Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jedna tamo

#4451 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by jedna tamo »

ev nepušim dva dana, nije da mi nešto specijalno fale, al fale maloprije npr. otišla poslije posla ručati u barhanu, kafica poslije i da je jenu zapalit :gunjastajl:
al kad kupim onda bi i sad pušila a ne samo ono za zameračit :D
Svakodobro!

#4452 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Svakodobro! »

@ ka0406 - e posao i koncentracija, ali eto ja mogu i bez toga dok sam na poslu, najgore kad ostanem sam - vjerovatno šejtan kaže "ajde niko te ne vidi" ili tako...i onda palim tv, pojačavam muziku, samo da ne ostajem "sam"

@ drugi profil
Meni je jako važno da sve više i više mrzim cigare, mrzim sve vezano za njih. Sve, pa i samu pomisao. Nije to više gušt, ljepota, užitak - kao što sam ga nekad gledao.
Da se ne ponavljam, opet kažem samo da pobjedim "pritisak" i te šejtane.
drug_profi

#4453 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Tri prva dana su meni bili kao agonija. 72 sata neprekidne borbe. Ni trenutka nisam mogao da prestanem zeljeti cigaru.
Ali je zaista na 72 sat bilo kao da neko otvori ventil i pritisak ispuse... i dalje sam je zelio, ali je tad sve bilo pod kontrolom i mogao sam se zabaviti necim drugim.

I nisam nijednu svoju naviku promjenio osim sto sam ujutro poceo piti zeleni caj umjesto kafe. Negdje sam jednom procitao kako niko od nas nema neku zdravu naviku, vec su navike uglavnom samo lose ili stetne.
Pa reko, da stvorim naviku da popijem solju zelenog caja svaki dan, kao neku satisfakciju za sve decenije trovanja. Hajmo pomoci tijelu da popravi stetu koliko je moguce... i dan danas svaki dan solja zelenog ili crnog, nekad i zutog, caja. Barem jedna.
Pooll

#4454 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

Zdravo, zdravo :D

Nakon 16 godina i nekih +- 213.400,00 popušenih cigareta, prestajem ovog trenutka :D
Svakodobro!

#4455 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Svakodobro! »

Pooll wrote:Zdravo, zdravo :D

Nakon 16 godina i nekih +- 213.400,00 popušenih cigareta, prestajem ovog trenutka :D
Puno snage, izdržljivosti i sreće. :mrgreen:
Pooll

#4456 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

Svakodobro! wrote:

Puno snage, izdržljivosti i sreće. :mrgreen:
Hvala, hvala :D :-)
drug_profi

#4457 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ispravna odluka. Nadam se da si procitao dovoljno stranica da znas sa cime ces se sve suociti.
Izdrzi radi sebe i onih koji te vole.
Pooll

#4458 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

drugi profil wrote:

Ispravna odluka. Nadam se da si procitao dovoljno stranica da znas sa cime ces se sve suociti.
Hvala :)

Jesam :) Nikada do sada nisam razmisljao da prestanem, a odluka je 'dozrijevala' nekih mjesec dana... vidjecemo... nadam se da cu uspjeti... jedan od motiva je to sto sam u osljednjih pola godine dosao do 3 kutije...
drug_profi

#4459 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Bice tesko. Odluku si donio. Ne zelis biti ovisnik, bice bez odgovornosti, pameti i svijesti. Hoces biti slobodan i uz nesto truda i hrabrosti, sljedeci petak ces biti sasvim drugaciji covjek.
quarterback

#4460 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

Pooll wrote:
drugi profil wrote:

Hvala :)

Jesam :) Nikada do sada nisam razmisljao da prestanem, a odluka je 'dozrijevala' nekih mjesec dana... vidjecemo... nadam se da cu uspjeti... jedan od motiva je to sto sam u osljednjih pola godine dosao do 3 kutije...
i ja sam zadnji put prestao kad sam bio na 3 kutije :lol:
Pooll

#4461 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

drugi profil wrote:Bice tesko. Odluku si donio. Ne zelis biti ovisnik, bice bez odgovornosti, pameti i svijesti. Hoces biti slobodan i uz nesto truda i hrabrosti, sljedeci petak ces biti sasvim drugaciji covjek.
:thumbup:
quarterback wrote:
i ja sam zadnji put prestao kad sam bio na 3 kutije :lol:
I nisi vise pocinjao? :D

Evo ga prvo jutro osvanulo :-)
drug_profi

#4462 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Lagano. Nije lose za prvi dan da izbjegnes iskusenja. Pij caj umjesto kafe, neka ti cilj bude ne zapaliti. Ako treba prespavaj cim dodjes kuci, nek se nakuca 24 sata bez duhana. To je psiholoski podsticajno jer sam sebi pokazujes da mozes izdrzati dan. Pa onda jos jedan, itd. Bice lakse kako vrijeme ide, ali ocekuj danas tokom dana veliku nesavladivu zelju za cigarom. Bitno je da je ne zapalis kako god, makar morao traziti i pomoc. Taj osjecaj nedostatka nikotina jednak je osjecaju gladi, ali sta god uneses on ne nestaje, samo nikotin bi pomogao. Zato budi spreman na razne budalastine od svog tijela, ali nek ti svijest bude gospodar njemu i tvojim postupcima.

Sretno, imas nasu podrsku. Pisi ovdje kad ti zapne, samo ne pali.
Pooll

#4463 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

Hvala na savjetima... puno znace....tu jaku zelju osjetim, ali necu posustati... idem sada vani, sreca imam tonu obaveza, bice naporan dan, tako da cu pregurati nekako :D
drug_profi

#4464 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

bravo, samo si nadji posla, a kad odmaras gledaj da radis nesto uz sta ti nije isla cigara, ili lezi spavaj...
Svakodobro!

#4465 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Svakodobro! »

drugi profil wrote:bravo, samo si nadji posla, a kad odmaras gledaj da radis nesto uz sta ti nije isla cigara, ili lezi spavaj...
Brate mene jede od jutros, posao - prvi u mjesecu, al guram nekako, čokoladice malo, malo kafice razne...šetkam po kancelariji, malo na vazduh, dobro je sve u svemu, kući mi je već lakše - uvijek mogu leći spavati :D
drug_profi

#4466 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Prihvatite da cete sada imati 5-10 jako ruznih dana kojih se necete htjeti sjecati. Bitno je da znate, koliko god vam se to cinilio nevjerovatno, da ce taj osjecaj proci i da vam cigara nece vise biti bitna. Bice poslije bljeskova zelje, mozda cijeli zivot, ali su to bukvalno bljeskovi i samo ih treba otjerati od sebe.

Ovih 5-10 dana ce vam se pojavljivati razna opravdanja zasto bi trebali zapaliti, bice i ono "to mi je jedini ceif" i "jebes ovakav zivot". PROCI CE! Samo NE palite.
shmizlica

#4467 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

olaaa, kakvi smo danas? ja malo rovarila po starim postovima ovdje.....wow, dosta se toga ispisalo :-D

uglavnom samo svratih da mahnem....nisam bila zločesta danas :-) :D
shandrprcSA

#4468 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

shmizlica wrote:....nisam bila zločesta danas :-) :D
ovo i narednih dana hocu da procitam :D :D
Sanchez22

#4469 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Sanchez22 »

Mene su cigarete poprilicno sje*ale,dvije godine kako ne pusim i dalje imam problema s disanjem.Trebao bi se posvetiti malo i fitnesu ali eto. :-D
Lako je prestati pusiti,tu knjigu svima preporucujem,pokusavao sam na sve nacine,samo me je ova knjiga izvukla.
Pooll

#4470 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

Prvih 24 sata je prošlo dobro - da je bilo lako, nije... al dobro je :D :skoljka:

Najgori je taj neki osjecaj u ustima, kao neka stalna glad... glad za Image
merimas

#4471 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by merimas »

Pooll wrote:Prvih 24 sata je prošlo dobro - da je bilo lako, nije... al dobro je :D :skoljka:

Cestitam, nije lahko tih prvih 24 sata. Kao da se desava nekom drugom.... Izdrzi, nagrada je nemjerljiva, taj osjecaj neovisnosti o nikotinu. Sloboda!
drug_profi

#4472 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Pooll wrote:Prvih 24 sata je prošlo dobro - da je bilo lako, nije... al dobro je :D :skoljka:

Da, glad, glad... a nista je ne gasi.
Bice i danas tesko, pa i sutra vjerovatno, ali se vec nakon toga mozes nadati laksim danima. Mada nece biti lako, da se razumijemo, bar 10-15 dana. Medjutim kad preguras jedan cijeli dan, onda si svjestan da mozes bez cigare i samo trebas izdrzati.
mali_balon

#4473 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mali_balon »

drugi profil wrote:

Da, glad, glad... a nista je ne gasi.
Bice i danas tesko, pa i sutra vjerovatno, ali se vec nakon toga mozes nadati laksim danima. Mada nece biti lako, da se razumijemo, bar 10-15 dana. Medjutim kad preguras jedan cijeli dan, onda si svjestan da mozes bez cigare i samo trebas izdrzati.
Nemojte misliti na to koliko ce biti tesko, zaposlite mozak necim, ako nista igrajte nekog zajebanog solitera ili neke mozgalica igrice...
Kad vam nadodje misli tipa joj sta cu ako mi naumpadne ili joj bice jebeno, samo si recite ok bit ce jebeno ali proci ce i to, ili kad dodje do toga ja znam sta je to, svjestan sam da je to samo navika koju treba ukinuti i okrenete se necem drugom. Pokusajte ne misliti o krizama i strahu od istih, i strahu od neuspijeha, pa sta ako opet zapalite, sta ima veze, jel to ofirno pred rajom rec "jebi ga moro sam zapalit", boli vas neka stvar makar ste imali hrabrosti pokusati prestati, i to je veliki napredak.
Pa pokusate ponovo, pa nece mrtva glava past ako ne uspije iz prve, kao sto rekoh bitno je da volja za prestanak tu , da ste probali, nismo svi isti, neko prestane iz prve, neko iz 6e, neko se nakon 5 godina ponovo propusi itd itd itd.
Kao sto rekoh ne mislite o apstinencijskim krizama, ne mislite o neuspijehu, ne mlisite sta ce ko rec. Kao sto rekoh prestanak pusenja ce biti vasa i samo vasa pobjeda koju ce cijeniti samo bivsi pusaci i oni ljudi koju rade sa ovisnostima ostlai ce samo reci ono ma ja super...
Pooll

#4474 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pooll »

drugi profil, merimas, mali_balon
Hvala vam :thumbup: :thumbup: :thumbup:

________
Jutro, :-)

Sto se tice kafe, koja se veze za cigaretu, mozda zvuci nevjerovatno, ali meni to uopste nije bila neka kombinacija... nisam fan kafe, popijem je samo da se razbudim i to je to, tako da, ako nista, to mi je neka olaksica jer kafu i cigaru ne vezem...

Naravno, puno je drugih stvari koje vezem uz cigare, ali izborit cemo se :D
merimas

#4475 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by merimas »

Pooll, kako ide? Ipak je vikend i znam da se ima potreba za gustati, al ne daj se. Podrska. :)
Post Reply