Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
CrazyDiablo

#4476 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by CrazyDiablo »

archi_a wrote: 02/10/2020 08:31
CrazyDiablo wrote: 02/10/2020 00:47
Pa eto ako ne postoje jednonacionalne, raspitaj se da ti neki Bosnjak posalje postavljenje iz Kiseljaka ili Srbin iz Zenice. Isto tako nadji mi gdje u pravilniku pise da oficiri ne nose ambleme.
Sve iznad komandanta pješadijskog bataljona ne nosi oznaku puka. A ima ih ukupno 9, po tri svakog naroda. Kompletna komanda tri pješadijske brigade je multinacionalna i taj komandni kadar ne nosi oznake puka. Komandanti brigada (čin generala) i pripadajući komandni kadar brigada ne nose oznaku puka na lijevom ramenu i tamo mogu imati samo oznaku brigade. 4.5.ili 6.
Ne znam šta nije jasno? A pravilnik možeš pročitati.
Logično je da nema nekog Bošnjaka u Kiseljaku jer je tamo 2.pješadijski bataljon 5. Pješadijske brigade, ali ga itekako ima u Žepču gdje je artiljerija. :wink:
Ili Srbina u Zenici gdje je baza 1. pješadijskog bataljona 5. Pješadijske brigade, ali ga ima u Žepču i Tuzli gdje su artiljerija, veza, vojna policija i Komanda brigade.
Isto tako u Banjaluci, puna kasarna Hrvata i Bošnjaka i u Čapljini, puna kasarna i Srba i Bošnjaka.
Ti si rekao da oficiri ne nose ambleme, sto sad ispada da sve ispod komadanta nije oficir. Isto tako kazes ne postoje jednonaciolne kasarne a sta je onda Zenica, Bihać, Livno? Nemoj mi sad demagogije o ustroju pitam te konkretno stvari. Meni je sve jasno pasa nego pratim tebe ovdje gledam kako lupas gluposti odavno. Pitaj slobodno odvest cu te u sve ijednu kasarnu pa da vidis kako funkcionisu OS BiH.
dr_Evil

#4477 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

CrazyDiablo wrote: 02/10/2020 09:45
Ti si rekao da oficiri ne nose ambleme, sto sad ispada da sve ispod komadanta nije oficir. Isto tako kazes ne postoje jednonaciolne kasarne a sta je onda Zenica, Bihać, Livno? Nemoj mi sad demagogije o ustroju pitam te konkretno stvari. Meni je sve jasno pasa nego pratim tebe ovdje gledam kako lupas gluposti odavno. Pitaj slobodno odvest cu te u sve ijednu kasarnu pa da vidis kako funkcionisu OS BiH.
Posto kazes da si insider, koliki je procenat (od oka) vojnika koji sluze u jednonacionalnim kasarnama vs. mjesovitim. I kakvo je raspolozenje u mjesovitim, druzi li se raja, ili svako svom toru
archi_a

#4478 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ne postoje jednonacionalne kasarne u Bosni I Hercegovini!!! Postoje kasarne OS BiH, kasarne države Bosne i Hercegovine, koje koriste određene jedinice, prema ustroju, što ne znači da će određena jedinica za godinu biti na tome mjestu, već na sasvim drugom, prema potrebama ili naređenju. Komadant bataljona ima "operativnu komandu" takvu da bez naredbe ne smije pomaknuti olovku sa lijeve na desnu stranu. Ali evo, ako će vam biti lakše, dodaj još tri "jednonacionalna" VAŠA oficira. :lol:
Ne da neću demagogije, već nema više nikakve priče. Živite u bajkicama i "vekovnim" željama.
On mene prati, on će mene uvesti u sve i jednu kasarnu.
:D
dr_Evil

#4479 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 02/10/2020 09:54 Ne postoje jednonacionalne kasarne u Bosni I Hercegovini!!! Postoje kasarne OS BiH, kasarne države Bosne i Hercegovine, koje koriste određene jedinice, prema ustroju, što ne znači da će određena jedinica za godinu biti na tome mjestu, već na sasvim drugom, prema potrebama ili naređenju. Komadant bataljona ima "operativnu komandu" takvu da bez naredbe ne smije pomaknuti olovku sa lijeve na desnu stranu. Ali evo, ako će vam biti lakše, dodaj još tri "jednonacionalna" oficira. :lol:
Ne da neću demagogije, već nema više nikakve priče. Živite u bajkicama i "vekovnim" željama.
On mene prati, on će mene uvesti u sve i jednu kasarnu.
:D
Znaci postoji opcija da se (nemam pojma ni gdje su kasarne bubam), treci puk (ili njegov dio) prebaci u Capljinu, a da prvi puk (ili njegov dio) predje na Kozaru. Hipoteticka je situacija, znaci pricamo se. Tako da na Kozari sastav vecinski bude Hrvati, a u Capljini Srbi. I da li se to desavalo, ako jeste koja su iskustva
archi_a

#4480 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Može se desiti, ali ne vidim svrhu, osim da se "šilji" nad nejači i izaziva "netrpeljivost" . Nemam dilemu da će se to i desiti u doglednoj budućnosti ali to tada neće ni biti primjećeno i gledano očima kojima sad gledamo. Čak šta više, ja mislim da će pukovi, odnosno simboli polako da isčeznu, kako budi stasavale nove generacije. I hajde ti sad normalno komuniciraj, kad imaš osobe koje bi i dalje prebrojavali krvana zrnca. A od postrojavanja na manjači i odbijanja davanja zakletve Bosni i Hercegovini došlo se da jedan bošnjak komanduje u Banjaluci, da komanda Tuzla bude nadređena kasarni Bijeljina. Da komanda Banjaluka bude nadređena kasarnama u Orašju i Bihaću! Secesionisti gube na svim poljima. I kasarne će biti, sve i jedna upisana na Bosnu i Hercegovinu. Nema rasprave oko ovoga. Kako se razvijaju događaji, tako i oni spuštaju ljestvicu i slave pobjede, čak i ako je to samo oznaka "njihovog" puka, kojeg nosi tri bataljona od 5 brigada. :-D Jedinice su raspoređenje i smještene na lokacije, u skladu sa velikim planiranjem i logično (samo budali to nije jasno, ako proanalizira kartu Bosne i Hercegovine sa razmještajem i lokacijama jedinica). OS BiH su multinacionalne u pravom smislu te riječi. Sve zadržane kasarne su operativne i osposobljene za prijem jedinica iz cijele zemlje, prema potrebama i naredbama. Nije se jednom desilo da jedinica iz Zenice, iz kasarne koja nosi naziv 7. Muslimanska, boravi u Banjaluci po mjesec dana. Ili iz Orašja u Tuzli, ili iz Ustikoline u Livnu. Ili svi zajedno u Travniku. Pa novoformirani bataljon lake pješadije je sastavljen iz delegiranih jedinica iz sve tri brigade OS BiH, a komadant im bošnjak. 840 ljudi pod njegovom komandom? Đe spavaju, borave, gdje ručaju kad su na terenu, vježbi, kad izvršavaju naredbe? Ma nema šanse da su smješteni u "jednonacionalne" kasarne, ili? :wink: Nije ni bitno.
Na žalost, vidimo da to mnogima donosi šok i nevjericu. Ma šta na žalost, na SREĆU. Neka ih.
Last edited by archi_a on 02/10/2020 10:56, edited 1 time in total.
Twigi

#4481 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

Svima-
OS BiH su sigurno jedan od rijetkih pozitivnih primjera kako neke stvari u BiH mogu i (koliko-toliko) normlano funkcionirati. Naravno,kao i svugdje uvijek ima izuzetaka ali pozitivnih primjera ,suradnje i uvazavanja je kud i kamo vise.
Jedini dio OS BiH koju interno nitko ne voli je VP (vojna policija),jer kruzi legenda (a mozda i nije) da u VP primaju one koji ne poloze IQ test za obicnu policiju :wink:
Twigi

#4482 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 02/10/2020 10:25 kojeg nosi tri bataljona od 5 brigada
3 pjesacke brigade (4,5 i 6) u kojima po 3 bojne nose nacionalna obljezja,dakle 9 bojni a ne 3 na razini cijelih OS BiH
archi_a

#4483 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Oni koji bi da "dijele" vojnike i kojima je stalo do tog obilježja, pa to slave kao "pobjedu", imaju na raspolaganju samo tri bataljona, po jedan u svakoj od tri pješačke brigade. Sa onih ostalih 6 bataljona oni nemaju ništa, jel tako! :D
Zato sam potencirao 3.
Twigi

#4484 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 02/10/2020 11:01 Oni koji bi da "dijele" vojnike i kojima je stalo do tog obilježja, pa to slave kao "pobjedu", imaju na raspolaganju samo tri bataljona, po jedan u svakoj od tri pješačke brigade. Sa onih ostalih 6 bataljona oni nemaju ništa, jel tako! :D
Zato sam potencirao 3.
Ako me mislis nesto konkretno pitati izvoli. A sto se tice dvosmislenih konstatacija...ne kuzim sto pjesnik hoce reci
dr_Evil

#4485 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Twigi wrote: 02/10/2020 10:58
archi_a wrote: 02/10/2020 10:25 kojeg nosi tri bataljona od 5 brigada
3 pjesacke brigade (4,5 i 6) u kojima po 3 bojne nose nacionalna obljezja,dakle 9 bojni a ne 3 na razini cijelih OS BiH
Hajde ljudi malo, nije ovde smisao nacionalne prepirke nego da vidimo stanje u OSBiH za nas sta vojsku vidimo samo na tvu. NIkakav nacionalizam ni patriotizam.

3 pjesacke brigade, da li su u odvojenim kasarnama u odnosu na nacionalna obiljezja, i koliko je to % vojnika u odnosu na ukupan broj. Posto je jasno da su ipak neke mjesovite brigade
archi_a

#4486 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Pjesniče, ako ti mene misliš nešto konkretno pitati, pitaj. Preko 4000 postova na ovoj temi i javljaju se padobranci sa prvom rečenicom u kojoj konstatuju kako neko nemam pojma i pričam gluposti.... Ccccc kakav dignitet. A čitaju, upijaju svaku sliku, svaku sliku analiziraju. Sramotno je to.
Konkretno, pošto je očigledno, jer vidim na koju si se konstataciju "upecao" i šta ti je bio triger da reaguješ. Od 9000 vojnika ti imaš 3 bataljona vojske raspoređene u tri pješadijske brigade, na tri lokacije u Bosni i Hercegovine Orašje, Kiseljak i Livno, koji pored zastave Bosne i Hercegovone nose još obilježje "gardijski" puk. Svi ostali ne nose. Mislim da sam jasan.

Da je obrnuta situacija, ja bih se bar zahvalio pojedincima koji učestvuju u "građenju" i updateovanju ove teme, za sve i bez želje da dijelim ljude, mada mi svako malo upadne padobranac i pokušava me uvući u nacionalno prepucavanje i dijeljenje.
Twigi

#4487 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

dr_Evil wrote: 02/10/2020 11:08 3 pjesacke brigade, da li su u odvojenim kasarnama u odnosu na nacionalna obiljezja, i koliko je to % vojnika u odnosu na ukupan broj. Posto je jasno da su ipak neke mjesovite brigade
Npr 4pbr- 1bojna Vojarna Ante Bruno Busic Livno (jednonacionalna)
-2 b Vojarna Bilecki Borci, Bileca (jednonacionalna)
-3 b Vojarna Ustikolina ,Gorazde (jednonacionalna)
-topnicka bojna Mostar (mjesano)
-izvidnicka satnija Capljina (mjesano)
- vod veze Capljina (mjesano)
-vod Vojne Policije Capljina (mjesano)
-zapovjednistvo brigade (mjesano)

Slicno su ustrojene i ostale 2 brigade s tim da su u ovoj 4 Hrvati najbrojniji, u 5 bosnjaci a u 6 Srbi i tako su i zapovjednici tih brigada po nacionalnom kljucu. U svakoj brigadi 1 bojna je najbrojnija pa 2 i 3. Kao npr za 5br najbrojnija bojna je 1.iz Zenice a u 6br je 1.iz Banja luke.
To su 3 pjesacke dok je brigada Takticke podrske i Brigada zracnih snaga malo drugacije rasporedjena(mislim da ima cak i na netu negdije)
CrazyDiablo

#4488 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by CrazyDiablo »

Arci opet mi nisi odgovorio ni na jedno pitanje. Gadas raju namjerno terminima koje ne razumiju. Opet ti kazem ako hoces odvest cu te ja slobodno sve u jednu kasarnu da vidis stanje 😉
Twigi

#4489 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 02/10/2020 11:13 Pjesniče, ako ti mene misliš nešto konkretno pitati, pitaj. Preko 4000 postova na ovoj temi i javljaju se padobranci sa prvom rečenicom u kojoj konstatuju kako neko nemam pojma i pričam gluposti.... Ccccc kakav dignitet. A čitaju, upijaju svaku sliku, svaku sliku analiziraju. Sramotno je to.
Konkretno, pošto je očigledno, jer vidim na koju si se konstataciju "upecao" i šta ti je bio triger da reaguješ. Od 9000 vojnika ti imaš 3 bataljona vojske raspoređene u tri pješadijske brigade, na tri lokacije u Bosni i Hercegovine Orašje, Kiseljak i Livno, koji pored zastave Bosne i Hercegovone nose još obilježje "gardijski" puk. Svi ostali ne nose. Mislim da sam jasan.

Da je obrnuta situacija, ja bih se bar zahvalio pojedincima koji učestvuju u "građenju" i updateovanju ove teme, za sve i bez želje da dijelim ljude, mada mi svako malo upadne padobranac i pokušava me uvući u nacionalno prepucavanje i dijeljenje.
Jedini triger je bio kad se moj narod svrstava u agresore, sto si ti napiso, sto bi sad trebao, sutiti dok lazes?! Ili ces me sada proglasiti fasistom, nacionalistom ili?
dr_Evil

#4490 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Twigi wrote: 02/10/2020 11:23
dr_Evil wrote: 02/10/2020 11:08 3 pjesacke brigade, da li su u odvojenim kasarnama u odnosu na nacionalna obiljezja, i koliko je to % vojnika u odnosu na ukupan broj. Posto je jasno da su ipak neke mjesovite brigade
Npr 4pbr- 1bojna Vojarna Ante Bruno Busic Livno (jednonacionalna)
-2 b Vojarna Bilecki Borci, Bileca (jednonacionalna)
-3 b Vojarna Ustikolina ,Gorazde (jednonacionalna)
-topnicka bojna Mostar (mjesano)
-izvidnicka satnija Capljina (mjesano)
- vod veze Capljina (mjesano)
-vod Vojne Policije Capljina (mjesano)
-zapovjednistvo brigade (mjesano)

Slicno su ustrojene i ostale 2 brigade s tim da su u ovoj 4 Hrvati najbrojniji, u 5 bosnjaci a u 6 Srbi i tako su i zapovjednici tih brigada po nacionalnom kljucu. U svakoj brigadi 1 bojna je najbrojnija pa 2 i 3. Kao npr za 5br najbrojnija bojna je 1.iz Zenice a u 6br je 1.iz Banja luke.
To su 3 pjesacke dok je brigada Takticke podrske i Brigada zracnih snaga malo drugacije rasporedjena(mislim da ima cak i na netu negdije)
Hvala, sad imam malo bolju ideju o ustroju. Drago mi je vidjeti da su lokacije razbacane
archi_a

#4491 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Twigi wrote: 02/10/2020 11:32
archi_a wrote: 02/10/2020 11:13 Pjesniče, ako ti mene misliš nešto konkretno pitati, pitaj. Preko 4000 postova na ovoj temi i javljaju se padobranci sa prvom rečenicom u kojoj konstatuju kako neko nemam pojma i pričam gluposti.... Ccccc kakav dignitet. A čitaju, upijaju svaku sliku, svaku sliku analiziraju. Sramotno je to.

Jedini triger je bio kad se moj narod svrstava u agresore, sto si ti napiso, sto bi sad trebao, sutiti dok lazes?! Ili ces me sada proglasiti fasistom, nacionalistom ili?
Adresa za žalbe je Međunarodni sud u Hagu! Sudska arhiva, materijalni spisi, odluke, naredbe, spisi........ I što je najvažnije PRESUDE. Niti sam ja presuđivao, niti sam dokaze izmišljao. A tebi na sramotu je što se svrstavaš sa njima, daješ im podršku, braniš ih. Braniš čovječe presuđene ratne zločince, presuđeni ratni zločin!!! Halo čovječe. :oops: Dakle, nisam te ja svrstao. A što je veća žalost, nikad ti i ja nećemo pripadati istoj zemlji. Pa ti vidi ko nas dijeli.
JA NE LAŽEM!!!
dr_Evil

#4492 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Zapravo ja nisam procitao da je on branio ijedan zlocin, ono sta sam upratio je da se zalio na "nepostojanje" presude za ratne zlocine Armije BiH, i na majorizaciju, koju opet ja ne vidim ali ima puno pravo da se zali i da ukazuje na to ako misli da postoji.

Jos je tvrdio da narod ne slavi zlocin u Ahmicima, dok ipak slavi Kordica..

Ali opet, nije branio zlocin
archi_a

#4493 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Hajde da se ne igramo djece. Ako kaže da mu je triger bio to da se "njegov narod" proglašava agresorom, na situaciju u kojoj sam ja spomenuo pojam "duple" agresije što je, neosporivo dokazano kroz sudske presude međunarodnih sudova, iako ni jednom riječju nisam spomenuo hrvate kao narod, već politički i vojni vrh uzp-a, čak žaleći što je ARBiH u tim trenucima poklekla i dopustila rasipanje kadrova iz srpskog i hrvatskog korpusa unutar svojih redova, onda se on jeste sam svrstao.
Završena tema za mene.
Twigi

#4497 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 02/10/2020 12:23 Hajde da se ne igramo djece. Ako kaže da mu je triger bio to da se "njegov narod" proglašava agresorom, na situaciju u kojoj sam ja spomenuo pojam "duple" agresije što je, neosporivo dokazano kroz sudske presude međunarodnih sudova, iako ni jednom riječju nisam spomenuo hrvate kao narod, već politički i vojni vrh uzp-a, čak žaleći što je ARBiH u tim trenucima poklekla i dopustila rasipanje kadrova iz srpskog i hrvatskog korpusa unutar svojih redova, onda se on jeste sam svrstao.
Završena tema za mene.
Problem je cim se netko ne slaze s takvima kao ti, ljudima istih pogleda na svijet odmah biva deklariran kao fasist,nacionalist ili neka slicna floskula.
Niti jednom rijecju nisam nikada,nedaj Boze, branio pocinitelje ratnih zlocina i nalogodavce a ti si opet vidio da sam se negdje svrstao. Svrstajem se uz svoj narod protiv bilo kakvih generaliziranja istoga. Gore sam vec rekao kako bi takve ljude kaznjavao,koji su ruke okrvavili pa taman da su moji najblizi.
Problem s ljudima poput tebe nije sto vidis zlocine drugih,i treba ih vidjeti i ne smije se zaboraviti, nego je problem ako su pocinitelji zlocina iz tvoga "nacinalnog tora" onda se na sve moguce nacine pokusava relativizirati taj gnjusni cin. Cinjenica je da su ljudi pobijeni,poklani i popaljeni a da skoro nitko od pocinitelja nije odgovarao i bas nitko od zapovjednog kadra. Jel ti se trebam ispricati mozda sto govorim tu istinu ili te istina smeta??
Bio sam na obljetnicama u Uzdolu.Grabovici i Krizancevu selu zadnjih par godina. Volio bi samo da poslusas izjave prezivjelih nista drugo.
archi_a

#4498 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Majstore, ti ko da se gledaš u ogledalo, kad ovo pričaš.
Nemamo se mi šta slagati ili ne slagati. Nemamo šta raspravljati. Hoćeš da raspravljaš o presudama? Da raspravljamo o zločincima? Presudama međunarodnih sudova?!? Šališ se.
Pa imaš čovječe par stranica nazad, šta je ko napisao. Ne izvrći. Ne možete iznivelisati i postaviti u istu ravan djela iz 90-tih ni da se na glavu nasadite!!! Pa postoje presude čovječe. Nezavisne države posmatrači, neutralne države, neutralni sudovi su sudili, presudili, dokumentovali! Dokazi, naredbe, spisi, karte, obilježeni konc. logori, masovne grobnice, video snimci, fotografije, naređenja, spiskovi, pečati, preživjeli svjedoci....... Da raspravljamo o tome? Šališ se.
Što prije, sebi samom dokažeš, ne moraš meni, "nama", mi znamo čitati, biće ti lakše. Onda nećeš skakati na svaku optužnicu ili presudu, već ćeš biti neopterećen, svijetla obraza, jer nije u tvoje ime. A upravo takvo negiranje činjenica, dokaza i presuda međunarodnih sudova vam stavlja samar na leđa, pečat na čelo, sami to sebi radite, da ste isti kao i oni koji su zločine činili, iako svi uporno ponavljaju da se ne sudi narodu. Neobjašnjivo je da neko sam želi da se svrsta i na sebe navuče dio krivice. Nenormalno je to.
Twigi

#4499 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 02/10/2020 13:20 vam stavlja samar na leđa, pečat na čelo, sami to sebi radite, da ste isti kao i oni koji su zločine činili, iako svi uporno ponavljaju da se ne sudi narodu. Neobjašnjivo je da neko sam želi da se svrsta i na sebe navuče dio krivice. Nenormalno je to.
Kazes da ne generaliziras,a onda opet generaliziras... Gore sto sam ti napiso o mjestima gdje su zlocini pocinjeni si lagano izignorirao,ponovio par floskula i eto nas opet na pocetku. Isto tako sam ti napisao sto mislim o pociniteljima s bilo koje strane,i to si izignorirao. Dakle diskusija bi se mogla nastavit,bez iznosenja argumenata, samo ukoliko se s tobom slozim u svemu pa bi me ,po svojo velikoj milosti, ketegorizirao kao "doborog odanog katolika"...
archi_a

#4500 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nagledali smo se i naslušali onih koji kažu, pa jeste bilo je, ALI....... Nema "ali" prijatelju, svako "ali" je opravdavanje.
A vezano za ignorisanje....
I Križančevo i Grabovica i Doljani su doživjeli sudske epiloge i presude! (ali neeee, nije dovoljno, hoćemo komandnu odgovornost) pa nađi je majstore. Nađi jednu naredbu, nađi sjednicu na kojoj se raspravljalo o etničkom čišćenju, protjerivanjima, ubistvima, i to odobravalo, za to glasalo, kao kod velikosrba. Nema, jer to nije bila politika RBiH i njenih predstavnika! Jesi li vidio i jedan protest kod bošnjaka, jesu li se skupili na ulici i počeli razbijati, blokirati u znak protivljenja ovim suđenjima? Da li si pronašao da se po presuđenima zove i jedna škola, i jedna ulica i jedan studentski centar?!? Buhine kuće, vojnici su logorovali, spavali tu, imali bazu i bili su linija. I zašto se kod nekih, kod obračunavanja "ratnih zločina" spominju ubijeni civili i vojska zajedno? Hajde, za početak da razdvojimo ubijene vojnike i civile, pa da vidimo brojeve ratnih zločina? Neki se skupe na vojnom groblju i prozivaju za ratni zločin! :oops: Neće proći da se broj ubijenih vojnika na liniji, u uniformi, sa puškom u ruci, kao legitimna vojna meta pridodaje broju ubijenih civila u vojnoj akciji i na taj način pokuša umanjiti ratni zločin u toku agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Nemojte biti smješni. To je isto, kao kad velikosrbi kažu:" pogledajte, koliko se sudi srbima, a samo jedan ili dva pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda". Obični spin i pokušaj izjednačavanja. Istraženo je i zadokumentovano je na međunarodnim sudovima. 90 % svih ratnih zločina su počinile snage tzv. vrs i policije koja je tu politiku slijedila.
Razmislite vi dobro, da li ste za "građenje povjerenja" ili za opravdavanje i izjednačavanje sa ratnim zločinima karadžića, krajišnika, mladića, plavšić, beare, šuška, kordića, praljka i inih! :oops:
I ne sudi se narodima, ali se neki toliko uspinju, braneći, podržavajući, osporavajući i izjednačavajući trude da se sami svrstaju! Ne bih takav bio, da mi je otac rođeni učestvovao u zločinu. Sram vas bilo, jade jadne. Šta potomstvu ostavljate u nasljedstvo.
Tako da se može reći da si ti izignorisao.
Nema generaliziranja prijatelju. Svako onaj kome dođe vrućina u glavu i zlo u stomaku i potreba da raspravlja o tome, kada pročita da su mladić, karadžić, krajišnik, plavšićka, prlić, praljak i ostali sitniji žohari presuđeni ratni zločinci, ne zaslužuje da ga se gleda, a kamoli sa njim priča. Tako ti je, a ti vidi da li osjetiš takve simptome kad ovo pročitaš. Ako ne osjetiš, odahni, jer si vjerovatno normalan.
Post Reply