Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čengić Vila I, juni 1974. g. Kino Kumrovec, stari drveni most kao i kuće ispred nebodera u izgradnji više ne postoje. Ali trafika u prednjem planu postoji i danas, samo u mnogo ljepšem izdanju.
Nadolazeća sistemska kriza u početku nije utjecala na izrazito nesocijalistički stil života prosječnog Sarajlije 1960-tih i 1970-tih godina. Većina Sarajlija je bila plaćena kombinacijom plate i beneficija koje su uključivale dodjelu stana. Količina slobodnog vremena je rasla a sa njim i mogućnosti da se ono utroši. Mnoge Sarajlije su u brdima oko grada izgradili manje kuće koje su popularno nazvane vikendice. Bilo je prilike za šetnju i skijanje na Jahorini i Bjelašnici. Sa popuštanjem kontrole kulture, zapadne pop grupe su održale koncerte za hiljade posjetilaca. Sportski događaji su privlačili još više posjetilaca, posebno prilikom povremenog gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara. Većina je godišnji odmor provodila na jadranskoj obali, a drugi Jugoslaveni i stranci posjećivali su Sarajevo, uglavnom na izletu iz Dubrovnika i drugih obalnih mjesta. Turizam i porast potrošnje u domaćinstvu 1960-tih potakli su rast u sektoru usluga na račun industrije. Za većinu Sarajlija, posljednje decenije socijalizma će se pamtiti kao zlatna vremena.
Robert J. Donia
Sarajevo: biografija grada
Institut za istoriju, Sarajevo 2006.
Potoklinica wrote:
Čengić Vila I, juni 1974. g. Kino Kumrovec, stari drveni most kao i kuće ispred nebodera u izgradnji više ne postoje. Ali trafika u prednjem planu postoji i danas, samo u mnogo ljepšem izdanju.
Je li se ono u pozadini Šibice gradi zgrada Energoinvesta...nisam znao da je toliko stara zgrada, kontao sam da se napravila sredinom ili krajem 70-ih...
Iza "Šibice" nije zgrada Energoinvesta (koja je će biti lijevo i naravno ne vidi se jer je sagrađena 1982.) Radi se o tri nebodera u Kolodvorskoj ulici, od kojih je jedan, te 1974. godine, već završen. Druga dva su useljena 1975. g. (Imam prijatelja koji živi u ovim neboderima, a radio je nekad u Energoinvestu). Pozdrav svima na forumu.
jeste, u pravu si...nisam skontao da su ta tri nebodera, jer na slici sve izgleda kao jedan širok objekat, pa sam pomislio da je zgrada Energoinvesta...
muha_sa wrote:umal ne umrijeh na ovoj utakmici preživio nekako---ne gine mi stoju docekat
idiot ne sacuvah ulaznicu
Moja prva utakmica "s` rajom", i prva zastava F.K. Sarajeva (na zastavi grb Sarajeva i Papetova glava sa krunom). Kupili karte kod svercera, on zalijepio kupon selotejpom ali eto ušli. Tol`ko je raje bilo da smo gledali utakmicu sa tartana ispred sadasnje juzne tribine.
Muha , da li si u djetinjstvu mogao (imao gdje) kupiti coca-colu ili naručiti u kafani ? (ne cocktu ili neki supstitut) ?
Maloprije gledam ove reklame i razmišljam šta bih naručila da sam mogla sjesti šezdesetih-sedamdesetih (coca-colu)
Hvala.
jašta sabina1 i to onu pravu coca colu, meni bolja neg ova današnja
2 dcl. staklenka
mada smo mi narucivali nešto žestoko a kad je kokuzluk onda kafu i uhinji se---cejfi je do balcaka
Vremena se mijenjaju ali ljudi ostaju isti.
Sarajlije , Bosanci....
Tako mi je žao što nisam odrastala u vaše vrijeme , odrastala sam u ratu , školovala se u tranziciji i godinama radim u neoliberalno-nepotističko-nepravednom paklu.....
poželio bih svakom odrastanje kakvo je moja generacija imala bilo je svega, igre, druženja, muntanja, kokuzluka, klošarluka, al smo bili raja nicim opterecana
poželio bih svakom odrastanje kakvo je moja generacija imala bilo je svega, igre, druženja, muntanja, kokuzluka, klošarluka, al smo bili raja nicim opterecana