Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#4476 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Velkoski wrote:kockari, je l' u plusu ethereum danas,
Jel to nemaš interneta :-?

U odnosu na juče - jeste.
HowForWhom

#4477 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

Sve je danas zeleno, vazda se zelenilo
Saka

#4478 Re: Bitcoins

Post by Saka »

Skoči Ripple 6,71% za 29 minuta.
KAMI666

#4479 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

512MB wrote:
Muhamed Đakmić wrote:A mene Tomahawk proziva :D

Pa ja kao ekonomista imam puno pravo tvrditi da Bitcoin nikad neće ispuniti svoju prvenstvenu svrhu, a da će se neko kroz njega obogatiti, sasvim sigurno da mnogi hoće.

Samo što su ono zbog čega je navodno nastao i ono zbog čega ga većina kupuje, drži i na koncu prodaje dijametralne suprotnosti, pa Bitcoin sam sebe mora na kraju pobiti.

I nisam ja Tomahawk bio tu samo kad je bilo crnilo, od prvog posta na temi pišem isto, a imao je Bitcoin i jakih momenata u tom periodu.
Ekonomista a nemas pojma o ovome.
Ne treba osporavati njegovu diplomu kao ekonomiste, ali da on kaze da ima puno pravo nesto tvrditi, tu se malo zejebo, jer nema. Ne odreduju ekonomisti cijenu niti se ekonomisti razumiju u tehnologiju koja stoji iza toga. Jedina struka sto je ekonomisti i vecinom rade jeste: da spekulisu.

Kazes Bitcoin ce pobiti samog sebe, onda treba prvo da krenes od danasnjih valuta, konkretnije dolara. On je sam sebe vec pobio a svi se drzite na tom sistemu i ignorisete njegovo iz nicega (citaj stampanjem bez pokrica). Kriptovalute su tu najmanji problem.
HowForWhom

#4480 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

A i vi se ubjedjujete oko necega gdje svi imate svoj stav. Ja sam slusao i vrhunskog IT strucnjaka koji ne vjeruje u ovo, a jedan mi ekonomista rece da je to inflacija, a kad sam mu trazio definiciju inflacije gledo me ko tele :D

Opustite se i nadajmo se da cemo postat bogati, a skeptici uci kad Tron bude milju :D
almir90

#4481 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Nema potrebe raja da se pođe vrijeđanje na nekim ličnim osnovama; svi imaju svoje mišljenje po pitanju ovoga - neki se slažu, drugi ne, tu smo da diskutujemo normalno.

Svi imaju svoje razloge, zašto da ne ulažu, zašto da ulažu, da li će sve propasti, ili pak neće. Pojavljuju se neki novi trendovi, i neki ulažu, jer vjeruju u to, drugi ulažu jer vide prilike da zarade koji dinar. Ja prvi sam uložio jer želim da nešto zaradim. Od prošle godine dosta ulažem u svoje znanje vezano za biznis, ekonomiju, investiranje itd., pročitao sam u godini dana preko 40 knjiga, i ušao sam u ovo da pokušam unovčiti dio stečenog znanja; a drugi razlog je taj, što je moguće ući sa manjim ciframa i pokušati nešto zaraditi. Naravno, treba imati neka realna očekivanja šta se može napraviti od, primjera radi 1000 KM.

I na berzama postoje dionice firmi koje su precijenjene, neke manje poznate firme, neke globalno poznate firme. I njima se dešava rast zbog trgovanja, iako se, recimo, u kompaniji dešava gubitak. Pa lažiranje financijskih podataka; i to sada nećemo nazvati raznim špekulacijama i prevarama?

I same Federalne Rezerve puštaju u opticaj novac koji štampaju iz ničega. Velike banke također imaju mogućnost pravljenja novca iz ničega.

Recimo, puno je veći problem u svijetu, da su stanovnici globalno zaduženi tri puta više, nego što se proizvede nove vrijednosti. Dakle, svijet se konstantno zadužuje i troši ta sredstva u stvari koja su samo obaveza, opterećenje, koje ne stvaraju novu vrijednost.

Ja nisam tu da branim kriptovalute, i sam sam bio skeptičan, ali sam uložio, i sada neću hvaliti na sva usta kako je to budućnost bla bla; bit će šta bude.
Last edited by almir90 on 18/01/2018 23:15, edited 2 times in total.
mO k3

#4482 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

ama svakome svoje ...
Suicidal Siberian

#4483 Re: Bitcoins

Post by Suicidal Siberian »

Evo javljam se i ja ekonomista (15 god iskustva u top managementu, mba zavrsen), odrastao na jaliji (zasto je ovaj info bitan, kazem kasnije)...do citave ideje kriptovaluta sam bio jako skeptican do unazad 6 mjeseci, dok nisam skontao da posmatram stvari iz pogresnog ugla, da proizlazim iz tradicionale paradigme ekonomije, neke nazovi mantre koja nema nikave veze sa situacijom koju sada svi posmatramo. Na jaliji je isto, dolazis sa nekim uvjerenjem, odgojem, vrijednostima koje ne oslikavaju realnu situaciju, pa te na kraju ulica preoblikuje i pokaze kakav svijet stvarno izgleda. Ono sto zelim da kazem, dok svi ekonomisti, strucnjaci, qurci palci izvuku glave iz guzica, prodje voz, money goes bye bye a vjerovatno i temelji ekonomije kakvu smo poznavali do sada.

Posto sam cesto u Slo, imao sam priliku pricati sa suvlasnikom Bitstampa. Decko ima 26 god, i prosle godine je dosao na listu top 10 najbogatijih Slovenaca. Cca 120 mio eur procjena+ bog zna koliko coina i altcoina. Nije bio spreman da podijeli insider info sa mnom, ali mi je rekao da je u Slo u 2017 godini, 2500 ljudi sa bitstampa podiglo milion+ eur, 90% su IT profesionalci :)...znaci ljudi koji znaju i razumiju namjenu i svrhu tako kripti kao i blockchaina...obicna raja je pocela tek u posljednjih 6 mjeseci da ulaze.
512MB

#4484 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Muhamed Đakmić wrote:
512MB wrote:

Pa ja kao ekonomista imam puno pravo tvrditi da Bitcoin nikad neće ispuniti svoju prvenstvenu svrhu, a da će se neko kroz njega obogatiti, sasvim sigurno da mnogi hoće.

Samo što su ono zbog čega je navodno nastao i ono zbog čega ga većina kupuje, drži i na koncu prodaje dijametralne suprotnosti, pa Bitcoin sam sebe mora na kraju pobiti.

I nisam ja Tomahawk bio tu samo kad je bilo crnilo, od prvog posta na temi pišem isto, a imao je Bitcoin i jakih momenata u tom periodu.
Eh baš sam jednog takvog čekao :D

De da čujem, pošto ti imaš pojma :D
Ja sam se "ekonomista" poput tebe zadnje dvije godine nasluso kijamet, i svi su od reda fulali da nemoze gore. Uglavnom nemas nikakve argumente al sve znas i lupas kao vidovita Djemila. Koja je prvenstvena svrha Bitcoina, i zasto je nastao? Kaze li ti Segwit ili Lightning Network ista? Vjerujem da ste na faksu nekad nabasali na Tripple Entry Accounting, jedno od najvecih izuma zadnjih stotinu godina?

Ma, u sustini, sa takvim kao ti nema smisla ulazit u bilo kakve debate, i ti si samo jedan od mnogih:
https://www.urbandictionary.com/define. ... m=nocoiner
Last edited by 512MB on 19/01/2018 00:18, edited 1 time in total.
512MB

#4485 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Muhamed Đakmić wrote:
Tomahawk11 wrote:Jel se ovo materijal priprema za debatu :mrgreen:
Ja čekam da mi argumentuje :D
Valjda ti trebas argumentovat svoje tvrdnje?
512MB

#4486 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

KAMI666 wrote:
512MB wrote:

Ne treba osporavati njegovu diplomu kao ekonomiste, ali da on kaze da ima puno pravo nesto tvrditi, tu se malo zejebo, jer nema. Ne odreduju ekonomisti cijenu niti se ekonomisti razumiju u tehnologiju koja stoji iza toga. Jedina struka sto je ekonomisti i vecinom rade jeste: da spekulisu.

Kazes Bitcoin ce pobiti samog sebe, onda treba prvo da krenes od danasnjih valuta, konkretnije dolara. On je sam sebe vec pobio a svi se drzite na tom sistemu i ignorisete njegovo iz nicega (citaj stampanjem bez pokrica). Kriptovalute su tu najmanji problem.
Crypto valute su i nastale zbog "ekonomista" i njihovog kriminalnog ponasanja. A to sto svi od reda refleksno bitcoinu prognosticiraju crash, dokazuje samo da se jos nisu pozabavili tematikom.
drastic

#4487 Re: Bitcoins

Post by drastic »

Ovo ce zavrsiti kao I dotcom
mO k3

#4488 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

drastic wrote:Ovo ce zavrsiti kao I dotcom
imam isto misljenje ...
Tomahawk11
Globalni moderator

#4489 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Šta vas briga, ionako niste ništa uložili, dakle niste u opasnosti.
Jedino ako vam nije žao forumaša koji jesu, pa pokušavate biti glas razuma.
mO k3

#4490 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

Tomahawk11 wrote:Šta vas briga, ionako niste ništa uložili, dakle niste u opasnosti.
:thumbup: napisao sam svakome svoje , ne pokusavam nikoga da odvratim ...
Hendrix

#4491 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Nema mi nista gore nego kad vidim ove svjetske eksperte koji su vecinom krivi za krizu 2008. kako se jadni sikiraju zbog ulagaca u kripto. Oni daju savjete e ba...CEO JP Morgana...olicje korupcije i spekuliranja...on se nadje da sere.

Kripto vise nije IT zezancija kao prije par godina...ja imam poznanika koji rade u ozbiljnim finansijskim institucijama i za razliku od sprdanja sa mnom prosle godine kad su culi da sam ulagac, sad me oni pitaju odakle da krenu i istrazuju veoma ozbiljno u vezi ulaganja u kripto. Meni ne treba veci dokaz od toga, da kripto vise nije nesto sto oni mogu ignorisati...nanjusili su lovu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4492 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:Šta vas briga, ionako niste ništa uložili, dakle niste u opasnosti.
Što ne, ja kad bih vidio da nešto ide u provaliju, ja bih rekao: - mojne to, ljudi, ostavite.... spasiti nekog, sevap je.
Koliko vidim, ima na temi onih koji sa hiljadarkama ulijeću, a u BiH to nije malo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4493 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Hendrix wrote:Nema mi nista gore nego kad vidim ove svjetske eksperte koji su vecinom krivi za krizu 2008. kako se jadni sikiraju zbog ulagaca u kripto. Oni daju savjete e ba...CEO JP Morgana...olicje korupcije i spekuliranja...on se nadje da sere.

Kripto vise nije IT zezancija kao prije par godina...ja imam poznanika koji rade u ozbiljnim finansijskim institucijama i za razliku od sprdanja sa mnom prosle godine kad su culi da sam ulagac, sad me oni pitaju odakle da krenu i istrazuju veoma ozbiljno u vezi ulaganja u kripto. Meni ne treba veci dokaz od toga, da kripto vise nije nesto sto oni mogu ignorisati...nanjusili su lovu.
Ljudi iz Agencije za bankarstvo su zainteresovani, između ostalog, za mining, osoba s kojom su se konsultovali kaže da je stvar milionskog iznosa, ali dobro, ko što kaže Moke, svakom svoje.
mO k3

#4494 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote:
Što ne, ja kad bih vidio da nešto ide u provaliju, ja bih rekao: - mojne to, ljudi, ostavite.... spasiti nekog, sevap je.
Koliko vidim, ima na temi onih koji sa hiljadarkama ulijeću, a u BiH to nije malo.
mislim da svi znaju moje misljenje sto se tice kriptovaluta u ovome trenutku , ja ne kazem da su one lose i mislim da imaju buducnost , ali ne po ovome kursu .
@tomo iskreno zelim da zaradite svi pare ovdjei , ali nemojte da budete vi na dnu piramide
mO k3

#4495 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

@kriptasi
kurs se oporavio ja da sam na vasem mjestu pordao bih 50% cega imam ako imate vecu sumu i cekao bih ponovo da kurs padne i za te pare kupio bih vise
Tomahawk11
Globalni moderator

#4496 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

mO k3 wrote: mislim da svi znaju moje misljenje sto se tice kriptovaluta u ovome trenutku , ja ne kazem da su one lose i mislim da imaju buducnost , ali ne po ovome kursu .
@tomo iskreno zelim da zaradite svi pare ovdjei , ali nemojte da budete vi na dnu piramide
Evolucija :thumbup:
Vidi, ja sam uzeo, sačekao, prodao - zadovoljan :)
Ostalo nešto sitno, uglavnom XRP, neka stoji, ako bude baš visok kurs - prodam.
Ostalo kaplje na miningu i to će ići na prodaju ili na isplatu, zavisno od kursa i prilike.

Nisam berzanski tip, nemam ni dovoljno vremena, a i ne želim tim da se bavim.
512MB

#4497 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

mO k3 wrote:
imam isto misljenje ...
Zato jer... ?

Osim toga ja bih odma potpiso da se zavrsi kao dotcom, nije to bio samo krah, neke sada poznate kompanije su na dotcom zaradile milijarde.
mO k3

#4498 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

512MB wrote:
mO k3 wrote:
imam isto misljenje ...
Zato jer... ?

Osim toga ja bih odma potpiso da se zavrsi kao dotcom, nije to bio samo krah, neke sada poznate kompanije su na dotcom zarafmdike milijarde.
prije kraha dotcoma svako je ulagao i domacice , ovih kursevi nemaju nista iza sebe , nikakvu sigurnost osim spekulacije i nade zaraditi brz novac na brzake

Bavis se dugo kriptovalutama , "krah" prekjuce iz kojeg razloga imas li ikakv info ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#4499 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Iz razloga blokade Američke banke kripto transkacija. To je glavni razlog pada.
A evo sve se stabilizovalo. Naravno da će biti turbulencija, uspona i padova, mnogi će pokušati da ovo blokiraju, uspore, zaustave.
512MB

#4500 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Hendrix wrote:Nema mi nista gore nego kad vidim ove svjetske eksperte koji su vecinom krivi za krizu 2008. kako se jadni sikiraju zbog ulagaca u kripto. Oni daju savjete e ba...CEO JP Morgana...olicje korupcije i spekuliranja...on se nadje da sere.

Stari je to trik, na sva zvona rastamburat da je sve sranje i da ce krahirat a tajno u steku drzat koji milioncic. Kad sitni ulagaci iz panike prodaju svoje da spase zivu glavu, kurs spadne za 30-40 posto, bankeri i investori ulete jeftino milione, sitni ulagaci vide da kurs ide gore i opet uloze svoje, kurs jos vise ide gore i eksperti zaradjuju. Kao sto Mr. Buffet upravo radi...

Lijek protiv toga je hodl.
Post Reply