Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mirza_15

#4451 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

Stojim na semaforu u traci za skretanje. Prolazi lik trakom za pravo i staje ispred semafora i ceka zeleno da skrene, a ako je kojim slucajem upaljeno zeleno u trenutku kada dolazi na semafor, mrtav-hladan skrece iz trake za pravo zajedno sa automobilima koji su cekali u traci za skretanje. Ovo vidim svaki drugi dan sto znaci da je redovna pojava.
quarterback

#4452 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

kiki-miki wrote:
quarterback wrote:
kiki-miki wrote:Od Sa ka Zenici
:shock: :shock: :shock:
cine samoubistvo, nije mi jasno kako su prosli naplatne kucice
Mislim da se ubace sa strane takoreći, ne na naplatnim kućicama.Čak sam prošli vikend vidjela budale koje prelaze autoput pjehe :-) :-) :-)
kakvi kreteni
Optimist

#4453 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

mirza_15 wrote:Stojim na semaforu u traci za skretanje. Prolazi lik trakom za pravo i staje ispred semafora i ceka zeleno da skrene, a ako je kojim slucajem upaljeno zeleno u trenutku kada dolazi na semafor, mrtav-hladan skrece iz trake za pravo zajedno sa automobilima koji su cekali u traci za skretanje. Ovo vidim svaki drugi dan sto znaci da je redovna pojava.

Ovo je najizrazenije na skretanju prema Velesicima kod americke ambasade te na skretanju prema Nedzaricima iz pravca grada.
mirza_15

#4454 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

Optimist wrote:
Ovo je najizrazenije na skretanju prema Velesicima kod americke ambasade te na skretanju prema Nedzaricima iz pravca grada.
Tacno. A meni to pojede zivce. Eto oni pametni i njihovo vrijeme dragocjenije od mog pa mogu da krse saobracajne propise, dok ja cekam par ciklusa na semaforu.
fidoremilienko

#4455 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

Zaposliti besposlene drotove u civilu da im pišu kazne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4456 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

tempuser wrote:
konektovan wrote:
tempuser wrote:Danas vozim iz pravca Sarajeva prema Mostaru i na potezu niz Ivan stizem sporiji auto, vozim iza njega do pravca na koje je isprekidana linija i hocu da ga preteknem. U tom trenutku uzbrdo iz suprotnog pravca nailazi neki debil u RAV4 koji ne vozi ni lijevom, ni desnom trakom za uzbrdo nego bukvalno po sredini da mu je crta po sred auta. Na cesti iz njegovog pravca nikog kad kaze covjek nekog zaobilazo ili se sprema da zaobidje pa se prestrojava. On vidim moju namjeru jer izvirujem iza auta ispred sebe, cak mu i blicam i nista, a meni sljedeca isprekidana negdje pred Konjicom! :evil:
Mangup si strasni,nema sta. :evil:
Ne znam gdje vidis neki mangupluk?
Pogresan quote,ne zamjeri?! ;-)
drunken tiger

#4457 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drunken tiger »

Meni najviše smeta kad idioti skreću a ne upale žmigavac. Onda mi smeta kada stojim u redu da se uključim u saobraćaj sa sporedne trake a maloumnici iza mene sviraju kao da ja mogu proći kroz auta koja se kreću glavnom cestom pa se tek tako uključiti. Smeta mi isto to što se ne polaže test inteligencije prilikom polaganja vozačkog ispita. Mislim da bi se tu smanjio broj saobraćajnih nesreća za 80%.
supercali

#4458 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

quarterback wrote:
supercali wrote:
quarterback wrote:
i biciklista mora rjesavati probleme vozaca?
Tu rjesavas svoj problem jer je on parkirao na stazu
neka i pjesak rjesava svoj problem sa biciklistom onda
Aha to ti prica
Znaci ja kad napadnem biciklistu onda sam kreten koji ne shvata bicikliste a ako ga slomi sa bicikla onda ga napadnu kao sto su alenkiller ili slicno samo sto je on na drugoj povrsini to uradio
quarterback

#4459 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

de malo preciznije napisi tu recenicu, tesko je shvatiti o cemu pricas, ko je koga napao i slomio
tempuser

#4460 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Generalno, s obzirom na situaciju koja nikome nije idealna da se primjetiti apsolutno odsustvo samokritike kod biciklista. Krivi su vozaci sto ih ugrozavaju na cesti - to je istina, krivi su pjesaci sto im smetaju po bic. stazama - to je istina, ali izgleda ne postoji varijanta u kojoj biciklista moze biti kriv i u kojoj moze nekome da smeta - a itekako moze. :?: Ja apsolutno razumijem bicikliste i odsustvo odgovarajuce infrastrukture zbog koje su prinudjeni traziti alternative, ali ne razumijem to negiranje da i oni jako cesto nisu u pravu.
duspi

#4461 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by duspi »

tempuser wrote:Generalno, s obzirom na situaciju koja nikome nije idealna da se primjetiti apsolutno odsustvo samokritike kod biciklista. Krivi su vozaci sto ih ugrozavaju na cesti - to je istina, krivi su pjesaci sto im smetaju po bic. stazama - to je istina, ali izgleda ne postoji varijanta u kojoj biciklista moze nekome da smeta tamo gdje ne bi trebao biti - a itekako moze. :?: Ja apsolutno razumijem bicikliste i odsustvo odgovarajuce infrastrukture zbog koje su prinudjeni traziti alternative, ali ne razumijem to negiranje da i oni jako cesto nisu u pravu.
pazi, kad je neko kreten, kreten je i za volanom i pješke i na biciklu :D

ja prvi učestvujem u saobraćaju na sva tri navedena načina i koliko god me bilo sramota priznati, svjestan sam da kao biciklista pravim najviše prekršaja. najsretniji sam kad vozim trotoarom, daleko i od ceste i od pješaka, ali nekad jednostavno nemaš izbora, moraš ili cestom ili kroz ljude i tu onda nastaju problemi - naravno da ću radije kroz ljude, nego na cestu, pa da me neki alen razvuče po asfaltu.

i onda jebiga..ja smetam pješacima, pješaci smetaju meni i svi se nerviramo :)
BadBoy

#4462 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

duspi wrote:
tempuser wrote:Generalno, s obzirom na situaciju koja nikome nije idealna da se primjetiti apsolutno odsustvo samokritike kod biciklista. Krivi su vozaci sto ih ugrozavaju na cesti - to je istina, krivi su pjesaci sto im smetaju po bic. stazama - to je istina, ali izgleda ne postoji varijanta u kojoj biciklista moze nekome da smeta tamo gdje ne bi trebao biti - a itekako moze. :?: Ja apsolutno razumijem bicikliste i odsustvo odgovarajuce infrastrukture zbog koje su prinudjeni traziti alternative, ali ne razumijem to negiranje da i oni jako cesto nisu u pravu.

ja prvi učestvujem u saobraćaju na sva tri navedena načina i koliko god me bilo sramota priznati, svjestan sam da kao biciklista pravim najviše prekršaja. najsretniji sam kad vozim trotoarom, daleko i od ceste i od pješaka, ali nekad jednostavno nemaš izbora, moraš ili cestom ili kroz ljude i tu onda nastaju problemi - naravno da ću radije kroz ljude, nego na cestu, pa da me neki alen razvuče po asfaltu.

Kako imate toliko problema sa pješacima i na bic. stazama i po trotoarima (tamo gdje nema staze)? Često se vozam baš na relaciji Kozija-Vrelo Bosne i nikada nikakvih problema, konfrotacija niti svađa nisam imao ni u jednom trenutku niti sa pješacima, niti sa majkama sa kolicima, niti sa cukama, drugim biciklistima itd. Jednostavno usporim, zaobiđem pješaka i nastavim svojim putem. Čekam na pješačkim semaforima uredno da pređem cestu, ako je veća gužva siđem sa bicikla pa ga preguram da se ne bih gurao. Bez problema. Cestama po gradu ne vozim, niti imam namjeru niti želju za samoubistvom.
Sephora

#4463 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sephora »

A jeste nervozni, sve nas nervira.. :D :D
tempuser

#4464 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

duspi wrote:

Tacno tako. U argumentaciji vezanoj za bicikliste na trotoaru obje strane imaju pravo, medjutim kad se dodje do uzroka i posljedice tu postoji jedna bitna cinjenica. Iako su opravdano prinudjeni to da rade, biciklisti, a ne pjesaci, na trotoaru de facto i de iuire krse zakon, sto bitno utice na ispravnost rezona kolege @quarterback ko bi tu trebao da rjesi ciji problem.
quarterback

#4465 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

tempuser wrote:Generalno, s obzirom na situaciju koja nikome nije idealna da se primjetiti apsolutno odsustvo samokritike kod biciklista. Krivi su vozaci sto ih ugrozavaju na cesti - to je istina, krivi su pjesaci sto im smetaju po bic. stazama - to je istina, ali izgleda ne postoji varijanta u kojoj biciklista moze biti kriv i u kojoj moze nekome da smeta - a itekako moze. :?: Ja apsolutno razumijem bicikliste i odsustvo odgovarajuce infrastrukture zbog koje su prinudjeni traziti alternative, ali ne razumijem to negiranje da i oni jako cesto nisu u pravu.
ti si u pravu, kao biciklista sam apsolutno frustriran nedostatkom povrsina gdje bih mogao da vozim bez da budem ugrozen od ubica za volanom i bez da ugrozavam pjesake, drugim rijecima nedostaju biciklisticke staze ili trake

ja sam poceo ozbiljno bajkati prije 6 godina kada je biciklista bilo jako malo i maltene smo se svi i znali, kao jedan od osnivaca giro di sarajevo osjecao sam obavezu da se izborim za bicikliste na cesti gdje je zakonski nase mjesto, dakle jedan sam od onih koji su medju prvima sisli sa trotoara na cestu i tu se "gurali" sa autima, bukvalno gurali jer situacije gdje te vozac namjerno izguruje sa ceste uopste nisu rijetke samo se o njima van biciklistickih krugova ne zna

bilo je i ekstremnijih primjera kada je biciklista od 60+ godina koji je isao na trebevic gurnut od strane suvozaca iz kombija tako da je sletio u jarak pored puta, pri tome su mu spale naocale pa nije vidio o kome se radilo, drugi biciklista koji je trenirao u blizini semizovca je dozivio takodje istu sudbinu...

ja sam dozivio bezbroj izguravanja uzimanja prvenstva po sistemu ko te jebe i od strane vozaca i od strane pjesaka i nakon sto sam jedno dobre 3-4 godine svaki dan nosio glavu u torbi boreci se za mjesto biciklista na cesti shvatio sam da nema dana, a bio sam na biciklu svaki dan (dakle SVAKI, i po snijegu i suncu i kisi i magli) da nije malo falilo da budem oboren ili pregazen, i tada sam odlucio da se vratim nazad na trotoar tako da zadnjih godina vozim tuda - ako vozim po gradu, ako idem van grada - na cesti sam

i tacno je da prodjem na crveno jako cesto ali znas zasto, uzeti cu za primjer rasksrsce kod recimo SCCa, tu se prvo upali zeleno autima koji su na sinama i koji idu u pravcu mosta vrbanja, potom se kada su oni taman negdje na pjesackom pali zeleno pjesacima, pjesak koji krene na pjesacki u momentu paljenja zelenog je pod tockovima, posto semafore znam puno bolje sada nego kada sam bio samo vozac ja uvijek radi toga krecem na crveno za pjesake tako da u momentu kada je autu zelno ja sam vec prosao jer sam svjestan da me niko nece pustiti da predjem na moje zeleno

isto ti je na raskrsnici kod predsjednistva kralja tomislava prema dole gdje te gaze auti koji idu iz grada i skrecu desno preko sina na dzizikovac, isto ti je na vrbanji kad ides iz vilsa prema skednderiji gdje te gaze oni koji idu iz vilsa na most

ja prolazim na crveno jer mi je pametnije proci na crveno dok auti stoje nego na zeleno kad auti krenu jer mi u vecini slucajeva nece dati prenost iako mi je zeleno

ako sam na cesti zajedno sa autima i krecem na zeleno onda je to guranje gdje vozaci pizde ako sam stao u sred trake i cekam semafor jer im zauzimam mjesto (koje uopste nije njihovo nego je i moje) a ako sam desno iza auta onda se izlazem mogucem obaranju jer me seljak ne vidi u retrovizoru ili jer seljak skrece desno bez davanja smigavca sto je kod nas najnormanije

medju biciklistima ima jako veliki broj budala, balavaca, divljaka i onih koji to nisu ali naprosto nemaju iskustva kako trebaju voziti u grupi ili gradom, od takvih bjeze i sami biciklisti

medjutim takodje ima jedan odredjen broj biciklista koji voze na nacin da sacuvaju svoju glavu cak i ako to znaci da krse propise jer je to sigurnije za njih iz razloga sto znaju da drugi ne postuju propise (primjeri semafora iznad)...

svako ko zeli da diskutuje na ovu temu i prica o biciklistima - izvolite 5 dana idite biciklom po gradu ulicom, ako prezivite dodjite ovdje i pricacemo o temi biciklisti u saobracaju

ako ste samo vozac ili pjesak ne smatram da ste mjerodavni da uopste pricamo o ovome jer niste u mogucnosti sagledati problem iz druge perspektive

a divljake u autima pozivam da kada dodju pameti doniraju malo sredstava momku koji se zove Salko i koji je prie par podina ostao nepokretan jer je gledao svoja posla i isao biciklom uz Krupac, naime pokupio ga je divljak koji je preticao drugo auto ignorisuci biciklistu koji je isao iz suprotnog smjera

sto se tice mog rezona kojeg temupser upravo spomenu - gospodo draga ni vozaci, ni biciklisti, ni pjesaci nego JEBENA POLICIJA!
Last edited by quarterback on 19/04/2015 17:31, edited 1 time in total.
duspi

#4466 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by duspi »

BadBoy wrote: Kako imate toliko problema sa pješacima i na bic. stazama i po trotoarima (tamo gdje nema staze)? Često se vozam baš na relaciji Kozija-Vrelo Bosne i nikada nikakvih problema, konfrotacija niti svađa nisam imao ni u jednom trenutku niti sa pješacima, niti sa majkama sa kolicima, niti sa cukama, drugim biciklistima itd. Jednostavno usporim, zaobiđem pješaka i nastavim svojim putem. Čekam na pješačkim semaforima uredno da pređem cestu, ako je veća gužva siđem sa bicikla pa ga preguram da se ne bih gurao. Bez problema. Cestama po gradu ne vozim, niti imam namjeru niti želju za samoubistvom.

dobro, nije to TOLIKO, priča je preuvelčana naravno, ali hoću da ti kažem, u odnosu na to kad sam pješak ili kad sam u autu, na biciklu imam ubjedljivo najviše problematičnih situacija. kad je fino vrijeme i idem bajkom na posao, svaki dan pređem najmanje 16km na biciklu i skoro svaki put mi se desi bar jednom da auto skrene u mene, da meni neko izleti ravno pred bicikl ili da pješaci koji me vide na 100 metara, svejedno nastave blokirati trotoar

(govorim o situaciji kada npr 3,4 osobe hodaju u grupi, jedno pored drugog i zauzmu cijeli trotoar. pa jebo ga život, valjda je elementarna kultura ako blokiraš prolaz i vidiš nekog iz kontra smjera da mu se pomakneš, nije ti babovina. i što je simptomatično, to mi se puno češće dešava na biciklu nego kad hodam i ja pješke, ne znam u čemu je fazon)

@tempuser: kao što sam rekao, svjestan sam da pravim prekršaj. ako mene pitaš, tu je najmanje bitno kako je to zakonski regulisano, ono što bi najefikasnije riješilo problem je da su svi ljudi samo mrvicu više obazrijivi prema drugima, bez obzira ko se kuda i čim kreće.
quarterback

#4467 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

duspi wrote:
BadBoy wrote: Kako imate toliko problema sa pješacima i na bic. stazama i po trotoarima (tamo gdje nema staze)? Često se vozam baš na relaciji Kozija-Vrelo Bosne i nikada nikakvih problema, konfrotacija niti svađa nisam imao ni u jednom trenutku niti sa pješacima, niti sa majkama sa kolicima, niti sa cukama, drugim biciklistima itd. Jednostavno usporim, zaobiđem pješaka i nastavim svojim putem. Čekam na pješačkim semaforima uredno da pređem cestu, ako je veća gužva siđem sa bicikla pa ga preguram da se ne bih gurao. Bez problema. Cestama po gradu ne vozim, niti imam namjeru niti želju za samoubistvom.

dobro, nije to TOLIKO, priča je preuvelčana naravno, ali hoću da ti kažem, u odnosu na to kad sam pješak ili kad sam u autu, na biciklu imam ubjedljivo najviše problematičnih situacija. kad je fino vrijeme i idem bajkom na posao, svaki dan pređem najmanje 16km na biciklu i skoro svaki put mi se desi bar jednom da auto skrene u mene, da meni neko izleti ravno pred bicikl ili da pješaci koji me vide na 100 metara, svejedno nastave blokirati trotoar

(govorim o situaciji kada npr 3,4 osobe hodaju u grupi, jedno pored drugog i zauzmu cijeli trotoar. pa jebo ga život, valjda je elementarna kultura ako blokiraš prolaz i vidiš nekog iz kontra smjera da mu se pomakneš, nije ti babovina. i što je simptomatično, to mi se puno češće dešava na biciklu nego kad hodam i ja pješke, ne znam u čemu je fazon)

@tempuser: kao što sam rekao, svjestan sam da pravim prekršaj. ako mene pitaš, tu je najmanje bitno kako je to zakonski regulisano, ono što bi najefikasnije riješilo problem je da su svi ljudi samo mrvicu više obazrijivi prema drugima, bez obzira ko se kuda i čim kreće.
pazi nesto, pjesaci su na trotoaru i imaju pravo da ga zauzmu jer su na svom, mi smo tu gosti, ja im tu zvonim ako nece da se maknu ne idem kroz njih nego obidjem preko trave, ceste ili sta je vec

medjutim nisu ni pjesaci bas nesto od zakona, uostalom to je problem ove prdekane zvane sarajevo, neki dan idem pored fontane kod holidej ina i zeleno mi je na semaforu, preko pjesackog na crveno prelazi kobila, kobila pogleda, vidi da idem, dize nos i nastavi po sistemu ko te jebe... ja sam prije par dana pokupio pjesaka na cesti i odnio ga doslovno, pri cemu nisam uopste brzo isao, oko 20 na sat, i jako mi je zao, moja je greska bila, nije bilo namjerno i svjestan sam da sam napravio prekrsaj za policije, na srecu nikome nije bilo nista i pjesak me nije tuzio iako je mogao, covjek rekao izvini nisam gledao, ja rekao izvinite i vi, sreca da nikome nije nista bilo, lijepo se pozdravili i svako svojim putem, medjutim u ovakve kobile stvarno ne bih imao problema da se zaletim i da ih pokupim a kad te 30 na sat pokupi 120 kila drugi put bi gledala i ispod sebe i iznad sebe ide li ko slucajno dok je ona na crvenom

nicije maslo ovdje nije za ramazana a sustina problem je neprovodjenje zakona, da se zakon provodi biciklisti bi bili sigurni na cestama, takodje bi postovali i zakone te radi toga ne bi nerivali vozace koji opet za uzvrat ne bi bili majmuni prema biciklistima, a pjesaci bi bili sigurni na trotoarima

medjutim ovo je bosna i sarajevo i ja cu odavno gledati cvijece odozdo kad to bude tako, ako ikada i bude
tempuser

#4468 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

BadBoy wrote:
Kako imate toliko problema sa pješacima i na bic. stazama i po trotoarima (tamo gdje nema staze)? Često se vozam baš na relaciji Kozija-Vrelo Bosne i nikada nikakvih problema, konfrotacija niti svađa nisam imao ni u jednom trenutku niti sa pješacima, niti sa majkama sa kolicima, niti sa cukama, drugim biciklistima itd. Jednostavno usporim, zaobiđem pješaka i nastavim svojim putem. Čekam na pješačkim semaforima uredno da pređem cestu, ako je veća gužva siđem sa bicikla pa ga preguram da se ne bih gurao. Bez problema. Cestama po gradu ne vozim, niti imam namjeru niti želju za samoubistvom.
Ne bi trebalo biti nervoze i problema kad se sve radi na kulturan nacin, medjutim problemi nastaju kad pjesaci namjerno i mimo svake logike i razumjevanja smetaju bicklistima bez obzira sto su na trotoaru, ali i kad biciklisti malo "zaborave" da su na trotoaru zapravo oni "gosti" pa zamjene uloge s pjesacima.
tempuser

#4469 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

duspi wrote:
Naravno da je tu formalno-pravna strana sekundarna jer bi u protivnom bio rat protiv biciklista na trotoarima, medjutim kad su vec prinudjeni da dijele trotoar onda treba postaviti stvari na svoje mjesto, odnosno definisati ko je tu gost u slucaju nuzde, a ko pruza gostoprimstvo. Mozda se neko nece sloziti sa mnom, ali za mene je iz tog razloga odraz nezahvalosti, da ne kazem nekulture, npr. kad biciklista na trotoaru zvoni pjesaku da mu se pomakne ili ocekuje da se pjesak zaustavi, sidje sa trotoara na cestu i sl kako bi biciklista prosao.
duspi

#4470 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by duspi »

tempuser wrote:
duspi wrote:
Naravno da je tu formalno-pravna strana sekundarna jer bi u protivnom bio rat protiv biciklista na trotoarima, medjutim kad su vec prinudjeni da dijele trotoar onda treba postaviti stvari na svoje mjesto, odnosno definisati ko je tu gost u slucaju nuzde, a ko pruza gostoprimstvo. Mozda se neko nece sloziti sa mnom, ali za mene je iz tog razloga odraz nezahvalosti, da ne kazem nekulture, npr. kad biciklista na trotoaru zvoni pjesaku da mu se pomakne ili ocekuje da se pjesak zaustavi, sidje sa trotoara na cestu i sl kako bi biciklista prosao.

apsolutno si u pravu, nikad ne zvonit niti se ponašam bezobrazno, sklanjam se koliko mogu, prije svega zbog sebe, a onda i zbog drugih naravno. ali pazi, kada meni u susret ide grupa od 10 pješaka (sa semafora ili tako nešto), ja u glavi trebam njihovih 10 putanja pratiti i skontati kuda se mogu provući da nikom ne smetam i to nije nimalo jednostavno, tim prije što je kretanje pješaka jako haotično :D i jebiga sad, nekad to uspije, ali nerijetko se desi da se tako zateknem upravo ispred pješaka..i šta sad ja tu mogu. jesam kriv, ali nemam kuda drugo. da se bar jedan od tih 10 pješaka na vrijeme udostojio pomaći, niko ne bi imao problem
supercali

#4471 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Ja ne krivim bicikliste gdje nema staza kao npr stari grad i sl
Al ovo o cemu sam govorio ke znaci relacija otoka vistafon gdje uredno ima staza al oni idu pored glavne gdje nema staze i smetaju pjesacima
BadBoy

#4472 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

quarterback wrote: medjutim u ovakve kobile stvarno ne bih imao problema da se zaletim i da ih pokupim a kad te 30 na sat pokupi 120 kila drugi put bi gledala i ispod sebe i iznad sebe ide li ko slucajno dok je ona na crvenom
Nadam se da ovo iz tebe trenutno samo frustracija priča, jer sa ovakvim razmišljanjem nisi ništa bolji od Alena kojeg je isto tako iznervirao čovjek, samo ovaj put biciklista.

Samo malo više tolerancije i razumijevanja i svima će nam biti bolje!
Kad naiđem na pješaka samo ga upozorim da da idem ako mu prilazim sa leđa, sa kulturno "Oprostite samo malo" i furam dalje svoje. Naravno kada je riječ o užim dijelovima trotoara, kada je dovoljno široko kao poslije Vilsa idem svojim tempom zaobilazim ih bez problema. Tamo gdje ima ono malo jada od biciklističke i toga se držim i do sada nikada nisam imao problema hvala Bogu.
quarterback

#4473 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

BadBoy wrote:
quarterback wrote: medjutim u ovakve kobile stvarno ne bih imao problema da se zaletim i da ih pokupim a kad te 30 na sat pokupi 120 kila drugi put bi gledala i ispod sebe i iznad sebe ide li ko slucajno dok je ona na crvenom
Nadam se da ovo iz tebe trenutno samo frustracija priča, jer sa ovakvim razmišljanjem nisi ništa bolji od Alena kojeg je isto tako iznervirao čovjek, samo ovaj put biciklista.

Samo malo više tolerancije i razumijevanja i svima će nam biti bolje!
Kad naiđem na pješaka samo ga upozorim da da idem ako mu prilazim sa leđa, sa kulturno "Oprostite samo malo" i furam dalje svoje. Naravno kada je riječ o užim dijelovima trotoara, kada je dovoljno široko kao poslije Vilsa idem svojim tempom zaobilazim ih bez problema. Tamo gdje ima ono malo jada od biciklističke i toga se držim i do sada nikada nisam imao problema hvala Bogu.
slazem se drug, samo frustracija :thumbup:

a nije mi bilo mrsko da uslikam ovo, biciklisticka staza pravljena mislim polovinom 80 tih godina i to po svim pravilima, odvojena od ceste i trotoara ali zapustena od vlasti koje se busaju pravljenjem nove biciklisticke staze toliko da mislim ni biciklisti ne znaju da postoji ili je nekada postojala

Image

koliko su vlasti nesvjesne da su staze postojale i da su nekome i potrebne govori i to da je prilikom renoviranja mosta kod ekonomske potpuno poravnata biciklisticka staza koja je isla preko tog mosta i izravnata sa trotoarom, srecom kada je most kod elektroprivrede renoviraaan neko je vodio racuna o tome pa je bar izveo stazu u nivou malo nizem nego je trotoar pa se moze naslutiti da to zapravo nije trotoar iako nicim nije oznaceno da je rijec o stazi
tempuser

#4474 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

duspi wrote:
tempuser wrote: Naravno da je tu formalno-pravna strana sekundarna jer bi u protivnom bio rat protiv biciklista na trotoarima, medjutim kad su vec prinudjeni da dijele trotoar onda treba postaviti stvari na svoje mjesto, odnosno definisati ko je tu gost u slucaju nuzde, a ko pruza gostoprimstvo. Mozda se neko nece sloziti sa mnom, ali za mene je iz tog razloga odraz nezahvalosti, da ne kazem nekulture, npr. kad biciklista na trotoaru zvoni pjesaku da mu se pomakne ili ocekuje da se pjesak zaustavi, sidje sa trotoara na cestu i sl kako bi biciklista prosao.

apsolutno si u pravu, nikad ne zvonit niti se ponašam bezobrazno, sklanjam se koliko mogu, prije svega zbog sebe, a onda i zbog drugih naravno. ali pazi, kada meni u susret ide grupa od 10 pješaka (sa semafora ili tako nešto), ja u glavi trebam njihovih 10 putanja pratiti i skontati kuda se mogu provući da nikom ne smetam i to nije nimalo jednostavno, tim prije što je kretanje pješaka jako haotično :D i jebiga sad, nekad to uspije, ali nerijetko se desi da se tako zateknem upravo ispred pješaka..i šta sad ja tu mogu. jesam kriv, ali nemam kuda drugo. da se bar jedan od tih 10 pješaka na vrijeme udostojio pomaći, niko ne bi imao problem
Naravno nije sve crno-bijelo da bude ili zvonis ili ne zvonis, treba nekad i pozvoniti i upozoriti, medjutim i kod tebe primjetim taj biciklisticki rezon, obrati paznju na boldirano. Ne moras imati kuda drugo, dovoljno je zaustaviti bicikl da pjesak prodje i problem rjesen, sve da ih je 20 krenulo na semafora. Isto tako, cak i ako bi bilo fer i logicno da je to napravio, nema pjesak sta da se udostojava i da se pomice biciklisti na trotoaru - to je vise stvar tolerancije i dobre volje, a ne obaveze. Nazalost, ponasanje vecine biciklista prema pjesacima je jednako kao i opste ponasanje u saobracaju, zakon sile i 0 tolerancije.
mahalas505

#4475 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Kako se tretira biciklista koji prelazi preko pjesackog prelaza, koji naravno priliko prelaska ne gura, vec se vozi na biciklu? Nekako mi ide na to da se ne bi trebao tretira kao pjesak.

Vidim da je diskusija na na zavidnom nivou, u odnosu na onu prije na istu temu :D :thumbup: . Mora da su @goran i @quarterback usaglasili stavove na nekoj pivi :) .
Post Reply