Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
quarterback

#4476 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

mahalas505 wrote:Kako se tretira biciklista koji prelazi preko pjesackog prelaza, koji naravno priliko prelaska ne gura, vec se vozi na biciklu? Nekako mi ide na to da se ne bi trebao tretira kao pjesak.

Vidim da je diskusija na na zavidnom nivou, u odnosu na onu prije na istu temu :D :thumbup: . Mora da su @goran i @quarterback usaglasili stavove na nekoj pivi :) .
:lol: :thumbup:
neki dan smo zajedno majstorisali na mom autu a i sam sam bas danas pomislio da je odlicno sto nije tu (banovan je) jer nikad na zelenu granu ne bi izasli on i ja :lol: :lol: :lol: :lol:
mahalas505

#4477 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

quarterback wrote:
mahalas505 wrote:Kako se tretira biciklista koji prelazi preko pjesackog prelaza, koji naravno priliko prelaska ne gura, vec se vozi na biciklu? Nekako mi ide na to da se ne bi trebao tretira kao pjesak.

Vidim da je diskusija na na zavidnom nivou, u odnosu na onu prije na istu temu :D :thumbup: . Mora da su @goran i @quarterback usaglasili stavove na nekoj pivi :) .
:lol: :thumbup:
neki dan smo zajedno majstorisali na mom autu a i sam sam bas danas pomislio da je odlicno sto nije tu (banovan je) jer nikad na zelenu granu ne bi izasli on i ja :lol: :lol: :lol: :lol:
Vratio se je, doduse naizgled samo privremeno :D .
quarterback

#4478 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

mahalas505 wrote:Vratio se je, doduse naizgled samo privremeno :D .
nadam se da nece vidjeti ovu temu :D
basicm

#4479 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

Hebo ga bAciklo nemojte vise.
amar1994

#4480 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Prestrojavanje iz krajnje lijeve u krajnju desnu i obratno,a pritom je gospodi mrsko i zmigavac dat :evil:
quarterback

#4481 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

basicm wrote:Hebo ga bAciklo nemojte vise.
i mi smo vozaci :thumbup:
hakazvaka

#4482 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hakazvaka »

Ne tretira se kao pjesak.

Ne kontam cemu ova rasprava silna, cika @quarterback je stavio maloprije jasnu sliku iz Zakona. Biciklistima pripada 80cm desne trake na svim saobracajnicama (osim onih namjenjenih za iskljucivi saobracaj motornih vozila).

Svako ometanje ovih 80cm je kaznjivo. Primjer: prijateljica je vozila bicikl Drinskom ulicom, malo trznula guvernalom u stranu, u tom momentu je preticao automobil. Ostvarili kontakt, srusio je na asfalt. Kriv? Vozac, 100%. Ne smijes obilaziti biciklistu ako nemas 80cm da se odmaknes od trotoara.
U ovoj situaciji je gospodin koji je upravljao autom bio jako kulturan i fin, a drugarica je bila lakse povrijedjena, pa je uz nase molbe policija vozacu napisala najmanju kaznu od oko 150 KM, ako se dobro sjecam sada... inace ga je cekala krivicna prijava i sudski postupak, da je ona ne do Bog, imala neku tezu povredu.

Vozaci, nasi zivoti su u pitanju. Biciklisti znaju biti velika govna, ali svaki put kad pomislite da ste jaci jer ste u aut i da zato mozete tumaciti zakon kako vama odgovara, zapitajte se da li zelite imati kriminalni dosje... ili nositi ljudski zivot na savjesti.
shandrprcSA

#4483 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shandrprcSA »

to je u danasnji vakat cak i pozeljno...
duspi

#4484 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by duspi »

jutros sam prvi put prošao tom novonapravljenom dionicom staze od otoke prema rtv-u..usput sam sreo ukupno 7 pješaka, od toga ih je 5 bilo na stazi :D

ja bih rekao da je glavni problem kod nas ustvari u glavama, kod nas ljudi bicikl većinom doživljavaju kao neku dječiju zajebanciju, glupiranje..ono, ljudi u 8 idu na posao, nenaspavani, mrzovoljni, zabirnuti, a ti se sad tu nešto biciklom tuda zajebavaš :D i to onda lako dovede u nepotrebne situacije kada lako krenu trzavice i s jedne i s druge strane
insomnia78

#4485 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

hakazvaka wrote:

Ne tretira se kao pjesak.

Ne kontam cemu ova rasprava silna, cika @quarterback je stavio maloprije jasnu sliku iz Zakona. Biciklistima pripada 80cm desne trake na svim saobracajnicama (osim onih namjenjenih za iskljucivi saobracaj motornih vozila).

Svako ometanje ovih 80cm je kaznjivo. Primjer: prijateljica je vozila bicikl Drinskom ulicom, malo trznula guvernalom u stranu, u tom momentu je preticao automobil. Ostvarili kontakt, srusio je na asfalt. Kriv? Vozac, 100%. Ne smijes obilaziti biciklistu ako nemas 80cm da se odmaknes od trotoara.
U ovoj situaciji je gospodin koji je upravljao autom bio jako kulturan i fin, a drugarica je bila lakse povrijedjena, pa je uz nase molbe policija vozacu napisala najmanju kaznu od oko 150 KM, ako se dobro sjecam sada... inace ga je cekala krivicna prijava i sudski postupak, da je ona ne do Bog, imala neku tezu povredu.

Vozaci, nasi zivoti su u pitanju. Biciklisti znaju biti velika govna, ali svaki put kad pomislite da ste jaci jer ste u aut i da zato mozete tumaciti zakon kako vama odgovara, zapitajte se da li zelite imati kriminalni dosje... ili nositi ljudski zivot na savjesti.
Ovdje se insistira na 1,50m
dadoka84

#4486 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dadoka84 »

Za sve one koji ne shvataju kako vozači gledaju na bicikliste pozivam ih da se biciklom spuste cestom sa breke do druge gimnazije.
Ako vam ispod glavnog ulaza u bolnicu na raskrsnici auto ne poprijeci put evo glava :D Ja sam stanovao gore a biciklom isao na posao i nije bilo dana da mi neki idiot ne oduzme pravo prvenstva. Na istoj raskrsnici je prije nekoliko godina nastradao i motociklista, mislim da i sad stoji ploča.

Sinoc sam oćeifio novom bic stazom jos sa cukom isao. Nije uopste lose, samo nisam vidio znakove da su postavili i nisam vidio da ima horizontalna signalizacija iscrtana.
BadBoy

#4487 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Pisao sam prije par stranica, prije biciklizma, da me nerviraju pješaci koji stoje na samoj ivici trotoara - bukvalno balansiraju na petama.

E pa upravo sam sada vidio ono čega me je uvijek strah kad prolazim Titovom autom. Žena se prostrije po sred kolovoza jer je skliznula sa trotoara čekajući da pretrči ulicu. Sreća njena pa je bilo crveno dole na raskrsnici sa Kulovića ulicom jer je hladno mogla poginuti...

Zar je tako teško samo jedan korak dalje od ivice stajati??
dadoka84

#4488 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dadoka84 »

Jedino rješenje i to od ilidže do čaršije.

Image
The BEN10

#4489 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

BadBoy wrote:Pisao sam prije par stranica, prije biciklizma, da me nerviraju pješaci koji stoje na samoj ivici trotoara - bukvalno balansiraju na petama.

E pa upravo sam sada vidio ono čega me je uvijek strah kad prolazim Titovom autom. Žena se prostrije po sred kolovoza jer je skliznula sa trotoara čekajući da pretrči ulicu. Sreća njena pa je bilo crveno dole na raskrsnici sa Kulovića ulicom jer je hladno mogla poginuti...

Zar je tako teško samo jedan korak dalje od ivice stajati??
Nedaj Bože da je neko udari i da čitav život ima traume.
Nedavno mi se dogodilo da skrećem na sporedni put i neka hamša ašićare stoji jedno metar na traci, nestrpljivo čekajući da prođem. Nakon što sam stao i fino joj rekao da nije OK to što radi stala je mitingovati i nešta galamiti. :roll:
tempuser

#4490 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Prekjucer vozim lijevom trakom prema gradu i dolazim do Dolac Malte i ispred mene stari Hyundai Sonata koji sa nekih 50-ak km/h usporava, usporava i na kraju stade bez ikakve signalizacije. U roku od 30 sek nastaje haos i guzva. Nakon sto sam se uspio prestrojiti u srednju proilazim i vidim u Sonati deda (blize 80 nego 70 god) pokusava da je upali. Danas opet vozim prema gradu i izmedju GRAS-a i Otoke se uhvatila neka guzva pa zastoj, nekako se doguzeljam do semafora i imam sta da vidim, isti taj deda u istoj toj Sonati opet u lijevoj traci opet stoji i pokusava da je upali! :-)
direstraits0078

#4491 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

tempuser wrote:Prekjucer vozim lijevom trakom prema gradu i dolazim do Dolac Malte i ispred mene stari Hyundai Sonata koji sa nekih 50-ak km/h usporava, usporava i na kraju stade bez ikakve signalizacije. U roku od 30 sek nastaje haos i guzva. Nakon sto sam se uspio prestrojiti u srednju proilazim i vidim u Sonati deda (blize 80 nego 70 god) pokusava da je upali. Danas opet vozim prema gradu i izmedju GRAS-a i Otoke se uhvatila neka guzva pa zastoj, nekako se doguzeljam do semafora i imam sta da vidim, isti taj deda u istoj toj Sonati opet u lijevoj traci opet stoji i pokusava da je upali! :-)

I tako ti tu izađeš, registruješ ga na klix, i uputiš na temu Pitamo mehaničare. :D
snake c3

#4492 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by snake c3 »

Nervira li vas kad neko vozi ispred vas i stalno dirka kocnicu i usporava bez razloga? Meni je to nesto najmrže.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4493 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

snake c3 wrote:Nervira li vas kad neko vozi ispred vas i stalno dirka kocnicu i usporava bez razloga? Meni je to nesto najmrže.
Nervira, mada i ja to ponekad znam raditi kada mi se neko frustrirano tele nabije nazad na karambolku i vozi tako pola metra iza mene, iako i ja vozim nešto malo iznad ograničenja.

Generalno nervira kada ljudi ne znaju voziti i djeluju za volanom kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru. Nikad ne znaš šta će slijedeće učiniti. :roll:
Nabucco

#4494 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nabucco »

Posto u zadnje vrijeme zbog posla idem cesto autoputem SA-ZE, primjetio sam par stvari koje me nerviraju :
Prva situacija:
Ogranicenje 130, sleper vozi cca 90-100km/h, a onda dode neki vozac/vozacica i tog šlepera prestize brzinom o cca 110km/h. Imam razumjevanja kada je to neko strarije ili manje auto, ali 80% auto na nasim prostorima bez problema moze ici bar 130 km/h. Pa brate kad obilaziš kamion, daj gas, neces poginuti ako vozis 135km/h .

Druga situacija:
Obicno na autoputu držim tempo 150-160 km/h ( osim na mjestima sa radarom :D ), i onda se ispred mene stvori Robin Hood koji zavordi red na autoputu, pa tako na dionici gdje je ogranicenje 130, on konstanto drži tu brzinu i pri tome vozi lijevom trakom :| . Ne reaguje na blicanje i sirenu. Pošto sam u par dana upratio da to radi jedan te isti lik, sa starom tamnoplavom astrom. Ne bude mi mrsko i na naplatnim kucicama ga pitam sto to radi i dobijam odgovor: "Vozim po ogranicenju, šta mene briga sto ti vozis preko ogranicenja, drži se ogranicenja i necu ti smetati".

Treca situacija:
Kad neki pacijent nece da se vrati u desnu traku jer na 200m od njega vidi nekog ko ide sporije od njega i ceka da i njega prestigne u jednom komadu da bi se tek ona vratio u desnu traku.

Cetvrta situacija:
Kad ispred naplatnih kucica ( mislim na ove velike sa nekoliko izlaza/ulaza ) glume kamikaze trazeci na kojoj je najmanja gužva, pa onda leti iz jedne u drugu traku bez obzira na auta oko njega.

I još nešto ne mogu da vjerujem, da li ovi kad pocinju preticanje desnom trakom autoputa, pogledaju u retrovizor i vide približava li se neko iza njih vecom brzinom od njihove. X situacija u kojima se ubaci sa brzinom od 100-120km/h na 50-100 m ispred mene.

Posebno me nerviraju oni sto kod radara smanje za 20km/h ispod ogranicenja, pa nece ih pojesti :D :D
gnjev

#4495 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by gnjev »

U citavoj tvojoj prici jedino ti krsis zakon
tempuser

#4496 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Pa dobro, ovo tjeranje inata sa 130 u lijevoj nije po zakonu. Bez obzira na brzinu po zakonu vozac je na autocesti duzan voziti denom trakom, lijeva je samo za preticanje.
mirzet87sa

#4497 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

tempuser wrote:Pa dobro, ovo tjeranje inata sa 130 u lijevoj nije po zakonu. Bez obzira na brzinu po zakonu vozac je na autocesti duzan voziti denom trakom, lijeva je samo za preticanje.
a kako ces preticati ako vozi po ogranicenju, odnosno ne ispod njega? tacnije i da ga prestignes, vozit ces istom brzinom koliko si vozio iza njega, ne? osim ako neces da kazes da si papcina koja fura preko ogranicenja?
tempuser

#4498 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

mirzet87sa wrote:
tempuser wrote:Pa dobro, ovo tjeranje inata sa 130 u lijevoj nije po zakonu. Bez obzira na brzinu po zakonu vozac je na autocesti duzan voziti denom trakom, lijeva je samo za preticanje.
a kako ces preticati ako vozi po ogranicenju, odnosno ne ispod njega? tacnije i da ga prestignes, vozit ces istom brzinom koliko si vozio iza njega, ne? osim ako neces da kazes da si papcina koja fura preko ogranicenja?
Tebi kao vozacu zakon nalaze da vozis desnom trakom i po ogranicenju. Kojom brzinom drugi voze i preticu nije tvoja stvar, to je stvar policije, osim ako nisi kompleksas koji ne smije/ne zna/ne moze/prevelika potrosnja preko 130 pa gusla lijevom trakom, sto je za mene neuporedivo veci papanluk i seljakluk od voznje preko ogranicenja. Voznja do 150 km/h na autocesti je zakonski preko ogranicenja ali ce je svaka policija tolerisati, od presretaca u HR pa nadalje, ali je dovoljna za nesmetano preticanje onih sto voze 130.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4499 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by anjusha »

Nervira me:
1. Kad mi se neko zalijepi za karambolku i vozi 10 cm od mene. Doslo mi da kupim preko ebay-a naljepnicu "I hope your insurance is as a good as my breaks!" Halo ba covjece, odbij!
2. Kad se neko uvaljuje ispred mene 2 metra pred raskrsnicu ili semafora!
3. Svi vozaci golfova 2 i skoda felicija! Od prvih uvijek ocekujem krsenje svih mogucih pravila a od drugih da cu osijediti dok dodjem do kuce, ili vec gdje god idem... Standardna voznja 20 km/h manje od dozvoljene!
4. Na regionalnom putu- preticanje da bi se skrenulo na neki seoski put 50 metara nize.
5. Pred kamerom uspori na 30 km/h! Ma vozi normalno, ako znas sta znaci normalno uopste!
6. Sto mi se cini da pola grada ne zna voziti po kisi. Ili sta se desava kad kisa padne, pa saobracaj blokira, neka mi neko objasni lijepo molim! Mozda ima tu neka logika koju jos nisam shvatila.
7. Nestrpljivost drugih vozaca. Ljudi moji, sta cu sad ako skrecem i pjesaci prelaze ulicu- da ih zgazim zato sto si ti nervozan iza mene i trubis?
8. Pjesaci :) Ok mi je ako vidim staricu ili starca da prelazi ulicu onoliko brzo koliko moze, ali kad vidim neke da setkaju ko da su na modnoj pisti- pa sestro, idi na Ferhadiju pa se modiraj, a ne kad prelazis cestu!
9. Pjesaci- opet! Kad pretrcavaju ulicu gdje im nije mjesto- bez pjesackog, semafora ili bilo koje normalne logike. Nazalost, vidjeli smo u zadnjih nekoliko mjeseci i smrtne posljedice istog. Mene fakat strah da cu jednom tako nekog pjesaka pokupiti, bez obzira na svo zivo kocenje.
10. Svi oni koji misle da su oni i njihovo auto Bogom dati i da su kraj i pocetak svega, pa se ponasaju bahato, voze 100 km/h kroz grad, uvaljuju se, ne izbacuju zmigavce, izlaze rikvercom s parkinga bez da gledaju na ostali saobracaj, i u svakom slucaju ugrozavaju i mene a i ostale ucesnike saobracaja.
11. Biciklisti koji pored oznacenog dijela staze za bicikliste (mislim npr. na odavno oznaceni dio CVila- Otoka) voze dijelom predvidjenim za pjesake, a i pjesake koji se setkaju po dijelu oznacenom za bicikliste pa ih ovi moraju zaobilaziti i time ugrozavati i sebe i druge. I jedan biciklista posebno kojeg sam jednom vidjela na raskrsnici kod Radon Plaze kako DIJAGONALNO sijece i vozi preko raskrsnice. Jednoj strani se tek bila upalila crvena, drugoj se jos nisu ugasila, pa je prosao, ali sto je mogao da zagine idiot....

Ma haman sam ili nadzak-baba postala ili sam vec u duhu koncerta veceras "Ne volem... nikog lutko, takva mi je narav...."
Mislim da je dosta od mene....
mirzet87sa

#4500 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

tempuser wrote:
Tebi kao vozacu zakon nalaze da vozis desnom trakom i po ogranicenju. Kojom brzinom drugi voze i preticu nije tvoja stvar, to je stvar policije, osim ako nisi kompleksas koji ne smije/ne zna/ne moze/prevelika potrosnja preko 130 pa gusla lijevom trakom, sto je za mene neuporedivo veci papanluk i seljakluk od voznje preko ogranicenja. Voznja do 150 km/h na autocesti je zakonski preko ogranicenja ali ce je svaka policija tolerisati, od presretaca u HR pa nadalje, ali je dovoljna za nesmetano preticanje onih sto voze 130.
Hoces da se kladimo da nece? Inace, ja ne vozim lijevom trakom vec sredinom, zauzmem obje. Da vidim tu silu koja ce me stjerat s ulice :D
Post Reply