Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Haman2

#44851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haman2 »

13.11.2019 / 08:16 BiH -

Nedžad Ahatović za Vijesti.baObjave ruskih medija o BiH znak za uzbunu, to je ukrajinski scenarij

Ahatović kaže da, ako se u obzir uzme naoružavanje Srbije i entiteta RS i rusko vojno prisustvo kroz stalne vojne vježbe u Srbiji, jasno je da je cilj destabilizacija Balkana preko Kosova ili BiH.

Jedna od vodećih ruskih Balkanista, profesorica Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, Elena PONOMARYOVA, nedavno je za vojni časopis "Crvenu zvezdu" govorila o trenutnoj situaciji na Balkanskom poluostrvu istakavši da su bosanaki muslimani ustvari Srbi koji su prešli na Islam i u okviru socijalizma definirali svoju nacionalnost.

Ona dalje nastavlja da je Kosovo opasnije od BiH kad je u pitanju Islamski radikalizam i da Zapad svjesno podržava Kosovo kao enklavu u kojoj može nastati novi kalifat što po njenom mišljenju ne isključuje ni BiH.

„Meni se čini kao da je sve ovo rekao prof.dr. Nenad Kecmanović ili Matija Bećković, a ne vodeći ekspert za Balkan ruskog MVP-a. Nakon dokumentarnog filma o težnjama ka nezavisnosti RS puštenog preko kanala Russia Today, ovo je drugi veći otvoreni medijski atak Ruske Federacije na BiH. Medijska priprema je važan segment demonizacije uslovno rečeno protivnika ili ciljane teritorije“, kaže za Vijesti.ba stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.

On podsjeća da su ovakve i slične članke ruski mediji objavljivali prije i u toku Ukrajinske i Sirijske krize.

"Tako da je ovo siguran znak otvorenog neprijateljstva što mora biti signal za uzbunu u BiH. Nažalost naši političari daju ponekad krajnje amaterske izjave koje samo daju argument više kod ovakvih nazovimo to napada“, kaže naš sagovornik.

Ahatović dodaje da, ako se u obzir uzme naoružavanje Srbije i entiteta RS i rusko vojno prisustvo kroz stalne vojne vježbe u Srbiji, jasno je da je cilj destabilizacija Balkana preko Kosova ili BiH.

"To više nije pitanje da li će se desiti nego kada. Sa druge strane EU kalkuliše sa prijemom zemalja regiona, dok je NATO otvorio vrata za skoro sve zemlje regije pa i BiH. Stvar je nivoa ruskog uticaja da li ćemo na kraju i postati punopravni član Sjevernoatlanske vojne alijanse. A što budemo bliže tom članstvu to će rast opasnost od konflikta za koji su preduslovi stvoreni“, zaključio je Nedžad Ahatović.

(Vijesti.ba)
Maraschino

#44852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Novak20 wrote:Nije toliki problem ovo što radi SDA koliki će biti problem kada srpska i hrvatska politika napipaju strategiju kojom će politički parirati bošnjačkoj. Kakva god ona bude, bit će opravdana ovom neopravdanom blokadom države od strane bošnjačke politike jer cijenu ne plaćaju političari nego stanovnici ove zemlje.
https://hms.ba/ucjena-anp-om-dimna-zavj ... -bumerang/
Postupci bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu BiH- SDA-ovog Džaferovića i njihova satelita, Komšića-sve je očitije, apsurdni su da apsurdniji ne mogu biti i za sve žitelje ove zemlje iznimno štetni.
Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis
Apsurdnost se ogleda u činjenici da njih dvojica odbijaju imenovati mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH SNSD-ovog Zorana Tegeltiju, sve dok Vijeće ministara u tehničkom mandatu, u kojem nema SNSD-ovih ministara, ne pošalje Nacionalni godišnji plan za prijam BiH u članstvo u NATO-u.

Famozni ANP jučer je po deveti put skinut s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara na zahtjev srpskih ministara, koji su članovi SDS-a i PDP-a- dakle oporbe Dodikovom SNSD-u.

Sve i kad bi bili za članstvo BiH u NATO-u, Mektić, Šarović i Crnadak odbili bi slanje ANP-a u Bruxellesu, ako ni zbog čega drugog ono zbog osobnih interesa, jer bi, uvažavajući uvrnutu logiku bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu BiH onemogućavali da na njihova mjesta u Vijeću ministara dođu njihovi oponenti iz SNSD-a.

Način na koji bošnjačka vrhuška želi ishodi slanje ANP-a u Bruxelles toliko je besmislen i glup da je teško naći besmisleniji i gluplji primjer ucjene.

Paradoksalno je to što su SDS-ovi i PDP-ovi ministri koji po deveti put odbijaju i stavljanje ANP-a na dnevni red Vijeća ministara miljenici političkog i medijskog Sarajeva, koje mu je prijam BiH u NATO, tobož pitanje svih pitanja, dok se one koji nemaju ni mogućnost, čak i kad bi htjeli, jer još nisu imenovani, glasati za usvajanje ANP-a u Vijeću ministara- SNSD- proglašava glavnim krivcem za neformiranje vlasti.

Nevjerojatno je, međutim, to što i ostale bošnjačke stranke, ali i bošnjačka javnost podržavaju takav pristup Džaferovića i Komšića, kojim se evidentno ne može ostvariti javno deklarirani cilj- nastavak puta BiH ka NATO-u.

Teško je, međutim povjerovati, da to ne uviđaju dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva? Zbog čega onda, na tome istrajavaju?

Čini se logičnim zaključiti kako je odbijanje imenovanja Tegeltije za mandatara novog Vijeća ministara dok se ANP ne pošalje u Bruxelles, samo dimna zavjesa za javnost za ostvarivanje drugog – stvarnog cilja- zadržavanje postojeće strukture srpskih ministara iz, na izborima, poraženih srpskih stranaka u vlasti na državnoj razini.

Kako nemaju izborni legitimitet, njihov ostanak na dužnosti plod je isključivo (samo)volje bošnjačke vladajuće političke elite. I oni su toga svjesni. Džaferović i Komšić sprečavajući ulazak SNSD-a u vlast, produžavaju ostanak na vlasti na državnoj razini Dodikovim oponentima. Time produbljuju konflikt na srpskoj političkoj sceni. Izborne gubitnike u RS-u pretvaraju u svoje podanike, koji zahvalnosti Sarajevu što im produžava vijek trajanja u vlasti iskazuju svakodnevno ne samo sve oštrijim napadima na Dodika već i medijskim istupima u kojima se njihov diskurs ne razlikuje od diskursa sarajevskih političara.

Što će Sarajevo time postići? Isto ono što je postiglo, ignorirajući izbornu volju Hrvata i uključivanjem u vlast minornih hrvatskih stranaka- poput NHI-a, HSP-a, Lijanovića…. Podsjetimo, te stranke na izborima zbog služenja političkom Sarajevu, protivno izbornoj volji vlastitog naroda pometene su s političke scene. Nešto slično će se, vrlo izvjesno dogoditi i SDS-u, čiji će podanički odnos prema Sarajevu i odbijanje njihovih ministara da se povuku s pozicija za koje njihove stranke nisu dobile legitimaciju na prošlim izborima- srpski birači, na sljedećim izborima, vrlo izvjesno dodatno kazniti. Dok će SNSD dodatno ojačati.

SDA može sprječavati ulazak u vlast SNSD-u još tri godine. No, što nakon te tri godine? Kao što je bošnjačka hegemonistička politika uništila oporbu Čoviću i HDZ-u i ujedinila sve hrvatske stranke u HNS, tako će uništiti i oporbu Dodiku i SNSD-u. Hoće li i nakon 2020. vladajuća bošnjačka politička elita uvjetovati uključivanje SNSD-a u Vijeće ministara slanjem ANP-a u sjedište NATO-a? Moguće.

Ali, u međuvremenu će ova zemlja nastavljati propadati, gubiti milijune maraka, dok će odlazak iz “tamnog vilajeta” na Zapad biti još intenzivniji. To će biti jedini rezultat te “lažnopatriotske borbe za državu”./HMS/
kmeee kmeeee i sad mrs na pantovcak pa tamo cmizdrite hebo vas milorad dodik iz cijeg shupka samo vam noge vire
Novak20

#44853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

pemanapemani wrote:
Novak20 wrote:
Sve su ovo probni baloni za 2022. kojima bošnjačka politika ispipava vlastitu političku i medijsku umreženost te puls MZ za ustavnopravno nasilje koje čeka Hrvate, a možda i Srbe nakon slijedećih općih izbora.

Rahat patnja na vrhuncu djelovanja.

Jedini adekvatan politički odgovor je prestanak prepucavanja između hrvatske i srpske politike u BiH i šire. Ne radi podjele BiH nego radi prestanka blokade koja na koncu pogađa građane i vraćanja bošnjačke politike u normalan kolosijek.
Zar ti nisi nekoliko puta izričito tvrdio da Hrvati i Srbi više nemaju nerješenih pitanja. Srbi protjerali Hrvate iz Srbije i manjeg entiteta, a Hrvati Srbe iz RH.
U BiH, HDZ i SNSD godinama u koaliciji, a lideri nerazdvojni prijatelji.
Srbi u BiH imaju najširu moguću autonomiju i drže pola države.
Hrvati imaju blizu pola vlasti na nivou FBiH i trećinu na državnom nivou.

Ne razumijem šta više kmečiš i kukaš?

Iz tvojih postova jednostavno izbija oduševljenje velikosrpskom politikom, tako da etničko čišćenje i zločine smatraš legitimnom političkom strategijom. Jebi ga, ako ne množe drugačije onda ni "humano preseljenje naroda" nije za odbaciti. :-)

Onda kada te ljudi počnu nazivati pogrdnim imenima, ljutiš se i plačeš ko kakva ugrožene tetkica.

Jedino kako se još više mogu zbližiti S i H jeste da uzmu oružje i vrate Bošnjake u "normalan kolosjek".
Imaš pravo na svoje mišljenje i to neću osporiti. Ali nisi u pravu pa ti zato odgovaram.

U toj koaliciji sa HDZ, SNSD je i SDA sa satelitima. Nisam ja preselio Srbe od Ilijaša do Ilidže ni Bošnjake iz I Bosne od Ilidže do Ilijaša i stavio potpis na to. Nisam ja opstruirao ničiji povratak. Zna se tko je to i kako uradio dajući potpisima legitimitet onome što se desilo. Takve prozivaj za "humano preseljenje" i nemoj meni hinjski spočitavati da etničko čišćenje i zločin smatram legalnom političkom strategijom što nije točno i što nisam napisao.

Druga stvar, tko spominje oružje ? Ja ne.

Srbi i Hrvati jednostavno nemaju interes oružjem napadati Bošnjake (upravo suprotno) ali se radi političkog opstanka u BiH moraju politički udružiti da pariraju opstrukciji i blokadi kakva se upravo dešava.

p.s. Ne ljutim se ja što me netko zove pogrdnim imenom nego što u svijesti takvog lika nema kulture dijaloga i spremnosti da tuđe mišljenje razmotri ili eventualno uvaži bez lupanja etikete.
pemanapemani

#44854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote:
Imaš pravo na svoje mišljenje i to neću osporiti. Ali nisi u pravu pa ti zato odgovaram.

U toj koaliciji sa HDZ, SNSD je i SDA sa satelitima. Nisam ja preselio Srbe od Ilijaša do Ilidže ni Bošnjake iz I Bosne od Ilidže do Ilijaša i stavio potpis na to. Nisam ja opstruirao ničiji povratak. Zna se tko je to i kako uradio dajući potpisima legitimitet onome što se desilo. Takve prozivaj za "humano preseljenje" i nemoj meni hinjski spočitavati da etničko čišćenje i zločin smatram legalnom političkom strategijom što nije točno i što nisam napisao.

Srbi i Hrvati jednostavno nemaju interes oružjem napadati Bošnjake (upravo suprotno) ali se radi političkog opstanka u BiH moraju politički udružiti da pariraju opstrukciji i blokadi kakva se upravo dešava.

p.s. Ne ljutim se ja što me netko zove pogrdnim imenom nego što u svijesti takvog lika nema kulture dijaloga i spremnosti da tuđe mišljenje razmotri ili eventualno uvaži bez lupanja etikete.
Jesi li ti više puta napisao kako Srbi i Hrvati više nemaju nerješenih pitanja, jer su jedni druge protjerali i poubijali? Jesi.

Moja malenkost to tumači kako je to otvoreno priznavanje etničkog čišćenja i zločina kao legitimne političke strategije, jer je bitno doći do stanja da više nema nerješenih pitanja između dva naroda, a kako doći do tog stanja tebe ni najmanje nije briga.

Uostalom, o kakvom političkom opstanku pričaš u državi gdje jedan narod ima pola države i konstantno krši Ustav, jer tih pola države nije samo vlasništvo jednog naroda, nego svih građana BiH.

I kako se to mogu još više poboljšati odnosi HDZ i SNSD? Da se protjera i ona šaka staraca Hrvata iz manjeg entiteta i onih par hiljada Srba iz Hercegovine? Onda će se možda i Bošnjaci dosjetiti da i oni mogu tako rješavati stvari.

E tebi bi tada srce bilo ko Trebević, jer te očito uzbuđuju progoni, raseljavanja i sva koreografija koja ide uz takvu nenadjebivu strategiju.

To je ona bolesna velikosrpska priča protkana nosanjem kostiju iz srednjeg vijeka, osvetama i prekrajanjem prošlosti.
Maraschino

#44855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Novak20 wrote: Imaš pravo na svoje mišljenje i to neću osporiti. Ali nisi u pravu pa ti zato odgovaram.

I sta kazes, hoces kulturu dijaloga a postires gnusne lazi i provokacije izjednacavajuci brutalni progon i etnicko ciscenje 1992.god. iz IB sa mirnom reintegracijom Sarajevskih podrucja i ne htijenjem Srba da ostanu u Alinom Sarajevu.
Škobo Habu

#44856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Škobo Habu »

Novak20 wrote:
Krajnje si politički nekorektan po pitanju Bobanovih i Šuškovih sela po Zapadnoj Hercegovini namjenjenih Hrvatima Vareša, Kaknja, Fojnice itd. :roll:

I to je neko potpisao, zar ne?
Novak20

#44857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

pemanapemani wrote:
Jesi li ti više puta napisao kako Srbi i Hrvati više nemaju nerješenih pitanja, jer su jedni druge protjerali i poubijali? Jesi.

Moja malenkost to tumači kako je to otvoreno priznavanje etničkog čišćenja i zločina kao legitimne političke strategije, jer je bitno doći do stanja da više nema nerješenih pitanja između dva naroda, a kako doći do tog stanja tebe ni najmanje nije briga.

Uostalom, o kakvom političkom opstanku pričaš u državi gdje jedan narod ima pola države i konstantno krši Ustav, jer tih pola države nije samo vlasništvo jednog naroda, nego svih građana BiH.

I kako se to mogu još više poboljšati odnosi HDZ i SNSD? Da se protjera i ona šaka staraca Hrvata iz manjeg entiteta i onih par hiljada Srba iz Hercegovine? Onda će se možda i Bošnjaci dosjetiti da i oni mogu tako rješavati stvari.

E tebi bi tada srce bilo ko Trebević, jer te očito uzbuđuju progoni, raseljavanja i sva koreografija koja ide uz takvu nenadjebivu strategiju.

To je ona bolesna velikosrpska priča protkana nosanjem kostiju iz srednjeg vijeka, osvetama i prekrajanjem prošlosti.
Tvoja se malenkost gubi negdje između percepcije pročitanog, pamćenja i patetičnog ega. Stoga sa žaljenjem konstatiram da nisi ni vrijedan nikakve ozbiljne diskusije.

:run:
pemanapemani

#44858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote:
pemanapemani wrote:

Tvoja se malenkost gubi negdje između percepcije pročitanog, pamćenja i patetičnog ega. Stoga sa žaljenjem konstatiram da nisi ni vrijedan nikakve ozbiljne diskusije.

:run:
Priznajem, rasturio si me argumentima.

Meni je drago da si ti sretan što su Srbi i Hrvati svoje međusobne probleme riješili etničkim čišćenjem i sada nemaju neriješenih problema.

Jedino mi se čini da ti nije baš drago kako nije upalila politička strategija genocida i UZP, pa da se i sa Bošnjacima dogovorite kao ljudi.

Zdravo, pardon, šalom.
Haman2

#44859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haman2 »

NOVA BRUTALNA ŠAMARČINA ZA DODIKA; Zaključci PIC-a o potezima Narodne skupštine: POGREŠNO TUMAČENJE DEJTONA!
Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom na to da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz

Image
ScreenshotScreenshotFoto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako je saopćeno, interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjeća da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.

BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje; djeluje u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH. Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

Republika Srpska na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da „pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira također pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma. Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/133 ... jtona.html

NAPOMENA: Mozemo mi pricati sta hocemo ali Dodik godinama prica iste price jer ima podrsku nekoga u Z. Evropi.
duh_sa_sjekirom

#44860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

I dalje replicirate ovom pacijentu koji bi, koliko sutra kad bi ga zapalo, zatvorio sve granice za Bošnjake (uključujući žene, djecu i starce) i pustio zakrvavljene četničke horde da "dovrše posao" započet 1992.g.? :-)
Bezveze gubite vrijeme, zna se gdje je mjesto takvim živim bićima
Maraschino

#44861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

duh_sa_sjekirom wrote:I dalje replicirate ovom pacijentu koji bi, koliko sutra kad bi ga zapalo, zatvorio sve granice za Bošnjake (uključujući žene, djecu i starce) i pustio zakrvavljene četničke horde da "dovrše posao" započet 1992.g.? :-)
Slazem se i to sve da bi sto duze ostao na vlasti.
Tezi pacijent.
Haman2

#44862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haman2 »

Ako duze ostane na vlasti mozda svoje namjere i realizira jer ima podrsku Putina i nekih islamofoba iz Evrope. Srbija se naoruzava, Hrvatska takodje. Na neciji mig usetaju u BiH, nesto slicno kao u Ukrajini.
mishic

#44863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

Godinama več traje jedan nevjerovatan apsurd u Bosni i Hercegovini.
Poslije Dejtona Srbi su godinama na sve moguće načine opstruirali taj sporazum i bili njegovi žestoki protivnici.
Kada su shvatili da su ga potpuno izigrali naglo postaju zagovarači istog i u svakoj drugoj rečenici se pozivaju na njega.
A svim mogućim sredstvima, prijetnjama i konkretnim potezime ruše i urušavaju Dejton.
Pa Bošnjacima preostane da ga brane!!! Nigdje truna logike.
Trebalo bi zapravo po svaku cijenu da Bošnjaci ruše Dejton, da pomognu Dodiku da se on potpuno uruši jer sa nestankom Dejtona nestaje RS i sve ono što su njegove tekovine. Slijedi povratak na 1991. i Republiku Bosnu i Hercegovinu. A onda se referendumima, plebiscitima i drugim odlukama na nivou države uređuje sve, donose se Ustav, zakoni, uređuje ustroj i lokalna uprava...
Dakle treba pomagati Dodiku i njegovoj politici da se dohaka Dejtonu, da se vrati na Ustav Republike Bosne i Hercegovine a potom ponište svi rezultati agresije i dejtinske nakarade entitetskog ustroja, etničkog čišćenja i dr.
To bi bilo jedino logično i ispravno. I jedino tako je moguće izači iz ovoga čorsokaka u koji nas je Dejton doveo.
Haman2

#44864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haman2 »

Dakle. " Slijedi povratak na 1991. i Republiku Bosnu i Hercegovinu ". Kako sad stvari stoje ukidanjem Dejtonskog mirovnog sorazuma BiH bi mogla biti preuredjena tako da se ustolici Herceg Bosna. U tom cilju koristio bi se referendum. To prizeljkuju druga dva naroda i zbog toga mislim da nije dobro rusiti Dejtonski mirovni sporazum, a osim toga medjunarodna zajednica nije nama naklonjena. Da mi radimo sto rade druga dva naroda vidjeo bi kakva bi bila reakcija.
Last edited by Haman2 on 13/11/2019 13:39, edited 1 time in total.
Hafis

#44865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

duh_sa_sjekirom wrote:I dalje replicirate ovom pacijentu koji bi, koliko sutra kad bi ga zapalo, zatvorio sve granice za Bošnjake (uključujući žene, djecu i starce) i pustio zakrvavljene četničke horde da "dovrše posao" započet 1992.g.? :-)
A kruže i stanovite priče od pojedinih forumaša da se on izjašnjava kao Jevrej.
Patrijoti, oprez.
Maraschino

#44866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

mishic wrote:Godinama več traje jedan nevjerovatan apsurd u Bosni i Hercegovini.
Poslije Dejtona Srbi su godinama na sve moguće načine opstruirali taj sporazum i bili njegovi žestoki protivnici.
Kada su shvatili da su ga potpuno izigrali naglo postaju zagovarači istog i u svakoj drugoj rečenici se pozivaju na njega.
A svim mogućim sredstvima, prijetnjama i konkretnim potezime ruše i urušavaju Dejton.
Pa Bošnjacima preostane da ga brane!!! Nigdje truna logike.
Trebalo bi zapravo po svaku cijenu da Bošnjaci ruše Dejton, da pomognu Dodiku da se on potpuno uruši jer sa nestankom Dejtona nestaje RS i sve ono što su njegove tekovine. Slijedi povratak na 1991. i Republiku Bosnu i Hercegovinu. A onda se referendumima, plebiscitima i drugim odlukama na nivou države uređuje sve, donose se Ustav, zakoni, uređuje ustroj i lokalna uprava...
Dakle treba pomagati Dodiku i njegovoj politici da se dohaka Dejtonu, da se vrati na Ustav Republike Bosne i Hercegovine a potom ponište svi rezultati agresije i dejtinske nakarade entitetskog ustroja, etničkog čišćenja i dr.
To bi bilo jedino logično i ispravno. I jedino tako je moguće izači iz ovoga čorsokaka u koji nas je Dejton doveo.
Pusti to, djikanska posla. Uzimaju sta njima odgovara a ignorisu sve sto su ranije dogovorili i potpisali.
Dodik bi rusio Dejton do clana gdje se spominje brlog a dalje ne bi jer ga nigdje nema.
Zasto rusi Dejton, Dejton je bio kostur koji se trebao u hodu dopuniti. Sve sto je dopunjeno oni bi sada da to ogole do kostura pa ponovo da se dogovaramo bez MZ a svi znamo i da se oko banalnijih stvari ne mozemo dogovoriti.
MZ, OHR i VP su preuzeli obavezu da prije svega tumace Dejton, da pomognu njegovu potpunu realizaciju i da popune rupe u svemu tome. Doslo je vrijeme da se sa djikanima ne moze dogovarati ni oko cega pa treba cuvati postignuto dok neko od onih cija je to obaveza ne odlokira procese.
Sa djikanima ne treba razgovarati o stvarima koje su ranije vec dogovorene. kako razgovarati sa nekim ko danas dogovori nesto a sutra trci u lokalnu skupstinu da to srusi i puj pike ne vazi.
Hafis

#44867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Inače, najsimpatičnije su mi one dvije čuvene bajke u koje vjeruju odrasli ljudi: bajka o tome da se BiH sastoji iz dva dijela i ona druga bajka - urušavanjem Daytona BiH se automaCki prešaltava u RBiH i na njen ustav.
duh_sa_sjekirom

#44868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Hafis wrote:
A kruže i stanovite priče od pojedinih forumaša da se on izjašnjava kao Jevrej.
Patrijoti, oprez.
:-)
Vjerovatno je samo tebi poznata logika kojom si povezao nacionalnost dotičnog i ono što sam ja napisao
Hafis

#44869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Taj izraz đikani ....pretpostavljam ne odnosi se na sve Srbe, nego samo na one zajebane kojih ima valjda masa čim su nadimak dobili, to jest ne misli se na General Jovu ili Svetozara Pudarića.
Isto kao i kamenjarski Srbi ili UZP-ejci... pod tim se valjda misli samo na one zajebane Hrvate, a ne većinu, tj. na Želju, Zlatka ili Edima?
Jebote, što ti je tradicija ovog našeg naroda...duša im nekome tko im je drag dati nadimak....druže Tito, ljubičice bijela.
Awakened

#44871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Awakened »

Ja ne znam ko to moze sprijeciti ove ako odluce da se povuku iz zajednickih institucija i nastave kao da su prakticno nezavisna drzava, posebno sa goropadnom Rusijom iza ledja. Ne moraju cak ni rampu stavljati, tek pojacati "policijske snage". Nase jade ce se sakriti u trezor, Evropa ce nesto biti zabrinuta i mozda uvesti neke ekonomske sankcije, ali niko nece imati muda pokrenuti vojnu akciju. Amerikance boli neka stvar za Evropom, a posebno za Bosnom. Onda ide HB...
Maraschino

#44872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Awakened wrote:Ja ne znam ko to moze sprijeciti ove ako odluce da se povuku iz zajednickih institucija i nastave kao da su prakticno nezavisna drzava, posebno sa goropadnom Rusijom iza ledja. Ne moraju cak ni rampu stavljati, tek pojacati "policijske snage". Nase jade ce se sakriti u trezor, Evropa ce nesto biti zabrinuta i mozda uvesti neke ekonomske sankcije, ali niko nece imati muda pokrenuti vojnu akciju. Amerikance boli neka stvar za Evropom, a posebno za Bosnom. Onda ide HB...
Tebi malo dosadno pa da trolas.

Ne sikiraj se nista, tu bi im bio kraj. Za detalje ne pitaj, vec se znaju.
Awakened

#44873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Awakened »

Maraschino wrote:
Awakened wrote:Ja ne znam ko to moze sprijeciti ove ako odluce da se povuku iz zajednickih institucija i nastave kao da su prakticno nezavisna drzava, posebno sa goropadnom Rusijom iza ledja. Ne moraju cak ni rampu stavljati, tek pojacati "policijske snage". Nase jade ce se sakriti u trezor, Evropa ce nesto biti zabrinuta i mozda uvesti neke ekonomske sankcije, ali niko nece imati muda pokrenuti vojnu akciju. Amerikance boli neka stvar za Evropom, a posebno za Bosnom. Onda ide HB...

DaBogda...nadam se da si u pravu. Fakat mi je muka koliko smo posmatraci u svemu ovome.
90minut

#44874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 90minut »

Awakened wrote:
Maraschino wrote:

DaBogda...nadam se da si u pravu. Fakat mi je muka koliko smo posmatraci u svemu ovome.
Pa situacija je takva kakva jeste država " prepolovljena " na pola Alija potpisao ucinio RS legitimnom sad se sve svodi na političke poene i priču poenta je da se ne trebaš nervirati.

Te jade iz trezora imaš u svakoj državi to prvo drugo koga boli ona stvar šta ce Rusija podržati?
Podrzace i nas Amerika i dati nam zeleno svjetlo za ratovanje i onda cemo se opet klati između sebe, a drugi ce biti posmatraci to jeste Rusija i Amerika.

To tvoje pojačati policijske snage da je dovoljno priča je mekušca što se kaže stvari su drugacije 10 puta kroz 10 nego što je to bilo prošli rat i dakle pricam realno, Istočno Sarajevo ima 60 hiljada ljudi od toga je više od pola žene djeca i stariji pa oni ne mogli drzati liniju 5 dana kad bi krenuli iz više pravaca prema njima.

Kako misliš da mogu držati tu granicu?

Jesi li svjestan s današnjim naoružanjem za koje je mala rijec neuporedivo da je vece nego u tim godinama da ne pricam o početnom startu da nismo u blokadi dakle Sarajevo koje da nije bilo u blokadi iz dobro utvrđenih pozicija rat bi trajao mnogo manje vremena.

U konačnici i kad bi s desilo to što ti misliš zar stvarno misliš da bi se posmatralo to sve nijemo?

Bošnjaka ima skoro 2 miliona zar stvarno misliš da je polovina muškaraca od toga pesimisticna kao što si ti pesimistican?

Da niko ne pokrene akciju misliš da ne bi bilo izolovanih scena mala milijarda u narednim godinama?

Ja stvarno ne razumijem likove poput tebe možda je to samo u konacnici priča s klix foruma ja gdje god da se okrenem vidim spremne momke da se krene eh sad to što jeste mladost ludost je neka druga stvar.

Koliko ti godina uopšte imaš to je pravo pitanje..
mishic

#44875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

Laktašenko sada kaže sve bi resetovao!!!
Njegovo resetovanje ide za tim da šta se njemu sviđa i odgovara RS-u to neka stoji a šta ne, to bi resetovao do datuma i događaja koje bi on da bira. Resetovanje koje jedino može spasiti ovu zemlju i riješiti njene probleme je resetovanje na 1990-tu godinu.
Daleko više su prekrojili Deyton Dodik and comp. od svih Visokih predstavnika i za razliku od njih koji su ga unaprijedili dodikovci su unakaradili Deyton do mjere da se s razlogom naziva "luđačkom košuljom". (Vjerovatno po prekrajaćima te košulje)
Ova trenutna "ručna" u formiranju vlasti košta sviju ali daleko više pogađa RS i njenu privredu i standard što uz masovno iseljavanje predstavlja očitu propast tog entiteta. Spas se traži u zaduživanju što uz već postojeću prezaduženost predstavlja put u potpuni kolaps. U RS-u ostaje neobrazovana bijeda i sirotinja a uvijek i svakom društvu taj kamen o vratu je jako tegoban i opasan.
Iz njega se rađa kriminal i bezakonje. A njegovim porastom propast se ubrzava. To više ni laktašenko nemože resetovati.
Locked