Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Uh, 405-ica. Slatko se navozao. Samo moja bila karavan i 1.9 D pa i nije neki uzbudljiv primjerak. Ali uvijek sam balavio na ove primjerke iz vrha ponude.
mali_milojica wrote:
Koliko sam uspio uhvatiti takvu glavu ima jos jedino Aprilia RSV4.
Aprilia RSV4 je klasicni V4 (65 stepeni) i usisni/izduvni ventili su poredani klasicno (jedna bregasta vrti samo usisne a druga samo izduvne). A i nema potrebe za ukrstavanjem ventila, nema turba, sto i jeste primarna zamisao Trifluxa - da na 4 cilindarskom motoru napravis twin turbo konfiguraciju gdje svaki turbo ima svoju, odvojenu, izduvnu granu
mali_milojica wrote:
Ne bi rekao da RSV4 ima takvu glavu. Aprilia je klasicni V4 (65 stepeni) i usisni/izduvni ventili su poredani klasicno (jedna bregasta vrti samo usisne a druga samo izduvne). A i nema potrebe za ukrstavanjem ventila... Nema turba, sto i jeste primarna zamisao Trifluxa - da lakse raspodjelis "cjevovode" za 2 turbo punjaca na malom motoru
Imali su ukršteni raspored usisnih i izduvnih ventila motori kod još nekih motocikala, naravno ne zbog trifluxa, nego zbog boljeg mješanja goriva i vazduha uslijed vrtloženja usisane smjese, kao i boljeg ispiranja cilindra kod izduvavanja.
Seawolf wrote:
Imali su ukršteni raspored usisnih i izduvnih ventila motori kod još nekih motocikala, naravno ne zbog trifluxa, nego zbog boljeg mješanja goriva i vazduha uslijed vrtloženja usisane smjese, kao i boljeg ispiranja cilindra kod izduvavanja.
Mozda neki drugi, meni nepoznati motori, ali RSV4 ne. Taj motor ima klasicnu konfiguraciju usisni/izduvni ventil i realno, nema trunke mjesta za ukrstanje ventila (problem izduva na obje strane glave) Znas li mozda koji konkretno su to motocikli imali ukrstene ventile ?
mali_milojica wrote:
Aprilia RSV4 je klasicni V4 (65 stepeni) i usisni/izduvni ventili su poredani klasicno (jedna bregasta vrti samo usisne a druga samo izduvne). A i nema potrebe za ukrstavanjem ventila, nema turba, sto i jeste primarna zamisao Trifluxa - da na 4 cilindarskom motoru napravis twin turbo konfiguraciju gdje svaki turbo ima svoju, odvojenu, izduvnu granu
Mozda sam pogrijesio u vezi Aprilie,mada sam na nekoliko textova naletio da imaju takvu glavu,ali sigurno su neki trkaci motori imali takvo rjesenje
mali_milojica wrote:
Mozda sam pogrijesio u vezi Aprilie,mada sam na nekoliko textova naletio da imaju takvu glavu,ali sigurno su neki trkaci motori imali takvo rjesenje
Mene sada kopka koji motocikli su mozda imali takvu konfiguraciju... za auto i ima nekako smisla - ima mjesta za izduvne grane, ali na motociklima je to malo grbavije... jednostavno nema dovoljno mjesta, a extra izduvne cijevi dodatno dizu tezinu...
Sto se tice RSV4, evo ti slike njenog motora na koji se jasno vidi da je odvojeno usis/izduv i nema ukrstanja
Čuj prodao!? Misliš uzeo bi nešto u zamjenu sa profila?
Vidio sam i ja jednog prije par dana na Alipašinom. Baš je veći nego što izgleda na slikama. A dizajn...jbg, ili ti se sviđa ili ne sviđa, nema sredine Meni se na prvu učinio kao privlačan autić.