Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Do oktobra ove godine Vlada planira, u saradnji s Grupom Svjetske banke i EBRD-om, procijeniti vrijednost dvaju telekoma, a onda ih do kraja 2017. godine i prodati.
Kao da teleća glava nešto više zna nego prodati, divi mu face!
Igram ja wot-a, zena na facebook-u, mali gleda youtube i jos komsiji dao password za wi-fi i nema nikakvih problema. Ispade bez 100 Mbps u upstreamu ne mozes ni stranicu otvoriti. Ljudi kod nas kada krenu da pretjeruju ne znaju stati.
Velkoski wrote:Ma da, zato smo nas trojica iz tima uveli Telemach u zadnjih deset dana.
edit;
Poenta je da smo do sada maltretirani s 0.45 (i tada se tvrdilo da je dovoljno), sada je povećano na 1, i to samo na Mojoj TV.
A kakva je ponuda interneta kod telemach, ali bez tv-a?
Vas trojica sa ADSL-a presli na telemach. Hrpa sa telemacha presla na mojatv. Pogotovo ovih bivsih hs korisnika. Zato mojatv stalno raste. Ne znam samo kako kad je sve tako crno kako se nastoji predstaviti.
Velkoski wrote:Ma da, zato smo nas trojica iz tima uveli Telemach u zadnjih deset dana.
edit;
Poenta je da smo do sada maltretirani s 0.45 (i tada se tvrdilo da je dovoljno), sada je povećano na 1, i to samo na Mojoj TV.
A kakva je ponuda interneta kod telemach, ali bez tv-a?
Vas trojica sa ADSL-a presli na telemach. Hrpa sa telemacha presla na mojatv. Pogotovo ovih bivsih hs korisnika. Zato mojatv stalno raste. Ne znam samo kako kad je sve tako crno kako se nastoji predstaviti.
Ja mogu reci da telemach ne daje internet samo internet bez tv.
Zasto ne znam, glupost totalna, al to im je politika.
Velkoski wrote:Eno ljudi prodaju i samo optiku od 1. juna po mizernim cijenama.
Kakvu optiku prodaju? Po metru ili...?
Ponavljam, jedini koji ima optiku u stanu je bh telecom! I dobar dio tih sa ftth imaju upload i do 100 Mbps. Kompanija prodaje uslugu. To sto TM fata raju na nazive tipa fiber, a nikom ga jos nisu pustili je posebna prica. Marketing na koji upecaju raju. Mojatv moj izbor je daleko bitnija stavka za vecinu raje.
pepeljara wrote:
Ja mogu reci da telemach ne daje internet samo internet bez tv.
Zasto ne znam, glupost totalna, al to im je politika.
Ma nije problem politika. Problem je nabijati na nos bh telecomu sto nije unaprijedio uslugu koju telemach koji se hvali uopste i nema. A telecom je nije unaprijedio jer hoce da favorizuje pakete.
mirza_15 wrote:Svi ste odreda pogresno razumjeli covjeka. Ne znam otkud vam ideja da je streaming uglavnom upSTREAM. Kada gledas utakmicu online to je isto STREAM samo je downSTREAM. Bezveze napadate covjeka.
Cuj dva telefona zaguse vezu zato sto je 1 Mbps malo. Nemojte pretjerivati. Ako neces raditi neki STREAM (e da, sada mislim na onaj stream na koji ste vi mislili) 1 Mbps je sasvim ok. Cak i za te fotografije koje kacis na facebook.
Jbg izvini što mi nismo znali šta on misli ali eto ti jesi
Neki nisu ni za HDMI znali pa naučiše, možda su i oni mislili da zvuk ne ide preko tog sučelja
Nego neka raja uživa u novim brzinama, abd da se još poduplaju jer tek sada će da vide u kakvoj su zabludi bili a i taj upload malo da se otpipi
Vjeruj 1Mb nije aman zaman u današnji vakat, a BHT valjda i to unaprijedi kad se već busaju tijem tehnologijama koje ostatak svijeta nema
mirza_15 wrote:
Ponavljam, jedini koji ima optiku u stanu je bh telecom! I dobar dio tih sa ftth imaju upload i do 100 Mbps. Kompanija prodaje uslugu. To sto TM fata raju na nazive tipa fiber, a nikom ga jos nisu pustili je posebna prica. Marketing na koji upecaju raju. Mojatv moj izbor je daleko bitnija stavka za vecinu raje.
Nije to nikakva posebna prica , najavili su promjene u paketima 1.5. koji ce stupiti na snagu 1.6. , i BH Telecom je najavio za 1.5. Dodatni Paket 1 i 2 pa jos 90% raje to nije dobilo jer se ispituje tehnicka mogucnost, niti su mogli dobiti bilo sta od tih novih pogodnosti kad je tek najavljena izmjena u cjenovniku jer se mjesec dana prije zvanicnog pustanja usluga najavi.
Upravo upload je brzina kojom podaci idu s tvog racunara. Ako streamas utakmicu ti skidas podatke sa nekog servera, tu je bitan samo download (upload koristis da posaljes zahtjev serveru za streamom, to je haman nista). Cak i otvaranje stanica, nidje veze, prosjecan HTTP GET zahtjev je mnogo manji od odgovora od servera (200 OK u kojem se nalazi stranica koju si trazio). I tu je mnogo bitnije da je download bolji. Prosjecna JPEG slika je 200 kB, 1M ti je vise nego dovoljno za to.
avaks wrote:Ma 'taće prosječnom korisniku više od 5Mb
Za streaming ti i jest upload jbt [da i naučimo nešto Upload speedje brzina kojom podaci idu sa tvog računara u bespuća interneta pa bilo to video (stream), fotografije, dokumenti...]. Utiče na samu brzinu otvaranja stranica, na ping, na bilo kakav oblik dijeljenja bilo kakvih podataka itd.
Mnogi operateri su po meni već na zadovoljavajućem nivou DL u zadnjih par godina, evo i Telekom polako pristiže i može se reći da je ovih 25Mb sada sasvim solidno a svi trebaju da porade na uploadu koji je puno bitniji u današnji vakat.
Pa jarane da ti se dva čovjeka sa telefonom nakače na tu vezu od 25/1 zagušiće ti net, džaba i 1000/1 kada ovo 1 guši konekciju... Dok sliku okačiš na fejs obijeliš a da ne govorimo o nečemu ozbiljnijem (video sadržaj, vlog ili slične veće fajlove)
I naravno nećeš ti hostati ništa prijatelju, imaju za to serveri
Velkoski wrote:Eno ljudi prodaju i samo optiku od 1. juna po mizernim cijenama.
Odličnu i stabilnu optiku putem koje si mogao gledati i tekme kluba za kojeg navijaš.
Benq wrote:
Nije to nikakva posebna prica , najavili su promjene u paketima 1.5. koji ce stupiti na snagu 1.6. , i BH Telecom je najavio za 1.5. Dodatni Paket 1 i 2 pa jos 90% raje to nije dobilo jer se ispituje tehnicka mogucnost, niti su mogli dobiti bilo sta od tih novih pogodnosti kad je tek najavljena izmjena u cjenovniku jer se mjesec dana prije zvanicnog pustanja usluga najavi.
Mozda u brzini nisam najbolje objasnio na sta mislim. Mislio sam na reklamu za neke fiber pakete, a taj fiber u stanu nikada nije vidio ni jedan njihov korisnik. Poznajuci TM-ovu predanost kupovini, a ne izradi mreze, sve navodi na zakljucak da tu optike niko ocima nece vidjeti nego ce, kome budu mogli, pruziti tu uslugu po koaksijalnom kablu, a nazivi fiber i gpon su samo marketing. Ftth i gpon radi, za sada, samo bh telecom i to vec nekoliko godina.
mirza_15 wrote:
Odličnu i stabilnu optiku putem koje si mogao gledati i tekme kluba za kojeg navijaš.
Ja sam utakmice kluba za koji navijam gledao na bh telecomu u bh telecom premijer ligi, na mojatv ili arenama.
Benq wrote:
Mozda u brzini nisam najbolje objasnio na sta mislim. Mislio sam na reklamu za neke fiber pakete, a taj fiber u stanu nikada nije vidio ni jedan njihov korisnik. Poznajuci TM-ovu predanost kupovini, a ne izradi mreze, sve navodi na zakljucak da tu optike niko ocima nece vidjeti nego ce, kome budu mogli, pruziti tu uslugu po koaksijalnom kablu, a nazivi fiber i gpon su samo marketing. Ftth i gpon radi, za sada, samo bh telecom i to vec nekoliko godina.
Vidjet cemo sljedeci mjesec sta ce biti i na koji nacin. Znam da Telecom ima , ali jako mali broj korisnika zapravo ima tu uslugu.
Velkoski wrote:
naravno da je optika btw, jer svojom kablovskom infrastrukturom mogu slati maksimalno 6 mbita uploada, a ovamo će ići i do 20.
Vjerujes li da sam ja cak pola godine na HS-u prije nego sto se telemach uvezao sa HS-om , imao upload 22Mb , a paket mi je bio KID22 40/4.
mirza_15 wrote:
Ja sam utakmice kluba za koji navijam gledao na bh telecomu u bh telecom premijer ligi, na mojatv ili arenama.
dado_27 wrote:. Prosjecna JPEG slika je 200 kB, 1M ti je vise nego dovoljno za to.
Hajd' sve sto si napisao moze nekako proci, ali ova glupost nikako! Pa neki dan pravim gif i traje 8 sekundi, velicina 30mb. Sto se fotografija tice, slike sa aparata idu u gigabajtima (album od 80tak slika) koje treba upoadati na neki servis.
Korisitm BHT, zadovoljan sam, ali upload moze jos malo bolje Nemojte da idemo pricom kao sto je bilo da je 5mb dovoljno prosjecnom korisniku.
naravno da je optika btw, jer svojom kablovskom infrastrukturom mogu slati maksimalno 6 mbita uploada, a ovamo će ići i do 20.
Ti si novinar, a ja sam zavrsio etf. Vjeruj mi da ne bih lupao nesto iz ovih oblasti i ofirao se bezveze.Googlaj docsis 3.0 pa vidi koliko moze u upstream-u po koaksijalnom kablu. Eto covjek ti je vec napisao koliki je upstream imao na hs-u preko koaksijalnog kabla. Naravno, te brzine koje nadjes su dijeljene, ali cisto da imas predstavu o redu velicine.
Velkoski wrote:A ja se bavim streamanjem i imam direktni uvid koliko gdje, kada i kako može. I ne lupam dakako.
Preko kabla nam se nikada nije moglo pustiti više od 6, na optici imam 100/100 (da treba više moglo bi i više).
Druze , postavio sam link u svom prethodnom postu gdje sam u 2015. godini imao 27Mb upload , cak sam i testirao u par navrata i upload je bio 2,8-3,1MB/s.
EDIT: Takodje u tom linku mozes vidjeti i upload brzinu ostalih HS korisnika , bio sam medju rijetkima sa uploadom preko 20Mb , vecina je imala 10-11Mb. To se desilo kada su nam povecali brzinu interneta kao i svake godine u isto doba , medjutim tada se nesto "otkacilo" i upload svima visestruko skocio.
Last edited by Benq on 28/05/2016 21:34, edited 1 time in total.