Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
exliberal-ex

#4451 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by exliberal-ex »

Ko ne žali za Jugoslavijom nema srce, a ko želi da je obnovi nema mozak.

(Vladimir Vladimirovič Putin)
lavorpunvode

#4452 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"Steta sto ne znam pisati. Dozivio sam mnogo toga, i bile su to vazne stvari.
Danas se vise ni ne sjecam zasto nekada davno nocima nisam mogao zaspati."

Schami Rafik
Afanasi_94

#4453 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Afanasi_94 »

lavorpunvode wrote:"Steta sto ne znam pisati. Dozivio sam mnogo toga, i bile su to vazne stvari.

Schami Rafik
:thumbup:
Emilija Kovačev

#4454 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Emilija Kovačev »

Pala_sa_marsa wrote:Da li neko zna odakle i kako tačno glasi citat, gdje ona govori kako je strah što je srećna? Mislim da je možda iz "Lovac na zmajeve", ali nemam knjigu da to i provjerim.
"Kite Runner"
“She said, 'I'm so afraid.' And I said, 'why?,' and she said, 'Because I'm so profoundly happy, Dr. Rasul. Happiness like this is frightening.' I asked her why and she said, 'They only let you be this happy if they're preparing to take something from you.”
Hedg

#4455 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Hedg »

Ja zaista nemam mnogo da ti ponudim. Par toplih zagrljaja, čistu dušu i jedno maleno, ali vjerno srce. Imam i kofer pun ljubavi i dva jastuka, pomalo već stara, ali se još osjeća miris mojih snova! Nemam ja mnogo na dlanu. Par suza i jutarnju rosu kojom budim svoje lice, jedan osmjeh i oči pune nade.
shmizlica

#4456 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

Ako izgleda kao da sve ide kako treba, nešto ste previdjeli.
SmokingMan

#4457 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by SmokingMan »

"Ko putuje sam,putuje brže"

Image

:D
alchak.ba

#4458 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by alchak.ba »

"Ako želiš sagraditi brod, nemoj prikupljati ljude da bi nabavili drvo, pripremili alate i rasporedili poslove i podijelili zadatke, nego probudi čežnju u njima za beskrajno širokim morem. "
Mračajski proto

#4459 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mračajski proto »

Kako smo ti i ja,
da nije bilo ovog južnoslovenskog nacionalističkog ludila,
mogli divno stariti.
A evo,
od čitavog našeg života
ostali su nam jedino
ovi naši tužni ljubavni sastanci na groblju kod Lava.
Reći ću ti i kad sam u svojoj nesreći najsretniji:
kad me na groblju uhvati kiša.
Užasno volim da kisnemo zajedno!

I. Sarajliić
graue_maus

#4460 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by graue_maus »

z1xter wrote:"Ko putuje sam,putuje brže"

Image

:lol: :lol: japanska buba ......
Afanasi_94

#4461 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Afanasi_94 »

Ima među ženama više heroja nego što ih ima među ljudima, ali su ljudi celu istoriju prigrabili za sebe, i za priče o sebi. Međutim, mi smo heroji u bojnoj vatri, a žene u hladnoj svakidašnjici; mi smo hrabri pred smrću, a one pred životom; mi pred drugim čovekom, a one pred celom sudbinom. - Jovan Dučić
Pala_sa_marsa

#4462 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Pala_sa_marsa »

Emilija Kovačev wrote:
Pala_sa_marsa wrote:Da li neko zna odakle i kako tačno glasi citat, gdje ona govori kako je strah što je srećna? Mislim da je možda iz "Lovac na zmajeve", ali nemam knjigu da to i provjerim.

"Kite Runner"
“She said, 'I'm so afraid.' And I said, 'why?,' and she said, 'Because I'm so profoundly happy, Dr. Rasul. Happiness like this is frightening.' I asked her why and she said, 'They only let you be this happy if they're preparing to take something from you.”

Hvala. :)
Mračajski proto

#4463 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mračajski proto »

''S druge strane Une čula se pjesma i trupkanje kola, a mi smo sjedili, ćutljivi i sjetni, na stepeništu zamrlog đačkog doma. Šta ćeš, nismo više djeca, izišli smo iz vratolomnih magarećih godina, odrasli smo, ratujemo. Zbogom, bihaćke djevojčice, nekadašnje naše drugarice iz školskih klupa! Čekajte strpljivo pod prastarim platanima, možda će se neki od nas i vratiti s dalekih bojišta...'' (B. Ćopić, Magareće godine)

Jedna od dražih knjiga.
Zatamnjena stakla

#4464 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Zatamnjena stakla »

graue_maus wrote:
z1xter wrote:"Ko putuje sam,putuje brže"

Image

:lol: :lol: japanska buba ......
ca ca ca
hanny12

#4465 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

"Postoji neko zlo među ljudima koje ih sprečava da se udružuju i nagoni ih da između sebe stvaraju ponor. Jedino ljubav može da ih natera da taj jaz premoste." - Herman Hese
Šizika

#4466 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Šizika »

Tako često na pogrebima čujem kako vjernici i vjernice proklinju smrt. A ipak, smrt je dar Božiji i ne može se proklinjati ono što dolazi od njega. Riječ dar vam se čini provokativnom? Pa ipak, to je čista istina. Da smrt nije sigurna i izvjesna, čovjek bi cijeli život potratio da je izbjegne. Ništa ne bi poduzimao, ni pokušavao, ni ulagao, ni izumio, ni sagradio, život bi bio stalno oporavljanje.
Da, braćo, zahvalimo Bogu što nam je podario smrt da bi život imao smisla;
noć, da bi dan imao smisla; tišinu, da bi govor imao smisla; bolest, da bi zdravlje imalo smisla. Zahvalimo Mu što nam je podario umor i patnje da bi odmor i veselje imali smisla. Zahvalimo Mu, mudrost je Njegova bezgranična.

----------------------------

Ljubavnici se često drže za ruke i zajednički sanjaju o sreći što će doći. No dok su živi, njihova sreća neće biti veća nego u trenucima kada im se ruke isprepletu i snovi izmiješaju.

---------------------------------------------------------------------------

Kad putnik pripovijeda o svojim podvizima postaje sužanj oduševljena kvocanja slušaoca. Iz straha za svoj ugled, više se ne usuđuje reći ne znam ili nisam vidio. Ima laži za koje su više krive uši nego usta.

---------------------------------------------------------------------------

Pred udarcima sudbine žene se sagibaju, muškarci lome. Tvoje je otac bio sužanj svog ponosa.
Mene su naučili da se pokoravam.

Lav afrički-Amin Maalouf
Great Cornholio

#4467 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Great Cornholio »

To što sam čovjek
zajedničko mi je sa svim ljudima,
što vidim i čujem
i jedem i pijem
u tome sam isti sa životinjama
Ali to što sam ja je samo moje,
i pripada meni
i nikome drugom,
nijednom drugom čovjeku
ni anđelu ni Bogu,
osim ukoliko sam jedno s njim (Meister Eckhart).
kapučino

#4468 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by kapučino »

Ako Mi se približiš za pedalj- približit ću ti se za lakat, a ako se ti približiš za lakat – Ja ću tebi za hvat. Pođeš li Mi hodajući – Ja ću tebi trčeći.
Možeš širom svemira tražiti nekoga tko više od tebe zavređuje tvoju ljubav i osjećaje. I ne naći ga. Jedini ti kao i bilo tko drugi u svemiru zavređuješ punu mjeru svoje ljubavi i osjećaja.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4469 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

lavorpunvode wrote:"— Sta to sapuces? - upitao je covjek iza kapije.
— Govorim molitvu za mrtve.
— Govori ti molitvu za zive, njima je teze."

Mesa Selimovic
lavorpunvode wrote:"Steta sto ne znam pisati. Dozivio sam mnogo toga, i bile su to vazne stvari.

Schami Rafik
Mračajski proto wrote:Kako smo ti i ja,
da nije bilo ovog južnoslovenskog nacionalističkog ludila,
mogli divno stariti.
A evo,
od čitavog našeg života
ostali su nam jedino
ovi naši tužni ljubavni sastanci na groblju kod Lava.
Reći ću ti i kad sam u svojoj nesreći najsretniji:
kad me na groblju uhvati kiša.
Užasno volim da kisnemo zajedno!

I. Sarajliić
:thumbup:
lavorpunvode

#4470 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"Ako nekog mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nesto sto je usadjeno u nama samima. Ono sto nije u nama samima, to nas ne uzbudjuje."

Herman Hesse
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#4471 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by TetkaSara »

Image
Great Cornholio

#4472 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

veze s vezom wrote:Onoga dana kada si me rastužio ćutanjem, rekao si mi najvažnije... naučiti ne znači saznati iz knjiga... to znanje je tuđe iskustvo... Mudrost koju je neko drugi stekao... ono može da uputi čoveka... da mu objasni ponešto. ..da mu bude na duhovnu korist. Ali čovekovo ostaje samo ono što oseti u srcu. ..Što doživi svakom svojom mišlju i damarom. Što mu oblikuje dušu.

Ljiljana Habjanović Đurović
jedan za G Corni-ja :D
Pa ne bih se baš u potpunosti složio sa Ljiljanom, ne bi niko od nas bio ono što je sad da je naša duša oblikovana samo vlastitim iskustvom. U stvari, bez drugih ljudi mi ne bi uspjeli ni preživjeti, jer bez obzira što živimo u iluziji da smo nezavisni, da smo ono što jesmo postigli sami, to nije tako, da nas drugi nisu motivirali,da nismo imali podršku drugih, ili da nas drugi nisu sprečavali u nečemu, mi bi ostali onakvi kakvi smo bili na rođenju, ostali bi "tabula rasa" (prazna neispisana ploča).

Hajd' kontam zašto je ovaj citat za mene, vjerovatno vi mislite, pošto ja često citiram druge, da ja svoje stavove nisam izgradio samostalno, već da sam ih nekritički preuzeo od drugih, i da zbog toga nemam pojma o životu, ali nije to tako, malo sam ja i sam dumao.

A ovaj prvi dio sa ćutanjem i rastuživanjem, u tom dijelu se ne pronalazim, jer nisam nikad išao, barem svjesno, da nekoga rastužim ili povrijedim :)
Great Cornholio

#4473 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

veze s vezom wrote: Ovdje sam postao, ovdje ću nestati. Ovdje sam ugledao i nebeski beskraj i pučinu na kojoj mi se oko odmara, i ovo ne bih zamijenio ni za jedan kraj na svijetu. Ljepših možda ima, dražih nigdje.
Ovaj kraj, to sam ja, to je moj život i moja ljubav, to je moja kolijevka i moja grobnica, moj početak i moj svršetak. Znam svaki prevoj, svaki ugib, svako uzvišenje na ovom vidokrugu, znam svaki miris što se javi od proljeća do zimske bure. Znam svaki preliv svjetla, od ružičastih jutara do crvenih sunčevih zalazaka, od pamučnih oblačića do tmastih oblačina što najavljuju nevrijeme.
A sve je to moje, kao moje vlastito tijelo, i još više i još važnije, jer je to nešto vječno što me je prihvatilo, privezalo, obilježilo, sebe sa mnom, mene sobom. Zato ne mogu reći: Volim svoj zavičaj. Kao što ne mogu reći: Volim svoje tijelo. Mnogo je tačnije ako kažem: Živim s njim, bez njega moj život ne postoji...

Meša
Bježi ba Meša, nisi ti bio baš toliko vezan za svoj rodni zavičaj, da jesi ne bi ga napustio :evil: :D
Brkooo

#4474 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Brkooo »

Cursed is the man who dies, but the evil done by him survives...

Without knowledge action is useless and knowledge without action is futile...

Abu Bekr
Great Cornholio

#4475 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

veze s vezom wrote:
ama jok ba citiras previse druge :)
Pa drugi su me mnogo čemu naučili, pa ih ja iz zahvalnosti citiram, ne bih da se "kitim tuđim perjem" :)
Post Reply