FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kidney

#4476 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

CEO FCA Mike Manley i COO za regiju EMEA Pietro Gorliera su se sastali sa talijanskim sindikatima.

U razdoblju od 2019. do 2021. će se uložiti 5 milijardi eura u talijanske tvornice za 13 novih i facelift modela iz Italije.

Električni Fiat 500 će se proizvoditi u Mirafioiru.

Panda ostaje u Pomiglianu i dobit će mild hybrid motor.
Alfin kompaktni SUV dolazi u Pomigliano.

Jeep Compass za Europu će se proizvoditi u Melfi sa 500 i Renegadeom. Trebao bi dobiti PHEV verziju.

Tu je konkretno spomenuto od modela. No ovo je procurilo već neko vrijeme pa se samo radi o službenoj potvrdi.

Dizel nije mrtav i ostaje barem do kraja 2020.

U Termoliu će se proizvoditi razne hibridne izvedbe 1.0 i 1.3, turbo i atmosferskih, FireFly motora.
kidney

#4477 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Iz danas dostupnih press materijala bi se do iščitati da će Alfin kompaktni SUV biti na Small Wide platformi. Baš kao što je netko davno govorio da će biti slučaj ako proizvodnja završi u Pomiglianu.

Jeep Compass in Melfi, leveraging the already installed vehicle platform and PHEV which underpin the Jeep Renegade. Applying that same flexible platform and PHEV technology, activities will also commence to prepare Pomigliano to produce an Alfa Romeo compact UV.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4478 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Kad može njemačka premium trojka u toj klasi imati FWD moze i Alfa :D
kidney

#4479 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

I to još Nijemac stavi polukrutu straga. Povratak u budućnost...
kidney

#4480 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Što se tiče Alfinog SUV-a.
Ovo je nova, vjerojatno i zadnja ikada, FWD platforma FCA grupacije. Koliko znam uistinu Small Wide platfoma je početna točka. Za razvoj obje se brinuo R&S centar u Torinu. R&D centri u Modeni i Auburn Hillsu nemaju ništa sa ovom platformom.

U sljedećem videu COO FCA za EMEA regiju Pietro Gorlier priča o raznim novitetima iz talijanskih tvornica u razdoblju 2019.-2021. Između ostaloga spominje Renegade PHEV i Jeep Compass PHEV na istoj platformi. Spominju se redizajn Alfe Giulie i Stelvia sa PHEV modelima.

Na samom kraju videa opisuje Alfin kompaktni SUV. Kaže potpuno nova platforma kojoj je ovo prva od mnogih primjena. PHEV arhitektura će biti identična kao za Compass i Renegade.

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4481 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Je li istina da ce Kragujevac raditi novi mali Fiat suv, vjerovatno klasa 2008, captura, ali ce imati opcioni 4x4 pogon??
kidney

#4482 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Ako ima AWD kao opciju to onda nije ista klasa.

Ja ne znam ništa no moguće je. To je sada moderno.
konektovan

#4483 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

kidney wrote:Ako ima AWD kao opciju to onda nije ista klasa.

Ja ne znam ništa no moguće je. To je sada moderno.
Kako misliš nije ista klasa??? Ja sam mislio na same dimenzije vozila nešto malo preko 4 m ce biti dugacak...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4484 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

kidney wrote:Što se tiče Alfinog SUV-a.
Ovo je nova, vjerojatno i zadnja ikada, FWD platforma FCA grupacije. Koliko znam uistinu Small Wide platfoma je početna točka. Za razvoj obje se brinuo R&S centar u Torinu. R&D centri u Modeni i Auburn Hillsu nemaju ništa sa ovom platformom.

U sljedećem videu COO FCA za EMEA regiju Pietro Gorlier priča o raznim novitetima iz talijanskih tvornica u razdoblju 2019.-2021. Između ostaloga spominje Renegade PHEV i Jeep Compass PHEV na istoj platformi. Spominju se redizajn Alfe Giulie i Stelvia sa PHEV modelima.

Na samom kraju videa opisuje Alfin kompaktni SUV. Kaže potpuno nova platforma kojoj je ovo prva od mnogih primjena. PHEV arhitektura će biti identična kao za Compass i Renegade.
Stani, Jel ide nova platforma ili Small :?
Zbunjen sam :D
burgundy

#4485 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by burgundy »

https://www.cars.com/articles/2018-2019 ... 703194273/

Opoziv za novog Wranglera.Nije dobro zavaren na nekim mjestima naprijed.Kako oni tako,uvijek nesto sfusere.

Dobar novi Wrangler,samo je preskup.Dobro se prodaje u SAD-u.
kidney

#4486 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

mali_milojica wrote:
kidney wrote:Što se tiče Alfinog SUV-a.

Stani, Jel ide nova platforma ili Small :?
Zbunjen sam :D
Dobro pitanje. Nova koja će kao osnovu koristiti Small Wide. Mislim da bi to bio najbolji odgovor.

Većina proizvođača uzme neku platformu kao poslugu za razvoj nove. Nije baš čest slučaj da se kreće iz apsolutne nule. Neke stvari se u pravilu onda zadrže kao položaj vatrozida, točke vezanja ovjesa i slično.
burgundy wrote:https://www.cars.com/articles/2018-2019 ... 703194273/

Opoziv za novog Wranglera.Nije dobro zavaren na nekim mjestima naprijed.Kako oni tako,uvijek nesto sfusere.

Čini mi se da je to stari problem. Naravno to ne radi FCA nego dobavljač.
burgundy

#4487 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by burgundy »

kidney wrote: Opoziv za novog Wranglera.Nije dobro zavaren na nekim mjestima naprijed.Kako oni tako,uvijek nesto sfusere.

Čini mi se da je to stari problem. Naravno to ne radi FCA nego dobavljač.[/quote]

Nema veze dobavljac sa ovim,roboti rade varove u fabrici.Ovo se zove smijesna kontrola kvalitete.
Sodom1

#4488 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Sodom1 »

Koliko se krecu cjene novog Wranglera.
Je li on ista udoban po gradu,autoput. Ove baglame sto vire s vana od vrata , to mi je pravo dobar detalj
Haris.ba

#4489 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Haris.ba »

Vidim po cesti podosta jeep renegade. Nije loše auto. Malo mu je samo pomalen gepek za moj ukus (razgledao ga izloženog u Merkatoru na Pofalićima). Samo nisu normalni za cijenu koju su tražili za izloženi primjerak. Kontam, kome se sviđa - kupiće ga na dizajn. Ali, opet ....

Ali, kažu da ima model za 30 milja sa dobrom opremom. To je meni model koji može buknuti na našem tržištu ko suzuki vitara.

A wrangler meni nije za grada. Nije da ne može, samo ne vidim smisao. Mada opet, ima tržište koje traži takva auta. Ne znam je li još došao kod nas. Ali, vidim da ima cijena na stranici aci.ba -76 milja. Za te pare uzeo bih compass.
Gledao sam na youtube o njemu. Veoma simpatično auto.
Last edited by Haris.ba on 06/12/2018 22:39, edited 1 time in total.
konektovan

#4490 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Sodom1 wrote:Koliko se krecu cjene novog Wranglera.
Je li on ista udoban po gradu,autoput. Ove baglame sto vire s vana od vrata , to mi je pravo dobar detalj
Ja vjerujem kad je u pitanju razvoj i testiranje novog wranglera, da isti i nije vidio autoput, pošto su spominjali hiljade sati testiranja u divljini.:wink: :mrgreen:
Sodom1

#4491 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Sodom1 »

I ja sam citao da je oko 75 -76 milja, a kolega gore kaze da su poskupi , pa reko da nisu digli cjene,zato pitam.
Aj da malo preformulisem pitanje , u kojim je situacijama Wrangler dobar , pozeljan, kakav je sa udobnoscu , zadnja klupa ima li dovoljno mjesta npr
Sodom1

#4492 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Sodom1 »

konektovan wrote:
Ja vjerujem kad je u pitanju razvoj i testiranje novog wranglera, da isti i nije vidio autoput, pošto su spominjali hiljade sati testiranja u divljini.:wink: :mrgreen:
Razumijemo se , autoput , magistrala, grad ,makadam suma
ol dej auto , tako da kazem
kidney

#4493 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Fiat Chrysler otvara novu tvornicu za proizvodnju automobila u Detroitu. To je prva nova tvornica Velike Trojke u SAD-u nakon punih 27 godina.

Služiti će vrlo vjerojatno za proizvodnju SUV sa 3 reda sjedala na bazi novog Grand Cherokeea. Vrlo vjerojatno će se tu negdje proizvoditi i Alfin SUV u E segmentu. Kažem tu negdje jer je zhrada tvornice gdje se proizvodi Grand Cherokee udaljena nekih 500 metara, dijeli ih samo cesta.

https://eu.detroitnews.com/story/busine ... 225735002/
UmaX

#4494 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by UmaX »

kidney wrote:Fiat Chrysler otvara novu tvornicu za proizvodnju automobila u Detroitu. To je prva nova tvornica Velike Trojke u SAD-u nakon punih 27 godina.

Služiti će vrlo vjerojatno za proizvodnju SUV sa 3 reda sjedala na bazi novog Grand Cherokeea. Vrlo vjerojatno će se tu negdje proizvoditi i Alfin SUV u E segmentu. Kažem tu negdje jer je zhrada tvornice gdje se proizvodi Grand Cherokee udaljena nekih 500 metara, dijeli ih samo cesta.

https://eu.detroitnews.com/story/busine ... 225735002/
To im je po meni dobar potez jer ce auti bit made in USA, a to dobro kotira kod ljudi. Detroit je sinonim za americku autoindustriju.
Throttle

#4495 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Throttle »

Detroit je propao
kidney

#4496 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Kao što sam rekao JNAP gdje se radi Grand Cherokee i buduća tvornica Mack Engine gdje su se nekada radili motori su odvojene samo cestom:
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4497 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:
citroen xm wrote:Ok mi je Fiat Kupe, ali P406 kupe mi je miljama ispred.
Znas li da je fiat ttebao tako izgledati, kao 4O6 coupe???? :mrgreen:
Fiat je odbio taj dizajn, i prepustio ga Centru Stile Fiat, tj.Chrisu Bangleu. Pininfarina studio dobio posao da dizajnira unutrasnjost fiata. I tako par godina poslije, peugeot prihvati ponudu pinifarine i nastane remek djelo, subjektivno, kad je u pitanju dizajn.
Generalno oba auta su mi dizajnom bilaodlicns, fiat je više bio sportskiji auto od peugeota, koji je bio cista elegancija.
E moram priznati da se ovdje nikako ne slazem sa vama. Meni je 406 coupe ok, ali nema mi ono nesto sto bi ga izdvajalo od mase kupea radjenih tih godina. Dok je Fiat ostao upecatljiv i prepoznatljiv :thumbup: Osim toga Alfe i Lanče su tad radile elegantne kupee pa ne bi bilo pametno praviti konkurenciju unutar firme u maniru British Leylanda :D
basicm

#4498 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by basicm »

406 je lijep auto, onaj fiat isto tumor da ima. Ni u recenicu ne mogu.
citroen xm

#4499 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Pežo 406 je elegantno auto i kao limuzina i kao kupe. Kod kupea baš to volim, eleganciju. Pravo mačo auto. Fiat mi je dobar, ali baš zato što mu nedostaje to nešto što ima 406, on mi je daleko iza. Recimo 407 kupe mi je ne stepenicu već čitav sprat ispod 406.

Sa druge strane volim avangardu, ali prava avangarda koju volim je umrla ima više od 20 godina. Pomalo nekada nekim čudom trzne, ali ništa specijalno. Tu avangardu sam našao u Citroenu, Lanči, Sabu, Renou....
burgundy

#4500 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by burgundy »

Bice skup.Pocinje od 40 hiljada eura za 2.2 crdi kratka verzija, pa do 50 - 55 milja eura top Rubicon model sa 5 vrata.U Njemackoj.Za predstojecu godinu kazu da bi i 3.0 dizel trebao ugradjivat,motor koji je u Grand Cherokeeju.I u Americi se zale da su bas povisili cijene,ali se dobro prodaje.Puno su paznje posvetili kvaliteti voznje po normalnim cestama, grad-otvorena cesta.Ali je jos daleko od modernih suv-ova,sto je i razumljivo,jer je ovo prije svega vozilo za zahtjevne off road terene.Puno kvalitetnija unutrasnjost u novom modelu,a prakticnost je dovedena na skroz drugi nivo.Mogu se skidati vrata,prednja sajba se obara.
Post Reply