Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#4476 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

45cents wrote:
supercali wrote: Učinak ljudi poput Zgonjanina je bio takav da poništi učinke hiljada i hiljada Andžića.
a njemacka nema svog zgonjanina u BfV
ili svedska nekog svog u sapo-u?
opet da se vratimo na nas
ucinak ljudi poput zgonjanina nije previse uticao na obicnog covjeka koliko na politicke igre i te stvari
Poruka je bila više kao komentar na bivši sistem..
Sistem je uzgojio i tolerisao brojne Zgonjanine koji su uništili pozitivne učinke hiljada i hiljada Andžića.
Država se raspala zbog mentalnih sklopova poput Zgonjanina, Gračanina, Adžića, Miloševića, i ko zna još kakvih "pregalaca" koji su zgazili sve što je dobro bilo zadnjih 45 godina (prije njih).
sto je dokaz da nije do sistema nego do pojedinaca koji su bili tu
a onda se vracamo na ono mora se uzeti u obzir obrazovanje mentalitet istorija i jos mnogo toga da bi vidio kakav ce biti sistem
45cents

#4477 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

supercali wrote: sto je dokaz da nije do sistema nego do pojedinaca koji su bili tu
a onda se vracamo na ono mora se uzeti u obzir obrazovanje mentalitet istorija i jos mnogo toga da bi vidio kakav ce biti sistem
Fantastičan odgovor...

Nemoj meni, već sam sebi objasni kako to da se Norveška nije raspala nakon incidenta kojeg je počinio Brevik?
Kako je moguće da je "kvalitet sistema SFRJ" propao usljed djelovanja pojedinaca?

Šta čini sistem sistemom?
Da li je pametno zagovarati kvalitet sistema koji je na naše oči propao?
Šta smo naučili iz njegove propasti?
Da se opet stvar ponovi, da li bismo ustrojili iste poluge sistema koje su pouzdano dovele do njegove propasti?
prog321

#4478 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

I Norveska bi se raspala da je imala inflaciju od 167%.
Ne razumijete drugovi i drugarice.
Multikulturna drzava ne moze nikada preziviti ako joj ekonomija tankira.
I USA ce se raspasti kada pocnu stampati novcanice od 2 miliona dolara. :-D
Bratov brat

#4479 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

Znam jednu drzavu koja je imala novcanicu od 500.000.000.000. necega i nije se raspala zbog toga, raspala se zbog drugih stvari.
hAZNADAR

#4480 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:Mozemo bacati izgovore kako hocemo, ali da ekonomija nije otisla u kurac ne bi se Jugoslavija ni raspala.
Drugovi jednostavno nisu znali upravljati ekonomijom.
1990 je pucalo po savovima. Narod je trazio izlaz iz kaoticne ekonomske situacije.
Inflacija je zabila zadnji ekser ideji zvanoj Jugoslavija.
Ende.
Netacno. Ekonomija nije bila idealna i super,.. ali daleko od toga da je glavni razlog raspada. Pa ja sam zivio i zaradjivao u doba inflacije krajem osamdesetih i tvrdim da se bolje zivjelo tada nego danas. I pored cinjenica da nismo imali mobile, internet, modernija auta,.... jednostavno si imao redovnije plate i penzije, vecu socijalnu skrb,..

Jugoslavija se raspala zbog politike. Ideja koja je odrzavala YU je izgubila smisao a i sama imala anomalije. Lafo ravnopravnost a jasno da je neko favoritiziran a neko ne. Multietnicnost je najveca greska jugoslovena jer je bilo pogresno to politizirati. Forsiranje anacionalizma i multietnicnosti je bilo pogresno jer nacionalizam nije mogao nestati. Ljudi su postovali svoj nacionalni i vjerski identitet i niko nije mogao vise gurnuti srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo, makedonstvo,... pod tepih, kao i vjerske slobode. Tada se mogao naci kompromis koji bi dopustio sve to a istovremeno odrzati neku vrstu konfederacije. Poput Velike Britanije gdje svi imaju svoje nacionalizme, zastave, reprezentacije,..

Medjutim, kompromis nije bio u interesu nacionalistima koji su bili maksimalisti,.. i doslo je do sukoba interesa. I to je ende. To najvise odgovornosti prebacujem srpskom nacionalizmu jer je bio presudan.

Da je Beograd igrao na drugu kartu - YU bi se transformisala u neku vrstu konfederacije poput Velike Britanije, svi imaju autonomije i samostalne nastupe, kapitalizam bi preovladao, vojska bila srezana na 10-ti dio i cisto profesionalna, zajednicka valuta jer upravo interes bi i nalagao da je zajednicko trziste najbolji izlaz i rjesenje.
sinuhe

#4481 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Raspala se spontano. Prevelik znacaj dajete ljudima. Da danas stoji berlinski zid i danas bi vi bili Jugoslovenii niko se ne bi bunio.
Ljudima je najzgodnije objasnjenje da je sve bilo smisljeno i pripremano godinama i otud ove teme.
Last edited by sinuhe on 04/10/2015 19:26, edited 2 times in total.
Fudo387

#4482 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:I Norveska bi se raspala da je imala inflaciju od 167%.
Nije se raspala zbog inflacije, pregazilo je vrijeme, narodi koji su je formirali vise je nisu htijeli i to je to.
USA je bila u strasnim krizama pa nije pukla po savovima, jednostavno ljudi su kad je u pitanju drzava i odnos prema njoj puno ozbiljniji i
odgovorniji od prosjecnog balkanskog kocka sapiensa.
Imaju i strasne poluge vlasti koje se ne ustrucavaju koristiti kad dodje do stani pani.
Bude tih likova koji zagovaraju neke razlaz ideje, puste ga par dana, heftu, da melje po televizoru i odjednom nestane iz javnog zivota k'o
da ga Bog nikad nije dao. :D
prog321

#4483 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bratov brat wrote:Znam jednu drzavu koja je imala novcanicu od 500.000.000.000. necega i nije se raspala zbog toga, raspala se zbog drugih stvari.
Multikulturalne, multireligiozne ne mogu preživjeti.
O kojoj je državi riječ?
Da nije Zimbabwe? :-D
Bratov brat

#4484 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

prog321 wrote:
Bratov brat wrote:Znam jednu drzavu koja je imala novcanicu od 500.000.000.000. necega i nije se raspala zbog toga, raspala se zbog drugih stvari.

Jeste , ali ovaj u slivu Morave.

Image
spreca

#4485 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Inflacija je bila 19810,2%
Image
Fudo387

#4486 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Bratov brat wrote:Jeste , ali ovaj u slivu Morave.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
prog321

#4487 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bratov brat wrote:
prog321 wrote:

Jeste , ali ovaj u slivu Morave.

Image

To je SR Jugoslavija,
I ona je pukla. Argument ti ne stoji.
NIN

#4488 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

Ispravno je multikulturalna, a ne multikulturna. :-)

Nego, haj'mo 'vako pa priupitati, a po cemu je ovo danasnje uredjenje bolje u odnosu na ono koje mu je prethodilo?
Bratov brat

#4489 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

prog321 wrote:

To je SR Jugoslavija,
Koji argument, ja ti rekoh da se nije raspala zbog toga.
NIN

#4490 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

Bratov brat wrote:
prog321 wrote:

To je SR Jugoslavija,
Matero mila :lol:
prog321

#4491 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bratov brat wrote:
prog321 wrote:

To je SR Jugoslavija,

Naravno da jeste.
Da je ekonomija u SR Jugoslaviji bila kao u Njemackoj nikada se ne bi raspala.
Ommadawn

#4492 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

sinuhe wrote:Raspala se spontano. Prevelik znacaj dajete ljudima. Da danas stoji berlinski zid i danas bi vi bili Jugoslovenii niko se ne bi bunio.
Ljudima je najzgodnije objasnjenje da je sve bilo smisljeno i pripremano godinama i otud ove teme.
Ne slažem se. Kod nas je trzanje počelo ranije nego pad berlinskog zida. Sjeti se Kosova 1981, sjeti se memoranduma SANU 1986, te Kosova 1987, čuvenog Miloševićevog "Ne sme niko da vas bije" te Gazimestana u ljeto 1989-e da bi tek na jesen te iste godine pao berlinski zid. Mi smo se već bili dobrano zatresli.
hAZNADAR

#4493 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Vezano za naslov.

Mozda je upravo jugoslovenska civilizacija glavni razlog ovog smetljista.

Greske jugoslovenskog sistema prepoznajem i u danasnjoj desnici i ljevici. Nacin razmisljanja koji je prezivio politicku smrt YU i koji je razlog mnogih sranja danas.

A to su - lafo tolerancija a u praksi faviritiziranje jednih a zanemarivanje drugih. isto sranje i u bivsoj YU i isto danas samo sto je drugacije upakovano. Najbolje to znaju Bosnjaci koje mnogi ne mogu prihvatiti kao ravnopravan narod koji ima svoju naciju i svoj jezik.
Ideolosko jednoumlje gdje stranke sa nacionalnim predznakom ustvari i dalje izigravaju jedine dusebriznike i zastitnike a opozicija je izdajnicka. Sta je to drugo no drugacije upakovano ko drugcije kaze-klevece i laze. Politiziranje vjere i politicka podobnost kroz vjeru isto naslijedjeno pogresan. Nekada je bilo nepopularno krstiti se i klanjati, danas je nepopularno biti ateista gdje nerjetko i od politicara cujes da se treba boriti protiv toga.
Desnicari zagovaraju jednoumlje i da barjak nose samo jedni, ljevicari jos sanjaju multietnicnost i anacionalziam u politici kao da su prespavali osamdesete i pocetak devedesetih.
Odnos covjeka prema drzavi je takodjer naslijedjeno pogresan iz vremena YU. Obican covjek ocekuje da mu drzava sve pruzi i dadne, da se stara o njemu kao malom djetetu - identicno isto kao i u YU.

I onda mi neko prodaje pricu da je danas bolje jer smo se oslobodili ralja komunizma i postali slobodni, a neko drugi prodaje pricu kako je onda bilo sve bolje i drugacije i zrelije. Ma jeste q. Sranje i onda, sranje i danas - samo drugacije upakovano.

Treba stvari promijeniti korjenito i za to treba par generacija.
sinuhe

#4494 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Ommadawn wrote:
sinuhe wrote:Raspala se spontano. Prevelik znacaj dajete ljudima. Da danas stoji berlinski zid i danas bi vi bili Jugoslovenii niko se ne bi bunio.
Ne slažem se. Kod nas je trzanje počelo ranije nego pad berlinskog zida. Sjeti se Kosova 1981, sjeti se memoranduma SANU 1986, te Kosova 1987, čuvenog Miloševićevog "Ne sme niko da vas bije" te Gazimestana u ljeto 1989-e da bi tek na jesen te iste godine pao berlinski zid. Mi smo se već bili dobrano zatresli.
Nemira na Kosovu je uvijek bilo samo sto mi to nismo znali. Tamo je dugo poslije Drugog svjetskog bila vojna uprava.
Uostalom niko se protiv dogadjaja na Kosovu nije ni bunio, ni 1981 ni kasnije.
Last edited by sinuhe on 04/10/2015 19:40, edited 1 time in total.
prog321

#4495 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Fudo387 wrote:
Nije se raspala zbog inflacije, pregazilo je vrijeme, narodi koji su je formirali vise je nisu htijeli i to je to.
USA je bila u strasnim krizama pa nije pukla po savovima, jednostavno ljudi su kad je u pitanju drzava i odnos prema njoj puno ozbiljniji i
Imaju i strasne poluge vlasti koje se ne ustrucavaju koristiti kad dodje do stani pani.
Bude tih likova koji zagovaraju neke razlaz ideje, puste ga par dana, heftu, da melje po televizoru i odjednom nestane iz javnog zivota k'o
USA je bila najbliza raspadanju 1861 godine za vrijeme gradjanskog (civilnog :-D ) rata.
Tada je inflacija bila oko 140%.
hAZNADAR

#4496 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Ove teme samo postoje zbog jugonostalgicara. A o njima se da pricati itekako.
Bratov brat

#4497 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

prog321 wrote: Da je ekonomija u SR Jugoslaviji bila kao u Njemackoj nikada se ne bi raspala.
Pa bila je kao u Nemackoj, samo u onoj istocnoj.
NIN

#4498 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

prog321 wrote:
Fudo387 wrote:
USA je bila najbliza raspadanju 1861 godine za vrijeme gradjanskog (civilnog :-D ) rata.
Jel se ti fakat zaebavas il ti ovo ozbiljno!? :lol:
prog321

#4499 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bratov brat wrote:
prog321 wrote: Da je ekonomija u SR Jugoslaviji bila kao u Njemackoj nikada se ne bi raspala.
Pa bila je kao u Nemackoj, samo u onoj istocnoj.
Drugovi nikako da shvate. Multikulturalne sredine ne mogu prezivjeti ako je ekonomija prdnula u shishu.
A to se dogodilo Jugoslaviji.
1 dolar je vrijedio 25 000 dinara. 100 dolara vrijedio 2 i po miliona dinara. :-)

PS.
NiN zar ne primjetis da ne odgovaram na tvoje glupaste upade.
Naporan si. Molim preskoci me.
Last edited by prog321 on 04/10/2015 19:49, edited 1 time in total.
Fudo387

#4500 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:
Fudo387 wrote:
Pa tada je jos uvije bila u povoju, puno je vise drugih stvari dovelo do tog sukoba od puke inflacije.
Ako se po tvojoj teoriji drzave raspadaju izkljucivo zbog ekonomske krize, jebem li ga, kako prezivise Great Depression? :-D
Post Reply