Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
peletiisamopelet

#4476 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

adoadop wrote:Hitno mi treba savjet
Jedan radijator je vreo samo po vrhu, ostalo mlako. Jednocijevni sistem pa tako i jedan ventil. Obe cijevi kod ventila vrele. Ozracavao ali nema zraka. Radilo bez problema evo vec 10-tak godina. Soba se ne moze ugrijati a u ostatku kuće je prevruće.
Podigao sam pumpu na Max ali ništa. Možda je bitno da kažem da je na tom radijatoru termostatni ventil Herc. I evo dok vam ovo pišem taj radijator je potpuno kompletan hladan dok su ostali prevreli.
Da li je neko imao nešto slično i da li moze ovo biti do samog ventila?
Hvala i LP svima

Vjerovatno je iglica zapekla, to se desi ako je duzi vremenski period radijator odnosno termo glava ostavljena na jednom broju. Skini termo glavu i kucni iglicu par puta.
Maraschino

#4477 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Jedan radijator je vreo samo po vrhu, ostalo mlako. Jednocijevni sistem pa tako i jedan ventil. Obe cijevi kod ventila vrele. Ozracavao ali nema zraka. Radilo bez problema evo vec 10-tak godina. Soba se ne moze ugrijati a u ostatku kuće je prevruće.
Podigao sam pumpu na Max ali ništa. Možda je bitno da kažem da je na tom radijatoru termostatni ventil Herc. I evo dok vam ovo pišem taj radijator je potpuno kompletan hladan dok su ostali prevreli.
Hvala i LP svima
Prvo prekontrolisi ventil, mozda je zapekao.

Posto je jednocijevni sistem, sta je sa drugim radijatorima u sistemu poslije tog radijatora?
adoadop

#4478 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

peletiisamopelet wrote:
Hvala i LP svima

Vjerovatno je iglica zapekla, to se desi ako je duzi vremenski period radijator odnosno termo glava ostavljena na jednom broju. Skini termo glavu i kucni iglicu par puta.
Hvala ti mnogo kao i @Maraschino
Mnogo je bila zapekla, skoro da odustanem. Sad radi ali sam vjerovatno lupkanjem nešto poremetio pa na holenderu kojispaja ventil i radijator pomalo kapi. Da li smijem probati dotegnuti holender? I smeta listo neću vraćati onu glavu od termostata? Evo slika
https://ibb.co/8mh2T0x
peletiisamopelet

#4479 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

adoadop wrote:
peletiisamopelet wrote:
Hvala i LP svima

Hvala ti mnogo kao i @Maraschino
Mnogo je bila zapekla, skoro da odustanem. Sad radi ali sam vjerovatno lupkanjem nešto poremetio pa na holenderu kojispaja ventil i radijator pomalo kapi. Da li smijem probati dotegnuti holender? I smeta listo neću vraćati onu glavu od termostata? Evo slika
https://ibb.co/8mh2T0x

Slobodno dotegni koliko moze. Nece se nista desiti. Ne smeta nista samo ce ti radijator raditi non stop, bolje da stoji glava.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#4480 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

pama wrote:
karabajaze wrote:69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
(Napomena: od 15 oktobra grijem, vanjske temperature su bile iznad prosjeka.) Termoflux 25 kw, ECO model.
Potrosnja ti je i vise nego dobra za tu kvadraturu.Sta koristis za regulaciju temperature vode?
Koristim Seltron ACC 10, dva komada imam.
https://www.ecos.ba/proizvod/regulator- ... c-seltron/
hulioko

#4481 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Kataklinger wrote:Pozdrav

Kotlovnica mi je u garazi (Kotao je Kovan Ekoline 20kW), sprat iznad je kombinovani bojler (120l), a grijem i drugi sprat ponekad. Termostat je spojen kablom na kotao i nalazi se takodje na spratu iznad kotlovnice, u dnevnom boravku, gdje je realno najveca temperatura. Imam sljedeci problem:
obzirom da je dnevni boravak najveca prostorija u kuci, i da ima dva velika radijatora, i da je odmah iznad garaze, tj kotlovnice, najbrze se zagrije. I recimo da je na termostatu zadana temperatura 23C, relativno brzo se postigne u dnevnom boravku, a na spratu ostane hladnije, i termostat iskljuci pec. Pa imam situaciju da je gornji sprat mnogo hladniji od donjeg. Je li jedino rjesenje izmjestanje termostata na npr. hodnik?
Dalje, vezano za bojler. Primijetio sam da se otprilike maximalno ugrije pola bojlera ili malo vise od pola bojlera, ne znam kako ne moze zagrijat citav :/
U bojler ulaze dvije cijevi (jedna crvena druga plava logicno) i imaju na sebi ventile za on/off. Bojler na sebi ima nekakav prekidac sa dva stanja, jedno je znak munje a drugo je krug sa ispunjenim trokutom u sredini. Neki su spominjali mjesajuce ventile i tako to, ja nemam nista od te konfiguracije. Neko prijedlog za najbolji moguci setup?
Pozdrav,
kod mene je termostat na prvom spratu u dnevnoj sobi i spojen je na pumpu. Na drugom spratu je veća soba gdje sam stavio drugi termostat koji upravlja drugom pumpom. Inače u sistemu je i druga spojena kuća gdje se nalazi treći termostat (isto u dnevnoj) koji upravlja trećom pumpom. Kotao radi svoje a svaki termostat upravlja svojom pumpom. Imam i četverokraki ventil ali nije neophodan.
BarbaDue

#4482 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

290 KM/t :thumbup:

Moguće da će ići još dolje sa cijenom.
peletiisamopelet

#4483 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

BarbaDue wrote:290 KM/t :thumbup:

Gdje ima po toj cijeni.
BarbaDue

#4484 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

peletiisamopelet wrote:
BarbaDue wrote:290 KM/t :thumbup:

Gdje ima po toj cijeni.
Moja dva jarana naručila po dvije palete, stigo im pelet isti dan. Mislim da je neka firma iz Čajniča.

Doduše, rekoše mi da nije top kvalitet al jebaji ga...
Muskolo

#4485 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muskolo »

Vozdra raja, jel iko tuzio onaj fl wood-fekry, postoji li mogucnost tuzbe s nota racunom. Sta je ciniti. Hvala vam u naprijed.
P.Starck

#4486 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

turbofolk wrote:S obzirom da je već sedam hladnih dana iza nas i da je sada potrošnja peleta približno onakva kakva je i u najhladnijim danima, zamolio bih vas za vaša iskustva sa svojim peletom. Ja ložim ovaj Radial iz Gračanice i moram priznati da sam prijatno iznenađen. Dvije vreće za 24 sata, peć se ne gasi. Grijanog prostora oko 90 kvadrata. Temperatura naštimana na 23,2 stepena. Vjerujem da bi potrošnja bila i manja da mi je peć isključivo na pelet, ali je ustvari, na etažnu peć ugrađen pelet gorionik. Kuća još uvijek nije sva izolovana.
Nekoliko stranica ranije na ovom forumu pisao sam i komentarisao sa forumašem @Nadzorna ploča, kako sam skeptičan po pitanju ovog Radialovog peleta, jer mi je isporučen u drugačijoj ambalaži, pa sam se prepao da neće biti istog kvaliteta kao prošlogodišnji, ali srećom nisam bio u pravu. Dakle zadovoljan sam.
Kakva je to peć koja se ne gasi u 24 sata a potroši 2 vreće peleta? Malo jače od 1 kg/sat rada. Na koju to temp. griješ vodu, 20°? Još kuća nije izolovana. Minimalna potrošnja peleta kod Pelling 18 kW kotla je 1,3 kg/h s tim što tada daje 6 kW a ne 18, 18 kW daje na 3,9 kg/h, i to peleta 1 klase.
Nego tebi termostat pali/gasi peć a u 24h možda odradi 6-7 sati u par intervala.
kazo

#4487 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

Muskolo wrote:Vozdra raja, jel iko tuzio onaj fl wood-fekry, postoji li mogucnost tuzbe s nota racunom. Sta je ciniti. Hvala vam u naprijed.
Ne mozes im nista s nota racunom. Trebao si pratiti postove ovdje, dosta se raje zalilo na njih. Katastrofalni su sto se tice isporuke.
Muskolo

#4488 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muskolo »

kazo wrote:
Muskolo wrote:Vozdra raja, jel iko tuzio onaj fl wood-fekry, postoji li mogucnost tuzbe s nota racunom. Sta je ciniti. Hvala vam u naprijed.
Ne mozes im nista s nota racunom. Trebao si pratiti postove ovdje, dosta se raje zalilo na njih. Katastrofalni su sto se tice isporuke.
Propali su oni prijatelju, propali. Imaju nesto u Ustikolini neka manja proizvodnja peleta, ako je neko tuzio ako moze da mi pomogne, ili da dignem ruke od svega.
turbofolk

#4489 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

P.Starck wrote: Kakva je to peć koja se ne gasi u 24 sata a potroši 2 vreće peleta?
Trijest i pet kila u vreći :lol: :lol: :lol:

P.Starck wrote: Nego tebi termostat pali/gasi peć a u 24h možda odradi 6-7 sati u par intervala.
U pravu si, nisam se dobro izrazio. Trebalo je da piše da je na termostatu naštimano da peć radi u cjelodnevnom (24-satnom) načinu rada, odnosno da je pomenuta temperatura od 23,2 stepena, zadana od 0-24. :thumbup:
Post koji si citirao je iz decembra. U međuvremenu sam u januaru imao najveću potrošnju (logično). Nekoliko dana zaredom potrošnja je bila 2,5 vreće na dan, ostale dane po dvije. Tako da je u januaru otišlo 66 vreća, znači čitava tona. Sad kad je malo popustilo, odu tri vreće za dva dana.

Hvala na ispravci :thumbup:
P.Starck

#4490 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

turbofolk wrote:
P.Starck wrote: Kakva je to peć koja se ne gasi u 24 sata a potroši 2 vreće peleta?
Trijest i pet kila u vreći :lol: :lol: :lol:

P.Starck wrote: Nego tebi termostat pali/gasi peć a u 24h možda odradi 6-7 sati u par intervala.
U pravu si, nisam se dobro izrazio. Trebalo je da piše da je na termostatu naštimano da peć radi u cjelodnevnom (24-satnom) načinu rada, odnosno da je pomenuta temperatura od 23,2 stepena, zadana od 0-24. :thumbup:
Post koji si citirao je iz decembra. U međuvremenu sam u januaru imao najveću potrošnju (logično). Nekoliko dana zaredom potrošnja je bila 2,5 vreće na dan, ostale dane po dvije. Tako da je u januaru otišlo 66 vreća, znači čitava tona. Sad kad je malo popustilo, odu tri vreće za dva dana.

Hvala na ispravci :thumbup:
Nije mi bila namjera da te prozivam, ali mi se post učinio kao obično pretjerivanje. Puno ljudi ima istu priču, da peći na pelet troše vreću dnevno, kao dobra izolacija i sl. stvari a ustvari su to priče daleko od istine i samo zbunjuju ljude. Pa onda kao drugu stranu medalje imamo ljude koji su kupili peći i sada nikako da zagriju kuću ili troše daleko više nego su pretpostavljali slušajući komšije i prijatelje kojima peć troši ko upaljač a oni u gaćama hodaju. Ima i do osjećaja komfora, meni je to 24-25 stepeni a nekome je 22.
Da bi peć na pelet izbacila barem 6 kW a to nije ni toplina koju obični kamin da (ca. 9kW) treba joj min. 2kg peleta A2 klase kakav je kod nas i to po satu. Što hoće reći da bi dala tih potrebnih 20-ak kW troši i 6 kg na sat, skoro pola vreće. Ovo se naravno može ublažiti boljom izolacijom pa peć neće morati grijati sa 20 kW nego sa 16 kW ili manje, ali računica je takva ako ti treba 20 kW iz peći onda očekuj potrošnju od ca. 6 kg/h. To je preko 2 vreće za ca. 6 sati rada peći.
maximilijan333

#4491 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

Pokusacu da prenesem i svoja iskustva sa grijanjem i potrosnjom na pelet. Koristim pec Termoflux pelling eco 25 kw, grijem kucu (prizemlje i sprat) gabarita 11x10m, sa termofasadom od 8cm i obicnom drvenom stolarijom. Na spratu sam ispod betonske ploce uradio i rigips i ubacio tervol 10-ak cm, a iznad mene je stambeni prostor gdje sustanar nema razvedeno grijanje. U vecini soba zbog ne koristenja su zavrnuti radijatori pa grijem otprilike svaki dan u prizemlju oko 50 kvm i jedan kombi bojler 50 lit. u vremenu od 8-22h. Na spratu grijem otprilike 65 kvm i jedan kombi bojler 80 lit. i to, jedan dan u vremenu 08-22h, a drugi dan u vremenu od 16-22h, posto svaki drugi dan ne boravi niko na spratu do 16h. Pec je dakle namjestena da radi svaki dan po 14h, a efektivno odradi svaki dan u prosjeku oko 9h. To regulisem sa dva sobna termostata spojena na pumpe koji se nalaze jedan u prizemlju, drugi na spratu i namjestena temperatura na oba je 23C (+/-0,5C). Potrosnja u decembru je iznosila 2 vrece, u januaru nesto pojacano ne pune 2,5 vrece, i februar do sada nesto manje od 2 vrece po danu. Ukupno za sezonu potrosim od 4,5 do 4,8 tona peleta. Da napomenem da je pelet svake godine osrednjeg kvaliteta i ima prilicno prasine u njemu. Trudio sam se da iznesem precizne i relevantne podatke o kvadraturi, izolaciji i potrosnji kako bi ljudi imali sto bolji pregled o grijanju na pelet pozzz...
Maraschino

#4492 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

:thumbup:

dobro dosao na temu
shilje

#4493 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shilje »

Imam Lafat kotao 25 kw i u zadnje vrijeme mi dolaze vubracije iz peci sto se odrazava na radijatore u kuci tako da postaje iritanto.Prgledao sam pec iznutra onoliko koliko sam mogao izracio vodenu pumu nazvao servis covjek mi rece da slucajno nije nesto uoalo u ventilator za otpuhivanje pepela medjutim nije dobro sam ga cistio i opet sam detaljno usiso te dok pec nije radila okretao sam ventilator rucno i iz njega ne dolazi nikakav zvuk.Zvucace cudno ali zaista je tesko odrediti iz kojeg djela peci dolazi zvuk kada osluskujem sa prednje strane zvuk dolazi negdje odozgo iz peci a kad osluskujem sa zadnje strane jednostavno nemogu idrediti pravac iz kojeg dolazi pa de se usredsredim na nesto konkretno vod. pumpa nije zato sto kad stavim ruku na nju nema nikakavih vibracija pa bih molio ako je neko mozda imao nesto slicno da pomogne mada cu zvati servisera i naravno garancija je istekla.
Maraschino

#4494 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Logicno je da se vibracije proizvode tamo gdje se nesto okrece(vrti). Ili je pumpa ili ventilator. Puzna osovina nije jer se ona povremeno i sporo okrece.
shilje

#4495 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shilje »

Slazem se pumpu sam osluskivao kad se pec ugasi posto ona jos radi nista osim tihog zujanja nedolazi iz nje onda mi ostaje ventilator ali kad sam je usisavo i cistio pocnu se propeleri okretati i nikakav zvuk nedolazi sad nisam vise pametan valja servis zvati.
peletiisamopelet

#4496 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

shilje wrote:Imam Lafat kotao 25 kw i u zadnje vrijeme mi dolaze vubracije iz peci sto se odrazava na radijatore u kuci tako da postaje iritanto.Prgledao sam pec iznutra onoliko koliko sam mogao izracio vodenu pumu nazvao servis covjek mi rece da slucajno nije nesto uoalo u ventilator za otpuhivanje pepela medjutim nije dobro sam ga cistio i opet sam detaljno usiso te dok pec nije radila okretao sam ventilator rucno i iz njega ne dolazi nikakav zvuk.Zvucace cudno ali zaista je tesko odrediti iz kojeg djela peci dolazi zvuk kada osluskujem sa prednje strane zvuk dolazi negdje odozgo iz peci a kad osluskujem sa zadnje strane jednostavno nemogu idrediti pravac iz kojeg dolazi pa de se usredsredim na nesto konkretno vod. pumpa nije zato sto kad stavim ruku na nju nema nikakavih vibracija pa bih molio ako je neko mozda imao nesto slicno da pomogne mada cu zvati servisera i naravno garancija je istekla.
Je li vibrira lagano ili onako brunda pa se trese sve. Ako je drugi slucaj onda treba podesiti ventilatore u parametrima najcesce se desava kad se otvore vrata od kotlovnice odnosno kada naglo udje veca kolicina hladnog vazduha. I da li bruji stalno ili u odredjenim momentima?
shilje

#4497 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shilje »

Brunda a primjetio sam kad otvorim vrata od kotla da se zvuk naglo promjeni odnosno utisa.brunda stalno odnosno 80 % vrlo rijetko se desi da radi normalno kao da je nova
peletiisamopelet

#4498 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

shilje wrote:Brunda a primjetio sam kad otvorim vrata od kotla da se zvuk naglo promjeni odnosno utisa.brunda stalno odnosno 80 % vrlo rijetko se desi da radi normalno kao da je nova
Zovi servis, moraju to postimati. Mislim da se taj kotao ne moze postimati rucno(vrlo malo opcija ima) vec moraju to srediti sa laptopom.
shilje

#4499 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shilje »

Sad je serviser bio ventilator je otisao odnosno on se cuje kad ga on pokrene na peci preko elektronike vidim da mu digne broj okretaja od 120 do 150 i tad pocne da bruji a posto nemam garancije zamjena je 240 km stim da mi on ne savjetuje da ga sad mjenjam jer mu je garancija na dio 6 mjeseci a veli da moze raditi ovako 5 dana a i 5 godina uglavnom nemoze se sam ventilator zamjeniti nego komplet kuciste sa ventilatorom i po njemu on tu nista nemoze popraviti osim zamjene i to pocetkom sezone sto je logicno jer je garancija samo 6 mjeseci. poserem se u djelove i garancije.tacno poslije isteka garancije mi se ovo i desava pa kupi nesto domace :-x
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4500 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

shilje wrote:Sad je serviser bio ventilator je otisao odnosno on se cuje kad ga on pokrene na peci preko elektronike vidim da mu digne broj okretaja od 120 do 150 i tad pocne da bruji a posto nemam garancije zamjena je 240 km stim da mi on ne savjetuje da ga sad mjenjam jer mu je garancija na dio 6 mjeseci a veli da moze raditi ovako 5 dana a i 5 godina uglavnom nemoze se sam ventilator zamjeniti nego komplet kuciste sa ventilatorom i po njemu on tu nista nemoze popraviti osim zamjene i to pocetkom sezone sto je logicno jer je garancija samo 6 mjeseci. poserem se u djelove i garancije.tacno poslije isteka garancije mi se ovo i desava pa kupi nesto domace :-x
Zar se ne može zamjeniti samo ležaj/piksna na ventilatoru?
Za te pare se to isplati raskopati i odnijeti nekome ko radi vinklovanje motora.
Post Reply