Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
omar little

#4451 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

na ispitu afrike amerika je pala jednako kao i ostatak svijeta. americke administracije, ukljucujuci i clintona, su imale zastrasujuce (sto ce reci skoro pa nepostojece) konkretne programe pomoci africi. nezavisne i privatno financirane organizacije u americi pomazu africi ali to nije isto sto i drzavna politika. servisiranje africkog duga (cini mi se 15 billions godisnje) se ne stavlja u pitanje, proizvodnja i prodaja generickih lijekova i koktela za AIDS se ne dozvoljava, restruktuiranje i promjena ekonomske politike prema uvozu iz afrike nije niciji prioritet, promjena uvjeta zaduzivanja kod IMF-a i WB je takodjer sizifov posao itd. itd. jos milijun stvari. ne kazem da ne postoje pomaci ali s obzirom na razmjer ekonomske i zdravstvene katastrofe s kojom je afrika suocena ti pomaci se cine kao kap u moru. u danasnjem politickom svijetu arapski zivot je jeftin ali je africki bezvrijedan. i tako vec decenijama.
ne mogu reci da sam citala sto/ako je obama konkretno rekao i predlozio sto se tice afrike, ali i da je imao najidealnije planove od toga nema nista. njemu je americka ekonomija prioritet broj jedan, dva, tri, cetiri, pet pa tek onda ostale stvari.
jefferson

#4452 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

omar little wrote:na ispitu afrike amerika je pala jednako kao i ostatak svijeta. americke administracije, ukljucujuci i clintona, su imale zastrasujuce (sto ce reci skoro pa nepostojece) konkretne programe pomoci africi. nezavisne i privatno financirane organizacije u americi pomazu africi ali to nije isto sto i drzavna politika. servisiranje africkog duga (cini mi se 15 billions godisnje) se ne stavlja u pitanje, proizvodnja i prodaja generickih lijekova i koktela za AIDS se ne dozvoljava, restruktuiranje i promjena ekonomske politike prema uvozu iz afrike nije niciji prioritet, promjena uvjeta zaduzivanja kod IMF-a i WB je takodjer sizifov posao itd. itd. jos milijun stvari. ne kazem da ne postoje pomaci ali s obzirom na razmjer ekonomske i zdravstvene katastrofe s kojom je afrika suocena ti pomaci se cine kao kap u moru. u danasnjem politickom svijetu arapski zivot je jeftin ali je africki bezvrijedan. i tako vec decenijama.
ne mogu reci da sam citala sto/ako je obama konkretno rekao i predlozio sto se tice afrike, ali i da je imao najidealnije planove od toga nema nista. njemu je americka ekonomija prioritet broj jedan, dva, tri, cetiri, pet pa tek onda ostale stvari.
Konkretno sam upoznat sa situacijom u Nigeriji malo bolje. Nije bas tako da su svi krivi za njihovu situaciju. Nigerijski zvanicnici su zavrsili najbolje skole u Engleskoj, ali su toliko korumpirani da je to strasno. Nigerijska nafta cini preko 90% njihovog GDP-ja, bilo kakve oscilacije u cijeni nafte ovu zemlju strasno pogadjaju. Zbog korumpiranosti truje se pola nigerije, posebno delta, nesto slicno kao zeljezara jer nigerijski zakonodavci nisu spremni da se uhvate u kostac sa stranim korporacijama nego im je draze da stave sebi u dzep pare. Puno toga svijet moze da uradi za afriku, ali puno toga zavisi i do same afrike!
omar little

#4453 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

jefferson wrote:
omar little wrote:na ispitu afrike amerika je pala jednako kao i ostatak svijeta. americke administracije, ukljucujuci i clintona, su imale zastrasujuce (sto ce reci skoro pa nepostojece) konkretne programe pomoci africi. nezavisne i privatno financirane organizacije u americi pomazu africi ali to nije isto sto i drzavna politika. servisiranje africkog duga (cini mi se 15 billions godisnje) se ne stavlja u pitanje, proizvodnja i prodaja generickih lijekova i koktela za AIDS se ne dozvoljava, restruktuiranje i promjena ekonomske politike prema uvozu iz afrike nije niciji prioritet, promjena uvjeta zaduzivanja kod IMF-a i WB je takodjer sizifov posao itd. itd. jos milijun stvari. ne kazem da ne postoje pomaci ali s obzirom na razmjer ekonomske i zdravstvene katastrofe s kojom je afrika suocena ti pomaci se cine kao kap u moru. u danasnjem politickom svijetu arapski zivot je jeftin ali je africki bezvrijedan. i tako vec decenijama.
Konkretno sam upoznat sa situacijom u Nigeriji malo bolje. Nije bas tako da su svi krivi za njihovu situaciju. Nigerijski zvanicnici su zavrsili najbolje skole u Engleskoj, ali su toliko korumpirani da je to strasno. Nigerijska nafta cini preko 90% njihovog GDP-ja, bilo kakve oscilacije u cijeni nafte ovu zemlju strasno pogadjaju. Zbog korumpiranosti truje se pola nigerije, posebno delta, nesto slicno kao zeljezara jer nigerijski zakonodavci nisu spremni da se uhvate u kostac sa stranim korporacijama nego im je draze da stave sebi u dzep pare. Puno toga svijet moze da uradi za afriku, ali puno toga zavisi i do same afrike!
ja nisam bas zastupnik te "pull yourself up by your bootstraps" teorije. sistem generira korupciju a ne ljudi. kada sistem ukljucuje korektivne mehanizme korupcija se moze minimizirati, ne kazem istrijebiti ali minimizirati da. zakonodavna gradnja i jacanje takvog sistem (kao i ekonomski razvoj koji anulira potrebu i pobude za korupcijom) ovise od unutarnjih ali i od vanjskih ekonomskih i politickih faktora. prestanak sprovodjenja neokolonijalne ekonomske politike prema africi je dobar pocetak. juzna afrika, zambia i niger su zbog bakra (jel' ono copper bakar?) u zadnjih desetak godina postale interesna meta strane direktne investicije kine (mislim na direct foreign investments ako nisam dobro prevela). kina znaci gradi infrastrukturu, puteve, zeljeznicu, proizvodne kapacitete dok za uzvrat ne trazi nista osim ekonomskih relacija. ekonomski gledano te zemlje profitiraju jer im sve to sto kina sagradi ostaje na koristenje, kroz predstavljanje i koristenje novih tehnologija iz kine radna snaga afrike dolazi do novih kvalifikacija i strucnosti ali se povecava trgovinski deficit s kinom (sto je forma ovisnosti), nestaje pritiska na koruptirane i kriminalne vlastodrsce (ne da se sad zapad pretrgao oko ovog pitanja ali eto) i unutarnji ekonomski balans je uzurpiran jer se sve fokusira na izvoz. u juznoj africi i zambiji, koje izvoze bakar, je prije par godina maltene bila kriza jer nije bilo dovoljno bakra za gradnju vlastite infrastrukture i sprovodjenje struje.afrika, kao i druge zemlje u razvoju, su u zacaranom krugu ovisnosti jer izvoze resurse koji su podlozni oscilacijama i ovise od business cycles razvijenih zemalja, uplivom stranih firmi ubijene su, do tada dobro stojece, domace industrije, primorani su da ulazu u agrikulturu cije produkte onda ne mogu prodati zbog tarifa, zbog placanja dugova nisu u mogucnosti razvijati vlastite industrije i ulagati u tehnologiju, razvoj, obrazovanje, ZDRAVSTVO i slicno. hipokriticno je da zapadne zemlje govore africi da se brine o sebi dok, recimo, u toj istoj nigeriji ti isti korumpirani vlastodrsci potpisuju ugovore i partneri su sa zapadnim firmama. zapricah se sad bez veze :D i to o stvarima koje su ocite i opcepoznate (to stvarno ne volim ali ne da mi se sad brisati i pisati iz pocetka :D). pitanje afrike je izuzetno kompleksno i oslikava svaki moguci problem koji imamo u svijetu. htjela sam ti reci da ce ljudima u africi biti puno lakse sebi pomoci ako imaju asistenciju i podrsku od strane svijeta. malo je reci da im to svijet duguje. cak i kad hoce nesto uciniti, eno zimbabve za primjer, ne mogu. i sto je najgore afrika ce najvise najebati zbog ove svjetske krize. ako ce nama biti tesko ja ne mogu ni zamisliti kako ce tek biti njima kada su vec danas ispod svakog ruba siromastva.
ljubav_aha

#4454 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

izgleda da ce ova tema biti aktivna naredne 4 godine,kako se ne umorite analizirati svaki obamin potez :-)
jeza u ledja

#4455 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:jao ljudi blama,kako se euforija koristi da lažni mesija širi optimizam među levate.Evo najnovije ublehe,kao ono potajno,promišljeno se najavljuje uz normalno ,očajničko promišljanje, Pentagona i generala Gets-a,kontrolisano,postupno povlačenje iz Iraka.I to vizionari dali vremensko određenje, nedošene odluke,16 mjeseci.Buš Tupavi junior sa iračkom vladom je početkom decembra potpisao ugovor o ostanku snaga do decembra 2010g.E sada dok se odluka donese + 16 mjeseci taman decembar 2010.Bravo Miki Maus,u očekivanju dolaska Paje Patka,nije loše za početak,dok je ovaca biće i vune.
Da si malo bolje pratio znao bi da taj ugovor sa irackom vladom u decembru ne bi bio potpisan da Obama nije pobjedio na izborima mjesec dana ranije.
Replay

#4456 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Replay »

zonbirile wrote: Vidim da si upučen,možda se ponavljam,da ne znaš je li Monika dobila poziciju,nije fer da opet popuši.
Neće. Michelle je bolja koka nego Hillary ,pa nema potrebe za Monikom.
osa

#4457 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

Replay wrote:
zonbirile wrote: Vidim da si upučen,možda se ponavljam,da ne znaš je li Monika dobila poziciju,nije fer da opet popuši.
Neće. Michelle je bolja koka nego Hillary ,pa nema potrebe za Monikom.
e moj jarane, svi imaju potrebu za nekom "monikom", osim papaka.
ljubav_aha

#4459 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa wrote: e moj jarane, svi imaju potrebu za nekom "monikom", osim papaka.
ah,pa zar nije obratno :mrgreen:
osa

#4460 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:
osa wrote: e moj jarane, svi imaju potrebu za nekom "monikom", osim papaka.
ah,pa zar nije obratno :mrgreen:
nije.
ljubav_aha

#4461 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa,obrazlozi :-)
osa

#4462 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:osa,obrazlozi :-)
ajde prije ti.
ljubav_aha

#4463 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa wrote:
ajde prije ti.
hajde prvi,je prva sam postavila pitanje,budi gentleman ;-)
jefferson

#4464 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Omar znam sta hoces reci, u potpunosti se slazem, ali ja sam pristalica teorije gdje drzave same moraju sistem uspostaviti kakav njima odgovara a ne da im neko dolazi. teorija konstruktivizma koja je proizasla nakon realizma i idealizma (neoliberalizma, za neke to nije liberalizam kao ideologija) kaze da se pri gradjenju nacije ili bilo kakvog petljanja u neciji sistem (da tako kazem) moraju uzeti u obzir kulturni aspekti, ideje, istorija, itd. Zato nikad u BiH nece moci niko doci i reci eto tako ce biti, nesto sto nasi ljudi ocekuju, niti ce se to desiti u Africi. U istoriji se pokazalo da svaka nacija koja se gradi ima trenutaka koji su presudni u tome da li ce nastaviti svoj put ka postizanju odrzivih i funkcionalnih institucija ili ce dozivjeti tacku povratka na prethodno stanje. Kenija je to imala prosle godine i cini se da su to prevazisli. Zimbabve je imao isto to i nisu uspjeli. Jugoslavija je to imala kada je Tito umro i kada su poceli prvi izbori i institucije nisu bile dovoljno jake da absorbuju pritisak iz Beograda i etnicku podjelu.
Tako je i u Africi, i zato sam i spomenuo politicare u Nigeriji koji su skolovani u najboljim skolama, ali koji nece da uspostave bolje ekonomske odnose u zemlji radi svojih licnih interesa.
Medjutim, puno su amerika i evropa uradile za afriku a da nisu morali. Konkretno iz Evrope je zabranjen izvoz viska secera u afriku zbog toga sto je Irska to radila 80-tih i strasno oborilo cijenu secera koji se u Africi proizvodi te time dovela do propasti malih proizvodjaca.
Obamin potez da ukine zabranu finansiranja tih agencija i grupa puno znaci za afriku, ali ljudi moraju jednog biti svjesni, arena medjunarodnih odnosa je jedno anarhicno podrucje gdje svako sebi pokusava da uzme najveci dio kolaca! Koliko tu ima morala i etike je pitanje vremena i ljudi koji vode politiku u datom vremenu, medjutim, moral i etika sigurno nisu ti koji vode interese tih zemalja!
osa

#4465 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:
osa wrote:
ajde prije ti.
hajde prvi,je prva sam postavila pitanje,budi gentleman ;-)
šta se ima obrazložiti u tom da bi svatko htio neku "monicu" , bez obzira na "michelle" i njen izgled stvar trenutka, prilike i ljudske prirode.
ljubav_aha

#4466 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa,osa,ti bas ne kontash :-)

zasto papci nece "monice" :?:
osa

#4467 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:osa,osa,ti bas ne kontash :-)

ja ne kontam, pa ne bi bili papci da hoće.
ljubav_aha

#4468 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa wrote:

ali,pitala sam te,zasto nece :?:
osa

#4469 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:
osa wrote:

ali,pitala sam te,zasto nece :?:
pa zato što su papci.
ljubav_aha

#4470 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

osa :lol: ali ZASTO NECE :?:

koja je definicija takvih papaka :?:
osa

#4471 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

ljubav_aha wrote:osa :lol: ali ZASTO NECE :?:

koja je definicija takvih papaka :?:
definicija, širok pojam za svako područje ljudskog života može se drukčije definirati, ali za ovo otprilike ovako.to bi u principu bili oni koji na ženi traže više od toga da se redovno tušira, ili preciznije oni koji se ne drže one" ma sve što hoda na dvije noge a ne nosi perje".
2407

#4472 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

Interesuje me samo za koliko desetina/stotina hiljada, ili mozda miliona, nevinih zivota ce ovaj mesija biti odgovoran?
ld

#4473 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:Omar znam sta hoces reci, u potpunosti se slazem, ali ja sam pristalica teorije gdje drzave same moraju sistem uspostaviti kakav njima odgovara a ne da im neko dolazi. teorija konstruktivizma koja je proizasla nakon realizma i idealizma (neoliberalizma, za neke to nije liberalizam kao ideologija) kaze da se pri gradjenju nacije ili bilo kakvog petljanja u neciji sistem (da tako kazem) moraju uzeti u obzir kulturni aspekti, ideje, istorija, itd. Zato nikad u BiH nece moci niko doci i reci eto tako ce biti, nesto sto nasi ljudi ocekuju, niti ce se to desiti u Africi. U istoriji se pokazalo da svaka nacija koja se gradi ima trenutaka koji su presudni u tome da li ce nastaviti svoj put ka postizanju odrzivih i funkcionalnih institucija ili ce dozivjeti tacku povratka na prethodno stanje. Kenija je to imala prosle godine i cini se da su to prevazisli. Zimbabve je imao isto to i nisu uspjeli. Jugoslavija je to imala kada je Tito umro i kada su poceli prvi izbori i institucije nisu bile dovoljno jake da absorbuju pritisak iz Beograda i etnicku podjelu.
Tako je i u Africi, i zato sam i spomenuo politicare u Nigeriji koji su skolovani u najboljim skolama, ali koji nece da uspostave bolje ekonomske odnose u zemlji radi svojih licnih interesa.
Medjutim, puno su amerika i evropa uradile za afriku a da nisu morali. Konkretno iz Evrope je zabranjen izvoz viska secera u afriku zbog toga sto je Irska to radila 80-tih i strasno oborilo cijenu secera koji se u Africi proizvodi te time dovela do propasti malih proizvodjaca.
Obamin potez da ukine zabranu finansiranja tih agencija i grupa puno znaci za afriku, ali ljudi moraju jednog biti svjesni, arena medjunarodnih odnosa je jedno anarhicno podrucje gdje svako sebi pokusava da uzme najveci dio kolaca! Koliko tu ima morala i etike je pitanje vremena i ljudi koji vode politiku u datom vremenu, medjutim, moral i etika sigurno nisu ti koji vode interese tih zemalja!
kada bi strane korporacije,uglavnom zapadne a i njihove vlade,prestale sa pritiscima na njih,mozda bi i imali sansu da naprave nesto za svoj narod i drzavu
aljande je u cileu pokusao,pa su zpadnjaci pogurali pinocea
pokusao je i musadik u iranu,pa su zapadnjaci pogurali rezu pahlavija
pokusao je i chavez,pa su ga oteli i zatvorili,pa kad se narod digao,vojska je ga oslobodila,pa evo i dalje kuburi
itd,itd,itd...

nedavno citam u kongu kinezi su potpisali ugovor sa kongom o izgradnji vise univerziteta,bolnica,par hiljada kilometara puteva i pruga i jos dosta toga sto direktno koristi narodu konga,u zamjenu za koncesije na iskopavanje ruda i drugih sirovina,naravno i to ce da plate,pored ovog dogovorenog sto ce da se gradi
i najednom iz ruande ulece onaj tuci ludak sa svojim pobunjenicima i pocinje da zari i pali istocnim kongom
a kao sasvim slucajno ruanda koja ga gura je pod patronatom v.britanije
sve je to slucajnost,gdje bi to nasi vrli zapadnjaci uradili
jefferson

#4474 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
jefferson wrote:Omar znam sta hoces reci, u potpunosti se slazem, ali ja sam pristalica teorije gdje drzave same moraju sistem uspostaviti kakav njima odgovara a ne da im neko dolazi. teorija konstruktivizma koja je proizasla nakon realizma i idealizma (neoliberalizma, za neke to nije liberalizam kao ideologija) kaze da se pri gradjenju nacije ili bilo kakvog petljanja u neciji sistem (da tako kazem) moraju uzeti u obzir kulturni aspekti, ideje, istorija, itd. Zato nikad u BiH nece moci niko doci i reci eto tako ce biti, nesto sto nasi ljudi ocekuju, niti ce se to desiti u Africi. U istoriji se pokazalo da svaka nacija koja se gradi ima trenutaka koji su presudni u tome da li ce nastaviti svoj put ka postizanju odrzivih i funkcionalnih institucija ili ce dozivjeti tacku povratka na prethodno stanje. Kenija je to imala prosle godine i cini se da su to prevazisli. Zimbabve je imao isto to i nisu uspjeli. Jugoslavija je to imala kada je Tito umro i kada su poceli prvi izbori i institucije nisu bile dovoljno jake da absorbuju pritisak iz Beograda i etnicku podjelu.
kada bi strane korporacije,uglavnom zapadne a i njihove vlade,prestale sa pritiscima na njih,mozda bi i imali sansu da naprave nesto za svoj narod i drzavu
aljande je u cileu pokusao,pa su zpadnjaci pogurali pinocea
pokusao je i musadik u iranu,pa su zapadnjaci pogurali rezu pahlavija
pokusao je i chavez,pa su ga oteli i zatvorili,pa kad se narod digao,vojska je ga oslobodila,pa evo i dalje kuburi
itd,itd,itd...

nedavno citam u kongu kinezi su potpisali ugovor sa kongom o izgradnji vise univerziteta,bolnica,par hiljada kilometara puteva i pruga i jos dosta toga sto direktno koristi narodu konga,u zamjenu za koncesije na iskopavanje ruda i drugih sirovina,naravno i to ce da plate,pored ovog dogovorenog sto ce da se gradi
i najednom iz ruande ulece onaj tuci ludak sa svojim pobunjenicima i pocinje da zari i pali istocnim kongom
a kao sasvim slucajno ruanda koja ga gura je pod patronatom v.britanije
sve je to slucajnost,gdje bi to nasi vrli zapadnjaci uradili
:lol: :lol: :lol: :lol:

Znas li ti da su poslije Rusa kinezi najveci izvoznici oruzja u Africi?
jeza u ledja

#4475 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

A jedan od glavnih razloga sto se u Darfuru nista ne cini nije SAD, nije EU, vec jebena Kina, koja je glavni uvoznik njihove nafte i raja sa vladom u Kartumu koja smatra ostatak Sudana prcijom, a stanovnike juga i zapada nizom rasom.
Post Reply