Ateizam vs. Religija
- Dozer
#4451 Re: Ateizam vs. Religija
Pa, valjda - kako smo nastali 
- Pujdo12
#4452 Re: Ateizam vs. Religija
Evo ga ktenuli smo od početka, na početku bjaše.....
-
zijancer
#4453 Re: Ateizam vs. Religija
ako ne možemo saznati odgovor, pitanje je vjerovatno pogrešno postavljenoDozer wrote:Pa, valjda - kako smo nastali
kada bi i znali odgovor, da li bi se šta promijenilo nabolje
- Bloo
- Globalna šefica
#4454 Re: Ateizam vs. Religija
Ima.knjiga koja nudi odgovor, ali ne i pitanje.
- Idemedosumom
#4455 Re: Ateizam vs. Religija
Neko nudi pitanje, neko odgovor. Nudi li iko kakvu finu knjigu? 
- medvjed23
#4456 Re: Ateizam vs. Religija
samo dejvid benatar i antinatalizam
inače, zašto čovjek ne bi mogao sam kreirati svoju svrhu? ko mu brani?
inače, zašto čovjek ne bi mogao sam kreirati svoju svrhu? ko mu brani?
- MarlboroGold
#4457 Re: Ateizam vs. Religija
Moj medo... kažu da je to zabluda 
- Ludzak
#4458 Re: Ateizam vs. Religija
Ljudi na Balkanu su bogovi. Oni su ti koji sude i koji stvaraju mišljenje o drugima.
- Pujdo12
#4459 Re: Ateizam vs. Religija
Tako ti se ponaša cijeli svijet, ne samo na balkanu, još bih dodao da znaju presuditi ko će živjeti i umrijetiLudzak wrote:Ljudi na Balkanu su bogovi. Oni su ti koji sude i koji stvaraju mišljenje o drugima.
- Ludzak
#4460 Re: Ateizam vs. Religija
Pa et onda su ljudi bogovi.Pujdo12 wrote:Tako ti se ponaša cijeli svijet, ne samo na balkanu, još bih dodao da znaju presuditi ko će živjeti i umrijetiLudzak wrote:Ljudi na Balkanu su bogovi. Oni su ti koji sude i koji stvaraju mišljenje o drugima.
- MarlboroGold
-
zijancer
#4463 Re: Ateizam vs. Religija
ima i prica o pitanju
ali kada je stigao odgovor, nije bilo nikog da ga čuje/vidi
ako sam dobro shvatila
ali kada je stigao odgovor, nije bilo nikog da ga čuje/vidi
ako sam dobro shvatila
- medvjed23
#4464 Re: Ateizam vs. Religija
MarlboroGold wrote:

- HardcoreMX
#4465 Re: Ateizam vs. Religija
ok..pardoniram..istina da nisi spomenuo sta preferiras..doduse nisam ni ja spomenuo pa prema tome ne znam otkud tolike insinuacije od tebe...Pujdo12 wrote: Moram da uljetim, nisam spomenuo na čijoj sam strani, pričaš o nečijoj savjesti i govoriš ko je ovdje klon, pa zato pitam ko si da nisi slučajno Bog, jer damo Bog može da sudi, a morat će te akceptirati moje postojanje, nisam klon
Cime sam te pogodio?!MarlboroGold wrote: Baš si me pogodio...
Ima, ali kako ovdje kad imamo mnogo subjektivnosti?!Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
Kako umno... Ima li kakav elaborat tih silnih "sukobljavnja" i pranja savjesti
Jos samo da nam ponudite taj "dokaz" koji se negira
Ah, da... Pa bog je stvorio svemir, Zemlju, i nas i sve ostalo. To je dokaz
Ok, ako ces se ubjediti da je obicni mobitel netko konstruisao, a recimo eto taj toliki planet je nastao slucajno...
- Pujdo12
#4466 Re: Ateizam vs. Religija
Hipotezičko pitanje za razmisliti, po pretpostavci da se stvatno očekuje. Bili prihvatio Džehennem/Pakao ako bih znao da će tvoje dijete otići u Džennet/Raj?
Nema potrebe odgovarati o tome kako je Bog samilostan i da to ne očekuje.... Pitanje je hipotetički
Nema potrebe odgovarati o tome kako je Bog samilostan i da to ne očekuje.... Pitanje je hipotetički
-
sekerbay
#4467 Re: Ateizam vs. Religija
Pa čovječe, nisi upućen u osnove islama a raspravljao bi o istom.
Da. Upravo tako. Imaš vjerodostojne predaje koje to potvrđuju.
Uči ga jedan ogromne snage.
Pošto vidim da se razumiješ, dedera mi napiši par riječi o hadiskoj nauci.
.Dozer wrote: Najpismeniji arapi tog vremena su trcali nepismenom Muhammedu da im pojasni nesto sto mu je "diktirano"
Da. Upravo tako. Imaš vjerodostojne predaje koje to potvrđuju.
Alemehu šedidul kuva.Po kojoj logici je on znao sta znaci sve to sto mu je "diktirano",
Uči ga jedan ogromne snage.
niko danas zaista nema pojma sta se tacno desavalo prije 1500 godina, a jos manje da li je sve sto je zapisano istina.
Pošto vidim da se razumiješ, dedera mi napiši par riječi o hadiskoj nauci.
- Smrcak15
#4468 Re: Ateizam vs. Religija
On sam po sebi opstoji oduvijek i zauvijek, i nije primjereno govoriti o njegovoj svrsi jer nema pocetka, niko ga nije stvorio, jer svrhu produktu daje onaj ko taj produkt stvara.Mišo_Kovač wrote:Kao što rekoh, ex-machina argument, zbog radi zato... Ima li bog svrhu? Ako ima, odakle mu? Ako nema, koji kurac onda uopce postoji (ocigledno je da nesto sto nema svrhu, nije nužno i ne mora postojati)?Smrcak15 wrote:Bog je opstoji sam po sebi, isto kao sto brojevi sami po sebi opstoje.Mišo_Kovač wrote:Ako stvoritelj daje proizvodu svrhu, onda tvoj bog nema svrhu, s obzirom da on nema stvoritelja. Il u tom tvom logičkom slijedu zakljucivanja postoji kaluzula da se na boga ne primjenjuje logika because fuck you that's why
- Smrcak15
#4469 Re: Ateizam vs. Religija
ne stvara ih Bog nego oni sami svojom voljom to postaju.shbc wrote:U iscekivanju da opet pocne rasprava zasto bi taj njegov bog stvarao ateiste. Svaki put mi je fascinatno kako izbjegava da ide do kraja svojom logikom kojom ga pravda, jer je i sam svjestan da ce se pokopati
- Smrcak15
#4470 Re: Ateizam vs. Religija
Nastasia wrote:Problem sa pitanjem smisla zivota je što vjernik uvijek polazi od stajališta da Boga ima, i da je svrha čovječanstva da mu ibadeti.
" Bog vas je stvorio da mu sedždu činite " Je l' tako bješe?
Koji god mi ateisti smisao života navedemo, kažemo, biće uzalud, zato što će Smrčak pitat, a kako time služiš Boga?
I da, Smrčak, niko nema odgovore na sve, ovako kako ti pokušavaš prikazati da se na sve vezano za religiju ima odgovor.
Moja mama je vjernik, i postoji veliki generacijski jaz između nas dvije, ali se savršeno dobro razumijemo i slažemo.
Kad god je upitam nešto nelogično, nešto što je da u najmanju ruku kažem debilno ona kaže: "Ne znam. Dato nam je da znamo onoliko koliko znamo i koliko razumom možemo obuhvati. Ostalo ja ne znam, ali vjerujem da iza toga stoji logično objašnjenje koje ja ne mogu pojmiti, a Bog može."
I pošteno brate.
Ti ovdje osim što siluješ logiku, matematiku, biologiju, metodiku, i osim što siluješ zdrav razum svih koji ovo čitaju, ti bolan toliko siluješ Islam da se ja zapitam da li ti pričaš o jednoj potpuno drugoj religiji od one u kojoj sam odrasla, i čiji sam i sama pripadnik bila većinu svog života.
Zato mislim da uopšte nema smisla raspravljat se s tobom i kamo sreće da nikad nisam ni pokušala.
bez Boga nema smisla, jer potreban je kreator da bi nama produktima dao svrhu....nemozes ocekivati da ti evolucija ili mutacije daju svrhuProblem sa pitanjem smisla zivota je što vjernik uvijek polazi od stajališta da Boga ima, i da je svrha čovječanstva da mu ibadeti.
" Bog vas je stvorio da mu sedždu činite " Je l' tako bješe?
nije to tacan opis zasto nas je Bog stvorio, nego je to samo djelimicno tacno...Bog nas je stvorio da se ukaze ko ce bolje postupati u djelima, a kroz ta djela ko ce mu biti pokoran kako bi zasluzili njegovu milost, jer se sve inicijalno vrti oko Bozije milosti, jer je taj njegova milost podstakla njega da nas stvori.
problem je kad covjek sam sebi daje svrhu kada se on uopste nije pitao kada ga je Bog konstruisao i programirao DNK.Koji god mi ateisti smisao života navedemo, kažemo, biće uzalud, zato što će Smrčak pitat, a kako time služiš Boga?
nema to veze, ako vjernik bilo koje vjere sam sebi daje svrhu to je pogresno jer produkt nemoze diktirati Kreatoru svoju svrhu
recimo Bog Kreator postoji, mi ocito postojimo, Bog jasno zna koja je nasa svrha, i to je opisao u tri razlicita ajeta u Kuranu, nemoze sad doci produkt i izmisljati toplu vodu, kad nije covjekovo da daje sam sebi svrhu ako mu je Kreator vec dao.
valjda sam uspio na svoje 25 godina u islamu saznati mnogo stosta pa to se cini kao da imam odgovor na sve, a nemam.I da, Smrčak, niko nema odgovore na sve, ovako kako ti pokušavaš prikazati da se na sve vezano za religiju ima odgovor.
neko ovako da nas gleda sa strane, rekao bi da si ti zestoki branioc islamaTi ovdje osim što siluješ logiku, matematiku, biologiju, metodiku, i osim što siluješ zdrav razum svih koji ovo čitaju, ti bolan toliko siluješ Islam da se ja zapitam da li ti pričaš o jednoj potpuno drugoj religiji od one u kojoj sam odrasla, i čiji sam i sama pripadnik bila većinu svog života.
je li te to strah diskusije, ovdje smo da razmijenimo misljenja, a tebe kao da je nesta strah, strah da te ne bi ubijedio mozda u neka tvoja pogresne stavove, neznam ili nesto drugo.Zato mislim da uopšte nema smisla raspravljat se s tobom i kamo sreće da nikad nisam ni pokušala
- Smrcak15
#4471 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Ne sex, nego razmnozavanje Smrle. Sex je samo jos jedna rijec koju smo mi izmislili, kao i sex radi zabave. A, koliko god se to tebi ne svidjalo, mi jesmo samo jos jedna zivotinjska vrsta na ovoj planeti. Tome ti svjedoce nasi zubi, dlake na tijelu, iste primarne potrebe kao i kod bilo koje druge zivotinje (razmnozavanje, hrana i skloniste), dok je sve ostalo samo nas izum nastao kroz milenijume evolucije.Smrcak15 wrote: znaci svrha je sexkao i zivotinje znaci, nikakve razlike jeli tako???
I, pri tome smo mi sami izokrenuli i izopacili mnoge stvari. Evo, taj sex recimo. Danas vlada "misljenje" da oni muskarci koji prebrzo svrsavaju imaju problem. Da li je zaista tako, ili problem ipak imamo mi kojima treba 5-10-20-30 minuta za to?
Sta mislis? Odgovor je - mi kojima treba vise od 1-2 minute imamo problem. Osnovna svrha sexa je razmnozavanje i, kao i u ostatku zivotinjskog carstva, poenta je da se to obavi sto prije jer mnoge opanosti vrebaju sa svih strana. Vremenom smo se mi odmakli od tih opasnosti, a nacin zivota, ishrane, zagadjenja, itd. su doveli do produzetka trajanja odnosa i kasnjenja s ejakulacijom. Znas, po statistikama oko 70% muskaraca ima "problem" prebrzog svrsavanja. Moze li biti da velika vecina ima problem, a da ga manjina nema, ili je ipak obrnuto?
I ovo ti je jos jedan od dokaza da mi jesmo zivotinjska vrsta
Svaka vrsta na planeti ima svoju inteligenciju. Davno ti rekoh - pogledaj dokumentarac "Mravi" (Ants). Sjebaces se koliko smo im slicni. I ne, nisu oni slicni nama, nego upravo mi njima jer su oni stariji od nas i mi smo ti koji njih kopiramo u mnogocemu. I najmnogobrojnija su vrsta na planeti. A, vjerovao ili ne, i ukupno najteza.Kako to da je svrha ista i covjeku i zivotinji a covjek daleko inteligentnije bice, dat je razum covjeku a zivotinji nije.
Ne. I njima je svrha ista kao i kod svakog drugog zivog bica. To sto ne mogu imati djece je rezultat 1000 mogucih razloga. Ali, po tvom, bog im ne da da imaju djecu, jel' tako?a sta cemo sa osobama koje nemogu imati djecu, sterilni, jesu li oni bez svrhe?
Zasto im ne da, a ako su recimo pravi i iskreni vjernici (poznajem 2 takva para)?
Poredjenja su ti besmislena ,a polaze od toga da nas je bog stvorio. Vec ti rekoh, ali ti to ocito ne mozes da shvatis - nasa svrha je identicna bilo kojem drugom zivom bicu, a svodi se na 3 stvari - razmnozavanje radi produzenja vrste, hrana i skloniste.nemozes ti sam sebi svrhu davati kad ti sam sebe nisi stvorio, onaj ko je konstruisao ti jedino moze dati svrhu...ima li smisla da auto samo sebi svrhu daje? Ako se ono samo nije stvorilo, kako onda moze davati sebi svrhu kad stvaraoac auta je taj koji daje autu svrhu a ne da produkt sam sebi daje svrhu, nema smisla druze.
Sve ostale svrhe su nasa izmisljotina, identicno ao sto su religije, bog i sve sto tome pripada, takodjer nase izmisljotine proizasle iz neznanja i nemogucnosti objasnjavanja raznih stvari, a prvenstveno naseg postojanja i nastanka.
Mislim da je i tebi jasno da smo mi, kao vrsta, najveci paraziti na ovoj planeti, i zapravo totalno odskacemo do prirode. Ta nasa inteligencija kojom se busamo ce nas na kraju dovesti do propasti. I ne samo nas kao vrste, nego propasti cijele planete.
Gdje je bog da nas sprijeci? Ah, da...zaboravio sam...nije njegovo da se mijesa, on ce nas samo na kraju nagraditi ili kazniti, kako vec budemo zasluzili svojom "sluzbom" njemu
Ovakvim izjavama u meni pokrenes mehanizam koji me tjera da ti svasta kazem... Ali necu. Svescu to na samo 3 rijeci - ti nisi dobar.svrha je ko ce bolje postupati u djelima na ovom svijetu, a pozitivan rezultat toga je zaraditi Boziju milost i vjecni zivot na kraju u Raju.
iskusenje.Ne. I njima je svrha ista kao i kod svakog drugog zivog bica. To sto ne mogu imati djece je rezultat 1000 mogucih razloga. Ali, po tvom, bog im ne da da imaju djecu, jel' tako?
Zasto im ne da, a ako su recimo pravi i iskreni vjernici (poznajem 2 takva para)?
ma kazi ba, samo kazi...bit ce ti lakse, nego trpiti u sebi...nije dobro ni cuvati svasta u sebi, moze se u tebi skuati neslana i gorka corba onda....Ovakvim izjavama u meni pokrenes mehanizam koji me tjera da ti svasta kazem... Ali necu.
- Smrcak15
#4472 Re: Ateizam vs. Religija
shmizlica wrote:pustite čo'eka kad hoće da ima uzvišeniju svrhu![]()
meni je zanimljivo kad se ljudi uvrijede jer izjednačiš ljudski rod sa životinjama, ono, stani malo mi smo ihihiihhhhiii nešto....inteligentniji? uzvišeniji? bogom danima daajjj
covjek jedino moze da rasudjuje, zivotinje to nemogu, znaci razlika izmedju covjeka i zivotinja je u razumu
nemoj te mi te fazone ovdje kako su neke zivotinje inteligente, jesu u jednoj mjeri ali neznaju rasudjivati stvari.
- Pujdo12
#4473 Re: Ateizam vs. Religija
ne stvara ih Bog nego oni sami svojom voljom to postaju.[/quote]
Izuzetno cijenim dobar argument ili odgovor od bilo kojr strane. Ali ruku na srce, upravo ovakvi kontradiktorni odgovori najviše kreiraju ateiste. Jer po ovakvom odgovoru poništava se tvrdnja da je "sve" od Boga i ništa bez njegove volje
Izuzetno cijenim dobar argument ili odgovor od bilo kojr strane. Ali ruku na srce, upravo ovakvi kontradiktorni odgovori najviše kreiraju ateiste. Jer po ovakvom odgovoru poništava se tvrdnja da je "sve" od Boga i ništa bez njegove volje
- Smrcak15
#4474 Re: Ateizam vs. Religija
prva zabluda Bog ne izgleda tako, Bog uopste nije covjek, niti lici na covjeka niti na zivotinju, on je unikat, nista mu slicno nije.MarlboroGold wrote:
i kada postirate takve slike naravno da ce Nastasia onda govori kako neki deda sa frulom u oblacima presudjuje nama
ne kaznjava Bog covjeka radi grjesne prirode, Bog je namjerno covjek stvorio covjeka sklonom grijesenju radi testa, stvar je u tome hoce li covjek drzati sebe na lancu ili pustite se grijehu, stvar je kontrole, a evo i kad kontrola popusti ni to nije problem jer tu je pokajanje koje Bog jako voli, cak sta vise Bog kaze, kada mi ne bi grijesili uklonio bi nas sa zemlje i stvorio ljude koje grijese a oni trazili oprost od njega pa im on oprastao.
- Smrcak15
#4475 Re: Ateizam vs. Religija
Pujdo12 wrote:Izuzetno cijenim dobar argument ili odgovor od bilo kojr strane. Ali ruku na srce, upravo ovakvi kontradiktorni odgovori najviše kreiraju ateiste. Jer po ovakvom odgovoru poništava se tvrdnja da je "sve" od Boga i ništa bez njegove voljene stvara ih Bog nego oni sami svojom voljom to postaju.
stvar je u tome sto covjek inicijalno, pokaze zelju za negiranjem Boga, bori se ocito protiv Boga javno i tajno, eh kada covjek dodje u tu fazu, Bog mu pusti sejtana koji mu se prikaci na mozak i filuje ga idejama koje ga sto vise guraju u tom pravcu, to jeste ateizmu.
znaci nije Bog tebe ili bilo koga automatski stvorio ateistom, po defaultu, nego si ti svojom slobodnom voljom privukao sejtana na mozak , koji uljepsava ateizam, i daje ideje koje pusu u tom pravcu, pa ono sto te priblizava Bogu tebi se cini lose, mracno, fuj , pih kaka...a ono sto te udaljava od Boga tebi sejtan u toj fazi uljepsava u tvojim ocima, i onda dusa pocne da naginje prema tim stvarima.
Pa ako bi rekli Bog je na neki nacin uticao da covjek bude ateista, nismo daleko od istine, jer covjek inicijalno pokaze u dusi sta hoce, pa mu Bog samo otvori put prema tome, jer Bog zna sta svacije srce zeli, a mozak pomisli...zna svacije misli u detalje.
Pa ako bi rekli ti si sam izabrao put u ateizam, tacno je jer ti je Bog to omogucio, a isto tako ako bi rekli BOg je uticao da ti odes u ateiste, i to je tacno jer si ti inicijalno prouzokovao da ti Bog pusti sejtana koji se prikaci na tebe da ti zle ideje ubaciva u mozak.