Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
the_hooligan_ec

#4476 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

direstraits0078 wrote:
the_hooligan_ec wrote:Moze li biti problem na mom Megane 2 1.4 16v bobine da dok vozim auto ide normalno vuce ne trese nista,dok na leru cim stanem obrtaji padnu na oko 800-900 imam osjecaj kao da nesto lupka izadjem iz auta otvorim haubu motor kao da ima vibracije tj kao da malo trese a na zadnjem loncu na auspuhu zvuk kao da kaslje auto nije normalno totalno nemiran rad u leru .. Mjenjao sam svjecice Valeo original iz Renault shopa pali ujutro odlicno samo me taj zvuk pocinje iritirat u leru.. Da napomenem kad stanem obrtajima treba malo mozda 3-4 sec da padnu na 800-900 i onda pocnu malo varirat obrtaji i stabilizuje se .. Mislio sam da je do auspuja samog juce sam na Barama radio jer je pletenica otisla ali opet isti zvuk mi se javlja na izduvu ..
Motor ler gasa/difuzer? Probaj ocistiti, ne bi trebalo biti komplikovano, ili odvezi nekome da ti to ocisti. Je li dugo drzi visok ler gas na hladan motor? Ako je to slucaj, onda pogledaj da li negdje imas fals zrak na usisu, tu treba zamijeniti gumice.

Inace, taj 1.4 16v motor ima nisko podesen ler gas, tako da ako svi nosaci motora nisu 100% ok, trese i rezonuje.
drzao je prije visoko ler gas i uradio dihtung usisne grane i od tad sve normalno ujutro na hladan motor oko 1100 i obori je na 900 ... prima gas sve radi ide vuce nezz ni sam samo u leru kad je kad miruje polahko obori na 800-900 i cuju se ko kasljanje iz auspuha i nesto vrlo slicno na ovom videu samo manje trese jbg nezz kako bih najlakse objasnio
https://www.youtube.com/watch?v=8Lr6teZ1S_U
direstraits0078

#4477 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Moze biti do bobine ili do kabla da probija negdje pri niskim obrtajima. Jesi mijenjao kad bobine? To je na tim motorima potrosni materijal, posebno ako se ne aplicira fluoridna mast (ZKF 01) na kontaktni dio svjecica-bobina, jer su izlozene visokim temperaturama, slicno kao kod svih motora sa bobinom duboko u deklu.

Ako kupis Beru bobinu, fluoridna mast dodje ili vec aplicirana na kontaktni dio ili dodje u tubi, zavisi za koji model, ne sjecam se tacno kako ide.
the_hooligan_ec

#4478 Re: Pitamo Mehanicare ?

direstraits0078 wrote:Moze biti do bobine ili do kabla da probija negdje pri niskim obrtajima. Jesi mijenjao kad bobine? To je na tim motorima potrosni materijal, posebno ako se ne aplicira fluoridna mast na kontaktni dio svjecica-bobina, jer su izlozene visokim temperaturama, slicno kao kod svih motora sa bobinom duboko u deklu.
Iskreno buraz nisam nikad otkako sam kupio zato i pitam da nije do toga slucajno jer pravo nepravilno radi kad stoji .. A isto tako sto kazes pored tog moguce da je koji nosac otisao mada mi je Edvin to gledaoo kad sam tek uzeo i onaj donji neki nosac je uredu al oticu bas da vidim sta je valjda nije veci trosak..
dgL_

#4479 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

the_hooligan_ec wrote:
direstraits0078 wrote:Moze biti do bobine ili do kabla da probija negdje pri niskim obrtajima. Jesi mijenjao kad bobine? To je na tim motorima potrosni materijal, posebno ako se ne aplicira fluoridna mast na kontaktni dio svjecica-bobina, jer su izlozene visokim temperaturama, slicno kao kod svih motora sa bobinom duboko u deklu.
Iskreno buraz nisam nikad otkako sam kupio zato i pitam da nije do toga slucajno jer pravo nepravilno radi kad stoji .. A isto tako sto kazes pored tog moguce da je koji nosac otisao mada mi je Edvin to gledaoo kad sam tek uzeo i onaj donji neki nosac je uredu al oticu bas da vidim sta je valjda nije veci trosak..
Pokusaj na leru kombinerkama vadit jedan po jrdan kabal oz svijeca i vidi dali motor mjrnja zvuk i nepravilno radi... Ako na nekom nr promjeni zvuk, taj kabal ti probija negdje... Tako mozes uradit test kablova onako laicki...
NediM17

#4480 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Evo bas danas na Meganu 3 1.6 16v 2010.g. sa 65kkm na satu probila neka od bobina. Nicim izazvan krenu da trokira, poce da blica check engine.

Da se momku da zajebavat uz malo truda moze se utvrditi koja je i bez dijagnostike (skidati sa svake kabal, i kad se naidje na onu koja ne mijenja rad motora, ta je sjebana), kupiti novu i vozi dalje. Cak se vrlo lako moze popraviti i stara (skoro nikad ne crkne, nego probije, samo je umotati u termobuzir i nikad vise nece zajebavati). Ovako posto sutra mora na put, majstoru na dijagnostiku, da se vidi u kojem cilindru je misfire, kupiti novu bobinu, promijeniti i gas.

Ja da vozim RenoLa imao bih vazda jednu u gepeku. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4481 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

harla_kurla wrote:@bitanga_sa_otesa
@_BataZiv_0809

:thumbup: Pohvale za bitangu i batu....super momci.
:thumbup: :bih:
dgL_

#4482 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

NediM17 wrote:Evo bas danas na Meganu 3 1.6 16v 2010.g. sa 65kkm na satu probila neka od bobina. Nicim izazvan krenu da trokira, poce da blica check engine.

Da se momku da zajebavat uz malo truda moze se utvrditi koja je i bez dijagnostike (skidati sa svake kabal, i kad se naidje na onu koja ne mijenja rad motora, ta je sjebana), kupiti novu i vozi dalje. Cak se vrlo lako moze popraviti i stara (skoro nikad ne crkne, nego probije, samo je umotati u termobuzir i nikad vise nece zajebavati). Ovako posto sutra mora na put, majstoru na dijagnostiku, da se vidi u kojem cilindru je misfire, kupiti novu bobinu, promijeniti i gas.

Ja da vozim RenoLa imao bih vazda jednu u gepeku. :mrgreen:
Mozda i nije do toga.. Ipak trokiranje jednog kabla se mora dobro osjetit, on kaze ,malo mu trese motor u leru i nepravilno radi... A kad radi na 3 cilindra onda puno nepravilno radi :)
NediM17

#4483 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ja govorim za ovaj konkretan slucaj. :)
the_hooligan_ec

#4484 Re: Pitamo Mehanicare ?

direstraits0078 wrote:
Motor ler gasa/difuzer? Probaj ocistiti, ne bi trebalo biti komplikovano, ili odvezi nekome da ti to ocisti. Je li dugo drzi visok ler gas na hladan motor? Ako je to slucaj, onda pogledaj da li negdje imas fals zrak na usisu, tu treba zamijeniti gumice.

Inace, taj 1.4 16v motor ima nisko podesen ler gas, tako da ako svi nosaci motora nisu 100% ok, trese i rezonuje.
Bobine nisu 100% danas sam laicki sto se kaze provjeravao kako ste i rekli izvlacio ejdan po jedan kabal sa bobine i svakak radi .. SAd nesto googlam i nadjem neki text : " Čest je kvar senzora položaja gasa, koji je nažalost postavljen na lokaciji sklonom poplavama – znak nejednak rad motora na praznom hodu." Tako da je ostalo da vidim taj motoric ler gasa moze li on pokazati na dijagnostici dok ne odem kod Edvina u pon. da budem 100% siguran
pirmin

#4485 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pirmin »

Kako mijenjate federe?

http://peinlich.es/15463/cf96

:)
direstraits0078

#4486 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Dobra fora. Pismen alat košta do 100 €, ko neće da zauzima zid garaže. :-D
beco

#4487 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beco »

Ako može pomoč. Prijatelj mi ima Kia-u pro ceed 2011. godište 1.4 mpi, kupljen nov. Čovjek nabire dosta kilometraže, a auto je servisirano u zvaničnom servisu. Pri kočenju, pogotovo naglom niz brdo, iskljucivo niz brdo (jer pri kočenju na ravnom ne čuje se), čuje se kao nešto da lupa tipa dum, dum, dum pri kočenju. SLiči pulsiranju kao kod ABS ali ovo doslovno lupa, čuje se pravo. Nama se čini da dolazi sa desne prednje strane. Čovjek išao u servis, pregledali auto, kažu sve uredu. Imali iko ideju šta može biti? Hvala
promaha

#4488 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by promaha »

Lafeta mozda?
alan ford 26

#4489 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by alan ford 26 »

Pozdrav,

Zna li neko koliko kosta reparacija turbine za megana 2 1.9 dci i gdje je raditi? Koliko je to kod Edvina ako je neko radio reparaciju?
Pretpostavljam da je turbina, jer motor ima neprijatan zvuk, nekakvo zujanje malo glasnije, tacnije vise ne zuji, prestao je al auto nema snage definitivno kao prije.

Hvala
Bakir1

#4490 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

koliko u dvicinu td ide ulja?
4 kile?
muha_sa

#4491 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by muha_sa »

alan ford 26 wrote:Pozdrav,

Zna li neko koliko kosta reparacija turbine za megana 2 1.9 dci i gdje je raditi? Koliko je to kod Edvina ako je neko radio reparaciju?
Pretpostavljam da je turbina, jer motor ima neprijatan zvuk, nekakvo zujanje malo glasnije, tacnije vise ne zuji, prestao je al auto nema snage definitivno kao prije.

Hvala
odeš u Hotonj kod Gabeljica :) mislim da je oko 4,5 stoje
Ned071

#4492 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Hvala

edvin ti to ne radi, barem nije u decembru prosle godine... on posalje turbinu, cini mi se da je negdje u aleji bosne srebrene.. barem je tako bilo kod mog kolege... urađeno za pšar dana, ide zasad bez problema... cini mi se oko 6 stoja da je bilo
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4493 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ned071 wrote:

Hvala

edvin ti to ne radi, barem nije u decembru prosle godine... on posalje turbinu, cini mi se da je negdje u aleji bosne srebrene.. barem je tako bilo kod mog kolege... urađeno za pšar dana, ide zasad bez problema... cini mi se oko 6 stoja da je bilo

Cijene reparacije turbine, kod vecine u Sarajevu i van njega je oko 450 KM. Jedino je moj drug platio neki dan, 630 KM za octaviju, negdje kod Kiseljaka .
Ned071

#4494 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

da ponovim... edvin ne popravlja turbinu. bar to nije radio do decembra prosle godine. salje negdje drugo na reparaciju. i to je mog kolegu kostalo oko 600 maraka cini mi se. pocetak decembra 2015
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4495 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

beco wrote:Ako može pomoč. Prijatelj mi ima Kia-u pro ceed 2011. godište 1.4 mpi, kupljen nov. Čovjek nabire dosta kilometraže, a auto je servisirano u zvaničnom servisu. Pri kočenju, pogotovo naglom niz brdo, iskljucivo niz brdo (jer pri kočenju na ravnom ne čuje se), čuje se kao nešto da lupa tipa dum, dum, dum pri kočenju. SLiči pulsiranju kao kod ABS ali ovo doslovno lupa, čuje se pravo. Nama se čini da dolazi sa desne prednje strane. Čovjek išao u servis, pregledali auto, kažu sve uredu. Imali iko ideju šta može biti? Hvala
Vjerovatno su krivi diskovi, pa pedala pulsira slično abs-u. Posebno izraženo pri jačim kočenjima ;-)
Dzontra_Volta

#4496 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Romeo 80 wrote:
beco wrote:Ako može pomoč. Prijatelj mi ima Kia-u pro ceed 2011. godište 1.4 mpi, kupljen nov. Čovjek nabire dosta kilometraže, a auto je servisirano u zvaničnom servisu. Pri kočenju, pogotovo naglom niz brdo, iskljucivo niz brdo (jer pri kočenju na ravnom ne čuje se), čuje se kao nešto da lupa tipa dum, dum, dum pri kočenju. SLiči pulsiranju kao kod ABS ali ovo doslovno lupa, čuje se pravo. Nama se čini da dolazi sa desne prednje strane. Čovjek išao u servis, pregledali auto, kažu sve uredu. Imali iko ideju šta može biti? Hvala
Vjerovatno su krivi diskovi, pa pedala pulsira slično abs-u. Posebno izraženo pri jačim kočenjima ;-)
I ja sam mislio to napisati, ali kontam... šta li su onda gledali ti u servisu!?
530i

#4497 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Krivi diskovi se osjete prilikom svakog kočenja iznad 80 na sat, ne mora biti ni jako ni nizbrdo... I ne moraju nužno biti diskovi, te Kije su imale problem sa stabilizatorima, možda je to, a možda i nešto drugo na trapu, amortizeri, gumice b.štange...svaki pismen servis bi to trebao moći vidjeti ili provjeriti.
beco

#4498 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beco »

Imao sam ja krive diskove na svome autu, nije se tako culo. Doduse drugo auto. Zvanicni servis KIA nije nista nasao.
nedims

#4499 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nedims »

Romeo 80 wrote:
Auto je u garantnom roku. Pregledati auto u servisu i i kazati da je sve u redu...a kvar radi kojeg se je pohodio servis je i dalje prisutan...cudno i neprihvatljivo od strane servisa. KIA je ozbiljna firma ... i servis ne bi smjeo krsiti pravila o servisiranju...jer je to fabricka garancija a ne garancija koju daje diler ili servis.
Ja bi u pismenoj formi iznjeo problem i trazio da servis izvrsi kontrolu u voznji niz brdo...s tim sto bi pismeni zahtjev predao na protokol kako bi imao dokaz. Taj dokaz moze stvoriti puno problema servisu u slucaju neceg goreg...Poslije toga ide pismena obavijest direktoru KIA za BIH....itd
Ned071

#4500 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Smio... Iznio... Majku mu...
Post Reply