Hajd bas kad tabirim cijelo vrijeme ove brojeve, red bi bio i da dam prognoze na osnovu anketa.
Ja sam cijelo vrijeme govorio da ako Biden do dana izbora ostane na preko +5.0% na nacionalnom nivou da uzima. Znam da popular vote ne bira predsjednika ali ipak. Danas je na 7.4%, otprilike na cemu je cijelo vrijeme manje vise. I da ankete fule kao prije 4 godine, za 1.1%, opet bi zavrsio na 6.1% prednosti, sto bi bilo mnogo vise od onih 2.1% na kojem je zavrsila Clinton.
Cisto za usporedbu, Obama je 2012 pobijedio sa 3.9%, 2008 sa 7.3%. Bush je uzeo za 2.4%, a 2000 sa -0.5%. Clinton je 96-e pobijedio sa 8.5%, a 1992-e sa 5.6%. Bush 1988-e sa 7.8%, itd.
Zadnji put da je neko bas razvalio je bio Reagan 1984-e, sa 17% razlike.
Helem, 7.4% vodjstva na nacionalnom nivou bi trebala biti pobjeda.
Sto se tice drzava, pojedinacno, i ako se uzme u obzir greska za svaku drzavu iz 2016-e, opet Biden uzima.
Ovakav bi, po RCP prosjecima onda bio konacan ishod (Biden 298 - Trump 240):
TX +1.8
AZ +1.4
MI +0.5
FL -0.1
WI -0.5
GA -1.3
PA -1.4
NC -2.9
OH -6.0
IA -8.5
A po 538, bio bi ovakav ishod (Biden 335 - Trump 203):
MI +3.4
WI +2.4
AZ +1.3
FL +0.7
PA +0.3
GA +0.1
TX -1.6
NC -2.6
OH -7.3
IA -7.9
U ovom drugom scenariju, cak i ako Biden izgubi FL, PA i GA, onda bi sa po 1 bodom iz distrikta u NE ili 1 bodom iz distrikta u ME (u oba usko vodi), bio na 270, sto bi bilo dovoljno za pobjedu. Tu bi ako se ukljuci greska iz 2016-e, Trump pobijedio u ME, a Biden u NE.
Inace, bez ovih pretpostavljenih greski, po RCP bi konacan rezultat bio Biden 319 - Trump 219.
Po 538 razlika bi bila Biden 351 - Trump 187.
Ukratko, Biden pobjedjuje.....osim....ako ankete ne naprave jos vece greske koje su zanemarile neke njegove glasace nego prije 4 godine.
Po meni, s obzirom da je raja ovaj put mobilizovana kontra Trumpa mnogo vise nego prije 4 godine, ja nesto sumnjam da ce ankete redom nageti na njegovu stranu vise nego onda. Ali eto, mozda je Trump nasao vise novih glasaca nego Biden. To mu je jedina sansa da pobijedi.
Nate Silver sa 538 je prosli put na dan izbora davao Trumpu 29% sanse za pobjedom. Danas je ta brojka na samo 10%.
Ostaje da se nadamo da je to sve tako.
Ako nije, a sta cemo, zivot ide dalje. Ako Trump ponovo uspije napuckati debile da glasaju za njega u tolikom broju, svaka cast.
Ostaje samo nada da ce sve proteci bez nasilja i kriza, bilo ko da pobijedi.
======================================
Sto se tice rezultata, veceras cemo saznati sve ove juznjacke drzave. Mozda ako u nekim bas bude ono 1% ili manje, ne budemo saznali do spavanja. Bilo koju da Biden uzme (FL, GA, AZ, TX, NC) to je manje vise game over.
Sto se tice ovih Midwest drzava, tu ce biti zavrzlama mozda danima. Prvo se broje glasovi od danas, tek onda se otvaraju koverte od ranije (ne znam sad jel bas tako u svakoj drzavi). Helem, do kraja veceri mozda Trump bude lopatom vodio i u PA i u MI i u WI, OH, MN, itd, sto ce biti smijesno ako zbog toga pocne proglasavati pobjedu (a hoce ko da gledam). S obzirom da su Demokrate mahom glasale prije danas, a Republikanci obratno, vjerovatan scenario ce biti Trumpovo vodjstvo i onda lagano stizanje Bidena do u sitne sate ili u narednim danima. Mislim, tako je i inace jer se gradovi cesto sporo sabiru.
Tako da ako vidite neko veliko vodjstvo Trumpa u tim drzavama, znajte da ne panicite i da su MI, WI i MN vrlo vjerovatno u Bidenovim rukama kad se sve zbroji.
No opet, ako Biden veceras uzme bilo sta na Jugu, moze vec polako krenuti u shopping za nova dezinfekcijska sredstva u Ovalnom uredu.
Eto uzdravlje. Odoh....ne glasat.