Deblokada Sarajeva???

Post Reply
aldinjo

#4451 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by aldinjo »

Azići nisu nikada pali! Nema potrebe da se ovdje izmišlja o tome.
Tromblon

#4452 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

aldinjo wrote:Azići nisu nikada pali! Nema potrebe da se ovdje izmišlja o tome.
:thumbup:

To i ja stalno ponavljam, ali džaba nekima dokazati.
Dozer

#4453 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ne znam sad koliko je to tacno, ali koliko se ja sjecam, a sjecam se, linije prije pada i nakon njega su izgledale ovako:

Image

Zuta linija - prije pada carapare i Caritasa
Crvena linija - nakon pada.

Slobodno me ispravite ako sam pogrijesio (nisam siguran da li je carapara ostala na nasoj strani ili je bila nicija zemlja, ili je bila njihova. Ako je ostala kod nas, onda se samo crvena linija pomjera lijevo, s njene druge strane).

Evo i slika iz 2002., koja je pribliznija stanju iz 1993. Plava linija predstavlja liniju na kojoj se rokalo.

Image
Tromblon

#4454 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Poslije završetka njihove ofanzive u februaru 1993. naša linija u Azićima je išla potezom Miljacka - limeni hangar - betonski hangar - podrum pića - Tonkina kuća - prelaz ispod pruge.

Znači na donjoj slici povučeš crvenu liniju ka dole do hangara. Onda je po 90 stepeni okreni prema pruzi.

Inače, Azići su počinjali od pruge i išli skoro do škole u Barama sa jedne strane i do Otesa sa druge. Poveliko prostorno pred rat ali ne toliko naseljeno.

Inače, crvena linija na desnoj strani stoji otprilike gdje su bili naši položaji kad je poleo njihov napad.
Dozer

#4455 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Tromblon wrote:Poslije završetka njihove ofanzive u februaru 1993. naša linija u Azićima je išla potezom Miljacka - limeni hangar - betonski hangar - podrum pića - Tonkina kuća - prelaz ispod pruge.
Sto ce reci - na slici jos vise udesno.
Inače, Azići su počinjali od pruge i išli skoro do škole u Barama sa jedne strane i do Otesa sa druge. Poveliko prostorno pred rat ali ne toliko naseljeno.
Znam. I to je vidljivo i na drugoj slici, iz 2002.
Inače, crvena linija na desnoj strani stoji otprilike gdje su bili naši položaji kad je poleo njihov napad.
100% ne. Zuta linija je njihova linija prije napada, plava je linija na kojoj se desavalo rokanje tokom napada. Ovo znam sigurno jer sam od decembra bio u Caritasu. Pa do samog kraja i izvlacenja, a bili smo zadnji koji smo se izvukli.
Tromblon

#4456 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Ja sam pogrijesio jer sam trebao navesti uz cestu ka Doglodima. Mi smo dosli dole uoči napada i cijelo vrijeme sam se rokao na toj cesti. Pune 2 hefte. Tek dan ili dva prije kraja su nas poslali u Vidića kuće koju su pale samo zbog nemara komandira na liniji.

Plava linija ide preko reda kuća odakle su nas napadali. Kasnije su im u tim kucama bile spavaone, kuhinja...
Dozer

#4457 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Koji je to period...? Jer, onaj napad na Azice iz pravca Otesa, u februaru, trajao 3 dana i 3 noci...
Tromblon

#4458 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote:Koji je to period...? Jer, onaj napad na Azice iz pravca Otesa, u februaru, trajao 3 dana i 3 noci...
Mi smo došli u noći 7. na 8. Februar. Njihov napad prvi je bio 6. Zatim bio dan pauze i za 8. bila planirana naša kontra koja nije uspjela, a uslijedio je njihov napad. I tako do 19., odnosno 20. kada je bio kraj ofanzive.
Tromblon

#4459 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Jbg, ispravka netačnog navoda. Prva naša grupa je otišla 7., a ja sam sa drugom stigao 12. i ostao do kraja. Kraj je bio 21. kada su sa Sokolja strijelama skinuti tenk i transporter.

Nas su uz cestu ka Doglodima ravnali danima. 2 T-55 i 1 četverocijevac i 1 dvocijevac koji smo skinuli. Pogodili smo jedan T-55 ali imali trenutnu minu za rpg koja se aktivirala na "oklopu" od guma. Pogodili smo i jedan transporter. Napadali su nas Brnetovi i ilidžanska brigada. Znam da ukupno njih u napadnoj formaciji nije bilo preko 30 sa obje strane ceste. Imali su podršku 2 snajperista. I oko hiljadu granata svaki dan.

Nas je u odbrani bilo sa obje strane max. 15 i još toliko u pripremi. Imali 1 rpg sa 9 mina i jednu zolju.

Gubili smo teritoriju na 2 načina. Prvi: linija zbriše tokom noći i ujutro čete uđu. Drugi: padom caritasa, dima zdravlja i čarapare linija se morala ravnati kakone bi bili izloženi bočnoj vatri.

Bila je to borba na povećem prostoru gledano na karti ali na terenz koncentrisana na 2 džepa od možda kilometar kvadratni da je bio velik svaki od njih.
Dozer

#4460 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Iskreno, ne sjecam se da se nastavljalo ista dole nakon pada ovog lijevog dijela, oko carapare... Nisu oni imali vise ljudi za nastavak...Civile uvodili na liniju da je drze.
Ne kazem da nije, da ne budem pogresno shvacen, nego samo da se ne sjecam.
Tromblon

#4461 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote:Iskreno, ne sjecam se da se nastavljalo ista dole nakon pada ovog lijevog dijela, oko carapare... Nisu oni imali vise ljudi za nastavak...Civile uvodili na liniju da je drze.
Ne kazem da nije, da ne budem pogresno shvacen, nego samo da se ne sjecam.
Poslije su uzeli i Vidića kuće 19. februara. Taj dan su mogli glat izaći na Stupsku petlju, ali nisu jer nisu imali svježih ljudi da uvedu.

Interesantno je da je tog dana IKM Brigade u restoranu Lav posjetio u Alija sa Seferom i Talijanom.
Dozer

#4462 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

A u gradu bila gomila ljudi... I nikad mi nece biti jasno zastno nisu poslani tada dole. Progulili bi do Hadzica, vratili Otes, a mozda uzeli i Ilidzu. Samo 500-1000 ljudi da se poslalo... Jer oni tamo vise nisu imali ljudi. Ono sto im je ostalo od Brnetovih i Ilidzanske garde je bilo krepano.
Tromblon

#4463 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote:A u gradu bila gomila ljudi... I nikad mi nece biti jasno zastno nisu poslani tada dole. Progulili bi do Hadzica, vratili Otes, a mozda uzeli i Ilidzu. Samo 500-1000 ljudi da se poslalo... Jer oni tamo vise nisu imali ljudi. Ono sto im je ostalo od Brnetovih i Ilidzanske garde je bilo krepano.
Tog 19. u popodnevnim satima totalno rasulo i panika u našim redovima. Ne znam kome bi mogla pasti na pamet takva ideja.

Azići iseljeni. Ostalo nas 15-20 oko Pošte u Azićima. Jebote, ja sam držao odstupnicu prema Vidića kućama. Znaš koliko bih držao. Dok ispucam okvir iz pm i dabogda roknem tromblon pride. Nikog na liniji nije bilo skoro 3 sata.

Poslaše momke Ede Omerovića prvo, a bolje da nisu. Kunem ti se da vaša druga četa nije došla u tih pola sat, sat tu noć se ne bi zanoćilo u Azićima i pitanje bi bilo dalje odbrane.

Pričao sam ja poslije rata sa nekim protiv kojih sam se borio tih dana i čuo da oni nisu bukvalno imali koga da pošalju. Kod njih je oko 150 istih ljudi napadalo od dogloda, bara, otesa, azića, pijačne.

Tu noć i dan poslije poče ukopavanje i onda strijele 21. završiše posao. Poslije toga se po danu tenk više dole nije provozao.
Dozer

#4464 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

A i to nasih sto je doslo je bilo ono sto je bilo sposobno da dodje, tj onaj dio koji je dole dosao u ispomoc treci dan...

Znam da nisu imali ljudi, to i govorim. I da nisam to cuo kasnije od njihovih ljudi, gledao sam to svojim ocima.
Cetvrto jutro kod carapare, iz pravca Otesa, bukvalno dovlacili civile. Samo AP i RAP, i na liniju... Izgledali su k'o krmad u Teheranu. Panicne face, ocigledno nemaju pojma ni o cemu, ne znaju kuda ce, sta ce, hodaju u gomilama od po 3-4-5 ljudi... I sve to na 40-50, max. 100m.
A mi na oci ne vidimo nakon 72h nespavanja...
Tromblon

#4465 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Vala kod nad uz cestu se znalo radno vrijeme. Buđenje u 5. Doručak. U 6 krene granatiranje. U 8 počinje pješadijski napad. Sa prvim sumrakom oko 16 sve staje i sutra ispočetka i tako dan za danom.
Dozer

#4466 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Klinac...ovamo je tako bilo na dnevnoj bazi, a nocu se sunjali na sve strane. Mimoilazili se s njima na cesti u po noci, bukvalno. Al' svi u crnom i nije se znalo ko je ko :lol:
Dobro se sjecam presvlacenja s prvim mrakom, u one odvratne cohane crne uniforme. :D
Tromblon

#4467 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote:Klinac...ovamo je tako bilo na dnevnoj bazi, a nocu se sunjali na sve strane. Mimoilazili se s njima na cesti u po noci, bukvalno. Al' svi u crnom i nije se znalo ko je ko :lol:
Noć 18. na 19. fulimo i cestom pored podruma pića u njihovu teritoriju. Nas 5 plus "vodič". Jebem ri skoro do dobrinjke došli.

Pomoz bog mi sa linije. I vrstusmo se cestom nazad koje su nas vile sačuvale.
hamza_sa

#4468 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

Dozer wrote:A i to nasih sto je doslo je bilo ono sto je bilo sposobno da dodje, tj onaj dio koji je dole dosao u ispomoc treci dan...

Znam da nisu imali ljudi, to i govorim. I da nisam to cuo kasnije od njihovih ljudi, gledao sam to svojim ocima.
Cetvrto jutro kod carapare, iz pravca Otesa, bukvalno dovlacili civile. Samo AP i RAP, i na liniju... Izgledali su k'o krmad u Teheranu. Panicne face, ocigledno nemaju pojma ni o cemu, ne znaju kuda ce, sta ce, hodaju u gomilama od po 3-4-5 ljudi... I sve to na 40-50, max. 100m.
A mi na oci ne vidimo nakon 72h nespavanja...

Dozeru, prijatelju moj!

Danas sam nakon dana lezanja, uz obecanje tvojih bivsih drugova iz jedinice da ce me nositi ako bude trebalo, uspio otici na dzenazu svom dobrom prijatelju a i pripadniku tvoje bivse jedinice. Mislim da bi mi bilo nesta da nisam uspio prisustvovati dzenazi. (vezujem se na ono sto si napisao u ovom postu: "ono sto je bilo sposobno da dodje...")

Ne sjecam se da sam na jednom mjestu vidio toliko pripadnika specijalne jedinice. Kako ratnih, tako i onih danasnjih.

Odavno ne prisustvovah vecoj dzenazi!

Obzirom da sam cotao sa svojim stapom iduci iza njih, posmatrao sam ih i u jednom momentu pomislio Boze dragi pogledaj samo ti te heroje. U kolonama su jedan za drugim isli suteci da isprate svog brata na onaj svijet. I pored toga sto sam bio pravo tuzan, osjetio sam se ponosan gledajuci ih. Gledajuci ih, nesvjesno postrojene, kako koracaju tamo gdje cemo svi otici.

Vecu kolonu heroja nisam u svom zvotu vidio. Ni na filmovima.

Bio sam ponosam sto ih vecinu licno poznajem i sto sam imao cast zivjeti u vremenu kada su iskazivali svoju ljubav prema nasoj jedinoj domovini i kroz tu ljubav izrastali u heroje.

Znas, mogu vas nazivati danas kako hoce. Govoriti da ste bili ovakvi ili onakvi u najtezim vremenima. Ali, ja sva svoja ranjavanja i svaku svoju kap prolivene krvi polazem kao zalog na to da ste casno i posteno odradili svoj posao u odbrani Republike Bosne i Hercegovine. Makar moj zalog bio bezvrijedan, opet je to vase za bogdu vise od toga.

Hvala vam!!!

A, tebi M.G. vjecni rahmet!! I samo da znas, citiracu americke marince, mi ne umiremo, samo idemo na nebo da se pregrupisemo!
strucnjakdemagog

#4469 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Mislim da je vrlo malo filmova snimljeno na temu rata u Sarajevu. Imamo "Savršen krug" koji je odličan i onaj gdje upadaju u bunker na Špicastoj stijeni.
Mislim da bi Danis Tanović trebao napraviti neki film koji bi ispričao priču boraca sa Žuči, Vikićevaca i drugih heroja, jer toga nisam vidio u BH filmovima. Toliko ima neispričanih priča, toliko svjedočenja. Dovoljno je pročitati ovde na forumu da se napravi scenario za odličan film.
Dok su živi @dozer i ostali sudionici, da ih Danis može kontaktirati. :D
Dozer

#4470 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Eh...moj Hamza... Nazalost, nisam mogao prisustvovati dzenazi jer nisam bio u gradu... Ali, i opet nazalost, sve nas je manje i manje, svakim danom... Ne samo nas, mojih, nego svih nas...
Ali, ono sto ti mogu sigurno reci jeste da se mnogi tome raduju. I to nasi...

@demagog
Ima ovdje svega, ali, kao i za ljubav, i za rat je potrebno dvoje... Svacije price treba da se ispricaju, ali zaista onakve kakve jesu, iskrene i istinite.
Mislim da bi jedan takav nepristrasan pristup, u kojem bi se zaista iskreno prikazala i pokazala desavanja onakva kakva su zaista bila, a pogotovo misljenja i razmisljanja boraca na svim stranama, pokazao jednu istinu koju mislim da svi mi danas znamo... A ona je vrlo jednostavna - SVE su nas redom naguzili, a to rade i danas.

A za sta...?
Zbog cega je izginulo preko 100.000 ljudi ovdje...? Raseljeno preko milion...? Osakacene hiljade...? Silovane hiljade...? Zatvarane i mucene desetine hiljada...?
Zbog cega i za sta tacno? Za koga?

Zbog cega je @Hamza danas teski invalid, kao i stotine drugih Hamzi? Djeca bez jednog ili oba roditelja...brace, sestara, porodice, familije...?

Zaista bih volio da mi neko ponudi samo jedan jedini smislen odgovor na sve ovo...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4471 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

mislim da se film nebi svidio vladajucoj kasteli...

pogotovo patriJotskim nabrijanim bubuljiČarima i dijasporcima... selam :bih:
Dozer

#4472 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Logicno da ne bi... Istina i nepristrasnost njima nikako ne leze i ne gode. Nijednima.

Mislim...zamisli da se "velicine" poput Zukica prikazu kako se kriju u dimijama medju zenama... Ili da se Bake prikaze kako se seli iz podruma u sef i obratno... Ili da se Dodick prikaze kako sverca cigare i bogati se... Ili, ili, ili... Preduga je to lista istine...
CPT

#4473 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Zaista bih volio da mi neko ponudi samo jedan jedini smislen odgovor na sve ovo...
Samo pitanje puca od patetike ali svejedno za 9/2019 je ipak previse. Nakon svih presuda, svjedocenja, dokumentacije, ... :roll: Koji tacno ti nije jasan?! Zbog cega imas potrebe da siris "ko nas bre zavadi" price?

U presudama politickom/vojnom vrhu Srba imas detaljno sve nacrtano. Postoje cak i javno dostupni transkripti gdje se planiralo ta "misterija" (u 2019?!). Istu pricu su dozivjeli Hrvati i Albanci tako je prica o SDA suplja. A Slovenci su isto izbjegli samo zbog nezainteresovanosti Srbije.
hamza_sa

#4474 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

CPT wrote:
Dozer wrote:Zaista bih volio da mi neko ponudi samo jedan jedini smislen odgovor na sve ovo...
Samo pitanje puca od patetike ali svejedno za 9/2019 je ipak previse. Nakon svih presuda, svjedocenja, dokumentacije, ... :roll: Koji tacno ti nije jasan?! Zbog cega imas potrebe da siris "ko nas bre zavadi" price?

U presudama politickom/vojnom vrhu Srba imas detaljno sve nacrtano. Postoje cak i javno dostupni transkripti gdje se planiralo ta "misterija" (u 2019?!). Istu pricu su dozivjeli Hrvati i Albanci tako je prica o SDA suplja. A Slovenci su isto izbjegli samo zbog nezainteresovanosti Srbije.
Ja bih samo jedno da te pitam.

Jesi li ti svjestan kome se takvim rijecima obracas??
CPT

#4475 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

hamza_sa wrote:
CPT wrote:

Ja bih samo jedno da te pitam.

Jesi li ti svjestan kome se takvim rijecima obracas??
Kakve to ima veze? Uvodimo kaste kao u Indiji? Jel on svjestan sta prica? Hoce li silovanoj zeni tako filozofirati? Majci mrtvih sinova? Djeci roditelja? U 2019 filozofirati "zasto su silovane" zene pored xxx presuda je u najboljem slucaju ruzno.

Kome nije jasno zasto moze procitati presude Karadzicu, Mladicu i ostalima. Postoje i presude za silovanja. Pa cak i za Sarajevo. Sve nacrtano. Zaista nema potrebe za "ko nas bre zavadi".
Post Reply