Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja sam, evo do sad, mislio da je kino dobilo ime po geografskom terminu - Kolubara, rijeka
(U neposrednoj blizini je bila i tadasnja Obala vojvode Stepe... i haj' ne pomisli...)
Ali izgleda da je zaista - Kolobara, u pravu ste.
Prva dokumentovana namjena tog prostora je, kako vidim - prenociste, han koji se zvao Kolobara, izgradjen prije petstotinjak godina.
Major Kriger je bio otjelovljenje zla, najmrzi insan u mom mikrokosmosu.
A kad je Stevo Zigon zaigrao neku drugu ulogu ... e, to je bilo razocarenje koje se pamti cijelog zivota. Zar je moguce da obican covjek moze glumiti onako zlu osobu?
Banksy wrote:Kolobara kao kolobar, Kolobarić, kao desetine trgova, hanova, itd po Bosni,
Kolubara, istočni susjedi.
jok
doveo ja jednog grka i objašnjavam ti ja njemu te kino bilo vako nako...kaže meni lik kako se zove ovo i ja ko iz topa, ma rijeka tamo vamo i lik crče od smijeha i kaže mi da je kolobara na grčkom bordel i to sad je on to meni objašnjavao detalje da u zavisnosti od izgovora može biti jal obični bordel jal čisti pederluk...pa ti vidi
Banksy wrote:Kolobara kao kolobar, Kolobarić, kao desetine trgova, hanova, itd po Bosni,
Veliko NE istoku
Nemam problem s istokom, ako je šta lijepo, dobro i pametno.
Ima ih po Bosni dosta, tih Kolobara, znam za kolobare oko očiju i prezime Kolobarić, ali ne znam korijen i porijeklo, mislim da je u pitanju krug, ne znam je li turcizam... Kakogod, KolObara.
Gojeni H wrote:Major Kriger je bio otjelovljenje zla, najmrzi insan u mom mikrokosmosu.
A kad je Stevo Zigon zaigrao neku drugu ulogu ... e, to je bilo razocarenje koje se pamti cijelog zivota. Zar je moguce da obican covjek moze glumiti onako zlu osobu?
Zigon je bio izuzetan intelektualac, sjajan glumac, a u ulogama negativaca je uistinu briljirao, narocito u pozoristu (Jago iz Otela, primjera radi).
jok
doveo ja jednog grka i objašnjavam ti ja njemu te kino bilo vako nako...kaže meni lik kako se zove ovo i ja ko iz topa, ma rijeka tamo vamo i lik crče od smijeha i kaže mi da je kolobara na grčkom bordel i to sad je on to meni objašnjavao detalje da u zavisnosti od izgovora može biti jal obični bordel jal čisti pederluk...pa ti vidi
Major Kriger je bio otjelovljenje zla, najmrzi insan u mom mikrokosmosu.
Sam Žigon bio dvije godine u konc logoru Dahau kao logoraš, valjda je zato uspio tako dobro igrati naciste.
I Slovenci vele da je to geometrijski lik omedjen sa dvije koncentricne kruznice razlicitog precnika.
(A i postupak sukcesivne sadnje razlicitih poloprivrednih kultura na istoj zemljisnoj povrsini )
Kod Skaljica ne nadjoh nista.
Na talijanskom collo je, uopsteno (i za ovu priliku), upakovana roba (forma moze biti razlicita - bala, na primjer), a baratto je razmjena, trampa, barter...
E sad... nisam siguran koliko cesto su onomad u hanu gostovali talijanski trgovci
Dolazili su cesto u nase krajeve Dubrovcani, doduse...
KENJAC wrote:...cuj krecis plafon u Kolubari ??? To mene nije moglo zapast. To samo odlikasi !
A kad smo bec kod legendi oko kina.... Frajer vazda dolazio sa curom u Kolubaru i jeo tamo cevape sa kefirom. Pojede cevape , promucka kefir, otvori ga i popije. Jednom on tako pojede cevape a treba da bude dobra promucka kefir , otvori ga i dadne mu. Bio neki zanimljiv film. Frajer , po navici uzme kefir da mucka ....
KENJAC wrote:...cuj krecis plafon u Kolubari ??? To mene nije moglo zapast. To samo odlikasi !
A kad smo bec kod legendi oko kina.... Frajer vazda dolazio sa curom u Kolubaru i jeo tamo cevape sa kefirom. Pojede cevape , promucka kefir, otvori ga i popije. Jednom on tako pojede cevape a treba da bude dobra promucka kefir , otvori ga i dadne mu. Bio neki zanimljiv film. Frajer , po navici uzme kefir da mucka ....
khm
KolObara
Sta je bilo Muha moj dobri?
KENJAC wrote:
Banksy wrote:KolObara, KolObara...
Eki , fakat O ...Kolobara ..!
Priznadoh gresku prije par stranica ...
jutros ostavio na onoj gdje sam pisAo i otišAo--sad ušoAo i uletio ko padobranac
KENJAC wrote:Napade me bez veze, evo me jecam u ćošku. Ako ostavi trajne posljedice po moj mentalni razvoj raju cu ti svezat !
tako su nas nekad u coše slali--nas nemirne ucenike--a ja sam bio plaho hašarijast pa sam cesto bio-što bi rekli--u rešeti
u osnovnoj smo imali dvojicu nastavnika koji su nas maštrafili--ono malo vaspitnu Jamak "sjekiricom" kad opali ideš iz jednog kraja ucionice u drugi--a Soko kad spuca cvoku 10 minuta glva zvoni--valjda prazna glavuša
I Slovenci vele da je to geometrijski lik omedjen sa dvije koncentricne kruznice razlicitog precnika.
(A i postupak sukcesivne sadnje razlicitih poloprivrednih kultura na istoj zemljisnoj povrsini )
Na talijanskom collo je, uopsteno (i za ovu priliku), upakovana roba (forma moze biti razlicita - bala, na primjer), a baratto je razmjena, trampa, barter...
E sad... nisam siguran koliko cesto su onomad u hanu gostovali talijanski trgovci
grčki ili turcizam... kolobar je sigurno krug, ali otkud i zašto ovdje, i po cijeloj bosni, i šta je korijen, ko zna...
sad sam nešto čeprkala po grčkom, po korijenu riječi, možda kolos, labis, moguće da je mujica zaista u pravu...
grčki ili turcizam... kolobar je sigurno krug, ali otkud i zašto ovdje, i po cijeloj bosni, i šta je korijen, ko zna...
sad sam nešto čeprkala po grčkom, po korijenu riječi, možda kolos, labis, moguće da je mujica zaista u pravu...
pošto kupio, poto i prodao...ako je čovjek lagao mene onda lažem ija vas...a grk je, treba mu vjerovati
John Cleese wrote:I Slovenci vele da je to geometrijski lik omedjen sa dvije koncentricne kruznice razlicitog precnika.
Turcizam... ne znam, ocekivao bih onda da nadjem barem nesto kod Skaljica...
Grcki...
Tesko mi je da povjerujem da su dali ime hanu imajuci u vidu znacenje koje pominje @Mujica