Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dado123 wrote:
Nije nista padalo, iznad mene stan u kojem niko ne zivi, a sa krova ne moze nista pasti.
Ja sam je opet sinoc ukljucio jer se magla razisla ali jos uvijek je veci dio zaledjen, a serviser moze doci tek u ponedeljak.
Meni ovo vise liči na problem sa exp.ventilom. Moguce da se zaglavio i ne smanjuje pritisak nego propušta bez da regulise i umjesto da gas na izlazu iz ventila bude hladan on bude mlak i obično donja polovica kondenzora na vanjskoj jedinici ledi bez da senzor pokazuje potrebu za odmrzavanjem jer je gornji dio odleđen a senzor stoji bas tu negdje na sredini.
Pokušaj ako možeš doći kako do ventila da ga kucnes malo nekim manjim sarafcigerom.
Naravno ako nemozes čekati do ponedjeljka
Evo i moje analize i potrosnje za decembar 2015.g.
Potroseno za decembar 1100 din ili 9e .. A od pocetka grejanja 11.10 do kraja godine potroseno 2000 din ili 16.5e ..
Temp u stanu , od 23-06.30h na 22c , a ostatak dana na 23c s tim da sam od 28.12 podigao na 23c - 24/7 .. I da nagovestim da sam presek ovaj put uradio u 20h umesto u 23h jer sam isao na docek
Ja sam kupio Basetech mjerac potrosnje u Conradu u Sarajevu. Mislim da je bio oko 37 KM. Vjerovatno ima i jeftinijih ali nije mi se dalo trazit...
Moj inverter Fujitsu ASYG12LUCA u decembru potrosio 215 kw (naravno podrazumijeva se da je radio konstantno 24/7). Prostor koji primarno grije je dnevni boravak s kuhinjom 26 m2 mada inverter zagrijava vecu povrsinu (zagrijava i hodnik od 8 m2 i vecinu dana su kupatilo i spavaca otvorene).
Inverter u spavacoj sobi od 13 m2 zasad radi 22:00-07:30 jer dosad nije bilo potrebe za 24/7.
Defrosti su redovni!
dado123 wrote:
Nije nista padalo, iznad mene stan u kojem niko ne zivi, a sa krova ne moze nista pasti.
Ja sam je opet sinoc ukljucio jer se magla razisla ali jos uvijek je veci dio zaledjen, a serviser moze doci tek u ponedeljak.
Meni ovo vise liči na problem sa exp.ventilom. Moguce da se zaglavio i ne smanjuje pritisak nego propušta bez da regulise i umjesto da gas na izlazu iz ventila bude hladan on bude mlak i obično donja polovica kondenzora na vanjskoj jedinici ledi bez da senzor pokazuje potrebu za odmrzavanjem jer je gornji dio odleđen a senzor stoji bas tu negdje na sredini.
Pokušaj ako možeš doći kako do ventila da ga kucnes malo nekim manjim sarafcigerom.
Naravno ako nemozes čekati do ponedjeljka
Ma necu nista dirati cekat cu ponedeljak svakako se nista i ne vidi od leda.
Naj gore sto ona redovno ide u defrost ali i poslije defrosta ostane 80 % vanjske jedinice zaledjeno, samo u gornjem desnom cosku se odledi skroz.
Sto se tice potrosnje za decembar 130 KM za grijanje 60 m2
Klime rade od 5:30-23:00 na 23 stepena a od 23:00-5:30 na 21 stepen.
Malo sam pratio i potrosnju, sad kad je ova zaledjena trosi oko 300 W na sat vise nego ova druga.
Evo malo kako izgleda grejanje na -11C.Tog jutra u 7h je bilo -14C,tokom noci oko -11C,-12C...
Znaci bez pada kapaciteta,bez ucestalih defrosta,prezadovoljan...ako je neko imao dilemu dali ce se ogrejati klimama nek se uveri sam
Mitsubishi FH35VE
Prostor od 45m2 https://youtu.be/O0qu6KbcDI0
Ja mislim da je puno 130 KM za 60 m2 i tu nesto ne stima. Jel ono dado ima tri invertera ili dva?
Evo nam veceras prvog konkretnijeg snijega a vjerovatno i minusa tokom noci.
Dado je uvijek imao vecu potrosnju od ostalih.......potrosnja je ustvari ogledalo kuce ili stana.......klima sto se tice njegove su dobre ........razlike u potrosnjama klima su mizerne skoro se i ne primijete......ali on cini mi se ima ispod ne grijan prostor leden otvoren ili tako nesto,jos ako nema odozdo izolacije onda potrosnja mora biti veca........ako na to dodas da klima nije 100% uredu,npr ako joj fali freona onda potrosnja ide jos gore.
A ako defrost ne odledi cijeli izmjenjivac vanjske jedinice.......malo mi to lici kao da fali freona.......nesto slicno mi se desavalo na LG-u.......kad su izbacili freon vakumirali sistem i ubacili freona tacno koliko treba na vagu.....onda je klima malo progledala i cijeli izmjenjivac odledjavala
Evo ovako ljudi , danas izvrsio testiranje izolacije tj 10cm mineralne vune vs neizolovana ploca na tavanu .. Ispod vune izmereno +13.8c a na ploci tavana -2.6c , znaci razlika je 16.4c pa vi vidite koliko znaci 10cm mineralne vune
Gledajte donju temp , to je spoljasnji senzor koji sam prvo gurnuo ispod vune nekih 50cm a zatim postavio na plocu . Ne obracajte na gornju temp to je unutrasnji senzor tj u kucistvu jer jako sporo reaguje na promene , da vas to ne buni tj neslaganje temp ..
bokivr wrote:Evo malo kako izgleda grejanje na -11C.Tog jutra u 7h je bilo -14C,tokom noci oko -11C,-12C...
Znaci bez pada kapaciteta,bez ucestalih defrosta,prezadovoljan...ako je neko imao dilemu dali ce se ogrejati klimama nek se uveri sam
Mitsubishi FH35VE
Kada je bilo dileme?
Ja sam svoju startovao na -21 prosle godine pa jw pocela grijati za 2-3min.
Ljudi griju ogromne prostore za ovakvim uredjajima.
bokivr wrote:Evo malo kako izgleda grejanje na -11C.Tog jutra u 7h je bilo -14C,tokom noci oko -11C,-12C...
Mitsubishi FH35VE
Kada je bilo dileme?
Pa pre svega buduci korisnici klima a posebno Mitsubishi FH modela,ja sam recimo pre samo godinu dana bio skeptik...
Ovo je je samo doprinos temi.
Mitsubishi FH35VE
Kada je bilo dileme?
Pa pre svega buduci korisnici klima a posebno Mitsubishi FH modela,ja sam recimo pre samo godinu dana bio skeptik...
Ovo je je samo doprinos temi.
Ljudi nikako da shvate da Japanci ne prodaju slamu, vec ono sto valja, luksuz da im nesto ode u prodaju, a da ne valja sebi ne mogu dopustiti iz vise razloga.
Cijena Zubadan modela je takodje sada prihvatljiva, tako da bi to bilo pravo rjesenje za grijanje.
Za nekih 3500€ se moze uzeti uredjaj od 10-11kw, to je dovoljno za nekih 100m2 prostora.
piplica wrote:
Ljudi nikako da shvate da Japanci ne prodaju slamu, vec ono sto valja, luksuz da im nesto ode u prodaju, a da ne valja sebi ne mogu dopustiti iz vise razloga.
Cijena Zubadan modela je takodje sada prihvatljiva, tako da bi to bilo pravo rjesenje za grijanje.
Za nekih 3500€ se moze uzeti uredjaj od 10-11kw, to je dovoljno za nekih 100m2 prostora.
3500€ se polako približavamo cijeni solidne toplinske pumpe tako da nisam siguran koliko je to isplativo. Ako se uzme da je od 01.01.2016. godine plin pojeftinio za dodatnih 10% pa je sada oko 0,85KM/m3 sa PDV-om meni lično postaje upitna rentabilnost grijanja na struju ako uzmem omjer uloženog i komfora.
Danas bili serviseri i rekli fali freona ispustili sto ima vakumirali i napunili 700 grama pustili klimu u rad ali opet nije valjalo. Onda su dodavali dva puta po 100 grama ali nece da postigne pritisak od 35 bara.Ponovo sve ispustili vakumirali napunili 700 grama ali klima nece pa nece. Ocistili obje klime i rekli da ce doci drugi dan dok vide sa Otusom sta bi mogao biti problem. Ja sam je ukljucio nek odradi dva tri defrosta pa cu vidjeti sta ce biti.Dok nije odradila jedan defrost nije mogla na izlazu postici vise od 30 stepeni, a evo poslije defrosta je dogurala do 42 stepena.
piplica wrote:
3500€ se polako približavamo cijeni solidne toplinske pumpe tako da nisam siguran koliko je to isplativo. Ako se uzme da je od 01.01.2016. godine plin pojeftinio za dodatnih 10% pa je sada oko 0,85KM/m3 sa PDV-om meni lično postaje upitna rentabilnost grijanja na struju ako uzmem omjer uloženog i komfora.
u stanu sam postavio i grijanje na klima inverter, konvektor i plin, najveca su bila ulaganja u plin koji se najmanje isplatio jer je preskup...evo treca godina kako se grijem na struju, meni se isplatilo grijati na struju, ako delegati pojeftine plin prebacujem se na njega....
dado123 wrote:Danas bili serviseri i rekli fali freona ispustili sto ima vakumirali i napunili 700 grama pustili klimu u rad ali opet nije valjalo. Onda su dodavali dva puta po 100 grama ali nece da postigne pritisak od 35 bara.Ponovo sve ispustili vakumirali napunili 700 grama ali klima nece pa nece. Ocistili obje klime i rekli da ce doci drugi dan dok vide sa Otusom sta bi mogao biti problem. Ja sam je ukljucio nek odradi dva tri defrosta pa cu vidjeti sta ce biti.Dok nije odradila jedan defrost nije mogla na izlazu postici vise od 30 stepeni, a evo poslije defrosta je dogurala do 42 stepena.
Ako se ne varam u taj model ide 1150gr. A ne 700. To je do 7m instalacije, kasnije za svaki metar po 50gr. Ako grijesim neka me neko ispravi?
Stan 40 m2, tri atlantic konvektora ukupne jacine 4,5kw, oni fensi sa termosondom koji navodno trose do 20% manje struje. U terminu od 6:30 pa do 10:30 i od 18 do 24 rade na comfort modu 20C a u ostalom periodu na eco mod 16C. Na stanu uradjena termo fasada 10cm i postavljena nova pvc stolarija.
Racun za struju 303 KM a minusi tek poceli prije par dana!!!
Ako neko ima slicnu kvadraturu i grije se na konvektore, molim da mi javi svoja iskustva, koliki racun dolazi, da mi da neki savjet za koristenje.
Ako ovo ovako nastavi, cupam sve i ubacujem bubnjaru...
Nemas sa konvektorima nikakvih komplikacija.........ako ti je bilo prevruce onda si se razbacivao toplotom........ako ti je bilo taman toplo onda je to to..........milion puta smo na temi pokusali objasniti ljudima da konvektor koliko kwh struje potrosi toliko kwh toplote ubaci u sobu........kao i ostale grijalice radijatori itd.........ali odma prodavci uskacu da kazu kako to stedi struju.
Ako ti sta znaci ja imam 85m2 kuca......izolacija 8 cm zid ,plafon i pod po 5cm,pvc stolarija.........od juce u15h....do danas u 15h......mjerac kaze da je klima potrosila nesto izmedju 2,5 i 3 KM struje na grijanje svih 85m2......to je dosad najvise ove zime........najhladnija noc je bila.......u dnevnom boravku 25*C u onim daljim prostorijama mozda stepen nize......inace kod mene se grijanje ne gasi uopce 24h dnevno ista temp.
Ti ustvari ne znas koliko tacno su potrosili konvektori.....trebalo bi da u prosjeku trose oko 4 puta vise nego klime
rovac13 wrote:On rece cini mi se da je u pitanju model sf25veh
Ako je tako onda su dobru mjeru ubacili.
I na vanjskoj pise 700, ali mi je cudno da ona cim odradi defrost i pocne grijati vanjska jedinica pobijeli i to ne ravnomjerno nego po sredini manje, dok ova fh radi preko sat vremena i bude suha.Jel moguce da pri niskim vanjskim temperaturama oni ne mogu da ubace dovoljnu kolicinu plina.Evo sad sam mjerio temperaturu na izlazu iz unutrasnje i uspije ugrijati do 41 dok ova fh do 55 stepeni.
rovac13 wrote:Ajd kad mjeris temp izduva pogledaj u kojoj tacno brzini klima duva........velike su razlike ako klima izduvava 41*C u max ili min brzini
I jedna i druga su u max brzini postigle navedene temperature.
Po specifikaciji sf25 na max ima protok zraka 618 m3/h.......da imas izmjerenu temp i na usisu odozgo u unutarnju jedinicu mogao bi izracunat otpriliki koliko kw toplote izbacuje tad.
Ako pretpostavim da je na ulazu 25*C a na izlazu 41*C....razlika temp je 16 stepeni.
618 x 1,2 =741,6
741,6 x 16 = 11865,6
11865,6 / 3600 = 3,2 kw toplote
U ovoj formuli kolicina zraka koja prodje kroz unutarnju jedinicu je 618 m3h.......gustoca tog zraka je 1,2 kg/m3........taj zrak je ugrijan za 16 stepeni u unutarnjoj (razlika temp usis-izduv).
AKo ti je slucajno temp zraka na ulazu oko 25*C kao sto sam ja pretpostavio.......onda meni izgleda kao da klima grije ok......na ovim vanjskim temperaturama ona ako izbaci oko 3,2kw toplote to mislim da je ok.
Ako izmjeris precizno i ulaznu i izlaznu temp unutarnje jedinice onda mozes istom matematikom malo tacnije izracunat.
Ovaj racun se uzima sa dozom rezerve.......jer starost ili zaprljanost unutarnje jedinice moze znacit da protok zraka nije bas isti kao u specifikaciji