TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dinostula

#4476 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dinostula »

Ne znam zasto se svi sluze ovim cakama kod 32" televizora

Rezolucija Full HD
Razlučivost 1366*768

Koliko se ja razumim u tehnologiju ovo je HD.
r_faruk

#4477 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

.
CooK

#4478 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Starday wrote:
CooK wrote: Ako se odlucis za taj Samsung tvoj jedini zadatak ce biti da pregledas da li ima probijanja pozadinskog osvjetljenja odnosno flashlightinga cim kupis TV i ako ne bude imao filmovi ce definitivno izgledati bolje na njemu(isto ti savjetujem i ako kupis Sony, obavezno odmah provjeri DSE, banding i flashlighting pa ako budu imali zapakuj i nazad u prodavnicu po drugi primjerak jer na to ti ne vazi garancija pa ako probas vratiti TV kasnije velika je sansa da neces moci).
Pretpostavljam da na internetu mogu naci kako se provjeravaju flashlighting, DSE i banding, pa te necu peglati sa tim pitanjima. Ono sto mene zanima je... ako skontam da nesto od navedenog nije bas kako treba, na osnovu cega mogu otici u prodavnicu i zamijeniti TV? Kontam da me neko tamo ne napusi i kaze "Hajd ti momak kuci, to je tako kod tog TV-a". :)
CooK wrote:Druga stvar je sto je Sony pionir motiona odnosno pokretne rezolucije i obicno njihovi televizori u tom segmentu "jedu" konkurenciju i imaju najmanje blura pa ce za sport definitivno bolji izbor biti taj Sony.
Da li je toliko vidna ta razlika u pokretnoj rezoluciji? Tj, da se bolje izrazim... da li bi Samsung bio losiji do te mjere da pri gledanju kosarkaske utakmice ili tenisa pozelim da sam kupio Sony?
Isto vazi i obratno... da li bih, ako kupim Sony, pri gledanju filma u mraku pozelio da sam kupio Samsung ili se u oba slucaja radi o nekim, hajd da kazem, tolerantnim nijansama na koje velika vecina ljudi ne bi ni skontala dok im ne postavis jedan TV do drugog...
Imas na internetu testove za sve navedene probleme, ukoliko ipak ne mognes naci napisi i postavit cu ti ja linkove. Naravno da ce te pokusavati nagovoriti da je to normalno ali sve zavisi od tvoje tvrdoglavosti i sposobnosti pregovaranja ali ako doneses isti dan kada si kupio ne bi trebalo da ti prave velike probleme. Navedene testove osim flashlightinga je moguce odraditi u radnji i vecina radnji nema problem da ti otvori TV da ga pregledas ali je u svakom slucaju bolje je odnijeti TV kuci pa testirati i flashlighting jer to ne mozes obaviti nikako u radnji radnji radi prejakog osvjetljenja u svakoj od njih.
Sto se tice ove razlike u sportu i filmovima. Pa razlika u sportu ce biti da ce ti biti vise blura na Samsungovom modelu a koliko to tebi smeta je cisto do tebe. U jako losim primjercima televizora taj blur je toliko los da u tenisu moze izgledati kao da ljudi igraju sa kometama :D a ne lopticama radi tragova koje ostaju iza njih(kolega @Zomri-jeva dosjetka :) ) Ne vjerujem da je toliko ekstreman slucaj kod tog Samsunga. Sto se tice filmova definitivno ces primjetiti razliku izmedju VA i IPS panela u mraku u vidu da ce ti na tom Sony-ju sa IPS panelom crna vise liciti na sivu nego na crnu u mracnom i polumracnom ambijentu.
CooK

#4479 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dinostula wrote:Ne znam zasto se svi sluze ovim cakama kod 32" televizora

Rezolucija Full HD
Razlučivost 1366*768

Koliko se ja razumim u tehnologiju ovo je HD.
Vjerujem da im se greska potkrala inace je to pokusaj prevare. Naravno da 1366x768 nije Full HD.
shalla

#4480 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Može li pomoć za kuma?
Uzeo je LG 55UJ634V i nervira ga ona glupost koja se kod mene na Sony XD8005 zove Motionflow i koja užasno nervira prilikom gledanja filmova jer izjedaju kao ubrzani sitcom, ne vidi se efekat filma nikako i ja sam to odmah ugasio. Eh koliko vidim, to se na LG zove TruMotion ali on nigdje u meniju ne može da nađe da to ugasi. Zna li neko jel se može ugasiti ili ne?

Hvala unaprijed
Adrian1946

#4481 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Adrian1946 »

shalla wrote:Može li pomoć za kuma?
Uzeo je LG 55UJ634V i nervira ga ona glupost koja se kod mene na Sony XD8005 zove Motionflow i koja užasno nervira prilikom gledanja filmova jer izjedaju kao ubrzani sitcom, ne vidi se efekat filma nikako i ja sam to odmah ugasio. Eh koliko vidim, to se na LG zove TruMotion ali on nigdje u meniju ne može da nađe da to ugasi. Zna li neko jel se može ugasiti ili ne?

Hvala unaprijed

Nek vrati na factory reset i sklonice mu se ili nek nazove servis i kratko ih to pita.
semirsar

#4482 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Adrian1946 wrote:

Hvala unaprijed

Nek vrati na factory reset i sklonice mu se ili nek nazove servis i kratko ih to pita.
cek malo, a sta ako je tako fabricki postavljeno a on to nece, sta onda, de ba, zbunjujes raju :mrgreen:
i sta bi mu servis rek'o, donesi der ga da te oderemo :lol:

@shalla
ne vidjeh nigdje da se moze skroz iskljuciti, moze se eventualno postaviti na low zavisno sa cega mu ide signal
http://www.usporedi.hr/testovi/test-200 ... g-42lh5000

Image

http://forum.benchmark.rs/showthread.ph ... n-funkcija
Last edited by semirsar on 06/01/2018 01:46, edited 3 times in total.
Adrian1946

#4483 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Adrian1946 »

semirsar wrote:
Adrian1946 wrote:

Hvala unaprijed

cek malo, a sta ako je tako fabricki postavljeno a on to nece, sta onda, de ba, zbunjujes raju :mrgreen:
i sta bi mu servis rek'o, donesi der ga da te oderemo :lol:

Pa jedino Factory Reset pomaze u tim slucajevima, ukoliko nema te opcije jedino Reset kompletan pomaze ili da u servis odnese. Mogu mu cak i objasnit putem Mobitela
semirsar

#4484 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Adrian1946 wrote:
Pa jedino Factory Reset pomaze u tim slucajevima, ukoliko nema te opcije jedino Reset kompletan pomaze ili da u servis odnese. Mogu mu cak i objasnit putem Mobitela
jesi li barem pokusao vidjeti o cemu se radi, zna gugl, pitaj ga.

uostalom, ako znas u cemu je problem, postavi ovdje da i drugi znaju ako nalete na taj problem
Adrian1946

#4485 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Adrian1946 »

semirsar wrote:
Adrian1946 wrote:

uostalom, ako znas u cemu je problem, postavi ovdje da i drugi znaju ako nalete na taj problem

Problem,je u hercima da korisnik nema ovih problema, ova funkcija treba imati 400 Hz, a on ima vjerovatno 200 hz pa zbog toga desavaju se problemi.
VAZNO ZA ISTACI JE DA OVO SE NE MOZE UKINUTI NITI SISTEMSKI NITI MENIJEM NITI RESTARTOM, FABRICKI JE NAPRAVLJENO NA VECINI NOVIJIH LG TELEVIZORA.
vicious

#4486 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vicious »

Hvala unaprijed
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uj6300
Ako se ne moze iskljuciti, prema ovoj recenziji bi trebalo da moze staviti Trumotion na User i onda se igrati sa sliderima, smanjiti vrijednosti vjerovatno.
Starday

#4487 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Starday »

CooK wrote:
Starday wrote:
CooK wrote: Ako se odlucis za taj Samsung tvoj jedini zadatak ce biti da pregledas da li ima probijanja pozadinskog osvjetljenja odnosno flashlightinga cim kupis TV i ako ne bude imao filmovi ce definitivno izgledati bolje na njemu(isto ti savjetujem i ako kupis Sony, obavezno odmah provjeri DSE, banding i flashlighting pa ako budu imali zapakuj i nazad u prodavnicu po drugi primjerak jer na to ti ne vazi garancija pa ako probas vratiti TV kasnije velika je sansa da neces moci).
Pretpostavljam da na internetu mogu naci kako se provjeravaju flashlighting, DSE i banding, pa te necu peglati sa tim pitanjima. Ono sto mene zanima je... ako skontam da nesto od navedenog nije bas kako treba, na osnovu cega mogu otici u prodavnicu i zamijeniti TV? Kontam da me neko tamo ne napusi i kaze "Hajd ti momak kuci, to je tako kod tog TV-a". :)
CooK wrote:Druga stvar je sto je Sony pionir motiona odnosno pokretne rezolucije i obicno njihovi televizori u tom segmentu "jedu" konkurenciju i imaju najmanje blura pa ce za sport definitivno bolji izbor biti taj Sony.
Da li je toliko vidna ta razlika u pokretnoj rezoluciji? Tj, da se bolje izrazim... da li bi Samsung bio losiji do te mjere da pri gledanju kosarkaske utakmice ili tenisa pozelim da sam kupio Sony?
Isto vazi i obratno... da li bih, ako kupim Sony, pri gledanju filma u mraku pozelio da sam kupio Samsung ili se u oba slucaja radi o nekim, hajd da kazem, tolerantnim nijansama na koje velika vecina ljudi ne bi ni skontala dok im ne postavis jedan TV do drugog...
Imas na internetu testove za sve navedene probleme, ukoliko ipak ne mognes naci napisi i postavit cu ti ja linkove. Naravno da ce te pokusavati nagovoriti da je to normalno ali sve zavisi od tvoje tvrdoglavosti i sposobnosti pregovaranja ali ako doneses isti dan kada si kupio ne bi trebalo da ti prave velike probleme. Navedene testove osim flashlightinga je moguce odraditi u radnji i vecina radnji nema problem da ti otvori TV da ga pregledas ali je u svakom slucaju bolje je odnijeti TV kuci pa testirati i flashlighting jer to ne mozes obaviti nikako u radnji radnji radi prejakog osvjetljenja u svakoj od njih.
Sto se tice ove razlike u sportu i filmovima. Pa razlika u sportu ce biti da ce ti biti vise blura na Samsungovom modelu a koliko to tebi smeta je cisto do tebe. U jako losim primjercima televizora taj blur je toliko los da u tenisu moze izgledati kao da ljudi igraju sa kometama :D a ne lopticama radi tragova koje ostaju iza njih(kolega @Zomri-jeva dosjetka :) ) Ne vjerujem da je toliko ekstreman slucaj kod tog Samsunga. Sto se tice filmova definitivno ces primjetiti razliku izmedju VA i IPS panela u mraku u vidu da ce ti na tom Sony-ju sa IPS panelom crna vise liciti na sivu nego na crnu u mracnom i polumracnom ambijentu.
Izgleda da sve vise naginjem na AV panel.

A izgleda da se samsung (50MU6172) vratio na staru cijenu, nesto preko 1400KM i garancija vracena sa 5 na 2 godine. Tako mi rekose u Domodu.

Vidio sam u starijim postovima ovdje da si nekome preporucio Panasonic 50CX680e kao bolju varijantu od ovog Samsunga. Njega nadjoh na sajtu mobilmedia na 1199KM.

Sta mislis o tom modelu?

Btw, ako nije problem, molim te da mi postavis te linkove za testove.
semirsar

#4488 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Adrian1946 wrote:
semirsar wrote:
Adrian1946 wrote:

Problem,je u hercima da korisnik nema ovih problema, ova funkcija treba imati 400 Hz, a on ima vjerovatno 200 hz pa zbog toga desavaju se problemi.
VAZNO ZA ISTACI JE DA OVO SE NE MOZE UKINUTI NITI SISTEMSKI NITI MENIJEM NITI RESTARTOM, FABRICKI JE NAPRAVLJENO NA VECINI NOVIJIH LG TELEVIZORA.
jesi l' vidio sta kaze guglj... :mrgreen:
i sta sad sa factory reset, ili da ga pak naprti na krkace i do servisa o'nese, ha, sta velis sta mu je cinit' :evil:
Zamolio bih te da ubuduce prvo odes na guglj, vec si se uvjerio da je on pametniji i od najpametnijeg... pa kad prostudiras sve opcije dodji i iznesi svoje misljenje savjet preporuku ili sta vec zelis. Vidio si vec kako to rade @CooK, @zomri i drugi. Naravno, mozes ti nastaviti i ovako kako si kren'o, s neba pa u rebra na prvu, samo... koliko ce te ostali forumasi uzimati za ozbiljno ubuduce :mrgreen:
CooK

#4489 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Starday wrote: Izgleda da sve vise naginjem na AV panel.

A izgleda da se samsung (50MU6172) vratio na staru cijenu, nesto preko 1400KM i garancija vracena sa 5 na 2 godine. Tako mi rekose u Domodu.

Vidio sam u starijim postovima ovdje da si nekome preporucio Panasonic 50CX680e kao bolju varijantu od ovog Samsunga. Njega nadjoh na sajtu mobilmedia na 1199KM.

Sta mislis o tom modelu?

Btw, ako nije problem, molim te da mi postavis te linkove za testove.
Taj Panasonic ima 10-bitne boje i u tom smislu je bolji od onog Samsunga jer nece imati color banding u nekim scenama koji je vidljiv na 8-bitnom panelu koji je kod tog Samsunga ali sve ostalo je veoma slicno. Kao sto mozes vidjeti iz recenzije ni on nije bajan sa pokretima a inace je dobio veoma dobre ocjene u ovoj recenziji:
http://www.trustedreviews.com/reviews/p ... tx-50cx680
DSE i banding test(pusti ova dva videa i posmatraj jel se pojavljuju vertikalne linije ili generalno fleke kao da je ekran prljav):
https://m.youtube.com/watch?v=12ZqE54jCqk
https://m.youtube.com/watch?v=zRGUkxrwdeU
Black uniformity odnosno flashlighting(pusti ovu sliku, ugasi svjetlo i gledaj jel ekran ravnomjerno crn odnosno ima li probijanja pozadinskog osvjetljenja):
https://www.rtings.com/images/test-mate ... ormity.png
CooK

#4490 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Adrian1946 wrote:
semirsar wrote:
Adrian1946 wrote:

O Boze dragi sta procitah, niđ veze. :D

Iako ne pratim puno LG radi njihovih IPS panela znam da neki LG televizori niske i srednje klase nemaju mogucnost ukljucivanja i iskljucivanja Trumotiona odnosno nemaju ga uopste u postavkama nego je interpolacija uvijek ukljucena. Ne znam stvarno da li kod tog televizora ima navedena opcija ali u slucaju da nema prebacivanjem na Cinema ili Game mode trebalo bi da se iskljuci interpolacija.
nedims

#4491 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nedims »

Covjek otvori slicnu temu i ova kao da umire. Apelujem na sve forumase da to ne dozvole i da se potrudimo da ovo mjesto bude mjesto za razmjenu misljenja i strucnu pomoc :thumbup:
CooK

#4492 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

nedims wrote:Covjek otvori slicnu temu i ova kao da umire. Apelujem na sve forumase da to ne dozvole i da se potrudimo da ovo mjesto bude mjesto za razmjenu misljenja i strucnu pomoc :thumbup:
Moze li link na tu slicnu temu?
Radar71

#4493 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Radar71 »

CooK wrote:
nedims wrote:Covjek otvori slicnu temu i ova kao da umire. Apelujem na sve forumase da to ne dozvole i da se potrudimo da ovo mjesto bude mjesto za razmjenu misljenja i strucnu pomoc :thumbup:
vjerovatno missli na ovu led-tv-ili-lcd-koji-uzet-da-je-do-600-km-t148841.html
CooK

#4494 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Radar71 wrote:
CooK wrote:
vjerovatno missli na ovu led-tv-ili-lcd-koji-uzet-da-je-do-600-km-t148841.html
:thumbup:
nedims

#4495 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nedims »

Da... upravo sam mislio na tu temu.
probook

#4496 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

Da je srece admin bi odmah prebacio njegovo pitanje u ovu temu i onda obrisao tu duplu.
semirsar

#4497 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

probook wrote:Da je srece admin bi odmah prebacio njegovo pitanje u ovu temu i onda obrisao tu duplu.
ma sta ce je prebacivat, niceg pametnog, brisat samo :thumbup:
MTV

#4499 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Zakrivljeni TV je preporucljivo samo ako sjedis tacno isped njega i na dijagonalama 60"+ tako da je po meni mnogo bolji 55Mu6172 za oko 1500 KM, em ustedis pare em imas veci TV. Na kraju je samo tvoja odluka jer su to tvoje pare :)
zomri

#4500 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

:run:
Post Reply