Benzin kao nov jeftiniji od dizela. Kod nas benzinac polovan skuplji nego dizelsime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
Koliko ih znate u blizoj okolini?
Svi na dizel letimo kao muha na govno. Kao da nas neko tjera.
Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#4476 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
-
Throttle
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4478 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
I ja sam taj, ali debela manjina 
- Haris.ba
#4479 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ma ne kazem da nema cuda i kod kupovine novog auta. Ali, to su iskustva kupovine u BiH, kod nas svasta za ocekivati.tempuser wrote:Kako logicna sitacija? Kad kupis nov auto, zar nije logicno da sistem klime bude pun? kao sto napisah, to je apsurdno isto kao da ti isporuce nov auto bez antifriza, ne daj bez nekog od ulja, pa ti ga kasnije naplate.Haris.ba wrote:Pa logična situacija. Misliš da bi u kramaru radi zadovoljstva kupca to uradili?tempuser wrote: Kupljen nov u decembru 2016 god, 0 km, garancija 4 godine. U maju 2017. nakonm 5km predjenih ne radi klima, niko nista nije dotakao oko auta, nikakvih ostecenja, to potvrdio i servis, ali sistem prazan. Nisu naplatili, ali su spomenuli da se to inace naplacuje.
Inace, Porsche je napravio jos jedan zaheb na tom autu. Nakon godinu i po auto presao 24k km i radila se neka procjena vrijednosti, kad tamo Porsche napisao da je vrijednost umanjena jer vozilo nije pod garancijom. Sta, kako? Preskocen servis nakon godinu dana ili 15k km. Ok, da provjermo, upustvo u vozilu navodi da postoje 3 intervala, normalni (30k km), skraceni (15k km) i prema indikaciji na vozilu, te da je na oznaci u gepeku navedeno koji od ta 3 vazi za taj auto. Mi otvorimo gepek, tamo naveden servsni interval prema indikaciji na vozilu. Kontam, vise ljudi vozilo taj auto i kakve su sanse da bas niko da za pola godine ne primjeti indikaciju???? Povrh toga autu 2 mjeseca ranije bio na servisu da se zamjeni prednji branik po kasku, niko nije ppmenuo da je profurao interval. Zatrazimo da servis provjeri postavke servisnog intervala, kad ono tamo namjesten na 30k km. Sta cemo sad? Hmmm, ovaj, bilo navedeno 15k km ili 1 godina na otpremnici, mi nasli otpremnicu, nista se o garanciji ne pominje. Kolegica nekad slala mail. Koja kolegica, gdje je mail? Hm, kolegica koja je slala reminder za produzenje registracije (cura u ASA osiguranju radi), pa tamo pisalo, trc - prc... Osim sto mail nije dosao iz Porsceha, auto je sluzbeni, a mail ste poslali covjeku koji mozda vise ne radi tu, mozda na adresu koja se vise ne koristi, nigdje zvanicnog pisanog traga, sve neformalna komunikacija kohju mozete okaciti macku o rep. Elem, poslije natezanja su priznali garanciju.
Ali, imas neki put. Pa barem pisati centrali ako ovi nasi zatezu. Kome ces posati i zaliti se kod Kramara?
Ja imam u porodici i dizel i benzin. U siroj porodici su svi presli na benzin.sime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
Ko da mi se cupa zub kad mi izleti da moram na autoput radi dpf.
-
tempuser
#4480 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Cista romantika, sto razumijem, ali realno konstatacija nidje veze!kabal1337 wrote:Prije su auta mnogo bila bolja i za vozit i za uzivat.
Lijepa era automobila od 60-90'
Inace tema ode u offtopic i na nekim nacinom pomazemo
Ja imam auto upravo iz te ere koju spominjes (star 38 god), uzivam u voznji, zvuku, osjecaju, ali snaga, lezanje na cesti, udobnost, sigurnost, ergonomija, umaranje za volanom, u poredjenju sa savremenim autom je nebo i zemlja, ne moze se porediti cak ni sa autom 1-2 klase nize.
- kabal1337
#4481 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
- Qler
#4482 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Meni ljudi ne vjeruju kad kazem da bi dao svog dizela kljuc za kljuc za benzinca u sitom stanju.. zadnja dva auta su mi dizeli jer jednostavno nije bilo benzinaca....
- sime_cipol
#4483 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja dalje od FIRE motora ne bih traziokabal1337 wrote:Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
- kabal1337
#4484 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa mogla su i nova biti bolja verzija starog. Mislim jesu, ali su bespotrebno prekomplikovana. Prije nije bilo da serviser proklinje onog sto je dizajnirao sklopove i sl. Ja sam naravno uvijek za sigurnost, stabilnost.tempuser wrote:
Cista romantika, sto razumijem, ali realno konstatacija nidje veze!
Ja imam auto upravo iz te ere koju spominjes (star 38 god), uzivam u voznji, zvuku, osjecaju, ali snaga, lezanje na cesti, udobnost, sigurnost, ergonomija, umaranje za volanom, u poredjenju sa savremenim autom je nebo i zemlja, ne moze se porediti cak ni sa autom 1-2 klase nize.
Isto kao cunerska posla, ako mozes ne znaci da trebas staviti i praviti pitu od govana.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4485 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
2 u familijisime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
-
tempuser
#4486 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
2 kom, 1,4 atmo, nikakvih DPF-ova itd, jedan 1998, drugi 2008. god, doduse imam i dizela.sime_cipol wrote:Ne moramo dalje ici, koliko nas ovdje na forumu vozi klasičnog benzinca, 1.2-2.0 ili vise, bez skupih dizni, EGR, DPF, zamajaca, turbina i sl. Većina sa svojim autima prelaze 10k, ide jednom na more i 2x na izlet.
Sad sam negdje u fazi zamjene tog dizela i bio sretan kad bi u onome na sta ciljam bio odgovarajuci benz. motor i kad bih imao vec izbor automobila, ali nema pa mi je opcija opet dzel, a realno bi benzinac sa obzirom na nabavnu cijenu i cijenu odrzavanja ukupno gledajuci bio bolja opcija.
To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.Haris.ba wrote:
Ko da mi se cupa zub kad mi izleti da moram na autoput radi dpf.
Cemu savremeni i stedljivi dizel kad se ne koristi za ono za sta je namjenjen, nego se vrte po gradu, povremena putovanja po sporim magistralnim putevima pa nas izadje skuplja pita neg tepfija.
- Haris.ba
#4487 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Skupa škola. Nek zato ljudi čitaju i uzmu u nauk. Isti takav jaranica uzela, ista godina, sve isto. Samo benzinac. Kaže troši max. litar više nego dizel.tempuser wrote:To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.
Cemu savremeni i stedljivi dizel kad se ne koristi za ono za sta je namjenjen, nego se vrte po gradu, povremena putovanja po sporim magistralnim putevima pa nas izadje skuplja pita neg tepfija.
- amar1994
#4488 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
nikadkabal1337 wrote:Da hoce samo krenut JDM-izacija trzista jer oni prave kvalitetne benzinske motore, ovi evropski ma strahota od kvaliteta.
- sime_cipol
#4489 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Jos dok se Nedim javi, ispast ce vecina vozimo benzince 
- amar1994
#4490 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
serem se na dizel iako ga vozim,potrosnja nove corolle hybrid

-
tempuser
#4491 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Matematika je prosta i precizna stvar.Haris.ba wrote:Skupa škola. Nek zato ljudi čitaju i uzmu u nauk. Isti takav jaranica uzela, ista godina, sve isto. Samo benzinac. Kaže troši max. litar više nego dizel.tempuser wrote:To je dokaz da su auti koje kupujemo prevazilaze nasu infrastrukturu, a vrlo cesto i potrebe.
Nek prelazis nekih realnih 15k km godisnje u odnosu na nju na gorivu stedis nekih 350 KM godisnje. Svi gledaju samo koliko trosi, a malo ko koliko su skuplji tvoji servisi, tretman DPF-a, tehncki pregled itd? To je sve bez razlike u cijeni prilikom kupovine jer ces nesto od toga dobiti nazad prilikom prodaje.
-
zposao
#4492 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa Bog te ne ubio Kramar je privatna firma nekog frajera iz ljubuskog. Gdje ces to dvoje uspoređivat?kabal1337 wrote:Prije su auta mnogo bila bolja i za vozit i za uzivat.
Kramaru da se skloni sa fokusa. Meni je Kramar = Aluminij
Pogledas samo zaposlene
Inace za ova nova auta bez plina u sistemu. Trebao bi ovlasteni prije kupovine da napuni. Mozda se iz nekog n.n razloga salju bez plina u sistemu.
Joj sto nemogu ovih fasistickih prica nedjeljom ujutro
-
tempuser
#4493 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
NHF, ali kratkovid ako gledas samo potrosnju. Kad budes jednom kupovao auto od svojih para pa sve gledao sa vise strana izracunaces da je Hibrid kod nas bez poticaja drzave apsolutno neisplativ.amar1994 wrote:serem se na dizel iako ga vozim,potrosnja nove corolle hybrid![]()
![]()
Moj kum je kupio Priusa iste godine kad i ja svoj auto. Platio ga je ca 15k KM vise, a pri tome mu je prosjecna potrosnje nekih 1,5 lit manja, ali je poredjenje u snazi, prostoru, drzanju cijene, pa i ljepoti na mojoj snazi. Kad podvces crtu - ne isplati se.
- amar1994
#4494 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
ma ne gledam ba,da gledam ne bi gledao novu 3 2.0Btempuser wrote:
NHF, ali si mlad i kratkovid i gledas samo potrosnju. Kad budes jednom kupovao auto od svojih para izracunaces da je Hibrid kod nas bez poticaja drzave apsolutno neisplativ.
Moj kum je kupio Priusa iste godine kad i ja svoj auto. Platio ga je ca 15k KM vise, a pri tome mu je prosjecna potrosnje nekih 1,5 lit manja, ali je poredjenje u snazi, prostoru, drzanju cijene, pa i ljepoti na mojoj snazi. Kad podvces crtu - ne isplati se.
meni je fascinantno,to sto je drzava retardirana nije nas problem,u gradu kad ti auto trosi 4l Bgmi je usteda,jer dizel trosi 8 a isto je skuplji od benzinca u nabavci i + je toyota a to znaci prst u uho 10god najmanje
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4495 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....zposao wrote:Pa Bog te ne ubio Kramar je privatna firma nekog frajera iz ljubuskog. Gdje ces to dvoje uspoređivat?kabal1337 wrote:Prije su auta mnogo bila bolja i za vozit i za uzivat.
Kramaru da se skloni sa fokusa. Meni je Kramar = Aluminij
Pogledas samo zaposlene
Inace za ova nova auta bez plina u sistemu. Trebao bi ovlasteni prije kupovine da napuni. Mozda se iz nekog n.n razloga salju bez plina u sistemu.
- amar1994
#4496 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nas covjek ce uvijek kupiti sta?,pa polovan dizel iz uvoza tek razradjen ili nov golf dizel

ovo je vec prihvatljiva cijena za hybrid i ona potrosnja je od ovog 1.8 modela..
https://www.olx.ba/artikal/34090343/vol ... trendline/

ovo je vec prihvatljiva cijena za hybrid i ona potrosnja je od ovog 1.8 modela..
https://www.olx.ba/artikal/34090343/vol ... trendline/
-
zposao
#4497 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Dobro, kako ti kažeš šefekonektovan wrote: U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4498 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nisam ti ja nikakav šef, obicna halapucija koja ima 3 šefa iznad.zposao wrote:Dobro, kako ti kažeš šefekonektovan wrote: U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....
Samo ti kazem ono što je istina.
-
NediM17
#4499 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Evo prijavljujem se. Rijesio se dizela prosle godine u januaru, prva ruka, bez packe, u devetoj godini sa cca 85.000 km. Zamijenio za strasnog 1.4 16v od 100 KS. I plus sx4 sa LPG, skoro 100.000 od aprila 2015., bez greske.
-
tempuser
#4500 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Objasni?konektovan wrote:U nacinu razmislanja tih iz kramara, aluminija nikakva razlika, ista uzp matrica....zposao wrote:
Pa Bog te ne ubio Kramar je privatna firma nekog frajera iz ljubuskog. Gdje ces to dvoje uspoređivat?
Ako ciljas na neke prevare i otimanje para od naivne i nadasve postene M komponente, kakva je sustinska razlika izmedju njih i dugog klika bosnjacke elite, osim ako se ne vodis primitivnom i unazadjenom politikom, bolje da me vara nas nego anamo njihov?