Ja jesam pljuvao (i dalje to radim radi nekih drugih stvari) ali ovaj potez me je prijatno iznenadio. Iskreno ne znam o kakvim se kadrovima radi, ali opet nije lako u toj divljini biti član neke građanske stranke i javno istupati. Kamo sreće da je SDP (ali i ostale stranke ljevice i građanske orjentacije) to i ranije i agresivnije radio kako u RS tako i po Hercegovini. Eh sad, da li je ovo Nikšićeva ideja ili su to ljudi oko njega (Mašić, Magazinović, itd.) progurali........kamo srece da je i ranije.zbiljovski wrote:Ajde kolektivno da ne kakimo? Pa jesmo li pljuvali po SDP-u godinama, svi redom, krećem od sebe, da se njihov rad i politika svode na Bošnjake i Federaciju BiH i da ih apsolutno ne zanima multietničnost, odnosno da su Bošnjačka stranka ? Možemo sad naći nekoliko stotina postova na ovu tezu, međutim svima nama, meni prvom, SDP BiH je ovim potezima u RS-u debelo začepio usta i opalio šamarčinu, od koje se ni sam ne mogu oporaviti danima. Uvesti u bazu članstva u Banja Luci preko 120 članova srpske nacionalnosti, među kojima su i neka izuzetno poznata i uspješna imena, nije šala i nije projekat za podcijenit. Ovo što je SDP uradio je politički nezabilježeno nakon rata pa do danas, bez obzira kako mi gledali na to.
Dok se DF i Naša Stranka bave istrošenim kadrovima SDP-a, SDP BiH se ozbiljno pojačava i postaje ozbiljan politički faktor širom Bosne i Hercegovine. Užasno me u zadnjih nekoliko sedmica iritira Kojović i Komšić sa svojim populizmom i praznom pričom, iza koje nema ništa konkretno, dok sa druge strane imamo zaista jedan već gotovo završen izborni program Plan 10, ako se ne varam od strane SDP-a, naša Stranka i DF populistički pričaju o stvarima, koje su apsolutno nerealno Naša Stranka očekuje u Sarajevu da bude nosilac promjena i liderska stranka ? Ukoliko nešto debelo i konkretno ne promjene, već jučer, od toga nema ništa, ubjeđen sam !
SDP
- Roccohljup
#44651 Re: SDP
-
putokaz1
#44652 Re: SDP
SDP može pobjediti samo s Bošnjačkim kandidatom,MOŽE ali ne znači da HOĆE
S Hrvatskim ili Srpskim je CIRKUS
-Srpski će donijeti pobjedu Dodiku a Hrvatski Čoviću(Koji će pobjediti svakakao)
Al Dodik ,MOŽDA,neće pobjediti ako bude samo 1 protivkandidat
S Hrvatskim ili Srpskim je CIRKUS
-Srpski će donijeti pobjedu Dodiku a Hrvatski Čoviću(Koji će pobjediti svakakao)
Al Dodik ,MOŽDA,neće pobjediti ako bude samo 1 protivkandidat
-
Seawolf
#44653 Re: SDP
Sve si ti to lijepo napisao, ali konačni rezultat će ponajmanje zavisiti od SDP-a, a puno više od birača.arzuhal wrote:Znaš šta bih ja volio...Da taj zamah u RS-u i kompletnoj BiH (jer i mene raduje ta "srbizacija SDP-a", kako to ružno reče Senad H. u svom Dnevniku) ne bude odmah pokvaren kandidovanjem Aćimovića za srpskog člana Predsjedništva BiH (priča se da hoće da kandiduju za mjesta sva tri člana Predsjedništva, pa je to izvlakuša) kako bi se, eto, pokazalo da je SDP takva i takva stranka, pa da to onda donese prevagu Dodiku, ne bih volio da im je to dil (a nemoj dvaput kazat). A da SDP ojača u Narodnoj skupštini RS-a, da uđu u sva tri kluba vijeća naroda makar sa po jednim članom, da neko od njih bude i u Parlamentarnoj skupštini BiH iz RS-a - sve ja to pozdravljam i raduje me, navijam za tozbiljovski wrote:Ajde kolektivno da ne kakimo? Pa jesmo li pljuvali po SDP-u godinama, svi redom, krećem od sebe, da se njihov rad i politika svode na Bošnjake i Federaciju BiH i da ih apsolutno ne zanima multietničnost, odnosno da su Bošnjačka stranka ? Možemo sad naći nekoliko stotina postova na ovu tezu, međutim svima nama, meni prvom, SDP BiH je ovim potezima u RS-u debelo začepio usta i opalio šamarčinu, od koje se ni sam ne mogu oporaviti danima. Uvesti u bazu članstva u Banja Luci preko 120 članova srpske nacionalnosti, među kojima su i neka izuzetno poznata i uspješna imena, nije šala i nije projekat za podcijenit. Ovo što je SDP uradio je politički nezabilježeno nakon rata pa do danas, bez obzira kako mi gledali na to.
Dok se DF i Naša Stranka bave istrošenim kadrovima SDP-a, SDP BiH se ozbiljno pojačava i postaje ozbiljan politički faktor širom Bosne i Hercegovine. Užasno me u zadnjih nekoliko sedmica iritira Kojović i Komšić sa svojim populizmom i praznom pričom, iza koje nema ništa konkretno, dok sa druge strane imamo zaista jedan već gotovo završen izborni program Plan 10, ako se ne varam od strane SDP-a, naša Stranka i DF populistički pričaju o stvarima, koje su apsolutno nerealno Naša Stranka očekuje u Sarajevu da bude nosilac promjena i liderska stranka ? Ukoliko nešto debelo i konkretno ne promjene, već jučer, od toga nema ništa, ubjeđen sam !![]()
Ili, danas razmišljam, neka kandiduju Aćimovića za srpskog člana kako bi imali odriješene "moralne" ruke da kandiduju kandidata za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda u FBiH (jer to im je jedini koji može pobijediti, bošnjačkog ili srpskog člana ne mogu zasad dobiti), ali da simpatizeri, članovi i glasači ne glasaju za njega nego za Dodikovog protivkandidata. Mada bih volio, priznajem taj mazohizam, vidjeti Dodika na mjestu člana Predsjedništva BiH, hehe
Džaba i dobra izborna taktika i solidni kandidati, kad ne valjaju birači.
Da, i koji je to "dobar" protivkandidat Dodiku (ili bilo kojem kandidatu SNSD-a, za člana Predsjedništva iz RS-e), a da nije iz SDP-a?
-
putokaz1
#44654 Re: SDP
Da bi neko pobjedio Dodika za Člana Predsjedništva mora biti predložen od SDS a podržana od SDS PDP NDP SRS SDA SDP ++++++++++++++
E Birači će glasat za ISTE
-
El_comadante
#44655 Re: SDP
mogao bi pobjediti i ivanić a on je pdpputokaz1 wrote:Da bi neko pobjedio Dodika za Člana Predsjedništva mora biti predložen od SDS a podržana od SDS PDP NDP SRS SDA SDP ++++++++++++++
- Better Man
#44656 Re: SDP
SDP zajedno sa partnerima mora dogovoriti jedno, a to je da se SDA konačno udalji iz predsjedništva BIH. SDP i partneri, ako budu pametni mogli bi imati i Bošnjačkog i Hrvatskog člana predsjedništva.
-
El_comadante
#44657 Re: SDP
pametnije bi bilo samo Bošnjačkog.... recimo Bečirević?!Better Man wrote:SDP zajedno sa partnerima mora dogovoriti jedno, a to je da se SDA konačno udalji iz predsjedništva BIH. SDP i partneri, ako budu pametni mogli bi imati i Bošnjačkog i Hrvatskog člana predsjedništva.
- Better Man
#44658 Re: SDP
Denis bi mogao glat da pobjedi za Bošnjačkog člana.El_comadante wrote:pametnije bi bilo samo Bošnjačkog.... recimo Bečirević?!Better Man wrote:SDP zajedno sa partnerima mora dogovoriti jedno, a to je da se SDA konačno udalji iz predsjedništva BIH. SDP i partneri, ako budu pametni mogli bi imati i Bošnjačkog i Hrvatskog člana predsjedništva.
-
kiligonzales
#44659 Re: SDP
Mislim da se fanovi SDP hrane maglom. Ko ce normalan glasati za Nermina i svitu sarajevsku, mozda im malo obraz osvjetlaju Tuzlaci jer oni daleko vise zasluzuju jak SDP nego Sarajevo, a bome i glavnu ulogu u SDP jer su ove Sarajlije i Konjicani sahranili SDP. Sve dok u vrhu bude Nermin sarlatan i mali Masic, te kojekakvi smjesni likovi koje poznaje njihov najblizi komsiluk, od SDP nema nista.
DF je opet daleko realnija opcija za dati glas nego oni. Sa Selimom i Nasa Stranka moze oteti dosta glasova SDP-u.
Bojim se da ce im trebati masovniji izlazak biraca na izbore ukoliko zele da sa svojom koalicijom naprave rezultat koji ce u FBiH srusiti vladavinu SDA I HDZ.
Problem lezi da su ih razocarali i tesko da ce ih iko animirati do te mjere da poguraju svim silama SDP prema vlasti.
Mozda je najbolja varijanta da vlast prepuste SDA i HDZ, svakako ce u narodu u naredne cetri godine jos vise omrznuti, da bilo ko ko bude njima alternativa moze postati simbolom otpora njima jer tesko da ce ista napraviti i popraviti stanje u zemlji. Cir mora puci kad tad, nagomilano nezadovoljstvo protiv istih bi moglo tada imati dalekoseznije posljedice, sto je svakako bolje nego da ljevicari na sebe preuzmu breme svih ovih teskoca jer ce biti sukrivci, ako i oni ne naprave nista, sto je moguce kad se uzme u obzir koje su stranke odvalile na lokalnim izborima.
DF je opet daleko realnija opcija za dati glas nego oni. Sa Selimom i Nasa Stranka moze oteti dosta glasova SDP-u.
Bojim se da ce im trebati masovniji izlazak biraca na izbore ukoliko zele da sa svojom koalicijom naprave rezultat koji ce u FBiH srusiti vladavinu SDA I HDZ.
Problem lezi da su ih razocarali i tesko da ce ih iko animirati do te mjere da poguraju svim silama SDP prema vlasti.
Mozda je najbolja varijanta da vlast prepuste SDA i HDZ, svakako ce u narodu u naredne cetri godine jos vise omrznuti, da bilo ko ko bude njima alternativa moze postati simbolom otpora njima jer tesko da ce ista napraviti i popraviti stanje u zemlji. Cir mora puci kad tad, nagomilano nezadovoljstvo protiv istih bi moglo tada imati dalekoseznije posljedice, sto je svakako bolje nego da ljevicari na sebe preuzmu breme svih ovih teskoca jer ce biti sukrivci, ako i oni ne naprave nista, sto je moguce kad se uzme u obzir koje su stranke odvalile na lokalnim izborima.
- It_is_a_Leclerc
#44660 Re: SDP
Poraz SDP-enjara u svim kategorijama, uključujući demoliranje Komšića od strane Dragana Čovića bit će jedan vrlo lijep i progresivan moment za ljevicu u ovoj državi.
SDP je, iz stranke jednog umišljenog, egocentričnog Kaligule, postala stranka sa desetak malih, iritantnih Kaligula koji godinama životare po parlamentarnim salama zahvaljujući predizbornoj i postizbornoj matematici i kombinatorici. Svi ti Mašići, Čengići, Magazinovići su ljudi koji nemaju dana radnog staža u realnom sektoru. Kakva su mi oni promjena.
Ovo prenemaganje po Banjaluci je klasični cirkus. Koga oni zavaravaju? U RS je potrebna neka nova koalicija pro-bosanskih stranaka. Svako soliranje dovest će do toga da prvi put od kraja rata neće biti nijedan ne-Srbin u NSRS. Evo, zabilježite moje riječi.
SDP je, iz stranke jednog umišljenog, egocentričnog Kaligule, postala stranka sa desetak malih, iritantnih Kaligula koji godinama životare po parlamentarnim salama zahvaljujući predizbornoj i postizbornoj matematici i kombinatorici. Svi ti Mašići, Čengići, Magazinovići su ljudi koji nemaju dana radnog staža u realnom sektoru. Kakva su mi oni promjena.
Ovo prenemaganje po Banjaluci je klasični cirkus. Koga oni zavaravaju? U RS je potrebna neka nova koalicija pro-bosanskih stranaka. Svako soliranje dovest će do toga da prvi put od kraja rata neće biti nijedan ne-Srbin u NSRS. Evo, zabilježite moje riječi.
- JThomas
#44661 Re: SDP
ovo postaje klasična klasna borba kakvu je marks opisivao. samo što u prvom planu nije vlasništvo nad sredstvima proizvodnje (jer je sama proizvodnja marginalizovana i obezvrijeđena), nego upravljanje budžetom. i vlast i sve navodne "alternative" su ustvari na istoj strani i razlike između nju svele su se na slike na zidu i memorijale koji se obilježavaju.
- GandalfSivi
#44662 Re: SDP
Koja koalicija probosanskih snaga? S kim, sa SDA? Jesu li oni probosanska snaga? Ova zavala sa budzetom od neki dan ti je najbolji primjer. Oni bi i majku rodjenu prodali, a ne probosanske ciljeve...It_is_a_Leclerc wrote:Poraz SDP-enjara u svim kategorijama, uključujući demoliranje Komšića od strane Dragana Čovića bit će jedan vrlo lijep i progresivan moment za ljevicu u ovoj državi.
- Prpa.ba
#44663 Re: SDP
Nakon sto je najavio kandidaturu, vrijeme je da dva SDP-a pod jednim krovom i formalno ucine korake na obezbjedjivanju pozicije clana predsjednistva za Dodika. Sve to nakon sto je SDA obezbjedila pare za predizbornu kampanju. 
- johntra
#44664 Re: SDP
Kako je lijepo čitati ovdje likove kojima je malo teško pojesti svoja govna od ranije (SDP bošnjačka stranka, gdje su u RS i tako to), čast izuzecima, pa sad babavangovski prognoziraju totalnu propast SDP-a...milina baš, ide uz jutarnju kafu....
- drug_profi
#44665 Re: SDP
Da vam pravo kažem, ja sam zbunjen zasada. Volio bih da je onako kako izgleda, ali nešto mi se ne sviđa, ali još ne znam šta.
- arzuhal
#44666 Re: SDP
Naravno da će zavisiti od birača, ali će SDP u lijepoj mjeri dati povoda tim glasačima da ili glasaju za njih ili protiv njih.Seawolf wrote: Sve si ti to lijepo napisao, ali konačni rezultat će ponajmanje zavisiti od SDP-a, a puno više od birača.
Nijedan, zasad. Morat ćemo vidjeti šta se nudi. Izgleda Ivanić, kako se čuje.Da, i koji je to "dobar" protivkandidat Dodiku (ili bilo kojem kandidatu SNSD-a, za člana Predsjedništva iz RS-e), a da nije iz SDP-a?
-
kiligonzales
#44667 Re: SDP
Za SDA nikad nebi glasao, niti sam.
SDP me prevario drzavom za covjeka, pa od tada nisam glasao ni za koga vise.
Sada stvarno ne vidim u toj stranci nista zbog cega bi mogao ponovo glasati za njih.
Nermina sam upoznao jedne prilike, kao i jos jednog ahbaba mu iz stranke, ali po tom prvom utisku, tesko da bih im dao ceker da mi pricuvaju.
SDP me prevario drzavom za covjeka, pa od tada nisam glasao ni za koga vise.
Sada stvarno ne vidim u toj stranci nista zbog cega bi mogao ponovo glasati za njih.
Nermina sam upoznao jedne prilike, kao i jos jednog ahbaba mu iz stranke, ali po tom prvom utisku, tesko da bih im dao ceker da mi pricuvaju.
-
Seawolf
#44668 Re: SDP
Ne, ne razumijem zbog čega bi odluka birača iz Federacije BiH, da glasa, ili ne glasa za bošnjačkog, ili hrvatskog kandidata za Predsjedništvo, iz SDP-e, zavisila od toga da li SDP ima, ili nema svoga kandidata za Predsjedništvo iz RS-e.arzuhal wrote:Naravno da će zavisiti od birača, ali će SDP u lijepoj mjeri dati povoda tim glasačima da ili glasaju za njih ili protiv njih.Seawolf wrote: Sve si ti to lijepo napisao, ali konačni rezultat će ponajmanje zavisiti od SDP-a, a puno više od birača.
Mislim, možda taj birač navede to, kao vadionu zašto glasa za nekog drugog, ali to je, ipak, samo vadiona.
Mislim da Ivanić nije "dobar" protivkandidat Dodiku, ako se pod "dobar" misli na nekoga ko radi u interesu države u čijem se Predsjedništvu nalazi.arzuhal wrote:Nijedan, zasad. Morat ćemo vidjeti šta se nudi. Izgleda Ivanić, kako se čuje.Seawolf wrote: Da, i koji je to "dobar" protivkandidat Dodiku (ili bilo kojem kandidatu SNSD-a, za člana Predsjedništva iz RS-e), a da nije iz SDP-a?
Dio Oružanih snaga BiH je učestvovao u proslavi za 9. januar, za vrijeme Ivanića, kao što će učestvovati i ako Dodik (ili neko drugi iz SNSD-a) bude član Predsjedništva.
A ne bi učestvovao ako neko iz SDP-e, bude član Predsjedništva iz RS-e.
A da bi neko iz SDP-e bio član Predsjedništva iz RS-e, valjda je prvi korak da SDP kandiduje tog nekog. Ostalo je do birača.
Uostalom, moje je mišljenje da bi ova država bilo puno bolje mjesto za živjeti, da su sva tri člana Predsjedništva iz SDP-e. Možda ti ne misliš tako.
- Alfons Kauders
#44669 Re: SDP
Prognoziramo? Prije bih rekao da samo konstatiramo totalnu propast SDP-a koju ce dodatno potvrditi rezultati izbora.johntra wrote:Kako je lijepo čitati ovdje likove kojima je malo teško pojesti svoja govna od ranije (SDP bošnjačka stranka, gdje su u RS i tako to), čast izuzecima, pa sad babavangovski prognoziraju totalnu propast SDP-a...milina baš, ide uz jutarnju kafu....
SDP ce, kao i NS na proslim izborima, izgubiti 10,000 glasaca u FBiH kako bi u Banjoj Luci dobio 100 glasova.
- johntra
#44670 Re: SDP
Na osnovu čega, to što su došli ljudi koji nemaju okaljane ruke, koji nisu četnici? ako je to logika glasača u FBiH, a znam da nije, onda ja potpisujem sutra za takav SDP...ustvari, izgubit će 10.000 glasova koje nikad nije ni dobio, a to su glasači SDA i nekoliko forumaša sa klixa, koji će i dalje pljuvati po ovome...Alfons Kauders wrote:Prognoziramo? Prije bih rekao da samo konstatiramo totalnu propast SDP-a koju ce dodatno potvrditi rezultati izbora.johntra wrote:Kako je lijepo čitati ovdje likove kojima je malo teško pojesti svoja govna od ranije (SDP bošnjačka stranka, gdje su u RS i tako to), čast izuzecima, pa sad babavangovski prognoziraju totalnu propast SDP-a...milina baš, ide uz jutarnju kafu....
SDP ce, kao i NS na proslim izborima, izgubiti 10,000 glasaca u FBiH kako bi u Banjoj Luci dobio 100 glasova.
- Alfons Kauders
#44671 Re: SDP
Ti ljudi su najmanje bitni i o njima nemam sta lose reci. Ali SDP nece izgubiti izbore radi onog sto je uradio u Banjoj Luci, vec onog sto nije uradio u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd.johntra wrote:Na osnovu čega, to što su došli ljudi koji nemaju okaljane ruke, koji nisu četnici? ako je to logika glasača u FBiH, a znam da nije, onda ja potpisujem sutra za takav SDP...ustvari, izgubit će 10.000 glasova koje nikad nije ni dobio, a to su glasači SDA i nekoliko forumaša sa klixa, koji će i dalje pljuvati po ovome...Alfons Kauders wrote:
Prognoziramo? Prije bih rekao da samo konstatiramo totalnu propast SDP-a koju ce dodatno potvrditi rezultati izbora.
U SDP jednostavno ne kontaju sta je zaista bitno narodu. Toliko su se udaljili od naroda da pojma nemaju sta se zapravo ocekuje od njih. Valjda zato cestitaju stogodisnjicu osnivanja SSSR i pozivaju na uvodjenje "BHS" jezika i generalno rade stvari za kojeg nikog normalnog ne boli kurac i od kojih niko nece imati koristi (pa ni sam SDP)
- Roccohljup
#44672 Re: SDP
Kakav je stav (tj.kako ce glasati) SDP po pitanju prijedloga budžeta i zakona o PIO?
- Alfons Kauders
#44673 Re: SDP
Polako ba, prvo da vide ide li kakva godisnjica NOB-a ili kakve komunisticke revolucije, pa ako nista ne bude - mozda se i pozabave budzetom i parlamentom...Roccohljup wrote:Kakav je stav (tj.kako ce glasati) SDP po pitanju prijedloga budžeta i zakona o PIO?
- Roccohljup
#44674 Re: SDP
Nema ba ništa....vidis da sam cekao iza svih praznika (i nob-ovskih i vjerskih) da priupitamAlfons Kauders wrote:Polako ba, prvo da vide ide li kakva godisnjica NOB-a ili kakve komunisticke revolucije, pa ako nista ne bude - mozda se i pozabave budzetom i parlamentom...Roccohljup wrote:Kakav je stav (tj.kako ce glasati) SDP po pitanju prijedloga budžeta i zakona o PIO?
- johntra
#44675 Re: SDP
znači, prema tebi je problem kada stranka, koja je nastala iz komunističke partije YU/BiH, koja je opet temeljena na osnovama oktobarske revolucije, te stranka koja koristi imovinu KP BiH, podsjeti ljude na godišnjicu te iste revolucije? meni to nije..da je drugačije, bili bi samo licemjerni..socijalizam socijaldemokratija dijele mnogo zajedničkih vrijednosti, samo što je razlika u promoviranju tih vrijednosti..neko milom, a neko silom...Alfons Kauders wrote:
Ti ljudi su najmanje bitni i o njima nemam sta lose reci. Ali SDP nece izgubiti izbore radi onog sto je uradio u Banjoj Luci, vec onog sto nije uradio u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd.
U SDP jednostavno ne kontaju sta je zaista bitno narodu. Toliko su se udaljili od naroda da pojma nemaju sta se zapravo ocekuje od njih. Valjda zato cestitaju stogodisnjicu osnivanja SSSR i pozivaju na uvodjenje "BHS" jezika i generalno rade stvari za kojeg nikog normalnog ne boli kurac i od kojih niko nece imati koristi (pa ni sam SDP)
što se tiče BHS jezika ni meni nije jasno sve oko toga, ali je opet to urađeno radi promocije ravnopravnosti svih jezika u BiH, a i to je valjda isto temelj socijaldemokratije...u suštini, nije SDP kriv što su ovdje zavladali termini srpski i hrvatski, te zašto svi koji žive u BiH ne pričaju bosanskim...
to koliko im nije bitan narod pokazuje i činjenica da su JEDINI, za sada, dali priliku narodu da svojim sugestijama i idejama učestvuje u izradi njihovog izbornog programa i to je počelo još proljetos, godinu i po prije izbora....ali eto, baba vange znaju sve....