https://www.facebook.com/officialasroma ... 865860354/
Edin Džeko
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
- hrasno38
- Bosanski_kralj
#44553 Re: Edin Džeko
Neka mi neko odgovori može li odbrambeni igrač biti talenat?
- mO k3
#44554 Re: Edin Džeko
Pitanje je suvisno , moras imati talent da nema mogo bi svako igratiBosanski_kralj wrote:Neka mi neko odgovori može li odbrambeni igrač biti talenat?
-
palermo
#44555 Re: Edin Džeko
E, jesi dosadanjeza u ledja wrote:
Pa jebem ga ja bas kroz Belgiju proslo milion nasih igraca - iz nase lige. I to mnogi su direkt iz BiH otisli u Belgiju. Belgija, Ceska, Turska, to su ti najcesce destinacije nasih igraca zadnjih 20 godina bile, van Balkana, i to da se nogom udaras. I prvo to moras proci da bi imao sanse u Ligama Petice.
Zasto ja bas tebi odgovaram - zato sto smo sto puta imali ovu raspravu oko nase lige. Ti neces da skontas da se i kod nas igra fudbal, da je talenta koliko hos, samo je kurac od klubova i kurac od uredjenja fudbalskog odgoja. A ako hoces da se probijes, moras krv propisati, odricati se. Dzeko je isao igrati znaci ne u Cesku top ligu, vec neki kurac u drugoj ligi na posudbu, pa tek kad se tamo probio onda u Teplice i onda u Njemacku. Svaku tu stepenicu se moras dokazivati i na svakoj mozes pasti iz milion razloga. Djaba talenat, kontas?
Al ti se prosto osipas kad neko spomene domace i ne mozes da pojmis da nesto dobro moze iznjedriti domaca liga. I nisi ti jedini.
Neću ulaziti u ovu priču oko naših talenata nije tema emisije. Razlog zašto pišem o ovome na ovoj temi je što od određenog broja forumaša provejava stav da je Džeko to što jeste zahvaljujući sreći i radu. I da bi mnog mogli biti kao on samo da su radili kako treba i imali malo sreće.
Nije tako. Edin Džeko je jednostavno bio predodređen za fudbalski uspjeh. Imao je ono što se zove izuzetan osjećaj za fudbal, za igru, imao je potrebne fizičko-brzinske karakteristoke potrebne za fiudbal na vrhunskom nivou, imao je izuzetnu inteligenciju, kako fudbalsku tako i onu vanfudbalsku. Imao je psihičku konstituciju koja mu je omogućavala da uvijek pronađe nove motive, da se odhrve iskušenjima , da se uvijek izdigne i izađe iz loših faza, imao je ono neophodno bazično samopuzdanje koje ti daju roditelji. Bez samo jednog od ovih faktora Džeko ne bi bio ono što jeste, jedan od najboljih evropskih napadača zadnjih desetak godina. Dakle, vrh.
Ovakav sklop se rijetko događa, i zato je meni naprosto potpuno bespredmetna ova priča u kojoj se potencira kako su mnogi mogli biti Edin Džeko ali eto nisu dovoljno radili a malo im je falilo sreće. ;Mnogo je naših igrača otišlo u Češku....nisu postali Edin Džeko, mnogo je naših otišlo i u Belgiju, nisu postali Edin Džeko, mnogo je naših otišlo u Tursku, nisu postali Edin Džeko.
Sa razlogom.
- cyprus
#44556 Re: Edin Džeko
Ja nisam vidio nikog, apsolutno nikog iz ove diskusije ko je Džeku pokušao obezvrijediti... To što neko kaže da je rad vrijedniji od talenta, a i da se sam talent realizuje kroz rad - nije nikakvo obezvrijeđeivanje - čak suprotno... Malo me ovo podsjeća na priču u raji kad sam odrastao... Za odlične učenike se govorilo ovako: 'lako je njemu imat sve petice, kad stalno uči'palermo wrote:Chmoljo wrote:
pa pazi, mi smo društvo gdje se najveći ugled dobija rođenjem: koje si nacije, jesi seljak ili gradsko dijete, ko su ti roditelji, i tako...
da se u našem društvu cijeni rad, ne bi nam srednju klasu zamjenio budžetarijat.
Tačno, nema nikakve sumnje.
Ali smo takođe i društvo koje voli obezvrijediti talenat, svakoga ko se talentom i nadarenošću izdvoji iz sredine volimo vratiti "na pravo mjesto" , mi smo i društvo koje je naučilo na uravnilovku i koje po toj uravnilovci i funkcionira.
Tako da ova prva rečenica iz tvoga posta se može primijeniti, odnosno mogu je uzeti kao argument obadvije strane forumskih diskutanata na ovoj temi
Isto tako, ako kažeš da je fudbaler uložio dosta truda i rada - ma jebo to, da je kakav, samo bi se oslonio na talenat i rasturo
Nego, po meni najnetačnija konstatacija ovdje iznesena jeste da talenat ili imaš ili nemaš... Jebemu, nije to bipolaran fenomen... Talenat se prije može shvatiti kao skala, od 0 do X... Ima neko ko ima bolje i neko ko ima slabije predispozicije za uspjeh - i onda milion nijansi... Ovi sa slabijim predispozicijama trebaju uložiti više rada da bi uspjeli, ovi sa boljim možda ne baš toliko - ali svakako moraju raditi, u protivnom talenat propada... Dobro, skonto sam da se bar oko toga i ti slažeš... Ali se s tobom ja neću složiti oko konstatacije da ima onih koji su predodređeni za uspjeh... Povoljne predispozicije nisu nikakvo predodređenje, nego samo nešto bolja startna pozicija, i ništa drugo...
I ima ova druga stvar o kojoj sam ja govorio, a koju je izgleda malo ko razumio... Čak i ono što se zove talentom je dobrim dijelom produkt adekvatnog razvoja u djetinjstvu... Mnoge povoljne predispozicije koje dijete genetski dobije, a ne koristi - jednostavno vremenom nestanu... To se posebno odnosi na fizičke sposobnosti... A među fizičkim sposobnostima - naročito fudbal... Jer ponavljam - jedinstven urođeni talenat za fudbal ne postoji, u pravom smislu te riječi... Fudbal zapravo uvezuje mnoštvo talenata... Prostorna koordinacija, kontrola lopte, primanje lopte, igra glavom, skok, brzina, tehnika, pregled igre, građenje, anticipacija, preciznost, jačina šuta, centaršut, postavljanje itd itd su sve posebni talenti (praktično ne postoji igrač koji je u svemu ovom podjednako dobar)... Tek igranjem fudbala ovi talenti se poboljšavaju, usklađuju, nadopunjavaju i konačno postaju nešto što se može zvati talentom za fudbal... Međutim, i to je tek početak...
Sve ovo govori koliko je fudbal kompleksna vještina i kako je teško uspjeti u istom, pogotovo ako znamo da stotine miliona ljudi širom planete šuta loptu, što rekreativno, što profesionalno... I baš to govori o Džekinoj veličini... Nikako suprotno...
PS I još da se kratko osvrnem na Džekin talenat... Ja ne vidim ni zašto je problem reći da Džeko sa 19 godina nije pokazivao ništa na osnovu čega bi se dalo naslutiti da će jednog dana postati jedan od najboljih svjetskih napadača... Tada zapravo nije djelovao mnogo različit od desetina igrača koje je ova liga u ranoj dobi izbacila u inostranstvo... Može li biti da je taj toliki talenat čučao u njemu, a da ga on dok je na Grbavici bio iz nekog razloga nije mogao pokazati - ne znam, ali je činjenica da je u tim godinama bilo igrača koji su pokazivali kudikamo više nego on, pa na kraju - ćorak... Daleko od toga da on nije bio talentovan, ali talentovani su i mnogi mnogi drugi...
Last edited by cyprus on 17/03/2018 16:49, edited 1 time in total.
-
palermo
#44557 Re: Edin Džeko
Pa u principu se slažem sa ovim što si napisao. Posebno sa ovim boldiranim.cyprus wrote:
Ja nisam vidio nikog, apsolutno nikog iz ove diskusije ko je Džeku pokušao obezvrijediti... To što neko kaže da je rad vrijedniji od talenta, a i da se sam talent realizuje kroz rad - nije nikakvo obezvrijeđeivanje - čak suprotno... Malo me ovo podsjeća na priču u raji kad sam odrastao... Za odlične učenike se govorilo ovako: 'lako je njemu imat sve petice, kad stalno uči'Fazon je valjda bio u tome da trebaš imat petice, a da pritom ne učiš
![]()
Isto tako, ako kažeš da je fudbaler uložio dosta truda i rada - ma jebo to, da je kakav, samo bi se oslonio na talenat i rasturo![]()
Nego, po meni najnetačnija konstatacija ovdje iznesena jeste da talenat ili imaš ili nemaš... Jebemu, nije to bipolaran fenomen... Talenat se prije može shvatiti kao skala, od 0 do X... Ima neko ko ima bolje i neko ko ima slabije predispozicije za uspjeh - i onda milion nijansi... Ovi sa slabijim predispozicijama trebaju uložiti više rada da bi uspjeli, ovi sa boljim možda ne baš toliko - ali svakako moraju raditi, u protivnom talenat propada... Dobro, skonto sam da se bar oko toga i ti slažeš... Ali se s tobom ja neću složiti oko konstatacije da ima onih koji su predodređeni za uspjeh... Dobre predispozicije nisu nikakvo predodređenje, nego samo nešto bolja startna pozicija, i ništa drugo...
I ima ova druga stvar o kojoj sam ja govorio, a koju je izgleda malo ko razumio... Čak i ono što se zove talentom je dobrim dijelom produkt adekvatnog razvoja u djetinjstvu... Mnoge povoljne predispozicije koje dijete vremenom dobije, a ne koristi - jednostavno vremenom nestanu... To se posebno odnosi na fizičke sposobnosti... A među fizičkim sposobnostima - naročito fudbal... Jer ponavljam - jedinstven urođeni talenat za fudbal ne postoji, u pravom smislu te riječi... Fudbal zapravo uvezuje mnoštvo talenata... Prostorna koordinacija, kontrola lopte, primanje lopte, igra glavom, skok, brzina, tehnika, pregled igre, građenje, anticipacija, preciznost, jačina šuta, centaršut, postavljanje itd itd su sve posebni talenti (praktično ne postoji igrač koji je u svemu ovom podjednako dobar)... Tek igranjem fudbala ovi talenti se poboljšavaju, usklađuju, nadopunjavaju i konačno postaju nešto što se može zvati talentom za fudbal... Međutim, i to je tek početak...
Sve ovo govori koliko je fudbal kompleksna vještina i kako je teško uspjeti u istom, pogotovo ako znamo da stotine miliona ljudi širom planete šuta loptu, što rekreativno, što profesionalno... I baš to govori o Džekinoj veličini... Nikako suprotno...
E, sad oko predodređenosti......priroda da ti da svoje limite, najviše što možeš radom je da ih dosegneš......ali ti limiti su objektivno vrlo različiti.......dakle ja se jedino ne slažem sa konstatacijom da su mnogi mogli postati Edin Džeko samo da su radili kao i on.......nisu
- cyprus
#44558 Re: Edin Džeko
OK, samo ja limite ne bih baš kruto shvatio... Meni djeluje da se limiti mogu pomjerati... Nije se jednom desilo da igrač koji se godinama činio kao limitiran i kao neko ko ne može više - najednom eksplodira i vine se u visine...
- Bosanski_kralj
#44559 Re: Edin Džeko
Pitanje je potrebno da bi se shvatilo šta je talenat. Nije samo talenat, kako se to kod nas shvata driblanje, dobra kontrola lopte i slične stvari koje najčešće imaju napadači. Radi se ipak o mnogo širem pojmu. Kipar i Jež najbolje o tome pričaju.mO k3 wrote:Pitanje je suvisno , moras imati talent da nema mogo bi svako igratiBosanski_kralj wrote:Neka mi neko odgovori može li odbrambeni igrač biti talenat?
- jeza u ledja
#44560 Re: Edin Džeko
Ma ovo je generalisanje poslije bitke.
Postao vrhunski igrac - ergo - bio je vrhunski talenat i bilo mu je predodredjeno da ovo postane. Mislim...jebiga onda prica o talentu postane bespredmetna. I to pogotovo ako pocnemo sve trpat pod "talenat", i mentalni sklop, i inteligenciju, itd itd.
I ne mislim da je "svako mogao postati kao Dzeko", ali mnogi jesu. Naravno, ne isto kao Dzeko, jer nisu svi fudbaleri isti, ali mnogi su mogli napraviti odlicne karijere. Jedan od glavnih razloga sto nisu je sto kod nas ne postoje akademije, ljudi, treneri, koji ce taj talenat znati pronaci i njegovati.
I neko spomenu da li odbrambeni igraci moraju biti talentovani. Ja mislim da moraju, ali u manjem obimu nego drugi igraci. Mislim da kvalitet odbrambenih igraca u vecem omjeru ovisi od treninga i vjezbe u odnosu na talenat, nego kod napadaca. U stvari, zato mislim da nasi odbrambeni igraci teze uspjevaju vani jer im fale te neke stvari koje ih niko nije naucio. Kako te talenat moze nauciti da drzis ofsajd liniju, da znas kad uklizati, kad ostati na nogama...
Na kraju, sto kaze cyprus, ne vidim sto je toliki problem konstatovati da Dzeko sa 18-19 godina nije ako nista, pokazivao znakove vrhunskog talenta, za razliku od nekih njegovih vrsnjaka?
Postao vrhunski igrac - ergo - bio je vrhunski talenat i bilo mu je predodredjeno da ovo postane. Mislim...jebiga onda prica o talentu postane bespredmetna. I to pogotovo ako pocnemo sve trpat pod "talenat", i mentalni sklop, i inteligenciju, itd itd.
I ne mislim da je "svako mogao postati kao Dzeko", ali mnogi jesu. Naravno, ne isto kao Dzeko, jer nisu svi fudbaleri isti, ali mnogi su mogli napraviti odlicne karijere. Jedan od glavnih razloga sto nisu je sto kod nas ne postoje akademije, ljudi, treneri, koji ce taj talenat znati pronaci i njegovati.
I neko spomenu da li odbrambeni igraci moraju biti talentovani. Ja mislim da moraju, ali u manjem obimu nego drugi igraci. Mislim da kvalitet odbrambenih igraca u vecem omjeru ovisi od treninga i vjezbe u odnosu na talenat, nego kod napadaca. U stvari, zato mislim da nasi odbrambeni igraci teze uspjevaju vani jer im fale te neke stvari koje ih niko nije naucio. Kako te talenat moze nauciti da drzis ofsajd liniju, da znas kad uklizati, kad ostati na nogama...
Na kraju, sto kaze cyprus, ne vidim sto je toliki problem konstatovati da Dzeko sa 18-19 godina nije ako nista, pokazivao znakove vrhunskog talenta, za razliku od nekih njegovih vrsnjaka?
- cyprus
#44561 Re: Edin Džeko
I još nešto - nije dovoljan samo bilo kakav rad... Džaba ti i što upireš ko konj, ako ne radiš šta treba i kako treba... Nije svaki rad jednako koristan, niti se jedna vrsta rada jednako očituje na svakom igraču...
Zbog toga je važno imati adekvatne fudbalske škole i dobre stručnjake za rad sa talentima...
Zbog toga je važno imati adekvatne fudbalske škole i dobre stručnjake za rad sa talentima...
-
nema me tamo
#44562 Re: Edin Džeko
hrasno38 wrote:http://scsport.ba/dzeko-nikad-necu-zabo ... io-u-igru/
A sjecate li se šta mu je ova porodica predlagala u vidu Sunderlanda koji ide u 3 ligu?
-
palermo
#44563 Re: Edin Džeko
A možda je i pokazivao ali sredina koja je po svom habitusu uvijek protiv onih koji iskaču iz te sredine jednostavno ga gurala ka osrednjosti.cyprus wrote:
Ja ne vidim ni zašto je problem reći da Džeko sa 19 godina nije pokazivao ništa na osnovu čega bi se dalo naslutiti da će jednog dana postati jedan od najboljih svjetskih napadača... ...
Što bi se reklo "'ta će on, vid mu glave" ili što bi rekao naš cijenjeni forumaš supercalli " moj komšija iz haustora bio bolji od njega".....
bjež ba, prećerasmo sa ovom pričom
- Better Man
#44564 Re: Edin Džeko
Džeki je ostanak u Romi bio pametan potez. Znam da su se iz Željezničara nadali prelasku u Chelsea, zbog određenog postotka novca od transfera, ali da se ja pitam ja bi ih odjebao za sva vremena. J...š klub, koji ti nije tupavo ni dap pravu priliku i koji je gledao samo da te se riješi, a danas kad si velika zvijezda gleda se ogrebe o tebe i tvoju slavu i na njoj zaradi.
- noiserr
#44565 Re: Edin Džeko
Nije Sunderland.. Southampton, koji je u to vrijeme bio odlican tim. (http://www.index.hr/sport/clanak/kako-s ... 36799.aspx)nema me tamo wrote:hrasno38 wrote:http://scsport.ba/dzeko-nikad-necu-zabo ... io-u-igru/
A sjecate li se šta mu je ova porodica predlagala u vidu Sunderlanda koji ide u 3 ligu?
- hrasno38
#44566 Re: Edin Džeko
Ali kako ces ti ovakvom tipu objasniti da uopste nije bitno Edinu toliko gdje igra i da mu je najgore kada ne igra i zato su mu i govorili da predje u Southampton. Eto otisao je u tada osrednji WF pa uzeo titulu prvaka Njemacke i titulu najboljeg strijelca. Ja bi prvi volio da je kad su pocele zajebancije u MC-u otisao u nekog drugog prvoligasa da igra.noiserr wrote:Nije Sunderland.. Southampton, koji je u to vrijeme bio odlican tim. (http://www.index.hr/sport/clanak/kako-s ... 36799.aspx)nema me tamo wrote:hrasno38 wrote:http://scsport.ba/dzeko-nikad-necu-zabo ... io-u-igru/
-
palermo
#44567 Re: Edin Džeko
hrasno38 wrote:
Ali kako ces ti ovakvom tipu objasniti da uopste nije bitno Edinu toliko gdje igra i da mu je najgore kada ne igra i zato su mu i govorili da predje u Southampton. Eto otisao je u tada osrednji WF pa uzeo titulu prvaka Njemacke i titulu najboljeg strijelca. Ja bi prvi volio da je kad su pocele zajebancije u MC-u otisao u nekog drugog prvoligasa da igra.
de bolan Hrasno, ne brani nebranjivo, prosuo se Osim sa tom izjavom i što je najgore ostat će po njoj upamćen.
- hrasno38
#44568 Re: Edin Džeko
Po cemu se prosuo??? Evo kako je to shvatio Edin!palermo wrote:hrasno38 wrote:
Ali kako ces ti ovakvom tipu objasniti da uopste nije bitno Edinu toliko gdje igra i da mu je najgore kada ne igra i zato su mu i govorili da predje u Southampton. Eto otisao je u tada osrednji WF pa uzeo titulu prvaka Njemacke i titulu najboljeg strijelca. Ja bi prvi volio da je kad su pocele zajebancije u MC-u otisao u nekog drugog prvoligasa da igra.
de bolan Hrasno, ne brani nebranjivo, prosuo se Osim sa tom izjavom i što je najgore ostat će po njoj upamćen.
https://sportsport.ba/magazin/amar-osim ... imu/222334
Fakat vi ili ste naivni ili ne znam sta.....
- leškarenje
#44569 Re: Edin Džeko
Šta predstavlja ovaj clanak
bio na odmoru u Rimu,sreo se sa edinom ,bio na tekmi ...ne kontam sta ovdje treba biti naivan 
-
palermo
#44570 Re: Edin Džeko
i šta kažeš i ti bi volio da je otišao u Souuthamptonhrasno38 wrote: Po cemu se prosuo??? Evo kako je to shvatio Edin!
https://sportsport.ba/magazin/amar-osim ... imu/222334
Fakat vi ili ste naivni ili ne znam sta.....
haj dobro
- hrasno38
#44571 Re: Edin Džeko
Pa brate dragi ides li ti kod nekoga za koga tvrde da te mrze ili da li ti primas u kucu nekoga ko te podjebava i ne zeli ti dobroleškarenje wrote:Šta predstavlja ovaj clanakbio na odmoru u Rimu,sreo se sa edinom ,bio na tekmi ...ne kontam sta ovdje treba biti naivan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#44572 Re: Edin Džeko
Kako nije bitno gdje igra?hrasno38 wrote:
Da ideš iz Cityja u Southampton, zna se šta to znači. Ideš nizbrdo u karijeri. Pa nije on neki Bony ili ko već.
Nema Lige prvaka, nema ništa.
Sa Cityem borba za prvaka, LP, trofeji....pa i sa Romom, evo ih je odveo u 1/4 LP, bio je već, a sad je pogotovo kralj Rima.
Tako da jeste provala. Igrač Edinovog kalibra treba da non-stop igra, da ne bude supersub, ali ne bilo gdje i ne po bilo koju cijenu.
- hrasno38
#44573 Re: Edin Džeko
Pa otisao je iz MC u Romu koja je objektivno sada manji klub pa sta????Tomahawk11 wrote:Kako nije bitno gdje igra?hrasno38 wrote:
Da ideš iz Cityja u Southampton, zna se šta to znači. Ideš nizbrdo u karijeri. Pa nije on neki Bony ili ko već.
Nema Lige prvaka, nema ništa.
Sa Cityem borba za prvaka, LP, trofeji....pa i sa Romom, evo ih je odveo u 1/4 LP, bio je već, a sad je pogotovo kralj Rima.
Tako da jeste provala. Igrač Edinovog kalibra treba da non-stop igra, da ne bude supersub, ali ne bilo gdje i ne po bilo koju cijenu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#44574 Re: Edin Džeko
Tebi Roma i Southampton tu negdje?hrasno38 wrote: Pa otisao je iz MC u Romu koja je objektivno sada manji klub pa sta????
Onda ništa, mogao je i u Stoke preći.
- leškarenje
#44575 Re: Edin Džeko
Pa ondje ne pise da ga je primio u kucu,niti da je bio kod njega licnohrasno38 wrote:Pa brate dragi ides li ti kod nekoga za koga tvrde da te mrze ili da li ti primas u kucu nekoga ko te podjebava i ne zeli ti dobroleškarenje wrote:Šta predstavlja ovaj clanakbio na odmoru u Rimu,sreo se sa edinom ,bio na tekmi ...ne kontam sta ovdje treba biti naivan