Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#44577 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

U drugoj (odličnoj!) epizodi serije Dekalog žena koja je trudna s muškarcem koji nije njen muž traži od doktora da se izjasni da li će njen bolesni muž živjeti ili umrijeti. Ona to mora znati kako bi odlučila da li će abortirati ili ne. Doktor se tome odlučno protivi. On ne želi glumiti Boga.

Prikaz bolesti muža je zbilja fantastično uradio Kišlovski.

Sama priča, narativno, podsjeća na sapunsku operu, ali razlika je u tome što na kraju nudi kompleksno i neočekivano rješenje, na indirektan način. Veliki pisac Dostojevski i čitavo njegovo grandiozno djelo govore o tome da je čovjek isuviše širok i da ni u čemu ne vidi konačnu, posljednju riječ. On smisao ljudskog života vidi u tom otporu konačnosti.

Image

Odlična jugoslovenska komedija. U ljeto 1968. godine maturant Petar stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmjenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obje kćerke predsjednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma.

Image

Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, općinskog sudiju, uštogljenog čovjeka, dogmatskih shavatanja, koji vjeruje da se omladina može odgajati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržujskog porijekla (otac mu je prije rata bio geometar i školovao se u Pragu).

Image

Film na TV-u
Raigor Stonehoof

#44578 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Raigor Stonehoof »

Point. wrote:
markioni wrote:trenutno:

Image
+woody allen

ftp://88.99.174.10

user: ftpuser
pass: hopala01A
Imaju li prevodi?
Instaliraj BS Player, cim pokrenes video automatski trazi prevode.
johnnykola

#44579 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Priča govori o mladoj medicinskoj sestri Almi (Bibi Andersson) i njenoj pacijentkinji, poznatoj glumici Elizabet Vogler (Liv Ullmann). Elizabet je prestala pričati nakon sloma na sceni, i psihijatri je liječe tako što je šalju u usamljenu kolibu na moru, gdje će je Alma njegovati. Tamo medicinska sestra koja mora da priča za obje, postaje očarana glumicom. Jedne večeri, Alma priča Elizabet o svojim uzbudljivim seksualnim iskustvima i njihovim neprijatnim posljedicama. Uskoro poslije toga, medicinska sestra čita pismo koje je napisala Elizabet i šokirana je saznanjem da glumica za nju misli da je luda za uveseljavanje. Odnos između dveij žene postaje napetiji i one počinju da povrijeđuju jedna drugu.

Film jednog od najvećih režisera svih vremena Ingmara Bergmana. O dokumentarcu o Bergmanu na sljedećem linku.

FIlm se na mapi Movielanda nalazi u D7 kvadrantu:

Image

Bergman je rođen 1918. godine, 14. jula. Dakle, sto je godina od rođenja ove godine. Iz emisije Pola ure kulture prilog o Bergmanu s početka godine:

https://www.facebook.com/filmnatvu/vide ... 327271641/

Kao stari Rakonja bio je iskren i debosima nazivao neke od najvećih režisera svojeg doba.:ppp

Film na TV-u

P.S. Kod Markionija Personu možete preuzeti odlaskom pod Bergmanov folder:

Image

Adresa: ftp://88.99.174.10
User: ftpuser
Password: hopala01A
Last edited by johnnykola on 06/07/2018 11:47, edited 1 time in total.
johnnykola

#44580 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Godine 1953. na festivalu u Cannesu ovjenčana Grand Prixom, pretečom Zlatne palme, i Posebnim priznanjem za glumački nastup C. Vanela, te nagrađena berlinskim Zlatnim medvjedom i nominirana za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma, sjajna psihološka triler/drama glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota (Gavran, Demoni) impresivna je adaptacija istoimenog romana francuskog književnika Georgesa Arnauda.

Image

Negdje u Srednjoj Americi tokom prve polovine pedesetih godina prošlog stoljeća četvorica siromašnih evropskih pustolova odluče prihvatiti vrlo zahtjevnu i neugodnu poslovnu ponudu. Žele li se domoći nadnice od dvije hiljade dolara, Korzikanac Mario (Y. Montand), Parižanin Jo (C. Vanel), Nijemac Bimbo (P. van Eyck) i Talijan Luigi (F. Lulli), moraju do nekoliko stotina kilometara udaljenih izvora nafte za tvrtku Southern Oil Company, kojom upravlja Bill O´Brien (W. Tubbs), prevesti dva kamiona s nitroglicerinom. Dok ih put vodi vrlo nekvalitetnim cestama i teško pristupačnim terenom, momci shvaćaju da su se prihvatili možda i neizvedivog zadatka transporta smrtonosnog tereta. Istodobno, svi oni imaju različite planove koje žele ostvariti teško zarađenim novcem, no sa svakim novim prijeđenim kilometrom sve više shvaćaju da možda nikad neće stići na cilj.

Riječ je o jednom od najboljih filmova svih vremena, koji podjednako imponira dramaturškom kompaktnošću i savršenim ritmom naracije koji otkucava poput paklene naprave, kao i suptilnim psihološkim profiliranjem protagonista obilježenih intrigantnim i tjeskobnim egzistencijalnim motivima i socijalnim kontekstom. Djelo čvrste narativne strukture koje funkcionira i kao dojmljiva karakterna studija odlikuju i iznimno efektno gradiranje napetosti, što gledateljeve živce dovodi do ruba pucanja, izuzetno sugestivna režija koja nevjerojatno spretno koristi skučeni prostor kabine kamiona, ekspandirajuće ozračje pesimizma i fatalizma, izvrsna muzika Georgesa Aurica (Praznik u Rimu) i podjednako uspjela fotografija Clouzotova stalnog saradnika Armanda Thirarda (I Bog stvori ženu) te impresivne glumačke interpretacije.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu E6:

Image

Film na TV-u
Last edited by johnnykola on 06/07/2018 11:47, edited 1 time in total.
BarbaDue

#44581 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

American Made (2017)
R | 115 min | Action, Biography, Comedy

https://m.imdb.com/title/tt3532216/?ref=m_nv_sr_3

P.S. Film podsjeća na "Catch Me If You Can"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44582 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

Image

nije loš
8/10
prvi dio je super 10/10 dok ne pređu u izrael onda lagano se scenarist gubi... ne znam što je želio reći

u globalu ovo je super...

jedine dvije zemlje koje sam proputovao su BiH te Sveta zemlja ono što oni dole zovu izraelom i palestinom tojest anglo naziv zapadna obala i gaza...
znači baš je onako kako je prikazano :cry:
johnnykola

#44583 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Black swan wrote:Image

nije loš
8/10
prvi dio je super 10/10 dok ne pređu u izrael onda lagano se scenarist gubi... ne znam što je želio reći

u globalu ovo je super...

jedine dvije zemlje koje sam proputovao su BiH te Sveta zemlja ono što oni dole zovu izraelom i palestinom tojest anglo naziv zapadna obala i gaza...
znači baš je onako kako je prikazano :cry:
Film je prikazan 2005. godine na jedanaestom SFF-u u okviru programa Panorama.
cLo

#44585 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by cLo »

John Cleese wrote:Image
e džonkli pogledaj ovaj :D rolat ćeš se od smijeha :D https://www.imdb.com/title/tt0418455/ kul je allaham vićeš
John Cleese

#44586 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

cLo wrote:e džonkli pogledaj ovaj :D rolat ćeš se od smijeha :D https://www.imdb.com/title/tt0418455/ kul je allaham vićeš
:thumbup: Hvala :D
video

#44587 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by video »

John Cleese wrote:
cLo wrote:e džonkli pogledaj ovaj :D rolat ćeš se od smijeha :D https://www.imdb.com/title/tt0418455/ kul je allaham vićeš
:thumbup: Hvala :D
Ekipa snova :thumbup:
Kako moze biti da neko sa ove teme nije pogledao ovaj film :?

Filmska lektira!
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#44588 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

itekako moguce ... vidis sta dunjaluk preferira

Image
Image

;-) :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#44589 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

auuhhh sinocke ga odgleda i to onako usputno, kad vidim sve inetrsantnije i interesantnije, horrorac koji me prijatno iznenadio, od pocetka sest turista kroz ko neku laganu komediju prolaze do stravicnog horror kraja... preporuka :thumbup:
beni-bu-man

#44590 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

black

#44591 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

video wrote:
Ekipa snova :thumbup:
Kako moze biti da neko sa ove teme nije pogledao ovaj film :?

Filmska lektira!
dosta puta preporucen :wink: odlican :thumbup:

gledali-ste-film-preporucite-ga-drugima-p10373996.html
video

#44592 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by video »

Ma ja crni, tako je, filmcina na kub :thumbup:
A ekipa su danski "matatonci"
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#44593 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by JoseMujica »

The Insult (2017)
L'insulte (original title)
R | 1h 52min | Drama, Thriller | 14 September 2017 (Lebanon)

https://www.imdb.com/title/tt7048622/

Image

filmčina!
johnnykola

#44594 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Tom živi povučeni život sa svojom porodicom, suprugom i dvoje djece. Jedne noći, njihovu idilu prekidaju pljačkaši. Kako bi spasio živote nedužnih, Tom ubija dvojicu kriminalaca (ta scena je zbilja brutalna), a cijeli gradić ga proglašava herojem. Tomov život se mijenja preko noći, a medijska pompa u grad dovodi jednog neobičnog čovjeka, koji je uvjeren da je Tom čovjek kojeg već godinama traži kako bi mu se osvetio. Zamjena identiteta, pretvorit će Tomov život u pakao.

Na mapi Movielenda film se nalazi u kvadrantu G6:

Image

Image

Marija je varala svog muža, što ga je podstaklo da izvrši samoubistvo, dok je Karin željela izvršiti samoubistvo. Zbog toga što su sestre obuzete svojim problemima, Agnes traži utjehu u kućnoj pomoćnici Ani (Kari Sylwan). I Ana je imala susret sa smrću - umrlo joj je dijete, i od tada ona na smrt gleda filozofski.

Iako je dobio Oscara samo za najbolju fotografiju, film Viskningar och rop režisera Ingmara Bergmana je odlično prošao na gotovo svim festivalima na kojima je prikazan.

Na mapi Movielenda se nalazi u I7 kvadrantu:

Image

U istom kvadrantu se nalaze i dva filma Hanekea, a i Sreća Todda Solondza.

Image

Film na TV-u
omar little

#44596 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

jel neko jos gledao ovaj small town crime? ne znam ovog lika pa mu ne mogu ocijeniti preporuku. :D iskace mi film na netflixu stalno, ali je njihov algoritam bezze pa ignoriram.
klosar pravi

#44597 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

neki dan i ja preporucio
dulekrele

#44598 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dulekrele »

omar little wrote:jel neko jos gledao ovaj small town crime? ne znam ovog lika pa mu ne mogu ocijeniti preporuku. :D iskace mi film na netflixu stalno, ali je njihov algoritam bezze pa ignoriram.
Solidan film.
Atego

#44599 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Atego »

omar little wrote:jel neko jos gledao ovaj small town crime? ne znam ovog lika pa mu ne mogu ocijeniti preporuku. :D iskace mi film na netflixu stalno, ali je njihov algoritam bezze pa ignoriram.
:lol:
dostu moj, praviš scenu ko da ti hoću golfa dvicu utušit.
omar little

#44600 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

nikakvu ja scenu ne pravim, sasvim normalno pitam. tebi se nisam ni obratila, obratila sam se ljudima sa ove teme.
Post Reply