"Majstori" parkiranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- O'zone
- Globalni moderator
-
Wind
#4477 Re: "Majstori" parkiranja
Komšijska solidarnost, prije svega....

- O'zone
- Globalni moderator
#4478 Re: "Majstori" parkiranja
Još samo treba dočekati kraj MajaPolicija će moći kažnjavati svako nepropisno parkiranje!
Sve više zovemo Pauk službu jer kažnjavanje nije predviđeno zakonom, kaže Muratspahić
Gužve na cestama veliki problem
Greškom izbrisana kaznena odredba prilikom izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima za nepropisno parkiranje i zaustavljanje i dalje stvara mnogo problema građanima, ali i policiji. Gdje god nema znaka zabrane parkiranja policija ne može kazniti vozača pa se nerijetko dešava da su zbog parkiranih vozila onemogućeni prilazi zgradama, poslovnim prostorima, trotoarima...
Česte zloupotrebe
Prema riječima pomoćnika komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Elvedina Muratspahića, zbog svega toga u posljednje vrijeme pojačan je rad Pauk službe preduzeća "Rad".
- Na svim mjestima gdje se ometa javni prijevoz zovemo "pauka" ili upozoravamo vozače. Vozači znaju da im ne možemo napisati kaznu od 40 KM pa to nerijetko zloupotrebljavaju - pojašnjava Muratspahić.
U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH rekli su nam da bi krajem maja trebala biti završena procedura ispravke nedostataka, nakon čega će ovaj zakon biti proslijeđen Vijeću ministara BiH na usvajanje.
Usklađivanje s EU
- Došlo je vrijeme da prođemo kroz sve propise, zakone i podzakonske akte i da ih uskladimo sa zakonima u Evropskoj uniji. To se odnosi i na problem s kažnjavanjem nepropisnog parkiranja, odnosno članove 73. i 74. Ići će se i na povećanje visine kazni za prekršaje koji su veoma česti, kao što su nekorištenje pojasa ili prekoračenje brzine. Te kazne ćemo uskladiti s onima u regionu, gdje je mnogo veći procent poštivanja ove obaveze u saobraćaju - rekao nam je Zoran Andrić, pomoćnik državnog ministra.
Bez kaciga za bicikliste
Kako je naveo Andrić, dobili su i zahtjeve da se iz zakona izbriše obavezno nošenje kacige za bicikliste te da se definira korištenje dnevnih svjetala.
- Mnogi moderni automobili imaju dnevna svjetla, a u zakonu trenutno stoji obaveza korištenja kratkih svjetala. I to će biti ispravljeno - dodao je Andrić.
- daxon
#4479 Re: "Majstori" parkiranja
Užas, vidjeli smo što se desilo nesretnom dječaku iz Vogošće kojeg je udarila hitna, da je imao kacigu danas bi se vjerovatno igrao i išao u školu, vidjeli smo i onog momka koji je poginuo u Vilsonovom, da je imao kacigu danas bi bio živ.O'zone wrote:Kako je naveo Andrić, dobili su i zahtjeve da se iz zakona izbriše obavezno nošenje kacige za bicikliste
Onaj ko predlaže i iznosi zahtjeve da se iz zakona izbaci obaveza nošenja kaciga za bicikliste, u najmanju ruku zaslužuje robiju.
-
--usnee--
#4480 Re: "Majstori" parkiranja
Bolje bi bilo izbaciti prsluke one reflektirajuce po danu nego kacigu ali ko zna ko predlaze ove izmjene i dopune zakona.daxon wrote:Užas, vidjeli smo što se desilo nesretnom dječaku iz Vogošće kojeg je udarila hitna, da je imao kacigu danas bi se vjerovatno igrao i išao u školu, vidjeli smo i onog momka koji je poginuo u Vilsonovom, da je imao kacigu danas bi bio živ.O'zone wrote:Kako je naveo Andrić, dobili su i zahtjeve da se iz zakona izbriše obavezno nošenje kacige za bicikliste
Onaj ko predlaže i iznosi zahtjeve da se iz zakona izbaci obaveza nošenja kaciga za bicikliste, u najmanju ruku zaslužuje robiju.
- daxon
#4481 Re: "Majstori" parkiranja
Ovo naprosto nije tačno, policija bez problema može pisati novčane kazne za nepropisno parkirana vozila.O'zone wrote:Greškom izbrisana kaznena odredba prilikom izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima za nepropisno parkiranje i zaustavljanje i dalje stvara mnogo problema građanima, ali i policiji. Gdje god nema znaka zabrane parkiranja policija ne može kazniti vozača pa se nerijetko dešava da su zbog parkiranih vozila onemogućeni prilazi zgradama, poslovnim prostorima, trotoarima...
Problem je, koliko vidim, što nisu dovoljno educirani i što nisu dovoljno proučili zakon, a naročito mogućnosti koje imaju u zakonu. Već sam ranije o tome napisao jedan post, pa ću ga ovdje citirati, a vi prosudite jesam li u pravu, tj. ima li policija mogućnost bez famozne tačke 14. člana 238. kaznenih odredbi (koja je obrisana), da kazni nesavjesne vozače koji nepropisno parkiraju.
Dakle, svako vozilo zaustavljeno na dijelu puta o kojem govori član 73., a nije obilježeno sigurnosnim trokutom sa upaljena sva 4 žmigavca, može se kazniti sa 40, 00 KM po tačci 15. člana 238. kaznenih odredbi, a u skladu sa članom 77. tačka 1..Prekršaj se može sankcionisati i bez tačke 14. koja je obrisana iz člana 238.
Npr. po tačci 15. člana 238 kaznenih odredbi, a umjesto da se kazna za nepropisno parkiranje piše po članu 73. i 74., kazniti vozača nepropisno parkiranog vozila po članu 77. i riješen problem.
Dakle, tačka 15. člana kaznenih odredbi 238. kaže da će se sa 40, 00 KM kazniti:
"vozač koji vozilo zaustavljeno na kolovozu ne obilježi posebnim znakom na način propisan u članu 77."
Sa druge strane član 77. između ostalog kaže i ovo:
" Vozač je dužan motorno vozilo, traktor ili priključno vozilo, osim motocikla bez bočne prikolice, koje je zaustavljeno na kolovozu, obilježiti posebnim znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo na kolovozu, i to:
1) kad je bio prinuđen da zaustavi vozilo na mjestu ili dijelu puta iz člana 73. ovog Zakona"
Prema tome, policija nema opravdanje kako ne mogu kazniti nesavjesne vozače zbog brisanja famozne tačke 14. člana 238. kaznenih odredbi, jer svako vozilo parkirano na način da čini prekršaj po članu 73. i 74., a vozač nije postupio po članu 77. tačka 1. podliježe kazni po članu 238. iz tačke 15.
- bpsang
#4482 Re: "Majstori" parkiranja
Gospodine Dijasporac...
da li u Austriji raste trava ...
da li je na toj travi dozvoljeno parkiranje...
Vjerovatno nije....
Da sam ja u Policiji ja vam ne bi dao da izadjete iz BiH dok ne platite kaznu za ovaj prekršaj !

Pogledajte kako vam se vidi tablica u ovom mraku

ali ipak čemo je ponoviti da je svi dobro vide:
Beč ili Wien W 44974 U
da li u Austriji raste trava ...
da li je na toj travi dozvoljeno parkiranje...
Vjerovatno nije....
Da sam ja u Policiji ja vam ne bi dao da izadjete iz BiH dok ne platite kaznu za ovaj prekršaj !

Pogledajte kako vam se vidi tablica u ovom mraku

ali ipak čemo je ponoviti da je svi dobro vide:
Beč ili Wien W 44974 U
-
amko76
#4483 Re: "Majstori" parkiranja
Gdje ti vidiš travu? 
- bpsang
#4484 Re: "Majstori" parkiranja
ja vidim zelenu površinuamko76 wrote:Gdje ti vidiš travu?
-
amko76
#4485 Re: "Majstori" parkiranja
Gdje ti vidiš išta zeleno? 
-
maxell_sarajevo
#4486 Re: "Majstori" parkiranja
Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.Jbg nisam mogao proci.
Neki lakirer ce lijepo zaraditi.
Last edited by maxell_sarajevo on 13/03/2012 23:36, edited 1 time in total.
- muz66
#4487 Re: "Majstori" parkiranja
majne brudamaxell_sarajevo wrote:Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.![]()
-
Brus Lee
#4488 Re: "Majstori" parkiranja
Da li se ovo odnosi i na vozila koja su parkirana po trotoarima? I ako postavim trokut u auto, jesam li onda zadovoljio formu?daxon wrote:Ovo naprosto nije tačno, policija bez problema može pisati novčane kazne za nepropisno parkirana vozila.O'zone wrote:Greškom izbrisana kaznena odredba prilikom izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima za nepropisno parkiranje i zaustavljanje i dalje stvara mnogo problema građanima, ali i policiji. Gdje god nema znaka zabrane parkiranja policija ne može kazniti vozača pa se nerijetko dešava da su zbog parkiranih vozila onemogućeni prilazi zgradama, poslovnim prostorima, trotoarima...
Problem je, koliko vidim, što nisu dovoljno educirani i što nisu dovoljno proučili zakon, a naročito mogućnosti koje imaju u zakonu. Već sam ranije o tome napisao jedan post, pa ću ga ovdje citirati, a vi prosudite jesam li u pravu, tj. ima li policija mogućnost bez famozne tačke 14. člana 238. kaznenih odredbi (koja je obrisana), da kazni nesavjesne vozače koji nepropisno parkiraju.Dakle, svako vozilo zaustavljeno na dijelu puta o kojem govori član 73., a nije obilježeno sigurnosnim trokutom sa upaljena sva 4 žmigavca, može se kazniti sa 40, 00 KM po tačci 15. člana 238. kaznenih odredbi, a u skladu sa članom 77. tačka 1..Prekršaj se može sankcionisati i bez tačke 14. koja je obrisana iz člana 238.
Npr. po tačci 15. člana 238 kaznenih odredbi, a umjesto da se kazna za nepropisno parkiranje piše po članu 73. i 74., kazniti vozača nepropisno parkiranog vozila po članu 77. i riješen problem.
Dakle, tačka 15. člana kaznenih odredbi 238. kaže da će se sa 40, 00 KM kazniti:
"vozač koji vozilo zaustavljeno na kolovozu ne obilježi posebnim znakom na način propisan u članu 77."
Sa druge strane član 77. između ostalog kaže i ovo:
" Vozač je dužan motorno vozilo, traktor ili priključno vozilo, osim motocikla bez bočne prikolice, koje je zaustavljeno na kolovozu, obilježiti posebnim znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo na kolovozu, i to:
1) kad je bio prinuđen da zaustavi vozilo na mjestu ili dijelu puta iz člana 73. ovog Zakona"
Prema tome, policija nema opravdanje kako ne mogu kazniti nesavjesne vozače zbog brisanja famozne tačke 14. člana 238. kaznenih odredbi, jer svako vozilo parkirano na način da čini prekršaj po članu 73. i 74., a vozač nije postupio po članu 77. tačka 1. podliježe kazni po članu 238. iz tačke 15.
- shlauf
#4489 Re: "Majstori" parkiranja
Slučajno si se "dobro" naslonio na tog Audia.maxell_sarajevo wrote:Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.Jbg nisam mogao proci.![]()
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- poznanik
#4490 Re: "Majstori" parkiranja
Lud i ponosan wrote:Sto ti je zloba i pakost. Imaju organi koji trebaju da vode racuna o parking majstorima, ko si ti da primitivnim metodama ispravljas krivu drinu?maxell_sarajevo wrote:Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.Jbg nisam mogao proci.![]()
Ne mogu da shvatim tu potrebu da nekom naneses stetu na takav nacin. Nisi ti nista bolji od njega, naprotiv, samo vece vanago.Za isprasiti.
Kako stati ukraj ovoj bahatosti i drskosti vozača ovih automobila u Kranjčevićevoj, pošto policija Centra neće ili ne smije da se angažuje. Danas je čak pozornik stajao na udaljenosti 30-tak m od njih, ali se činilo da za njega ovi automobili na trotoaru ne postoje.
A od njih pješak doslovno ne može proći trotoarom, već se mora spustiti na kolovoznu traku, kojom jurcaju još veći manijaci. Na slici se ne vide, tamo iza na trotoaru je još 4-5 automobila, sve jedan do drugog zbijeni i rašireni kao sarajevski oslobodioci.
Sve sam ubjeđeniji da, bar u Sarajevu, što je čovjek drskiji, bezobzirniji, više orijentiran kriminalu i nasilničkom ponašanju, da je cjenjeniji i da u društvu bolje prolazi, da može raditi što mu na pamet padne, a da mu niko ne zasmeta i da ga ne spriječi...

-
maxell_sarajevo
#4491 Re: "Majstori" parkiranja
Dosta je meni cekanja da ljudi sami pocnu paziti gdje ostavljaju auto.Nismo mu jednom napisali ceduljicu da pazi kako parkira, al jok papku bi bilo najbolje kad bi sa u njim u zgradu pa pred liftom da ga ostavi.Ti isto tako slobodno nepropisno parkiraj i probaj meni onemoguciti prolaz, sigurno cu i na tvom autu ispravljati krivu Drinu.Lud i ponosan wrote:Sto ti je zloba i pakost. Imaju organi koji trebaju da vode racuna o parking majstorima, ko si ti da primitivnim metodama ispravljas krivu drinu?maxell_sarajevo wrote:Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.Jbg nisam mogao proci.![]()
Ne mogu da shvatim tu potrebu da nekom naneses stetu na takav nacin. Nisi ti nista bolji od njega, naprotiv, samo vece vanago.Za isprasiti.
U potpisu papak!
- novi.dan.nova.nafaka
#4492 Re: "Majstori" parkiranja
Pa iskreno rečeno, fkt je teško biti pametan - u jednu ruku razumijem stav i jednog i drugog. Poenta je u tome da je bruka problema nagomilano, svijest se generalno promijenila nagore, i skoro je pa nemoguće bilo šta mijenjati. Ljudi puni negativne energije, uz ionako brdo problema svud uokolo, svima sve smeta, papci opet tu koriste priliku da rade šta hoće, teško je više razlučiti šta je prioritet, a šta ne.maxell_sarajevo wrote:Dosta je meni cekanja da ljudi sami pocnu paziti gdje ostavljaju auto.Nismo mu jednom napisali ceduljicu da pazi kako parkira, al jok papku bi bilo najbolje kad bi sa u njim u zgradu pa pred liftom da ga ostavi.Ti isto tako slobodno nepropisno parkiraj i probaj meni onemoguciti prolaz, sigurno cu i na tvom autu ispravljati krivu Drinu.Lud i ponosan wrote:Sto ti je zloba i pakost. Imaju organi koji trebaju da vode racuna o parking majstorima, ko si ti da primitivnim metodama ispravljas krivu drinu?maxell_sarajevo wrote:Lijepo sarafciger u ruke i lagano se naslonis na auto, tako sam se ja za vikend sarafcigerom naslonio na novog audija A4.Jbg nisam mogao proci.![]()
U potpisu papak!
Kriminal<-> korupcija <-> političari:policija.
Ne znam, opet, nije rješenje ni da svi uzimamo pravdu u svoje ruke. Dok se ne skupi kritična masa izgleda da će tako biti, iako je meni prvom teško se složiti sa tim.
- alphonse kauders
-
Fauja Singh
#4494 Re: "Majstori" parkiranja
Nisam nasao odgovarajucu temu, u stvari jesam http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=81391 ali je zakljucana, tako da cu ovdje.
Jutros kao i svako jutro guzva pored energopetrol pumpe kod OHR-a, mi svi budale cekamo i po 5 minuta (red je dosta duzi nego sto se vidi na slici) a lola sa passatom lagano kroz pumpu pa kroz crveno i ode desno

reg. A31-A-430
Kontao sam zvati PU Centar i prijaviti ali ne znam kakva je dalja procedura, da li mogu iskoristiti ovakav i slican materijal kao dokaz ili se mora svjedociti. Da je normalna drzava ne bi bio problem ni svjedociti, ali ovdje su najmanje zasticeni normalni i savjesni gradjani tako da jbg nije pametno rizikovati da se naleti na nekog kabadahiju koji ce mi sutra doci i razbiti auto, prijetiti pistoljem... ko ce me tad zastiti?
Jutros kao i svako jutro guzva pored energopetrol pumpe kod OHR-a, mi svi budale cekamo i po 5 minuta (red je dosta duzi nego sto se vidi na slici) a lola sa passatom lagano kroz pumpu pa kroz crveno i ode desno

reg. A31-A-430
Kontao sam zvati PU Centar i prijaviti ali ne znam kakva je dalja procedura, da li mogu iskoristiti ovakav i slican materijal kao dokaz ili se mora svjedociti. Da je normalna drzava ne bi bio problem ni svjedociti, ali ovdje su najmanje zasticeni normalni i savjesni gradjani tako da jbg nije pametno rizikovati da se naleti na nekog kabadahiju koji ce mi sutra doci i razbiti auto, prijetiti pistoljem... ko ce me tad zastiti?
- O'zone
- Globalni moderator
#4495 Re: "Majstori" parkiranja
Ma to ti je stroga normala tustroga normala wrote:Nisam nasao odgovarajucu temu, u stvari jesam http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=81391 ali je zakljucana, tako da cu ovdje.
reg. A31-A-430
- nivla
#4496 Re: "Majstori" parkiranja
pa vidi, da si ti prosao kroz zuto ili nedo bog kroz treperuce zeleno, vjerovatno bi te kaznili, ali sto bi nekog tamo sto vozi passata, nasa fina policija ti ima muda kaznjavati obicne gradjane koji postuju zakone, tesko da oni mogu kazniti ovog sto sa passatom prodje kroz crveno, jer vjerovatno on to ne bi ni radio da nece sebi srediti da mu ne uzmu vozacku, ne naplate kaznu jer je mozda i sam taj vozac policajac, pa gdje ce kolegu kaznitistroga normala wrote:Nisam nasao odgovarajucu temu, u stvari jesam http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=81391 ali je zakljucana, tako da cu ovdje.
reg. A31-A-430
sto se tice ovog slucaja, ne mozes ti tu nista uradit, jos ce tebe optuziti da si obavljao snimanje bez dozvole i jos takve podatke objavio
uglavnom u kaznama koje se pisu za prolaske kroz crveno, ima tema na sa-x najvise je onih koji nisu prosli kroz crveno, a najmanje onih koji to zaista i jesu ucinili, jer takve prvo ganjaju pa im onda nista ne pisu
-
--usnee--
#4497 Re: "Majstori" parkiranja
pa gledaj ovdje sa desne strane kad prodjes semafor i stoji policija cesto tako da ti ne moras nista radit on rizikuje a vecinom ih skrenu na trotoar po papiric tako da ...
-
Cafe Camargue
#4498 Re: "Majstori" parkiranja
žurilo se čovjeku jbg, da je napravio sudar fasovo bi finu kaznu...ovako ni policije ni belaja...pojo vuk magarcastroga normala wrote:Nisam nasao odgovarajucu temu, u stvari jesam http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=81391 ali je zakljucana, tako da cu ovdje.
reg. A31-A-430
-
iSwagga
#4499 Re: "Majstori" parkiranja
To se desava svako jutro, bukvalno!
- dingosp0
#4500 Re: "Majstori" parkiranja
mrzim kad cekam na glavnoj ulici da skrenem lijevo... i nadje se saban kockaste glave i preskoci citav red .... pored njega naravno neka plavka sprzene kose od silnog farbanja, sa dzozlama koje joj skriju pola face, ukocena, misleci da je vazna ..... a papak pored nje se iskrivio na desnu stranu, voza jednom rukom .... misli da je frajer i mangup sto je preskocio sve nas koji cekaju.... u tim momentima zelim da naidje kakav sleper i pokupi ga....