INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nepass1

#4476 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 26/04/2022 18:07
nepass1 wrote: 26/04/2022 18:04

Da, nova cijena i bez subvencije od 01.04.
Simbolicno, cijena 1.04 KM od 01.04.
I nije ovo prvi put da je cijena kubika preko marke.
Ne sjecam se tacno kad, ali ja sam tada u kuci ugradio i alternativu, etaznu pec na cvrsto gorivo.
P. S.
Imam negdje u arhivi racun od peci, tako da mogu i provjeriti tacno kad je to bilo.
Ne znam koliko me pamcenje sluzi, mozda tamo 2010?
Mart mi doslo 70KM bas me zanima april. Mislim da ce biti identicno
NediM17

#4477 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Mene sramota kazat', 40 KM za mart, vidjecemo april. :thumbup:
Hakiz

#4478 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 26/04/2022 16:54
Hakiz wrote: 26/04/2022 16:45

Znaju ljudi posijati.

Ali ih ubiše političari koji donose propise po kojima je jeftinija uvozna nego domaća roba.

Pogrešne ljude optužuješ.
Ovdje mislim na Bosanca kao covjeka i ti politicari su Bosanci kao i ljudi sto su ih birali.
Htio sam sa kazem da smo mi kao narod poglupi.

Mi sijemo za svoje potrebe i evo mene ne ubijaju politicari.
Imamo salatu, paradajz, luk, bjeli luk, paprike,cilije, krompir, krastavice i grah.
Od voca imamo jagode i sljive.
Ja kako god izracunam isplatnije nam je posaditi nego kupiti smece iz Turske.
Al eto za sebe svako zna sta mu je najbolje.

Ja ne bi dao te pare u prodavnici nema teorije.

Neko vece je bio onaj profesor na face pricao na tu temu da ljudi trebaju da sade za sebe.
U nedjelju na Agro Ekologika na bht1 isto ta tema, strucnjaci objasnjavaju da je nemoguce da nije isplatno za svoje potrebe uzgajati neke kulture.
Ima puno komoditeta i ljenosti kod naroda, kafa, tv itd.
Ko ce ici pljeviti u bastu.

Al hajde to je manji problem, veci problem je sto su nase firme nesposobne da naprave sutliju ili vocni jogurt.
Nema svako mogućnost sebi sijati. Gradovi.
Nebozemlja

#4479 Re: Poskupljenja

Post by Nebozemlja »

elcaliente wrote: 26/04/2022 16:42
tramvajtrojka wrote: 26/04/2022 14:12

sjoj dajgle cijena kod nas ovo sve skuplje x3 gledaj lindt cokolade koliko je sjesti i plakati 🥲🥲
Ko nam je kriv kada nismo u stanju nista niti sami posijati niti napraviti i onda moramo sve uvesti pa se 10 ljudi bogati na Bosancima.
Covjece jedan Bosanc nezna napraviti zvakace gume, dezodorans napraviti je u ravni sa atomskom bombom za bosnaca.
Sutlija, vocni jogurt i puding nase prosizvodnje je nedostizno jer nema pameti.
Nista onda treba placati svabama da prave a mi da uvozimo.
I domaći proizvodi su poskupili.
Hakiz

#4480 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 26/04/2022 17:20 https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/vodi ... a-15188379

Nastavno na našu široku raspravu o uljima, zanimljiva analiza. Ja imam pretplatu na jutarnji pa ne znam je li članak zaključan onima koji nemaju.

Ako je zaključan samo da prenesem kako Zvijezda ekstra djevičansko ulje ne zadovoljava prema analazi kriterije da se okvalificira. U našim trgovinama sam vidio i Cirio ulje, ono također nezadovaljava, kao i Brachia koja se može kupiti nekad u Konzumu. Nažalost, Ol Istria nije bila testirana. Maslinovo ulje Trenton zadovoljava kriterije da bi se smatralo ekstra djevičanskim.
Vidi :shock:

U neznanju, samo na osnovu iskustva, i ja sam se odlučio za Trenton. Ispred i Italijanskih i svih drugih na našem tržištu. Sada dobih potvrdu da sam dobro odlučio.

Jupi :lol:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4481 Re: Poskupljenja

Post by teskeredzic_22 »

Ko nam je kriv kada nismo u stanju nista niti sami posijati niti napraviti i onda moramo sve uvesti pa se 10 ljudi bogati na Bosancima.
Covjece jedan Bosanc nezna napraviti zvakace gume, dezodorans napraviti je u ravni sa atomskom bombom za bosnaca.
Puding.
Zar je zaista problem Milkosu proizvesti puding ?

Uvozna j.... voda s okusima , mora li biti uvozna ?
Pivo , moramo li imati baš sve hrvatske i srpske pive kod nas u prodaji ?
Hakiz

#4482 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 26/04/2022 18:50

Puding.
Hm... Kontam, ako nemaju prozvodnu liniju, moraju je napraviti. To su milioni. A onda se treba takmičiti na istom tržištu sa recimo Zottom koji ima snagu da bude jeftiniji po jedinici proizvoda na našem tržištu ako hoće. Da ne govorimo o iskustvu, rutini itd koju neko kao Zott ima, a Milkos tek treba da uči kako napraviti konkurentan puding.

Uz to, političari koji imaju veze sa uvoznicima (članovi su im rodbne ,prijatelji, skriveni ortaci itd) će paziti da propisi koje donose ne učine Milkosov puding jeftinijim od Zotta, nego skupljim.

Isplati li se onda Milkosu uopšte pokušavati?

A pogotovo neki potpuno novi proizvođač.

Mislim da će biti sve teže novim firmama u poslovima koji već odavno postoje. Teško da neko nov može biti konkurentan onima koji imaju već decenija, ili i stotine godina iskustva, veza, uticaja na propise, isplaćenih ulaganja (mašina, kredita...), pa mogu biti jeftiniji, patenata itd. A da ne govorimo o samim imenima, brendovima, koji su svima već u podsvijesti.
EliasVeskot

#4483 Re: Poskupljenja

Post by EliasVeskot »

Nije problem kod nas nista napraviti problem je što svi hoće zaradu preko noći, pa nelojalna konkurencija pa loš lanac dobavljaca, na kraju se sve svodi na to da proizvodis ono sto ide i ne ekspetimentises.
spinel_

#4484 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Jel ko kupuje Meggleov maslac od 8 maraka :oops:
boshniak

#4485 Re: Poskupljenja

Post by boshniak »

Izvezemo maline i jagode, onda nam ih svabo vraca u jogobeli
Hakiz

#4486 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

boshniak wrote: 26/04/2022 19:35 Izvezemo maline i jagode, onda nam ih svabo vraca u jogobeli
:thumbup:

I drvo u namještaju i muzičkom instrumentu
elcaliente

#4487 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 26/04/2022 19:00

Puding.
Hm... Kontam, ako nemaju prozvodnu liniju, moraju je napraviti. To su milioni. A onda se treba takmičiti na istom tržištu sa recimo Zottom koji ima snagu da bude jeftiniji po jedinici proizvoda na našem tržištu ako hoće. Da ne govorimo o iskustvu, rutini itd koju neko kao Zott ima, a Milkos tek treba da uči kako napraviti konkurentan puding.

Uz to, političari koji imaju veze sa uvoznicima (članovi su im rodbne ,prijatelji, skriveni ortaci itd) će paziti da propisi koje donose ne učine Milkosov puding jeftinijim od Zotta, nego skupljim.

Mislim da će biti sve teže novim firmama u poslovima koji već odavno postoje. Teško da neko nov može biti konkurentan onima koji imaju već decenija, ili i stotine godina iskustva, veza, uticaja na propise, isplaćenih ulaganja (mašina, kredita...), pa mogu biti jeftiniji, patenata itd. A da ne govorimo o samim imenima, brendovima, koji su svima već u podsvijesti.
Onda ni Poljaci niti Madzari niti Rumuni, Cesi, Slovacu ne bi nista imali jer im Zott uvaljuje svoje i imao je svoju razvijenu proizvodnju.
Meni je smjesno kada ljudi u BiH kukaju jer su uvozni im proizvidz poskupili, e to nije normalno.
Naslovnica

#4488 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

Puding.

Eno su nekakvu majonezu napravili, nisam je ni probao, možda joj dam šansu, mada čisto sumnjam da je blizu Thomy.
Jedno vrijeme smo kupovali njihovu Zbunjolu sa onom retardiranom kravom na ambalaži, ne znam da li to još uvijek proizvode. Nije bilo loše.
Kupili onaj njihov Alfa namaz (ofiran pokušaj kopiranja ABC-a). Nismo ga uspjeli pojesti, bacili ga, toliko je bio slab.
Od Milkosa skoro redovno kupujemo mileram i Farma mlijeko.
Hakiz

#4489 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 26/04/2022 19:57
Hakiz wrote: 26/04/2022 19:00

Onda ni Poljaci niti Madzari niti Rumuni, Cesi, Slovacu ne bi nista imali jer im Zott uvaljuje svoje i imao je svoju razvijenu proizvodnju.
Meni je smjesno kada ljudi u BiH kukaju jer su uvozni im proizvidz poskupili, e to nije normalno.
Svi oni rade za zapadne firme. Kao Dacia koja je u stvari Renault. Biti članica EU ima svoje prednosti...
nepass1

#4490 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 26/04/2022 18:41 Mene sramota kazat', 40 KM za mart, vidjecemo april. :thumbup:
Da nije zene bilo bi 20KM, ovako konstantno 25 stepeni
Ozimician

#4491 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Naslovnica wrote: 26/04/2022 20:07

Puding.

Eno su nekakvu majonezu napravili, nisam je ni probao, možda joj dam šansu, mada čisto sumnjam da je blizu Thomy.
Jedno vrijeme smo kupovali njihovu Zbunjolu sa onom retardiranom kravom na ambalaži, ne znam da li to još uvijek proizvode. Nije bilo loše.
Kupili onaj njihov Alfa namaz (ofiran pokušaj kopiranja ABC-a). Nismo ga uspjeli pojesti, bacili ga, toliko je bio slab.
Mislim da je više nego glupo očekivati da bude blizu Thomy, znači porediš svjetski ''Gold Standard'' sa domaćim ''start-upom''
Hakiz

#4492 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 26/04/2022 20:42
Mislim da je više nego glupo očekivati da bude blizu Thomy, znači porediš svjetski ''Gold Standard'' sa domaćim ''start-upom''
To je taj problem novog na tržištu. Teško je.
Naslovnica

#4493 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

Pa i Maza je domaći "startup", pa je poredimo sa Nutella-om (gold standard), zar ne? :wink:
Naravno da ne očekujem od Milkos majoneze da bude blizu Thomy. Shodno tome, neću ni pokušati eksperimentisati jer su mi očekivanja izgleda visoka. Ostajem uz Thomy, zbog marke razlike da kvarim gušt, neću. Ako ko proba ovu Milkos majonezu neka javi, ako budu pozitivne reakcije ala Maza, rad sam probati. :thumbup:
Hakiz

#4494 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 26/04/2022 20:53

Pa i Maza je domaći "startup", pa je poredimo sa Nutella-om (gold standard), zar ne? :wink:
Naravno da ne očekujem od Milkos majoneze da bude blizu Thomy. Shodno tome, neću ni pokušati eksperimentisati jer su mi očekivanja izgleda visoka. Ostajem uz Thomy, zbog marke razlike da kvarim gušt, neću. Ako ko proba ovu Milkos majonezu neka javi, ako budu pozitivne reakcije ala Maza, rad sam probati. :thumbup:
Neka drugi stradaju ako ne valja :lol:
Naslovnica

#4495 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

Ama...
:lol:
Ozimician

#4496 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Da, kao što sagovornici rekoše - nevjerovatno je teško razviti neki proizvod od nule. NIje to da smo ''nekad'' bili sposobniji, a sad eto kao nismo, nego se danas valja hrvati sa svjetskom konkurencijom, koja još ima podsticaje matičnih zemalja. Svako ko u BiH uspije bilo šta proizvesti i plasirati na tržište, pogotovo inostrano - ja mu skidam kapu.

Na tenderima su danas firme od Kine do Amerike i ti moraš naći svoje mjesto. Ogroman hendikep je također i imidž zemlje, npr. ako čujete da je neki proizvod iz Italije, Njemačke, Švicarske - to se kupuje po defaultu jer ''mora valjati'', a recimo kad biste birali između 2 proizvoda - jedan napravljen u Azerbejdžanu a drugi u Njemačkoj - koji biste izabrali ? Eh tako, i još gore, nas doživljavaju u svijetu.

Zanimljivo mi je bilo u Njemačkoj saznanje da je jako teško, gotovo nemoguće kupiti uvozne proizvode (osim na posebno označenim odjelima), npr. u Lidlu svake sedmice ima tipa. grčka sedmica, turska sedmica, talijanska sedmica - gdje se izlažu proizvodi iz tih zemalja i budu na akciji i kad pogledate onda malo bolje - svi ti proizvodi su Made in Germany, dakle nemaju veze sa tim zemljama (iako su i te zemlje u EU npr.).

Također, još nisam uspio pronaći u Njemačkoj mega popularne talijanske hrenovke Wudy, sve hrenovke su od njihovih proizvođača npr. itd.
Hajvan

#4497 Re: Poskupljenja

Post by Hajvan »

U SveCkoj nigdje nisam vidio Milka cokolada i kam idem u posjetu gore dobijem narudzbu za jer se pozele iste rodbina.
Imaju neke svoje Marabou
elcaliente

#4498 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Nista onda koji ce nam qurac i mljekare. Kada ce svabe upakovati i mljeko za nas.
Firma ako nema inovacija i ne uvodi nove produkte znaci da stoji u mjestu. Ako stoji u mjestu vremenom propada i gasi se.
Sve ce se ti desiti i nasim mljekarma i pekarama.
Poljaci ce nam pakovati hljeb a svabe mljeko pa slepereom poslati.
Hajvan

#4499 Re: Poskupljenja

Post by Hajvan »

elcaliente wrote: 26/04/2022 21:11 Nista onda koji ce nam qurac i mljekare. Kada ce svabe upakovati i mljeko za nas.
Firma ako nema inovacija i ne uvodi nove produkte znaci da stoji u mjestu. Ako stoji u mjestu vremenom propada i gasi se.
Vec u velikim trznim centrima dominiraju srpskohrvatska peciva- Don iz Bg, Ledo iz Zg...

uglavnom, glupi smo.
Hakiz

#4500 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 26/04/2022 21:11 Nista onda koji ce nam qurac i mljekare. Kada ce svabe upakovati i mljeko za nas.
Nije pitanje želje nego može li i isplati li se. Uložiš i ne vrati se. Tako rizikuješ prostu reprodukciju.
Post Reply