Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
james28

#4451 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

VladaFBiH wrote:
sabanss wrote:
zijancer wrote: a za termoizolaciju ne brini..nema je niti jedna zgrada prije ..hmmm..možda sedamdesetih
:P
Nema je niti jedna zgrada od prije rata... Kakve 70-te :D

Najdalje po tom pitanju su otišle zgrade na recimo Dobrinji 5, Vojničkom, u Radničkoj gdje su radili zidove fasadnom ciglom i eventualno ispod Tervol na vanjskim zidovima na kojima nema balkona i prozora (bokovi zgrada). To su zgrade rađene recimo 88' pa nadalje...
griješiš :) već 70tih su bile zgrade koje su imale termoizolaciju (za to vrijeme adekvatnu) koja je istina sa današnje tačke gledišta nikakva ali je bila npr. neboderi na malti i hrasnom imaju neki sloj nečega što liči na siporex ispod vanjskog sloja fasade dok Alipašino nema ništa već samo "go beton" a tek sredinom 80tih dolazi fasadna cigla koja je bila vrhunac izolacije u to doba
Alipašino najgore moguće naselje, isto geto, oni montažni neboderi, katastrofa
james28

#4452 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Sve je stvar džepa. Neko bi na Marin Dvoru, a ne može.
Neko opet može, ali neće.

Nekom je prioritet da mu je sve blizu, u krugu kilometar.
Nekom ne odgovara što nema parking, što je buka, što mu SCC pravi light show itd. i sl.

A neko je čisto snob.
Meni je u namjeri M.Dvor ali ne pod svaku cijenu. Jer osim blizine svega sto ta lokacija pruza zelim i osuncan stan bez vlage i bez instalacija iz Titovog ili doba Kralja Aleksandra Karadjordjevica :D
eh pa nema ti na Marindvoru nekih novih zgrada baš, sve ti je to Titina gradnja, osim one bijele zgrade, ali tu je kvadrat oko 5 milja ja mislim, pa bujrum
Tuzla111

#4453 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

james28 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Sve je stvar džepa. Neko bi na Marin Dvoru, a ne može.
Neko opet može, ali neće.

Nekom je prioritet da mu je sve blizu, u krugu kilometar.
Nekom ne odgovara što nema parking, što je buka, što mu SCC pravi light show itd. i sl.

A neko je čisto snob.
Meni je u namjeri M.Dvor ali ne pod svaku cijenu. Jer osim blizine svega sto ta lokacija pruza zelim i osuncan stan bez vlage i bez instalacija iz Titovog ili doba Kralja Aleksandra Karadjordjevica :D
eh pa nema ti na Marindvoru nekih novih zgrada baš, sve ti je to Titina gradnja, osim one bijele zgrade, ali tu je kvadrat oko 5 milja ja mislim, pa bujrum
I ja sam to pomislio, jos se kontam dobar si ako nadjes nesto iz Titina doba :D Ona AU gradnja je neka po 130 godina stara skoro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4454 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Niko nije spomenuo gradnju nego instalacije koje nisu mijenjane od sestojanuarske diktature ili Brijunskog plenuma :mrgreen:
dječak sa šibicama

#4455 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

eno kod autobuske stanice u istocnom rajvosa, lik prodaje stanove 900 km kvadrat, visoki raubau :D

mozda nekog zanima
sabanss

#4456 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

james28 wrote:
sabanss wrote:Izem ti grad, deset minuta voznje Ilidza - Vijecnica.

Doduse bez auta i sa nasim GRAS-om moze se razvuci i na par sati.
čime ba 10 minuta, Formulom 1? :lol: :lol:
Zeleni val 10 km udaljenosti? Možda malo karikiram ali Sarajevo je realno predgrađe nekog srednjeg evropskog grada.
gidra

#4457 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

james28 wrote:
gidra wrote:
seoBIH wrote:Otoka "podaleko" od grada? Jeste li vi ljudi otisli negdje dalje od Sarajeva?
ovdje izgleda većina tinejdžera piše pa se vode onom da su im kafane ispred kuće i kažu kako oni žive "u gradu" :D . I ja se pitam šta znači podaleko od grada?
Šta ako ti čitav život obitava u donjem dijelu grada, npr. od Otoke ka Dobrinji, posao ti na Stupu, roditelji na Dobrinji, prijatelji na Alipašinom, termini sa rajom fudbala na Ilidži i onda realno koliko takav čovjek ima potrebe u godini dana da ide do Centra eto izuzimajući SCC npr, itd itd.
Trebalo bi valjda da svako kupuje stan u skladu sa svojim potrebama i finansijskim mogućnostima i ova referenca "podaleko od grada" treba biti zadnje nešto što se gleda kada se dugoročno kupuje krov na glavom.
de ne lupaj jarane, svak voli da mu je stan u gradu, i da mu je grad blizu, samo je stvar da li ima mogućnosti da to sebi priušti, Ilidža i Dobrinja su gradovi za sebe i nemam ništa protiv, ali ja volim da sam baš u gradu, samo što je tu mnogo skuplje nego na Dobrinji recimo, sve prema mogućnostima
opisa to tomahavk maloprije, snobizam...
Evo ja prvi nikad ne bih zamjenio stan na Dolac Malti sa užim centrom grada ma ni da mi platiš, a pogotovo kuću na Ilidži sa brdima iznad centra, tipa Điđikovac, Višnjik, Kovači itd, a vjeruj mi itekako mogu priuštiti sebi to.
VladaFBiH

#4458 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

gidra wrote:
james28 wrote:
gidra wrote:
de ne lupaj jarane, svak voli da mu je stan u gradu, i da mu je grad blizu, samo je stvar da li ima mogućnosti da to sebi priušti, Ilidža i Dobrinja su gradovi za sebe i nemam ništa protiv, ali ja volim da sam baš u gradu, samo što je tu mnogo skuplje nego na Dobrinji recimo, sve prema mogućnostima
opisa to tomahavk maloprije, snobizam...
Evo ja prvi nikad ne bih zamjenio stan na Dolac Malti sa užim centrom grada ma ni da mi platiš, a pogotovo kuću na Ilidži sa brdima iznad centra, tipa Điđikovac, Višnjik, Kovači itd, a vjeruj mi itekako mogu priuštiti sebi to.
centar je super dok si momak i "landaraš" okolo od kafane do kafane ali kad dobiješ dijete tek onda skontaš kakvo je *ranje živjeti tamo a da ne govorim kada ostariš i sve ti smeta - u 90% zgrada nema lifta a buka ubi :)
xoklix

#4459 Re: Cijene stanova All about

Post by xoklix »

Stan se uzima po potrebi, jebote grad ako si na brdu ili nemas ziva mira od gradske buke.
Stan u centru grada je investicija, ko ima porodicu radije ce u Luzanima uzeti stan(za zivjeti) nego u centru.
Tuzla111

#4460 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Ljudi, svako ima razlicite potrebe i drugaciju finansijku situaciju. Gdje i zasto netko kupuje stan to je njegov problem. Sve ima svoju namjenu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4461 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote: Evo ja prvi nikad ne bih zamjenio stan na Dolac Malti sa užim centrom grada ma ni da mi platiš, a pogotovo kuću na Ilidži sa brdima iznad centra, tipa Điđikovac, Višnjik, Kovači itd, a vjeruj mi itekako mogu priuštiti sebi to.
Upravo. Ne bih vala na ta brda ni da mi platis. Maksimalni nagib koji bih podnio je Kralja Tomislava :D
james28

#4462 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

ko vam priča o brdima, ne bih ni ja tamo, zimi se nemoguće popeti autom, govorim o ravnici, stanovi na Grbavici recimo ispunjavanju po meni sve uslove, u centru si (ja kad govorim centar ne mislim nužno na Titovu i Ferhadiju, ne bih poželio tamo živjeti), imaš Vilsonovo, zelenila, parkova, sve ti je blizu, ravnica, itd itd, i za porodični i za samački život, a i stanovi tamo su prilično novi, te stanove od po 150 godina stare ne bih ni gledao, to bi trebalo sve promijeniti i opet ne bi bilo to to, ima miševa, žohara, ma svega, a puknu cijene ko da je jučer napravljeno
james28

#4463 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

@gidra ma dobro prijatelju svak ima svoje, malo mi je to čudno, ali uredu, ljudi su različiti

nije to nikakav snobizam nego čisto praktičnost, često moram biti u gradu, i nikako mi se ne bi dalo da se moram voziti po sat i po, em oduzima vrijeme em ode goriva, a svi znamo da su cijene goriva skočile :lol: ovako brate sve pjehoke, to je neprocjenjivo
beni-bu-man

#4464 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

james28 wrote:ko vam priča o brdima, ne bih ni ja tamo, zimi se nemoguće popeti autom, govorim o ravnici, stanovi na Grbavici recimo ispunjavanju po meni sve uslove, u centru si (ja kad govorim centar ne mislim nužno na Titovu i Ferhadiju, ne bih poželio tamo živjeti), imaš Vilsonovo, zelenila, parkova, sve ti je blizu, ravnica, itd itd, i za porodični i za samački život, a i stanovi tamo su prilično novi, te stanove od po 150 godina stare ne bih ni gledao, to bi trebalo sve promijeniti i opet ne bi bilo to to, ima miševa, žohara, ma svega, a puknu cijene ko da je jučer napravljeno
:thumbup:

Lijepo moje Hrasno i Trg Heroja :mrgreen:
Rockefeller

#4465 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

Zivio sam tri godine u centru, ne bi vise. Ispred ulaza u zgradu „metli“ stolove i stolice nisi mog‘o uc u zgradu. Te kafane su najgore, pogotovo za ljeto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4466 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

samo ravnica

život u centru je vjerujem OK ako nemaš kola :mrgreen:
DaffyDuck

#4467 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

lijepo brdo :lol:
Voltriz

#4468 Re: Cijene stanova All about

Post by Voltriz »

Sta kazete na ovo? https://www.olx.ba/artikal/29689854/sta ... renoviran/

Zadnji je sprat.
moonca

#4469 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Nije li puno 2000 m2 za C. Vilu?-- stan ok, mada zadnji sprat, ravan krov, jako toplo ljeti.
Voltriz

#4470 Re: Cijene stanova All about

Post by Voltriz »

Puno vjerovatno jest ali ima hrpa stanova koja nisu ni blizu renoviranog da se prodaju za iste pare ili cak skuplje. I mene brine taj krov ali samo mi CV i Hrasno dolaze u obzir.
moonca

#4471 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Ja imam stan na drugoj lokaciji sa istim krovom ista kvadratura. Moj je predzadnji i bilo je godinama problema sa curenjem stanarki iznad.Prosirila se vlaga i do mog stana.

Nisam trenutno u tom stanu i ne znam kakva je situacija, no stanari izgleda ne odvajaju sredstva za odrzavanje krova i fasade.

Vjerovatno mozes dobiti info da li je radjeno sta sa krovom zadnjih godina, ali biti ce topliji jer je izgleda izlozes suncu cijeli dan. :zoka:
Voltriz

#4472 Re: Cijene stanova All about

Post by Voltriz »

Pa da, mislim se raspitat malo i sa komsijama popricat. Ako neko zivi u toj zgradi neka se javi :D
moonca

#4473 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Voltriz wrote:Pa da, mislim se raspitat malo i sa komsijama popricat. Ako neko zivi u toj zgradi neka se javi :D
Ali koliko vidim, to je sada jednosoban stan- jedna spavaca soba, zar ne?
Voltriz

#4474 Re: Cijene stanova All about

Post by Voltriz »

Stan ima dnevnu i spavacu sobu.
Rizvan

#4475 Re: Cijene stanova All about

Post by Rizvan »

Tema je Cijene stanova, ali šta kažete na cijene kuća u okolini Sarajeva? Gledam na piku, kuće u Azićima, Hotonju i sličnim lokacijama se cijene preko 200k, ima ih čak i preko 300k. :-) Ko su ljudi koji su spremni iskeširati toliki novac za ove lokacije?

Hajde u užem dijelu Sarajeva, zbog turizma donekle razumijem ovako visoku cijenu kvadrata u odnosu na standard, ali nisu mi jasne visoke cijene za naselja tipa Hotonj, Stup i sva ostala brdska naselja od Mojmila i Sokolja, pa do Sedrenika.... ili su cijene na piku prenapuhane u nadi da se naleti na nekog naivka, a u realnostoi se barata sa skromnijim ciframa.

Gledajući cijene na piku ispade da kuće u perifernim dijelovim Sarajeva koštaju isto ili čak i skuplje nego kuće u nekim siromašnijim američkim gradovima. A i ti siromašniji gradovi u SAD-u imaju 3-4 puta bolji standard od Sarajeva.
Post Reply