BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
almirony

#44976 Re: BHTelecom All About

Post by almirony »

Mostar, zahtjev podnio 09.05. Aktivirane sve usluge osim brzine interneta u roku od 7 dana. Izabrao sam i uslugu moj izbor, te tu ubacio 2 postpaid i prepaid prikljucak. Promjena ADSL u VDSL modem i pustena brzina prosle sedmice.
aladinosmic1

#44977 Re: BHTelecom All About

Post by aladinosmic1 »

Image
BarbaDue

#44978 Re: BHTelecom All About

Post by BarbaDue »

mirza_15 wrote:
kakaljin wrote:
BarbaDue wrote:Slažem se da su uploads nesrazmjerno maleni u odnosu na download.
Hajde neka neko objasni radi čega je tako mali uploads kod svih operatera u odnosu na download.

Jer sam ovakvo pitanje postavio i na telemach temi i niko nije odgovorio.
Jednostavno je. Sta se uploadovalo prije 10 ili 15 godina? Sve se spasavalo na fizicke medije i jako rijetko slalo negdje, nekome putem interneta. Najveci upload je bio email i sl. Ono uploada sto je bilo je bilo sasvim dovoljno za komunikaciju sa npr. dns serverom i sl. U skladu sa tim su razvijane i tehnologije za prenos podataka. Maksimum adsl2+ tehnologije sa standardnim annex-om A je danas oko 28 Mbps u downloadu, a samo oko 1,4 Mbps u upload-u. I docsis je takodjer dao prednost downstream-u u odnosu na upstream. Vec kod vdsl-a koji je novija tehnologija imas puno vise opcija sa kojima mozes da rasporedjujes frekventni opseg izmedju downstreama i upstreama.
OK ako je data prednost down-u i neka je ali meni nije jasno zašto ako nam je rwcimo down 10 što nam up nije 5?
tvojkomsija

#44979 Re: BHTelecom All About

Post by tvojkomsija »

Ne radi mi moja tv na jednom tvu, treca kuglica uvijek pocrveni. Do cega je to?
ing-ecc

#44980 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

BarbaDue wrote:
mirza_15 wrote:
kakaljin wrote: Hajde neka neko objasni radi čega je tako mali uploads kod svih operatera u odnosu na download.

Jer sam ovakvo pitanje postavio i na telemach temi i niko nije odgovorio.
Jednostavno je. Sta se uploadovalo prije 10 ili 15 godina? Sve se spasavalo na fizicke medije i jako rijetko slalo negdje, nekome putem interneta. Najveci upload je bio email i sl. Ono uploada sto je bilo je bilo sasvim dovoljno za komunikaciju sa npr. dns serverom i sl. U skladu sa tim su razvijane i tehnologije za prenos podataka. Maksimum adsl2+ tehnologije sa standardnim annex-om A je danas oko 28 Mbps u downloadu, a samo oko 1,4 Mbps u upload-u. I docsis je takodjer dao prednost downstream-u u odnosu na upstream. Vec kod vdsl-a koji je novija tehnologija imas puno vise opcija sa kojima mozes da rasporedjujes frekventni opseg izmedju downstreama i upstreama.
OK ako je data prednost down-u i neka je ali meni nije jasno zašto ako nam je rwcimo down 10 što nam up nije 5?
ADSL kao tehnologija je koncipirana da ima puno manji frekventni pojas odredjen za UP i taj uski spektar f-ja ne moze izgurati vecu brzinu. Po svakom segmentu od 8 kHz ide prenos od 64 kb/s sto je osnovni digitalizovani signal u telekomunikacijama. Ako je recimo 25 podkanala onda je to za 25x64=1,6 Mb/s sto bi bila idealna brzina koja se tesko postize i u laboratorijskim uslovima. Sa ovih 25 podkanala je vec zauzeto 200 kHz + 8 kHz za POTS (ili 80 kHz za ISDN) + medjufrekventna razdvajanja eto ga haman 250-280 kHz. A onda sve manje ostaje za DOWN koji eto ide do 10xUP u ADSL tehnologiji.
Pisao sam vec ranije o ovome tako da se moze naci objasnjenje. :D
BarbaDue

#44981 Re: BHTelecom All About

Post by BarbaDue »

Znači limitirano tehnologijom!? Mislio sam da je to ne komerikalna foluška. :mrgreen:
semirsar

#44982 Re: BHTelecom All About

Post by semirsar »

sad meni nije jasno kako LOL mere davat 10 Mbps, a drugi jedva 5Mbps?
Dobro se sjecam kad je LOL svojevremeno vrsio tromjesecna testiranja mreze i da sam imao konstantnih 120Mbps/30Mbps, a pcesto i vise.
ing-ecc

#44983 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

semirsar wrote:sad meni nije jasno kako LOL mere davat 10 Mbps, a drugi jedva 5Mbps?
Dobro se sjecam kad je LOL svojevremeno vrsio tromjesecna testiranja mreze i da sam imao konstantnih 120Mbps/30Mbps, a pcesto i vise.
U ADSL-u ne moze sigurno, po VDSL-u DA. :D Samo sto to rijetko ko prati, ponuda paketa je ADSL x/y... i onda to zavarava, nece niko napisati VDSL paketi ....
Ima nekoliko prethodnih slika koje prikazuju stanje modema gdje se vidi i 5 i 10 i vise Mb u UP :D (kod mene je 51 Mb max. i 3,2 Mb trenutno :) dok je na ADSL-u bilo jedva 1 Mb)
semirsar

#44984 Re: BHTelecom All About

Post by semirsar »

ing-ecc wrote:
semirsar wrote:sad meni nije jasno kako LOL mere davat 10 Mbps, a drugi jedva 5Mbps?
U ADSL-u ne moze sigurno, po VDSL-u DA. :D Samo sto to rijetko ko prati, ponuda paketa je ADSL x/y... i onda to zavarava, nece niko napisati VDSL paketi ....
Ima nekoliko prethodnih slika koje prikazuju stanje modema gdje se vidi i 5 i 10 i vise Mb u UP :D (kod mene je 51 Mb max. i 3,2 Mb trenutno :) dok je na ADSL-u bilo jedva 1 Mb)
U prevodu, ide vam nabolje... ovo 51Mbp je na poslu a 3.2 doma. :mrgreen:
tavustavus

#44985 Re: BHTelecom All About

Post by tavustavus »

ja ne znam sta vise ...zvao sam prijavljivao kvar...tisina je s druge strane.... ovo je dodatni paket 1 .... 30+ mbs:( :oops: :evil: :izet: :-)

Image

prije 20 dana sam prijavio dodatni paket ...hd kanali rade ...ali svaki dan po 3-4 puta moram gasiti ''resiver''.....
titinho

#44986 Re: BHTelecom All About

Post by titinho »

Najveci moguci hejt za ovu kompaniju.

Vec nekoliko puta bezobrazno preskupi bhtelecom mi na jako ruzan nacin skida kredit sa ultre. Nakon sto sam kupio 1gb interneta, trosio ga 24 sata, do 11:24. Meni je tek u 11:26 stigla poruka da mi je isteklo vrijeme za 1gb interneta, te mi je skinuo dodatnih 2.5km jer je mobitel azurirao aplikacije u tacno 11:24. U 11:26 kad je dosla poruka, provjerio sam kredit i ostao zatecen da je 2.5 km potrosio u toj 1 minuti (u 11:24) dok nisam ugasio mobilne podatke.

Nekoliko puta se desavalo da kada kupim onih 50mb neta, dodje obavjestenje da kod nije upsio, pa sam upisao opet isti kod i na kraju kada sam provjerio kredit, shvatio da je prosao i prvi put , pa je umjesto onih 0.50km skinuto 1 km. Halalio sam 2 puta do sada, ali ovo od juce je supacki. Nadam se da ce telemach uzeti i mobilnu mrezu da vas i tu unisti jer drugo niste ni zasluzili sa svojim bezoraznim cijenama i prevarantskim nastupima.
kakaljin

#44987 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

titinho wrote:Najveci moguci hejt za ovu kompaniju.

Vec nekoliko puta bezobrazno preskupi bhtelecom mi na jako ruzan nacin skida kredit sa ultre. Nakon sto sam kupio 1gb interneta, trosio ga 24 sata, do 11:24. Meni je tek u 11:26 stigla poruka da mi je isteklo vrijeme za 1gb interneta, te mi je skinuo dodatnih 2.5km jer je mobitel azurirao aplikacije u tacno 11:24. U 11:26 kad je dosla poruka, provjerio sam kredit i ostao zatecen da je 2.5 km potrosio u toj 1 minuti (u 11:24) dok nisam ugasio mobilne podatke.

Nekoliko puta se desavalo da kada kupim onih 50mb neta, dodje obavjestenje da kod nije upsio, pa sam upisao opet isti kod i na kraju kada sam provjerio kredit, shvatio da je prosao i prvi put , pa je umjesto onih 0.50km skinuto 1 km. Halalio sam 2 puta do sada, ali ovo od juce je supacki. Nadam se da ce telemach uzeti i mobilnu mrezu da vas i tu unisti jer drugo niste ni zasluzili sa svojim bezoraznim cijenama i prevarantskim nastupima.
Prvo aplikacije se ne skidaju na 3G već na wifi mreži. Tako ljudi postave u opcijama i nemaju tih problema.

Znaci za skidanje aplikacija ti nije kriv telekom veš ti sam.
Officer Crabtree

#44988 Re: BHTelecom All About

Post by Officer Crabtree »

Ja glupog odgovora majko mila...

Ja ako kupim promet imam prsvo da ga potrosim na sta god ja hocu... hhaha cuj kupi GB al s obzirom da mi imamo los sistem ti si kriv ako ih koristiš za sve mogucnoati... tja...
ing-ecc

#44989 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

titinho wrote:Najveci moguci hejt za ovu kompaniju.

Sta je problem u ovome? Tj.sta je rjesenje problema? :-)
kakaljin

#44990 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Officer Crabtree wrote:Ja glupog odgovora majko mila...

Ja ako kupim promet imam prsvo da ga potrosim na sta god ja hocu... hhaha cuj kupi GB al s obzirom da mi imamo los sistem ti si kriv ako ih koristiš za sve mogucnoati... tja...
Prvo skontaj sta sam napisao.

Aplikacije vuku veci promet pa se brze potrosi internet podaci. Tako da svako normalan update radi preko wifi-a a ne preko 3G-a.

Ja imam na pretplati 2 GB interneta mjesecno pa opet update radim preko wifi-a.

Normalno da svako trosi na sta hoce ali ako razmisljas onda rasporedis kako da trosis da mozes i za ostale stvari koristiti tu kolicinu podataka koju imas.
Officer Crabtree

#44991 Re: BHTelecom All About

Post by Officer Crabtree »

Da li ove humanitarne pomoći ulaze u pretplatu? Pretpostavljam da ne :lol: al opet da pitam, šteta bačenog novca a može nekome pomoći?
prelivoda

#44992 Re: BHTelecom All About

Post by prelivoda »

bosnian batman wrote:slaba je matematika kod tebe, nije privremeno nego dugoročno krpljenje rupa UMJESTO kredita MMFa, evo hoće da se zaduže novu milijardu KM !?!!? bhtelekom vrijedi bar 1,5 milijardi i eto to su te pare umjesto kredita MMFa
taj prihod u budžetu od dobiti bhtelekoma konstantno opada i za očekivat je da za koju godinu bude NULA !! a daj bože da ne bude i u gubitku...istovremeno će opadat i vrijednost bhtelekoma, jer jednostavno su to trendovi koje ti očigledno ne vidiš
pa je stoga prodaja što prije to bolje najbolje rješenje
Ne može prihod od Telecoma nikada postati nula, dok god država upravlja tržištem telekominkacija, baš bez veze pričaš
bosnian batman

#44993 Re: BHTelecom All About

Post by bosnian batman »

reče čojk glupost i osta živ, kake veze ima država i telekom tržište
bhtelekom u prošloj godini izgubio 120 hiljada ultra korisnika i ta tendencija se nastavlja i onda ti meni tako pametan sad reci ako opadnu prihodi kako to ne moze bht bit na nuli ili cak u gubitku, a na drugoj strani rastrosnost i 3500 zaposlenih i dalje stoji na rashodovnoj strani, plus sto iz godine u godinu je dobit koja ide u budžet sve manja i manja
prelivoda

#44994 Re: BHTelecom All About

Post by prelivoda »

Da država ne upravlja tržištem sad bi imali 100 telekom operatera, a nemamo. Država je vlasnik (suvlasnik) dva telekom operatera, prema tome i te kako je upletena.
pepeljara

#44995 Re: BHTelecom All About

Post by pepeljara »

Zasto telekom kad poskupi telefon nestavi NOVA SKUPLJA CIJENA.

Samsung S7 na paketu 30 bio 41.xx , a 42.78 od jutros :)

MOJ MIDI 30 1 306,20 93,03 1 201,20 42,78

Garant prati cijene barela nafte ko i EP :D

:D :izet:
sabanss

#44996 Re: BHTelecom All About

Post by sabanss »

Dobit Telecoma ce biti nula kad se ti odreknes komuniciranja pomocu elektrike i vratis se na pisma.

Sto bi moglo pomoci posti da postane visoko profitabilna.

Sta se sve nece procitati ovdje...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44997 Re: BHTelecom All About

Post by Truba »

sinoc je stekalo oko pola 12

prestao sam prijavljivati vise :D
kad god nema neta uvijek završim neke stvari koje odgađam danima... npr sinoc sam pogledao kraj osvete sitha, prljavog harija 2 te epizode expansea :D

ali su mi koma ukućani kad smo izbacili ASK i europronet...bili oduševljeni a dugogodišnje iskustvo s kompjuterima kaže: ne znači da će drugi provajder biti bolji niti da će update pobljšati sistem: NE BARĆI NIŠTA AKO RADI :D
ranger

#44998 Re: BHTelecom All About

Post by ranger »

zna li se kad ce nova isporuka mobitela?
bosnian batman

#44999 Re: BHTelecom All About

Post by bosnian batman »

prelivoda wrote:Da država ne upravlja tržištem sad bi imali 100 telekom operatera, a nemamo. Država je vlasnik (suvlasnik) dva telekom operatera, prema tome i te kako je upletena.
nova glupost ha
nema novih telekom operatera, kojima inače niko ne brani dolazak u BH, jer je trziste malo i neinteresantno gigantima, mada ima naznaka ulaska njemačkog t_mobila preko mtela odnosno kupovinom matičnog srbijanskog operatera, a ako to bude onda ga je bhtelekom tek popušio
mada je nacionalno torovska svijest takva a i bosanska beskrajna glupost raje, da kad bi se sutra pojavio novi operater koji bi prepolovio cijene, ono bi nesto vrtilo glavom i sumnjalo da ga nece neko nesto zajebat, valjda ih kroz istoriju svi guzili na svim poljima pa nepovjerljivi, te ostalo vjerno svom torovskom operateru koji ga uredno klepa po usima i sebi djeli super plate
jer i sad imaju povoljnjji od bhtelekoma, to je npr. i halo i izimobil, pa raja opet neće da ih napusti iz njima znanih razloga
bzlatko

#45000 Re: BHTelecom All About

Post by bzlatko »

Pozdrav, moze li neko od ovih iz BHTelecom-a provjeriti gdje je zapelo pri popravku linije u Cazinu. Kvar je prijavljen prije 15-ak dana, i od tada nije bilo nikakvih aktivnosti na popravci. Oko desetak kuća je trenutno bez interneta i telefona. Tačna lokacija je Gornja Lučka, a brojevi su 037-540-xxx.

PS: Prošli mjesec je bila ista situacija, samo sto je popravak urađen nakon 13 dana.
Locked