Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#4451 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Doalzak u BiH kosta. Puno kosta
- stakasa
#4452 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ceif nije skupinsomnia78 wrote:Doalzak u BiH kosta. Puno kosta
-
Seyfo
#4453 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo recimo ovo je meni jedan vrlo smislen post.swanfilter wrote:Reci cu ovako. Iz grada sam rijeci Uni i tokom ljeta je sasvim druga prica, mada nit blizu kao nekada jer je Krajina poprazna postala. Ovaj vakat sada je nigdje veze i neko, ko je navikao biti aktivan, u pokretu, ovo mu je smrt. A takav sam ....
Objektivan, bez emocija i frustracija.
U srž i u sridu.
Apsolutno razumijem jer se u Krajini vrijeme dijeli na dijasporske praznike, kad sve oživi, i period između kada je sve mrtvo i prazno, taman da je i tebi dobro tu. Za pretpostaviti je i da su prijatelji i rodbina vani(bar većina). A kad već ideš iz svog mjesta, jebaji ga i Sarajevo, bolje onda ići vani, tim prije i što je udaljenost tu negdje kao do Sarajeva.
U Sarajevu je recimo skroz drukčije, uvijek se nešto dešava, dobro ili loše, a kad dijaspora dođe bude malo življe u centru grada. Općenito nije tolika razlika.
Iz čega zaključujem da su razlozi za odlazak iz Krajine brojniji nego iz Sarajeva. Naravno, na kraju se sve svede na lični nivo.
-
moonca
#4454 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije za svakoga bolje -ici vani. Ako si zadovoljan sto trenutno radis i vidis perspektivu u tom sto radis - ipak je bolje biti u svojoj zemlji.
-
Suzie Q
#4455 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Apropo tih sto kukaju...Kao i svugdje tako i u dijaspori ima svakakvih ljudi, mene nekad prosto bude stid ponasanja nasih ljudi. A sto je najgore i teritorijalno i civilizacijski i kulturoloski pripadamo Europi.
Nedavno u jednoj grupi na FB postavili pitanje kao sta vam najviše nedostaje iz domovine. 70% kuka kako im njemacki jogurt nije kao naš, žale sto ne mogu kačiti veš preko prozora i balkona a vrh je zena koja zali sto ne moze kad ocisti kucu onu vodu iz kante prosuti niz ulicu. Da ne spominjem razvrstavanje smeća i ostale svakodnevne stvari. Ali zato za svakog od tih koji se usput receno ni ne trude nauciti jezik, nalaze i nasi ljudi koji ih itekako izrabljuju pa im naplacuju usluge prevođenja, uvaljuju kojekakve ugovore, osiguranja, kredite i tko zna sta sve jos.
Vjerovali ili ne, puno puno je nasih ljudi koji na bausteli npr. zarade dobru lovu i vec za dva dana nemaju centa jer su po kafanama i kladionicama. Takvima nista ne valja.
Ali o njima zaista nije potrebno ni pricati u ovoj temi niti njihovo misljenje uzimati kao relevantno.
Nedavno u jednoj grupi na FB postavili pitanje kao sta vam najviše nedostaje iz domovine. 70% kuka kako im njemacki jogurt nije kao naš, žale sto ne mogu kačiti veš preko prozora i balkona a vrh je zena koja zali sto ne moze kad ocisti kucu onu vodu iz kante prosuti niz ulicu. Da ne spominjem razvrstavanje smeća i ostale svakodnevne stvari. Ali zato za svakog od tih koji se usput receno ni ne trude nauciti jezik, nalaze i nasi ljudi koji ih itekako izrabljuju pa im naplacuju usluge prevođenja, uvaljuju kojekakve ugovore, osiguranja, kredite i tko zna sta sve jos.
Vjerovali ili ne, puno puno je nasih ljudi koji na bausteli npr. zarade dobru lovu i vec za dva dana nemaju centa jer su po kafanama i kladionicama. Takvima nista ne valja.
Ali o njima zaista nije potrebno ni pricati u ovoj temi niti njihovo misljenje uzimati kao relevantno.
-
Fudo387
#4456 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze li link za tu grupu sto kuka na jogurt, ves, i nemogucnost da pljuhnu vodu na ulicu?Suzie Q wrote:Apropo tih sto kukaju...Kao i svugdje tako i u dijaspori ima svakakvih ljudi, mene nekad prosto bude stid ponasanja nasih ljudi. A sto je najgore i teritorijalno i civilizacijski i kulturoloski pripadamo Europi.
-
Seyfo
#4457 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
Koja stoka i polusvijet, dobro nas trpe kakvi smo.
Očito su ostali od nas gori pa nam prolazi. Koliki god smo neandertalci i sirovine, nismo kao imigranti.
Očito su ostali od nas gori pa nam prolazi. Koliki god smo neandertalci i sirovine, nismo kao imigranti.
- славянин
#4458 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fino se nasi ponasaju - bar vecina gore.Drzave uredjene kad te pukne po usima jednom odmah naucis.Klasicna nostalgija za stvarima tipa jogurta - ali oces da mjenjamo evo ti jogurt ajd se vratiSeyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
- dječak sa šibicama
#4459 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Istina sve. Ja sam se rijetko bas rijetko druzio sa Slovencima, vise sa nasima kako rekoh petina grada su nasi ljudi, dakle gdje god maknes a uglavnom se kreces po mjestima gdje izlaze nasi ljudi, sresces nekog bosanca, srbijanca, albanca, hrvata i slicno.moonca wrote:Petljati ne znaci i pomoci-mada nismo tako ni losi - zapadnjaci nemaju taj 'osjecaj'.dječak sa šibicama wrote:Slovenci? O sebi pri sebi, ne diraj ga ne dira temoonca wrote:
Ti si Bosanac ?
Svidja li ti se narod- komunikacija?/
Iskreno, pun mi q nasih ljudi koji se u sve petljaju a 90% njih ti ne zeli dobro
I to 'o sebi pri sebi ' zna iritirati.
Slovenci su cudni, najcesce ne poznaju prvog komsiju, moja tetka ima kucu recimo i od svih komsija ona se pozdravlja samo sa jednim janezom koji je srdacan samo zato jer mu je supruga negdje iz Hrvatske pa je valjda i njoj dopizdilo da niko od komsija ne progovara pa se sa mojom tetkom preko ograde isprica, a onda i on valjda vidio da je to ok odnos onako rastereti se covjek. Dok on sredjuje vrt, zena okopava cvijece, moja tetka vjesa opran ves, siti se ispricaju. Ostali komsije, niko ni da bekne. Meni je to cudno, imas pet sest komsija sa kojima dijelis ogradu od vrta, vidis ga svaki dan, ali ako kazu dobar dan dobro i jeste, dalje od toga ne idu.
Medjutim, ima to svoje prednosti. Nema sukoba oko medze, stvarno nikada nisam cuo za nesto takvo, ima u provinciji i po selima ali u gradu LJ nikada nisam cuo da se neko potukao oko ograde i slicno. Oni to sve rijese odmah na startu, kupis kucu odmah se razgranicis sa komsijama, i mirna Slovenija.
Ali nisu oni svi isti, gdje sam ja zivio, stan pored mene bili studenti iz Stajerske, oni su susta suprotnost ostalim slovencima. Negdje su iz okoline Celja. Stalno neke zurke, zvali nas da dodjemo, vina imaju na bacanje ko kad se tamo svi bave uzgojom grozdja i preradom vina, opiceni ljudi i prilicno veseli. Poznati su kao cakijasi, vole se pobiti, Stajerci su vise kao Zagorci iz Hrvatske nego kao Slovenci, zato ih Slovenci i ne vole previse
Za druzenje, nasi ljudi svakako. Mada sam i par slovenaca poznavao, bili smo recimo prijatelji.
Tako ti je gdje god maknes, u Becu sa nasima, logicno, neces sa Hansom.
-
Nivelacija
#4460 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zato ja zagovaram da se Bosna svede na 1,5 miliona pametnih, pismenih, kulturnih ljudi, tada cemo imati ciste gradove, rijeke i planine kao Svicarska..Seyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
Odmah pola manje stoke koja unistava igralista, fasade, autobuse, vozove, rijeke, koji smece bacaju po ulici itd a ovih 1.5 mil fino edukovati, propagande itd.
Taman za nekih 10-tak godina valjda izadjemo iz tranzicije.
-
Rizvan
#4461 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prolazi im zato što većina živi u naseljima sa imigrantskom većinom istog mentalnog sklopa, ili ih domaći disciplinuju sa prijavama i kaznama. Ali zato ispoljavanje svojih primitivnih navika nadoknade kada dođu ovdje. Tako kod mene u zgradi pacijentkinja iz Holandije, kada dođe par puta godišnje, obavezno trese s balkona jorgane, čaršafe i kuhinjske krpe. Nikog drugog u zgradi, kao ni u zgradi preko puta ne vidim da to radi, osim nju.Seyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
-
Fudo387
#4462 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja opet mislim da je Suzana izmislila ovu grupu.славянин wrote:Fino se nasi ponasaju - bar vecina gore.Drzave uredjene kad te pukne po usima jednom odmah naucis.Klasicna nostalgija za stvarima tipa jogurta - ali oces da mjenjamo evo ti jogurt ajd se vratiSeyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
Al’ haj’ da vidimo, mozda stvarno ima.
-
Cookie85
#4463 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I u Becu ti je slicna situacija, ja komsije kad vidim, pozdravimo se i to je to. Njih ne interesuje sta radis, sto radis, gdje ces, sto ces nesto.... dokle god ne smetas nikome i ne krsis nekakav zakon, mozes crknuti pored njih.dječak sa šibicama wrote:
Istina sve. Ja sam se rijetko bas rijetko druzio sa Slovencima, vise sa nasima kako rekoh petina grada su nasi ljudi, dakle gdje god maknes a uglavnom se kreces po mjestima gdje izlaze nasi ljudi, sresces nekog bosanca, srbijanca, albanca, hrvata i slicno.
Slovenci su cudni, najcesce ne poznaju prvog komsiju, moja tetka ima kucu recimo i od svih komsija ona se pozdravlja samo sa jednim janezom koji je srdacan samo zato jer mu je supruga negdje iz Hrvatske pa je valjda i njoj dopizdilo da niko od komsija ne progovara pa se sa mojom tetkom preko ograde isprica, a onda i on valjda vidio da je to ok odnos onako rastereti se covjek. Dok on sredjuje vrt, zena okopava cvijece, moja tetka vjesa opran ves, siti se ispricaju. Ostali komsije, niko ni da bekne. Meni je to cudno, imas pet sest komsija sa kojima dijelis ogradu od vrta, vidis ga svaki dan, ali ako kazu dobar dan dobro i jeste, dalje od toga ne idu.
Medjutim, ima to svoje prednosti. Nema sukoba oko medze, stvarno nikada nisam cuo za nesto takvo, ima u provinciji i po selima ali u gradu LJ nikada nisam cuo da se neko potukao oko ograde i slicno. Oni to sve rijese odmah na startu, kupis kucu odmah se razgranicis sa komsijama, i mirna Slovenija.
Ali nisu oni svi isti, gdje sam ja zivio, stan pored mene bili studenti iz Stajerske, oni su susta suprotnost ostalim slovencima. Negdje su iz okoline Celja. Stalno neke zurke, zvali nas da dodjemo, vina imaju na bacanje ko kad se tamo svi bave uzgojom grozdja i preradom vina, opiceni ljudi i prilicno veseli. Poznati su kao cakijasi, vole se pobiti, Stajerci su vise kao Zagorci iz Hrvatske nego kao Slovenci, zato ih Slovenci i ne vole previse
Za druzenje, nasi ljudi svakako. Mada sam i par slovenaca poznavao, bili smo recimo prijatelji.
Tako ti je gdje god maknes, u Becu sa nasima, logicno, neces sa Hansom.
Mada ja volim da me niko ne pegla i da nikog ne interesuje sta ja radim, sto radim i sl., kad se vidimo, pozdravimo se i cao svako svojim poslom. Dok sam u BiH zivio, bila jedna baba ispod mene, znala je kad idem negdje, kad dolazim, kad serem, kad jebem...i cim je malo glasnija muzika il se smijemo glasnije, a otvoren prozor, policija mi je bila na vratima ( mada nikad kaznu nisam dobio, jer sam uvijek obracao paznju da poslije 22h ne bude previse glasna muzika) vise je znala o mom zivotu nego ja sam
Mada sto sam primjetio Austrijanci dosta vole da se raspravljaju (bila vazno nesto ili neka glupost), to im je nesto interesantno ili sta vec.
Vala kada je nesto glupo necu trositi vrijeme na raspravljanje
-
Cookie85
#4464 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto je neko iznad napisao kako se nas narod zali jer ne smije baciti smece na ulicu, prosipati prljavu vodu po ulici ili sta ja znam vec.
Ja bih takve odmah delozirao kuci!
Zbog takvih debila i naravno Turcina morona smo na losem glasu. Vidjao sam nase (BiH, Srbija, Hr) ljude koji su ovdje u Becu preko 20 godina i jos nisu naucili jezik pa sad kukaju kako je Kurz uveo da mora poloziti integracijski njemacki ÖIF ili nazad nema vise vize niti mozes dobiti pasos.
Pa zar je moguce da neko bude u nekoj drzavi preko 20 godina i da ne naucis jezik ??? Ne naucis pravila u toj drzavi/grad.
Jest ga i Kurz u nekim stvarima pretjerao, ali iskreno, neka je , kakva smo stoka i treba nam. I ja bih prvi uveo imas 2godine da se mancipujes, nisi se mancipovao, mrs nazad odakle si dosao/la.
Ja bih takve odmah delozirao kuci!
Zbog takvih debila i naravno Turcina morona smo na losem glasu. Vidjao sam nase (BiH, Srbija, Hr) ljude koji su ovdje u Becu preko 20 godina i jos nisu naucili jezik pa sad kukaju kako je Kurz uveo da mora poloziti integracijski njemacki ÖIF ili nazad nema vise vize niti mozes dobiti pasos.
Pa zar je moguce da neko bude u nekoj drzavi preko 20 godina i da ne naucis jezik ??? Ne naucis pravila u toj drzavi/grad.
Jest ga i Kurz u nekim stvarima pretjerao, ali iskreno, neka je , kakva smo stoka i treba nam. I ja bih prvi uveo imas 2godine da se mancipujes, nisi se mancipovao, mrs nazad odakle si dosao/la.
-
Seyfo
#4465 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Niko ne bi bio sretniji od mene kada bi bilo tako, međutim praksa pokazuje drukčije; mladi i pametni bježe a uhljebi, primitivci koji su šljegli na pozicije, bahata stoka i kladioničarski pacijenti su najvjerniji državi i sistemu te oni u pravilu ostaju. Čak štaviše, patriotizam kao razlog ostanka je najjači kod nacionalističkih uhljeba koje niko nikad neće otjerati sa funkcije, sa radnih mjesta kao ni iz države.Nivelacija wrote:Zato ja zagovaram da se Bosna svede na 1,5 miliona pametnih, pismenih, kulturnih ljudi, tada cemo imati ciste gradove, rijeke i planine kao Svicarska..Seyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
Odmah pola manje stoke koja unistava igralista, fasade, autobuse, vozove, rijeke, koji smece bacaju po ulici itd a ovih 1.5 mil fino edukovati, propagande itd.
-
Suzie Q
#4466 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisam izmislila grupu, uzeg regionalnog je karaktera a i iskljucivo za žene pa ne bih sebe odavala, ima ovdje dosta dijaspore koja bi me razapela da javno stavim. Ali evo bas sam sad napravila screenshoot ove sto bi prosipala vodu, nabrojala je i dovikivanje s prozora
(nazalost ne mogu s mobitela ucitati fotografiju)
Kako god, Njemacka je omogucila ne samo nasim ljudima,nego i svim ostalim da tako zive. Danas imamo medije na svom jeziku, novine na kiosku nase kao i tv programe, trgovine s nasim proizvodima, nase doktore, osiguranja, skoro svaka banka, posta i sl ima zaposlene ljude koji govore nas jezik i k tome i mnoge obrasce u institucijama imamo na nasem. Ljudi uspijevaju obaviti sto trebaju bez njemackog i ostaju ucahureni u svom svijetu. Ono malo njemackog sto znaju najcesce pricaju kad dođu na urlaub u Bosnu
Kako god, Njemacka je omogucila ne samo nasim ljudima,nego i svim ostalim da tako zive. Danas imamo medije na svom jeziku, novine na kiosku nase kao i tv programe, trgovine s nasim proizvodima, nase doktore, osiguranja, skoro svaka banka, posta i sl ima zaposlene ljude koji govore nas jezik i k tome i mnoge obrasce u institucijama imamo na nasem. Ljudi uspijevaju obaviti sto trebaju bez njemackog i ostaju ucahureni u svom svijetu. Ono malo njemackog sto znaju najcesce pricaju kad dođu na urlaub u Bosnu
-
Seyfo
#4467 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sjooooooooo ostadosmo uskraćeni za grupu koja bi mnogo smijeha izazvala.
I gorčine u želucu.
I gorčine u želucu.
- славянин
#4468 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko ce da placa i radi bumo vidili. A inace jedan si od rijetkih koji smatra da je odlazak radne snage dobra stvar- isto kao sto si jedan od rijetkih sto smatraju da je zemlja ravna - tako da te necu uzimati previse ozbiljnoNivelacija wrote:Zato ja zagovaram da se Bosna svede na 1,5 miliona pametnih, pismenih, kulturnih ljudi, tada cemo imati ciste gradove, rijeke i planine kao Svicarska..Seyfo wrote:Ha ha ha stvarno, vjerovatno im smeta i što ne smiju bacati papire i smeće po ulici te pušiti u prostorijama. Zato to sa zadovoljstvom rade kad dođu nazad na odmor.
- vjesticanametli
#4469 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
UrlauP voljemSuzie Q wrote:Nisam izmislila grupu, uzeg regionalnog je karaktera a i iskljucivo za žene pa ne bih sebe odavala, ima ovdje dosta dijaspore koja bi me razapela da javno stavim. Ali evo bas sam sad napravila screenshoot ove sto bi prosipala vodu, nabrojala je i dovikivanje s prozora(nazalost ne mogu s mobitela ucitati fotografiju)
- muha_sa
#4470 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hajd malo odvadi tako ti svegaSuzie Q wrote:Apropo tih sto kukaju...Kao i svugdje tako i u dijaspori ima svakakvih ljudi, mene nekad prosto bude stid ponasanja nasih ljudi. A sto je najgore i teritorijalno i civilizacijski i kulturoloski pripadamo Europi.
- Plaut
#4471 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ovdje FGR, svi kontra sda, reklo bi se neće niko glasati za njih. Dođu izbori, ljudi uzmu sve. U pravu si, nije relevantno za ništa i razočaran sam.cassius wrote:Ma zanemari forum, pogotov ovaj. Ova prica ovdje nije pokazatelj niceg. Situacija je alarmantna sto se tice odlazaka.Plaut wrote:Napisah već jedanput, pedesetak ljudi znam što je otišlo van. Evo od svih pedeset ljudi, niko i ne pomišlja da se vrati. Čak mi jedan od najboljih prijatelja dođe vamo isključivo da vidi roditelje i par nas. I to dođe na tri-četiri dana, kaže nema ništa ovdje raditi osim s nama tih par dana![]()
Uglavnom, ako vi znate nekoga vani, osim ovih forumaša na socijali koji govore da ne valja vani, da li se neko požalio? Moja raja garnitura je 28-35 godina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4472 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima svegamuha_sa wrote:hajd malo odvadi tako ti svegaSuzie Q wrote:Apropo tih sto kukaju...Kao i svugdje tako i u dijaspori ima svakakvih ljudi, mene nekad prosto bude stid ponasanja nasih ljudi. A sto je najgore i teritorijalno i civilizacijski i kulturoloski pripadamo Europi.
- muha_sa
#4473 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
znam_BataZiv_0809 wrote:Ima svegamuha_sa wrote:hajd malo odvadi tako ti svegaSuzie Q wrote:Apropo tih sto kukaju...Kao i svugdje tako i u dijaspori ima svakakvih ljudi, mene nekad prosto bude stid ponasanja nasih ljudi. A sto je najgore i teritorijalno i civilizacijski i kulturoloski pripadamo Europi.
ja bih ovo uzeo kao zajebanciju jer vjerujem da je zajebancija
hejbet puta sam na ovom forumu svašta nešto napiso--ko eto molim da se neko osevapi da mi cevape plati
- vjesticanametli
#4474 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa placali smo nezahvalnice 
-
PeppermintSA
#4475 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nikad neću razumjeti ljude kojim smeta sto na zapadu komšije gledaju svoj posao. Nisu mi jarani, već komšije. Boli me racku ko mi je komsija, ne moram ga nikad upoznati.