti tu vezu i biti sa nekim ko se deklarira kao musliman, no recimo da ju vara i da se ne vole?

btw ovo isto pitanje sam pitala i svoju nanu, inace zenu koja klanja 5 vakata, iako joj je 87. i koja slobodno vrijeme provodi u zikru, no koja ima prilicno naivan i uskogrudan pristup vjeri. ovo sam ju pitala nakon sto mi je vazila na temu nemoj sine za vlaha (doslovno). njen odgovor je bio da zena treba slusat muza. :D al hajd sad eto...
Not My Idea

#466 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Not My Idea »

šejla, valjda je odgovor da ti Bog salje iskusenja a na tebi je hoces li se oduprijet i istrajat :?

a @Suelureac :lol: steta, fino si poceo, finih upisao imao al te onda prenijelo. :lol:
@Op3r4t0r :-) mnogo bijesa za jednog vjernika.
HAVANA

#467 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by HAVANA »

Ja ba,ljuti svi naki.Opusteno,bice to sve dobro.Zazvalji je na foru. Il se samo nako seksajte,bez obljubljivanja. :oops:
Kikibombona

#468 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Kikibombona »

Op3r4t0r wrote:Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.
Zabranjeno je svasta nesto pa se malo ko pridrzava. Istinske vjernike mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Muskarci su malo tezi slucaj po ovom pitanju. Zene su neuporedivo spremnije progutati vjeru/nevjeru ako im se muskarac svidja.

Sto se mene tice, bolje da je nevjernica, mada vjera nije nepremostiva prepreka. Ako ispunjava ostale kriterije, nebitno je koliko cvrsto vjeruje u Boga. :D
palestinka

#469 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Tema se razvodnila. Ja i dalje mislim da se iskreni i inteligentni vjernik i iskreni i inteligentní ateista mogu razumjeti, poštovati i voljeti, biti u vezi, braku, živjeti, izrodititi sretnu djecu. Zigranje,traženje odgovora í propitkivanje duše je uvijek dobro. Sve naj od mene.
cLo

#470 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by cLo »

palestinka wrote:Tema se razvodnila. Ja i dalje mislim da se iskreni i inteligentni vjernik i iskreni i inteligentní ateista mogu razumjeti, poštovati i voljeti, biti u vezi, braku, živjeti, izrodititi sretnu djecu. Zigranje,traženje odgovora í propitkivanje duše je uvijek dobro. Sve naj od mene.
Ja mislim da to nije moguće, ako ni zbog čega drugog nastale bi frke zbog djece, kada bi ih vjernik počeo uvoditi u vjeru.
Kada bih se ja kojom magijom udala za vjernika, stvarno bih tolerisala da djeca znaju neke osnovne stvari o vjeri, znam ih i ja, i to treba, eto makar znati proučiti fatihu iz poštovanja kada odeš na mezar, i par sura, nemam ništa protiv, to je više stvar tradicije i običaja nego vjere, i to treba njegovati. Međutim ako bi moj muž recimo kćerku počeo gurkati da ide u mekteb i da se posveti vjeri skroz, ne bi mi bilo drago. Više bih voljela da ima neke druge hobije.
zigranje

#471 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

Kikibombona wrote:
Op3r4t0r wrote:Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.
Zabranjeno je svasta nesto pa se malo ko pridrzava. Istinske vjernike mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Muskarci su malo tezi slucaj po ovom pitanju. Zene su neuporedivo spremnije progutati vjeru/nevjeru ako im se muskarac svidja.

Sto se mene tice, bolje da je nevjernica, mada vjera nije nepremostiva prepreka. Ako ispunjava ostale kriterije, nebitno je koliko cvrsto vjeruje u Boga. :D
sta ima sudija, nisam te prepoznao,
"istinski vjernik" vs vjernik :)

u islamu najvise volim sto je pravo sudjenja i presudjivanja po pitanju necije vrijednosti vjerovanja iskljucivo u "rukama" boga.
i uvijek i iznova se "radujem" kad vidim da svako sebi daje za pravo da s visine ocjenjuje neciji stepen vjerovanja, ili ispravnost.
kaze suvad: jos 20 dana...cudno mi da on to kaze jer znam da ne posti: sto 20 suvade?...kaze pa onda mogu hladnu pivu...
skontam da ma kako glupo zvucalo, ali i suvad "posti" na neki svoj bizaran nacin, i on posti, ma mora i on neku nagradu zakacit :)
mozda i prije i vecu nego onaj sto rece: "evo postim"
suvad "posti" srcem, a ovaj "razumom", nekako bih uvijek dao prednost srcu nad razumom, u vjeri.

sta kazes, muskarci "tezi", ne bih se slozio s tim, mogu biti samo vece kukavice. ali kad se srce "nadigne" malo je granica...

zbog cega je bolja nevjernica? sto nemas ogranicenja svinjetina-alkohol ili...
palestinka

#472 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

imam nekoliko primjera iz okruženja gdje stvar funkcionira. Ovaj jedan par mi je posebno zanimljiv, ljudi se dogovore, puštaju da svojim primjerom pokažu djeci vrijednosti koje žele da oni usvoje. u 90 posto mišljenja se slažu, jer su oboje dobri ljudi. Istina je da nije bilo gurkanja ni nametanja djeci ničega. Djevojčica je krenula na vjeronauk, pa je sama rekla da neće više, jer je rekla mami da joj se više sviđa kako ona to objasni. Šta će biti kasnije, ne znam.
Leo_alfa

#473 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Leo_alfa »

cLo wrote:
palestinka wrote:Tema se razvodnila. Ja i dalje mislim da se iskreni i inteligentni vjernik i iskreni i inteligentní ateista mogu razumjeti, poštovati i voljeti, biti u vezi, braku, živjeti, izrodititi sretnu djecu. Zigranje,traženje odgovora í propitkivanje duše je uvijek dobro. Sve naj od mene.
Ja mislim da to nije moguće, ako ni zbog čega drugog nastale bi frke zbog djece, kada bi ih vjernik počeo uvoditi u vjeru.
Kada bih se ja kojom magijom udala za vjernika, stvarno bih tolerisala da djeca znaju neke osnovne stvari o vjeri, znam ih i ja, i to treba, eto makar znati proučiti fatihu iz poštovanja kada odeš na mezar, i par sura, nemam ništa protiv, to je više stvar tradicije i običaja nego vjere, i to treba njegovati. Međutim ako bi moj muž recimo kćerku počeo gurkati da ide u mekteb i da se posveti vjeri skroz, ne bi mi bilo drago. Više bih voljela da ima neke druge hobije.
Opet ne znaci da ce osoba svoju djecu "uvoditi u vjeru" samim tim sto je vjernik, zasto ne bi mogli i vjernici pristati na to da odluku o tome ostave samoj djeci? Ima i takvih ljudi.
sheilak

#474 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by sheilak »

Not My Idea wrote:šejla, valjda je odgovor da ti Bog salje iskusenja a na tebi je hoces li se oduprijet i istrajat :?

jah, valjda. ko ce ga znati. dobro je onda da su nam tumaci vjere tu pri ruci kad zastranimo.
cLo

#475 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by cLo »

Leo_alfa wrote: Opet ne znaci da ce osoba svoju djecu "uvoditi u vjeru" samim tim sto je vjernik, zasto ne bi mogli i vjernici pristati na to da odluku o tome ostave samoj djeci? Ima i takvih ljudi.
Mislim da vjernici trebaju da budu sa vjernicima, i mi koji ne praktikujemo vjeru sa sebi sličnim. Makar križaš jedan eventualni problem u braku, a i dijete neće biti između 2 vatre, istrzano i neodlučno. Biraš sebi ono što ti je najsličnije, pa i tada moraš pregovarati, a nije mala stvar kada imate različit odgoj i pojam o vjeri. Zamisli da sad moj muž ode na džumu, a ja u teretanu u uskim helankama, pa ne ide to. Ili još gore da odem na roštilj i pivo. Ja mislim da bi on mene ostavio, meni ne bi smetalo što on ide na džumu, ali mislim da bi njemu smetalo moje ponašanje.
Locked