Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
- HAVANA
#4476 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Istekla mi kartica unicredit,dobio novu master i kazu ne ide sa njom.Izvadio visu sparkasse i dodao je na paypal maloprije.Trebam li jos sta raditi ili ce funkcionisati kao prije?
Ako rentam preko airbnb stan,trebam li i tamo raditi izmjenu nekih podataka u vezi kartice ili ne?Sve isplate idu preko paypala?Ako ko zna nek pomogne,vodim ga na sampitu. 
-
Kataklinger
#4477 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Jedno je kupovina a drugo primanje novca na Paypal. Pisano vec na ovoj temi, prelistaj par stranica unazad. Treba podesit acc da moze i primat novac, jer je to po defaultu onemoguceno.maid075 wrote:Uplaćuje mi prijatelj iz HR-a neki iznos, a paypal mu izbacuje "sorry, se can't send payments right now".
Kaže da je ostalim ljudima prolazi transakcija, meni se ne da nikako. Verificirana kartica i eBay kupovine sve prolaze bez problema.
-
isx
#4478 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Koja kartica ti je verificirana na Paypalu?maid075 wrote:Uplaćuje mi prijatelj iz HR-a neki iznos, a paypal mu izbacuje "sorry, se can't send payments right now".
Kaže da je ostalim ljudima prolazi transakcija, meni se ne da nikako. Verificirana kartica i eBay kupovine sve prolaze bez problema.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- _Reds_
#4479 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ma moras pisati paypalu da tgi omoguci placanje na tgu karticu.KvaziExpert wrote:najjednostavnije je probati da ti neko pošalje 1KM, pa vidi šta će se dogoditi, hoće li otići na račun, njemu PayPal odbiti transakciju, ili nešto treće,...HAVANA wrote:Istekla mi kartica unicredit,dobio novu master i kazu ne ide sa njom.Izvadio visu sparkasse i dodao je na paypal maloprije.Trebam li jos sta raditi ili ce funkcionisati kao prije?Ako rentam preko airbnb stan,trebam li i tamo raditi izmjenu nekih podataka u vezi kartice ili ne?Sve isplate idu preko paypala?Ako ko zna nek pomogne,vodim ga na sampitu.
a za one koji ti plaćaju na PayPal, tvoja kartica nema veze, oni samo ukucaju mail adresu i plate, ostalo je do tebe
-
rangoj
#4480 Re: RE: Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ja sam odavno odustao od ove teme upravo zbog ponavljanja.... Tu i tamo naletim, da vidim ima li nešto stvarno novo...KvaziExpert wrote:[emoji106]quarterback wrote:kako si ti ljubazan stari, ja sam krenuo da se istovarim pa kontam nije vrijedno sekiracije [emoji106]KvaziExpert wrote: pa odgovorio ti je trotter![]()
ma eto, sve kontam, ljudi prvi put otvaraju ove teme, nije ih zanimalo do sad. Mada se ovo fakat ponavlja non stop.
Mislim da bi imalo smisla prvo pitati jesi li pročitao ovo , pa onda dalje diskutovati. mada diskusije najvjerovatnije ne bi ni bilo.
Kao na dd-wrt.com, podrazumijeva se da si napravio 30-30-30 sekundi reset pa onda pitaš.
Logično bi bilo da su moderatori sastavili PayPal FAQ temu gdje bi se automatski dobio odgovor na 99% pitanja odavde... A da se tema ostavi za posebne slučajeve (probleme), zanimljivosti i novosti vezane za paypal u BiH.
Send from my black hole!
-
quarterback
#4481 Re: RE: Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
stavljen je faq koji sam davno pisao na grupu ebay i zalijepljen kako prvi poste te grupe, taj tekst pokriva djelimicno i paypal,rangoj wrote: Ja sam odavno odustao od ove teme upravo zbog ponavljanja.... Tu i tamo naletim, da vidim ima li nešto stvarno novo...
Logično bi bilo da su moderatori sastavili PayPal FAQ temu gdje bi se automatski dobio odgovor na 99% pitanja odavde... A da se tema ostavi za posebne slučajeve (probleme), zanimljivosti i novosti vezane za paypal u BiH.
Send from my black hole!
medjutim upravo radi stalnih ponavljanja istih pitanja i drugih gluposti na te dvije grupe (paypal i ebay) nisam imao zivaca i interesa
da radim update i trosim dalje vrijeme na taj tekst,
ko je raspolozen slobodan je da taj tekst ispod i nastavi doradjivati
posto ce se sigurno naci neki smartass da kaze - nije to tako, jos jednom napomena - tekst je davno pisan, a radi upravo takvih tipova vise nije ni dopunjavan
quarterback wrote:
1. otidji u unicredit/raiffieisen, trazi da ti otvore VISA ELECTRON DEBITNU karticu (nisam ti dzaba ovo napisao velikim slovima - to je varijanta koja provjereno radi, mogu raditi jos neke kartice jos nekih banaka, navodno rade master card i american express, ali NE RADI maestro
2. kada dobijes karticu polozi na nju 10 KM, registruj se na paypal i unesi karticu u paypal
3. paypal ce skinuti nesto manje od 2$ sa kartice
4. trazi od banke 4 zadnja broja te transakcije, mozes i telefonom
5. unesi te brojeve u paypal da karticu verifikujes
6. paypal ce vratiti skinuti iznos nazad tebi
od tog momenta mozes placati za usluge preko weba
ebay, paypal, zalbe i slicno
vidim ja da nema druge nego moram pisati kao za paypal
1. kada narucite posiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da posiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine, SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery na ebayu
2. tendecija je, gledajuci ovdje po forumu, da se panika dize cim itema nema 7 dana, shipping iz kine traje uobicajeno 3/4 sedmice zavisno kakve ste srece i kolika je guzva oko slanja itema, za bozic se ceka generalno jako dugo, recimo ono sto ste narucili u novembru doci ce vam polovinom januara, ne smijete zaboraviti ni kinesku novu godinu koja pada polovinom februara a ima isti efekat na posiljke kao i bozic
Ako posiljka ne dolazi, ne panicarite, dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja otvorite ebay i u historyju nadjite proizvod koji nije dosao, desno, ispod plavog dugmeta "leave feedback" imate drop down meni "more actions", tu kliknite na I DIDNT RECEIVE IT
3. Time obavjesavate ebay da posiljka nije dosla, otvoriti ce vam se prostor za slanje poruke selleru, ovo je samo forma, kazete mu da item nije dosao ali da nije problem i da cete sacekati da dodje. Ovo radite samo zato da bi ste produzili jos rok za cekanje itema.
3. Ebay vam otvara case i daje jos MJESEC dana da "rijesite problem", odnosno da sacekate da posiljka dodje
5. Par dana prije isteka tih mjesec dana ce vam doci email da vas podsjecaju da imate otvoren case
6. ako posiljka nije dosla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada vec dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je posiljka dosla, naravno, zatvorite otvoreni cas
7. kada ste kliknuli ESACALATE, opet dobijete prozor za poruku, ovoga puta ebayu. Tu opisite sta je bilo, Ebay ce da provjeri sta se desilo i obavijestiti ce vas sta su odlucili. Ako su odlucili u vasu korist pare ce vam biti uplacene preko paypala nazad.
Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam posiljka dodje i nema potrebe za pisanjem po klixu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slicno... Znajte da svako otvaranje casea pravi probleme selleru, i ako nekome budete pravili probleme znajte da ce izbaciti BiH iz liste zemalja u koje salje jer mu ne treba zajebavanje i gubljenje novca sa nekim ko je iz Bosne i cini 0,0000000001% njegovog trzista.
Desava se i da su rokovi isticali, vise zalili, ebay vratio pare a item ipak dodje nekada kasnije (meni je jednom item putovao 3,5 mjeseca, davno prosli svi rokovi). Ako vam posiljka ipak dodje na kraju nekada posteno je platiti selleru jer najcesce kasnjenje nije njegova krivica nego je krivica poste, carine, prevoznika i sl.
Kako mu platiti ponovo? U paypalu imate listu transakcija, nadjite tu transakciju u kojoj su vam pare vracene i pogledajte njegov email. U paypalu je mail korisnika u stvari adresa za placanje. Ako uspijete naci kontakt ebaya javite se nakon toga i njima, ukratko napisite sta je bilo i napisite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili da znaju da ste posteni.
Kod mene su u ovom momentu 193 narudzbe preko paypala i od njih manje od njih 5 nikako nije doslo, nadam se da cete se sloziti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se dize po ovom forumu. Jednostavno budite strpljivi i cekajte, a ne placite po forumu kako nista ne dolazi. Doci ce, polako! Kada uradite kupovinu u svoj mobitel unesite reminder koji ce vas obavijestiti par dana prije isteka roka za zalbu, na taj nacin ako imate puno narudzbi necete zaboraviti kada sta treba doci.
Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrze iz Kine je bilo 5/6 dana (free shipping + tracking /cini mi se, davno je bilo/), najduze je bilo 3,5 mjeseca, generalno govoreci posiljku mozete ocekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme moze biti i duze ako su praznici (bozic i kineska nova godina).
Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad bas zaglavi pa nista ne dolazi), nikada nisam bio blokiran - posto je ta prica ovdje na forumu cesta.
Zalbe preko paypala
Navodno, jos nisam provjerio odnosno koristio tu mogucnost, paypal je od 20 i nekog novembra 2014. godine promjenio svoj policy za zalbu tako da se zaliti mozete do 180 dana od dana placanja proizvoda, ranije je rok bio 45 dana. Dakle ako ste proizvod platili paypalom ma gdje da ste ga narucili mozete se zaliti kod njih da proizvod nije dosao.
Otvorite njihovu stranicu, vidjecete u meniju link "resolution center", kliknite tu, potom na dispute a transaction - zuto veliko dugme, potom nadjite transakciju i strihirajte je, potom idite na zuto dugme conutinue. Nakon toga pisete poruku prodavcu i case se otvara.
Takodje se mozete preko paypala zaliti i na ono sto ste kupi na ebayu, moj savjet je ipak da se zalite ebayu a ne paypalu jer ebay ima pristup porukama koje ste vi i prodavac razmjenili i te poruke mogu da pomognu da presude u vasu korist. Takodje znajte da je Ebay vlasnik Paypala a nije obrnuto.
Ipak, s obzirom da je sada sa promjenom paypal policyja rok za zalbu kod njih duzi, ako je rok za zalbu kod ebaya istekao logicno zalite se onda paypalu.
-
TheRedhead
#4482 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ljudi treba mi pomoc, nikad se nisam razumjela u ove stvari i tipove kartica i sta sve ima.
Imam Mastercard debitnu karticu i tu primam platu u Unicredit banci. Otvorila sam paypal racun sa njom, ali mi se ne svidja jer mi je to glavna kartica pa sam htjela novi racun otvoriti pa da prebacujem svaki mjesec odredjenu sumu.
Otisla sam u banku i receno mi je da ne mogu otvoriti jos jedan racun sa istom valutom(KM) ali ako otvorim u drugoj (Eurima) da mogu otvoriti racun ali da ne mogu placati online, mislim da je rekla da bi bila Mastercard devizna kartica ... Prvo mi je necuveno da ne mogu otvoriti jos jedan racun na isti fazon u banci a u ove tipove drugih kartica se i ne razumijem
Ako moze bilo kakav savjet ili vase iskustvo bili bi od velike pomoci, hvala
Imam Mastercard debitnu karticu i tu primam platu u Unicredit banci. Otvorila sam paypal racun sa njom, ali mi se ne svidja jer mi je to glavna kartica pa sam htjela novi racun otvoriti pa da prebacujem svaki mjesec odredjenu sumu.
Otisla sam u banku i receno mi je da ne mogu otvoriti jos jedan racun sa istom valutom(KM) ali ako otvorim u drugoj (Eurima) da mogu otvoriti racun ali da ne mogu placati online, mislim da je rekla da bi bila Mastercard devizna kartica ... Prvo mi je necuveno da ne mogu otvoriti jos jedan racun na isti fazon u banci a u ove tipove drugih kartica se i ne razumijem
- holowey
#4483 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
prije nego te napadnu zbog milion istih pitanja, otidji u drugu banku i trazi visa electron karticuTheRedhead wrote:Ljudi treba mi pomoc, nikad se nisam razumjela u ove stvari i tipove kartica i sta sve ima.
Otisla sam u banku i receno mi je da ne mogu otvoriti jos jedan racun sa istom valutom(KM) ali ako otvorim u drugoj (Eurima) da mogu otvoriti racun ali da ne mogu placati online, mislim da je rekla da bi bila Mastercard devizna kartica ... Prvo mi je necuveno da ne mogu otvoriti jos jedan racun na isti fazon u banci a u ove tipove drugih kartica se i ne razumijem![]()
-
quarterback
#4484 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
što bi napadali, zato sto joj odgovor pise u postu iznad njenog?
oguglali...
BMK
oguglali...
BMK
- holowey
#4485 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
treba nekad biti merhametliquarterback wrote:što bi napadali, zato sto joj odgovor pise u postu iznad njenog?
oguglali...
BMK
-
quarterback
#4486 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
ti i kvaziexpert cete otici u raj radi angazmana na ovoj temiholowey wrote:treba nekad biti merhametliquarterback wrote:što bi napadali, zato sto joj odgovor pise u postu iznad njenog?
oguglali...
BMK
-
TheRedhead
#4487 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
hvala ti na info, vidjela sam to za Visu koliko sam stigla preletiti sve sto ste pisali samo sam se nadala da bih mogla to rijesiti u istoj banciholowey wrote: prije nego te napadnu zbog milion istih pitanja, otidji u drugu banku i trazi visa electron karticu
-
jahac96
#4488 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Pokusavam vec danima primiti novac na paypal znaci nema sta nisam pokusao i sada vidim da ne moze primati novac na paypal ako mi je na njemu master card, sto iskreno nema nikakve logike po meni ali eto... mogli su napisati da se ne patim a ne kada pokusam da mi daju neki 18ti error koji nema nikakve veze.
Moze li mi neko dati savijet kako da prebacim neke pare sa jedne stranice na bankovni racun?
Postoji li neka druga stranica Skrill, webmoney ili bitcoin? preko koje mogu primiti novac na mastercard?
Moze li mi neko dati savijet kako da prebacim neke pare sa jedne stranice na bankovni racun?
Postoji li neka druga stranica Skrill, webmoney ili bitcoin? preko koje mogu primiti novac na mastercard?
-
isx
#4489 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Napravi visa electron.
-
Haraa
#4490 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ja sam prodo artikal preko ebaya u USA i uredno primio pare na paypall.. Do sada su mi se zalili da paypall odbija uplatu.. e sad je ovo bilo slucajno ili ne vidjet cemo
Inace kartica je u BBI banci..
-
free_too
#4491 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ima li jos ko problema s logiranjem na paypal?
- Capsicum
#4492 Re: RE: Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Nemam sa logiranjem, ali imam sa plaćanjem na ebay preko PayPal. Javlja mi:free_too wrote:Ima li jos ko problema s logiranjem na paypal?
"Your purchase could not be processed at this time. Please try alternative funding source. (10417)"
-
elvisone
#4493 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Drugari jedno pitanje. Moj drugar je danas napravio paypal racun i ja mu pokusavam poslati odredjeni iznos i odaberem send payments for goods or service tako da meni uzmu proviziju i nece pa sam morao ici na pay for goos or services i tako sam mogao poslati ali tada njemu ide provizija pa me zanima dali to postoji neki period ili iznos za nove korisnike da bi mogli primati uplate preko send payments for goods or service
-
ado_sar
#4494 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Uplati 4% vise i rijesen problemelvisone wrote:Drugari jedno pitanje. Moj drugar je danas napravio paypal racun i ja mu pokusavam poslati odredjeni iznos i odaberem send payments for goods or service tako da meni uzmu proviziju i nece pa sam morao ici na pay for goos or services i tako sam mogao poslati ali tada njemu ide provizija pa me zanima dali to postoji neki period ili iznos za nove korisnike da bi mogli primati uplate preko send payments for goods or service
-
elvisone
#4495 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Last edited by elvisone on 11/11/2016 11:26, edited 1 time in total.
-
elvisone
#4496 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ali stvar je u tome sto i ja imam paypal i meni ljudi mogu slati na nacin da mi ne uzima proviziju a njemu ne znaci mora postojati nesto zato sam pitao ako neko zna zbog cega je to napominjem da je on novi korisnik paypala
-
Saka
#4497 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
U kojoj zemlji je registrovan on a u kojoj ti? Razlike su kod PayPal-a u zavisnosti od države.elvisone wrote:Ali stvar je u tome sto i ja imam paypal i meni ljudi mogu slati na nacin da mi ne uzima proviziju a njemu ne znaci mora postojati nesto zato sam pitao ako neko zna zbog cega je to napominjem da je on novi korisnik paypala
-
zippoo87
#4498 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
kod mene od kako sam napravio paypal account prije par godina,stoji onih 1.95 dolara sto su uzeli
mogu li se ti dolari vratiti na karticu kako,nije neki iznos ali eto,jer nisam nikada nista sa paypala prebacivao na karticu,pa da naucim postupak
mogu li se ti dolari vratiti na karticu kako,nije neki iznos ali eto,jer nisam nikada nista sa paypala prebacivao na karticu,pa da naucim postupak
- kloniran
#4499 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
ako je mastercard ne moze, moras povezati devizni racun ili uplati u dobrotvorne svrhe ako te zuljajuzippoo87 wrote:kod mene od kako sam napravio paypal account prije par godina,stoji onih 1.95 dolara sto su uzeli
-
elvisone
#4500 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ista drzava obojica smo u BiH registrovani i on ima visa karticu kao ja ma sve isto stvarno mi je cudno. On je cuo od jos jednog momka da mu je ista stvar to je sad mozda paypal nesto napravio za nove korisnike heheSaka wrote:U kojoj zemlji je registrovan on a u kojoj ti? Razlike su kod PayPal-a u zavisnosti od države.elvisone wrote:Ali stvar je u tome sto i ja imam paypal i meni ljudi mogu slati na nacin da mi ne uzima proviziju a njemu ne znaci mora postojati nesto zato sam pitao ako neko zna zbog cega je to napominjem da je on novi korisnik paypala