Nije to samo dobit. Racunaj tu i raznorazne donacije. Racunaj da ce novi vlasnik mozda izvlaciti dobit negdje gdje nema poreza na dobit, a bh telecom ce poslovati oko nule da se ne bi placao porez na dobit. Smanjice novi vlasnik i broj uposlenih. Sa tim ce pasti uplate za doprinose, a novi ljudi ce biti na grbaci drzave. Novi vlasnik nece angazovati druge domace firme od kojih neke i sada zive od poslova sa bh telecomom, dok je nekima to najveci dio zarade. Puno je to vise od 100 miliona godisnje. I sta ce sa Novalic sa 400 miliona? Napraviti tunel? Pa odvoji 5 godina dobit bh telecoma za tunel ili uzmi kredit na 5-6 godina i vracaj ga od dobiti bh telecoma i za 5 godina imas i tunel i bh telecom. Telecom se moze prodati samo za dobit x 10 godina i to samo ako ce se pare uloziti u nesto sto ce donositi istu dobit kao i bh telecom. Ako ces te pare potrositi na socijalna davanja onda je vakat bjezati odavde. Samo bojim se da se ni Novalic ni Bakir tu nista ne pitaju. Ako stigne naredba od stranaca da se mora prodati prodace se. Prodace oni i vazduh koji disemo ako ikako budu mogli.sencobih wrote:Ok. Niko nije htio da ponudi. I sad trebamo dati za bagatelu i to je najbolja opcija?ElRe wrote:Za Telekom Srbije niko nije htio da ponudi ni milijardu eura, a firma je 3 puta veca od BH Telecoma i HT Mostara.
Zas nije bolje uzimati 100 miliona i još ti ostane firma?
BHTelecom All About
Moderator: Benq
-
mirza_15
#44951 Re: BHTelecom All About
- bosnian batman
#44952 Re: BHTelecom All About
klasična propaganda zaposlenika javne administracije i preduzeća...svi drugi su krivi, samo nas ne diraj...a upravo oni najveći krivci sa prekobrojno prezaposlenim a nesposobnim
može se sve sredit i bez stranaca i kredita ali valja povuć radikalne mjere, smanjit budžet za taj deficit koji se dopunjuje kreditima MMFa a to znači direktno smanjenje plata budžetskim parazitima, socijalnih izdvajanja i svega drugo na budžetu za bar 20% kolko fali love
a to neće niko da preduzme...nego traži pare od stranaca...i onda glupava priča ko nešto stranci naređuju, određuju a ti od njih moliš, kukaš jer nisi sam sposoban rješit stvari, jer nisi sposoban povuć radikalne poteze
jedno od rježenja i jeste upravo prodaja bhtelekoma i umjesto kredita MMFa popunjavanje budžetskih rupa sa tim parama
bar se nećeš zaduživat i pravit dužničkog roba generacije unaprijed
može se sve sredit i bez stranaca i kredita ali valja povuć radikalne mjere, smanjit budžet za taj deficit koji se dopunjuje kreditima MMFa a to znači direktno smanjenje plata budžetskim parazitima, socijalnih izdvajanja i svega drugo na budžetu za bar 20% kolko fali love
a to neće niko da preduzme...nego traži pare od stranaca...i onda glupava priča ko nešto stranci naređuju, određuju a ti od njih moliš, kukaš jer nisi sam sposoban rješit stvari, jer nisi sposoban povuć radikalne poteze
jedno od rježenja i jeste upravo prodaja bhtelekoma i umjesto kredita MMFa popunjavanje budžetskih rupa sa tim parama
bar se nećeš zaduživat i pravit dužničkog roba generacije unaprijed
-
mirza_15
#44953 Re: BHTelecom All About
Hoce covjek da ispadne pametan, a ne zna napraviti razliku izmedju budzetskih korisnika i profitabilne firme koja u trzisnoj utakmici sa konkurencijom ostvaruje dobit.
A ova je najjaca: prodati bh telecom i zakrpiti budzetske rupe i poslije nema prihoda od bh telecoma, a rupe i dalje iste. Jaka matematika do bola.
Da, davalo se sa budzeta i kapom i sakom, ali bh telecom nije na budzetu. On ga puni. Da, treba smanjiti rashodovnu stranu, ali i povecati prihodovnu, a lik predlaze smanjenje prihodovne strane za preko 100 miliona godisnje samo da bi se privremeno zatvorile rupe. Dakle, kada si vec upotrjebio rupu, onda slikovito, treba smanjiti rupu, ali i povecati poklopac. Ti predlazes smanjenje poklopca kao rjesenje?
A ova je najjaca: prodati bh telecom i zakrpiti budzetske rupe i poslije nema prihoda od bh telecoma, a rupe i dalje iste. Jaka matematika do bola.
Da, davalo se sa budzeta i kapom i sakom, ali bh telecom nije na budzetu. On ga puni. Da, treba smanjiti rashodovnu stranu, ali i povecati prihodovnu, a lik predlaze smanjenje prihodovne strane za preko 100 miliona godisnje samo da bi se privremeno zatvorile rupe. Dakle, kada si vec upotrjebio rupu, onda slikovito, treba smanjiti rupu, ali i povecati poklopac. Ti predlazes smanjenje poklopca kao rjesenje?
-
mirza_15
#44954 Re: BHTelecom All About
I ja sa svakim udjem u raspravu. Lik tek napravio acc. Danas prvi komentari. Klon kojeg si nicka sismisu?
- bosnian batman
#44955 Re: BHTelecom All About
slaba je matematika kod tebe, nije privremeno nego dugoročno krpljenje rupa UMJESTO kredita MMFa, evo hoće da se zaduže novu milijardu KM !?!!? bhtelekom vrijedi bar 1,5 milijardi i eto to su te pare umjesto kredita MMFa
taj prihod u budžetu od dobiti bhtelekoma konstantno opada i za očekivat je da za koju godinu bude NULA !! a daj bože da ne bude i u gubitku...istovremeno će opadat i vrijednost bhtelekoma, jer jednostavno su to trendovi koje ti očigledno ne vidiš
pa je stoga prodaja što prije to bolje najbolje rješenje
taj prihod u budžetu od dobiti bhtelekoma konstantno opada i za očekivat je da za koju godinu bude NULA !! a daj bože da ne bude i u gubitku...istovremeno će opadat i vrijednost bhtelekoma, jer jednostavno su to trendovi koje ti očigledno ne vidiš
pa je stoga prodaja što prije to bolje najbolje rješenje
-
mirza_15
#44956 Re: BHTelecom All About
A ko ti je rekao da se kredit mora uzeti? I otkud to da je bolje prodati bh telecom? Tako ko ti su pricali i prije 10 godina, pa u ovih 10 godina bh telecom upumpao milijarde KM kojih bi se ti odrekao i zaradjuje i dalje. Cak i da uzmes kredit kada si nesposoban da sam rijesis situaciju, mozes ga vracati od bh telecoma, a kada ga vratis ostane ti i bh telecom.
1,5 milijardi? Cega?
I ne rece mi ciji si klon?
1,5 milijardi? Cega?
I ne rece mi ciji si klon?
- bosnian batman
#44957 Re: BHTelecom All About
ne znam kakvi ti se klonovi priviđaju, možda su svi oni koji su protiv bhtelekoma za tebe klonovi, jer si izgleda ti neki ovdje njihov advokat...jesi li ???
pa moraju uzet jer moraju popunit budžetske rupe, jer neće i nisu sposobni povuć radikalne potrebne poteze, a to je kresanje budžeta po narodnoj "pokrij se koliki ti je jorgan", jer bi kresanje značilo smanjenje plata budžetskih parazita, ili njihovo otpuštanje, ionako prekobrojnih (nek sami izaberu šta hoće) kao i svih ostalih davanja iz budžeta....a za takve radikalne poteze nit je ko sposoban nit ko hoće ili želi da se uhvati u koštac, pa idu putem manjeg otpora, odnosno dizanje kredita MMFa
ili ne čitaš ili ne želiš da čitaš i primiš k znanju ono što sam napisao
dakle trend je opadanja uplata u budžet od strane bhtelekoma, kao i smanjenje njegove vrijednosti, sad vrijedi oko 1,5 milijardu KM
stoga, ponavljam, što se prije proda to bolje, uzet će se više para
očigledno nemaš pojma ni predstave kolike su rate vraćanja kredita a kolike uplate od bhtelekoma
sva javna preduzeća su prošle godine uplatila u budžet tek 90 mil KM
otplate dugova iznosi 977,1 miliona KM
http://www.avaz.ba/clanak/204839/budzet ... 862-123-km
pa moraju uzet jer moraju popunit budžetske rupe, jer neće i nisu sposobni povuć radikalne potrebne poteze, a to je kresanje budžeta po narodnoj "pokrij se koliki ti je jorgan", jer bi kresanje značilo smanjenje plata budžetskih parazita, ili njihovo otpuštanje, ionako prekobrojnih (nek sami izaberu šta hoće) kao i svih ostalih davanja iz budžeta....a za takve radikalne poteze nit je ko sposoban nit ko hoće ili želi da se uhvati u koštac, pa idu putem manjeg otpora, odnosno dizanje kredita MMFa
dakle trend je opadanja uplata u budžet od strane bhtelekoma, kao i smanjenje njegove vrijednosti, sad vrijedi oko 1,5 milijardu KM
očigledno nemaš pojma ni predstave kolike su rate vraćanja kredita a kolike uplate od bhtelekoma
- zateznistub
#44958 Re: BHTelecom All About
e ću' betmen i jos bosanski...

- krakatoa
#44959 Re: BHTelecom All About
2G to 3G konvertoru, klonu, dalobu...bosnian batman wrote:ne znam kakvi ti se klonovi priviđaju, možda su svi oni koji su protiv bhtelekoma za tebe klonovi, jer si izgleda ti neki ovdje njihov advokat...jesi li ???
- escobar__
#44960 Re: BHTelecom All About
Jučer DelBoy piše o tome da još uvijek nemaju definisane DSLAM profile za određene usluge, danas ovo.aladinosmic1 wrote:kaže tip na šalteru ne primamo zahtjeve za dodatne pakete dok sve korisnike ne prebace na full i 10+ brzinu
Šta se tamo (u Telekomu) dešava? Mirza? Ing?
- avaks
#44961 Re: BHTelecom All About
A objašnjeno nam je na koji stream si mislio, nejse. Prosječna jpeg fotka sa mog G2 je 3MB, većina ih ide i do 5 ili 6MB. I sad zamisli situaciju kako surfaju druga dva korisnika (ako nas je troje na toj konekciji od 1Mb recimo) dok ja uploadujem 5 takvih slika lupamdado_27 wrote:Upravo upload je brzina kojom podaci idu s tvog racunara. Ako streamas utakmicu ti skidas podatke sa nekog servera, tu je bitan samo download (upload koristis da posaljes zahtjev serveru za streamom, to je haman nista). Cak i otvaranje stanica, nidje veze, prosjecan HTTP GET zahtjev je mnogo manji od odgovora od servera (200 OK u kojem se nalazi stranica koju si trazio). I tu je mnogo bitnije da je download bolji. Prosjecna JPEG slika je 200 kB, 1M ti je vise nego dovoljno za to.
avaks wrote:Ma 'taće prosječnom korisniku više od 5Mb![]()
Za streaming ti i jest upload jbt [da i naučimo nešto Upload speed je brzina kojom podaci idu sa tvog računara u bespuća interneta pa bilo to video (stream), fotografije, dokumenti...]. Utiče na samu brzinu otvaranja stranica, na ping, na bilo kakav oblik dijeljenja bilo kakvih podataka itd.
Mnogi operateri su po meni već na zadovoljavajućem nivou DL u zadnjih par godina, evo i Telekom polako pristiže i može se reći da je ovih 25Mb sada sasvim solidno a svi trebaju da porade na uploadu koji je puno bitniji u današnji vakat.
Pa jarane da ti se dva čovjeka sa telefonom nakače na tu vezu od 25/1 zagušiće ti net, džaba i 1000/1 kada ovo 1 guši konekciju... Dok sliku okačiš na fejs obijeliš a da ne govorimo o nečemu ozbiljnijem (video sadržaj, vlog ili slične veće fajlove)![]()
I naravno nećeš ti hostati ništa prijatelju, imaju za to serveri
Koliko li su MB fotke sa DSLR aparata? Ja ti odgovorno tvrdim da nisu ni blizu tog tvog prosjeka
Ali nećemo sada o navikama. Svaka čast telekomu na povećanju ali još uvijek oni kasne mašala i sa uslugom i cijenama.
- BarbaDue
#44962 Re: BHTelecom All About
Slažem se da su uploads nesrazmjerno maleni u odnosu na download.
-
kakaljin
#44963 Re: BHTelecom All About
Hajde neka neko objasni radi čega je tako mali uploads kod svih operatera u odnosu na download.BarbaDue wrote:Slažem se da su uploads nesrazmjerno maleni u odnosu na download.
Jer sam ovakvo pitanje postavio i na telemach temi i niko nije odgovorio.
- BarbaDue
#44964 Re: BHTelecom All About
I mene interesuje tolika razlika i nesrazmjer između dow & up? Logično bi mi bilo da je razmjera 2:1 ili 3:1 eventualno. Postoje korisnici kojima je potreban up. Ovima kojima nije potreban svakako ga neće ni koristiti.
- tandrli
#44965 Re: BHTelecom All About
pa tim sto im treba nisu obicni korisnici nego im treba u komercijalne svrheBarbaDue wrote:I mene interesuje tolika razlika i nesrazmjer između dow & up? Logično bi mi bilo da je razmjera 2:1 ili 3:1 eventualno. Postoje korisnici kojima je potreban up. Ovima kojima nije potreban svakako ga neće ni koristiti.
onaj ko toliko fotki kači realno nije obični korisnik nego fotograf (čak i on može naći 1-2h u danu da sa sadašnjim stanjem
uradi uplad slika)
a kako onda spriječiti pravljenje hostinga, VPN ili VOIP-a koji su u ponudi oparatera, on sam sebe kastrira s time
,
- holowey
#44966 Re: BHTelecom All About
mnogima je na mobitelima dropbox/onedrive podesen da automatski radi upload img foldera i kad dodjem kuci s puta racunam da par sati ne mogu koristiti net jer se radi upload slika...a sve zbog jadnog uploada...moze li iko naci validno opravdanje za tanak upload?
- HB_BHF
#44967 Re: BHTelecom All About
Je li i kod vas ovi HD kanali izgledaju ko da gledaš nešto u slow motion-u?
.. Meni ih TV očitava kao 720p 50Hz .. Evo konkretno ova tekma reprezentacije na FACE TV. Nekako nije fluidan prikaz slike...
-
sencobih
#44968 Re: BHTelecom All About
Face tv i hd dva različita pojmaHB_BHF wrote:Je li i kod vas ovi HD kanali izgledaju ko da gledaš nešto u slow motion-u?.. Meni ih TV očitava kao 720p 50Hz .. Evo konkretno ova tekma reprezentacije na FACE TV. Nekako nije fluidan prikaz slike...
-
mirza_15
#44969 Re: BHTelecom All About
Jednostavno je. Sta se uploadovalo prije 10 ili 15 godina? Sve se spasavalo na fizicke medije i jako rijetko slalo negdje, nekome putem interneta. Najveci upload je bio email i sl. Ono uploada sto je bilo je bilo sasvim dovoljno za komunikaciju sa npr. dns serverom i sl. U skladu sa tim su razvijane i tehnologije za prenos podataka. Maksimum adsl2+ tehnologije sa standardnim annex-om A je danas oko 28 Mbps u downloadu, a samo oko 1,4 Mbps u upload-u. I docsis je takodjer dao prednost downstream-u u odnosu na upstream. Vec kod vdsl-a koji je novija tehnologija imas puno vise opcija sa kojima mozes da rasporedjujes frekventni opseg izmedju downstreama i upstreama.kakaljin wrote:Hajde neka neko objasni radi čega je tako mali uploads kod svih operatera u odnosu na download.BarbaDue wrote:Slažem se da su uploads nesrazmjerno maleni u odnosu na download.
Jer sam ovakvo pitanje postavio i na telemach temi i niko nije odgovorio.
-
ing-ecc
#44970 Re: BHTelecom All About
racunaj na sliku u 'dalekom svijetu'HB_BHF wrote:Je li i kod vas ovi HD kanali izgledaju ko da gledaš nešto u slow motion-u?.. Meni ih TV očitava kao 720p 50Hz .. Evo konkretno ova tekma reprezentacije na FACE TV. Nekako nije fluidan prikaz slike...
- almirony
#44971 Re: BHTelecom All About
Konacno....Moja TV Full + Dodatni Paket 1

- escobar__
#44972 Re: BHTelecom All About
^^
Blago tebi, Boga pitaj kad ću ih ja dočekat.
Blago tebi, Boga pitaj kad ću ih ja dočekat.
- avaks
#44973 Re: BHTelecom All About
E ovo je već neštoalmirony wrote:Konacno....Moja TV Full + Dodatni Paket 1
Koliko para mjesečno ako nije tajna i šta je sve uključeno u paket?!
- almirony
#44974 Re: BHTelecom All About
Last edited by almirony on 29/05/2016 19:56, edited 1 time in total.
- escobar__
#44975 Re: BHTelecom All About
Kad si zahtjev podnio i kad su ti aktivirali, ako smijem pitat?