Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
kabal1337

#4476 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by kabal1337 »

sime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
Koliko ih znate u blizoj okolini?
Svi na dizel letimo kao muha na govno. Kao da nas neko tjera.
Benzin kao nov jeftiniji od dizela. Kod nas benzinac polovan skuplji nego dizel :roll:
Throttle

#4477 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Throttle »

Evo me :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4478 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sime_cipol »

I ja sam taj, ali debela manjina :D
Haris.ba

#4479 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:
Haris.ba wrote:
tempuser wrote: Kupljen nov u decembru 2016 god, 0 km, garancija 4 godine. U maju 2017. nakonm 5km predjenih ne radi klima, niko nista nije dotakao oko auta, nikakvih ostecenja, to potvrdio i servis, ali sistem prazan. Nisu naplatili, ali su spomenuli da se to inace naplacuje.
Pa logična situacija. Misliš da bi u kramaru radi zadovoljstva kupca to uradili? :D
Kako logicna sitacija? Kad kupis nov auto, zar nije logicno da sistem klime bude pun? kao sto napisah, to je apsurdno isto kao da ti isporuce nov auto bez antifriza, ne daj bez nekog od ulja, pa ti ga kasnije naplate.
Inace, Porsche je napravio jos jedan zaheb na tom autu. Nakon godinu i po auto presao 24k km i radila se neka procjena vrijednosti, kad tamo Porsche napisao da je vrijednost umanjena jer vozilo nije pod garancijom. Sta, kako? Preskocen servis nakon godinu dana ili 15k km. Ok, da provjermo, upustvo u vozilu navodi da postoje 3 intervala, normalni (30k km), skraceni (15k km) i prema indikaciji na vozilu, te da je na oznaci u gepeku navedeno koji od ta 3 vazi za taj auto. Mi otvorimo gepek, tamo naveden servsni interval prema indikaciji na vozilu. Kontam, vise ljudi vozilo taj auto i kakve su sanse da bas niko da za pola godine ne primjeti indikaciju???? Povrh toga autu 2 mjeseca ranije bio na servisu da se zamjeni prednji branik po kasku, niko nije ppmenuo da je profurao interval. Zatrazimo da servis provjeri postavke servisnog intervala, kad ono tamo namjesten na 30k km. Sta cemo sad? Hmmm, ovaj, bilo navedeno 15k km ili 1 godina na otpremnici, mi nasli otpremnicu, nista se o garanciji ne pominje. Kolegica nekad slala mail. Koja kolegica, gdje je mail? Hm, kolegica koja je slala reminder za produzenje registracije (cura u ASA osiguranju radi), pa tamo pisalo, trc - prc... Osim sto mail nije dosao iz Porsceha, auto je sluzbeni, a mail ste poslali covjeku koji mozda vise ne radi tu, mozda na adresu koja se vise ne koristi, nigdje zvanicnog pisanog traga, sve neformalna komunikacija kohju mozete okaciti macku o rep. Elem, poslije natezanja su priznali garanciju.
Ma ne kazem da nema cuda i kod kupovine novog auta. Ali, to su iskustva kupovine u BiH, kod nas svasta za ocekivati.

Ali, imas neki put. Pa barem pisati centrali ako ovi nasi zatezu. Kome ces posati i zaliti se kod Kramara?
sime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
Ja imam u porodici i dizel i benzin. U siroj porodici su svi presli na benzin.

Ko da mi se cupa zub kad mi izleti da moram na autoput radi dpf.
tempuser

#4480 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:Prije su auta mnogo bila bolja i za vozit i za uzivat.
Lijepa era automobila od 60-90'

Inace tema ode u offtopic i na nekim nacinom pomazemo
Cista romantika, sto razumijem, ali realno konstatacija nidje veze!
Ja imam auto upravo iz te ere koju spominjes (star 38 god), uzivam u voznji, zvuku, osjecaju, ali snaga, lezanje na cesti, udobnost, sigurnost, ergonomija, umaranje za volanom, u poredjenju sa savremenim autom je nebo i zemlja, ne moze se porediti cak ni sa autom 1-2 klase nize.
kabal1337

#4481 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by kabal1337 »

Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
Qler

#4482 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Qler »

Meni ljudi ne vjeruju kad kazem da bi dao svog dizela kljuc za kljuc za benzinca u sitom stanju.. zadnja dva auta su mi dizeli jer jednostavno nije bilo benzinaca....
sime_cipol

#4483 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sime_cipol »

kabal1337 wrote:Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
Ja dalje od FIRE motora ne bih trazio :D
kabal1337

#4484 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by kabal1337 »

tempuser wrote:
Cista romantika, sto razumijem, ali realno konstatacija nidje veze!
Ja imam auto upravo iz te ere koju spominjes (star 38 god), uzivam u voznji, zvuku, osjecaju, ali snaga, lezanje na cesti, udobnost, sigurnost, ergonomija, umaranje za volanom, u poredjenju sa savremenim autom je nebo i zemlja, ne moze se porediti cak ni sa autom 1-2 klase nize.
Pa mogla su i nova biti bolja verzija starog. Mislim jesu, ali su bespotrebno prekomplikovana. Prije nije bilo da serviser proklinje onog sto je dizajnirao sklopove i sl. Ja sam naravno uvijek za sigurnost, stabilnost.
Isto kao cunerska posla, ako mozes ne znaci da trebas staviti i praviti pitu od govana.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4485 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by bitanga_sa_otesa »

2 u familiji :-D
tempuser

#4486 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

2 kom, 1,4 atmo, nikakvih DPF-ova itd, jedan 1998, drugi 2008. god, doduse imam i dizela.
Sad sam negdje u fazi zamjene tog dizela i bio sretan kad bi u onome na sta ciljam bio odgovarajuci benz. motor i kad bih imao vec izbor automobila, ali nema pa mi je opcija opet dzel, a realno bi benzinac sa obzirom na nabavnu cijenu i cijenu odrzavanja ukupno gledajuci bio bolja opcija.
Haris.ba wrote:
Ko da mi se cupa zub kad mi izleti da moram na autoput radi dpf.
To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.
Cemu savremeni i stedljivi dizel kad se ne koristi za ono za sta je namjenjen, nego se vrte po gradu, povremena putovanja po sporim magistralnim putevima pa nas izadje skuplja pita neg tepfija.
Haris.ba

#4487 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.
Cemu savremeni i stedljivi dizel kad se ne koristi za ono za sta je namjenjen, nego se vrte po gradu, povremena putovanja po sporim magistralnim putevima pa nas izadje skuplja pita neg tepfija.
Skupa škola. Nek zato ljudi čitaju i uzmu u nauk. Isti takav jaranica uzela, ista godina, sve isto. Samo benzinac. Kaže troši max. litar više nego dizel.
amar1994

#4488 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

kabal1337 wrote:Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
nikad :D
sime_cipol

#4489 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sime_cipol »

Jos dok se Nedim javi, ispast ce vecina vozimo benzince :lol:
amar1994

#4490 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

serem se na dizel iako ga vozim,potrosnja nove corolle hybrid :lol: :lol:

Image

Image

Image
tempuser

#4491 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
tempuser wrote:To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.
Skupa škola. Nek zato ljudi čitaju i uzmu u nauk. Isti takav jaranica uzela, ista godina, sve isto. Samo benzinac. Kaže troši max. litar više nego dizel.
Matematika je prosta i precizna stvar.
Nek prelazis nekih realnih 15k km godisnje u odnosu na nju na gorivu stedis nekih 350 KM godisnje. Svi gledaju samo koliko trosi, a malo ko koliko su skuplji tvoji servisi, tretman DPF-a, tehncki pregled itd? To je sve bez razlike u cijeni prilikom kupovine jer ces nesto od toga dobiti nazad prilikom prodaje.
zposao

#4492 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by zposao »

Kramaru da se skloni sa fokusa. Meni je Kramar = Aluminij
Pogledas samo zaposlene

Inace za ova nova auta bez plina u sistemu. Trebao bi ovlasteni prije kupovine da napuni. Mozda se iz nekog n.n razloga salju bez plina u sistemu.
Pa Bog te ne ubio Kramar je privatna firma nekog frajera iz ljubuskog. Gdje ces to dvoje uspoređivat?

Joj sto nemogu ovih fasistickih prica nedjeljom ujutro
tempuser

#4493 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

amar1994 wrote:serem se na dizel iako ga vozim,potrosnja nove corolle hybrid :lol: :lol:
NHF, ali kratkovid ako gledas samo potrosnju. Kad budes jednom kupovao auto od svojih para pa sve gledao sa vise strana izracunaces da je Hibrid kod nas bez poticaja drzave apsolutno neisplativ.
Moj kum je kupio Priusa iste godine kad i ja svoj auto. Platio ga je ca 15k KM vise, a pri tome mu je prosjecna potrosnje nekih 1,5 lit manja, ali je poredjenje u snazi, prostoru, drzanju cijene, pa i ljepoti na mojoj snazi. Kad podvces crtu - ne isplati se.
amar1994

#4494 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
NHF, ali si mlad i kratkovid i gledas samo potrosnju. Kad budes jednom kupovao auto od svojih para izracunaces da je Hibrid kod nas bez poticaja drzave apsolutno neisplativ.
Moj kum je kupio Priusa iste godine kad i ja svoj auto. Platio ga je ca 15k KM vise, a pri tome mu je prosjecna potrosnje nekih 1,5 lit manja, ali je poredjenje u snazi, prostoru, drzanju cijene, pa i ljepoti na mojoj snazi. Kad podvces crtu - ne isplati se.
ma ne gledam ba,da gledam ne bi gledao novu 3 2.0B :wink:

meni je fascinantno,to sto je drzava retardirana nije nas problem,u gradu kad ti auto trosi 4l Bgmi je usteda,jer dizel trosi 8 a isto je skuplji od benzinca u nabavci i + je toyota a to znaci prst u uho 10god najmanje :).Ko mjenja auta svakih 5god za njega se ne isplati..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4495 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

zposao wrote:

Kramaru da se skloni sa fokusa. Meni je Kramar = Aluminij
Pogledas samo zaposlene

Inace za ova nova auta bez plina u sistemu. Trebao bi ovlasteni prije kupovine da napuni. Mozda se iz nekog n.n razloga salju bez plina u sistemu.
Pa Bog te ne ubio Kramar je privatna firma nekog frajera iz ljubuskog. Gdje ces to dvoje uspoređivat?

U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
amar1994

#4496 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

Nas covjek ce uvijek kupiti sta?,pa polovan dizel iz uvoza tek razradjen ili nov golf dizel :-D

Image

ovo je vec prihvatljiva cijena za hybrid i ona potrosnja je od ovog 1.8 modela..

https://www.olx.ba/artikal/34090343/vol ... trendline/
zposao

#4497 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by zposao »

konektovan wrote: U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
Dobro, kako ti kažeš šefe ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4498 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

zposao wrote:
konektovan wrote: U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
Dobro, kako ti kažeš šefe ;-)
Nisam ti ja nikakav šef, obicna halapucija koja ima 3 šefa iznad. :mrgreen:
Samo ti kazem ono što je istina. :wink:
NediM17

#4499 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NediM17 »

Evo prijavljujem se. Rijesio se dizela prosle godine u januaru, prva ruka, bez packe, u devetoj godini sa cca 85.000 km. Zamijenio za strasnog 1.4 16v od 100 KS. I plus sx4 sa LPG, skoro 100.000 od aprila 2015., bez greske.
tempuser

#4500 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

konektovan wrote:
zposao wrote:

U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
Objasni?
Ako ciljas na neke prevare i otimanje para od naivne i nadasve postene M komponente, kakva je sustinska razlika izmedju njih i dugog klika bosnjacke elite, osim ako se ne vodis primitivnom i unazadjenom politikom, bolje da me vara nas nego anamo njihov?
Locked