Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- valter.ba
- basicm
#452 Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Emko jesi li citao zadnjih 5 postova?
Ja sam stvarno htio da objasnim, ali tebi nije do toga, nego analize teksta. Nisi ti kriv, ja sam, sto se trudim.
Ja sam stvarno htio da objasnim, ali tebi nije do toga, nego analize teksta. Nisi ti kriv, ja sam, sto se trudim.
-
Seawolf
#453 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Poštovane kolege forumaši,goran16v wrote:Mjesas dvije stvari, tj svojstva i uslovi za detonaciju i energiju koja se oslobadja pri detonaciji, a za princip rada motora su bitne obje velicine. Goriva sa manje oktana su sklonija samodetonaciji tj eksplozivnija ali prilikom detonacije oslobadjaju manju energiju, da nije tako zasto benzinac ne bi radio na principu dizela, a usput bio jaci i stedljiviji?hank wrote: kazes princip rada motora i nema veze koliko su goriva zapaljiva u stvarnom zivotu?
pa ne bih se nas slozio. kad pricamo o atmosferskom benzincu i dizelu bez turba(koji se vise ne prave, al uzet cemo neki star primjer), na istu zapreminu tj velicnu motora jedan merdes w124 200e i 200d, il golf mk2 1.6d i 1.6b su imali velike razlike u snazi.
dakle ipak je bitna zapaljivost goriva i u stvarnom zivotu. jer da nema turba, nijedan dizel nikad ne bi dostigao benzinca. a samim tim, da benzin nije toliko zapaljiv, nikad ne bi iz motora iste velicine izvlacio nekad i duplu snagu.
sto se tice tvog objasnjennja o formuli izracunavanja obrtnog momenta, ja nigdje ne vidim da si ubacio turbo punjac u jednacinu a i ja i ti znamo da jedan 1.9tdi s turbom u osnovi ima 90ks i 210nm, a bez turba 68ks i 125nm.
dakle fali ti dio jednacine.
Uprostena forluma za izracunavanje snage motora P bi bila umnozak o. momenta M i kutne brzine odnosno br. okretaja w tj. P = M x w, dok je formula iza uzrazunavanje momemta M umnozak sile F koja djeluje na celo klipa (oslobodjena detonacijom) i duzine kraka d, tj M = F x d. Zbog principa rada motora dizel ima manju kutnu brzinu tj snagu ali vecu polugu tj veci o. momenat.
Dodavanjem turba se jednostavno povecava kolicina zraka (srazmjerno se povecava i kolicina goriva) cime povecava pritisak odnosno energija oslobodjena pri detonaciji tj sila F, sto znaci da nije nista izostavljeno iz formule, samo sto je sila F povecana.
Da postoji odgovor na pitanje, koji su bolji klipni motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, oni koji rade po otto ciklusu ili oni koji rade po diesel ciklusu, onda bi se oni drugi prestali razvijati i proizvoditi.
Baš u današnje vrijeme, svjedočimo predstavljanju putničkih automobila sa remek djelima savremenih klipnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i to kako onih koji rade po otto, tako i onih koji rade po diesel ciklusu.
Još jednom želim da protivrječim zabludi da je velika vrijednost najvećeg obrtnog momenta kod klipnih motora koji rade po diesel ciklusu, poslijedica dužeg hoda klipa, odnosno većeg kraka radilice. Nije. Velika vrijednost najvećeg obrtnog momenta je poslijedica veće vrijednosti srednjeg efektivnog pritiska, a motori koji rade po diesel-ovom ciklusu su predodređeni za veću vrijednost srednjeg efektivnog pritiska, jer se u ovom ciklusu postižu veći maksimalni pritisci (i temperature sagorijevanja), pa su ovi motori "jače" konstrukcije sa većim masama klipnog mehanizma i glava motora (a često i bloka motora).
Motori koji rade po otto ciklusu su "nježnije" konstrukcije, sa lakšim klipnim mehanizmima i ostalim dijelovima konstrukcije motora i u kombinaciji sa bržim procesom sagorijevanja u ovome ciklusu, time predodređeni za veće brojeve obrtaja i razvijanje veće vrijednosti najveće snage.
Evo jednoga primjera iz prakse, gdje se vidi da motori istoga proizvođača (iz München-a), koji rade po različitim ciklusima, mogu imati iste prečnike cilindra i hodove klipa:
Motor koji radi po otto ciklusu, ima četiri cilindra, prečnik cilindra je 84 mm, hod klipa je 90,1 mm. Najveća snaga koju razvija ovaj motor je 180 kW (245 KS) pri 5.000 do 6.500 o/min, a najveći obrtni moment je 350 Nm pri (dieselskih) 1.250 do 4.800 o/min. Oznaka ovoga motora je N20B20, a njegova masa je 125 kg.
Motor koji radi po diesel ciklusu, ima četiri cilindra, prečnik cilindra je 84 mm, hod klipa je 90 mm. Najveća snaga koju razvija ovaj motor je 135 kW (184 KS) pri 4.000 o/min, a najveći obrtni moment je 380 Nm pri 1.750 do 2.750 o/min. Oznaka ovoga motora je N47D20, a njegova masa je 149 kg.
- Medonjaa
#454 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
ako ko lupa onda si to ti, i zamaraš čovjeka jer se s tobom mora vrtiti ukrugpreludezalude wrote:Pa ti si neumoran u lupanju. I jos na kraju odvalis informaciju da cliu treba 5 sekundi od 60-100 u drugoj brzini. Prije ce biti 2 sekunde. Pa ti stvarno nemas pojma kako benzinac radi.Medonjaa wrote: pa ti si se toatalno pogubio
znaš li ti uopšte o čemu baljezgaš
jadan bio, ako želiš da budeš bolji na ubrzannju 60-100 od TDIja ti moraš sa cliu ili bilo kojem drugom benzincu slične snage i kategorije bit u 2.brzini na blokadi na 7.000 da bi mogao parirat TDIju
u isto vrijeme TDI je u 3.brzini na nekih 2.500-3000
ponovljeno milion puta da bi benzinac mogao parirat MORA BIT U BRZINI NIŽE i na velikom broju obrtaja tamo gdje mu je najveći Nm a vrlo često u samoj blokadi
nije brži jadan ne bio, nego tek nekako može parirat, ajd ponovo na čitanje rezultata dvoboja iz auto-magazina
clio u 4 .stepenu 60-100 8 sekundi
ibica u 4.stepenu 5,9 sekundi
clio u 3. stepenu 6,4 s
ibica u 3.stepenu 4,4 s
dakle, TDI je brži i u svojoj 4. brzini (5,9 s ) od clia u 3. (6,4)
takvi su odnosi u svim brzinama
dakle tdi će biti brži i u svojoj 3. (4,4 sec) od clia u 2. (nema podataka ali recimo da bi moglo biti 5 sec)
kontaš išta
Izbrisi svoj zadnji post da ti se ljudi ne smiju.
dakle, kao prvo, kakve 2 sekunde jadan ne bio
ubrzanje Clia 0-60 je 3,3 sec
http://www.zeperfs.com/en/fiche1213-ren ... ii-rs3.htm
a do 100 7,3 sec (po magazinu) dakle znaš li matematiku: 4 sekunde, i fulao sam samo za 1 sekundu
i bit će istina brža za samo 0,4 sekunde (TDI 4,4 sec)
i ot je ovaj clio sa 182 KS koji može dostići u 2.brzini 100tku
s obzirom da ti voziš neku ragu, ti tek sa 3. može do 100tke, sa nekih možda 10-15 sekundi na 60-100
i ponovo ukrug s tobom, clio će dostižući 100tku biti skoro na blokadi 7-8.000 obrtaja, trošeći 25 litara,
i vraćamo se u svakodnevnicu, da li će neko, jadan ne bio, vozit non-stop npr. do Karule u 2.brzini na 60-70 Km/h pa da bude spreman ko zapeta puška na ubrzanje...NEĆE, vozit češ u 3. ili 4. i MORAT češ ušaltat u brzinu niže da bi dobio potisak, kad te je budem preskako u 3. brzini, jednostavno dodajući gas na nekih 2.000 obrtaja pri 60-70 bez ikakvog šaltanja, samo gas i hop..preskočih te ja, dok nisi još ni u šalto u 2.
- Medonjaa
#455 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
pojma nemaš gore ti je odgovor, i da nema clio 22 KS više ne bi bio ni za tu dlaku boljihostapler wrote:Medonja dosta buba ko maxim po diviziji (nazalost ima ih jos i nije jedini) i vode ga emocije,ipak ima isti motor kao i ovaj Seat,ali u sebi negdje duboko zna da nema sanse niti on niti ovaj Seat pored Clia RS. Ipak se zna ko je tata u ovoj klasi.preludezalude wrote: Pa ti si neumoran u lupanju. I jos na kraju odvalis informaciju da cliu treba 5 sekundi od 60-100 u drugoj brzini. Prije ce biti 2 sekunde. Pa ti stvarno nemas pojma kako benzinac radi.
Benzinac je bolji na ubrzanjima i tacka. Dizel je bolji na međuubrzanjima i tacka.
Ali ovdje nijedan nije u pravu,odnosno podjednako ste u pravu. Ovom Cliu od 60-100 treba oko 3.5 sec.
- Medonjaa
#456 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
o kojoj ti možeš samo sanjatimobsterc wrote:Pa naravno da lupa, da zna ista ne bi vozio smetlje skodu
performanse Škode RS
http://www.zeperfs.com/en/fiche1152-skoda-fabia-rs.htm
- Medonjaa
#457 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
ne možeš miješat kruške i jabuke, jadan bio, kao kad bi Kličkova stavio da boksuje sa Felixom Šturmom, nisu ista kategorija, jadan ne biopreludezalude wrote:Medonja, medonja,Medonjaa wrote: tdi RS 130KS, takva je originalna, uvezena
takav dizajn felgi idu uz nju
pa ja nisam znao sta ti vozis. Izvini molim te, pricamo u ubrzanjima a nisam znao da imas RS-a. Ja sam stvarno mislio da imas neku masinku ozbiljnu. Pa ti nemozes drzati korak ni sa golfom gti iz 80-ih godina.
Ima da te svaki benzinac te snage razbuca ko svinja trabanta.
dakle, postavi ato od 130 KS i ima da te oderem ko majmun bananu
a možda ga i čipujem sa OCT-om na 160 KS
već raglabano, tebi je relevantniji tamo neki youtube clip od eminentnih novinara koji su testirali 100tine auta i svojim imenom i prezimenom stoje iza svake napisane riječi i podataka u testupreludezalude wrote: Evo ti jedan klip da vidis sta se desi kad hoces da preskocis nekog a taj kaze, e neces.
http://www.youtube.com/watch?gl=UG&feat ... XdiwvUVPno
Evo jos par klipova pa uzivaj:
http://www.youtube.com/watch?v=50GrwdpX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=H2QmoukS-28
-
preludezalude
#458 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Medonja, samo procitaj tekst koji si sam stavio kao usporedbu i sve lijepo pise. Pise da dizel daje osjecaj laznog strahovitog ubrzanja i pise da je clio brzi. Samo citaj i citaj i citaj dok ne shvatis. Golf 2 gti od 130-ak konja ce te razbucati ko svinja trabanta. Razbucat ce te svaki benzinac te snage. Ja cu doci sa hondom snage 133 ks i tezine vece 200kg i razbucat cu te.
Neces nikada prestici benzinca iste snage ako ti on ne dopusti. Jednostavno si previse spor.
Neces nikada prestici benzinca iste snage ako ti on ne dopusti. Jednostavno si previse spor.
Last edited by preludezalude on 27/06/2012 03:06, edited 2 times in total.
-
silver testelone
#459 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
u startu će dizelaš bit možda brži, jer dizelaš iste snage u pravilu ima veći moment, dakle na nižim obrtajima, ali dizel dok dođe 4000 obrtaja, onda od njeg nema ništa, a benzinac je tada "svoj na svom", u tome je fazon...preludezalude wrote:Medonja, samo procitaj tekst koji si sam stavio kao usporedbu i sve lijepo pise. Pise da dizel daje osjecaj laznog strahovitog ubrzanja i pise da je clio brzi. Samo citaj i citaj i citaj dok ne shvatis. Golf 2 gti od 130-ak konja ce te razbucati ko svinja trabanta. Razbucat ce te svaki benzinac te snage. Ja cu doci sa hondom snage 133 ks i tezine vece 200kg i razbucat cu te.
-
preludezalude
#460 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Jadan nebio, pa znas li da benzinac moze bolje da razvuce brzine. Ti ces sa dizelom presaltai u trecu na 70 dok benzinac ima strahoovito ubrzanje sve do 100-ke i tek onda salta u trecu i opet je u visokim obrtajima i nastavlja sa strahovitim ubrzanjem. Nekad davno sam imao opel vektru i kod max ubrzanja se druga razvlacila i tek na 125 km/h saltalo u trecu. Razmisli malo o ovome.Medonjaa wrote:ako ko lupa onda si to ti, i zamaraš čovjeka jer se s tobom mora vrtiti ukrugpreludezalude wrote:Pa ti si neumoran u lupanju. I jos na kraju odvalis informaciju da cliu treba 5 sekundi od 60-100 u drugoj brzini. Prije ce biti 2 sekunde. Pa ti stvarno nemas pojma kako benzinac radi.Medonjaa wrote: pa ti si se toatalno pogubio
znaš li ti uopšte o čemu baljezgaš
jadan bio, ako želiš da budeš bolji na ubrzannju 60-100 od TDIja ti moraš sa cliu ili bilo kojem drugom benzincu slične snage i kategorije bit u 2.brzini na blokadi na 7.000 da bi mogao parirat TDIju
u isto vrijeme TDI je u 3.brzini na nekih 2.500-3000
ponovljeno milion puta da bi benzinac mogao parirat MORA BIT U BRZINI NIŽE i na velikom broju obrtaja tamo gdje mu je najveći Nm a vrlo često u samoj blokadi
nije brži jadan ne bio, nego tek nekako može parirat, ajd ponovo na čitanje rezultata dvoboja iz auto-magazina
clio u 4 .stepenu 60-100 8 sekundi
ibica u 4.stepenu 5,9 sekundi
clio u 3. stepenu 6,4 s
ibica u 3.stepenu 4,4 s
dakle, TDI je brži i u svojoj 4. brzini (5,9 s ) od clia u 3. (6,4)
takvi su odnosi u svim brzinama
dakle tdi će biti brži i u svojoj 3. (4,4 sec) od clia u 2. (nema podataka ali recimo da bi moglo biti 5 sec)
kontaš išta
dakle, kao prvo, kakve 2 sekunde jadan ne bio
ubrzanje Clia 0-60 je 3,3 sec
http://www.zeperfs.com/en/fiche1213-ren ... ii-rs3.htm
a do 100 7,3 sec (po magazinu) dakle znaš li matematiku: 4 sekunde, i fulao sam samo za 1 sekundu
i bit će istina brža za samo 0,4 sekunde (TDI 4,4 sec)
i ot je ovaj clio sa 182 KS koji može dostići u 2.brzini 100tku
s obzirom da ti voziš neku ragu, ti tek sa 3. može do 100tke, sa nekih možda 10-15 sekundi na 60-100
i ponovo ukrug s tobom, clio će dostižući 100tku biti skoro na blokadi 7-8.000 obrtaja, trošeći 25 litara,
i vraćamo se u svakodnevnicu, da li će neko, jadan ne bio, vozit non-stop npr. do Karule u 2.brzini na 60-70 Km/h pa da bude spreman ko zapeta puška na ubrzanje...NEĆE, vozit češ u 3. ili 4. i MORAT češ ušaltat u brzinu niže da bi dobio potisak, kad te je budem preskako u 3. brzini, jednostavno dodajući gas na nekih 2.000 obrtaja pri 60-70 bez ikakvog šaltanja, samo gas i hop..preskočih te ja, dok nisi još ni u šalto u 2.
- mobsterc
#461 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Hajde brate na crtu pa da vidimo ko ce koga sanjatiMedonjaa wrote:o kojoj ti možeš samo sanjatimobsterc wrote:Pa naravno da lupa, da zna ista ne bi vozio smetlje skodu
performanse Škode RS
http://www.zeperfs.com/en/fiche1152-skoda-fabia-rs.htm
- Qler
#462 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Ako je kod tebe benzin, donji si
Skoda ima veliki obrtni moment 
- shady
#463 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Zasto je glupo pitanje, vecina poredjenja su bila isto KS, a razlicit obrtni (benzin/dizel), sto nema logike. Ako cemo klasificirati po zapremini, onda su benzinci u prednosti, stim da treba i porediti oba motora sa turbinama ili bez jer je to na neki nacin "povecanje zapremine", odnosno guranje vise smjese u istu zapreminu.hank wrote:glupo pitanje.
auta se klasificiraju prema velicini motora. a velicina motora se ne odredjuje prema broju konja il prema broju njutnmetara nego prema radnoj zapremi.
dva audija koja si stavio u primjer su dobra za usporedbu zato sto oba imaju istu radnu zapreminu al razlicito pogonsko gorivo i razlicite nacine koristenja tog goriva (direktno ubrzgavanje pod pritiskom za dizel).
samim tim su dobri za komparacije.
atmosferski benzinac koji ima 750nm momenta bi morao imat za 4 cilindra veci motor od ovog dizela i duplo vecu radnu zapreminu. recimo aventador v12 6.5 ima 690nm momenta al pri 5500 okretaja. dakle ne mozes ih tako poredit jer dva auda koja ima isti momenat a jedan dizel a jedan benzina, to automatikom znaci da, ako je benzinac atmosferac, da ima skoro duplo veci motor.
Ja sam poredio Megane 2.0 turbo benzin i turbo dizel, i Audi 4.2 benzin i dizel, doduse benzinac bez turbine ako se sjecam dobro.
-
preludezalude
#464 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Qler wrote:Ako je kod tebe benzin, donji siSkoda ima veliki obrtni moment
-
preludezalude
#465 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Evo bas sad gledam na rtl-u "brzi i zestoki" i odmah sam se sjetio Medonje. Prava mu je prica i furka za filma. Samo mi nesto nije jasno. Nisam primjetio ni jednog dizela u filmu. Ko je pisao scenarij za film nema pojma o pravim jurilicama i presretacima.
.
Zamislite film "brzi i zestoki 6" a u njemu sve skode fabije TDI RS i niko im ne moze stati u kraj

Zamislite film "brzi i zestoki 6" a u njemu sve skode fabije TDI RS i niko im ne moze stati u kraj
-
hostapler
#466 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Jadan ne bio. Shvati vec jednom,nemoj biti kao neko kome ce lakse metar u guzicu nego cm u glavu,benzinac je brzi na ubrzanjima,a dizel na medzuubrzanjima.Medonjaa wrote:pojma nemaš gore ti je odgovor, i da nema clio 22 KS više ne bi bio ni za tu dlaku boljihostapler wrote:Medonja dosta buba ko maxim po diviziji (nazalost ima ih jos i nije jedini) i vode ga emocije,ipak ima isti motor kao i ovaj Seat,ali u sebi negdje duboko zna da nema sanse niti on niti ovaj Seat pored Clia RS. Ipak se zna ko je tata u ovoj klasi.preludezalude wrote: Pa ti si neumoran u lupanju. I jos na kraju odvalis informaciju da cliu treba 5 sekundi od 60-100 u drugoj brzini. Prije ce biti 2 sekunde. Pa ti stvarno nemas pojma kako benzinac radi.
Benzinac je bolji na ubrzanjima i tacka. Dizel je bolji na međuubrzanjima i tacka.
Ali ovdje nijedan nije u pravu,odnosno podjednako ste u pravu. Ovom Cliu od 60-100 treba oko 3.5 sec.
Po testu koji si stavio i bas je lijepo podvuceno,stoji da Clio od 0-60 ubrzava za 3.9 s. Sto dovodi do toga da mu od 60-100 treba 3.4 s i ja sam to i rekao.
A kada tebi odgovara stavljas podatke sa stranice na kojoj pise da ubrzava za 3.3 s i pokusavas dokazati kao da si u pravu,a nisi.
Da clio ima 22 KS vise i da za dlaku je brzi,sada si i sam to priznao. A posto se lozis na trke ovo ono i sigurno si gledao Fast & Furios pa tamo ljudi fino kazu. Pobjedio te neko za metar ili za kilometar,svejedno je,on je brzi i tacka.
LP
- Medonjaa
#467 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
jadan bio ajd pročitaj gornji diopreludezalude wrote:Jadan nebio, pa znas li da benzinac moze bolje da razvuce brzine. Ti ces sa dizelom presaltai u trecu na 70 dok benzinac ima strahoovito ubrzanje sve do 100-ke i tek onda salta u trecu i opet je u visokim obrtajima i nastavlja sa strahovitim ubrzanjem. Nekad davno sam imao opel vektru i kod max ubrzanja se druga razvlacila i tek na 125 km/h saltalo u trecu. Razmisli malo o ovome.i ponovo ukrug s tobom, clio će dostižući 100tku biti skoro na blokadi 7-8.000 obrtaja, trošeći 25 litara,
i po milion i prvi put opet ponavljam
dakle radi se o svakodnevnim situacijama na našim magistralnim cestama gdje se vozi u prosjeku 70 km /h u 3. ili 4. brzini
ti valjda nisi toliko sjeban da voziš u 2. na 70 km/h, i zbog toga češ biti na niskim obrtajima i NESPOSOBAN da se samnom ubrzavaš, jer sam ja na tih isith 70 km/h u toj istoj 3. ili 4. u obrtajima gdje imam najveći Nm i dovoljno mi je bez ikakvog šaltanja samo da dodam gas i dobijem STRAHOVITO ubrzanje, koje ti nesposoban NE MOŽEŠ imat u 3, već moraš UŠALTAT u 2. a dotle ću ja da te PRESKOČIM
može li ti to u glavu, ili da ponovim po milion i drugi put i tebi i ostalim
-
530i
#468 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
druže, glup si...evo ja ću prvi da ubacim u prvu ili drugu i preticati sa benzincem...koliko god može da se vrti motor....jedini argument, tj. kvaziargument turbodizela je nekakva pretpostavljena ljenost koja se izražava ne korištenjem mjenjača kod vozača benzinaca...jedini...(što se tiče performansi)Medonjaa wrote: ti valjda nisi toliko sjeban da voziš u 2. na 70 km/h, i zbog toga češ biti na niskim obrtajima i NESPOSOBAN da se samnom ubrzavaš, jer sam ja na tih isith 70 km/h u toj istoj 3. ili 4. u obrtajima gdje imam najveći Nm i dovoljno mi je bez ikakvog šaltanja samo da dodam gas i dobijem STRAHOVITO ubrzanje, koje ti nesposoban NE MOŽEŠ imat u 3, već moraš UŠALTAT u 2. a dotle ću ja da te PRESKOČIM
-
preludezalude
#469 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
hostapler wrote:Jadan ne bio. Shvati vec jednom,nemoj biti kao neko kome ce lakse metar u guzicu nego cm u glavu,benzinac je brzi na ubrzanjima,a dizel na medzuubrzanjima.Medonjaa wrote:pojma nemaš gore ti je odgovor, i da nema clio 22 KS više ne bi bio ni za tu dlaku boljihostapler wrote: Medonja dosta buba ko maxim po diviziji (nazalost ima ih jos i nije jedini) i vode ga emocije,ipak ima isti motor kao i ovaj Seat,ali u sebi negdje duboko zna da nema sanse niti on niti ovaj Seat pored Clia RS. Ipak se zna ko je tata u ovoj klasi.
Po testu koji si stavio i bas je lijepo podvuceno,stoji da Clio od 0-60 ubrzava za 3.9 s. Sto dovodi do toga da mu od 60-100 treba 3.4 s i ja sam to i rekao.
A kada tebi odgovara stavljas podatke sa stranice na kojoj pise da ubrzava za 3.3 s i pokusavas dokazati kao da si u pravu,a nisi.
Da clio ima 22 KS vise i da za dlaku je brzi,sada si i sam to priznao. A posto se lozis na trke ovo ono i sigurno si gledao Fast & Furios pa tamo ljudi fino kazu. Pobjedio te neko za metar ili za kilometar,svejedno je,on je brzi i tacka.
LP
-
preludezalude
#470 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Da vozis trkaci motor nebi mogao preskociti za vrijeme koje je potrebno da se presalta brzina.Medonjaa wrote:jadan bio ajd pročitaj gornji diopreludezalude wrote:Jadan nebio, pa znas li da benzinac moze bolje da razvuce brzine. Ti ces sa dizelom presaltai u trecu na 70 dok benzinac ima strahoovito ubrzanje sve do 100-ke i tek onda salta u trecu i opet je u visokim obrtajima i nastavlja sa strahovitim ubrzanjem. Nekad davno sam imao opel vektru i kod max ubrzanja se druga razvlacila i tek na 125 km/h saltalo u trecu. Razmisli malo o ovome.i ponovo ukrug s tobom, clio će dostižući 100tku biti skoro na blokadi 7-8.000 obrtaja, trošeći 25 litara,
dakle radi se o svakodnevnim situacijama na našim magistralnim cestama gdje se vozi u prosjeku 70 km /h u 3. ili 4. brzini
ti valjda nisi toliko sjeban da voziš u 2. na 70 km/h, i zbog toga češ biti na niskim obrtajima i NESPOSOBAN da se samnom ubrzavaš, jer sam ja na tih isith 70 km/h u toj istoj 3. ili 4. u obrtajima gdje imam najveći Nm i dovoljno mi je bez ikakvog šaltanja samo da dodam gas i dobijem STRAHOVITO ubrzanje, koje ti nesposoban NE MOŽEŠ imat u 3, već moraš UŠALTAT u 2. a dotle ću ja da te PRESKOČIM
Cim benzinac presalta u drugu, ti si donji. To je odprilike, dodjes uoporedo benzinca i onda se lagano opet vratis iza benzinca gdje ti je mjesto.
- drndalo
#471 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Uh, izvini Hamltone, nesto te nisam poznao odmah, nisam samo skontao jel ti samo brzo PRESKACES, ili i nisko letis pri tome...?Medonjaa wrote:i NESPOSOBAN da se samnom ubrzavaš,
i dobijem STRAHOVITO ubrzanje,
koje ti nesposoban NE MOŽEŠ imat
dotle ću ja da te PRESKOČIM
-
BISCANIN2
#472 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
Medonjaa wrote:jadan bio ajd pročitaj gornji diopreludezalude wrote:Jadan nebio, pa znas li da benzinac moze bolje da razvuce brzine. Ti ces sa dizelom presaltai u trecu na 70 dok benzinac ima strahoovito ubrzanje sve do 100-ke i tek onda salta u trecu i opet je u visokim obrtajima i nastavlja sa strahovitim ubrzanjem. Nekad davno sam imao opel vektru i kod max ubrzanja se druga razvlacila i tek na 125 km/h saltalo u trecu. Razmisli malo o ovome.i ponovo ukrug s tobom, clio će dostižući 100tku biti skoro na blokadi 7-8.000 obrtaja, trošeći 25 litara,
Kolega bez uvrede voziti auto od 130 hp i govoriti o preskakanju ..........mozda i preskocis ali fabiu 1.1 ili corsu 1.2 .kakvu sdi masinu .I ne bi bilo lose da pozajmis kakvog benzinca jaceg od 1.8 mislim da bi ti se svijet preokrenuo.
- Medonjaa
#473 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
a ja opet mislim da si ti glup, i to po više tačaka530i wrote:druže, glup si...evo ja ću prvi da ubacim u prvu ili drugu i preticati sa benzincem...koliko god može da se vrti motor....jedini argument, tj. kvaziargument turbodizela je nekakva pretpostavljena ljenost koja se izražava ne korištenjem mjenjača kod vozača benzinaca...jedini...(što se tiče performansi)Medonjaa wrote: ti valjda nisi toliko sjeban da voziš u 2. na 70 km/h, i zbog toga češ biti na niskim obrtajima i NESPOSOBAN da se samnom ubrzavaš, jer sam ja na tih isith 70 km/h u toj istoj 3. ili 4. u obrtajima gdje imam najveći Nm i dovoljno mi je bez ikakvog šaltanja samo da dodam gas i dobijem STRAHOVITO ubrzanje, koje ti nesposoban NE MOŽEŠ imat u 3, već moraš UŠALTAT u 2. a dotle ću ja da te PRESKOČIM
1. jer vozeći 70 km/h ne možeš ubaciti u 1.
2. možeš ubaciti jedino u 2. i to samo ako imaš minimalno kao clio 182 KS (jer i on jedva u 2. dostiže do 102 km/h) i tu češ biti na samoj blokadi, na maximalnom broju obrtaja, trošeći jedno 25 litara
dok u isto vrijeme ja sa trećom vozim skoro laganini i preskačem te, dok se ti iz petnih žila jadnik trudiš ( možda i ogluviš od buke motora na maximali) da bi me pratio uopšte, a kamoli stigao
- Medonjaa
#474 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
navođenjem samo kubikaže pokazuje da pojma nemašBISCANIN2 wrote:
Kolega bez uvrede voziti auto od 130 hp i govoriti o preskakanju ..........mozda i preskocis ali fabiu 1.1 ili corsu 1.2 .kakvu sdi masinu .I ne bi bilo lose da pozajmis kakvog benzinca jaceg od 1.8 mislim da bi ti se svijet preokrenuo.
svakog benzinca u rasponu 130-150 KS ću preskočit na ubrzanju 60-100 km/h
-
silver testelone
#475 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??
... kad se neko sa škodom nafura da vozi nešto dobro...
što jednostavno ne probate to praktično, umjesto što se vrtite u krug i ko djeca, ja mogu ti ne možeš, ne, ja mogu, a ti ne možeš...
što jednostavno ne probate to praktično, umjesto što se vrtite u krug i ko djeca, ja mogu ti ne možeš, ne, ja mogu, a ti ne možeš...