Mozete li nam postaviti gdje tacno Bacanovic negira genocid ?mali_milojica wrote:Da je normalna drzava (kao sto nije),Vuk bi zavrsio u prdekani na 6 mjeseci zbog negiranja genocida u Srebrenici ili bi ga barem oglobili da mora sve svoje rasprodati da plati kaznu.
Ljudi u Francuskoj,SAD,Engleskoj,zemljama koje su "pojam" demokratije ostaju bez posla,zajednica se distancira od njih ako nesto kazu protiv ili negiraju Holokaust. Optuzi ih se antisemitizam i bace se na margine drustva.
Jbg Vuce,sad pravac u Sum(sk)u.
Federalna televizija
Moderator: anex
- It_is_a_Leclerc
#4476 Re: Federalna televizija
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4477 Re: Federalna televizija
Genocid u Srebrenici je nazvao "Masakr u Srebrenici"It_is_a_Leclerc wrote:Mozete li nam postaviti gdje tacno Bacanovic negira genocid ?mali_milojica wrote:Da je normalna drzava (kao sto nije),Vuk bi zavrsio u prdekani na 6 mjeseci zbog negiranja genocida u Srebrenici ili bi ga barem oglobili da mora sve svoje rasprodati da plati kaznu.
Ljudi u Francuskoj,SAD,Engleskoj,zemljama koje su "pojam" demokratije ostaju bez posla,zajednica se distancira od njih ako nesto kazu protiv ili negiraju Holokaust. Optuzi ih se antisemitizam i bace se na margine drustva.
Jbg Vuce,sad pravac u Sum(sk)u.
Zasto i za ciju ekipu igra zna Vuk samo.
„Ja sam kritikovao zvanično Sarajevo zbog načina na koji pripremaju ono što bi bilo predstavljeno kao obilježavanje masakra u Srebrenici. To je urađeno na jedan užasno perverzan i stravičan način. Moj status zbog kojeg sam i dobio otkaz govori o tome da je Sarajevo otišlo u legendu kao jedan multietnički grad zbog samog broja Srba koji tu žive, ali i kompletna Federacija u kojoj ima svega dva i po odsto Srba. Za razliku od Sarajeva i ostatka Federacije, u Republici Srpskoj živi 14 odsto Bošnjaka i dva odsto Hrvata, pa se u tom kontekstu jedino o RS može govoriti kao o multietničkoj“, istakao je Bačanović.
Last edited by mali_milojica on 15/07/2016 12:18, edited 2 times in total.
- Donnie Smith
#4478 Re: Federalna televizija
Nema. Vuku ba treba zadati mrtvi ignore, jer je nebitan, a raja malo da ohladi usijane glave, i skonta da nije sve crno-bijelo u životu.

- ¤ jelena ¤
#4479 Re: Federalna televizija
Takođe!arzuhal wrote:Stat ću u Veličkovićevu odbranu bez da i znam razlog što ga iko napada, naslijepo! A, evo, pročitao sam malo nešto o čemu je riječ.
Sad ukratko, a malo detaljnije, o svemu ovome, uz jednu preporuku svima koji imaju djecu ili kojima je zaista stalo da i sami nauče nešto o pisanju i jeziku...ili bar uvide koliko stvari ne znaju, što je takođe korisno.
Ovo je taj famozni tekst u kojem Begović kao napada Veličkovića:
smrdim/stav-zauzimanje-prazno ... ske-unije/
A ovo je Veličkovićev odgovor:
http://www.skolegijum.ba/tekst/index/979
Ključni tekst koji se i u prvom i u drugom tekstu spominje mislim da ne postoji na netu, nažalost, ali ga možeš pročitati ako uspiješ negdje kupiti 15. broj magazina ''Školegijum'', uz koji ćeš dobiti jednu veoma korisnu knjigu od nekih 180 str, pod naslovom ''Principi prije pravila'' (Preporuka ne samo tebi, naravno, nego svima, a sve to košta samo 5 km). Riječ je o školskom pravopisnom priručniku, autora pomenutih u Begovićevom tekstu, a predgovor za taj priručnik (''O lego-kockama i dresuri'') napisao je Veličković i taj tekst je kao sporan, po mišljenju Begovića, mada sve to, očito, ima neku pozadinu, široj javnosti nepoznatu, koju Veličković i spominje negdje pred kraj svog odgovora na ovaj napad.
Eto to je ono meni poznato. Veličković pred kraj svog teksta (ovog odgovora Begoviću) navodi još nekoliko tekstova, koji su takođe, po mom mišljenju, obavezna lektira prije svega svakom roditelju u ovoj državi, kao i svima ostalima, naravno.
O napadima i vrijeđanju na ulici ne znam ništa, a dobro bi bilo da se i to malo detaljnije istraži.
A što se tiče ove nepromišljene veze kojom je Puhalo ovaj problem povezao sa Bačanovićem...nemam riječi, ali samo zato što neću da psujem!
-
kakavdanakneiskustvu
#4480 Re: Federalna televizija
Donnie Smith wrote:Nema. Vuku ba treba zadati mrtvi ignore, jer je nebitan, a raja malo da ohladi usijane glave, i skonta da nije sve crno-bijelo u životu.![]()
jednostavno,pise gluposti,neistine u ovom statusu
- jasko_ja
#4481 Re: Federalna televizija
Nije mu ni ovaj nista bolji.kakavdanakneiskustvu wrote:Donnie Smith wrote:Nema. Vuku ba treba zadati mrtvi ignore, jer je nebitan, a raja malo da ohladi usijane glave, i skonta da nije sve crno-bijelo u životu.![]()
jednostavno,pise gluposti,neistine u ovom statusu
Kaže javno mnijenje, Srbi su sami otišli iz Sarajeva... Djelomično tačno. Ako izumemo one koji su prošli kroz ruke raznih oslobodioca kao što su Ćelo, Juka, Caco i ostatak patriota, docnije pobijenih po Cosa Nostra receptu, nikakvo čudo da sami odlaze oni koji konstantno bivaju mazani govnima...
Iskreno, ima dosta stvari sa kojima se i ja slazem oko kojih on pise, samo stto njega malo ponese i ne stavi tacku na vrijeme. Nemam lijepo misljenje ni ja o nekim njegovim glavnim likovima koje pominje (n. Oric), ali isto tako ne mozes posrati (ako je istina) zene srebrenice, bez da se navedu imena pojedinki, koje i vise sluze politici zarad nekog licnog interesa. Takodjer smeta mi sto za srebrenicu kqze masakr, a ako nisu dobro prenesene njegove rijeci, ne vidjeh da je to negdje pomenuo. Itd itd itd
- arzuhal
#4482 Re: Federalna televizija
Neki dan sam nešto morao čekati pa uzmem "Oslobođenje" (da mi prođe vrijeme) i pročitam intervju s autorkama priručnika, tako da jesam zainteresovan, svidjela mi se njihova ideja. al' sam zaboravio na njeg, a ne znam dal' sam zakasnio, imal se još uzet i jel to na trafici?¤ jelena ¤ wrote: Ključni tekst koji se i u prvom i u drugom tekstu spominje mislim da ne postoji na netu, nažalost, ali ga možeš pročitati ako uspiješ negdje kupiti 15. broj magazina ''Školegijum'', uz koji ćeš dobiti jednu veoma korisnu knjigu od nekih 180 str, pod naslovom ''Principi prije pravila'' (Preporuka ne samo tebi, naravno, nego svima, a sve to košta samo 5 km). Riječ je o školskom pravopisnom priručniku, autora pomenutih u Begovićevom tekstu, a predgovor za taj priručnik (''O lego-kockama i dresuri'') napisao je Veličković i taj tekst je kao sporan, po mišljenju Begovića, mada sve to, očito, ima neku pozadinu, široj javnosti nepoznatu, koju Veličković i spominje negdje pred kraj svog odgovora na ovaj napad.
I hvala na ovome
-
mario001
#4483 Re: Federalna televizija
Dragi prijatelji, bilo bi mi zadovoljstvo ako biste mogli pročitati ovaj tekst i SHARE ga.
Vrijeme je da počnemo razotkrivati fašiste, koji žive na budžetu, od mojih i Vaših para, te koriste katedru da bi nas vrijeđali i omalovažavali.
Naime, na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj 29.06.2016. godine, iskoristio sam svoje senatorsko pravo i upozorio Senat na opasno djelovanje profesora Nenada Veličkovića.
Svoju reakciju na fašizam Veličkovića prenosim u cijelosti:
"Nakon što sam u jednom sedmičnjaku pročitao analizu izjave profesora Nenada Veličkovića, koja je samo jedna u nizu zabrinjavajućih izjava, a koju ću pomenuti na kraju moga izlaganja, odlučih da se obratim i upozorim ovaj časni plenum, iako ste mnogi već upoznati sa tim, na anti-državno, ekstremističko-ateističko, javno djelovanje profesora Veličkovića, a po analogiji, vjerovatno i njegovo indoktriniranje tih vrijednosti studentima našeg Univerziteta.
Profesor Nenad Veličković u knjizi „Dijagnoza patriotizma” patriotizam tretira kao bolest. Šta mislite kakvo je njegovo tumačenje patriotizma na fakultetskim predavanjima? Profesor ljubav prema svojoj domovini poistovjećuje s bolešću, a samim tim patriote bolesnicima!? Dakle, profesor Veličković mene i ogromnu većinu studenata i profesora naziva bolesnicima, kojima je vjerovatno potrebno liječenje. Kako se liječiti od te bolesti? Naravno mržnjom prema državi, njenim daljim potkopavanjem ili jednostavno odlaskom iz nje, što je postalo trend među mladim ljudima i studentima. Svjestan sam činjenice da naše društvo i država možda i nisu najpravedniji, te da mladi ljudi nemaju jednake šanse i zagarantovanu prospreritetnu budućnost, ali, zar barem sa katedri najstarijeg Univerziteta u BiH ne bi trebala i morala biti propovjedana ljubav prema državi, ljubav koja bi za krajnji ishod trebala imati redovno plačanje poreza, ulaganje u državu, savjestan rad u službi, odgovorno obnašanje budućih visokih javnih pozicija, rad za opće dobro, volonterizam, pa i nebacanje smeća po ulici i rijekama, neistresanja stoljnjaka kroz prozor na cestu i nestvaranje divljih deponija?
Ovaj profesor sa Odsjeka za književnost naroda BiH za primjer šovinizma u poeziji uzima rahmetli Nedžada Ibrišimovića i njegovo djelo „Bosna“ – jer, kako to staro-novo komponovani, komunističko-kapitalističko-liberalni, slobodni i slobodnoumni, profesor srpskog jezika, koji uzgred rečeno ima problem sa nacijama i jezicima, tvrdi, Ibrišimovićev stih „operi noge u rijekama, Bosna je ćilimom zastrta” -podrazumijeva da je Bosna država koja je prijateljska samo prema muslimanima, jer je pranje nogu simbol abdesta, a abdest uzimaju samo muslimani.
Siguran sam da rahmetli, uvaženi Nedžad Ibrišimović, dok je pisao ovu pjesmu, nije mogao ni naslutiti da će u Sarajevu, kojeg je toliko volio, na UNSA, predavati neki profesor koji ima problem sa pranjem nogu.
Sa druge strane, nisam upoznat s tim, da je profesor Veličković ikada komentarisao „Gorski vijenac“, nekadašnju obaveznu literaturu u sarajevskim osnovnim školama, a vjerujem i sadašnju obaveznu literaturu u nekim od osnovnih škola, koje nose nazive po ratnim zločincima, možda čak i literaturu na nekoj od Katedri za književnost naroda, i stihove poput:
„Bog vas kleo, pogani izrodi,
što će turska vjera među nama?
Kamo ćete s kletvom pradjedovske?
Su čim ćete izać pred Miloša
i pred druge srpske vitezove,
koji žive doklen sunca grije?“
„Kako smrde ove poturice“
„Zaudara zemlja Muhamedom“
„Bog vas kleo pogani izrodi“
„Srušite džamije, pa badnjake srpske nalagajte“
„Ne složi se Bajram sa Božićem“
Nije komentarisao i za primjer uzimao ni stihove autora koji se i dan danas nalaze, kako profesor kaže, u „Bošnjačkim čitankama i udžbenicima“, poput onog Meše Selimovića o mujezinu, koji dok uči ezan, laje kao pas, ili pak Ive Andrića čiji je književni fašizam suvišno komentarisati.
Profesor Veličković za vjeru kaže – vjera zombira djecu. Kako bi dočarao sve nelogičnosti vjere, on se ismijava sa prijevodom KUR'AN-a u kojem se u jednom od ajeta spominje kako Allah spušta kišu. Profesor Veličković nam želi poručiti da kiša pada, a ne da se spušta i da Allah nepismen - Astaghfirullah!
U jednom od svojih tabloidnih „naučnih djela“, profesor Veličković, pišući o WC šolji, koja je nepravilno postavljena u jednoj od starogradskih kafana, vrhunac doseže sa pjesmom:
„A kud je ta šta je ta da prostiš
Čija li je ta
Odakle je ta
Šolja
Rekti
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Šolja da prostiš jedna takva imade
I tijesna i bijesna da prostiš
I bajna i sjajna
I k tomu još
Da prostiš
Inokosna“
Praveći tako parodiju od čuvenog djela Mehmedalije Mak Dizdara.
Zatim poentira:
„Zato, da nije u Starom gradu, u Mahira u komšiluku, u hotelu, u prizemlju, u nužniku, nego u muzeju ili galeriji moderne umjetnosti, upućeni posjetilac ne bi u njoj vidio šolju nego redizajn Tvrtkovog prijestolja.“ – Pogrešno postavljenu WC šolju poredi sa Tvrtkovim predstoljem, ismijavajući se tako u jednom tekstu i sa našom poezijom i sa našim autorom, i sa BiH i sa njenim kraljem Tvrtkom.
Sve ovo u želji da nam naučno prikaže, onako književnički, kako je izvijesni Mahir loše postavio WC šolju. Simptomatično zar ne?
Nije mu to prvi put da spominje bosanske kraljeve, banove i historiju u negativnom kontekstu. Za Veličkovića je patriotizam kao kategorija pokuđen, jer se ostvaruje kroz nastavu u kojoj se navodno lažiraju činjenice i stvaraju mitovi.
Dokaz za to mu je Povelja Kulina bana u školskim čitankama, za koju se, kako on kaže, tvrdi da je navodno pisana bosančicom. Hvala Bogu na profesoru Veličkoviću, koji nam je skoro milenijum nakon te velike povelje sloboda, koja do dana današnjeg odražava karakter Bošnjaka (misleći pri tome na Bošnjake kao sav narod Bosne i Hercegovine u kontekstu bošnjaštva prije hrvatizacije bosanskih katolika i srbizacije bosanskih pravoslavaca), uprkos cjelokupnoj lingvističkoj nauci, otkrio da je bosančica zapravo čirilica, živio profesor Veličković.
U žaru borbe za “četvrti školski program” (naravno, u Sarajevu – jer gdje bi drugo), profesor srpske književnosti s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i glavni urednik grantovnog časopisa „Školegijum“ i istoimenog portala, pozvao je na tribini u Sarajevu roditelje na javni bunt u kojem će, poput “nacionalista” iz Konjević-Polja, naglašavam nacionalista iz Konjević polja, zabraniti svojoj djeci da idu u školu sve dok se ne pokrene “četvrti školski program” – onaj “anacionalni”.
Ovo možda ne bi bilo toliko opasno, da profesor Veličković u nastavku teško optužuje i svog nekadašnjeg kolegu na Filozofskom fakultetu prof. dr. Enesa Durakovića da je iškolovao studente nacionaliste dajući im “radioaktivni paket nacionalizma”. Dakle, profesor Veličković, koji prima platu od para poreskih obveznika, sa budžeta građana Sarajeva, djecu kojima je oduzeto elementarno ljudsko pravo, pravo na jezik, koji prolaze kroz period neviđenog aparthejda i diskriminacije, koji je uslijedio nakon perioda genocida i etničkih čišćenja i koju primoravaju da uče napamet stihove iz Gorskog vijenca i sličnih epova, iako su njihovi roditelji pogubnost takvih djela osjetili na svojoj koži, naziva radioaktivnim nacionalistima. Na fašistički nastrojeno Ministarstvo obrazovanja entiteta RS uopšte se ne obazire.
Apelujem i molim vas, da na dostojanstven način hitno reagujemo i da barem, ako nemamo kapaciteta ni hrabrosti učiniti ništa drugo ili pak ne želimo, jednim Zaključkom podsjetimo profesora Veličkovića da je on ipak profesor Univerziteta u Sarajevu i da njegovi izleti najozbiljnije narušavaju sliku ovoga Univerziteta, koji je prva i posljednja linija odbrane i izgradnje države Bosne i Hercegovine."
Vrijeme je da počnemo razotkrivati fašiste, koji žive na budžetu, od mojih i Vaših para, te koriste katedru da bi nas vrijeđali i omalovažavali.
Naime, na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj 29.06.2016. godine, iskoristio sam svoje senatorsko pravo i upozorio Senat na opasno djelovanje profesora Nenada Veličkovića.
"Nakon što sam u jednom sedmičnjaku pročitao analizu izjave profesora Nenada Veličkovića, koja je samo jedna u nizu zabrinjavajućih izjava, a koju ću pomenuti na kraju moga izlaganja, odlučih da se obratim i upozorim ovaj časni plenum, iako ste mnogi već upoznati sa tim, na anti-državno, ekstremističko-ateističko, javno djelovanje profesora Veličkovića, a po analogiji, vjerovatno i njegovo indoktriniranje tih vrijednosti studentima našeg Univerziteta.
Profesor Nenad Veličković u knjizi „Dijagnoza patriotizma” patriotizam tretira kao bolest. Šta mislite kakvo je njegovo tumačenje patriotizma na fakultetskim predavanjima? Profesor ljubav prema svojoj domovini poistovjećuje s bolešću, a samim tim patriote bolesnicima!? Dakle, profesor Veličković mene i ogromnu većinu studenata i profesora naziva bolesnicima, kojima je vjerovatno potrebno liječenje. Kako se liječiti od te bolesti? Naravno mržnjom prema državi, njenim daljim potkopavanjem ili jednostavno odlaskom iz nje, što je postalo trend među mladim ljudima i studentima. Svjestan sam činjenice da naše društvo i država možda i nisu najpravedniji, te da mladi ljudi nemaju jednake šanse i zagarantovanu prospreritetnu budućnost, ali, zar barem sa katedri najstarijeg Univerziteta u BiH ne bi trebala i morala biti propovjedana ljubav prema državi, ljubav koja bi za krajnji ishod trebala imati redovno plačanje poreza, ulaganje u državu, savjestan rad u službi, odgovorno obnašanje budućih visokih javnih pozicija, rad za opće dobro, volonterizam, pa i nebacanje smeća po ulici i rijekama, neistresanja stoljnjaka kroz prozor na cestu i nestvaranje divljih deponija?
Ovaj profesor sa Odsjeka za književnost naroda BiH za primjer šovinizma u poeziji uzima rahmetli Nedžada Ibrišimovića i njegovo djelo „Bosna“ – jer, kako to staro-novo komponovani, komunističko-kapitalističko-liberalni, slobodni i slobodnoumni, profesor srpskog jezika, koji uzgred rečeno ima problem sa nacijama i jezicima, tvrdi, Ibrišimovićev stih „operi noge u rijekama, Bosna je ćilimom zastrta” -podrazumijeva da je Bosna država koja je prijateljska samo prema muslimanima, jer je pranje nogu simbol abdesta, a abdest uzimaju samo muslimani.
Siguran sam da rahmetli, uvaženi Nedžad Ibrišimović, dok je pisao ovu pjesmu, nije mogao ni naslutiti da će u Sarajevu, kojeg je toliko volio, na UNSA, predavati neki profesor koji ima problem sa pranjem nogu.
Sa druge strane, nisam upoznat s tim, da je profesor Veličković ikada komentarisao „Gorski vijenac“, nekadašnju obaveznu literaturu u sarajevskim osnovnim školama, a vjerujem i sadašnju obaveznu literaturu u nekim od osnovnih škola, koje nose nazive po ratnim zločincima, možda čak i literaturu na nekoj od Katedri za književnost naroda, i stihove poput:
Nije komentarisao i za primjer uzimao ni stihove autora koji se i dan danas nalaze, kako profesor kaže, u „Bošnjačkim čitankama i udžbenicima“, poput onog Meše Selimovića o mujezinu, koji dok uči ezan, laje kao pas, ili pak Ive Andrića čiji je književni fašizam suvišno komentarisati.
Profesor Veličković za vjeru kaže – vjera zombira djecu. Kako bi dočarao sve nelogičnosti vjere, on se ismijava sa prijevodom KUR'AN-a u kojem se u jednom od ajeta spominje kako Allah spušta kišu. Profesor Veličković nam želi poručiti da kiša pada, a ne da se spušta i da Allah nepismen - Astaghfirullah!
U jednom od svojih tabloidnih „naučnih djela“, profesor Veličković, pišući o WC šolji, koja je nepravilno postavljena u jednoj od starogradskih kafana, vrhunac doseže sa pjesmom:
Čija li je ta
Odakle je ta
Šolja
Rekti
I bajna i sjajna
I k tomu još
Da prostiš
Inokosna“
Zatim poentira:
„Zato, da nije u Starom gradu, u Mahira u komšiluku, u hotelu, u prizemlju, u nužniku, nego u muzeju ili galeriji moderne umjetnosti, upućeni posjetilac ne bi u njoj vidio šolju nego redizajn Tvrtkovog prijestolja.“ – Pogrešno postavljenu WC šolju poredi sa Tvrtkovim predstoljem, ismijavajući se tako u jednom tekstu i sa našom poezijom i sa našim autorom, i sa BiH i sa njenim kraljem Tvrtkom.
Sve ovo u želji da nam naučno prikaže, onako književnički, kako je izvijesni Mahir loše postavio WC šolju. Simptomatično zar ne?
Nije mu to prvi put da spominje bosanske kraljeve, banove i historiju u negativnom kontekstu. Za Veličkovića je patriotizam kao kategorija pokuđen, jer se ostvaruje kroz nastavu u kojoj se navodno lažiraju činjenice i stvaraju mitovi.
Dokaz za to mu je Povelja Kulina bana u školskim čitankama, za koju se, kako on kaže, tvrdi da je navodno pisana bosančicom. Hvala Bogu na profesoru Veličkoviću, koji nam je skoro milenijum nakon te velike povelje sloboda, koja do dana današnjeg odražava karakter Bošnjaka (misleći pri tome na Bošnjake kao sav narod Bosne i Hercegovine u kontekstu bošnjaštva prije hrvatizacije bosanskih katolika i srbizacije bosanskih pravoslavaca), uprkos cjelokupnoj lingvističkoj nauci, otkrio da je bosančica zapravo čirilica, živio profesor Veličković.
U žaru borbe za “četvrti školski program” (naravno, u Sarajevu – jer gdje bi drugo), profesor srpske književnosti s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i glavni urednik grantovnog časopisa „Školegijum“ i istoimenog portala, pozvao je na tribini u Sarajevu roditelje na javni bunt u kojem će, poput “nacionalista” iz Konjević-Polja, naglašavam nacionalista iz Konjević polja, zabraniti svojoj djeci da idu u školu sve dok se ne pokrene “četvrti školski program” – onaj “anacionalni”.
Ovo možda ne bi bilo toliko opasno, da profesor Veličković u nastavku teško optužuje i svog nekadašnjeg kolegu na Filozofskom fakultetu prof. dr. Enesa Durakovića da je iškolovao studente nacionaliste dajući im “radioaktivni paket nacionalizma”. Dakle, profesor Veličković, koji prima platu od para poreskih obveznika, sa budžeta građana Sarajeva, djecu kojima je oduzeto elementarno ljudsko pravo, pravo na jezik, koji prolaze kroz period neviđenog aparthejda i diskriminacije, koji je uslijedio nakon perioda genocida i etničkih čišćenja i koju primoravaju da uče napamet stihove iz Gorskog vijenca i sličnih epova, iako su njihovi roditelji pogubnost takvih djela osjetili na svojoj koži, naziva radioaktivnim nacionalistima. Na fašistički nastrojeno Ministarstvo obrazovanja entiteta RS uopšte se ne obazire.
Apelujem i molim vas, da na dostojanstven način hitno reagujemo i da barem, ako nemamo kapaciteta ni hrabrosti učiniti ništa drugo ili pak ne želimo, jednim Zaključkom podsjetimo profesora Veličkovića da je on ipak profesor Univerziteta u Sarajevu i da njegovi izleti najozbiljnije narušavaju sliku ovoga Univerziteta, koji je prva i posljednja linija odbrane i izgradnje države Bosne i Hercegovine."
- Ajatolah_
#4484 Re: Federalna televizija
http://mojahercegovina.com/vuk-bacanovi ... ejnstrima/ime_kojeg_nema wrote:Nisu tu bitni toliko Veličković ni Bačanović nego reakcije bošnjačkog javnog mnijenja koje jasno ukazuju na proklizavanje u fašizam, To se može nijekati, relativizirati ili opravdavati ali ne može poreći. Bošnjaci danas nisu ništa drugačiji od Srba i Hrvata, niti je Sarajevo išta bolje od Banjaluke ili Mostara.
Sasvim je legitimno i ne složiti se s Bačanovićevim stavovima, naravno; no, čitava ova hajka, zajedno s otkazom na entitetskoj televiziji kao vrhuncem, je potvrda jednog strašnog jednoumlja. Il' si 100% "naš" il' sikter.
- ¤ jelena ¤
#4485 Re: Federalna televizija
E, sljedeći puta kad budeš nešto morao čekati, kupi Školegijum!arzuhal wrote:Neki dan sam nešto morao čekati pa uzmem "Oslobođenje" (da mi prođe vrijeme) i pročitam intervju s autorkama priručnika, tako da jesam zainteresovan, svidjela mi se njihova ideja. al' sam zaboravio na njeg, a ne znam dal' sam zakasnio, imal se još uzet i jel to na trafici?¤ jelena ¤ wrote: Ključni tekst koji se i u prvom i u drugom tekstu spominje mislim da ne postoji na netu, nažalost, ali ga možeš pročitati ako uspiješ negdje kupiti 15. broj magazina ''Školegijum'', uz koji ćeš dobiti jednu veoma korisnu knjigu od nekih 180 str, pod naslovom ''Principi prije pravila'' (Preporuka ne samo tebi, naravno, nego svima, a sve to košta samo 5 km). Riječ je o školskom pravopisnom priručniku, autora pomenutih u Begovićevom tekstu, a predgovor za taj priručnik (''O lego-kockama i dresuri'') napisao je Veličković i taj tekst je kao sporan, po mišljenju Begovića, mada sve to, očito, ima neku pozadinu, široj javnosti nepoznatu, koju Veličković i spominje negdje pred kraj svog odgovora na ovaj napad.
I hvala na ovome
Šalu na stranu, meni je taj magazin veoma bitan pa ga i drugima preporučujem.
Jeste, na trafici, upakovan u prozirnu foliju i unutra knjiga, pomenuti priručnik, u kojoj nisu samo suhoparno navedena pravopisna pravila, nego su objašnjeni i principi po kojima su ta pravila nastala i zbog čega ih je važno znati, a šta važno nije... Na taj način ovaj priručnik podstiče razmišljanje i kritičko mišljenje, a ne mehaničko pamćenje podataka, kako to obično biva kod upotrebe pravopisa. Zato je ta knjiga posebno zanimljiva i korisna za čitanje. I nije to nikakav novi pravopis, kao što neko negdje reče, nego priručnik u kojem je izložen jedan drugačiji pristup upotrebi pravopisa i učenju dosadnih, već postojećih pravila.
E sad...s obzirom na to da je već izašao sljedeći broj, najvjerovatnije si zakasnio za knjigu.
Ali...ja sam u prethodnom postu ipak pogriješila, jer tekst predgovora ovom priručniku ipak postoji na netu i evo ga u cjelini...
http://www.skolegijum.ba/tekst/index/956
Tu ćeš pronaći cijeli kontekst i vidjećeš sam koliko odgovara istini... i ti, a i ostali koji ga budu čitali.
Nema na čemu.
-
StupskaBitanga
#4486 Re: Federalna televizija
Sada još taj neki Bačanović ispade i žrtva
Nema šta lik je uspio i matricu iz RS i HZBH nadmašiti
Nema šta lik je uspio i matricu iz RS i HZBH nadmašiti
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4487 Re: Federalna televizija
Ne znam cemu potreba govoriti nesto,nesto sto ce nekoga povrijediti. Najvise mislim tu na majke Srebrenice.
Ovo sto je Vuk rekao za Sarajevo vjerujem da nisu govorili ni oni na planinama dok su bombardirali,raketirali,drzali pod nisanom snajpera. Barem ne svi. Siguran sam.
Vuka jednostavno treba ignorisati,pomnoziti ga sa nulom i zavrsiti pricu sa njim.
Kako vise tjera "inat" i dijeli moralne lekcije,sve vise se ukopava,sve vise vjerujem da je frajer patoloska budala.
Ovo sto je Vuk rekao za Sarajevo vjerujem da nisu govorili ni oni na planinama dok su bombardirali,raketirali,drzali pod nisanom snajpera. Barem ne svi. Siguran sam.
Vuka jednostavno treba ignorisati,pomnoziti ga sa nulom i zavrsiti pricu sa njim.
Kako vise tjera "inat" i dijeli moralne lekcije,sve vise se ukopava,sve vise vjerujem da je frajer patoloska budala.
- Grean
#4488 Re: Federalna televizija
Ja sam procitao post a cisto sumnjam da su svi koji su zauzeli stav ovaj ili onaj a nisu ni blizu potkovani vezano za ovu temu. Pojedinima je dovoljno da imaju stav a tebi svaka cast za post. Stvari su mi malo jasnije, bar vezano za slucaj Velickovic.A_A_AKCIJA wrote:U startu, zamjena teza.
Vuk ima problem sa Sarajevom, a ne obrnuto. Sebi diže cijenu zamjenom teza. Ta cijena mu je vjerovatno potrebna drugdje, ne bi li prošao na nekom konkursu gdje se traži dobra referenca mržnje. Šteta, bio je zanimljiva pojava, a sad ga vidim kao sarajevskog Gatala.
Sa Veličkovićem je malo ozbiljnija situacija. Pročitao čitavu prepisku i uz ostale činjenice koje znam, Veličković je taj koji je u prepisci izgubio kompas. U zadnjem Stavu su pobrojane sve etikete koje su Filipu Murselu Begoviću nalijepljene u čitavom prepucavanju i sve zajedno ne izgleda nimalo lijepo. On i Kazaz su se ismijavali sa njegovim prelaskom na Islam (udarila ga struja), insinuirali ustaštvo (čeprka nožićem dok se ne opaše kamom), nazvali ga ležećim policajcem i komadom betona, bakirovim kmetom... Salva uvreda. Ne znam na čijoj da sam strani, ne podržavam ovakvo zagađivanje medijskog prostora. Pogotovo ako se superiorno postavljaš i gradiš karijeru kao neko ko se bori protiv ovakvih stvari. Očekujem od vijeća za štampu da se malo pozabavi sa govorom mržnje.
Sa druge strane, istina je da Stav niti u jednom trenutku nije Velu prozvao na nacionalnoj osnovi. Jedino što su spomenuli i u više navrata pojasnili jeste njegova borba protiv nacionalnog, patriotskog, dok u isto vrijeme živi od toga kao profesor srpske književnosti i uposlenik državnog fakulteta. Ovo je svugdje na svijetu licemjerje, osim kod nas. Takođe, njegov odgovor na pitanje djece RS i prava na bosanski jezik je takođe jako diskutabilan. Kao vješt govornik, nije ih direktno nazvao nacionalistima, ali je ponudio rješenje koje glasi da je nacionalizam za zatucane nacionaliste, a da je jezik svakako oružje u borbi nacionalista, pa bi rješenje svakako bilo da traže anacionalni program: “Mi imamo sve i vidjeli smo da možemo, znači, ako su mogli u Konjević-Polju dvije godine da ne idu u školu, valjda može i ovdje. Zašto mogu da roditelji s pozicije nacionalizma traže i dobiju neka prava, a roditelji s pozicije anacionalizma ne mogu i ne pada im čak na pamet”.
Kao dodatak su u Stavu citirali tekstove iz Školegijuma u kojima se relativizira pojam agresija na BiH (Amer Tikveša), pa do članaka o nepostojanju bošnjačke književnosti.
Najspornije jeste njegova borba u fabrikaciji bošnjačkog nacionalizma i lijepljenje etiketa ljudima samo da bi opravdao svoj rad i izvore finansiranja za isti. Naime Školegijum od Otvorenog Društva Soroš godišnje dobija 81.000 dolara
U svemu tome, Kameni spavač Maka Dizdara postaje nacionalističko-patriotska pjesma (a otprije stoji njegovo anatemisanje patriotizma), Ibrišimovićeva Bosna je takođe bošnjački nacionalizam, jer se aludira na uzimanje abdesta, bilješka o piscu u kojoj se spominje da je pisac osnivač BKD Preporod bošnjački nacionalizam, Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom i to je samo mit, bosanski jezik zapravo ne postoji nego treba usvojiti bošnjačku normu nekog maternjeg jezika, pa sve do šprdancije sa Kuranskim ajetima o spuštanju kiše (kako se nešto spušta, kada zapravo pada...jeste li čuli da se iko ikada spustio za domovinu isl...).
U pozadini svega jeste njegova ambicija da zajedno sa Kazazom zagospodari Filozofskim Fakultetom, pa se malo ideološki okomio na kolege koje mu stoje na putu, a kolege se pregrupisale i Stav zatrpale kompromitirajućim materijalom koji su dobili secirajući njegove nastupe, članke i knjige. Ništa loše biti ambiciozan, ali jako loš odabir alata i oružja da se obračunavaš, difamirajući kolege samo zato jer predaju bosanski jezik i pričaju o bošnjačkoj književnosti, lijepeći im etikete nacionalizma. Nimalo lijepo.
Ukratko, 99% ljudi koji zauzimaju strane nisu se usudili pročitati čitavu prepisku i argumentaciju (samo u zadnjem Stavu je bilo 10ak strana), ali jako kategorično zauzimaju stavove.
Ono što je izazvalo ovu polemiku jeste njegovo poklapanje (a sada se može raspredati je li slučajno ili namjerno) sa stavovima negatora bošnjačkog identiteta, umotano u oblandu borbe protiv nacionalizma.
Prvi ja se odričem svake natruhe nacionalizma kod Bošnjaka, ali ovo nema veze s tim.
...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#4489 Re: Federalna televizija
Sve je, mislim, pocelo oko nekog konkursa na kojem je odbijen. Kao da nitko od nas nikad nije izgubio priliku kao bolje kvalificiran u odnosu na tetica iz Tesnja. Umjesto da iskoristi medijski prostor koji jeste imao i ukaze na tu partioktaratiju i «burazersku ekonomiju», cija su zrtva svi posteni ljudi u BIH, Vuk svjesno, podlo i ruzno vadi iz rukava, kao zadnja varalica kartu nacionalizma. Dobice, vjerovatno, na PTPC neku emisiju tipa dva vinjaka i opali po Sarajevu, a zavrsice istrosen, odbacen, zaboravljen,
-
Nero Histrion
#4490 Re: Federalna televizija
Grean wrote:Ja sam procitao post a cisto sumnjam da su svi koji su zauzeli stav ovaj ili onaj a nisu ni blizu potkovani vezano za ovu temu. Pojedinima je dovoljno da imaju stav a tebi svaka cast za post. Stvari su mi malo jasnije, bar vezano za slucaj Velickovic.A_A_AKCIJA wrote:U startu, zamjena teza.
Vuk ima problem sa Sarajevom, a ne obrnuto. Sebi diže cijenu zamjenom teza. Ta cijena mu je vjerovatno potrebna drugdje, ne bi li prošao na nekom konkursu gdje se traži dobra referenca mržnje. Šteta, bio je zanimljiva pojava, a sad ga vidim kao sarajevskog Gatala.
Sa Veličkovićem je malo ozbiljnija situacija. Pročitao čitavu prepisku i uz ostale činjenice koje znam, Veličković je taj koji je u prepisci izgubio kompas. U zadnjem Stavu su pobrojane sve etikete koje su Filipu Murselu Begoviću nalijepljene u čitavom prepucavanju i sve zajedno ne izgleda nimalo lijepo. On i Kazaz su se ismijavali sa njegovim prelaskom na Islam (udarila ga struja), insinuirali ustaštvo (čeprka nožićem dok se ne opaše kamom), nazvali ga ležećim policajcem i komadom betona, bakirovim kmetom... Salva uvreda. Ne znam na čijoj da sam strani, ne podržavam ovakvo zagađivanje medijskog prostora. Pogotovo ako se superiorno postavljaš i gradiš karijeru kao neko ko se bori protiv ovakvih stvari. Očekujem od vijeća za štampu da se malo pozabavi sa govorom mržnje.
Sa druge strane, istina je da Stav niti u jednom trenutku nije Velu prozvao na nacionalnoj osnovi. Jedino što su spomenuli i u više navrata pojasnili jeste njegova borba protiv nacionalnog, patriotskog, dok u isto vrijeme živi od toga kao profesor srpske književnosti i uposlenik državnog fakulteta. Ovo je svugdje na svijetu licemjerje, osim kod nas. Takođe, njegov odgovor na pitanje djece RS i prava na bosanski jezik je takođe jako diskutabilan. Kao vješt govornik, nije ih direktno nazvao nacionalistima, ali je ponudio rješenje koje glasi da je nacionalizam za zatucane nacionaliste, a da je jezik svakako oružje u borbi nacionalista, pa bi rješenje svakako bilo da traže anacionalni program: “Mi imamo sve i vidjeli smo da možemo, znači, ako su mogli u Konjević-Polju dvije godine da ne idu u školu, valjda može i ovdje. Zašto mogu da roditelji s pozicije nacionalizma traže i dobiju neka prava, a roditelji s pozicije anacionalizma ne mogu i ne pada im čak na pamet”.
Kao dodatak su u Stavu citirali tekstove iz Školegijuma u kojima se relativizira pojam agresija na BiH (Amer Tikveša), pa do članaka o nepostojanju bošnjačke književnosti.
Najspornije jeste njegova borba u fabrikaciji bošnjačkog nacionalizma i lijepljenje etiketa ljudima samo da bi opravdao svoj rad i izvore finansiranja za isti. Naime Školegijum od Otvorenog Društva Soroš godišnje dobija 81.000 dolara
U svemu tome, Kameni spavač Maka Dizdara postaje nacionalističko-patriotska pjesma (a otprije stoji njegovo anatemisanje patriotizma), Ibrišimovićeva Bosna je takođe bošnjački nacionalizam, jer se aludira na uzimanje abdesta, bilješka o piscu u kojoj se spominje da je pisac osnivač BKD Preporod bošnjački nacionalizam, Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom i to je samo mit, bosanski jezik zapravo ne postoji nego treba usvojiti bošnjačku normu nekog maternjeg jezika, pa sve do šprdancije sa Kuranskim ajetima o spuštanju kiše (kako se nešto spušta, kada zapravo pada...jeste li čuli da se iko ikada spustio za domovinu isl...).
Ovo boldirano - vristi izmedju redova sta je govornik htio reci, veoma mi je zao zbog Velickovia, vjesto je ovo upakovao, cijenio sam ga ... hebaji ga, ljudi se mijenjaju. Eeee, Velickovicu, znas li ko je i sta je Soros?
U pozadini svega jeste njegova ambicija da zajedno sa Kazazom zagospodari Filozofskim Fakultetom, pa se malo ideološki okomio na kolege koje mu stoje na putu, a kolege se pregrupisale i Stav zatrpale kompromitirajućim materijalom koji su dobili secirajući njegove nastupe, članke i knjige. Ništa loše biti ambiciozan, ali jako loš odabir alata i oružja da se obračunavaš, difamirajući kolege samo zato jer predaju bosanski jezik i pričaju o bošnjačkoj književnosti, lijepeći im etikete nacionalizma. Nimalo lijepo.
Ukratko, 99% ljudi koji zauzimaju strane nisu se usudili pročitati čitavu prepisku i argumentaciju (samo u zadnjem Stavu je bilo 10ak strana), ali jako kategorično zauzimaju stavove.
Ono što je izazvalo ovu polemiku jeste njegovo poklapanje (a sada se može raspredati je li slučajno ili namjerno) sa stavovima negatora bošnjačkog identiteta, umotano u oblandu borbe protiv nacionalizma.
Prvi ja se odričem svake natruhe nacionalizma kod Bošnjaka, ali ovo nema veze s tim.
...
-
Nero Histrion
#4491 Re: Federalna televizija
Ovo boldirano - cijenio sam ranije Velickovica, sad citam ne vise izmedu redova nego otvoreno sta pisac hoce reci i zao mi je ... hebaji ga, ljudi se mijenjaju ... a sto se Sorosa tice, sta reci, gdje ovaj "filantrop" uplete prste, tu cist obraz vremenom za-crni.Grean wrote:Ja sam procitao post a cisto sumnjam da su svi koji su zauzeli stav ovaj ili onaj a nisu ni blizu potkovani vezano za ovu temu. Pojedinima je dovoljno da imaju stav a tebi svaka cast za post. Stvari su mi malo jasnije, bar vezano za slucaj Velickovic.A_A_AKCIJA wrote:U startu, zamjena teza.
...
Jezikom se manipulira, to je tacno, ali trebalo je ipak birati rijeci jer je tema nadasve osjetljiva, bilo je pitanje dana kad ce Velickovica neko nacekati.
-
kakavdanakneiskustvu
#4492 Re: Federalna televizija
mario001 wrote:Dragi prijatelji, bilo bi mi zadovoljstvo ako biste mogli pročitati ovaj tekst i SHARE ga.
Čija li je ta
Odakle je ta
Šolja
Rekti
I bajna i sjajna
I k tomu još
Da prostiš
Inokosna“
Zatim poentira:
ko ovo napisa?
- ¤ jelena ¤
#4493 Re: Federalna televizija
Za one koji čitaju malo više od novinskih članaka
u kojima je nešto... odnekud... citirano... pa pretvoreno u skandalozno bitno... iz skroz nedefinisanih i ko zna kojih razloga...
evo transkripta s javne tribine Jezik i anacionalizam u školi: https://issuu.com/catmugzine/docs/jezik ... m_u___koli
u kojima je nešto... odnekud... citirano... pa pretvoreno u skandalozno bitno... iz skroz nedefinisanih i ko zna kojih razloga...
evo transkripta s javne tribine Jezik i anacionalizam u školi: https://issuu.com/catmugzine/docs/jezik ... m_u___koli
- Promoe
#4494 Re: Federalna televizija
¤ jelena ¤ wrote:Za one koji čitaju malo više od novinskih članaka
U transkriptu je navedeno iz kojih razloga koji su jasno definisani. Hvala za ovaj transkript
- Rubaija
#4495 Re: Federalna televizija
Kako je ljudima lako manipulisati, to je stvarno za promatranje. Šta je ljudima u Sarajevu, čovječe? Svaki drugi dan se čereči neki čaršijsko-stranački neistomišljenik. Samo neki SAFF/Stav pusti baju i gotovoooo.
"Totalitarna svijest je samozaljubljena u svoju poziciju vlasti [i kreatora podobnog mišljenja] i ne trpi kritiku i neposluh."
"Totalitarna svijest je samozaljubljena u svoju poziciju vlasti [i kreatora podobnog mišljenja] i ne trpi kritiku i neposluh."
- Rubaija
#4496 Re: Federalna televizija
Pa, ovaj što 'svoju reakciju na Veličkovićev fašizam prenosi u cijelosti' reagujući na njegovo 'anti-državno, ekstremističko-ateističko i javno djelovanje'. I onda krene da se bavi kritikom kritike umjetničke instalacije, zahtijevajući da ista mora biti patriotskija .kakavdanakneiskustvu wrote:ko ovo napisa?mario001 wrote:D
Vrijeme je da počnemo razotkrivati fašiste...
...iskoristio sam svoje senatorsko pravo i upozorio Senat na opasno djelovanje profesora Nenada Veličkovića.
... upozorim ovaj časni plenum na anti-državno, ekstremističko-ateističko, javno djelovanje profesora Veličkovića, a po analogiji, vjerovatno i njegovo indoktriniranje tih vrijednosti studentima našeg Univerziteta.
Pisac je zasigurno bio u KPJ. Ako nije, dobro je proučio kako se proganjaju 'kontrarevolucionari', 'petokonolaši' i ostali nepodobni iz naših redova.
-
sorted
#4497 Re: Federalna televizija
Who next? Kvota 1.05 na Niksica.StupskaBitanga wrote:Budućnost na RTRS mu je osigurana sa Matom Đ. Lazanskim i Gatalom
-
StupskaBitanga
#4498 Re: Federalna televizija
Nikšić je ionako rado viđen gost na TV KISSsorted wrote:Who next? Kvota 1.05 na Niksica.StupskaBitanga wrote:Budućnost na RTRS mu je osigurana sa Matom Đ. Lazanskim i Gatalom
-
sarajevo999999
#4499 Re: Federalna televizija
Četnik. Jebo mu ja mater.
-
kakavdanakneiskustvu