Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#44926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 10/02/2020 21:08:lol: :lol:
:meza1:
drug_profi

#44927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Smij se ti samo.
Zna se nastavak.
HomeSweetHome

#44928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Ma bunk se od muke smije :D
zippoo87

#44929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

bunk je forumska luda,jedan od rijetkih koje se nisu sakrili u misiju rupu
mada mu je doprinos forumu jednak ucinku stranke...nula
ali barem zabavlja ljude u ove crne dane :D
HomeSweetHome

#44930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Pitanje za NS:: Da li je istinita informacija koja se pojavila da je Mandic zaposlio svoju saradnicu mimo procedure, time ostetivsi prvorangiranog u konkursnoj proceduri koja je haman vec bila zavrsena? Da li je Mandix postupio suprotno instrukcijama? Ako jeste, da li ce biti sankcionisan? I šta cete uraditi da onaj ko je bio najbolji zaista dobije vrazji posao? I jos, kada se to dogodilo?

Ovo je ustaljena praksa kad se mijenja vlada, svi svoje najblize saradnike uvaljuju na drzavne jasle na ugovor na neodredjeno, to svi znamo. Ali nismo znali da cete i vi takvo sto dozvoliti u svojim redovima. Hitno trebate sanirati stetu.
olimp84

#44931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by olimp84 »

HomeSweetHome wrote: 11/02/2020 00:04 Pitanje za NS:: Da li je istinita informacija koja se pojavila da je Mandic zaposlio svoju saradnicu mimo procedure, time ostetivsi prvorangiranog u konkursnoj proceduri koja je haman vec bila zavrsena? Da li je Mandix postupio suprotno instrukcijama? Ako jeste, da li ce biti sankcionisan? I šta cete uraditi da onaj ko je bio najbolji zaista dobije vrazji posao? I jos, kada se to dogodilo?

Ovo je ustaljena praksa kad se mijenja vlada, svi svoje najblize saradnike uvaljuju na drzavne jasle na ugovor na neodredjeno, to svi znamo. Ali nismo znali da cete i vi takvo sto dozvoliti u svojim redovima. Hitno trebate sanirati stetu.
pa bolje da oni uvale svoje, nego da ovi novi uvale njihove
HomeSweetHome

#44932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Pa, nije bolje. Sto se mene tice barem.
Pozeljno je da na mjestima koje mi placamo budu zaposleni strucni, sposobni i vrijedni ljudi. Bonus je ako ne pripadaju ovom nacionalistickom klanu. Uvaljuju se obicno oni koji su sve suprotno od toga. Ne mozemo se boriti protiv ove klike njihovim metodama. Ne mozemo imati razlicite arsine u postivanju procedura i zakona, s jedne strane upirati da se ispostuju, a s druge strane ih krsiti.
Time dajete doprinos mantri "svi su isti".
drug_profi

#44933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Slažem se, ali sad za sad moramo smanjiti očekivanja. Entropija je prirodna sila. Ne možeš živjeti u korumpiranom okruzenju a da malo i na tebe ne predje.
Sad za sad samo gafove tipa pausala kritikujem. Zaposljavanja, u zemlji gdje prilika nema (narocito ako imas pogresno ime), su zasad manji grijeh.
HomeSweetHome

#44934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

E, vidi bas takvim razmisljanjem je i SDA pocela, "sta ces, moras nekoga zaposliti, bolje onda da je nas"... I apetiti porasli, sve je otislo u klinac...
statixx

#44935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

Nepotizam nece nestati preko noci, ali treba ga reducirati sto je moguce vise.

Ovako rengiram prioritete kada je rijec o radu Vlade:

1. infrastrukturni projekti;
2. borba protiv kriminala i korupcije (namjestanje tendera, gradjevinskih i drugih dozvola, budzetskih transfera i sl.);
3. fiskalna politika u smislu naplate prihoda i kontrole operativnih rashoda;
4. nepotizam.

Da su prehodne vlade imale kvalitetne rezultate u barem dvije od ove cetiri oblasti, danas bi zivot u KS bio puno bolji.
HomeSweetHome

#44936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

statixx wrote: 11/02/2020 15:37 Nepotizam nece nestati preko noci, ali treba ga reducirati sto je moguce vise.

Ovako rengiram prioritete kada je rijec o radu Vlade:

1. infrastrukturni projekti;
2. borba protiv kriminala i korupcije (namjestanje tendera, gradjevinskih i drugih dozvola, budzetskih transfera i sl.);
3. fiskalna politika u smislu naplate prihoda i kontrole operativnih rashoda;
4. nepotizam.

Da su prehodne vlade imale kvalitetne rezultate u barem dvije od ove cetiri oblasti, danas bi zivot u KS bio puno bolji.
I to je tacno.
Svjesna sam ja da ne mores presjeci ove stvari preko koljena.
drug_profi

#44937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

HomeSweetHome wrote: 11/02/2020 15:27 E, vidi bas takvim razmisljanjem je i SDA pocela, "sta ces, moras nekoga zaposliti, bolje onda da je nas"... I apetiti porasli, sve je otislo u klinac...
Ne treba zanemariti, ali ne mozes ocekivati da iz septicke jame izraste mirisni civjet.
cyprus

#44938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Ne, nepotizam mora biti u samom vrhu liste stvari protiv kojih se treba boriti... Zbog nepotizma iliti popularne štele, možda i više nego zbog bilo čega drugog, iz ove države odseljavaju mladi sposobni ljudi... Za slučajeve gdje 'obični smrtnik' iako sam boljim referencama ne bude primljen na određeni posao zato što je neko drugi, slabiji od njeg, imao štelu, ne smije biti tolerancije, ni opravdavanja...

Al, hajde da se ne preseravamo ni u kontra stranu, kao što je to npr. radio putokaz... To je ona priča da rodbina članova stranaka ne smije biti primljena ni na kakvo radno mjesto koje je na budžetu... Mislim stvarno :-)

Zna se dobro šta je nepotizam, šta je štela, šta je zapošljavanje bez konkursa, šta je namještanje konkursa i tendera... Gdje god ima elemenata nečega od tog, udri...
Hajvan

#44939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hajvan »

U restoranu je sjedio profesor Vladeta Jerotić sa prijateljima. Jedan mladić ih je htio častiti pićem, a ovaj mu je dao savjet koji nikada neće zaboraviti...

Prišao je, predstavio se i rekao da on profesoru Jerotiću mnogo duguje, zato što su mu njegove knjige pomogle u životu, pa bi htio, na ovaj način, zahvaliti mu se.

Profesor Jerotić je ljubazno odbio rekavši:

"Nemojte uvijek činiti ja tebi, ti meni. Ja sam nešto, kako vi kažete, vama učinio i vi sada hoćete meni vratiti. Kada vam netko učini nešto dobro, vi učinite dobro nekom drugom, on nekom trećem i tako se pravi krug dobrih djela. Inače, to ja tebi, ti meni, je odraz plemenske svijesti i osnov korupcije.

Zato ja kažem da je za plemenske narode korupcija nešto prirodno.
madner

#44940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Postoji nacin da se iskorijeni korupcija oko zaposljavanja. Jedan tehnicki, drugi ekonomski.

Tehnicki bi se to moglo uraditi tako sto bi se pitanja objavila a polaganje bilo na racunarima. Pa dok najbolji kandidat ne ostane odgovaraj. :D

Drugi bi bio da plate u javnom sektoru budi procent od realnog. Recimo 60%. :D

Medjutim to ne bi rjesilo puno goru korupciju oko javnih nabavki.
bunk

#44941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Javne nabavke i radovi su horor.
Nevidjen lopovluk...direktoru UNDP plati toplifikaciju skole(stiropol,fasada) a on usput uradi i toplifikaciju vlastite kuce :lol: :lol:
drug_profi

#44942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

madner wrote: 11/02/2020 17:11 Postoji nacin da se iskorijeni korupcija oko zaposljavanja. Jedan tehnicki, drugi ekonomski.

Tehnicki bi se to moglo uraditi tako sto bi se pitanja objavila a polaganje bilo na racunarima. Pa dok najbolji kandidat ne ostane odgovaraj. :D

Drugi bi bio da plate u javnom sektoru budi procent od realnog. Recimo 60%. :D

Medjutim to ne bi rjesilo puno goru korupciju oko javnih nabavki.
Nedavno supruga konkurisala za jedan posao u predstavnistu jedne hrvatske kompanije.
Online testovi na hr domeni, uz obaveznu ukljucenu kameru na laptopu da bi uz test bile prilozene nasumicne fotografije kao dokaz da si test radio sam.
Rezultati odmah vidljivi kao i rang lista.
HomeSweetHome

#44943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Ja mislim da sve pocinje s ljudima. Ako si došao da nesto mijenjas, onda ne mozes da uguravas svoje ljude mimo procedure iako nisu najbolji. Time izazivas jos vece nezadovoljstvo onih koji su vec tu, a svakako te dočekuju na noz i ni u ludilu nisu tvoji glasaci. I kad (jednom) dodjes, mozes ocekivati opstrukcije i podmetanja. Onima koji su prema tebi eventualno otvoreni, zatvaras vrata. I tvoj utrpani miljenik ce biti u nemilosti, jer se automatski pretpostavlja sve najgore o njemu, od nesposobnosti do izmisljanja raznih konstrukcija kako i zasto je doveden. To je samo jedan aspekt utrpavanja ljudi.
Drugi, u ovom trenutku mnogo vazniji je momenat u kojem te cijela zemlja gleda i ocekuje od tebe bolje i drugacije nego sto je bilo do sada.

U mom idealnom, zamisljenjom svijetu drzavni cinovnici su slabo placeni. Oni najbolje placeni imaju placu jednaku dvije prosjecne plate u zemlji, a oni manje placeni imaju prosjecnu placu u zemlji. Uveden je moratorij na povecanje placa dok se najniza plata u realnom sektoru ne popenje do vrijednosti 70% sindikalne potrosacke korpe. Nikakvi odvojeni zivoti, stanovi, telefoni, klinci palci, nisu placeni. Rad u komisijama takodjer nije placen. Inicijativa/izrada/pokretanje/realizacija nekog znacajnog projekta za zemlju, ili neki njen dio, i sve ljude koji tu zive nagradjuje se sa 10 prosjecnih placa. Neazurnost, nefunkcionalnost u timu, zloupotrebe, nedomacinsko ponasanje i ostala svakodnevnica kaznjavaju se debelim malusom na plati. Sluzbena vozila imaju samo visoki funkcioneri tj. sticene licnosti, ne isplacuje im se naknada za prevoz. Ostali dobiju pare za kupon ko sav normalan svijet i nemaju vozilo i vozaca na raspolaganju.
Ali avaj...
HomeSweetHome

#44944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Ali avaj, kako rekoh...
Traze uvecanje budzeta u kojem ce spickati 1.7 mil KM na sebe... :evil:

Administrativna komisija PSBiH je odlukom od 3. februara 2020. godine povećala stavku za plaće i naknade i to za 410.000 KM. Razlog tome je zapošljavanje dodatnih šest savjetnika u kabinetima članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a obrazloženje su "potrebe prouzrokovane obimnosti i kompleksnosti poslova i zadataka, kao i raznovrsnost poslova sa stanovišta struke.

S obzirom na to da savjetnici ne mogu savjetovati u hodnicima, Administrativna komisija se pobrinula i da poveća za 46.000 KM sredstva za namještaj. To je novac koji će biti iskorišten da se "namjeste" kancelarije novim savjetnicima, a komisija je tim povodom ispitala i tržište te cijene namještaja. Inače, svaki član rukovodstva PSBiH već ima pravo na jednog savjetnika i jednog šefa kabineta.

Šest novih automobila za šest šefova

Odlukom Administrativne komisije PSBiH odobreno je izdvajanje čak 660.000 KM za kupovinu šest novih automobila. Prema ranijim projekcijama previđeni budžet za ovu stavku iznosio je 222.000 KM.

Kao obrazloženje navedeno je da Parlamentarna skupština BiH raspolaže voznim parkom koji ima 14 limuzina i jedan kombi. Jedan Audi i kombi stari su više od devet godina, pet automobila marke Passat staro je više od sedam godina, dva Passata više od pet godina, četiri su starija od sedam godina, a jedan više od tri godine. Kako je navedeno, u 2019. godini na održavanje ovih automobila plaćeno je 30.000 KM.

Povećani izdaci za telefone i putne troškove

Administrativna komisija PSBiH usvojila je odluku kojom se povećavaju izdaci za putne troškove, izdaci telefonskih i poštanskih usluga, izdaci za usluge prijevoza i govora, izdaci za tekuće održavanje i izdaci za ugovorene i druge usluge i to 589.000 KM. Putni troškovi povećani su za 403.000 KM, izdaci za telefonske i poštanske usluge za 10.000 KM, izdaci za usluge prijevoza i goriva za 35.000 KM, izdaci za tekuće održavanje 35.000 KM i izdaci za ugovorene i druge posebne usluge 106.000 KM.
Hakiz

#44945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

HomeSweetHome wrote: 11/02/2020 23:07 Ja mislim da sve pocinje s ljudima. Ako si došao da nesto mijenjas, onda ne mozes da uguravas svoje ljude mimo procedure iako nisu najbolji. Time izazivas jos vece nezadovoljstvo onih koji su vec tu, a svakako te dočekuju na noz i ni u ludilu nisu tvoji glasaci. I kad (jednom) dodjes, mozes ocekivati opstrukcije i podmetanja. Onima koji su prema tebi eventualno otvoreni, zatvaras vrata. I tvoj utrpani miljenik ce biti u nemilosti, jer se automatski pretpostavlja sve najgore o njemu, od nesposobnosti do izmisljanja raznih konstrukcija kako i zasto je doveden. To je samo jedan aspekt utrpavanja ljudi.
Drugi, u ovom trenutku mnogo vazniji je momenat u kojem te cijela zemlja gleda i ocekuje od tebe bolje i drugacije nego sto je bilo do sada.

U mom idealnom, zamisljenjom svijetu drzavni cinovnici su slabo placeni. Oni najbolje placeni imaju placu jednaku dvije prosjecne plate u zemlji, a oni manje placeni imaju prosjecnu placu u zemlji. Uveden je moratorij na povecanje placa dok se najniza plata u realnom sektoru ne popenje do vrijednosti 70% sindikalne potrosacke korpe. Nikakvi odvojeni zivoti, stanovi, telefoni, klinci palci, nisu placeni. Rad u komisijama takodjer nije placen. Inicijativa/izrada/pokretanje/realizacija nekog znacajnog projekta za zemlju, ili neki njen dio, i sve ljude koji tu zive nagradjuje se sa 10 prosjecnih placa. Neazurnost, nefunkcionalnost u timu, zloupotrebe, nedomacinsko ponasanje i ostala svakodnevnica kaznjavaju se debelim malusom na plati. Sluzbena vozila imaju samo visoki funkcioneri tj. sticene licnosti, ne isplacuje im se naknada za prevoz. Ostali dobiju pare za kupon ko sav normalan svijet i nemaju vozilo i vozaca na raspolaganju.
Ali avaj...
Loše plaćen državni službenik je korumpiran državni službenik. Kada kažem državni službenik mislim na sve, od tete u kancelariji, preko policajaca, doktora, učitelja, sudije, političara svake vrste itd.

Ja sam isto mislio kao ti, da bi vezivanje plate državnim službnicima za plate u realnom sektoru te ljude natjeralo da poprave realni sektor, pa samim tim i svoje plate. I dalje misli mda bi to bilo dobro rješenje. Da predsjednik države ima najveću platu koja iznosi maksimalno 10 x prosječna plata, a poslanik u kantonalnoj skupštini maksimalno 2 x prosječna plata. Vijećnik u opštinskom vijeću 1-1,5 x prosječna plata. Svi ostali su između tih plata. Isto tako i direktori javnih preduzeća, agencija, komora itd. Čime li su ljudi u agenciji za bankarstvo na primjer zaslužili svoje plate? Tužioci i sudije? ITD.

Ali, prije bi se dogodilo da svi oni postanu podložniji korupciji.

Nismo mi kao neke države u kojima živi 50, 100, 300 miliiona stanovnika pa da imaš veliki izbor različitih ljudi. Svi državni službenici dolaze iz naroda, ne padaju s marsa. I teško je kada imaš korumpiranog državnog službenika u narodu kojeg nema ni 3,5 miliona a iz kojeg je taj korumpirani došao naći nekorumpiranog da ga zamijeni. Naravno da ih ima, Kanton Sarajevo je pokazao da ih ima, da nisu svi isti (a nisu imali ni dovoljno vremena da se "pokvare") ali ima li ih dovoljno?

Kada gledam ponašanje nas, građana, na ulici, u tramvaju, u automobilu, pred šalterima itd, mi zaista imamo vlast kakvu zaslužujemo.

Da smo mi drugačiji, bolji, i naši političari bi bili bolji jer bi bili birani iz mase dobrih ljudi.

Loši su nam političari jer je masa, narod iz kojeg se biraju loš.

Elem, kao što u jednom filmo jedna izreka kaže:

"Političari su kao pelene. Treba ih mijenjati često i iz istog razloga."

A ja bih doao da ni mi, narod, nismo puno bolji...
Last edited by Hakiz on 12/02/2020 00:33, edited 1 time in total.
putokaz1

#44946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Korumpirani službenik je onaj koji uzme mito a Nadređeni ga nagradi. :!:
HomeSweetHome

#44947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Hakiz wrote: 12/02/2020 00:22
HomeSweetHome wrote: 11/02/2020 23:07 Ja mislim da sve pocinje s ljudima. Ako si došao da nesto mijenjas, onda ne mozes da uguravas svoje ljude mimo procedure iako nisu najbolji. Time izazivas jos vece nezadovoljstvo onih koji su vec tu, a svakako te dočekuju na noz i ni u ludilu nisu tvoji glasaci. I kad (jednom) dodjes, mozes ocekivati opstrukcije i podmetanja. Onima koji su prema tebi eventualno otvoreni, zatvaras vrata. I tvoj utrpani miljenik ce biti u nemilosti, jer se automatski pretpostavlja sve najgore o njemu, od nesposobnosti do izmisljanja raznih konstrukcija kako i zasto je doveden. To je samo jedan aspekt utrpavanja ljudi.

Ali avaj...
Loše plaćen državni službenik je korumpiran državni službenik. Kada kažem državni službenik mislim na sve, od tete u kancelariji, preko policajaca, doktora, učitelja, sudije, političara svake vrste itd.

Ja sam isto mislio kao ti, da bi vezivanje plate državnim službnicima za plate u realnom sektoru te ljude natjeralo da poprave realni sektor, pa samim tim i svoje plate. I dalje misli mda bi to bilo dobro rješenje. Da predsjednik države ima najveću platu koja iznosi maksimalno 10 x prosječna plata, a poslanik u kantonalnoj skupštini maksimalno 2 x prosječna plata. Vijećnik u opštinskom vijeću 1-1,5 x prosječna plata. Svi ostali su između tih plata. Isto tako i direktori javnih preduzeća, agencija, komora itd. Čime li su ljudi u agenciji za bankarstvo na primjer zaslužili svoje plate? Tužioci i sudije? ITD.

Ali, prije bi se dogodilo da svi oni postanu podložniji korupciji.

Nismo mi kao neke države u kojima živi 50, 100, 300 miliiona stanovnika pa da imaš veliki izbor različitih ljudi. Svi državni službenici dolaze iz naroda, ne padaju s marsa. I teško je kada imaš korumpiranog državnog službenika u narodu kojeg nema ni 3,5 miliona a iz kojeg je taj korumpirani došao naći nekorumpiranog da ga zamijeni. Naravno da ih ima, Kanton Sarajevo je pokazao da ih ima, da nisu svi isti (a nisu imali ni dovoljno vremena da se "pokvare") ali ima li ih dovoljno?

Kada gledam ponašanje nas, građana, na ulici, u tramvaju, u automobilu, pred šalterima itd, mi zaista imamo vlast kakvu zaslužujemo.

Da smo mi drugačiji, bolji, i naši političari bi bili bolji jer bi bili birani iz mase dobrih ljudi.

Loši su nam političari jer je masa, narod iz kojeg se biraju loš.

Elem, kao što u jednom filmo jedna izreka kaže:

"Političari su kao pelene. Treba ih mijenjati često i iz istog razloga."

A ja bih doao da ni mi, narod, nismo puno bolji...
Posve logicno, ali u BiH su mnoge stvari nelogicne. Prvo, nama se vec 25 godina dokazuje suprotno. Ogromne plate, a korupcija cvjeta. A jos ako uzmemo u obzir da su se dosada nahapali da im moze biti cukununucadima, cemu dalje uzimanje, jel tako? Ali oni i dalje uzimajuju. Dakle, nije kod nas debljina konta obrnuto proporcionalna podmitljivosti i otimacini.
Pritom da napomenem da ne mislim da policiju, ljekare, ucitelje, nego bas na one drzavne sluzbenike koji rade po skupstinama ministarstvima, institucijama, javnim preduzecima. Plus izabrani duznosnici. Dakle administracija.
Vecina drzavnih sluzbenika nije korumpirana, naprosto jer nema nikakvu priliku da odlucuje o bilo čemu. Kajmak skidaju funkcioneri. Tzv rukovodeci drzavni sluzbenici. Ostali su uglavnom nesposobni, nezainteresovani nehljebovici koji bi do penzije mogli sjediti iza vrata i biti strucni saradnici za furnir i sperplocu na stolu pomocnika ministra bez da ih iko ikad ista upita. Bez ideje i bez zelje da rade. Vjeruj mi onaj ko hoce da radi u nekom ministarstvu npr. Ima posla da ne dize glave 15 sati dnevno. I kad se jednom u nekoliko desi takav entuzijast, otjeraju ga svojim ponasanjem, jer takav covjek ne moze da gleda sta se oko njega desava i ne raguje. Tada su mu svi protivnici jer im kvari njihovu ucmalu idilu u kojoj nema roka za izvrsenje zadatka, a nema ni sankcije za neizvršenje.
Ja se ne slazem da ovaj narod zasluzuje vlast koju ima, ja mislim da zasluzuje mnogo bolje. Zasto je narod postao ovakav kakav jeste, dalo bi se i o tome raspravljati, ali mislim da je osnovni razlog pitanje koje se vrti u glavi svakog covjeka: "cemu?" Zasto da narod brine u drzavi i njenoj imovini kad oni koji su za to bezobrazno dobro placeni rade sve suprotno od toga?
Ja mislim da nije potrebno izabirati nove sluzbenike, potrebno je samo promjeniti pravila igre. Sad igraju po pravilima igre gdje niko ne treba posebno nesto da se istice po radu, entuzijazmu, idejama, energiji. Suti, sjedi, pij kafu, ponekad napisi neki dopis, uzmi gutu papira i hodaj od kancelarije do kancelarije. Malo rada, puno para. Kad bi se produktivnost mjerila konkretnim rezultatima, kao sto se mjeri u svakoj ozbiljnoj firmi u realnom sektoru, oni bi igrali drugaciju igru, bar vecina njih.
Ima, naravno, dosta svijeta tu koji voli ovu drzavu i bori se koliko moze, ali sam ne mozes nista.
Druga je stvar sto, da imas drugacija pravila, vrlo lako bi se rijesio viska administracije. Oni koji ne bi bili spremni da promijene nacin bivstvovanja unutar tog kruga bi sami otisli.
Styling

#44948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Styling »

Ja mislim da smo mi jedina drzava na svijetu gdje je sama drzava najbolji poslodavac. Taj mentalni sklop se mora promijeniti.
Hakiz

#44949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Styling wrote: 12/02/2020 08:58 Ja mislim da smo mi jedina drzava na svijetu gdje je sama drzava najbolji poslodavac. Taj mentalni sklop se mora promijeniti.
Ko će ga promijeniti? Radnici, političari ili poslodavci?

Prva grupa ne može, druge dvije grupe ne žele.

Dakle, poslodavci (veliki), ljudi koji bi trebali biti moralna savjest, znači vođe religijskih zajednica, ljudi koji bi trebali biti vrhovna kontrola rada i ponašanja svih, znači tužioci i sudije i naravno političari jedni drugma idu na prijeme, privatno se druže i poznaju, dogovaraju itd.

I sada bi jedni drugima trebali praviti probleme u smislu da poslodavci vrše pritisak (mimo neefikasnih saopštenja u medijima) na političare da poprave poslovni ambijent, da tužioci i sudije optužuju i presuđuju i poslodavcima i političarima i vođama religijskih zajednica za nedjela, da vođe religijskih zajednica privatno i javno govore o nemoralu političara, poslodavaca, tužilaca i sudija. A svi su jedni drugima u raznim kombinacijama intimusi, imaju zajedničke interese itd.

Da karikiram:

U nekoj Americi ili Kini ako hoćeš da razbiješ korupciju na jugu države zovneš ljude sa sjevera. Velike zemlje i geografski i brojem ljudi, ovi sa sjevera i juga se ne poznaju međusobno i nemaju razloga da jedni druge štite. Pa udri, biće povelik bonus ako se uradi dobra istraga i osude krivci. U ovoj državi ako sam ja korumpiran u Sarajevu, zovneš nekog tužioca iz Bihaća, a nedajbože iz Sarajeva, da me tuži, ja mu samo kažem "OK, svi će vidjeti slike sa onih derneka kada smo zajedno studirali". I kraj istrage.

Mah, sve je ovo šuplja.
HomeSweetHome

#44950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

Pa bas zato sto smo mi mala zemlja, iako ne pristajem bas na tu ideju da svako svakoga zna, trebamo se okrenuti onome sto mozemo napraviti. Sto naprimjer ne bi oni iz Sirokog i Bijeljine isli u kontrole i istrage ovima u Sa i obrnuto? To bilo efikasno :D

Poslodavci ce silom prilika morati mijenjati svoje stavove, vjeruj mi. Vec sada imaju ozbiljne probleme sa nalazenjem radne snage.

Religijske zajednice su u istim prknima sa politikama koje ih kontrolisu, od njih ne treba ocekvivati ama bas nista. Zapravo, najbolje i jeste kada nista ne poduzimaju, tako barem ne uzrokuju dodatnu stetu. Oni treba da se bave onime cime treba, duhovnim liderstvom obicnog covjeka.

Pravosudni sistem je sto puta prezvakana prica, ali najvaznija u ovome. Pisala sam o tome prije koji dan, kad sam pozivala da se izadje na proteste jer je truhlo i ljigavo korumpirano pravosudje alfa i omega svih nasih problema.

Sta onda da radimo? Da odustanemo? OK, mozda to ponajvise ima smisla.
Ili to ili ne preostaje nista drugo nego da se oslonimo na ljude, jedni na druge, u se' i u svoje kljuse. :sad:
Locked