"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Osmi Socrates

#4451 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

I kakav ste sistem kreditiranja poznavali prije?
Mrvice_ba

#4452 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mrvice_ba »

Lajavikrelac wrote: 28/09/2023 21:00 Priča mi danas poznanik, došao delegat iz Sarajeva i otvara firmu, kaže šoferu plata da bude početno 900 KM :mrgreen: Pajdo konta u BL je kafa marka, a piva marka i po :-) Neki ljudi koji jedu zlatnom kašikom baš ne žive u realnom svijetu... :roll:
Srbi iz vukojebina oko Sarajeva rade za te plate. Najvise ih ima po grilovima, i cistacica.
Hakiz

#4453 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 22:43 Kako ti kuća ne treba?
Ljudi cijeli život prožive unajmljujući kuće i stanove. U Evropi se sve više forsira "car sharing" umjesto posjedvanja vlastitog automobila. I tako dalje.
Osmi Socrates

#4454 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Iznajmljivanje kuće ili stana je gore bacanje para nego kamate na kredite.

Ovo oko car sharing je OK ideja, mada meni neprihvatljiva.
Hakiz

#4455 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 22:53 Iznajmljivanje kuće ili stana je gore bacanje para nego kamate na kredite.

Ovo oko car sharing je OK ideja, mada meni neprihvatljiva.
Možda, samo kažem da ne moraš ići u kredit da bi imao krov nad glavom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4456 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Image

Komunjare samo zele pare i bolovanje
I proizvidnju stvari za koje nema trzista
A poso???
zippoo87

#4457 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Pa realno,kucu vrijednosti 100 000 KM koju platis 200 000 KM ti ne treba :D
Jeftinije je da sakupljas i radis dio po dio...a i vremenski brze,jer kucu ces napraviti za 5 godina ovako a kredit ces vracati 25-30 godina i sve do zadnje otplacene marke,ta kuca nece biti tvoja.
Osmi Socrates

#4458 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Pa šta je drugo Marx opisivao nego krađu kapitala od onih koji ga znaju stvoriti? :lol: Da bi ga navodno podijelio svima ravnopravno.

To je isto kao da ja ukradem kopačke od Messija i mislim da mogu igrati fudbal kao on.
Osmi Socrates

#4459 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

zippoo87 wrote: 28/09/2023 23:00
Jeftinije je da sakupljas i radis dio po dio...a i vremenski brze,jer kucu ces napraviti za 5 godina ovako a kredit ces vracati 25-30 godina i sve do zadnje otplacene marke,ta kuca nece biti tvoja.
Kuću od 100 000 neko može napraviti u BiH za pet godina? U kojim filmovima?
Hakiz

#4460 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:01 Pa šta je drugo Marx opisivao nego krađu kapitala od onih koji ga znaju stvoriti? :lol: Da bi ga navodno podijelio svima ravnopravno.

To je isto kao da ja ukradem kopačke od Messija i mislim da mogu igrati fudbal kao on.
Marx je zagovarao da oni koji radom prave kapital onima koji ga "znaju stvoriti" budu gledani, a onda i plaćeni, kao ljudska bića.

Da su feudalisti i kapitalisti u 19 vijeku imali ljudskosti, komunizam ne bi nastao. Komunizam je reakcija na tiraniju kapitala, nije pljačkaški pokret.
zippoo87

#4461 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:05
zippoo87 wrote: 28/09/2023 23:00

Kuću od 100 000 neko može napraviti u BiH za pet godina? U kojim filmovima?
U istim filmovima i gdje mozes vratiti 200 000 KM za 25 godina.
A iskreno,moze se kuca napraviti jeftinije,ako znas trgovati kes za kompenzacije...bukvalno svaki majstor/firma ti imaju dugove od drugih firmi koje mozes izvuci kroz kompenzaciju za 2/3 cijene ili cak i 1/2 pa materijal dobijes u pola cijene.Ako i sam sebi radis,moze se kuca napraviti i za ne toliko velike novce.
Naravno ako hoces da ti firma gradi sistemom kljuc u ruke,to ces fino i da platis.
ZoomZoomKiwi

#4462 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Hakiz wrote: 28/09/2023 23:07
Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:01 Pa šta je drugo Marx opisivao nego krađu kapitala od onih koji ga znaju stvoriti? :lol: Da bi ga navodno podijelio svima ravnopravno.

Marx je zagovarao da oni koji radom prave kapital onima koji ga "znaju stvoriti" budu gledani, a onda i plaćeni, kao ljudska bića.

Da su feudalisti i kapitalisti u 19 vijeku imali ljudskosti, komunizam ne bi nastao. Komunizam je reakcija na tiraniju kapitala, nije pljačkaški pokret.
Nije tačno.
To što ti govoriš je pravi kapitalizam.

Onoliko koliko vrijediš toliko ćeš biti i plaćen.

Samo moraš znati koliko vrijediš pa se zauzeti za sebe.
Ali i raditi i zaslužiti sve što te sljeduje, a ne ležati i živjeti na račun drugih.
Osmi Socrates

#4463 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Pa prvo, nije svačiji rad isti, i ne stvara svaki rad isti kapital. Šta mene boli ona stvar što milioni Kineza proizvode robu Žnj kvalitete.

A drugo, stvaranje kapitala nije samo rad radnika, barem ne samo onih koje vi u svojoj glavi zamišljate, nego podrazumijeva i druge stvari.

Svi mi možemo raditi osamsto sati mjesečno na proizvodnji eksera Žnj kvalitete. I da se zaluđujemo da je taj rad neko stvaranje kapitala. Ako ih ne kupuje dovoljno ljudi da je sav taj rad isplativ onome ko je uložio pare, onda taj rad i ne vrijedi skoro ničemu.

Uostalom, polako ulazimo u post-work društvo, eksere bilo koje kvalitete mogu proizvesti mašine sa minimumom ljudskog nadgledanja.
NecuVise

#4464 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

Pravda za robote :D
Osmi Socrates

#4465 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Jedino njih i cijenim u čitavoj ideološkoj kakofoniji. :lol:

Šta ja imam od miliona radnika u maloprodaji, ako su se uglavili tu da se utale kroz cijenu proizvoda? Kreiraju kapital my ass. Ubacili se tu i ne namjeravaju da mrdaju. Ne prave ništa. To sve treba ukinuti. :lol:
Paul Gascoigne

#4466 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

EFD22 wrote: 28/09/2023 23:11

Nije tačno.
To što ti govoriš je pravi kapitalizam.

Onoliko koliko vrijediš toliko ćeš biti i plaćen.

Samo moraš znati koliko vrijediš pa se zauzeti za sebe.
Ali i raditi i zaslužiti sve što te sljeduje, a ne ležati i živjeti na račun drugih.
Ok, koliko vrijedi jedan Abdulah Sidran? I koliko je placen?
Osmi Socrates

#4467 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Abdulah Sidran vrijedi koliko mu se knjiga proda i koliko profita ostvare filmovi po njegovom scenariju.

Plus tome dodaj neka državna sredstva koja bi se odvajala zbog njegovog značaja za kulturu.

Ako si odlučio da budeš pjesnik, moraš biti spreman i da gladuješ s vremena na vrijeme. Ostavljaj slovo generacijama koje dolaze. Svaka čast. Svejedno će i tvoje proći, kako na ovom dunjaluku, tako i kroz sjećanja onih generacija koje dolaze.
zippoo87

#4468 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:50 Jedino njih i cijenim u čitavoj ideološkoj kakofoniji. :lol:

Šta ja imam od miliona radnika u maloprodaji, ako su se uglavili tu da se utale kroz cijenu proizvoda? Kreiraju kapital my ass. Ubacili se tu i ne namjeravaju da mrdaju. Ne prave ništa. To sve treba ukinuti. :lol:
A ko pravi robote i masine koje "prave proizvod" ?
Po tebi,niko nema vrijednost ili ti ga,svacija vrijednost je onoliko koliko zaradi u novcu.
A to sto novac ne vrijedi svugdje isto,kod tebe svakako nije u jednadzbi :lol:
Paul Gascoigne

#4469 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Osmi Socrates wrote: 29/09/2023 00:03 Abdulah Sidran vrijedi koliko mu se knjiga proda i koliko profita ostvare filmovi po njegovom scenariju.

Plus tome dodaj neka državna sredstva koja bi se odvajala zbog njegovog značaja za kulturu.

Ako si odlučio da budeš pjesnik, moraš biti spreman i da gladuješ s vremena na vrijeme. Ostavljaj slovo generacijama koje dolaze. Svaka čast. Svejedno će i tvoje proći, kako na ovom dunjaluku, tako i kroz sjećanja onih generacija koje dolaze.
Poenta primjera je da nije svaki rad lako monetarno kvantifikovati. Po tvojoj logici Nives Celzijus ili Kija Kockar VRIJEDE više od jednog Marka Vešovića?Neće biti. Kapitalizam "radi poso", ali civilizacija bi vremenom morala doći do humanijih i plemenitijih oblika i uređenja.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4470 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:22

Uostalom, polako ulazimo u post-work društvo, eksere bilo koje kvalitete mogu proizvesti mašine sa minimumom ljudskog nadgledanja.
Uostalom to je kapitalisti najvažnije , vrhunski proizvod koji će masno naplatiti stvoren sa što manje troškova ako ikako može bez troškova i ako ikako može bez centa državi a ako mora i cent državi onda je logično da njemu država omogući tim centom da on zaradi još više umjesto šta ja znam...da liječi besplatno sve bolesne jer ima dovoljno para da liječi na osnovu poreza ili šta ja znam da besplatno školuje svu djecu koja se žele školovati jer jebenih para ima.

Glupi Marx , Engles , proleteri i partizani...idioti tako reći.

Mrtve mačke , pičke materine , sve to bagerom u potok.

PARE

AKO SI ZDRAV I ZNAŠ ŽIVJEĆEŠ AKO SI NEUK I BOLESTAN CRKNI MRTVA MAČKO.

Kakve samo spodobe naseljavaju planetu.
Last edited by teskeredzic_22 on 29/09/2023 00:16, edited 3 times in total.
Osmi Socrates

#4472 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

zippoo87 wrote: 29/09/2023 00:07
Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:50 Jedino njih i cijenim u čitavoj ideološkoj kakofoniji. :lol:

A ko pravi robote i masine koje "prave proizvod" ?
Po tebi,niko nema vrijednost ili ti ga,svacija vrijednost je onoliko koliko zaradi u novcu.
A to sto novac ne vrijedi svugdje isto,kod tebe svakako nije u jednadzbi :lol:
Nisam ja ništa govorio dublje kako bi se država trebala ponašati. Ja samo tvrdim da niko nema pravo da me ubjeđuje da su milioni ljudi koji su se utalili u cijenu raznih proizvoda neki maltretirani jadnici.

Zabranio bih ja razne middle men u modernim društvima. Ovo mi je samo prvo palo napamet. :lol:

Kao što rekoh, o odgovoru države na ovakvo stanje nisam pričao. Oni su mi posebno omiljeni. Vidiš mrtvu mačku na putu, i država odluči da kreira ministarstvo mrtvih mačaka. Mrš!
Osmi Socrates

#4473 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

teskeredzic_22 wrote: 29/09/2023 00:12
Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 23:22

Uostalom to je kapitalisti najvažnije , vrhunski proizvod koji će masno naplatiti stvoren sa što manje troškova ako ikako može bez troškova i ako ikako može bez centa državi a ako mora i cent državi onda je logično da njemu država omogući tim centom da on zaradi još više umjesto šta ja znam...da liječi besplatno sve bolesne jer ima dovoljno para da liječi na osnovu poreza ili šta ja znam da besplatno školuje svu djecu koja se žele školovati jer jebenih para ima.

Glupi Marx , Engles , proleteri i partizani...idioti tako reći.
Ne znam ja kako si ti čitao Marxa, ali ga nisi dovoljno duboko čitao.

Nije on, recimo, imao nikakvih problema da čitave narode proglasi neradnicima, i da zbog toga nemaju pravo na svoje zemlje. Meksikanci, recimo. Gdje nije bilo potencijala da se stvori kapital, on je to hladno otpisivao. Zato je pozdravljao engleski kolonijalizam u Indiji.

Englezi znaju stvoriti kapital, pa im ga može i oteti.
Last edited by Osmi Socrates on 29/09/2023 00:32, edited 1 time in total.
Athlon64

#4474 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Athlon64 »

Ima narod poriv da romantizira neka društva, vremena, ljude.

Pa uzor mladima svijeta je npr. Che Guevara.

Kad analiziraš njegove poteze, govore i sve ostalo, onda skontaš da je bio psihopata i manijak, ništa više.
Osmi Socrates

#4475 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Eh Che mi je posebno omiljen. WTF!!!

Da je Marx imao moć, eliminirao bi čitavu latinsku Ameriku. :lol:

Engels bi 'ladno potamanio Slavene. Al' eto, Slaveni bi u komuniste. :lol:
Post Reply