Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ld

#4476 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jeza u ledja wrote:A jedan od glavnih razloga sto se u Darfuru nista ne cini nije SAD, nije EU, vec jebena Kina, koja je glavni uvoznik njihove nafte i raja sa vladom u Kartumu koja smatra ostatak Sudana prcijom, a stanovnike juga i zapada nizom rasom.
nije bas to tako bijelo i crno
zasto se u darfuru nisu bunili prije 10 ili 15 godina,zasto im je tek tako sad nesto lose
ima tu i druga strana price
darfur lezi na ogromnim zalihama urana,nafte itd...
i pobunjenike u darfuru gura cad,iza njih stoje francuzi

zasto se ne zapitas da li mozda neke korporacije nisu bacile oko na ta rudna bogatstva darfura,pa sad ih loze i guraju te pobunjenike,koji ako pobijede ce naravno da odobre ekskluzivna prava na iskopavanje i koristenje prirodnih resursa tim zapadnim kompanijama

i da jos dodam da sam itekako protiv ubijanja civila i ako zaista sudanska vlada to presutno odobrava,to je za svaku osudu
ali ja licno ne mogu u potpunosti da vjerujem zapadnim medijima kada o ovome izvjestavaju
oni kazu da sudanci cine genocid,dok sudanci to negiraju i obje strane podastiru neke dokaze
na zalost vecina medija u svijetu su postali PR orudje u borbi za dominaciju
ld

#4477 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:
ld wrote:
jefferson wrote:Omar znam sta hoces reci, u potpunosti se slazem, ali ja sam pristalica teorije gdje drzave same moraju sistem uspostaviti kakav njima odgovara a ne da im neko dolazi. teorija konstruktivizma koja je proizasla nakon realizma i idealizma (neoliberalizma, za neke to nije liberalizam kao ideologija) kaze da se pri gradjenju nacije ili bilo kakvog petljanja u neciji sistem (da tako kazem) moraju uzeti u obzir kulturni aspekti, ideje, istorija, itd. Zato nikad u BiH nece moci niko doci i reci eto tako ce biti, nesto sto nasi ljudi ocekuju, niti ce se to desiti u Africi. U istoriji se pokazalo da svaka nacija koja se gradi ima trenutaka koji su presudni u tome da li ce nastaviti svoj put ka postizanju odrzivih i funkcionalnih institucija ili ce dozivjeti tacku povratka na prethodno stanje. Kenija je to imala prosle godine i cini se da su to prevazisli. Zimbabve je imao isto to i nisu uspjeli. Jugoslavija je to imala kada je Tito umro i kada su poceli prvi izbori i institucije nisu bile dovoljno jake da absorbuju pritisak iz Beograda i etnicku podjelu.
Tako je i u Africi, i zato sam i spomenuo politicare u Nigeriji koji su skolovani u najboljim skolama, ali koji nece da uspostave bolje ekonomske odnose u zemlji radi svojih licnih interesa.
Medjutim, puno su amerika i evropa uradile za afriku a da nisu morali. Konkretno iz Evrope je zabranjen izvoz viska secera u afriku zbog toga sto je Irska to radila 80-tih i strasno oborilo cijenu secera koji se u Africi proizvodi te time dovela do propasti malih proizvodjaca.
Obamin potez da ukine zabranu finansiranja tih agencija i grupa puno znaci za afriku, ali ljudi moraju jednog biti svjesni, arena medjunarodnih odnosa je jedno anarhicno podrucje gdje svako sebi pokusava da uzme najveci dio kolaca! Koliko tu ima morala i etike je pitanje vremena i ljudi koji vode politiku u datom vremenu, medjutim, moral i etika sigurno nisu ti koji vode interese tih zemalja!
kada bi strane korporacije,uglavnom zapadne a i njihove vlade,prestale sa pritiscima na njih,mozda bi i imali sansu da naprave nesto za svoj narod i drzavu
aljande je u cileu pokusao,pa su zpadnjaci pogurali pinocea
pokusao je i musadik u iranu,pa su zapadnjaci pogurali rezu pahlavija
pokusao je i chavez,pa su ga oteli i zatvorili,pa kad se narod digao,vojska je ga oslobodila,pa evo i dalje kuburi
itd,itd,itd...

nedavno citam u kongu kinezi su potpisali ugovor sa kongom o izgradnji vise univerziteta,bolnica,par hiljada kilometara puteva i pruga i jos dosta toga sto direktno koristi narodu konga,u zamjenu za koncesije na iskopavanje ruda i drugih sirovina,naravno i to ce da plate,pored ovog dogovorenog sto ce da se gradi
i najednom iz ruande ulece onaj tuci ludak sa svojim pobunjenicima i pocinje da zari i pali istocnim kongom
a kao sasvim slucajno ruanda koja ga gura je pod patronatom v.britanije
sve je to slucajnost,gdje bi to nasi vrli zapadnjaci uradili
:lol: :lol: :lol: :lol:

Znas li ti da su poslije Rusa kinezi najveci izvoznici oruzja u Africi?
kakve veze imaju rusi i kinezi sto izvoze oruzije u afriku sa musadikom,aljandeom i chavezom???????
ja sam se osvrnuo na ono sto ti vjerujes i dodao da zapadnjaci uglavnom ne ostavljaju njih na miru,vec su vrlo aktivno ukljuceni u postavljanje,svrgavanje predsjednika,dikatatora i pri tome oni daju mito njima,da bi se domogli sto jeftinije tih bogastava
ovi kinezi bar nasto grade sto je vrlo vazno za buducnost tih drzava

i pored tih glupih smajlija mozes li se potruditi da to sto si boldirao da procitas i da prokontas malo vise
kongo je dao koncesije kinezima i to pod vrlo dobrim uslovima za kongo i njihov narod
najednom onaj kreten upada sa svojim pobunjenicima i rusi i pali istocnim kongom
njega gura ruanda,a ruanda ja pod britanskom sapom
jeza u ledja

#4478 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ld wrote:
jeza u ledja wrote:A jedan od glavnih razloga sto se u Darfuru nista ne cini nije SAD, nije EU, vec jebena Kina, koja je glavni uvoznik njihove nafte i raja sa vladom u Kartumu koja smatra ostatak Sudana prcijom, a stanovnike juga i zapada nizom rasom.
zasto se u darfuru nisu bunili prije 10 ili 15 godina,zasto im je tek tako sad nesto lose

zasto se ne zapitas da li mozda neke korporacije nisu bacile oko na ta rudna bogatstva darfura,pa sad ih loze i guraju te pobunjenike,koji ako pobijede ce naravno da odobre ekskluzivna prava na iskopavanje i koristenje prirodnih resursa tim zapadnim kompanijama

i da jos dodam da sam itekako protiv ubijanja civila i ako zaista sudanska vlada to presutno odobrava,to je za svaku osudu
ali ja licno ne mogu u potpunosti da vjerujem zapadnim medijima kada o ovome izvjestavaju
oni kazu da sudanci cine genocid,dok sudanci to negiraju i obje strane podastiru neke dokaze
aha, znaci zlocini u darfuru su zapadna propaganda?

jel i u juznom sudanu isto?
ld

#4479 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jeza u ledja wrote:
ld wrote:

aha, znaci zlocini u darfuru su zapadna propaganda?

jel i u juznom sudanu isto?
eno tebe,aha odmah
rekao sam ti ja osudjujem svako ubijenje civila
nebitno kojoj naciji ili religiji pripadaju

the economist kojeg inace pratim,redovno svako par brojeva oplete po chavezu
te je ovakav,te onakav,te ovo,te ono

medjutim kad sam pogledao pilgnirov dokumentarac o juznoj americi,mnogo toga mi je bilo jasnije
john piligner,mozda sam mu masio koje slovo u prezimenu, je britanac,radi dokumentarce i jako,jako objektivan i nepristrastan
njegova verzija chaveza i venecuele i desavanja u juznoj americi je vrlo razlicita od vecine medija na zapadu
ako zapadni mediji su pristrasni kad su u pitanju interesi raznoraznih korporacija u juznoj americi,zasto to nebi bio i slucaj u darfuru,koji lezi na ogromnim zalihama svega i svacega

sto se tice juga sudana,tu je makljaza bila uzasna i jedni i drugi su se ubijali
ali i tu su pobunjenike gurale zapadne vlade i korporacije,a i jug sudana je jako bogat naftom

ma joj,bjezi ba,sve se vrti oko love i korporacija,kad god pogledas pozadinu kakvog rata i sukoba,sve su neki interesi
sto je najzalosnije nevin narod nastrada
jeza u ledja

#4480 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

pa znam ja da se sve vrti oko love i korporacija, ali jednako su tu upleteni svi, ne samo zapad.

a mi samo pricamo o zapadu, a gdje kina, gdje rusija? nista. a zasto je to tako, zato sto na zapadu postoji sloboda informacija, pa se lako sazna ko se krije iza cega. a za rusiju, kinu, boga pitaj, samo cujemo propagandu koju nam serviraju zapadni drzavni mediji, pa nam onda zvuci smijesno.
ld

#4481 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jeza u ledja wrote:pa znam ja da se sve vrti oko love i korporacija, ali jednako su tu upleteni svi, ne samo zapad.

a mi samo pricamo o zapadu, a gdje kina, gdje rusija? nista. a zasto je to tako, zato sto na zapadu postoji sloboda informacija, pa se lako sazna ko se krije iza cega. a za rusiju, kinu, boga pitaj, samo cujemo propagandu koju nam serviraju zapadni drzavni mediji, pa nam onda zvuci smijesno.
ma u dure sve,slazemo se mi
ali konkretno u slucaju konga i sudana kina bukvalno gradi u tim drzavama infrastrukturu koja ce u buducnosti omoguciti tim drzavama razvoj i neovisnost
grade skole,univerzitete,bolnice,puteve,pruge,aerodrome

dok zapadne korporacije i vlade dovedu diktatora,plate mu,obuce mu policiju i zatim gotovo djabe crpe tu zemlju
ako se taj diktator nesto pobuni ili dobije napad savjesti,pa skonta da unistava svoj narod i drzavu,najednom neki novi pukovnik ucini puc i smakne tog neposlisnog diktatora
a da ne navodim primjere iz juzne amerike kada je narod izabrao demokratski predsjednika,a oni su htjeli da ucine nesto za narod,pa najednom se dogodi drzavni udar i smaknuce tog izabranog predsjednika
toga je bilo i u africi i aziji,primjera podosta
jefferson

#4482 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Cek Id ti nasao pricati o drugoj strani? Sve sto dolazi iz SAD smatras teorijom zavjere (o Aljendeu, pinoceu je glupost vise raspravljat i ptice na grani znaju tu pricu) dok haver Chavez upravo mjenja ustav da bi ostao do kraja zivota predsjednik a taj isti (neznam, jel po tebi pravednik) finansira FARC koji se opet finansira od proizvodnje kokaina, otmica itd. Takodje, da ne spominjem kako je istjerao sve naftne kompanije koje su debelo platile ulazak u Venecuelu, sva naftna polja preuzela PDVSA te uspjela dok je barel bio 147 dolara da ostvari gubitak jer haver Chavez finansira sve sto se moze isfinansirati da bi ostao na vlasti pod idejom revolucije dok kriminal u Caracasu skace za 40%, kupuje nove ruske borbene avione itd. Ah da, CITGO, venecuelanska kompanija (CITGO je americka kompanija koja je preuzeta u potpunosti od strane PDVSA tj. Venecuelanske DRZAVNE kompanije 1990 godine nakon sto su prije toga 1986 kupili 50% dionica) bez problema radi u americi, ostvaruje profit i taj isti profit, pazi sad, donosi u budzet Venecuele!
Da, pogledaj obe strane!

Sto se tice Kineza, kinezi naoruzavaju vladu do besvjesti a to sto se nisu ovi pobunili prije 10-15 godina, nisu ni mogli kad je taj konflikt poceo sredinom 80-tih, pa se nisu mogli teleportirat nazad prestat borbe da bi ponovo poceli prije 15 godina. Konflikt je izazvan prvenstveno zbog gluhonijemosti i nemoci vlade da reaguje na nezapamcenu susu i glad koja je pogodila region, a tu situaciju su iskoristili Kinezi kada su skontali da bi mogli biti glavni u regionu nakon sto su skontali potencijale tog konflikta kao i kolicinu nafte koja se tu nalazi.
Ah da, da nezaboravimo kako smo mi moralni bosanci dok smo bili u Jugoslaviji dio svog budzeta punili prodajuci oruzje drzavama kao Sudan itd.
Jaro, ja sam vec gore spomenuo sta je arena medjunarodnih odnosa, nemislim ponavljat!
jefferson

#4483 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
jeza u ledja wrote:pa znam ja da se sve vrti oko love i korporacija, ali jednako su tu upleteni svi, ne samo zapad.

ali konkretno u slucaju konga i sudana kina bukvalno gradi u tim drzavama infrastrukturu koja ce u buducnosti omoguciti tim drzavama razvoj i neovisnost

dok zapadne korporacije i vlade dovedu diktatora,plate mu,obuce mu policiju i zatim gotovo djabe crpe tu zemlju
ako se taj diktator nesto pobuni ili dobije napad savjesti,pa skonta da unistava svoj narod i drzavu,najednom neki novi pukovnik ucini puc i smakne tog neposlisnog diktatora
a da ne navodim primjere iz juzne amerike kada je narod izabrao demokratski predsjednika,a oni su htjeli da ucine nesto za narod,pa najednom se dogodi drzavni udar i smaknuce tog izabranog predsjednika

aha, a zapadne kompanije ne grade jel? Znaci 30 milijardi dolara za AIDS dali Kinezi a ne amerikanci?
ld

#4484 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:
ld wrote:

aha, a zapadne kompanije ne grade jel? Znaci 30 milijardi dolara za AIDS dali Kinezi a ne amerikanci?
jaruga moj,kome su dali tih 30 milijardi
kupili su lijekove u odredjenim firmama,uglavnom americkim i to zatim podjelili
kao sto pomazu i izrael u oruziju,iz budjeta se izdvoji 5 milijardi i plati americkim proizvodjacima i zatim se to posalje ,,onamo njima,,

a sasvim,sasvim slucajno te iste farmaceustske kompanije godisnje trose oko 250 miliona na lobiranje u kongresu i senatu
a i oruzari sigurno ne zaostaju za njima u lobiranju i podmazivanju

par mojih havera je radilo u bosni sa stranim humanitarnim organizacijama,koje je to klepanje
oni najvise klepaju i to lopatom,nasi se zadovolje mrvicama sto ostanu
u ovom tvom slucaju klepanje je na visem nivou

sto se tice chaveza,ajd ti pogledaj od johna pilignera njego dokumnetarac o juznoj americi,tu ti se pruza jako objektivna slika o juznoj americi,sta chavez radi,sta su drugi radili,sta ameri rade itd....
jefferson

#4485 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
jefferson wrote:
ld wrote:pa znam ja da se sve vrti oko love i korporacija, ali jednako su tu upleteni svi, ne samo zapad.

jaruga moj,kome su dali tih 30 milijardi
kao sto pomazu i izrael u oruziju,iz budjeta se izdvoji 5 milijardi i plati americkim proizvodjacima i zatim se to posalje ,,onamo njima,,

a sasvim,sasvim slucajno te iste farmaceustske kompanije godisnje trose oko 250 miliona na lobiranje u kongresu i senatu

par mojih havera je radilo u bosni sa stranim humanitarnim organizacijama,koje je to klepanje

sto se tice chaveza,ajd ti pogledaj od johna pilignera njego dokumnetarac o juznoj americi,tu ti se pruza jako objektivna slika o juznoj americi,sta chavez radi,sta su drugi radili,sta ameri rade itd....
Slusaj, ne kupuju se samo lijekovi od americkih kompanija, ali moras, jer po americkom zakon pare poreskih obveznika (znaci i MOJE pare) moraju da se trose unutar SAD, osim ako je to nuzno potrebno potrositi na drugoj strani, sto se i radi. Ne kontam sto bi bilo drugacije?
Izrael ne dobiva 5 milijardi, Izrael dobiva oko 8-10, 5 milijardi dobiva Egipat godisnje, Palestinci 800 miliona, itd, itd. Nesto nisam vidio kineze ili irance da bacaju pare na palestince.
Drugo, imao sam i ja jarana u humanitarnim organizacijama, ali sam i ja radio u istim pa znam kao i ti tvoji ili moji jarani!
ld

#4486 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

j
aruga moj,kome su dali tih 30 milijardi

Slusaj, ne kupuju se samo lijekovi od americkih kompanija, ali moras, jer po americkom zakon pare poreskih obveznika (znaci i MOJE pare) moraju da se trose unutar SAD, osim ako je to nuzno potrebno potrositi na drugoj strani, sto se i radi. Ne kontam sto bi bilo drugacije?
Izrael ne dobiva 5 milijardi, Izrael dobiva oko 8-10, 5 milijardi dobiva Egipat godisnje, Palestinci 800 miliona, itd, itd. Nesto nisam vidio kineze ili irance da bacaju pare na palestince.
Drugo, imao sam i ja jarana u humanitarnim organizacijama, ali sam i ja radio u istim pa znam kao i ti tvoji ili moji jarani![/quote]
[/quote][/quote]
jel sad kontas ko kupi kajmak
da ti hintam,oni koji potrose na lobiranje bruku love,tacnije predvidjeli su za ovu godinu da ce potrositi 263 miliona na lobiranje

za mnogo manju lovu u indiji mogu da kupe lijekove
i ti sto dobijaju tu lovu,opet se sve svodi na to da ti i tvoji sugradjani platite fabrikama oruzija masno njihove smrtonosne igracke,ali bas masno i zatim se to posalje dalje

sve je to jedno veliko klepanje po usima
jefferson

#4487 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
j
aruga moj,kome su dali tih 30 milijardi

Drugo, imao sam i ja jarana u humanitarnim organizacijama, ali sam i ja radio u istim pa znam kao i ti tvoji ili moji jarani!
[/quote][/quote]
jel sad kontas ko kupi kajmak
da ti hintam,oni koji potrose na lobiranje bruku love,tacnije predvidjeli su za ovu godinu da ce potrositi 263 miliona na lobiranje

za mnogo manju lovu u indiji mogu da kupe lijekove
i ti sto dobijaju tu lovu,opet se sve svodi na to da ti i tvoji sugradjani platite fabrikama oruzija masno njihove smrtonosne igracke,ali bas masno i zatim se to posalje dalje

sve je to jedno veliko klepanje po usima[/quote]

hahahaha, pa eto ti otkrio toplu vodu!
Znas li ti koliko se lijekova moze kupiti u Indiji za vilu koju je kupio vlasnik Mittala u londonu? On je vilu platio 120 miliona FUNTI, znaci vise nego sto ce se u americi po tebi (ta brojka je veca) potrositi na lobiranje!
Znas li ti uopce sta je lobi? Koje sve organizacije lobiraju? Znas li da je najjaca lobisticka organizacija u SAD grupa koja lobira za penzionere pa tek onda NRA!

Znas li ti koliko se lijekova i Indiji moze kupiti za vojne satelite koje Indija salje u svemir ili za nuklearne projektile koje ima? Znas li koliko se lijekova moze kupiti za Spiricev Audi Q7 ili za Brankovicevu vilu, ili da, za Reisovu rezidenciju koju gradi?
Mlatis praznu slamu jaro!
ld

#4488 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jaro moj,ne kontas ti poentu
palis se ko golf 2 dizel na -5 C

velike korporacije klepaju vas po usima i a vi i dalje pricate kako ste vi tamo humani i kako pomazete
mediji su cudo,sta od vas urade

sto se tice Q7,spirica,brankovica i sve po zakonu,sve je to prezvakano i ponovljeno mali milon puta,nema se sta vise dodati
lopovska bagra pa hajd,nadamo se da ce i njihova da utrne
jefferson

#4489 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:jaro moj,ne kontas ti poentu

velike korporacije klepaju vas po usima i a vi i dalje pricate kako ste vi tamo humani i kako pomazete

sto se tice Q7,spirica,brankovica i sve po zakonu,sve je to prezvakano i ponovljeno mali milon puta,nema se sta vise dodati

Mene klepaju po usima a tebe ne? hajde da i to cujem!
A pomazemo ko kaze da ne pomazemo? Jel to amerika ne pomaze? Nista, onda bi bilo najbolje da obustavi svu pomoc pa da vidimo Kinu i Iran, ili pak Bosnu kako ce pomoci nekoe!
Ljudi imaju potrebu da budu humani, bolje se osjecaju. To sto prije toga neko ucini a tom mjestu sranje, sto ne iskljucuje i spostvenu americku vladu je realnost.
Ali isto tako, npr. obnovu vodovoda u Zenici nije platila vlada federacije nego USAID, pa je iz cijevi izbacen asbest iz vodovoda time.
Medjutim, ti pricas kako je nesto prozvakano. Sam si spomenuo kako se za par ekoje amerikanci utrose u lobiranje mogu kupiti prijeko potrebni lijekovi. Ja samo kazem za cije se jos pare mogu ti lijekovi kupiti!
Ti pricas o ubjedjenju kako mi mislimo da nekom pomazemo, pa eto koja to nacija daje vise za programe UN-a, direktne pomoci itd, de mi navedi molim te jednu zemlju? Znas li ti da je popularnost amerike za vrijeme Busha u Indoneziji bila 23% prije Tsunamija, a poslije Tsunamija 86%, jer kuce, puteve, bolnice i hranu nisu Kinezi dostavljali i pravili nego americki borbeni brodovi, ukljucujuci dvije grupe nosaca aviona te mornari na njima koji su dosli kao ispomoc vladi indonezije, za to vrijeme (ovo sam spomenuo jedno 100 puta) vijecnici u livnu se nisu htjeli odrec dnevnog pausala za zrtve tsunamija! Toliko o nama, i ubjedjenju kako smo mi "dobar, merhametli" narod!
ld

#4490 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:
ld wrote:jaro moj,ne kontas ti poentu

Mene klepaju po usima a tebe ne? hajde da i to cujem!
A pomazemo ko kaze da ne pomazemo? Jel to amerika ne pomaze? Nista, onda bi bilo najbolje da obustavi svu pomoc pa da vidimo Kinu i Iran, ili pak Bosnu kako ce pomoci nekoe!
Ljudi imaju potrebu da budu humani, bolje se osjecaju. To sto prije toga neko ucini a tom mjestu sranje, sto ne iskljucuje i spostvenu americku vladu je realnost.
Ali isto tako, npr. obnovu vodovoda u Zenici nije platila vlada federacije nego USAID, pa je iz cijevi izbacen asbest iz vodovoda time.
Medjutim, ti pricas kako je nesto prozvakano. Sam si spomenuo kako se za par ekoje amerikanci utrose u lobiranje mogu kupiti prijeko potrebni lijekovi. Ja samo kazem za cije se jos pare mogu ti lijekovi kupiti!
Ti pricas o ubjedjenju kako mi mislimo da nekom pomazemo, pa eto koja to nacija daje vise za programe UN-a, direktne pomoci itd, de mi navedi molim te jednu zemlju? Znas li ti da je popularnost amerike za vrijeme Busha u Indoneziji bila 23% prije Tsunamija, a poslije Tsunamija 86%, jer kuce, puteve, bolnice i hranu nisu Kinezi dostavljali i pravili nego americki borbeni brodovi, ukljucujuci dvije grupe nosaca aviona te mornari na njima koji su dosli kao ispomoc vladi indonezije, za to vrijeme (ovo sam spomenuo jedno 100 puta) vijecnici u livnu se nisu htjeli odrec dnevnog pausala za zrtve tsunamija! Toliko o nama, i ubjedjenju kako smo mi "dobar, merhametli" narod!
vjerujes da sam tad bio u holandiji poslom i prvom prilikom sam uplatio lovu za pomoc zrtvama cunamija
sve je to udure,niko ne porice to sto si napisao,ali ja imam utisak da kad tebi neko spomene da te farmacautske kompanije placaju 263 miliona godisnje lobiranje u kongresu i senatu,da ti to uporno zaobilazis i zati pocnes da pises o ruskom oruziju,indiskim satelitima i slicno
cinjenica ja da velike korporacije u americi koriste lobisticke firme da bi dobili poslove
to se kod vas zove lobiranje
kod nas se to zove korupcija i mito

i sto se tice indonezije ajd ponovo provjeri kolika je popularnost amerike,siguran sam da je sada ispod 20%
to se tice vijecnika u livnu,ma bracuka to su hercegovci,kome su to oni jos dali koji dinar
sto se tice zenice i vodovoda,hvala im samo tako
samo se nadam da se nije desilo kao sto je mom prijtelju humnitarna donijela 20 000 km u matrijalu,naravno on se potpisao,jer ipak je to donacija,ali poslije kad je otisao na lager da usporedi cijene,sve to sto je dobio vrijedilo je oko 10 milja
tako da su se kvalitetno ,,ugradili,,
ali opet hvala im,pa makar sto su morali ipak nekog da puknu po usima za to
valjda dodju bolja vremena akoBogda kad ce i to da se iskorijeni
jefferson

#4491 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Lobiranje korupcija i mito? Izvini jaro, za 263 miliona ja nisam porekao, ja sma ti cak rekao da je cifra veca, a to nije korupcija i mito jer proces lobiranja ne ide na takav nacin.
Korupcija i mito podrazumjevaju stavljanje para u dzep politicara, nesto sto se u americi itekako gleda pod lupom medija.
medjutim, kako rade lobisticke grupe je prekomplikovano da objasnjavam sada jer mi je stvarno mrsko.
Nadji bilo koju knjigu koja ti objasnjava americki sistem, vladu i ustav pa ces vidjeti da lobiranje nije ono sto nasi ljudi misle. Te pare prvenstveno idu ljudima koji su bili na visokim pozicijama prije i koji imaju pristup ljudima koji odlucuju, advokatima, itd, itd.
Korupcija i mito? Bez uvrede, ali profulo si poentu lobiranja jer lobiranje ima drugacije znacenje!

Nisi ti problem kao pojedinac, jesil uplatio ili ne, drzava je problem jer nema odgovora na takvo nesto. Mi ocekujemo uvijek tudju pomoc, ali ako je neko drugi u pitanju onda moze do smrti iskrvariti cekajuci nas drzavu! E to je razlika izmedju nase i americke drzave ili kine!
ld

#4492 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:Lobiranje korupcija i mito? Izvini jaro, za 263 miliona ja nisam porekao, ja sma ti cak rekao da je cifra veca, a to nije korupcija i mito jer proces lobiranja ne ide na takav nacin.
Korupcija i mito podrazumjevaju stavljanje para u dzep politicara, nesto sto se u americi itekako gleda pod lupom medija.
medjutim, kako rade lobisticke grupe je prekomplikovano da objasnjavam sada jer mi je stvarno mrsko.
Nadji bilo koju knjigu koja ti objasnjava americki sistem, vladu i ustav pa ces vidjeti da lobiranje nije ono sto nasi ljudi misle. Te pare prvenstveno idu ljudima koji su bili na visokim pozicijama prije i koji imaju pristup ljudima koji odlucuju, advokatima, itd, itd.
Korupcija i mito? Bez uvrede, ali profulo si poentu lobiranja jer lobiranje ima drugacije znacenje!

Nisi ti problem kao pojedinac, jesil uplatio ili ne, drzava je problem jer nema odgovora na takvo nesto. Mi ocekujemo uvijek tudju pomoc, ali ako je neko drugi u pitanju onda moze do smrti iskrvariti cekajuci nas drzavu! E to je razlika izmedju nase i americke drzave ili kine!
nasmijao bi se sa onim glupim smajlijima,ali ....
moj prijatelju,ti smatras lobiranje ok i to nije korupcija po tvom shvatanju
vrlo,vrlo interesantno
ti definitivno nisi glup frajer,ali je interesantno kako je moguce da covjek poput tebe popusi foru i da povjeruje u taj supljak

recimo blackwater intenzivno ,,lobira,, i kao sasvim slucajno dobijaju multimilonske ugovore u iraku i afganistanu,i onako bezeveze u new orleansu se pojave,ali zaro klepe ekstra lovu
to radi i dikov haliburton i sasvim,sasvim slucajno oni su uboli mulitmilijrderske ugovore u iraku i afganistanu
tako je i farmaceutske industrija ,,lobirala,, preko sentora koji je svojim angazmanom izborio se da ta kompanija dobije neke ugovore od vlade
i sasvim slucajno taj tip poslije postaje jedan od direktora te kompanije,detaljnije o tome mozes da pogledas u moorovom ,,sicko,,
pa da sad ne nabrajam sve ostale industrijske grane koje ,,lobiraju,,
usput oko 10 000 lobistickih firmi djeluje u washingotnu

ali kod nas se to kaze sasvim,sasvim drugacije i tako npr kad neka firma ili pojedinac ,,lobiraju,, neke nase parlamentarce to najednom postaje mito i korpucija
hmmmmm,zbunio si me sad skroz,moracemo da pojasnimo bakiru,pecaninu i ostalima da ipak je brankovic nevin,jer on sve radi po zakonu i zbog lobiranja
tako da je sada sve ok
jefferson

#4493 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Hmmm, cek, ko bi trebao dobiti taj posao ako nece npr. KBR? Imaju tenderi, pa nek se utvrdjuje jel neko bio potplacen. Fakat da je cinjenica da je Chaney bio CEO Hullilburtona igra najvazniju ulogu.
Najjace lobisticke grupe u DC-ju su grupe koje predstavljaju penzionere i nastavnike!
Lobiranje je nesto drugo od korupcije i mita. Ako je Hullilburton dobio posao tako sto je podmitio nekoga to se zove korupcija a ne lobiranje. Mjesas dva pojma!
2407

#4494 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

jefferson wrote:Cek Id ti nasao pricati o drugoj strani? Sve sto dolazi iz SAD smatras teorijom zavjere (o Aljendeu, pinoceu je glupost vise raspravljat i ptice na grani znaju tu pricu) dok haver Chavez upravo mjenja ustav da bi ostao do kraja zivota predsjednik a taj isti (neznam, jel po tebi pravednik) finansira FARC koji se opet finansira od proizvodnje kokaina, otmica itd. Takodje, da ne spominjem kako je istjerao sve naftne kompanije koje su debelo platile ulazak u Venecuelu, sva naftna polja preuzela PDVSA te uspjela dok je barel bio 147 dolara da ostvari gubitak jer haver Chavez finansira sve sto se moze isfinansirati da bi ostao na vlasti pod idejom revolucije dok kriminal u Caracasu skace za 40%, kupuje nove ruske borbene avione itd. Ah da, CITGO, venecuelanska kompanija (CITGO je americka kompanija koja je preuzeta u potpunosti od strane PDVSA tj. Venecuelanske DRZAVNE kompanije 1990 godine nakon sto su prije toga 1986 kupili 50% dionica) bez problema radi u americi, ostvaruje profit i taj isti profit, pazi sad, donosi u budzet Venecuele!
Da, pogledaj obe strane!
Hugo nije svetac niti ce to ikada biti, ali ono sto je on do sada uradio za narod venezuele nije niko mislim od Simona Bolivara, barem za onaj siromasni dio populacije. Prije dolaska Chaveza na vlast u Venezueli je bila naftna elita superbogatih ljudi i velika vecina supersiromsanih stanovnika, bijeda da ne moze biti veca. 25% 15-to godisnjaka je gladovalo, 60% stanovnistva iznad 60 god. nije imalo nikakve prihode, manje od 20% stanovnika je uzivalo socijalnu pomoc. I to sve zahvaljujuci naftnoj eliti, koja je kako ti kazes sve uredno platila a raspodjela profita se moze vidjeti iz gore pobrojane statistike(ovo je samo dio jer mi se sada ne pretrazuje sva statistika). Kako je Chavez nastupio promjene se desavaju sporo ali se ipak desavaju u korist naroda. 20.000 kubanskih lijecnika je u venecueli, koji operiraju po zabacenim djelovima venecuele.(Operación Milagro). Jel ono CITGO jedini dao ponudu i obezbjedio jeftinu naftu i loz ulje za grijanje stanovnicima Bostona sa malim primanjima, usljed poskupljenja nafte? Jeste! Finansiranje FARC-a? Teorija zavjere mozda? Pa i Uribe mu je zahvalio na njegovom doprinosu u borbi protiv FARCA. Itd. Itd. Itd. .... razloga za i protiv ima more i ne mislim ih ovdje nabrajati ali je jedno sigurno da je do sada Chavez bio 1000x bolji za obicno stanovnistvo nego naftni lobi koji je vladao prije njegovog dolaska. Chaveza u Venezueli narod ne samo da postuje nego ga i voli.

Ne mogu opravdati njegov potez da si osigura neogranicenu vlast, ali ga mogu razumjeti. Vjerujem da je to da bi se zastitlo stanovnistvo od naftne elite, posto vrlo vjerovatno ko god drugi da dodje na vlast ce da okrene vlast u korist naftne elite a narodu opet karina. Mozda sam naivan sa ovim svojim vjerovanjem ali rezultati za sada idu u korist Chaveza. Uostalom ako ti vjerujes da su najjaci lobisti u americi nastavnici i penzioneri i ja vjerujem da Chavez sebi daje sve ovlasti radi naroda :thumbup:
2407

#4495 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

ld wrote: i sto se tice indonezije ajd ponovo provjeri kolika je popularnost amerike,siguran sam da je sada ispod 20%
Scott Atran wrote:Indonesian views of the United States, which were largely favorable before the invasion of Iraq, plummeted to 15 percent favorable right after. In Pew's June 2005 survey, 80 percent of Indonesians feared that the United States would attack their country.
Izvor: NYTimes

Toliko o popularnosti Cemerike u Indoneziji.

A sto se tice donacija koje pravi amerika, ne mogu sada da nadjem clanak u kojem se govori da su donacije koje daje amerika i francuska, prave fantomske donacije. Cak 90% doniranog novca se vraca u zemlju donatora. Pa se mi pitamo gdje su ti donirani novci, 90% u zemlju donatora, 9% politicarima i 1% ko jami :-)
Pozz
jefferson

#4496 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

2407 wrote:
jefferson wrote:Cek Id ti nasao pricati o drugoj strani? Sve sto dolazi iz SAD smatras teorijom zavjere (o Aljendeu, pinoceu je glupost vise raspravljat i ptice na grani znaju tu pricu) dok haver Chavez upravo mjenja ustav da bi ostao do kraja zivota predsjednik a taj isti (neznam, jel po tebi pravednik) finansira FARC koji se opet finansira od proizvodnje kokaina, otmica itd. Takodje, da ne spominjem kako je istjerao sve naftne kompanije koje su debelo platile ulazak u Venecuelu, sva naftna polja preuzela PDVSA te uspjela dok je barel bio 147 dolara da ostvari gubitak jer haver Chavez finansira sve sto se moze isfinansirati da bi ostao na vlasti pod idejom revolucije dok kriminal u Caracasu skace za 40%, kupuje nove ruske borbene avione itd. Ah da, CITGO, venecuelanska kompanija (CITGO je americka kompanija koja je preuzeta u potpunosti od strane PDVSA tj. Venecuelanske DRZAVNE kompanije 1990 godine nakon sto su prije toga 1986 kupili 50% dionica) bez problema radi u americi, ostvaruje profit i taj isti profit, pazi sad, donosi u budzet Venecuele!
Da, pogledaj obe strane!
Hugo nije svetac niti ce to ikada biti, ali ono sto je on do sada uradio za narod venezuele nije niko mislim od Simona Bolivara, barem za onaj siromasni dio populacije. Prije dolaska Chaveza na vlast u Venezueli je bila naftna elita superbogatih ljudi i velika vecina supersiromsanih stanovnika, bijeda da ne moze biti veca. 25% 15-to godisnjaka je gladovalo, 60% stanovnistva iznad 60 god. nije imalo nikakve prihode, manje od 20% stanovnika je uzivalo socijalnu pomoc. I to sve zahvaljujuci naftnoj eliti, koja je kako ti kazes sve uredno platila a raspodjela profita se moze vidjeti iz gore pobrojane statistike(ovo je samo dio jer mi se sada ne pretrazuje sva statistika). Kako je Chavez nastupio promjene se desavaju sporo ali se ipak desavaju u korist naroda. 20.000 kubanskih lijecnika je u venecueli, koji operiraju po zabacenim djelovima venecuele.(Operación Milagro). Jel ono CITGO jedini dao ponudu i obezbjedio jeftinu naftu i loz ulje za grijanje stanovnicima Bostona sa malim primanjima, usljed poskupljenja nafte? Jeste! Finansiranje FARC-a? Teorija zavjere mozda? Pa i Uribe mu je zahvalio na njegovom doprinosu u borbi protiv FARCA. Itd. Itd. Itd. .... razloga za i protiv ima more i ne mislim ih ovdje nabrajati ali je jedno sigurno da je do sada Chavez bio 1000x bolji za obicno stanovnistvo nego naftni lobi koji je vladao prije njegovog dolaska. Chaveza u Venezueli narod ne samo da postuje nego ga i voli.

Ne mogu opravdati njegov potez da si osigura neogranicenu vlast, ali ga mogu razumjeti. Vjerujem da je to da bi se zastitlo stanovnistvo od naftne elite, posto vrlo vjerovatno ko god drugi da dodje na vlast ce da okrene vlast u korist naftne elite a narodu opet karina. Mozda sam naivan sa ovim svojim vjerovanjem ali rezultati za sada idu u korist Chaveza. Uostalom ako ti vjerujes da su najjaci lobisti u americi nastavnici i penzioneri i ja vjerujem da Chavez sebi daje sve ovlasti radi naroda :thumbup:
Ma da spasioc, kriminal skocio 40%, a kad vec pricas o eliti, PDVSA je preuzela sve busotine stranih kompanija, dok je za glavnog covjeka PDVSA postavljen odan covjek a ne strucan, tip koji nikad nista nije imao sa naftom prije!
Sto se tice FARCA, dokazi su pronadjeni pri konfiskaciji kompjutera, jer Kolubijska vlada ne odgovara ni Venecueli ni Boliviji.
Medjutim, kada je tako on dobar sto ne postuje ustav nego hoce da ukine amandman koji ogranicava mandate, nego ne samo sto sebi hoce, nego hoce da ukine i parlamentarcima sto bi znacilo uvijek vecinu njegove partije, jer eto, on jadnik pobornik slobodnih izbora.
Inace, to nije gradjanima Bostona nego Harlema, a jesil ti ikad cuo za politicku propagandu?
ld

#4497 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:
2407 wrote:
Da, pogledaj obe strane!

Ma da spasioc, kriminal skocio 40%, a kad vec pricas o eliti, PDVSA je preuzela sve busotine stranih kompanija, dok je za glavnog covjeka PDVSA postavljen odan covjek a ne strucan, tip koji nikad nista nije imao sa naftom prije!
Sto se tice FARCA, dokazi su pronadjeni pri konfiskaciji kompjutera, jer Kolubijska vlada ne odgovara ni Venecueli ni Boliviji.
Medjutim, kada je tako on dobar sto ne postuje ustav nego hoce da ukine amandman koji ogranicava mandate, nego ne samo sto sebi hoce, nego hoce da ukine i parlamentarcima sto bi znacilo uvijek vecinu njegove partije, jer eto, on jadnik pobornik slobodnih izbora.
Inace, to nije gradjanima Bostona nego Harlema, a jesil ti ikad cuo za politicku propagandu?
znaci kad chavez ili kastro nekom pomognu to bi bila politicka propaganda
a kad ameri pomognu nekoga i 90% love ostane u amerckim korporacijama,to je pomoc i humanost
jasta,bas si objektivan i sa jednim arsinom

kad dick lobira i dobije posao to nije korupcija,to je lobiranje
kad BAE sistem lobira kod saudijaca da im kupe oruzije,u britaniji se digne frka i to se nazove pravim imenom korupcija i mito,mada oni tvrde da je u pitanju lobiranje
ma daj ba......
ahuseino

#4498 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Evo link za sajt koji che pratiti koliko obechanja che Obama odrzati (od 509 sto je zad'o tokom kampanje).

http://www.politifact.com/truth-o-meter/

Id-e, lobira se za ZAKONE, ne za poslove / bidove...
ld

#4499 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

ahuseino wrote:Evo link za sajt koji che pratiti koliko obechanja che Obama odrzati (od 509 sto je zad'o tokom kampanje).

ama daj namoj me zaj....
zakon koji ce dicku ili princu omoguciti da cvaknu koje milionce,da im se nadje,zlu netrebalo
a gdje su farmaceuti,oruzari,lobiji za rudarsku industriju i termoelektrane itd,itd.....
sve se svelo ko ce da vise love klepi,boli njih ona stvar sto amerika je najveci zagadjivac,sto proizvode totalno neproduktivna auta koja trose u gradu do 30 litara na 100 km,boli ih djon sto u hamburgerima koje jedete je meso nabildano steroidima itd,itd....
jefferson

#4500 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
ahuseino wrote:Evo link za sajt koji che pratiti koliko obechanja che Obama odrzati (od 509 sto je zad'o tokom kampanje).

ama daj namoj me zaj....
zakon koji ce dicku ili princu omoguciti da cvaknu koje milionce,da im se nadje,zlu netrebalo
a gdje su farmaceuti,oruzari,lobiji za rudarsku industriju i termoelektrane itd,itd.....
sve se svelo ko ce da vise love klepi,boli njih ona stvar sto amerika je najveci zagadjivac,sto proizvode totalno neproduktivna auta koja trose u gradu do 30 litara na 100 km,boli ih djon sto u hamburgerima koje jedete je meso nabildano steroidima itd,itd....
Sa Britannice:

any attempt by individuals or private interest groups to influence the decisions of government; in its original meaning it referred to efforts to influence the votes of legislators, generally in the lobby outside the legislative chamber. Lobbying in some form is inevitable in any political system.
Lobbying, which has gained special attention in the United States, takes many forms. Group representatives may appear before legislative committees. Public officials may be “buttonholed” in legislative offices, hotels, or private homes. Letters may be written or telephone calls made to public officials, and campaigns may be organized for this purpose. Organizations may provide favoured candidates with money and services. Massive public-relations campaigns employing all the techniques of modern communication may be launched to influence public opinion. Extensive research into complex legislative proposals may be supplied to legislative committees by advocates of various and often conflicting interests. Substantial election campaign contributions or other assistance may be supplied to favoured legislators or executives. The persons who lobby in these ways may be full-time officials of a powerful trade or agricultural association or labour union, individual professional lobbyists with many clients who pay for their services, or ordinary citizens who take the time to state their hopes or grievances. Cities and states, consumer and environmental protection and other “public interest” groups, and various branches of the federal government also maintain staff lobbyists in the United State.
The right “to petition the government for a redress of grievances” is protected in the First Amendment to the U.S. Constitution. The federal government and the majority of U.S. states regulate lobbying.

Mito i korupcija te lobiranje su dvije razlicite stvari!
Ako ti nije jasno sto je lobiranje vazno u americi procitaj Ustav te zemlje!!!
Post Reply