English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Riddle

#4451 Re: English Premier League

Post by Riddle »

Teufik wrote:Vela Havle!!!
Pravi izbor rijeci. :lol:

Cekam izjavu Wengera. :oops:
extraordinary

#4452 Re: English Premier League

Post by extraordinary »

The Realist wrote:
ultima_palabra wrote:
The Realist wrote:I City i Chelsea će moći trošiti koliko hoće, jer će vlasnici njima taj novac davati, tj. dokapitaliziraju sve i to je to, duga nema, klub potrošio novac i to je to.
Pa upravo to pravila zabranjuju.
The Realist wrote:Dalje, klub smije trošiti novac koji zaradi od sponzora. Kao da je problem šeicima staviti reklamu i njoj platiti Cityu 100mio po sezoni, 200, koliko god.... Nema tog pravnog puta kojim UEFA to može zabraniti.
To je jedna od rupa u pravilima... UEFA može u to uključiti i zabranu sponzorstava od strane firmi povezanih sa vlasnicima.
Naravno da UEFA ne može ništa zabraniti, ali može postavljati uslove za učešće u svojim takmičenjima. Isto kao što FIFA ne može zabraniti vladi jedne zemlje da se upliće u rad fudbalskog saveza, ali može zabraniti reprezentaciji te zemlje učešće u svojim takmičenjima.

Pa ne zabranjuju, baš kažu da se samo može dokapitalizirati, ali ne posuđivati, zato će klubovi moći i dalje toliko trošiti.

A što se sponzorstva tiče, a to nema teorije da će se desiti. Ipak je njima cilj što više love u fudbalu. Oni ovo uvode kako neki klubovi ne bi propali, a veliki su i bio bi to financijski gubitak za njih, a ako će neko donirati klubovima novac i oni neće biti u minusu, to njih apsolutno ne zanima.
Koliko sam ja shvatio Fair Play pravila, klub će moći trošiti onoliko para koliko bude imao u plusu, a priliv sredstava nevezanih za fudbal će biti onemogućen. Kako to Fifa misli uraditi ne znam, ali Bundesliga funkcioniše na tom principu već neko vrijeme.
The Realist

#4453 Re: English Premier League

Post by The Realist »

extraordinary wrote: Koliko sam ja shvatio Fair Play pravila, klub će moći trošiti onoliko para koliko bude imao u plusu, a priliv sredstava nevezanih za fudbal će biti onemogućen. Kako to Fifa misli uraditi ne znam, ali Bundesliga funkcioniše na tom principu već neko vrijeme.
Da, ali su baš naveli ovo za vlasnike i dokapitalizaciju, tako da tu nema crnih dana za one čije su gazdne voljne investirati u klub.

Također je u Engleskoj situacija malo drugačija, jer mnoge te ekipe više nisu "FC", nego PLC, a oni koji su u vlasništvu klubova se vode kao biznisi i teško je neke stvari onda zabraniti, jer FIFA i UEFA mogu neke zabrane staviti, ali ne smiju kršiti zakone EU-a recimo.... (Bosman pravilo recimo, tako je i došlo do njega).

Njemačka je to drugačije regulisala na samom početku, u Engleskoj je puno teže.

Zato još nije jasno na šta će se pravila odnositi, koje su to obaveze koje će se računati, a koje ne, jer su dugovi puno prije ovog pravila nastali i naravno da neko može reći, ja sam uložio toliko i toliko novca i sada vi mijenjate pravila i mene dovodite u bezizlaznu situaciju (recimo City, Chelsea, dug Uniteda), te se zato i oni prilagođavaju tome, jer znaju da im inače plan ne bi uspio.
burek_in_space

#4454 Re: English Premier League

Post by burek_in_space »

ultima_palabra wrote: Pa ako si gledao neku njihovu utakmicu znaš o čemu pričam 8-) Ma ljudi dovode samo igrače dva metra visoke i metar i po široke... eventualno kakvo sitnije krilo ili bek da im može nabacivati lopte. A tek aut... svi u napad jedan je Delap :-)
Pravo da ti kazhem, i ono shto sam gledao, pratio sam samo Begovica, ostalo me nije zanimalo. :D

Inache, ovom prilikom bih da chestitam simpatizerima Man UTD-a novu, 19. titulu prvaka Engleske.
bingov buraz

#4455 Re: English Premier League

Post by bingov buraz »

Mislim da je ovo rekordno kolo po broju golova zasad 7 utakmica 38 golova ako sam dobro izracunao
extraordinary

#4456 Re: English Premier League

Post by extraordinary »

The Realist wrote:
extraordinary wrote: Koliko sam ja shvatio Fair Play pravila, klub će moći trošiti onoliko para koliko bude imao u plusu, a priliv sredstava nevezanih za fudbal će biti onemogućen. Kako to Fifa misli uraditi ne znam, ali Bundesliga funkcioniše na tom principu već neko vrijeme.
Da, ali su baš naveli ovo za vlasnike i dokapitalizaciju, tako da tu nema crnih dana za one čije su gazdne voljne investirati u klub.

Također je u Engleskoj situacija malo drugačija, jer mnoge te ekipe više nisu "FC", nego PLC, a oni koji su u vlasništvu klubova se vode kao biznisi i teško je neke stvari onda zabraniti, jer FIFA i UEFA mogu neke zabrane staviti, ali ne smiju kršiti zakone EU-a recimo.... (Bosman pravilo recimo, tako je i došlo do njega).

Zato još nije jasno na šta će se pravila odnositi, koje su to obaveze koje će se računati, a koje ne, jer su dugovi puno prije ovog pravila nastali i naravno da neko može reći, ja sam uložio toliko i toliko novca i sada vi mijenjate pravila i mene dovodite u bezizlaznu situaciju (recimo City, Chelsea, dug Uniteda), te se zato i oni prilagođavaju tome, jer znaju da im inače plan ne bi uspio.

Ali Fifa je Bog i batina fudbala, i njenu volju moraju poštovati. Uostalom, dobili su dovoljno dug rok da se prilagode, na njima je da li će uspjeti ili će biti suspendovani iz Uefinih takmičenja.
ultima_palabra

#4457 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

The Realist wrote:

Pa suštinski nema razlike između posudbe i dokapitalizacije od strane vlasnika... pa ne bi se tolika frka dizala da je to tako lako preskočiti.
Koliko sam čitao, vlasnik će moći upumpati dodatna stredstva za novi stadion, razvoj omladinskog pogona i slične stvari.
Better Man

#4458 Re: English Premier League

Post by Better Man »

Danas smo po ko zna koji put bili svjedoci zasto je Engleska premier liga daleko najbolja na svijetu. Pogledajte samo rezultate i preokrete. Newcastle i Arsenal su odigrali ludjacki dobru utakmicu.
Neelix

#4459 Re: English Premier League

Post by Neelix »

jedini razlog zasto ti tako mislis je zato sto si isao u london gdje ima cd shopova sa najnovijim izdanjima :D
Edin H.

#4460 Re: English Premier League

Post by Edin H. »

Better Man wrote:Danas smo po ko zna koji put bili svjedoci zasto je Engleska premier liga daleko najbolja na svijetu. Pogledajte samo rezultate i preokrete. Newcastle i Arsenal su odigrali ludjacki dobru utakmicu.
Samo zbog suca lupeza :oops:
Better Man

#4461 Re: English Premier League

Post by Better Man »

Neelix wrote:jedini razlog zasto ti tako mislis je zato sto si isao u london gdje ima cd shopova sa najnovijim izdanjima :D
Nema to veze. Pratim Engleski nogomet, tj. ligu jos od ranih osamdesetih i odgovorno tvrdim da da je u ovom trenutku najkvalitetnija, a to potvrdjuju fenomenalne utakmice i ludjacki rezultati. Zna se desiti i kod englez da u jednom kolu budu lose i dosadne utakmice, ali generalno gledajuci liga im je u ovom trenutku najaca.
bingov buraz

#4462 Re: English Premier League

Post by bingov buraz »

Edin H. wrote:
Better Man wrote:Danas smo po ko zna koji put bili svjedoci zasto je Engleska premier liga daleko najbolja na svijetu. Pogledajte samo rezultate i preokrete. Newcastle i Arsenal su odigrali ludjacki dobru utakmicu.
Samo zbog suca lupeza :oops:
Better ako ne spomene svjetlosne godine ja odma kontam neko mu hakovo akaunt :D tako da ovu izjavu uzimam sa rezervom
Teufik

#4463 Re: English Premier League

Post by Teufik »

Ne znam dal'se stvarno treba raspravljati o kvaliteti EPL.
The Realist

#4464 Re: English Premier League

Post by The Realist »

ultima_palabra wrote:Pa suštinski nema razlike između posudbe i dokapitalizacije od strane vlasnika... pa ne bi se tolika frka dizala da je to tako lako preskočiti.
Koliko sam čitao, vlasnik će moći upumpati dodatna stredstva za novi stadion, razvoj omladinskog pogona i slične stvari.
Ima, ako se uradi dokapitalizacija, taj se novac ne mora vraćati vlasniku, dok ako posudi, to će morati. Znam samo da su dozvolili dokapitalizaciju....

Znam i da ima puno načina da se sve to fino zaobiđe i da će vjerovatno opet udariti najviše po manjim klubovima. Sada više neće moći ni izvući previše novca od velikih klubova, a opet će morati prodavati.
ultima_palabra

#4465 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

Mislim da nisi u pravu, zašto bi Wenger u nedavnoj izjavi spominjao sponzorstva kao način da se zaobiđu pravila, ako se ona mogu zaobići na tako jednostavan način kao što je dokapitalizacija?
Evo par stvari koje sam uspio pronaći.
Factbox on UEFA's Financial Fair Play rules:

BACKGROUND

The Financial Fair Play (FFP) plan is designed to stop reckless spending by clubs and rich benefactors from injecting large amounts of cash, a practice which distorts the transfer market, pushes players' wages to astronomical levels and has a knock-on effect as other clubs try to keep up.

* Clubs will instead have to live within their means by ensuring that their expenditure is not more than the revenue they generate through their activities -- the "break-even rule".

* A UEFA report last year said that around 50 percent of top European clubs were losing money and 20 percent were producing serious deficits.

* Inspired by UEFA President Michel Platini, the plan took two years to formulate. Stricter licensing rules came in last June, while the enhanced rules come into force on June 1 this year.

THE NEW RULES

* When the new rules are fully enforced, clubs will only be allowed to enter European competition if their generated revenues -- money from sources such as television rights, gate receipts, competition prize money and sponsorship -- is equal to or greater than their expenditure

* Clubs are also barred from owing money to other clubs, players, tax authorities and social service departments.

PRACTICALITIES

* UEFA has set up a Club Financial Control Panel, headed by former Belgium Prime Minister Jean-Luc Dehaene, which is responsible for scrutinising clubs' accounts and enforcing the club licensing system.

* The next key step comes on June 1 this year when the rule which bans clubs from owing money to other clubs, players, tax and social security departments will come into force.

* The break-even requirement, banning clubs from spending more than their generated revenues, will take effect for the financial statements of the reporting period ending 2012.

* The first season where a club could be barred from European competition will be 2013-14.

EXCEPTIONS

* Money invested in stadiums and youth development does not count in the expenditure for FFP purposes. The main targets are high wages and high transfer fees.

* Benefactors are allowed to contribute up to a maximum of 45 million euros for the 2013-14 and 2014-15 seasons together.

* This will be reduced to 30 million euros for the period covering 2015-16, 2016-17 and 2017-18.
smoki_choko

#4466 Re: English Premier League

Post by smoki_choko »

desilo se i to, izgubiše komšije i to od fenjerasa konačno. red je bio vec
Edin H.

#4467 Re: English Premier League

Post by Edin H. »

Wolverhampton rules :dance:
ultima_palabra

#4468 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

Edin H. wrote:Wolverhampton rules :dance:
Vakat je i bilo...
Prvo 5 minuta nadoknade, pa onda ne svira dva faula na Doyleom (u jednom mu je Smalling rearanžirao facu), još jedan nedosviran faul u napadu u 16ercu Wolvesa, i onda na kraju doda još pola minuta bez razloga :-)
smoki_choko

#4469 Re: English Premier League

Post by smoki_choko »

jel to web opet sudio :D
The Realist

#4470 Re: English Premier League

Post by The Realist »

extraordinary wrote:
The Realist wrote:

Ali Fifa je Bog i batina fudbala, i njenu volju moraju poštovati. Uostalom, dobili su dovoljno dug rok da se prilagode, na njima je da li će uspjeti ili će biti suspendovani iz Uefinih takmičenja.

Nije i pitanje je kako će se primjenjivati. Prvo, FIFA može reći šta god hoće, ali ako pri tome krši zakone EU, to se u Evropi NEĆE primjenjivati.

Što se ovog drugog tiče, pa pitanje je na šta će se gledati sve, jer recimo, ako se Unitedu gledaju dugovi i otplate rata, kako onda oni imaju dovoljno vremena? Jedino da prodaju klub nekim milijarderima.
The Realist

#4471 Re: English Premier League

Post by The Realist »

ultima_palabra wrote:Mislim da nisi u pravu, zašto bi Wenger u nedavnoj izjavi spominjao sponzorstva kao način da se zaobiđu pravila, ako se ona mogu zaobići na tako jednostavan način kao što je dokapitalizacija?
Evo par stvari koje sam uspio pronaći.
Factbox on UEFA's Financial Fair Play rules:

BACKGROUND

The Financial Fair Play (FFP) plan is designed to stop reckless spending by clubs and rich benefactors from injecting large amounts of cash, a practice which distorts the transfer market, pushes players' wages to astronomical levels and has a knock-on effect as other clubs try to keep up.

* Clubs will instead have to live within their means by ensuring that their expenditure is not more than the revenue they generate through their activities -- the "break-even rule".

* A UEFA report last year said that around 50 percent of top European clubs were losing money and 20 percent were producing serious deficits.

* Inspired by UEFA President Michel Platini, the plan took two years to formulate. Stricter licensing rules came in last June, while the enhanced rules come into force on June 1 this year.

THE NEW RULES

* When the new rules are fully enforced, clubs will only be allowed to enter European competition if their generated revenues -- money from sources such as television rights, gate receipts, competition prize money and sponsorship -- is equal to or greater than their expenditure

* Clubs are also barred from owing money to other clubs, players, tax authorities and social service departments.

PRACTICALITIES

* UEFA has set up a Club Financial Control Panel, headed by former Belgium Prime Minister Jean-Luc Dehaene, which is responsible for scrutinising clubs' accounts and enforcing the club licensing system.

* The next key step comes on June 1 this year when the rule which bans clubs from owing money to other clubs, players, tax and social security departments will come into force.

* The break-even requirement, banning clubs from spending more than their generated revenues, will take effect for the financial statements of the reporting period ending 2012.

* The first season where a club could be barred from European competition will be 2013-14.

EXCEPTIONS

* Money invested in stadiums and youth development does not count in the expenditure for FFP purposes. The main targets are high wages and high transfer fees.

* Benefactors are allowed to contribute up to a maximum of 45 million euros for the 2013-14 and 2014-15 seasons together.

* This will be reduced to 30 million euros for the period covering 2015-16, 2016-17 and 2017-18.
Neki je novinar izjavio da će gazde valjda moći donirati novac klubu...., pa su tu već nastale kontroverze.

Čitao sam sada malo pravila i vidim da će puno stvari kontrolisati, čak i neke nemoralne dogovore i to kao neće uračunavati u financije kluba, koje će se gledati tim "break-even" pravilom. To mi baš nije jasno. Recimo da Cityevi vlasnici hoće da potpišu ugovor za glavnog sponzora Citya u vrijednosti od 150 mio godišnje, ili više, kako ovi to misle spriječiti? Koliki dio će priznati, a koliki ne?

Možda si upravu za dokapitalizaciju, jer o tome je vođena velika rasprava, pa ne smijem ipak ništa sto posto tvrditi.
Edin H.

#4472 Re: English Premier League

Post by Edin H. »

ultima_palabra wrote:
Vakat je i bilo...
Prvo 5 minuta nadoknade, pa onda ne svira dva faula na Doyleom (u jednom mu je Smalling rearanžirao facu), još jedan nedosviran faul u napadu u 16ercu Wolvesa, i onda na kraju doda još pola minuta bez razloga :-)
Unitedov niz od 24 utakmice bez poraza, a sve 24 utakmice se provukli na sudije, je konacno prekinut :oops:
The Realist

#4473 Re: English Premier League

Post by The Realist »

Edin H. wrote:
ultima_palabra wrote:
Vakat je i bilo...
Unitedov niz od 24 utakmice bez poraza, a sve 24 utakmice se provukli na sudije, je konacno prekinut :oops:
Ovo se zahebavaš, ili ustvari nemaš pojma šta se dešava u tom prvenstvu?
ja.neron

#4474 Re: English Premier League

Post by ja.neron »

smoki_choko wrote:sta ovo radi arsenal :-)
izofiraše se gore od MAN UTD

41 gol na 8 utakmica :-) :-) :-)
smoki_choko

#4475 Re: English Premier League

Post by smoki_choko »

ja.neron wrote:
smoki_choko wrote:sta ovo radi arsenal :-)
izofiraše se gore od MAN UTD

41 gol na 8 utakmica :-) :-) :-)
ovo sam ja posto kad je bilo 0-4 a onda je uslijedio jos veci šok :shock:
Post Reply