Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

eeeeeee

#4451 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

intro wrote: 27/11/2025 19:50 Image

Šta se dešava u ovim situacijama? Ovo mi djeluje baš loše...

Izvini samo jedno pitanje imate li vi mjesečni pregled lifta šta vam je radila firma koja je angažovana?

Godišnji pregled je najveća krađa novca sa računa stanara, ako je ovo uočila godišnja inspekcija zašto se plaća mjesečni servis lifta rade li oni išta i šta oni servisiraju i gledaju?

Pitanje za sve koji se ovdje javljaju da malo prodiskutujemo :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4452 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Nije to kradja, to je sve po Zakonu. Evo kod mene, isto zenica, ista firma nikad ni jedan nedostatak jer ovlastena firma ima zugovor za odrzavanje i oni to sredjuju redovno, mjesecno se isplacuje bio kvar ili ne. Sve zavisi od upravitelja i kucnog savjeta, upravitelj daje preporuke i savjete kucni savjet potpisuje ugovor, ako nemaju para mašu ušima s ovim gore papiurom svake godine pa ih na kraju ispadne taj popravak skuplje nego da mjesecno izdvajaju fiksno .
eeeeeee

#4453 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Bobi wrote: 02/12/2025 09:52 Nije to kradja, to je sve po Zakonu. Evo kod mene, isto zenica, ista firma nikad ni jedan nedostatak jer ovlastena firma ima zugovor za odrzavanje i oni to sredjuju redovno, mjesecno se isplacuje bio kvar ili ne. Sve zavisi od upravitelja i kucnog savjeta, upravitelj daje preporuke i savjete kucni savjet potpisuje ugovor, ako nemaju para mašu ušima s ovim gore papiurom svake godine pa ih na kraju ispadne taj popravak skuplje nego da mjesecno izdvajaju fiksno .
Drug moj znam ja šta je Zakon i šta propisuje ne trebaš mi objašnjavati.
Jeste krađa i bespotreban je jer sve ovo treba da uoči mjesečni pregled i sanira se ako ima novca na racunu o čemu ti upravo i govoriš zaboravi sada Zakon.

edit:
Zamisli čekaš godinu dana da ti neko kaže eto nije ti lift uredu, a firma (serviser) svaki mjesec dolazi lafo servisira i šuti o tome i uzimati ti novac od 50 KM pa do 250 i više...
Neko je ovdje višak zar ne?
Bobi
Forum administrator

#4454 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Zakon propisuje godišnji pregled, šta ti nije jasno? To nije nepotrebno i nije kradja, tako ne bi trebao ni ici na tehznkički pregled automobila :D. To su takvi propisi, tehnički uredjaji moraju proci periodični pregled, tako prpisano, donesena odluka, iskustveno,povijesno, istorijski, ne znam kako da ti objasnim, to je tako iz rtazloga da se ne desi nesreca sa mnogo vecim ili tezim posljedicama.
Bobi
Forum administrator

#4455 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Svaki verifikovano servis zna dobro sta treba popraviti uraditi da se prodje godisnja inspekcija, ugovorom s njima se propisuje sva njihova odgovornost, tako i dobivaju mjesecnu naknadu bio kvar ili ne bio. Druga stvar je što odreedjeni kucni savjeti ne potpisuju ugovore, svaki upravitelj to prati i uredjuje i daje savjete kakav treba da bude odnos servisera i kucnog savjeta.
eeeeeee

#4456 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Bobi wrote: 02/12/2025 10:22 Zakon propisuje godišnji pregled, šta ti nije jasno? To nije nepotrebno i nije kradja, tako ne bi trebao ni ici na tehznkički pregled automobila :D. To su takvi propisi, tehnički uredjaji moraju proci periodični pregled, tako prpisano, donesena odluka, iskustveno,povijesno, istorijski, ne znam kako da ti objasnim, to je tako iz rtazloga da se ne desi nesreca sa mnogo vecim ili tezim posljedicama.
Slažem se ja s tobom i sve je jasno :mrgreen: samo diskutujemo.

Da ti plaćaš majstora za auto svaki mjesec i radiš servis i ovaj te laže tj. ne sanira ti kvarove, a vidi ih tebi je to ok?

Onda nam mjesečni servis i ne treba već godišnji i onda pozoveš servis jednom da sanira sve što na godišnjem traže i to je to.
Bobi
Forum administrator

#4457 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Pa i sa voznim parkom i ako imas jedan automobil ugovaras pismeno sa servisom prava i obaveze. Ako ne popravi ima se sud, tražis drugi servis. kad kupis automobil nov i imas garanciju sve lijepo pise u ugovoru, prava i obaveze :D. Tako i sa rabljenim automobilima, ko drzi da mu automobil mora biti uvijek spreman i ispravan ugovori sa servisom mjesecni pregled. Imas pomoc na putevima, placas a ne moras ih nikad zvati, imas svasta nešta sta se placa redovno ali imas sigurnost naknadnu, osiguranje automobila, mislim obavezno kad napravis nekom stetu, placas 20 godina nikad nikog nisi udario, sad ne bi trebalo placat? Sve se ugovori.
Bobi
Forum administrator

#4458 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

A gle sad, ako imas ugovor sa serviserom i dodje inspekcija i kaze ne valja ovo ono tamo vamo, eh tu upravitelj sa svojom pravnom sluzbom kaze serviseru, jarane bio si duzan da po ugovoru uradis to i to bla bla..tako se to radi, ako ne radi imas sud i ugovor, upravitelj zato i uzima mjesecnu naknadu da posreduje izmedju stanara i servisa.
eeeeeee

#4459 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Bobi wrote: 02/12/2025 10:50 A gle sad, ako imas ugovor sa serviserom i dodje inspekcija i kaze ne valja ovo ono tamo vamo, eh tu upravitelj sa svojom pravnom sluzbom kaze serviseru, jarane bio si duzan da po ugovoru uradis to i to bla bla..tako se to radi, ako ne radi imas sud i ugovor, upravitelj zato i uzima mjesecnu naknadu da posreduje izmedju stanara i servisa.
- Mjesečni pregled radi preglede i servis uz dodatnu naplatu mijenjanja dijelova i slično (sve što sanira od strane servisa stanari opet plaćaju),
- Godišnji pregled radi preglede, ali ne radi servis.

Koja je razlika između jednog i drugog pregleda ako nema para za servis na računu zgrade?
Nemoj samo reci Zakon to znamo :D
Bobi
Forum administrator

#4460 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

pa taj godišnji pregled natjera stanare da održavaju lift, imao nemao para, dodje na kraju opštinska inspekcija i zapečati lift :D. Ljudi su ovce treba ih kontolisati stalno, sutra lift propadne ko ce odgovarat? Stanari, sve bi prebacili na inspkesiju, nisu oni duzni da vam popravljaju lift nego da stanarima utuve u glavu da ga treba odrzavat, nije kriv serviser jel obavlkja dobro ilo loše servis, odgovorni su stanari koji ne kontrolisu servisera i nisu napravili ugovor, najveca odgovornost je u stanarima, oni bi da niko nista ne ugovara da nemajunobaveze a da im sve radi :D.
Iz tog razloga postoje godisnji ovlasteni pregledi koju ce utvrdjivati nedostatke jer ljudi su skloni mahinacijama prevarama mutljavinama kradjama sve radi nekog šičara od par desetina maraka :D. Ne moze se govorit o nemastini sad, solidne su plate penzije moze se mjesecno izdvojti za odrzavanje ali eto, propast ce za 10 KM mjesecno. Lift u zgradama je potreba kao neke druge stvari, struja voda, mora se placat i odrzavat, lift se kvari mora se odrzavat neispravan lift moze uzrokovati nesrece sa fatalnim posljedicama, e zato ti je taj godisnji pregled.
eeeeeee

#4461 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Bobi wrote: 02/12/2025 11:44 pa taj godišnji pregled natjera stanare da održavaju lift, imao nemao para, dodje na kraju opštinska inspekcija i zapečati lift :D. Ljudi su ovce treba ih kontolisati stalno, sutra lift propadne ko ce odgovarat? Stanari, sve bi prebacili na inspkesiju, nisu oni duzni da vam popravljaju lift nego da stanarima utuve u glavu da ga treba odrzavat, nije kriv serviser jel obavlkja dobro ilo loše servis, odgovorni su stanari koji ne kontrolisu servisera i nisu napravili ugovor, najveca odgovornost je u stanarima, oni bi da niko nista ne ugovara da nemajunobaveze a da im sve radi :D.
Iz tog razloga postoje godisnji ovlasteni pregledi koju ce utvrdjivati nedostatke jer ljudi su skloni mahinacijama prevarama mutljavinama kradjama sve radi nekog šičara od par desetina maraka :D. Ne moze se govorit o nemastini sad, solidne su plate penzije moze se mjesecno izdvojti za odrzavanje ali eto, propast ce za 10 KM mjesecno. Lift u zgradama je potreba kao neke druge stvari, struja voda, mora se placat i odrzavat, lift se kvari mora se odrzavat neispravan lift moze uzrokovati nesrece sa fatalnim posljedicama, e zato ti je taj godisnji pregled.

Ček ček kako to da ih može godišnji pregled natjerati da porave kvar ili nedostatak de mi malo pojasni?
Znači mjesečni ih ne natjera već godišnji, e paravo ih natjera kada nemaju novca na računu de molim te.

Znači došli smo na moje na koje mi nisi odgovorio (nemoj se pozivati na Zakon i eto natjerat će ih nešto :izet: )

- Mjesečni pregled radi preglede i servis uz dodatnu naplatu mijenjanja dijelova i slično (sve što sanira od strane servisa stanari opet plaćaju),
- Godišnji pregled radi preglede, ali ne radi servis.

Koja je razlika između jednog i drugog pregleda ako nema para za servis na računu zgrade?
Bobi
Forum administrator

#4462 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Godišnji pregled je inspekcijski pregled, firma ovlastena od države, oni teebi ne popravljaju nego opisuju stanje koje su zatekli i na osnovu toga napisu saopstenje. Država ti da vrijeme ili da popraviš ili ti zapečati lift. SDtanari odlučuju hocel ici pojeske ili ne. Stanari odlucuju hoce li uzet ovog ili onog servisera, hoce li potpisat ugovor sa servisom, hoce li dati pare ili nece.
Bobi
Forum administrator

#4463 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

Nema para nema lifta, jednostavno :D.
eeeeeee

#4464 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Bobi wrote: 02/12/2025 17:17 Godišnji pregled je inspekcijski pregled, firma ovlastena od države, oni teebi ne popravljaju nego opisuju stanje koje su zatekli i na osnovu toga napisu saopstenje. Država ti da vrijeme ili da popraviš ili ti zapečati lift. SDtanari odlučuju hocel ici pojeske ili ne. Stanari odlucuju hoce li uzet ovog ili onog servisera, hoce li potpisat ugovor sa servisom, hoce li dati pare ili nece.
Pitanje na osnovu navedenog

Ako si uradio godišnji pregled 1.12.2025. i utvrdi se da je sve OK.

Nakon mjesec dana u januaru 2026. serviser vidi opasan problem na liftu.

Po tvome ovlaštena firma od strane države će zapečatiti lift tek kada je sljedeći godišnji pregled 1.12.2026. tj. kada urade inspekcijiski pregled i daju preporuke šta da se otkloni, ako se ne otkloni pješke?

Upravo se ovo desilo korisniku intro koji je postavio sliku je li to taj famozni izvještaj lafo ovlaštene firme :lol:

ko-su-upravitelji-u-vasoj-zgradi-t66834 ... #p20104632

Kontas li sada šta je problem?
Lift uredno radio do obavijesti :izet:, a vjerovatno i nakon nje će raditi bez ikakvih problema :izet:

Šta je radila mjesečna inspekcija i serviser i tako možda 11 mjeseci :lol: :lol: :lol:
Tako da nadam se da ti je jasno da je to legalna pljačka stanara kroz Zakon sve se to riješi kroz mjesečnu inspekciju i servis koji stanari debelo plate.
Bobi
Forum administrator

#4465 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

eeeeeee wrote: 02/12/2025 19:17 Nakon mjesec dana u januaru 2026. serviser vidi opasan problem na liftu.
Da, obavjesti stanare da treba popraviti, ako nema para obavijesti upravitelja a upravitelj šalje vanrednu inspekciju koja ce utvrditi cinjenicno stanje. tako to funkcionise, liftovi, kranovi, autobusi,avioni, gdje god i sta god vrsi trasnposrt ljudi. O kakvim pljačkama ti pričaš, takav je zakon da se spriječi samovolja ljudi koja moze dovesti do tragicnih posljedica. Samovolja je situacija da stanari nece da plate time ugrozavajuci svoj i tudji zivot. jel nam treba to ? Normalna drustv a su napravila pravila ponašanja prilikom koristenja i odrzavanja sredstava koja sluze za transport ljudi.
Bobi
Forum administrator

#4466 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

eeeeeee wrote: 02/12/2025 19:17 Tako da nadam se da ti je jasno da je to legalna pljačka stanara kroz Zakon sve se to riješi kroz mjesečnu inspekciju i servis koji stanari debelo plate.
verifikovan inspektor, skolovan obucen prosao obuke i usavrsavanja, ne moze biti inepktor kv ss ili vk elektricar ili bravar. Po tvom svaki svrsen zanatlija bi mogaso biti inspektor a to ne ide, nije ni svaki svrseni medicinar hirurg ili specijalista, kontas? Postoje pravila, onda ne bi trebao ni godisnji tehnicki pregled automobila jer pobogi vozim ja kod komsije mehanicara svaki mjesec on to provjeri i kaze da je ok :D.
peca777

#4467 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by peca777 »

Par pitanja pls:

-da li mogu da zatrazim trenutni iznos na racunu zgrade
-da li mogu da zatrazim prikaz radova i naplate za period zadnje 3 godine
-da li mogu zatraziti procentualno koliko stanara placa

Navedne stavke nigdje nisu navedene, te nisam u mogucnosti dobiti info od PEV. Istog smo pokusali promijeniti, no u minstarstvu odbijaju radi "necitkog potpisa stanara".
peca777

#4468 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by peca777 »

made_in_sarajevo wrote: 06/10/2025 13:41 komso i ustaklio, jos malo spreman da izdaje manji stan 8-) :lol: .

mislim da sam im dobro pojebo planove pisanjem svaki dan i na kraju u emailu koji je svima otisao pa i kantonu, korupcija,ministarstvu gdje sam im direktno napisao da sumnjam da su uzeli pare jer nema nikakve logike sve ovo. kad me zovu nije tako, radi se, rjesava se i uglavnom izdato je rjesenje da se sve srusi i vrati u prvobitno stanje. rjesenje okaceno i na oglasnoj ploci u opstini, ima covjek 3 dana da to pocne raditi ili ce opstina to srusiti preko svojih firmi ili kako vec ide i njemu fakturu ispostaviti. nesto sumnjam da ce ovaj to uraditi jer ljudina jutros portale staklene postavio :lol: . eh sad je pitanje koliko se opstina ceka sa tom listom za rusenje i pretpostavljam da ce tu biti povuci-potegni, policija, razvaljuj taj vrata sto je postavio gore i slicno.
Da li si nesto uspio rijesiti? Imamo slican problem.
peca777

#4469 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by peca777 »

vjeshalica wrote: 04/07/2023 16:04
mali_balon wrote: 04/07/2023 12:21
vjeshalica wrote: 03/07/2023 13:49 OKI trazi da se plati neki novac za sanaciju krova ,i da se ekstra plati po stanu,a to sto se placa mjesecno to nista,a sto nece od duznika da trazi da plati to isto nista. Balijesinska posla.
Pa zat se to ne bi trebalo skinuti sa vase "kamare" i ako nema dovoljno na kamari onda traziti pare od vas....
Ako je tako da morate platit sto vi ne angazujete majstore mimo oki lopova...garan bi bio puno jeftiniji
Poenta je sto "nema". Zato i traze da se plati po stanu. Da stvar bude jos interesantnija oni ne traze od neplatisa da izmire obaaveze al znaju traziti od sviju. Ne znam ni za sta placam to odrzavanje koji q. Iskreno. Nemamo lifta u haustoru. Samo omlati cistacica ili ja.
Kako je ovo rijeseno, ako se moze znati? Da li je bilo curenja? Zar to ne spada pod hitne poprake, gdje moraju to rijesiti, neovisno o iznosu novca?
d) prokišnjavanja, odnosno prodora vode i drugih atmosferskih padavina u zgradu,
(5) Upravnik je dužan izvršiti hitnu popravku iz člana 37. stav (2) ovog zakona i ako na podračunu zgrade, odnosno na transakcijskom računu upravnika prema analitičkoj kartici za zgradu, ne postoje obezbijeđena sredstva, za taj iznos će ispostaviti račun etažnim vlasnicima, a naplatu će izvršiti prioritetno po obezbijeđenju sredstava od strane etažnih vlasnika.
made_in_sarajevo

#4470 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by made_in_sarajevo »

peca777 wrote: 05/12/2025 14:19
made_in_sarajevo wrote: 06/10/2025 13:41 komso i ustaklio, jos malo spreman da izdaje manji stan 8-) :lol: .

mislim da sam im dobro pojebo planove pisanjem svaki dan i na kraju u emailu koji je svima otisao pa i kantonu, korupcija,ministarstvu gdje sam im direktno napisao da sumnjam da su uzeli pare jer nema nikakve logike sve ovo. kad me zovu nije tako, radi se, rjesava se i uglavnom izdato je rjesenje da se sve srusi i vrati u prvobitno stanje. rjesenje okaceno i na oglasnoj ploci u opstini, ima covjek 3 dana da to pocne raditi ili ce opstina to srusiti preko svojih firmi ili kako vec ide i njemu fakturu ispostaviti. nesto sumnjam da ce ovaj to uraditi jer ljudina jutros portale staklene postavio :lol: . eh sad je pitanje koliko se opstina ceka sa tom listom za rusenje i pretpostavljam da ce tu biti povuci-potegni, policija, razvaljuj taj vrata sto je postavio gore i slicno.
Da li si nesto uspio rijesiti? Imamo slican problem.
Nista, komso gradi i dalje kucka pomalo, uzurpiro cijeli krov i eto. Prije 5-7 dana sam opet poslao email kompletnoj opstini, inspekciji, oki, cak sam i mailove policije ubacio i sve isto naveo i pitao kad je rok da opstina srusi ovo posto je izdato rjesenje za rusenje, a zalba ne odlaze izvrsenje. Niko nije odgovorio na taj email, a efendica sam isto pitao ja facebook i samo seen bacio.

U biti ako predajes inspekciji licno obavezno dupli papiri da ti se potpisu da su primili. Ja sam sve na email slao iako trube da prema pravilniku nije sluzbeni zahtjev i bla bla bla, ali sve na email. Nema nije stiglo, ostalo u ladici. Npr komso kad je lapio predmet iz opstine, inspekcija je svakako imala sve na kompjuteru ali i da nisu mogli su mail otvoriti i sve imaju. Celicne zivce spremi i budi spreman da cesto zoves policiju i da trazis utvrdjivanje identiteta investitora i onda prijavis inspekciji da je bila policija i da obavezno traze zapisnik sa imenima. Policija ce ti reci nije to nase, ali trazi da izadju i zapisu imen koja zateknu.
pepeljara

#4471 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

lijepo :thumbup: , kad skontas da se uzima mjesecno samo zato sto je upravitelj tu, a nagodni su ko putin oko mira u ukrajini.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/redzo-l ... /251217050
DonieBrasco

#4472 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by DonieBrasco »

Nece ovo proci jer ti upravitelji su zasticeni kao Coviceve kladionice.
pepeljara

#4473 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

zamisli ti ne mozes napraviti nista u zgradi izabrati firmu ako ista nema ugovor paz sad sa tim upraviteljom :D
eeeeeee

#4474 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

pepeljara wrote: 17/12/2025 11:35 zamisli ti ne mozes napraviti nista u zgradi izabrati firmu ako ista nema ugovor paz sad sa tim upraviteljom :D
Ko to kaže?

Ti kao predstavinik stanara uvijek možeš zatražiti minimalno tri ponude od koja jedna može i ne mora biti od upravitelja.
Izabereš jednu i vozdra

Član 41 stav p) ;) :izet:
pepeljara

#4475 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

Ne to, nego izvodjac radova bilo cega preko upravitelja mora biti firma koja ima ugovor sa upraviteljom.
Post Reply