Evo odgovaram redom.
-Priznačeš da su ti ovi argumenti ono što sam i pitao, a to je da su samo pretpostavke?Kao i indoktrinisanje jednim gradivom kojeg sam ne razumiješ,a takvo se učenje svodi samo na puko bubanje bez ikakvog suštinskog razumjevanja.
Ne. Radi se o povjerenju u naucnu metodologiju koja je daleko od "pukog bubanja bez ikakvog sustinskog razumjevanja". Da bi znao kako odrednjena naucna teorija dodje u relevantne univerzitetske udzbenike ili naucne radove moras poznavati naucnu metodologiju. Nemoguce je biti ekspert u svim oblastima. Medjutim postoji transparentnan naucni metod i eksperti koji su u svakom momentu podlozni testu. Ko god moze dokazima povrgnuti uspostavljenu naucnu teoriju ima itekako omogucen put da to napravi. Cak sta vise, u vecini slucajeva takvi ljudi/naucnici su dobitnici najvecih priznanja.
Evo primjer. Ti gledas u svoj monitor dok ovo citas. Detektujes fotone svojim ocima. Medjutim nisi siguran u uzrok tih fotona. Teorija kaze da je uzrok fotona prelazak elektrona iz jednog u drugo energetsko stanje. Da li ti vidis prelazak elektrona? Ne. Ali postoji teorija koja opisuje ovaj proces. Ti o njoj mozes nauciti u naucnim knjigama. Da li je to idoktrinacija ili imas povjerenje u metodologiju kojom se doslo do takvog saznanja? Da li je potrebno da budes ekspert u fizici da bi bio uvjeren u validnost teorije?
Evo jos jedan primjer. Mozda vjerujes u teoriju velikog praska? Zasto? Da li si je vidio?
Da li "peer review" slijedi egzaktne dokaze ili je to samo bezuslovno akceptiranje takvog jednog rada sam zato što je renomirani izdavač,i ti to slijepo vjeruješ?
Ukratko cu objasniti "peer review" proces koji je daleko od "bezuslovnog akceptiranja". Svako (ti, ja, osoba u Bostonu, Teheranu, Kaknju) ima pravo i mogucnost da preda manuskript za publikaciju u naucnom casopisu. Naucni casopis ima svoj editorski ured, ali taj ured u najvecoj vecini slucajeva trazi eksperte (reviewere) za detaljnu provjeru validnosti odredjenog teksta putem egzaktnih dokaza. "Peer review" proces je u vecini slucajeva double blinded (sto znaci da reviewer ne zna ko je autor, a autor zna ko je reviewer). Ukoliko se desi da strogoca samog review procesa nije bila na visokom nivou (vrlo rijetko), objavljeni rad se vrlo brzo demantuje kroz druge radove. Nesto popularno kao sto je teorija evolucije bi bila prva demantovala. Mozda ce biti, ali sanse za to su jako male. Isto kao sto su sanse da se demantuje teorija velikog praska male. Moze doci do odredjenih dopuna.
I ja te nisam pitao da li si ti vidio Dna sekvenciranje,nego da li si prisustvao prelasku iz vrste u vrstu,jer ako se ne varam evolucija želi da objasni da je život postao "slučajnim" putem i da su jedinke različitih vrsta nastajale jedna iz druge?!I sekvenciranje je zapravo anti dokaz za evoluciju jer za taj proces kao i svaki drugi je potrebna informacija.
Ovdje imas jedan znacajan previd, ali prije toga da odgovorim na prvo pitanje. Mislim da je nemoguce "prisustvovati" prelasku jedne vrste u drugu cisto jer ljudski zivotni vijek je prekratak za takvo nesto. Moze u slucaju virusa, koji stalno evoluiraju (tome prisustvujemo svaki dan).
Teorija evolucije ne objasnjava nastanak zivota! Ponavljam, teorija evolucije ne objasnjava nastanak zivota! Teorija evolucije objasnjava razlicitost zivotnih vrsta kao i slicnosti medju njima. DNA sekvenciranje je metod naseg citanja redosljeda nekleotida u molekuli DNA. Sekvenciranje je tehnoloska metoda. Sekvenciranjem mozemo odrediti strukturu (raspored nukleotida) DNA oredjenih vrsta.
Promjena DNA se stalno desava. Cak i u jednom organizmu. Tvoj DNA kad si bio beba i tvoj DNA kada budes starac nece biti 100% jednaki (razlika je mala, ali postoji). Nisam siguran da razumijem na sta mislis kad kazes da za proces (predpostavljam da mislis na proces promjene DNA) je potrebna informacija. Sta bi ta informacija bila? Da li je ta informacija observabilna? Ako mislis na uzrok, uzrok su u najvecem broju slucajeva okolina u kojoj zivimo. Recimo gamma zracenje ce vrlo vjerovatno promjeniti DNA celija.
Na kraju pitanje za tebe koje mene mnogo vise interesuje (zapravo zadnji dio pitanja). Da li smatras da teorija evolucije nije validna? Ako da, zasto? Da li smatras da nije kompatibilna sa Islamom? Ako smatras, zasto?